2023-05-13 52 瀏覽
唔係上網睇到, 都唔知工廠大廈都有新鮮魚生飯食, 見好多人都係外賣, 我哋就坐低試吓, 兩個人一人叫咗一個丼飯北海帆立丼 $198因為海膽冇貨, 所以就用赤蝦代替, 我本身就鍾意食赤蝦, 而且好新鮮, 所以唔覺得失望😂三文魚子同樣新鮮, 少少鹹鹹, 卜卜趣, 帆立貝都唔會切得太薄, 有口感蟹黃丼蟹肉同三文魚子份量都好夠, 味道新鮮, 加少少青檸汁, 更加開胃每個丼飯都有幾款配料, 可以樣樣都試吓, 啱晒啲有選擇困難症嘅朋友🤭個丼飯睇落唔大碗, 但原來都好夠食仲設有自助水機, 可以自己斟水或茶

北海帆立丼 $198

蟹黃丼

仲設有自助水機, 可以自己斟水或茶
2023-05-10 53 瀏覽
一直都知觀塘好多工廈都有隱世美食,今日有同事帶我去咗呢間喺毅力工業中心嘅漁吉食日本嘢😋上到去覺得地方好企理,仲有乾淨嘅洗手間,餐具又獨立包裝,感覺整齊衛生👍🏻,午餐嘅選擇都唔少,我哋嗌咗:🌟比目凡立丼$168鍾意食貝類海鮮嘅太子妃order咗呢客,一睇賣相就非常吸引😍,凡立貝同比目魚都有火灸過,多咗一層油脂香🤤,份量亦非常足夠,絕對唔係切到薄ee咁樣❤️🌟三文魚親子丼同事嗌咗三文魚親子丼,三文魚唔會太肥,同事食晒都話唔會有油膩感,魚籽又粒粒飽滿,試咗一啖咬落去爆汁嗰下好治癒😆雖然個餐無飲品,但餐廳有自助綠茶可以隨便斟,食飽飲返杯就啱晒😚😚

🌟比目凡立丼$168

🌟三文魚親子丼

2023-05-10
  • 比目帆立丼
今日Lunch好想食日本野,所以搵左公司附近呢間,試下佢!地點喺牛頭角地鐵對面嘅工廈,一出lift轉左就係啦! 👍🏻👅比目帆立丼 ($158)有左口魚群邊、帆立貝、同三文魚籽!灼燒完嘅左口魚裙邊充滿魚油香,帆立貝又新鮮同大大粒!加上脆脆嘅三文魚籽,好好食~ 🤤 丼飯size又唔細,食完可以撐到放工都唔會肚餓! 😆😆👅 豪快海鮮丼( $ 128 )有齊哂最愛嘅三文魚、油甘魚、帆立貝同赤蝦,另附上今日產地直送嘅劍魚腩 🎏 每件刺身都十分新鮮,口感軟潤嫩滑,味道鮮甜清香,其中帆立貝灸燒後油脂香更突出,表面亦帶點炭香味,高質 💗💗💗Lunch時間唔駛等,行入去都有位!仲有得自己隨意斟嘅紅烏龍茶~🍵 聽住音樂,放個lunch break 好爽呢!✌🏻✌🏻▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)📍觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

👅比目帆立丼 ($158)

👅 豪快海鮮丼( $ 128 )

漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
📍觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

