2023-04-14 1424 瀏覽
有很多酒吧均供應午餐,這間酒吧很受歡迎,因為它的食物質素甚佳,而且價錢不算昂貴,是灣仔不少上班一族和附近學校的學生午餐的選擇。每天有幾款午餐,,我記得一定有牛扒,有時還有雞扒、羊扒、焗意粉。今天我叫了煎魚柳,魚柳熱辣辣煎得金黃,剛剛好。最值得一讚的是魚柳的味道不會過鹹,味道適中,魚柳肉滑,但外皮煎得香口,我覺得非常好吃😋常常到這間餐廳的其中一個原因是因為除了飯、意粉、薯菜之外,這間餐廳可以配沙律,而且沙律不是普通港式的罐頭雜果沙律,而是用新鮮蔬菜造成的蔬菜沙律。這些健康沙律加了味道剛好的醬汁,簡直是減肥之選👍🏻午餐包了湯和包,湯夠濃,包夠脆。午餐也包了飲品加$3有大大杯橙汁🎉

2022-12-09 1267 瀏覽
能夠入到我口袋名單嘅都有啲難度,呢一間真係做得好好嘅酒吧就值得我極速唔留任何懸念擺入去!嗰日叫嘅三樣嘢都令到我好難忘!1. 燒雞泡魚乾呢個唔係真係度度都有得食,就算有得食都未必做到咁好食,佢雖然係魚乾但係嗰個醬汁做得好好,應該花咗好多心機去燒佢所以先咁好食,淨係呢樣嘢食已經令我可以收藏呢間酒吧!2. 英式炸魚薯條$138炸魚薯條聽落好似好簡單但其實做得好嘅炸魚薯條好難!新鮮上嚟嘅炸魚薯條特別好食,個面皮用咗啤酒令到十分之鬆化再加上薯條配埋啤酒真係一流3.龍蝦汁海鮮意粉$128唔係講笑,三樣嘢真係好好食,個龍蝦汁好明顯係有心機熬製嘅!海鮮又足料, 完全啱晒我食!

1. 燒雞泡魚乾

2. 英式炸魚薯條$138

3.龍蝦汁海鮮意粉$128

2022-12-08 779 瀏覽
👍🏻打吡餐廳酒吧  銅鑼灣摩理臣山道80-82號地下麻辣牛脷$98份量幾多👅 味道好均勻咁分佈係每一件牛脷上面,係一個好惹味嘅前小食。辣度適中,唔會辣得濟食唔到。平衡得幾好😮澳洲M5和牛西冷$268牛扒幾大件,每件都排列整齊🐮 仲保持住有好多肉汁😻 啖啖肉真係好開心呀,我覺得唔點醬食更加好食。可以食到原汁原味💛煙三文魚沙律$138廢事淨係食肉咁heavy啦,要食翻啲菜平衡翻🥗 煙三文魚同沙律好夾,都一樣係好fresh🥰 啤酒嚟到呢啲咁有氣氛嘅地方點可以唔啤啤佢啊🍻 同朋友一路食嘢一路飲酒真係好開心呀😚
👍🏻打吡餐廳酒吧
銅鑼灣摩理臣山道80-82號地下

麻辣牛脷$98

澳洲M5和牛西冷$268

煙三文魚沙律$138

啤酒

2022-12-06 567 瀏覽
德國咸豬手超好味😍😍皮好脆,咬落去都聽到脆皮既聲🤣🤣👍🏻而且仲係切好咗既添🤣好方便👍🏻👍🏻豬手肉都好滑🤤🤤好易咬,唔會咁容易sip牙,鹹味好入肉😂😂有德國風味🫶🏻我地另外仲點咗洋蔥圈同椒鹽鮮魷作為送酒小食,洋蔥圈炸得好脆好香,椒鹽鮮魷都好足料,好大粒魷魚,椒鹽粉味道都好正😋😋送酒小食真係一流!❤️‍🔥❤️‍🔥蒜蓉荷蘭腸都好正!🤤🤤蒜蓉味爆香,加上荷蘭腸同蒜蓉都好香好惹味!😍😍熱辣辣更加好食👍🏻😋😋真係必試!配黑啤飲更加惹味~我地飲咗Guinness黑啤🍻香醇濃郁,苦中回甘💛💛好滋味🤤本身個人好喜歡飲黑啤酒,對比起其他啤酒😂😂👍🏻再送埋配酒小食一齊食真係大滿足!❤️‍🔥😍🍻呢間餐廳超抵食,而且味道菜式都不俗!有機會真係要來食下,同friend一齊聚舊吹水又得!❤️
2022-12-02 466 瀏覽
從來都冇諗過係呢啲類似酒吧嘅餐廳會食到港式風味🫢 所以一見到餐牌有星洲炒米,就急不及待要試吓佢😮星洲炒米入面嘅材料都有好多㗎,例如有叉燒、大蝦、火腿、蛋、青椒、紅椒等嘅配料。特別鍾意佢嘅米粉,因為唔會太軟身,仲好有口感㗎👍🏻 至於味道方面同茶餐廳一樣好有鑊氣亦都有咖喱味。賣相都唔錯。雖然呢啲同星洲炒米格格不入,但係我就係鍾意呢個咁新鮮嘅配搭😛 豬肋骨好大件,而且煮得夠軟身。好輕易就可以同唔同嘅人分享啦。🐷 隔離仲有沙律同薯條🍟 呢個啤酒味道好香麥味,個人就幾鍾意啦😉朋友同我都幾滿意呢間餐廳嘅服務態度,入座嘅時候店員都有介紹呢度嘅食物㗎。

