📍#云.手工火鍋尖沙咀存在着多元美食匯集區,火煱店屬於一個大眾常去的餐廳,因為可以點選不同美食,又可以邊食邊談天的享受。今次帶大家去食嘅就係尖沙咀出名嘅火鍋店,佢嘅位置位於尖沙咀中心點,交通非常方便。火焰三椰雞鍋 $328店員首先會用乾鍋形式炒香雞肉、椰子肉和紅蘿蔔,待炒到半熟時就會加入料酒,用火槍點燃後聞到陣陣酒香。最後會倒入新鮮嘅椰子汁做湯底,店員會幫我地隔走湯面上油份,一鍋充滿椰香味又有雞湯濃郁嘅味道,喝下是十分暖心,清甜,而且雞件經過乾炒可鎖住肉汁,一啲才都唔乾柴👏🏻招牌牛肉拼盤 $398拼盤入面有本地手切牛,安格斯牛肉,牛心椗,牛舌,牛胸爽,牛柳粒,非常多選擇,加上餐廳特別嘅擺盤,打卡一流。牛肉在湯底游走數十秒,就可享用,牛肉新鮮,安格斯最為入口即溶,油脂豐富,牛胸爽爽口彈牙,推介🙌🏻自家黑松露蟹肉餃 $68本人非常喜愛餃子,每一次去不同餐廳都會點,今次餃令人喜出望外,黑松露配上蟹肉,十分有趣,沒有違和感,非常好味😋竹蔗茅根 $68打邊爐必備涼茶,材料十足,唔太甜😍——————————————- 📍 云手工火鍋店 (尖沙咀)🏠 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓#hk

📍#云.手工火鍋

火焰三椰雞鍋 $328

招牌牛肉拼盤 $398

自家黑松露蟹肉餃 $68
黑松露配上蟹肉,十分有趣,沒有違和感,非常好味😋

竹蔗茅根 $68
打邊爐必備涼茶,材料十足,唔太甜😍

——————————————-
📍 云手工火鍋店 (尖沙咀)
🏠 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓

#hkfoodstep
#hkfoodstep尖沙咀
#hkfoodstep 火鍋
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#尖沙咀美食
  • 招牌牛肉拼盤
之前有朋友推介過瑞生酒店呢間火鍋店幾好食,趁呢兩日涼涼哋我都去咗試試!話晒開喺酒店地帶🏨,呢度嘅裝潢確係幾靚😍,好有中式氣派,夠光猛。環境乾淨整齊,亦有幾間VIP包箱,不過價位就相對貴啲啲🤏🏻。嚟之前已經諗定要嗌好出名嘅火焰鍋🔥,有點火睇,好澎湃又啱晒打卡!🥘火焰三椰雞鍋🩷 $328店員會幫你先用牛油炒熱啲雞,落啲酒就會點火炒香佢🔥。鍋入面有椰子肉同海底椰,再淋上新鮮即開嘅椰青同椰皇水🥥,加埋雞湯煲滾佢就飲得。呢個湯底真係冇得輸,係正宗新鮮嘅椰子雞湯🤤!超超超清甜!我都飲左3碗,好滋補呀✨!啲雞份量都好多,用咗牛油同酒炒香,更加好味同嫩滑。好滿意呢個鍋🩷,好好味,值回呢個價錢。🥩美國安格斯牛肉(中) $268 安格斯牛係必點,份量都唔少𠻹!肉質好靚,充滿雪花紋路❄️,切得又夠薄,淥5-8秒就食得。🥟自家製黑松露蟹肉餃(半份)🩷$68好畀到驚喜我,極推介要嗌⭐️💫!首先佢個餃皮整得好薄,整熟咗會見到係半透明咁,但擺入鍋滾咁耐又冇穿窿喎,包得好好👍🏻。個餃入面包咗滿滿嘅菇碎同蟹肉碎,個黑松露味好出,Real正✨,好好味😋!🍡手打黑松露墨魚丸(半份) $52呢度都幾多手打同手工製嘅食材,咁唔怪得

🥘火焰三椰雞鍋🩷 $328

啲雞份量都好多,用咗牛油同酒炒香,更加好味同嫩滑。

好滿意呢個鍋🩷,好好味,值回呢個價錢。

🥩美國安格斯牛肉(中) $268

安格斯牛係必點,份量都唔少𠻹!
肉質好靚,充滿雪花紋路❄️,切得又夠薄,淥5-8秒就食得。

🥟自家製黑松露蟹肉餃(半份)🩷$68
好畀到驚喜我,極推介要嗌⭐️💫!

🍡手打黑松露墨魚丸(半份) $52

呢度都幾多手打同手工製嘅食材,咁唔怪得餐廳Tag自己係手工火鍋💁🏻‍♀️。墨魚丸好彈牙,正常發揮,但唔算好特別,建議留返Quota去嗌多份黑松露餃食🤣。

🥬雜菜拼盤 $88
都幾大兜,入面擺滿唔同種類嘅菜,粟米都比夠4嚿你,仲要全部都好新鮮,係靚菜💚!(連媽咪都讚好)

🔸粉絲 $38
畫龍點睛一定要嗌返個粉絲!
因為今次冇嗌海鮮,個湯底都Keep得幾清下,啲粉絲索晒椰子雞湯汁,正👍🏻!