2023-05-10
  • 豪快海鮮丼
前排成日經過觀塘覓食,見到呢間食壽司丼飯——🌟漁吉🌟好似好吸引,一於試試佢🤩呢間餐廳係喺工業大廈入面,啱曬平時返工嘅人仕,佢除咗堂食仲有外賣可以揀,而餐牌選擇除咗丼飯仲有壽司可以揀,丼飯選擇都幾多下🤩._.🦐|北海帆立海老丼|🦐呢個丼飯好豐富,除咗帆立貝仲有滿滿嘅海老,大大隻甜蝦刺身勁吸引,而且啲肉質大舊超正,刺身新鮮,而份量大而足夠食曬整個丼飯👍🏻·🐚|北海帆立丼|🐚呢個有齊我最愛嘅刺身材料,因為有我最愛嘅海膽,海膽都係大舊兩舊💛帆立貝亦係厚砌大大舊,好滿足,而丼飯佈滿曬我最愛嘅大大粒飛魚子,好飽滿,啖啖飯都係飛魚子+日本米,正呀💕._.
._.
🦐|北海帆立海老丼|🦐
🐚|北海帆立丼|🐚
._.
2023-05-06 40 瀏覽
觀塘搵食梗係要去工廈啦,價錢相宜得黎, 仲要有質素😌😌喺呢頭返工嘅朋友大推呢度🔊🔊,以食日本野黎講呢度價錢真係親民~忍唔住叫左多左野食🤣🤣🤣我地叫左一人一個刺身丼飯,仲有牛舌同芝士年糕😙😙😙勁飽漁吉特選丼 ($188)有勁多款海鮮刺身,有三文魚、 油甘魚、海膽、大大隻赤蝦、左口魚、 磯煮鮑魚等等因為無晒櫻花魷魚,所以比多左2片刺身🤭🤭啲刺身勁厚身同大件😍😍, 真係食到鮮味同油份😋😋,最怕孤孤寒寒薄切切,食唔到味道😂😂仲有仲有, 呢度啲海膽好甜🤤🤤🤤🤤好好味😍😍最怕喺香港食到💩味嗰啲😆比目帆立丼 ($168)左口魚喺我地嘅至愛🥹🥹入口甘香,見到佢定唔會放過😂好好食🤤喺好有油份,入口有即溶,成個口都係油嘅甘香🥹完全唔捨得食晒佢😆😆帆立貝好鮮甜,咬左第一啖係勁有驚喜😍蒜香厚切牛舌 ($42)無想像中咁厚,但唔係薄切!食落好香口, 送酒一流😗 邊位付有似係生姜醬,同啲牛舌勁夾👍👍炸芝士年糕 ($38)而家好似好少地方食到整得咁軟糯,咁多芝士嘅年糕😃😃😃今晚每樣野都好正🥰🥰多謝朋友推介呢度係值得encore 😚😚😚😚
觀塘搵食梗係要去工廈啦,價錢相宜得黎, 仲要有質素😌😌

我地叫左一人一個刺身丼飯,仲有牛舌同芝士年糕😙😙😙勁飽

漁吉特選丼 ($188)
因為無晒櫻花魷魚,所以比多左2片刺身🤭🤭

比目帆立丼 ($168)
左口魚喺我地嘅至愛🥹🥹入口甘香,見到佢定唔會放過😂
帆立貝好鮮甜,咬左第一啖係勁有驚喜😍

蒜香厚切牛舌 ($42)

炸芝士年糕 ($38)
而家好似好少地方食到整得咁軟糯,咁多芝士嘅年糕😃😃😃

今晚每樣野都好正🥰🥰多謝朋友推介
呢度係值得encore 😚😚😚😚
  • 蒜香厚切牛舌
  • 漁吉特選丼
  • 炸芝士年糕
2023-05-06 21 瀏覽
🚩 漁吉海鮮丼專門店已經第二次過嚟食啦‼️上次跳舞發現咗呢間隱世日本餐廳,今次就決定買外賣返屋企食,開心share啊嘛〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈北海帆立丼 $168滿滿嘅三文魚籽超級新鮮,食落一啲腥味都冇咬落卜一聲,鹹鹹鮮鮮感覺就充斥着口腔海膽輕微炙燒過,更添一種香氣口感亦都十分綿密🌈比目帆立丼 $158係我最愛嘅帆立貝同埋左口魚組合兩者都輕微炙燒過帆立貝軟軟糯糯,清甜左口魚油分十足,入口即溶唔好睇佢好似咁細份,飯量十足嫁😮‍💨
🚩 漁吉海鮮丼專門店

🌈北海帆立丼 $168
滿滿嘅三文魚籽超級新鮮,食落一啲腥味都冇
咬落卜一聲,鹹鹹鮮鮮感覺就充斥着口腔

海膽輕微炙燒過,更添一種香氣
口感亦都十分綿密

🌈比目帆立丼 $158
係我最愛嘅帆立貝同埋左口魚組合
兩者都輕微炙燒過
帆立貝軟軟糯糯,清甜
左口魚油分十足,入口即溶
唔好睇佢好似咁細份,飯量十足嫁😮‍💨
2023-05-05 17 瀏覽
Happy Friday😃當然要放鬆一下,放工即刻在公司附近的「漁吉海鮮丼專門店」買了兩款日本丼做晚餐,分別是豪快海鮮丼和三文魚親子丼😋豪快海鮮丼這款丼飯很適合有選擇困難症的人,有齊三文魚、油甘魚、帆立貝、產地直送鮮魚、玉子和甜蝦,吃起來很新鮮,份量也很足,不錯👍🏻三文魚親子丼三文魚很肥美,大約有8塊,因為厚切的關係,吃起來很有口感!三文魚籽的份量很多,壽司醋飯酸度適中,配上芥辣和醬油,好好味😋

