2023-06-14 25 瀏覽
收工攰到死又諗唔到食乜,天氣咁熱無乜胃口,打算買外賣返屋企夜啲食,上OpenRice 睇到公司附近有丼飯賣,原來係漁吉,以前係九龍城經常食,宜家搬咗去官塘工廈,咁就去買兩個外賣支持下餐廳位於工廈內,地點都算易搵,餐廳都有堂食,但我未肚餓,所以買返屋企點左兩個丼飯漁吉特選丼三文魚、油甘魚、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦同左口魚邊~全部魚生厚切大滿足比目魚帆立丼左口中同帆立貝都火炙過,油香味更突出,加埋三文魚籽,口感豐富

比目魚帆立丼

2023-06-05
2023-06-14 22 瀏覽
在工廠大廈一個好似貨倉咁既地方,仲要賣咁貴,我都不明白為何這麼多讚好,環境仲俾4-5星,又讚好成乜乜七七,只係一個外賣飯盒。我叫嗰個明明有三文魚子就俾蟹子,走去問佢先話三文魚子無貨,補兩粒帶子,我買同俾錢時又唔講😒呢間嘢係食客行去收銀處叫嘢食,俾錢,有人送到你枱,食完食客自己倒垃圾,仲要分開抬盆杯喺唔同既大盆,但個盆又唔寫清楚放乜……讚好既唔知係真心or什麼我&同事就決定唔會再去呢間食嘢,一次就夠

讚好既唔知係真心or什麼
我&同事就決定唔會再去呢間食嘢,一次就夠
2023-06-14 12 瀏覽
呢排食日本嘢嘅次數真係多過韓國嘢🤣🤣今次嚟到毅力工業中心嘅漁吉,估唔到係呢度都有咁高質嘅日本丼飯😳😍北海帆立海老丼 $168✨入面嘅材料會有帆立貝,牡丹蝦,赤蝦同埋甜蝦~唔知幾時開始好鍾意食甜蝦,就咁單食已經覺得好鮮甜,加多少少魚甜豉油再調返個味出嚟更加正!🥹🥹入面仲有帆立貝,一樣咁新鮮😋😋唧埋啲青檸落去更fresh更正🤩😍比目帆立丼 $158✨入面有左口魚裙邊、帆立貝同埋三文魚籽,帆立貝同左口魚裙邊會經過炙燒,味道更香!左口魚帶有少少爽彈,好正🫣🫣除咗脆卜卜嘅三文魚籽,底下仲有超多蟹子,連埋日本飯一齊食真係正🫡

😍北海帆立海老丼 $168

😍比目帆立丼 $158

2023-06-11 15 瀏覽
#fatchubelly觀塘📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)💥北海帆立海老丼 $168丼飯有帆立貝,牡丹蝦,赤蝦同甜蝦牡丹蝦都幾新鮮而且蝦頭有鮮味蝦膏💯甜蝦都幾大隻而帆立貝有輕輕燒過加多咗一份焦香味🔥飯嘅醋味比較淡唔會搶咗魚生嘅味道🤣💥比目帆立丼 $158左口魚油脂好重而且口感有少少爽口三文魚籽亦都好重鮮味👍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#觀塘#觀塘美食#日本菜#丼飯#刺身
#fatchubelly觀塘

📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)

💥北海帆立海老丼 $168

丼飯有帆立貝,牡丹蝦,赤蝦同甜蝦
牡丹蝦都幾新鮮

💥比目帆立丼 $158

左口魚油脂好重
而且口感有少少爽口
三文魚籽亦都好重鮮味👍

漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

2023-06-09 21 瀏覽
今日出開去觀塘做野,經過見到le一間魚生飯專門店🍚,甘多選擇而且天氣甘熱,真係好吸引,所以外賣返屋企同屋企人試試~🌟北海帆立海老丼🦐上面舖滿刺身,帶子經過炙燒,帶少少焦香,整體刺身分量都多,裏面共有3款蝦🦐(牡丹蝦、赤蝦同甜蝦),全部都好大隻,而且食埋蝦頭無苦味就知佢地選材十分新鮮~!🌟比目帆立丼揀le個係因爲裏面有我最愛的左口魚裙邊🤤!見到果下真係有驚喜,因爲真係好厚身同大舊!食落係滿滿的油脂味道,超滿足😋!這一款的帶子有4塊,真係好足料!每碗魚生飯裏面都有一塊厚燒玉子同青檸🍋,配搭起來不是一味得肉,十分清新。掀開刺身先發現原來每碗飯面都有蟹籽🟠喺裏面,加埋Wasabi 都係鮮磨的,真的有驚喜~整體而言十分推薦🌟,收工去買回家食都十分方便,而且餐廳有堂食空間🪑,如果在附近上班既朋友仔Lunch去堂食都ok!

