2018-10-23 2674 瀏覽
朋友想試這店,兩個人就來一試。估不到有幾多飲品選擇,味道也不錯。沙律主打是水耕菜,選擇都幾豐富,也夠新鮮。芝士就只有兩款Edam及車打,選擇比其他店少!海鮮有三款,蜆,藍青口及蝦,全部都鮮甜,當天去得較遲,差不多一點才到,好在仲有得食,不會無晒。Good魚生也有三款,鲭魚及鯛魚,主打當然是三文魚,反而壽司更有驚喜,幾款都好味有中及西湯,仲有一款粥,全部都幾好味熱食的燒牛肉不錯,沙嗲牛及咖哩都好味,另外炸物也好,炸雲吞好味。甜品選擇也不少,mousse cake, cheese cake 及士多啤梨拿破崙都好。電糕只有三種味,兩款Movenpick, 一款Haagen daz用Openrice有七折,大約$255左右,合格有餘
朋友想試這店,兩個人就來一試。
估不到有幾多飲品選擇,味道也不錯。
沙律主打是水耕菜,選擇都幾豐富,也夠新鮮。
芝士就只有兩款Edam及車打,選擇比其他店少!
有中及西湯,仲有一款粥,全部都幾好味
用Openrice有七折,大約$255左右,合格有餘
2018-10-22
優惠券
2018-09-15 2955 瀏覽
兩星期前曽光顧這餐廳,感覺是可以的,較喜歡的是熱盤,有水煮牛肉和咸猪手。凍海鲜有蝦、翡翠螺和青口。今天再去光顧,可惜海鲜全欠奉,不知來貨是否受天氣影嚮,向經理查詢。她說她們會不定時更換食材,但我說妳可更換海鲜種類但不能完全没有,還舉例說可以完全沒有沙律或甜品嗎?此外食具也不太乾淨,粉麵檔的菜約在12:45分鐘便沒有了!芝士蛋糕也在約13:15沒有了!兩樣都沒有再補充!刺身上次無食,但今天發現只得三文和吞拿魚!以二人計,灣仔的五星級酒店都衹是多幾拾元,應該不會再光顧這店了。最後一提,這店的洗手間沒有抹手紙/吹手機
今天再去光顧,可惜海鲜全欠奉
此外食具也不太乾淨
,粉麵檔的菜約在12:45分鐘便沒有了
!芝士蛋糕也在約13:15沒有了
!兩樣都沒有再補充
刺身上次無食,但今天發現只得三文和吞拿魚!
最後一提,這店的洗手間沒有抹手紙/吹手機
2018-09-15
  • 人蔘雞湯
2018-09-01 2773 瀏覽
今年生日嘅時候,我同女朋友去咗海洋公園玩,之後呢就嚟咗呢間城市花園酒店的綠茵閣食晚餐。呢間酒店位置非常方便,距離炮台山地鐵站只不過需要5分鐘嘅步程,我哋選擇咗食自助餐,呢間餐廳嘅自助餐食物款式非常之多,中西日式都有,我哋拎咗啲刺身食,非常新鮮。另外當然唔少得有牛扒,羊架等等嘅食物,都幾入味。而最值得一讚嘅,係佢有好多唔同款式嘅甜品俾我哋去選擇,又有紅酒俾我哋試飲。總括來講,食物質素都非常唔錯,下次有機會都會再嚟呢間餐廳食飯。
2018-07-29 2535 瀏覽
今天因為兒子生日重臨綠筃閣餐廳食自助餐,此餐廳兩年前幫襯過,感覺食物質素一般,只不過價錢相怡,沒有太大期望,估不到兩年後重臨,食物無論在質素及款式方面都有長足攺善,我不吃牛,但此處的羊脾及羊架非常嫩滑,質素比高級餐廳有過之而無不及。魚生非常新鮮,有鮮味,另更有本人超愛的鵝掌,自助餐亦算甚少出現,鵝掌入味又肥美嫰滑,我連食六隻。這份滿足感真的不知道怎形容。更驚喜是提供優質紅酒及啤酒任飲,而最後埋單出示 Open Rice Coupon 後有七折,每人四百元有找,更有免費泊車,我亦不得不第一次寫下此食評,希望此餐廳能保持水準,給予我們胃食一族多個選擇!
小女子吃Buffet有兩大考慮:一、食物要啱食,二、價錢合理容易回本,今期City Garden Hotel就合乎這兩項原則,我喜歡的和牛、海鮮都有,還有「賣飛佛」榴槤雪條甜品,現在惠顧還有最低68折優惠,每位三百多元起,由於Buffet會在八月中加價,要吃就把握時間啦! Buffet位於酒店一樓的「綠茵閣」,這裡採用了落地玻璃,景觀開揚,座位之間空間充足,坐得舒服。 近入口處是甜品和飲品,問一下才發現是紅酒與伏特加任飲,不用加錢,好抵呀,雖然酒量麻麻,都每樣喝了 一杯。更吸引我的,是旁邊的detox water,有西瓜番茄味呢,好喝又消暑。 凍海鮮 我的回本首選是凍海鮮,蟹腳和鮮蝦都夠鮮甜,是靚貨;必吃麵包蟹,我這塊的膏量未算最多,不過蟹膏還是很甘香,不能錯過。 意式風乾火腿 芝士拼盤 各式刺身 水果壽司 吃自助餐有壽司刺身本來沒啥特別,這裡的壽司卻特別色彩繽紛,原來不少都加入了水果,不但好看,而且酸酸甜甜又消暑。 沙律菜 水果 還有不少冷盤和沙律選擇,夏天吃好舒服。 參巴香辣烤魷魚 炸蝦棗 辣酒煮海螺 豬手煲 士多啤梨骨 意式煎釀冬菇 蒸魚 咖