豪快海鮮丼

三文魚親子丼

• 豪快海鮮丼
  • 三文魚親子丼
2023-05-04 16 瀏覽
屋企人知道我鍾意食日本菜,係觀塘放工順便買海鮮丼俾我,佢話CP值超高,好多好評,所以買來俾我試。買咗兩個海鮮丼,每人一個,買了特選海鮮丼及比目帆立丼。特選海鮮丼有三文魚、油甘魚、產地直送鮮魚、磯煮鮑魚、海膽、三文魚籽、赤蝦、左口魚邊及帆立貝,因為無櫻花魷魚,店員轉左油甘魚,整個丼飯非常之豐富,刺身都是厚切,新鮮肥美。比目帆立丼有火炙左口魚邊及帆立貝,各有四片,好厚身,另外仲有三文魚籽,火炙過嘅左口魚邊同帆立貝,油脂味更香濃,非常鮮甜。值得一提係佢嘅醋飯,由日本米整成,煙靭軟熟,米飯酸度調教得啱啱好。

特選海鮮丼

比目帆立丼

• 漁吉特選丼
  • 比目帆立丼
漁吉海鮮丼專門店今日喺牛頭角針灸完, 再次行去觀塘搵好西食, 之前一直bookmark咗一間喺觀塘嘅一間海鮮丼飯專門店叫「漁吉」,間丼飯店喺牛頭角同觀塘中間,輪椅人士碌過去大概20分鐘,唔算好遠,喺毅力工業中心入面,去到呢個工業中心又好火滾,最討厭有野欄住輪椅人士入去搵食(見圖10),仲要打電話搵保安出嚟開鎖匙,保安仲話怕「唧車」駛入去,不如話怕私家車駛入去好過啦,我會一次過遲d投訴,等我!講返間丼飯店先,位置於毅力工業中心8樓,去到已經見到好多人等緊外賣,店位坐位唔多,大約24張座位,店內唔算大,但無論店內店外都好爆場,店員招呼又好,係一間丼飯小店嚟講好唔錯!1.北海帆立海老丼$188(9/10)入面有2舊帆立貝,帆立貝都係用火槍燒過,2隻牡丹蝦超大隻,肉質超爽口,另有仲有赤蝦、甜蝦同少量仲有少量三文魚籽,飯就係用日本米,飯加咗少少醋,好正宗日本丼飯!2.比目帆立丼$168(9/10)入面有4舊好厚身嘅左口魚裙邊,用火槍燒過嘅左口魚裙邊逼出油脂,食起上嚟油脂味更香濃,仲有4舊帆立貝,都係用火槍燒過、同埋仲有少量三文魚籽,飯就係用日本米,飯加咗少少醋,好正宗日本丼飯!2人總共價錢$35
漁吉海鮮丼專門店

1.北海帆立海老丼$188(9/10)

2.比目帆立丼$168(9/10)

2人總共價錢$356

個人口味總評分:9/10

@isakichidon

地址:觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

#漁吉海鮮丼專門店 #觀塘美食 #海鮮丼店 #觀塘好去處 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 北海帆立海老丼
2023-04-30 44 瀏覽
🍣 #觀塘 #漁吉觀塘友放lunch想揀間刺身丼飯食,呢間「漁吉」就啱晒喇😚 漁吉位於近牛頭角站嘅觀塘道396號毅力工業中心,呢度有好多餐廳㗎😚🍱 漁吉特選丼 ($188)呢個特選丼有超多嘢食! 包括三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝🥰 雖然當日冇海膽,但餐廳都會補返多啲其他刺身比我哋😋 超豐富!🍣 比目帆立丼 ($158)另外一個刺身丼就有左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽😋 刺身味道新鮮甘甜😛👍🏻#觀塘美食
🍣 #觀塘 #漁吉

🍱 漁吉特選丼 ($188)

🍣 比目帆立丼 ($158)