🌟北海帆立海老丼🦐

🌟比目帆立丼

• 北海帆立海老丼
2023-06-09 17 瀏覽

🌟北海帆立海老丼🦐

🌟比目帆立丼

• 北海帆立海老丼
2023-06-09 19 瀏覽
📍官塘《漁吉海鮮丼專門店》天氣好熱,食壽司或者丼飯就最適合放假晚上想休息吓,唔想特別煮嘢食,於是就諗住買外賣咁啱晏晝又同朋友喺APM行街,所以就決定近近地係漁吉 買個外賣做晚餐🍱比目帆立丼 $158燒左口魚裙邊👍🏻平時我都好鍾意叫燒左口魚裙邊壽司🤭有我至愛嘅燒左口魚裙邊同埋帆立貝而且亦係店員推介,所以我就決定揀咗呢個丼😙漁吉特選丼 $188有海膽,三文魚,櫻花魷魚,帆立貝,油甘魚,赤蝦…刺身新鮮 厚切👍🏻D醋飯味道唔錯 好開胃
📍官塘《漁吉海鮮丼專門店》
天氣好熱,食壽司或者丼飯就最適合
放假晚上想休息吓,唔想特別煮嘢食,於是就諗住買外賣

比目帆立丼 $158
燒左口魚裙邊👍🏻平時我都好鍾意叫燒左口魚裙邊壽司🤭
有我至愛嘅燒左口魚裙邊同埋帆立貝
而且亦係店員推介,所以我就決定揀咗呢個丼😙

漁吉特選丼 $188
有海膽,三文魚,櫻花魷魚,帆立貝,油甘魚,赤蝦…

刺身新鮮 厚切👍🏻
D醋飯味道唔錯 好開胃
2023-06-03
  • 漁吉特選丼
2023-06-08 11 瀏覽
觀塘真係有好多好野食,前幾日放lunch就去咗呢間良心小店食,佢主打刺身丼飯、便當同日式小食。漁吉特選丼 $188呢個漁吉特選丼有齊磯煮鮑魚、三文魚腩、油甘魚、劍魚腩、火炙帆立貝、火炙左口魚邊、赤蝦、三文魚籽、櫻花魷魚等等。每款刺身都好厚切大件,最鍾意佢嘅油甘魚同牡丹蝦,牡丹蝦好大隻,口感黏稠。 比目帆立丼 $158我就叫咗比目帆立丼,有火炙左口魚裙邊、火炙帆立貝同三文魚籽。灸燒過嘅左口魚邊逼晒啲油出黎,啖啖魚油,撈埋三文魚籽食一流。火炙帆立貝都好鮮嫩,自家製玉子都幾嫩滑,推介。

漁吉特選丼 $188

比目帆立丼 $158

2023-06-08 49 瀏覽
我最近到位於觀塘區工廈的魚吉用餐,品嚐了他們的魚吉特選丼飯,留下了深刻的印象。這碗丼飯的材料非常豐富,有三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、海膽、三文魚子、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊和帆立貝。每種食材都非常新鮮,口感鮮美。三文魚肉質細嫩,油甘魚入口即化,磯煮鮑魚口感彈牙,海膽鮮甜,三文魚子醇香,櫻花魷魚口感有嚼勁,赤蝦鮮甜美味,左口魚邊鮮嫩多汁,帆立貝口感豐富,每一口都能品嚐到不同的風味和質感。除了食材的豐富度,他們的服務非常周到,每道菜的上菜速度都非常快,讓我可以在短時間內享受美食。

2023-06-01
2023-06-06 22 瀏覽
🔹️最近發現觀塘 “漁吉海鮮丼專門店” 的刺身丼十分出色🦐🍱 海鮮新鮮、高質、價錢親民, 環境寧靜, 感覺輕鬆, 店員友善👍除了堂食外, 還有很多顧客點外賣, 美味方便🛍有多款 ‘’丼‘’ 任你揀 🤗🔸️漁吉特選丼🍣🍱三文魚、油甘魚、玉子、赤蝦、三文魚籽、左口魚邊、帆立貝、樱花魷魚, 材料豐富、魚質肥美、厚切, 味道鮮甜😍😋🔸️北海帆立貝海老丼🦐🍱帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、玉子火炙帆立貝很嫩滑, 蝦類十分新鮮, 充滿甜蝦味, ,好味到停不了😋😋
有多款 ‘’丼‘’ 任你揀 🤗