凍海鮮

意式風乾火腿

芝士拼盤

各式刺身

水果壽司

自助餐壽司刺身本來沒啥特別,這裡的壽司卻特別色彩繽紛,原來不少都加入了水果,不但好看,而且酸酸甜甜又消暑。

沙律菜

水果

還有不少冷盤和沙律選擇,夏天吃好舒服。

參巴香辣烤魷魚

蒸魚

咖喱雞

粉麵檔

燒烤美食

搶攻完開胃冷盤後,是時候吃熱葷,烤魷魚夠惹味,炸蝦棗香脆彈牙,都是我的必食推介。

海鮮層層塔

晚上由19:15起,就會推出敲鐘美食,第一輪推出的是蒸海鮮,蒜蓉蒸蜆、蝦、扇貝等等,好香;最底一層是海鮮粥,吸收了全部的海鮮精華,還加了瑤柱,鮮味。

即煎澳洲和牛

第二輪敲鐘是澳洲和牛,全部厚切,油香與肉味兼備,煎得剛熟,一定要排隊。

淮山杞子燉雞湯

看顏色就知道老火湯夠堅,湯料豐富,我前前後後共喝了三碗。

門口有很大的甜品corner,事實上,今期的自助餐主題也是「盛夏甜品」,蛋糕、雪糕、中式甜品等等,果然好多選擇呢。

必吃榴槤雪條,泰式果肉榴槤雪條外,大廚還加了一層榴槤肉,最後淋上朱古力漿和朱古力粒,香噴噴。

Häagen-Dazs雪糕有最新的「水漾白桃X紅桑子醬」,以及「黃桃乳酪雪糕」,味道清新。

各式蛋糕

蛋糕方面,推介大家吃拿破崙、榴槤芝士蛋糕及斑蘭蛋糕。

中式甜點

想不到連中式甜點都有呢,芝麻糖很好吃,香脆又充滿芝麻香氣。

「盛夏甜品圓舞曲」自助晚餐
供應日期:即日至8月31日
原價:星期一至四成人$468,小童/長者$418; 周末及公假成人$498,小童/長者$448 (8月12日起將會調整價格)
優惠:
一、由即日起至九月底,使用恒生信用卡可享68折優惠,只適用於周一至六,公眾假期除外
二、網上自助晚餐68折優惠券:https://goo.gl/7Twmhw
2018-07-25
母親大人生日,全家一同慶祝。可是,各人有不同的飲食喜好:母親大人不喜歡熱氣/煎炸的食物,小米之父和妹夫不吃牛,妹夫和小米不能接觸奶類食物。解決方法:自助餐!自己選擇喜歡的食物,又不會影響到家人選擇食物的自由。 而自助午餐食得再多,到晚上應該會被消化掉,即係落格,不會影響到睡眠質素。最後,妹妹提議到這家酒店的自助午餐。 加上午餐比晚餐便宜,還有網上的六八折優惠劵,計落更化算。今天就提前來到餐廳,萬分期待這個豐富自助午餐。 因為提早就座,要等到十二點,才可去取食物。先繞場一週,看看有什麼好東西。  凍冰冰系列 凍海鮮没有蟹腳,但有青口,翡翠螺,凍蝦。  壽司刺身,沙律,西式前菜,凍肉盤 四款芝士拼盤  有常見的Edam, Emmental, Cheddar,另外有Sun Dried Tomato Cheese,有蕃茄乾的芝士,未試過。這個橙色芝士真係帶有蕃茄的酸味。  熟食區款式不多,但勝質素OK。 特別是天婦羅,炸皮不厚,感覺不油膩不熱氣,添完再添。燒牛肉的牛味十足,而圓餅型的德式香腸很特別。還有那個烤洋蔥,除了鮮甜,也是有助消化。麵檔 無食到   飲品部當然有茶啡,也有果汁。看到木盒印