呢個啤酒味道好香麥味,個人就幾鍾意啦😉
2022-12-01 232 瀏覽
近排睇熊仔頭睇得多,都想試吓佢所講嘅「清淡」嘢,咁啱今日喺銅鑼灣就搵咗依間酒吧試吓!🥗🍣煙三文魚沙律$138首先嚟個真係清淡嘢先,BB豬話要飲食均衡唔可以淨係食肉,所以就叫呢個三文魚沙律🥗!好多三文魚🍣!!絕對係可以將三文魚同菜夾埋一齊食就食晒成碟!讚!🐖脆皮德國鹹豬手$198之後就係重頭戲啦,呢個鹹豬手真係好好食!🐖直頭係食唔停口啊!!最衰早兩三個鐘先食完嘢如果唔係一定會叫多啲嘢食🥲🥲☕Cup of coffee $118最後叫咗杯嘢飲嚟飲吓,入邊包括左Mr Black Coffee Liq , 西柚味既gin ,同橙味嘅酒,飲落去唔會好Kick喉嚨,BB都話好飲!下次陪BB睇波可以嚟呢間,佢又佢睇波我有我食嘢,正😄
🥗🍣煙三文魚沙律$138
🐖脆皮德國鹹豬手$198
☕Cup of coffee $118
下次陪BB睇波可以嚟呢間,佢又佢睇波我有我食嘢,正😄
2022-12-01 134 瀏覽
打吡餐廳酒吧聽個名都夠特別啦,餐廳裝修復古,用上木材傢俬,好有古舊味道既裝修。我地先叫佐蒜蓉荷蘭腸$88,墊底既薯蓉好幼滑,面頭焗到微焦,牛油味又濃,荷蘭腸切好晒一片片,煎香佐好香脆,配埋軟綿綿既薯蓉食好正,好好味呀!😋唔夠喉既我地再叫多個小食麻辣牛脷$98,牛脷惹味香口,大大塊既牛脷唔會韌,反而好有口感,麻辣汁又麻又辣,牛脷又入味,好開胃,超好食!👍🏻主菜我地就再叫佐澳洲M5和牛西冷$268,和牛份量真係唔少,而且煎到岩岩熟,嫩口既牛西冷充滿肉汁,加上特製醬汁食簡直一流,仲有沙律菜平衡番油膩感,絕對無得彈!🤤黎到呢到再飲埋啤酒就岩岩好,超級滿足!

