2024-03-13 266 瀏覽
伏! 伏! 伏! 堂食好好哋一個丼飯用膠餐盒, 食物沾染塑膠味影響食慾; 再者, 明明餐牌及過往食客圖片顯示使用圓形碗盛戴丼飯, 上餐時卻收到長方形膠盒盛戴丼飯, 這是台式便當盒飯嗎?到店實測發現製成品與網上所謂好評落差甚大!北海帆立丼($168)嘅海膽一來唔新鮮、二來乾硬;魚籽份量少得可憐, 唔知以為廚師逐粒數完先擺盤;帆立貝燒到似食緊中餐嘅炒帶子。最離譜係寶石魚生丼($98)入邊冇三文魚!真令人費解, 工廈食肆個丼飯單點價, 比市區同類套餐至少貴三成! 貴之餘又冇服務! 連茶水都無杯, 職員話要自費買水。最後, 得番賣相勉強睇得下, 呃到人!總結: 貴! 食水深! 唔會再黎!
伏! 伏! 伏!
到店實測發現製成品與網上所謂好評落差甚大!
北海帆立丼($168)嘅海膽一來唔新鮮、二來乾硬;
魚籽份量少得可憐, 唔知以為廚師逐粒數完先擺盤;
帆立貝燒到似食緊中餐嘅炒帶子。
最離譜係寶石魚生丼($98)入邊冇三文魚!
貴之餘又冇服務! 連茶水都無杯, 職員話要自費買水。
最後, 得番賣相勉強睇得下, 呃到人!
總結: 貴! 食水深! 唔會再黎!
下午茶
上週末,我拔草去到親民好去處—漁吉海鮮丼專門店。呢間小店內裝憨慢吓,無花巧嗰種,但食物就真係正!我試咗佢地嘅招牌蟹王丼,色香味俱全,啱晒打卡又添飽肚皮。蟹肉鬆化入口,蟹膏黏稠惹味,每啖都令人回味無窮。添上三文魚籽爆漿感,嗰種「卜卜脆」嘅口感實在太過癮。仲有嗰海膽,鮮滑得來又唔腥,識食嘅你點可以錯過?店員嘅服務又好,叫嘢食等都唔洗等多陣,準時有得嗌。正所謂,老實食物,唔騙食嘅港人。我諗我會再回味無窮,不錯過每一次同漁吉嘅約會!如果你都想食到咁嘅好料,就快啲黎呢度掃個夾啦!🦀🍣🎉
2023-07-27 690 瀏覽
漁吉特選丼丼飯包含了勁多款刺身,包括有三文魚、油甘魚、磯煮飯魚、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊和帆立貝,每件都超級新鮮,厚切又肥美,尚算整齊咁排係飯上面,唔錯👍各式刺身食入口都非常鮮甜,落埋壽司專用豉油和washabi , 令佢地的鮮味更搶眼🦑係咁多款刺身入面,我就特別喜歡勁大粒又厚肉的帆立貝,經火槍炙燒,食落外脆內嫩,又甜又多汁,超正👍👍👍丼飯就採用日本珍珠米飯,粒粒都雪白圓潤,食落煙韌軟熟,同刺身勁夾🌟順帶一提,餐廳會提供壽司豉油,但每碗刺身丼飯只會有一小瓶🫢撈飯黎講唔係好夠😮‍💨
漁吉特選丼

2023-07-22 516 瀏覽
魚吉是一家在觀塘的海鮮丼專門店。店內提供各種新鮮海鮮丼,以及壽司等料理。我最近造訪了魚吉的店面,整體用餐體驗非常愉快。店內環境乾淨明亮,服務人員服務態度親切。我點了他們的招牌「蟹王丼」上面放有新鮮的三文魚籽、蟹肉、蟹膏,以及海膽等配料,視覺效果極佳。第一口咬下去,蟹肉蟹膏鮮嫩可口,搭配起來非常和諧。整個丼飯的味道是典型的日式風味,鮮美但不會過於油膩。魚吉的食材新鮮優質,味道正宗,價格也算相當親民。如果你喜歡日式風味的海鮮丼,魚吉绝對是非常好的選擇。我強烈推薦大家可以前往魚吉海鮮丼專門店,來一場味蕾的日式風暴!