母親大人生日,全家一同慶祝。
可是,各人有不同的飲食喜好:
母親大人不喜歡熱氣/煎炸的食物,
小米之父和妹夫不吃牛,
妹夫和小米不能接觸奶類食物。
解決方法:自助餐
自己選擇喜歡的食物,又不會影響到家人選擇食物的自由。
最後,妹妹提議到這家酒店的自助午餐。
加上午餐比晚餐便宜,還有網上的六八折優惠劵,計落更化算。
今天就提前來到餐廳,萬分期待這個豐富自助午餐。
因為提早就座,要等到十二點,才可去取食物。
先繞場一週,看看有什麼好東西。
凍冰冰系列
凍海鮮没有蟹腳,但有青口,翡翠螺,凍蝦。
壽司刺身,沙律,西式前菜,凍肉盤
水果
四款芝士
四款芝士拼盤
有常見的Edam, Emmental, Cheddar,
這個橙色芝士真係帶有蕃茄的酸味。

熟食區款式不多,但勝質素OK。
串串燒烤
咖哩和大魚
天婦羅
特別是天婦羅,炸皮不厚,感覺不油膩不熱氣,添完再添。
燒牛肉的牛味十足,而圓餅型的德式香腸很特別。
還有那個烤洋蔥,除了鮮甜,也是有助消化。
麵檔 無食到
飲品部當然有茶啡,也有果汁。
看到木盒印有PUKKA字,以為餐廳提供PUKKA茶包。
上前再看清楚,原來木盒只是用作擺放糖包。
不過喜歡以咖啡機,製作Espresso 配MOVENPICK就變為Affogato。
Espresso 配MOVENPICK
甜品部
櫃面超多甜品,都是任食。
全家四大一老一小童,加BB免費,埋單合共千五。
下次家庭聚餐,首選自助餐~午餐。
生日
優惠券
天婦羅
2018-06-29 1522 瀏覽
差不多成十年冇來呢度食自助晚餐,昨晚我哋7個人食到超🈵️足海鮮~雖然冇龍蝦及生蠔!但有🦀、蟹腳、蜆、蝦及青囗!除了凍食仲有蒸👍至於🥗就一般魚生🍣都新鮮😋熱盤比我想像中多👇湯都有兩款~中西湯及粥再加埋喇沙湯粉麵有串燒🍡天婦羅!燒味、蒸魚、炒菜、豬手等!又有和牛🐂燒牛肉及羊㗎🧐甜品🥧🍰🍮估唔到都咁多,而且唔差添雪糕🍧都有十款左右,仲係名牌子雪糕飲品~🍻、汽水、果汁、☕️及🍷任飲至於員工服務及酒店安排值得一讚👍因為我book 咗7點,但我父親早到成45分鐘,他們都安排入座,不用他在門口等(而且自助晚餐係6點半至開始)埋單用優惠折實每位成人$365 長者$326 超抵一定會再來🤗
差不多成十年冇來呢度食自助晚餐,昨晚我哋7個人食到超🈵️足

至於🥗就一般
魚生🍣都新鮮😋
熱盤比我想像中多👇
湯都有兩款~中西湯及粥再加埋喇沙湯粉麵
有串燒🍡天婦羅!
燒味、蒸魚、炒菜、豬手等!
又有和牛🐂燒牛肉及羊㗎🧐
甜品🥧🍰🍮估唔到都咁多,而且唔差添