🔸️漁吉特選丼🍣🍱

🔸️北海帆立貝海老丼🦐🍱
帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、玉子

2023-06-05 14 瀏覽
咁啱放半日假入咗觀塘搵朋友食lunch,佢話想食日本野咁佢就介紹咗依間係工廠大廈入面既魚生飯一齊食本身好少過觀塘食飯,但原來附近斬有好多餐廳北海帆立丼 ($168)- 因為冇海膽揀咗要油甘魚油甘魚好厚,厚切既關係油份好夠,每一啖都有魚油充斥成個口帆立貝炙燒過,口感比較豐富。另外有好多三文魚子,份量可以攞嚟撈飯食比目帆立丼($158)- 比目魚同帆立貝都炙燒過,加埋配搭既青檸,成個丼更加清新😋😋而且都有三文魚子玉子燒好大舊,夠哂厚,每一啖都好好味

本身好少過觀塘食飯,但原來附近斬有好多餐廳

北海帆立丼 ($168)- 因為冇海膽揀咗要油甘魚
油甘魚好厚,厚切既關係油份好夠,每一啖都有魚油充斥成個口

玉子燒好大舊,夠哂厚,每一啖都好好味

2023-06-05 11 瀏覽
睇網上介紹,見到呢間口碑好,所以經開附近,就同朋友過黎試下。我試左佢地的招牌,漁吉的特選丼。丼的份量好足夠,仲有好多新鮮嘅剌身,岩晒選擇困難的我。最令人驚喜的是有磯煮鮑魚,鮑魚彈牙夠入味。另外櫻花魷魚比較少見,魷魚切成幼條,肉質軟嫩又帶點爽脆,十分高質。另外仲有三文魚、油甘魚等等,味道都好鮮美,令人唔知不覺一口接一口!仲有,丼飯底部嘅米飯煮得恰到好處,粒粒飽滿,口感好Q。朋友則點了北海道帆立海老丼,有三款不同的蝦,包括牡丹蝦、赤蝦同甜蝦,每隻蝦都夠肥美,帆立貝好厚肉,鮮味都保留得好好,品嚐時感到好滿足。另外每款丼飯都有的玉子燒都做得好精緻,有蛋味又鮮甜,看得出店家的用心。餐廳的食物質素都好出色,同係日本食到的質素一樣咁高質。而且D位夠闊落,可以同朋友輕鬆地食下飯,放鬆下。下次經過都要再試下其他款。
睇網上介紹,見到呢間口碑好,

所以經開附近,就同朋友過黎試下。
我試左佢地的招牌,漁吉的特選丼。

丼的份量好足夠,仲有好多新鮮嘅剌身,
岩晒選擇困難的我。最令人驚喜的是有

磯煮鮑魚,鮑魚彈牙夠入味。
另外櫻花魷魚比較少見,魷魚切成幼條,

朋友則點了北海道帆立海老丼,

鮮味都保留得好好,品嚐時感到好滿足。

{漁吉海鮮丼專門店} .放工後朋友帶我去觀塘覓食~ 發現這間隱藏於工廈的小店⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝主打日式海鮮丼和日式便當🍱 有堂食亦有外賣很多人專登上來買外賣~雖然工廈的價格來就不是最平但整體食物質素高 新鮮肥美 也用日本飯一分錢一分貨 很對得起這個價錢(。・∀・)ノ゙店面寬敞明亮 有自助茶水吧🍵 會enocre♡♡ 𝘽𝙤𝙤𝙠𝙢𝙖𝙧𝙠 ₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎˗ˏˋ想吃就收藏起來吧ˎˊ˗—✎ 比目帆立丼 $158滿滿的帆立貝和左口魚裙邊鋪在飯面(✪▽✪)灸燒過的帆立貝 仍保持香甜肥美的質感偏厚身的左口魚燒過後 更是加分!上面入口即溶下面亦有咬口混著蟹籽和三文魚籽一起吃 幸福感滿滿!✽好味指數:★★★★/5.✎ 北海帆立海老丼 $168有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、三文魚籽和蟹籽成個畫面極級豐富(๑♡∀♡๑)三款蝦蝦 肉質鮮甜 相當新鮮~ 由其是是大大隻的牡丹蝦 蝦頭有膏的呢!✽好味指數:★★★★☆/5—| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 漁吉海鮮丼專門店 @isakichidon地址: 觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室人均消費:HK$180 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:
{漁吉海鮮丼專門店}

放工後朋友帶我去觀塘覓食~
發現這間隱藏於工廈的小店⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝
主打日式海鮮丼和日式便當🍱 有堂食亦有外賣

很多人專登上來買外賣~
雖然工廈的價格來就不是最平
但整體食物質素高 新鮮肥美 也用日本飯
一分錢一分貨 很對得起這個價錢(。・∀・)ノ゙
店面寬敞明亮 有自助茶水吧🍵 會enocre♡

比目帆立丼

✎ 比目帆立丼 $158
滿滿的帆立貝和左口魚裙邊鋪在飯面(✪▽✪)
灸燒過的帆立貝 仍保持香甜肥美的質感
偏厚身的左口魚燒過後 更是加分!
上面入口即溶下面亦有咬口
混著蟹籽和三文魚籽一起吃 幸福感滿滿!
✽好味指數:★★★★/5