蟹王丼

蟹王丼
2023-07-02 467 瀏覽
叫2個海鮮丼就可以食到10款剌身,2個人share絕對抵,可以食多幾款,啱晒咩都想食既人。🔻漁吉特選丼 $188,北海帆立海老丼 $168🔻1. 三文魚:肉質鮮嫩,口感細膩,顏色也非常鮮艷,帶有一定的油脂,令到味道更加濃郁。2. 油甘魚:肉厚滑嫩,富含油脂,肉質口感幼滑細膩。3. 磯煮鮑魚:口感非常有嚼勁,肉質彈牙。4. 海膽:入口軟滑即溶,帶有啖啖的海水鮮味,最重要既係一D都唔腥5. 三文魚籽:味道咸鮮,口感脆彈6. 櫻花魷魚:鮮甜爽脆有彈性既魚籽配上柔嫩彈牙既魷魚,鮮味十足。7. 赤蝦:刺身大大隻蝦肉,口感爽脆8. 左口魚邊:炙燒後甘甜魚油滲出,食落更覺濃郁甘香,入口即溶。9. 帆立貝:口感豐腴,簡單配以青檸,以清新酸味引發鮮甜甘香。經火炙既入口有焦香氣味,更為惹味。10.甜蝦:甜蝦係細小而肉甜,蝦味鮮甜11.牡丹蝦:蝦肉結實,蝦頭膏豐富,甘甜可口日式丼飯我自己就非常滿意。每一道配料都非常出色同新鮮,價錢又唔係太貴,份量十足,值得一試。

🔻漁吉特選丼 $188,北海帆立海老丼 $168🔻

2. 油甘魚:肉厚滑嫩,富含油脂,肉質口感幼滑細膩。
3. 磯煮鮑魚:口感非常有嚼勁,肉質彈牙。
5. 三文魚籽:味道咸鮮,口感脆彈
7. 赤蝦:刺身大大隻蝦肉,口感爽脆
10.甜蝦:甜蝦係細小而肉甜,蝦味鮮甜
11.牡丹蝦:蝦肉結實,蝦頭膏豐富,甘甜可口

2023-07-02 291 瀏覽
今日嚟到觀塘工業大廈食漁吉海鮮丼!我試咗佢哋嘅三文魚親子丼同埋比目帆立丼,環境簡單冇特別,因為食物先係重點啊第一個係三文魚親子丼,啲三文魚新鮮彈牙,仲有大量三文魚籽,真係好好食!同埋白飯都恰到好處,唔會太軟太硬。親子蛋嘅味道同埋甜度都啱啱好,令到飯更加香口!真係一碗好滿足嘅丼啊!另一個比目帆立丼,啲帆立貝同埋比目魚裙邊都好鮮美,仲有火炙過帆立貝嘅甜味,令到整碗丼更加豐富。啲比目魚裙邊好鮮嫩,加埋啲三文魚籽爆發口感,真係好味!整體黎講,漁吉海鮮丼嘅食物質素真係唔錯,好滿足! 可惜當日冇海膽,建議去之前打個電話問一問惜才嘅供應好啲

收工想食日本刺身,專登喺網上搵吓觀塘有咩好食,竟然比我發現咗呢間係工廠大廈嘅日本刺身便當,除咗可以同食之外,仲可以外賣拎返屋企,睇啲相好似幾好食同幾豐富, 所以今晚專登唔煮飯就試吓先🤣🐟比目帆立丼 $158睇相見到有左口魚,望落非常之新鮮同埋有我好想食嘅三文魚子,所以就揀咗呢款嚟試下!估唔到左口魚裙邊係燒咗一燒,識落仍然感受到嗰份魚嘅新鮮,入口即溶,估唔到喺工廠大廈嘅刺身竟然咁好食!帆立貝即係好似火炙咗一樣,有4粒切咗一半嘅帆立貝,份量都唔少,食完唔夠喉仲好想加碼😻而三文魚籽份量唔算好多,但系勝在唔會好咸同無出面買個啲有陣腥味😚🦐北海帆立海老丼 $168帆立貝同另外個盒應該系一樣,但呢個只有2粒切半的。因為呢盒個重點係蝦上面,有牡丹蝦、赤蝦、甜蝦,每款都好新鮮,簡直食唔停口,如果有得單買刺身應該都幾受歡迎👏🏻每盒飯上面都有一嚿玉子,味道唔錯👅重點要讚吓佢個飯,唔會好似煮到爛哂咁,有平時食壽司嘅咬口,平時唔食飯嘅我都食晒成盒飯😳

🐟比目帆立丼 $158

🦐北海帆立海老丼 $168
2023-06-21 91 瀏覽
✨🍣靚魚生in KT!! 舖頭位置隱蔽但魚生丼嘅質素真心好嘅!!▫️豪快海鮮丼 [$128]比較少見到魚生丼配埋青檸xd 不過zit咗落去好似會調到多啲鮮味出嚟( ´▽`)油甘魚肥美到傻🥹鮮魚片都幾surprising 都係食到鮮味的!火炙咗少少的帶子都好香;3玉子都高質🥚💛魚生的份量好夠!!飯都是XD 同埋要讚讚佢個wasabi係有texture的💚是真野的感覺lol▫️比目帆立丼 [$158]燒得好夠!左口魚夠厚 份量都多豪快海鮮丼多啲材料所以再驚喜啲!