雪糕🍧都有十款左右,仲係名牌子雪糕

飲品~🍻、汽水、果汁、☕️及🍷任飲

埋單用優惠折實每位成人$365 長者$326 超抵

• 海鮮
  • 雪糕
  • 鐵板燒
2018-06-16 1164 瀏覽
這是我第二次來到這裏吃飯屋企人讚不絕口 食料都非常新鮮,有大大隻帶子刺身、鮮甜長腳蟹、足料原盅燉湯,間中有海鮮塔、和牛、鵝肝等等。還有红酒🍷白酒提供,性價比極高。
2018-05-22 1092 瀏覽
每年生日都會同啲老友去酒店食自助餐。 老實講去過好多間。 呢間店我會推薦比身邊朋友。個人覺得有幾樣食物好味。 中式燉湯、炸魚柳配薯條、蟹腳、羊架、炸雞塊...最正係有ham食。 唔係間間酒店有多款ham食。 refill 食物既速度同收碟速度算快, 有蒸扇貝同埋和牛限量供應,但需要時間排隊。 蛋糕款式叫有選擇,可惜都係先到先得,到我食甜品時無左我想食果款既芒果蛋糕。 食完比完錢都無趕客走、 可以繼續hea. 呢個時候我會飲杯紅茶relax. 呢點我覺得very good。 埋單68折 =389一位。呢個價我覺得物超所值
埋單68折 =389一位。呢個價我覺得物超所值

2018-04-16 1619 瀏覽
上年食過呢間酒店既自助餐,貪呢度唔太多人又好食呢度buffet會有限量食品,會有侍應去每張台响鈴,通知客人有咩限量食物,今日我試左蒸扇貝粉絲,海鮮粥🐚🐟,海鮮蒸得恰到好處,唔會“un”又有鮮味,海鮮粥足料之餘好鮮甜。之後仲有其他限量食物,不過要食其他野,所以無再留意lu海鮮和熟食款式同其他酒店都差不多,呢度既燉湯係好好味,飲完亦唔會口渴。個胃有位熱烈推介,竹桶豆腐花,豆味香濃,好滑,超正!忍唔住食左2碗😅。雪糕係haggen Dazs勁多味簡,隔離就係即整pancake!今日再嚟食,味道依然不變!
上年食過呢間酒店既自助餐,貪呢度唔太多人又好食

。之後仲有其他限量食物,不過要食其他野,所以無再留意lu

今日再嚟食,味道依然不變!
魚生新鮮
Haggen  Dazs雪糕
  • 甜品
  • 海鮮
  • 雪糕
復活節假期這幾天,到處走走,但好像還沒有找一頓好的吃吃看,早前在電郵之中得知道信和集團旗下的北角城市花園酒店綠茵閣推出了復活節「EGGSTRAVAGANZA」,以時令菜式入饌之外,更設計了一系列朱古力節日甜品。饞嘴的我當然立即行動,決定在假期的最後一天來這邊吃過夠,讓假期更顯圓滿。就讓我跟大家分享一下復活節的節日美食吧。 先看看凍盤,不少凍海鮮,包括麵包蟹、長腳蟹腳、翡翠螺、大蝦、大蜆等,還有不少不同類型的Cold Cut、芝士、水耕菜、沙律等。除此之外,這邊亦增設應節小食,如小雞造型的水煮蛋、兔兔造型的蕃茄仔等,睇得又食得,非常可愛。 新鮮水耕菜相當新鮮啦,配合起不同的配料如芝士、麵包粒、Cold Cut、紅菜頭、煙三文魚等,實行自家製前菜,吃得更健康、更開心。 麵包蟹的蟹膏有夠多啦,又香又濃,讓人愛不釋口呢。長腳蟹腳也不賴,超厚肉超鮮甜。 日式美食方面,少不了的當然是不同類型的壽司跟刺身吧。 先來一個小小的合照。 熟食方面,也有不少選擇,麵類、肉類、串燒,還有不同的菜式。個人喜歡串燒跟燒牛肉,串燒的種類也蠻多的,當中烤菠蘿跟烤黑椒腸是我的最愛;

日式美食方面,少不了的當然是不同類型的壽司刺身吧。

先來一個小小的合照。

熟食方面,也有不少選擇,麵類、肉類、串燒,還有不同的菜式。個人喜歡串燒跟燒牛肉,串燒的種類也蠻多的,當中烤菠蘿跟烤黑椒腸是我的最愛;燒牛肉的肉味也將濃郁的,讓我吃過不停。