✎ 北海帆立海老丼 $168
有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、三文魚籽和蟹

成個畫面極級豐富(๑♡∀♡๑)
三款蝦蝦 肉質鮮甜 相當新鮮~
由其是是大大隻的牡丹蝦 蝦頭有膏的呢!
✽好味指數:★★★★☆/5

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 漁吉海鮮丼專門店 @isakichidon
地址: 觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
人均消費:HK$180 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
比目帆立丼
北海帆立海老丼
首先,**三文魚親子丼**絕對是必點之選。新鮮的三文魚切片搭配上濃郁的日式醬汁,再加上鮮嫩的魚子,口感豐富且層次分明。每一口都讓你感受到濃厚的海洋美味,令人回味無窮。接下來,**北海帆立丼**同樣值得一試。鮮甜的北海道帆立貝佐以特製醬汁,彷彿將你帶到日本北海道的海岸邊。帆立貝的口感細膩且鮮美,搭配上香濃的醬汁,讓人食慾大開。最後,漁吉海鮮丼專門店位於工廠區,讓這個地方煥然一新。在這裡,你不僅能品嚐到道地的日本料理,還能感受到獨特的用餐氛圍。無論是聚餐還是悠閒午餐,這裡都是絕佳的選擇。總之,漁吉海鮮丼專門店無疑為觀塘區帶來了一股日本料理的新氣象。不妨親自去品嚐一下,讓自己沉浸在美味的海鮮丼世界中吧!

2023-06-01
外賣自取
夏日熱辣辣真係唔想食熱野🌞食返個壽司丼飯就差唔多~呢間係觀塘工業大廈樓上舖,專賣多款刺身丼飯,多數做外賣但亦有堂食位▶️ 北海帆立海老丼 ($168)有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、三文魚籽、蟹籽,啱晒鍾意食蝦人士☺️每碗有一嚿印有店名嘅玉子蛋,玉子蛋厚身一層層,食落水潤重蛋味🥚甜味自然帆立貝有三粒,每粒切半反開形成薄片,炙燒過所以面頭黑黑哋🔥肉質鮮嫩,味道鮮甜帶啲煙燻味唔知點解好似食到兩款蝦?兩個食落都好黏身(slimy), 同平時食開嘅蝦非常之唔同,口感偏細綿,比起帆立貝更鮮甜🦐蝦頭仲有蝦膏,帶少少腥味但唔臭,證明好新鮮三文魚籽雖然唔多,但每粒入口即爆汁好似爆珠咁,充滿三文魚油香味,可以補充omega-3,勁過營養補充品😂蟹籽細細粒,令壽司飯食落冇咁寡壽司飯暖暖地感覺唔生冷,加咗少許壽司醋🍚用上日本產米所以飯質黏身又有咬口上面仲有青檸,酸酸地帶啲清新味道又可以去腥味另外可以自己落豉油,呢度啲豉油比較稀,味道偏淡,所以落多啲都唔驚試咗少少Wasabi,超攻鼻但幾爽😌▶️ 漁吉特選丼 ($188)如果大家有選擇困難症,可以叫呢個大部份刺身都有:三文魚、油甘魚、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚、帆立貝、三
夏日熱辣辣真係唔想食熱野🌞食返個壽司丼飯就差唔多~

▶️ 北海帆立海老丼 ($168)

唔知點解好似食到兩款蝦?

蟹籽細細粒,令壽司飯食落冇咁寡
上面仲有青檸,酸酸地帶啲清新味道又可以去腥味
試咗少少Wasabi,超攻鼻但幾爽😌
北海帆立海老丼

▶️ 漁吉特選丼 ($188)
如果大家有選擇困難症,可以叫呢個
大部份刺身都有:三文魚、油甘魚、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚、帆立貝、三文魚籽、玉子蛋 (今日冇晒鮑魚同海膽,所以廚房換咗另一啲刺身俾我哋),相當豐富😍

朋友話全部刺身都好新鮮,魚類刺身整體唔錯,只係間唔時有啲位會硬啲
而佢最鍾意係玉子蛋haha

全部丼飯用料新鮮,材料豐富,感覺好耐冇食過一啲靚少少嘅刺身飯🙈

入邊座位唔算多,但坐得舒服😌用上木枱木凳日式家庭風裝修,好有住家feel
茶水自助,唔收加一,食完自己收盤

無意間留意到佢哋有同重光弁当合作,所以唔食魚生可以叫佢哋嘅日式便當,好啱返Office嘅人買外賣
刺身飯價錢比較貴,但對得住呢個質素同份量👍🏻
去唔到日本但想食靚刺身飯可以嚟呢度止癮🤣