黎到呢到再飲埋啤酒就岩岩好,超級滿足!
2022-11-29 120 瀏覽
位於銅鑼灣既打吡餐廳酒吧係英式餐廳酒吧黎,入面裝修陳設都係英式酒吧風,好有特色,如果一班朋友想係度傾計談心,又來食好野,呢度就岩晒!英式炸魚薯條$138~呢個價錢既炸魚薯條絕對物有所值,首先魚柳份量好多,兩大條手掌咁大既魚柳,再加上滿滿是薯條,如果兩個細食既女仔share都已經好夠。魚柳雖然大舊,但炸粉絕對唔厚,薄薄既炸粉包住魚柳黎炸,金黃色既魚柳炸到香脆可口,切開入面出緊煙添🤣雪白色既魚柳好嫩好滑,又完全唔腥,如果想再鮮味啲仲可以加檸檬汁去食,十級好食!薯條都係好脆好好味,熱辣辣既薯條點沙律醬食都好好食呀😆蒜蓉荷蘭腸$88~呢個份量都係唔可以睇少,一個焗盤裝住滿滿既薯蓉,上面再有煎香既腸仔,薯蓉有預先調味,好香牛油香草味,而且表面焗到微微焦,又唔會過火,配上煎好既荷蘭腸黎食好夾,好正!食呢啲咁熱氣既野再飲埋啤酒就爽晒啦!🍺
食呢啲咁熱氣既野再飲埋啤酒就爽晒啦!🍺
男朋友瞓唔著,突然話肚餓去食宵夜,去銅鑼灣的"打吡餐廳酒吧"。呢間餐廳1983年開業的,大過我添呀!餐廳係以紅磚牆及木製傢俱營造懷舊感覺的英式酒吧,燈光偏暗,氣氛一流,供應多款惹味的環球美食。憑星期五仲有liveband欣賞,可以一邊睇表現,一邊享受食物。睇呢男朋友真係好肚餓,叫左一碟意粉和豬手。龍蝦汁海鮮意粉$128 有蝦,魷魚和蜆肉,材料好多,龍蝦汁有好濃的蝦味,配彈牙意粉一齊食,非常好味!脆皮德國鹹豬手$198 大廚將豬手起骨切件,方便客人食,豬手外皮脆卜卜,非常香口,可以點茄醬和千島醬食,配菜仲有薯蓉,夾埋一齊食都好正!我唔太識飲酒,所以點左杯Yellow Submarine $98 用蛋酒,桃,橙汁,青檸調製而成的,味道偏甜,好易入口。啤酒就男朋友飲。

脆皮德國鹹豬手😻鹹豬手簡直就係最佳嘅送酒菜式!鹹豬手肉質嫩滑,外皮炸得香脆,咬落口脆卜卜嘅聲音真係令人十分驚喜。🫢椒鹽鮮魷😻另一碟好啱送酒嘅小食,一樣係炸到好香口,椒鹽夠晒惹味,炸粉啱啱好包住啲鮮魷,唔會令到鮮魷油淋淋。😋星洲炒米😻星洲炒米份量非常足夠,真係唔驚會唔夠飽。👍🏻 星洲炒米有微微嘅辣味,仲有啲彈牙嘅蝦做配菜,都真係幾唔錯。Yellow Submarine😻呢杯酒味道偏甜,所以幾容易入口。😉 不過入面有橙汁,所以都有少少酸,唔會過甜。🍹啤酒😻朋友就揀咗飲啤酒,叫咗喜力,仲配埋nuts,真係唔驚咁易醉。🍻呢一餐真係好豐富,呢度嘅環境又好令人放鬆,真係好推薦呢度!😎

2022-11-24 86 瀏覽
星期六夜晚當然要同男朋友去撐枱腳,今次男朋友就帶左我黎呢間銅鑼灣既打吡餐廳酒吧,果然冇簡錯!🤭❤️脆皮德國鹹豬手$198呢個鹹豬手都幾好食,個皮好脆,脂肪唔會太厚,肉好滑,唔會老👍🤭鹹味啱啱好,唔會搶走肉味,配埋醬食,更加好正🤣❤️椒鹽鮮魷$98外脆內軟,好有港式風味,椒鹽味香濃,越食越過癮,好上癮,仲要配埋個醬,好特別,好少見椒鹽鮮魷會有醬,估唔到又幾夾 幾好食☺️😋❤️星洲炒米$128星洲炒米同樣足料,配料都有幾多,有叉燒、大蝦、蛋、火腿、青椒等等,每樣都比到足,睇落都滿足,米粉唔會太淋,仲係爽既,咖哩味幾濃郁,辣辣地幾正,食到停唔到🤭👍
❤️脆皮德國鹹豬手$198
❤️椒鹽鮮魷$98

❤️星洲炒米$128
2022-11-21 104 瀏覽
星期五Happy Friday, 輕鬆一下,同朋友去食宵夜,又想啤一啤,去左銅鑼灣摩理臣山道80-82號地下的"打吡餐廳酒吧"。叫左個澳洲M5和牛西冷🥩$268,西冷扒煎到粉嫩粉嫩,唔會過生有血味,又唔會唔熟太難咬,肉質非常柔軟,點上千島醬更可以減輕油膩感,仲有新鮮沙律菜配碟,幫助消化。薯蓉荷蘭腸$88把荷蘭腸切件,放在薯蓉上面,再原碟放入焗爐,焗到表面金黃焦脆,新鮮熱辣的薯蓉散發出陣陣香味,非常好食呀!黎個清新選擇,煙三文魚沙律$138新鮮沙律菜配鹹鹹地的煙三文魚,加上千沙律醬,口感好豐富。Cup of coffee $118 真係成杯咖啡咁Mr Black Coffee Liq , 西柚味既gin , 橙味嘅酒。餐廳星期五有live band 架,一邊聽人唱歌,一邊享受食物,嘆杯酒,人生幾何呀!