▫️豪快海鮮丼 [$128]
玉子都高質🥚💛

▫️比目帆立丼 [$158]
燒得好夠!左口魚夠厚 份量都多
豪快海鮮丼多啲材料所以再驚喜啲!
2023-06-20 64 瀏覽
今日同老公去到觀塘,食晚飯時間,上網搵吓有咩嘢食,原來附近工廈都有間日式嘢,所以好奇就上去食吓嘞。呢間叫「漁吉海鮮丼專門店」喺毅力工業中心8樓E室,地點都算方便。🍱 北海帆立海老丼。 $168擺盤精緻,份量多,賣相都唔錯。牡丹蝦,赤蝦,甜蝦,正。火炙帆立貝啱啱好,配埋青檸汁,好鮮味。仲有我鐘意嘅厚燒玉子,唔錯。🍱 比目帆立丼。 $158火炙左口魚裙邊夠厚身,鮮甜,啖啖肉,配埋Wasabi,正。😋😋

🍱 北海帆立海老丼。 $168

🍱 比目帆立丼。 $158
2023-06-18 53 瀏覽
📍 漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室尋日放工橫風橫雨🌧️放工拿拿聲搭車返屋企🤓🤓問屋企人想食咩,佢哋答我丼飯😌我即刻上網搵下附近有冇得買。見到呢間都好似唔錯👍佢哋喺工廈度,但係幾易搵,餐廳環境舒適,自助添茶,而且入面有幅大畫,充滿日式風情😍下次真係可以坐低食,今次要趕返去就算啦😳買外賣🥡北海帆立海老丼材料有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦,全部都好新鮮😋😋有d唔夠喉😝😝漁吉特選丼呢個基本上係乜都有咁滯,包括三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、產地直送鮮魚、三文漁籽、櫻花魷魚、赤🦐、左口魚邊、帆立貝,剩係啲刺身都鋪滿晒成個盒面😍特別推介佢哋嘅磯煮飽魚,好夠味、又夠曬腍,好正🤤🤤#刺身 #丼 #丼飯 #觀塘美食 #新鮮 #外賣 #takeaway #yummmy #kwuntung #foodie #hkfoodie #香港
📍 漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

北海帆立海老丼

漁吉特選丼

2023-06-13
2023-06-18 55 瀏覽
官塘好多工廈都好多好野食,呢間魚生丼係有個朋友介紹我佢平時lunch成日會去食性價比好高,呢日星期六係官塘行完街就一於去試下。🐷漁吉特選丼 $188呢個有三文魚,油甘魚,磯煮鮑魚,海膽,產地直送鮮魚,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦,左口魚裙邊同埋帆立貝;刺身種類好多,每樣都有一至兩舊咩都可以試下;食材全部都好新鮮,最驚喜係磯煮鮑魚,呢樣好少餐廳會有既丼飯配料。鮑魚煮得剛好,彈牙得黎好易咬,一d都唔韌,而且味道甜甜地非常入味👍🏻🐷北海帆立海老丼 $168呢個有帆立貝,牡丹蝦,赤蝦同埋甜蝦;我好中意食蝦,所以決定揀呢個飯;黎到牡丹蝦同赤蝦都分別有一隻,甜蝦同帆立貝各兩隻;刺身同樣係非常新鮮,蝦肉好鮮甜,幾款蝦都好出色,一d腥味都無,岩晒中意食蝦既我;另外帆立貝有輕輕炙燒過,面頭有焦香,有內冷外熱既口感👍🏻

🐷漁吉特選丼 $188

🐷北海帆立海老丼 $168
2023-06-17
2023-06-18 47 瀏覽
放工去到觀塘勁肚餓,都係決定食完飯先至返屋企,搵到一間喺毅力工業中心8樓既魚生飯叫做「漁吉海鮮丼專門店」(唔知算唔算隱世食店?!)不過我朋友話之前喺九龍城食過,其實可能有好多人都知,只係我孤陋寡聞😂。去到間店嘅時候,望到入面有好多外賣盒、紙袋存放着,佢哋應該經常做好多外賣,但係佢哋都有堂食嘅。我哋叫咗兩個飯,一個係北海帆立海老丼,北海帆立丼。北海帆立海老丼 - 有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、少少三文魚子、少少蟹子同埋玉子。材料都幾多,帆立貝係有火炙過,而且可以一次過食到三款唔同嘅蝦👍🏻北海帆立丼 - 有帆立貝、海膽、三文魚子同埋玉子。咁啱海膽賣晒!佢問我想轉咩刺身代替海膽,我揀咗油甘魚。現場仲會有一個自助茶水吧,無限添飲。(溫馨提示:如果你係堂食,又想飲其他飲品的話,可以買咗嘢飲先去食飯。)