#觀塘美食
2023-04-28
2023-04-29 29 瀏覽
🔸漁吉特選丼 $188🔸北海帆立海老丼$168-禮拜五晚同男朋友懶得買餸煮飯,happy friday又想食好啲,就喺公司附近買刺身丼飯。我鍾意食蝦所以揀咗北海帆立海老丼,有齊三款蝦:牡丹蝦、赤蝦、甜蝦,仲有帆立貝𠻹!赤蝦大大隻啖啖肉,仲要有膏,其他蝦都好甜好新鮮。男朋友就揀咗漁吉特選丼,貪佢咩都有齊好豐富。三文魚都好肥美、油脂感豐富,仲有佢最鍾意既火灸左口魚邊,仲磯煮鮑魚真係好正好入味好滿足啊~
🔸漁吉特選丼 $188
🔸北海帆立海老丼$168

2023-04-29 19 瀏覽
漁吉-喺觀塘返工嘅朋友仔都知道觀塘工廠大廈有好多人世美食💕今次去咗食魚生丼飯🥰分量超多兩個人share食都未必食得晒🤣-🍱 漁吉特選丼 $228漁吉特選丼有好多唔同款式嘅魚生(三文魚,油甘魚,磯煮鮑魚,海膽…)三文魚籽 櫻花魷魚 赤蝦 左口魚邊及帆立貝等,啱晒有選擇困難症嘅朋友仔,所有魚生都可以試少少🙈-🍱 北海帆立海老丼 $188帆立海老丼有帆立貝,三文魚籽,蟹子,牡丹蝦同甜蝦同。牡丹蝦仲有超大隻,好爽口。所有材料都好新鮮🤭
漁吉
🍱 漁吉特選丼 $228

🍱 北海帆立海老丼 $188
2023-04-19
2023-04-27 15 瀏覽
觀塘工廈裡的日本菜1️⃣漁吉特選丼依個丼係最多唔同款式嘅海鮮.有三文魚,油甘魚,磯煮鮑魚,海膽,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦,左口魚,帆立貝,蛋.真係非常豐富.岩哂有選擇困難症嘅人,依碗海鮮丼有齊哂.魚生都好新鮮,大塊,厚身.最特別個鮑魚係好淋,好濃醬油味.💰HKD$1882️⃣海賊丼油甘魚,海膽,櫻花魷魚,蟹籽.睇到魚生真係好厚身,依碗份量會較細,但都夠飽.幾抵食💰HKD$118係附近返工嘅人就岩哂啦,不過留意餐廳8點就關門.
觀塘工廈裡的日本菜
1️⃣漁吉特選丼
💰HKD$188

2️⃣海賊丼
💰HKD$118

係附近返工嘅人就岩哂啦,不過留意餐廳8點就關門.
2023-04-26 17 瀏覽
我尋晚去左觀塘毅力工業中心八樓嘅漁吉海鮮丼專門店買咗兩款丼飯返屋企食,分別係漁吉特選丼 $188同埋比目帆立丼 $158。漁吉特選丼嘅份量好足,有三文魚🐟、吞拿魚🐟、油甘魚、赤蝦🦐同埋磯煮鮑魚🦪,全部都好新鮮,配合啲醬汁食真係好好味!另一款比目帆立丼同樣好味,比目魚新鮮有咬口,而帆立貝肉質好爽口,加埋芥辣及醬油,味道令到佢更加出色!😋😍🤤總括黎講,漁吉海鮮丼專門店嘅丼飯份量實在好足,而且海鮮質素都好好,真係好滿足啊!👍👍👍

2023-04-26 27 瀏覽
今日原本約左同事食午飯,揀左公司附近呢間日本餐廳,點知佢臨時有野做食唔到,我就自己一個獨樂樂。點左北海帆立海老丼,包括有帆立貝,三文魚籽,蟹子,牡丹蝦同甜蝦同。食物好快送上,色彩鮮豔,三文魚籽精螢通透,蟹籽同樣吸引,大大隻牡丹蝦係中間最吸睛,亦都食慾大開。每啖都可以唔同配搭,三文魚籽咬落有鮮味,蟹籽又脆卜卜,帆立貝厚身又略有甜味,牡丹蝦大隻之餘,食落唔會霉,好夠新鮮。至於個日本飯都煮得好啱時間粒粒分別,唔會太濕,另外看似襯托角色嘅厚玉子同樣出色,上面仲印左餐廳名,夾埋唔同食材,食落口感真係好豐富。食完後同同事分享返,真係好彩係openrice search下,係工廈位置未必咁多人知,睇相睇到佢流曬口水,佢話過幾日就一定要再嚟