2022-11-18 136 瀏覽
琴日屋企人冇煮飯,就成家落左黎呢間打吡餐廳酒吧度食西餐,大家都對呢度西餐既食物好滿意😋❤️⭐️龍蝦汁海鮮意粉$128西餐當然唔少得意粉,見到有龍蝦汁既意粉即刻叫左黎試,黎到份量都幾足,海鮮都好多,有蝦、蜆肉、魷魚,樣樣都好鮮,唔會有冰鮮味👍重點係個龍蝦汁,好濃郁!!好重龍蝦味!食落好香甜,好甜,意粉吸哂d汁,好香,好好食,配埋海鮮一流🤭🤩⭐️芝士焗肉醬薯條$98薯條配肉醬真係冇得輸,薯條條條都炸得好脆,又唔會硬,肉醬份量都好足,真係好多肉🤭🤣每條薯條都吸到d醬,蕃茄味好濃,好夾,再加埋芝士真係超正👍❤️⭐️麻辣牛脷$98係西餐見到有麻辣牛脷都嚇一嚇,以為會好唔夾,點知又幾好味,麻辣味好重,好麻,鍾意食麻辣既一定要試下,牛脷都好爽,配埋個醬正🤩
⭐️龍蝦汁海鮮意粉$128
⭐️芝士焗肉醬薯條$98
⭐️麻辣牛脷$98
2022-11-17 97 瀏覽
每個月尾都覺得需要好好慰勞下勤力工作嘅自己😵‍💫 所以今日約埋幾個好朋友過嚟呢度食嘢放鬆吓,喺忙碌嘅工作下都要傾吓計調劑下嘅。🤑麻辣牛脷$98🤑非常鍾意食呢啲麻麻辣辣嘅食物,因為真係好惹味。雖然呢間餐廳唔係主打食川菜,但係呢個麻辣牛脷都味道唔錯👍🏻🤑蒜蓉荷蘭腸$88🤑呢個作為餐前小食來講呢就比較飽😂 因為下面有大量薯蓉啊😛 不過面頭嘅荷蘭腸又真係幾好食嘅,所以大家如果唔怕飽嘅話都可以嗌嚟試吓😉🤑英式炸魚薯條$138🤑炸魚薯條見到都已經好開心啦,炸粉唔會太厚,而且入面嘅魚肉仲好嫩滑🐠 配埋薯條真係一流呀🍟 呢碟好容易可以同朋友分享🤑澳洲M5和牛西冷$268🤑本身都驚和牛食落口會好肥膩,但係我嘅擔心都係多餘嘅。呢度嘅牛扒整得好好食🐮 絕對係用好嘅食材製作而成,簡單用鹽來調味已經好好食😺 🤑啤酒🤑啱啱我嗌嘅每一碟餸都非常適合同啤酒一齊享用🍻 加上環境咁舒適,唔帶番杯嚟飲都對唔住自己啦😜
🤑麻辣牛脷$98🤑

🤑蒜蓉荷蘭腸$88🤑
🤑英式炸魚薯條$138🤑
🤑澳洲M5和牛西冷$268🤑

🤑啤酒🤑
我地食咗西班牙脆烤豬肋骨伴薯條$198,豬肋骨燒得好香好正,香脆可口,醬都燒得入味,肉都無冰鮮味,啖啖肉汁爆出來🤤🤤❤️‍🔥配埋香脆薯條食一流!😋😋芝士焗肉醬薯條都一樣咁好食!cheese濃郁,入味,焗完溶咗既cheese熱辣辣勁好食👅😍😍好邪惡😂😂❤️‍🔥薯條夠脆,焗完另上唔會冧👍🏻👍🏻💛配埋啤酒🍺飲真係夠曬惹味😍😍🥳職員服務好細心,見我地水飲完會幫我地refill,而且會提供紙巾,又會問我地凍唔凍,洗唔洗較細啲冷氣,真係好貼心☺️☺️抵讚❤️‍🔥❤️‍🔥👍🏻下次有機會一定會再返來食!我會帶埋其他同事同朋友仔來👍🏻☺️❤️‍🔥😌😋👅🤤餐廳環境舒適,設計都好有風格,夠曬特別,而且菜式配搭同味道都好特別👍🏻👍🏻又近地鐵站,交通方便易搵👍🏻💛