2023-06-16 57 瀏覽
今晚為食貓,又嚟咗觀塘搵食啦🤤🤤呢間真係比較隱世既日式餐廳,位於聯力大廈8樓😎近乎於創紀之城隔離,所以一啲都唔難搵,天氣咁熱真係唔想同人逼,同埋想食下刺身,增加食慾🤤餐主打賣多壽司同丼飯,有堂食同外賣🎈北海帆立海老丼($168)今次我趕時間,所以揀左外賣,而丼飯顧名思義,有帆立貝,牡丹蝦,甜蝦,同赤蝦,用料十足,一啲都唔少,每款都起碼2件以上既刺身,刺身件件都好肥美,唔係薄切架!而且仲有大大粒來自店家名稱既玉子,超好食🤤仲有粒粒蟹籽,令口感提升唔少呢🤤🤤🤤🤤刺身鮮甜可口,夠哂新鮮👍🏻飯量都夠多,唔駛擔心食完會唔飽架😂雖然今次買外賣,但其實有唔少既坐位供客人堂食,望落位置都坐得舒適架😍下次行開觀塘又多一間餐廳享用啦🤤

🎈北海帆立海老丼($168)
今次我趕時間,所以揀左外賣,而丼飯顧名思義,有帆立貝,牡丹蝦,甜蝦,同赤蝦,用料十足,一啲都唔少,每款都起碼2件以上既刺身刺身件件都好肥美,唔係薄切架!而且仲有大大粒來自店家名稱既玉子,超好食🤤仲有粒粒蟹籽,令口感提升唔少呢🤤🤤🤤🤤刺身鮮甜可口,夠哂新鮮👍🏻飯量都夠多,唔駛擔心食完會唔飽架😂

2023-06-12
  • 北海帆立海老丼
2023-06-15 50 瀏覽
星期六中午去觀塘探舊同事, 順便一齊食個dinner。介紹咗呢間係工廈入面其中一間食刺身丼飯餐廳, 後來係openrice先知係原址九龍城搬過黎, 原址食過, 今次竟然無意中再食到同一間店嘅料理。店內面積不大, 落order同埋清理檯面都係自助式, 所以餐廳不設加一服務費。而熱茶放於一個角落供自助形式取。丼飯刺身款式組合豐富, 除了刺身, 亦有熟食丼選擇。落order後由店員送上, 雖然係堂食, 丼飯都係由一次性餐盒擺盤上檯。每碗都有一件印有店名嘅玉子蛋, 玉子蛋厚身, 食落水潤重蛋甜味。而壽司飯暖暖地, 加咗少少壽司醋, 選用日本產米, 所以飯質黏身有咬口。三文魚親子丼: 三文魚均為厚切, 三文魚同埋三文魚腩各四片, 前者魚質偏林, 後者魚腩位爽滑, 魚油味突出, 配上了大量三文魚籽, 撈埋飯一齊食, 魚油味更出。北海帆立貝海老丼:刺身款式幾多, 但擺盤唔夠上面果款顯得份量多, 刺身包括有火灸帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、蟹籽。火灸帆立貝面層黑黑地, 比較鞋口, 有焦香味, 底層keep到鮮甜刺身口感;牡丹蝦、赤蝦同埋肥美, 口感爽甜好黏身;
而熱茶放於一個角落供自助形式取。
丼飯刺身款式組合豐富, 除了刺身, 亦有熟食丼選擇。

三文魚親子丼:
三文魚親子丼
北海帆立貝海老丼:
牡丹蝦、赤蝦同埋肥美, 口感爽甜好黏身;
北海帆立貝海老丼
2023-06-10
三文魚親子丼
北海帆立貝海老丼
2023-06-14 40 瀏覽
今日lunch久遺去食魚生飯!😋公司隔離呢間漁吉我地間中都會食,雖然佢依家轉左做外賣便當形式🍱,但係都有堂食嘅枱櫈提供,環境都唔錯👍🏻~最近仲同重光弁當合併左添💛過黎食飯又多啲選擇啦😌*****🦪🍱比目帆立丼 $158左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽、蟹籽🍣👶🏻三文魚親子丼 $148三文魚、三文魚籽、蟹籽*****最近轉左堂食都用外賣盒包裝,不過食物都係一樣高質嘅😚😚啲魚生舖晒係日本珍珠米嘅上面,好豐富🥰我同朋友叫兩個丼再share啲餸,咁就即刻變豪華啦😆💖三文魚切得好厚又有豐富魚油,仲有帆立貝都燒得好香💖推介!

*****

🦪🍱比目帆立丼 $158
左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽、蟹籽

🍣👶🏻三文魚親子丼 $148
三文魚、三文魚籽、蟹籽

*****

2023-06-13