每次吃自助餐都會忍不住來一客中式湯才安樂。這是「花膠煲排骨湯」,相當足料,入口鹹香,每一口均感覺很滋潤養顏的,我一口氣把個湯喝完。

這是節日限定的海鮮海鮮層層塔,當層層塔推出的時候,有職員搖鈴通知食客。大家當然蜂擁而至,蒜蓉味跟海鮮的鮮甜味道在空中飄逸著,讓人垂涎。當然嘛,廚師們加了蒜蓉在海鮮當中,令蝦、蜆更為鮮甜、更為惹味。

海鮮塔下還有粥品可供品嚐,粥有夠綿,加上海鮮的甜味跟蒜蓉的香味,令粥更為香甜美味。

烤嫩滑澳洲和牛亦是今次復活節的其中一個限定美食,大大塊澳洲和牛,人龍排得長長的,當然我也不會錯過這件美食啦。

油香四起,外層金黃香脆,中間還有點點嫩紅色,入口很香,味道還不算很濃,但勝在夠嫩夠淋身,一口氣吃了這碟的一半。其餘一半嘛,當然是跟他分享啦。

甜品方面,也有不少選擇,當中以朱古力的甜品最為吸引,加上小雞、復活蛋作為裝飾,看上去節日氣氛更為濃郁。

斑蘭蛋糕跟朱古力撻,斑蘭蛋糕香甜鬆軟;朱古力撻味濃可口,如果撻皮香脆的話會更佳。

綠茶朱古力拿破崙,三塊千層酥皮夾雜著甘甜可口的抹茶朱古力醬,入口感覺相當豐富,作為抹茶控的我不小心多吃了兩件。

這是被喻為「奧地利國寶」的特濃朱古力沙架蛋糕,當中的朱古力慕絲跟朱古力蛋糕交織,口感相當有層次,朱古力迷絕對不能抗拒。

我們亦拿了好幾碟甜品回來品嚐呢!!左下角的紅莓蛋糕嘛,個人非常喜歡,酸酸甜甜,味道十分清新;不同味道跟形狀的Macaron,看著都已經開心了;左上方的長條形泡芙是有點像Jacob橙味餅乾那種味道,不錯的。吃著甜點喝著紅茶,實在是一大享受呢。

飲料方面,也有不少選擇。沒想過會有啤酒跟紅酒給食客選擇,個人來說,最喜歡的還是熱茶啦。

今年的復活節過得相當滿足,最後一晚更滿足到我的饞嘴呢。下一次再吃自助餐是甚麼時候?已經期待著了。
題外話/補充資料: 自助餐詳情 (2018年3月30日至4月2日期間供應) 晚餐 (晚上6時30分至9時30分) 成人港幣:$498 小童/長者港幣:$448 率先經酒店網站訂座或以指定信用卡結賬可享高達7折優惠。 訂座及查詢:2806 4922或電郵至gardencafe@citygarden.com.hk *所有價錢以原價另收加一服務費。 換句話說…..自助餐剛好隨著假期的結束亦同時完結了…….假期怎麼會這樣快就完結………………
2018-04-02
2018-03-18 1461 瀏覽
第一次黎食buffet 坐嘅位好舒服 而且野食都唔錯不過就差在食物種類唔算多😂首先要讚讚啲長腳蟹好有鮮味 蟹肉夠結實 好好味而且要讚一讚 蟹殻有剪過 所以好易開我同男朋友食左成2大碟🙆🏻‍♀️出面仲有青口,麵包蟹同蜆 岩晒唔同口味嘅人食🤗然後食刺身,有五種:三文魚/帶子/魷魚🦑/希靈魚/吞拿三文魚好厚 而且入口即溶 好正呀壽司🍣種類唔多 但都好味道食食下聽到「叮叮」聲 原來餐廳有新野出。係蒸海鮮呀!立即去排隊拎 好鮮味呀每人都拎到一碟 有蝦又有蜆仲有帶子❤️坐下坐下又有驚喜半個鐘又有「叮叮」係澳洲和牛🐮🐮🐮🐮🐮呀今次不過太好食無影相🤭食到最後梗係食甜品女仔不嬲有兩個胃🤫🤫🤫係哈根大師嘅麻糬紅荳同藍莓薰衣草生果就自己加架hahahNice❤️甜品仲有好多呀!但食品晒咁多🤭男朋友話下次再黎過🤗
第一次黎食buffet
坐嘅位好舒服 而且野食都唔錯
不過就差在食物種類唔算多😂

首先要讚讚啲長腳蟹

好有鮮味 蟹肉夠結實 好好味
而且要讚一讚 蟹殻有剪過 所以好易開
我同男朋友食左成2大碟🙆🏻‍♀️
出面仲有青口,麵包蟹同蜆
岩晒唔同口味嘅人食🤗

然後食刺身,有五種:
三文魚/帶子/魷魚🦑/希靈魚/吞拿

三文魚好厚 而且入口即溶 好正呀
壽司🍣種類唔多 但都好味道

食食下聽到「叮叮」聲
原來餐廳有新野出。係蒸海鮮呀!
立即去排隊拎 好鮮味呀
每人都拎到一碟
有蝦又有蜆仲有帶子❤️

坐下坐下又有驚喜
半個鐘又有「叮叮」
係澳洲和牛🐮🐮🐮🐮🐮呀今次
不過太好食無影相🤭

食到最後梗係食甜品
女仔不嬲有兩個胃🤫🤫🤫

係哈根大師嘅麻糬紅荳同藍莓薰衣草
生果就自己加架hahah
Nice❤️

甜品仲有好多呀!
但食品晒咁多🤭
男朋友話下次再黎過🤗
2018-03-15
紀念日
信用卡優惠
有日喺facebook睇到買一送一優惠( 呢個集團嘅酒店會員咭), 每日只限頭十位, 所以預早一星期定咗3月14日, 即係白色情人節, 就可以借啲意大擦一餐。講返呢間餐廳嘅環境其實都好大, 感覺坐得好舒服, 出去攞嘢食時亦唔覺得焗促及迫硤。 無論冷盤、海鮮、刺身、熱葷、燒肉、甜品、雪糕都冇令人失望。 而且喺特定時段(由7點至8點) 都有特色限量嘅美食推出由侍應用搖鈴通知食客去領取。 海鮮有麵包蟹、蟹腳、蜆、螺、青口任食,特別推介燒澳洲和牛西冷及燒羊架,和牛入口鬆軟,有肉味。 羊架出奇地肉質嫩滑, 就算對肉類唔太有興趣嘅人都一定要試下。 另外本人推介熱葷之中一道紅酒燴牛尾,牛尾多肉又燜得夠腍,汁濃而且香,絕對唔可以錯過 甜品之中我偏愛雪糕, 雪糕係「H記」出品, 有近期賣廣告賣得好行嘅薰衣草味,總共有十款咁多, 飲品方面都好落心機,有咖啡機沖出嚟嘅各式咖啡之外, 有三款特色飲品, 藍色海洋(含酒精)~ 我太太隊咗三杯。 蜜糖烏龍茶及鮮橙汁。 唔啱飲都唔緊要, 仲有百事可樂(包括埋健怡百事可樂)七喜、罐裝青島啤酒等等,唔信冇一樣啱飲! 最後埋單561蚊,約每人280,講真其實比原價 我都覺
最後埋單561蚊,約每人280,講真其實比原價 我都覺得唔過份。只可以講一句:好抵食!
紅酒燴牛尾 (自助餐食品)
澳洲和牛西冷 (自助餐食品)
燒羊架(自助餐食品)
澳洲和牛西冷+燒羊架 (自助餐食品)
haagen-dazs雪糕( 自助餐食品)
2018-03-14
情人節
試食活動
紅酒燴牛尾 (自助餐食品)
澳洲和牛西冷 (自助餐食品)
燒羊架(自助餐食品)
澳洲和牛西冷+燒羊架 (自助餐食品)
haagen-dazs雪糕( 自助餐食品)
  • 蘇澳洲和牛西冷及燒羊架~自助餐食品
  • 紅酒燴牛尾~自助餐食品
  • buffet
2018-03-08 829 瀏覽
新正頭,依家團拜多數選用自助餐了,雖然是中式玩意西式餐飲,但始終香港是中國人地方當然希望多些農歷年氣氛。初三,尚有些少氣氛,有個比較瘦的財神與賓客祝福一吓氣氛都算不錯。正月十五年宵,擺設已經全沒氣氛了,更者是食物方面也差了很多,以為元宵情人節有些搞作,失望😞但價錢也很合理,抱著一個大家去聚聚聊聊天的心態很是不錯,食餐好否就見人見智了。我交這食評是希望餐廳多注意中國節日的氣氛,因為不想上酒樓但又想有農歷節日氣氛。
2018-02-18
2018-03-07 10158 瀏覽
開年飯,兼年初七人日,朋友建議,去北角城市花園的「綠茵閣」,吃一頓豐富的新春自助晚餐,慶祝「生日」。據說,酒店特意為農曆新年,製作多款賀歲美食,更有Haagen-Dazs季節性雪糕。 去到酒店,四周佈置充滿著狗年喜氣洋洋的氣氛。甫踏入「綠茵閣」,甜品櫃內琳瑯滿目的甜品,盡現眼前,瞬間,已教小妹雙目發光了﹗ 自問不是食肉獸,且年紀不輕,每每去吃自助餐,不是吃刺身沙律,就是甜品和雪糕了﹗甜品櫃旁,就是雪糕櫃了﹗ 海鮮一向是自助餐的重點項目,款式分別有長腳蟹、麵包蟹、海蝦、海蜆、翡翠螺及青口等。 沙律吧分兩部份,一邊擺放各式綠嫩的有機水耕菜,另一邊擺放各種冷切肉類。 當然,也有不少熱葷、肉食和麵食攤檔。 稍移玉步,就是壽司刺身區,刺身約有五款選擇。 繞場一周,開戰了 - 先來一碟甜蝦、三文魚和希靈魚刺身,再加一件紫菜壽司蝦卷,以及中華沙律螺肉。三文魚,入口鮮美油潤甘膄無比,水準奇高。 接著,取回一碟有芝士和鹹香的醃製食品,如煙三文魚、煙鮫魚、意式風乾火腿和莎樂美腸等,油潤甘美,各具特色。 把一片芝士和莎樂美腸,放在香脆鬆化的梳打餅上同吃,無得輸﹗ 眼見西貢的S牛,以及小西

當然,也有不少熱葷、肉食和麵食攤檔。

稍移玉步,就是壽司刺身區,刺身約有五款選擇。

把一片芝士和莎樂美腸,放在香脆鬆化的梳打餅上同吃,無得輸﹗

眼見西貢的S牛,以及小西灣的C牛,各取回一大碟綠嫩爽脆且甜美的有機水耕菜沙律,以及其他沙律配料。小妹,決定拼湊出一碟屬於自己的沙律﹗

小妹的沙律拼盤,除了有機水耕菜、粟米、青瓜片、豆苗、南瓜籽、麵包粒、芝米粉、煙肉碎和芝麻沙律醬外,還有數款炸得香脆而不油膩的天婦羅和薯餅、惹味香滑炸雞翼、富咬口嚼勁的魷魚,以及寓意「財源滾滾」的酥炸鯪魚球,拼湊成一碟健康愜意的沙律盤。

正當大家吃得津津有味時,侍應逐張枱通知客人,創意西式盤菜 - 盤滿缽滿,已經準備好了,大家可以排隊領取。

友人取回了一碟,有燒蠔、燒大蝦、鹹豬水、羊架、牛肉和福袋等,挺豐盛的。

澳洲和牛,也是另一搶手食物,手快有,手慢冇﹗

小妹,還是吃輕盈清爽一點好了﹗來一杯Haagen-Dazs北海道紅豆麻糬雪糕薰衣草藍莓雪糕,再飾以粟米脆片、星星脆粒和七彩彩針,既甜蜜又幸福。

五款甜品芒果拿破菕、水果啫喱、奶凍布丁、紅桑子閃電泡芙和黑松露朱古力蛋糕,賣相著實誘人﹗黑松露朱古力蛋糕,更是驚艷絕美之作,一試難忘﹗

最後,取回賀年甜品 - 年年有魚,乃魚型芒果燕窩布丁,以及印有「福」字的法式杏仁餅,讓即將逝去的新年氣氛,得以繼續延續。

友人這一杯榛子雪糕配紅桑子雪葩,酸香帶咬口,醒胃之作。

謝謝友人的甜蜜禮物 - Godiva朱古力。
2018-02-22
團年飯