可樂 $18 x 2

‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧

整體食材質素好唔錯,好新鮮。店內仲有自己嘅大魚缸🐟,保證你嗌嘅海鮮都係新鮮即劏即上。

要一讚呢度Service非常好,每一枱嘅9宮格醬酒盤都擺得勁整齊💁🏻‍♀️。店員除咗會幫手起鍋,仲會幫你片走啲油同定時主動幫你加湯,真係好唔錯👍🏻!

如果想食返個有質素嘅邊爐,好推介呢間🙌🏻!
‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
  • 火焰三椰雞鍋
新年好友👯 👯開年🧧聚會飯,book 咗尖沙咀嘅火鍋,食豐富嘅一餐!🔥火焰沙白蟹🦀鍋店員先放沙白及花蟹🦀入鍋內炒香,之後倒入少少酒🍶,立即出現火焰效果🔥再炒(打卡位📸),最後加入上湯,湯底煲滾後,每人先品嚐一碗湯,鮮甜海鮮味道,再用湯底打邊爐🔥牛肉拼盤 (中)🐮可以一次過試6款牛嘅部位🤗🔸本地牛肉:牛肉肥瘦分明,入口🔸安格斯牛:滾幾秒就食得,有少少咬口,牛肉味好香濃,食得出係正野👍🏻🔸牛舌:爽口味香🔸牛胸爽:滾10秒便可以吃,非常爽口🔸牛柳粒:牛柳粒就要滾耐啲,我鍾意大概七成熟裏面仍然保持肉汁🔸牛心椗:滾10秒便可以吃,咬落油脂豐富,估唔到好香牛味😋🔥西班牙黑毛豬黑毛豬都幾大塊,咬落吾鞋口,肉質比一般豬肉更柔軟🔥香煎鵝肝墨魚丸外層彈牙墨魚丸,裡面有好香嘅鵝肝味道,有驚喜呀🔥手打鹹蛋黃蝦丸蝦丸夠彈牙,個餡係半融又邪惡嘅鹹蛋黃🥰🔥 手打墨魚丸 + 香菇貢丸新鮮墨魚丸夠彈牙🔥雜菜拼盤雜菜拼盤豐富,包括粟米🌽、蕃茄🍅、娃娃菜、西洋菜、唐生菜🥬🔥台灣水蓮水蓮細細長長,如同一條條綠色絲繩,口感爽口,是低卡高纖的健康食物,適量食用有助於減肥及消水腫🔥自家製黑松露蟹餃好香黑松露菌味道,仲食到一條條蟹肉

🔥火焰沙白蟹🦀鍋

🔥牛肉拼盤 (中)🐮
可以一次過試6款牛嘅部位🤗
🔸本地牛肉:牛肉肥瘦分明,入口
🔸牛舌:爽口味香
🔸牛胸爽:滾10秒便可以吃,非常爽口
🔸牛心椗:滾10秒便可以吃,咬落油脂豐富,估唔到好香牛味😋

🔥西班牙黑毛豬
黑毛豬都幾大塊,咬落吾鞋口,肉質比一般豬肉更柔軟

🔥香煎鵝肝墨魚丸
外層彈牙墨魚丸,裡面有好香嘅鵝肝味道,有驚喜呀

🔥手打鹹蛋黃蝦丸
蝦丸夠彈牙,個餡係半融又邪惡嘅鹹蛋黃🥰

🔥 手打墨魚丸 + 香菇貢丸
新鮮墨魚丸夠彈牙

🔥雜菜拼盤
雜菜拼盤豐富,包括粟米🌽、蕃茄🍅、娃娃菜、西洋菜、唐生菜🥬

🔥台灣水蓮

🔥自家製黑松露蟹餃
好香黑松露菌味道,仲食到一條條蟹肉

🔥極茜豚肉餃
極多芫荽混合豬肉做餃子餡料,味道都幾香

🔥鮮蝦雲吞 + 招牌韭菜餃
兩款餃子都是新鮮即製的,餃子皮夠薄,塞滿脹卜卜豐富的餡料

🔥稻庭烏冬 + 台灣寬粉
好大碟寬粉,烏冬及寬粉索哂個火鍋湯底好入味好食😋

🔥竹蔗茅根
火鍋必備嘅飲品,清潤解渴
2024-02-21
  • 手打鹹蛋黃蝦丸
  • 火焰沙白蟹鍋
2024-02-08 826 瀏覽
臨近農曆新年好多地方都難訂位, 幸好早一日可以訂到云手工火鍋店,位於尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓。 店內環境比較狹窄, 欠舒適度。 當晚我們點了雞肝$58、 避風塘雞軟骨$68、 松茸雞翅冬瓜魚鍋$368、 桶蠔$168、 牛肉拼盤$388、 手打黑松露墨魚丸$52、 台灣蛋餃$58、 招牌韮菜餃$48、 萵片$58、鮮枝竹$38、豆腐$38、 自家製響鈴$68、 手打芝心牛丸$52、 皇帝菜$48、 鴨血$78、 黃沙豬潤$68、 稻庭烏冬$48、 可樂$18、雪碧$18、 白酒$368、 醬料四人$112。 首先講下個鍋底,松茸雞翅冬瓜魚鍋的湯底味道清清地, 但價錢比較進取。 桶蠔正常味道, 牛肉拼盤唔算抵食, 份量算少。 至於丸類收費都貴,每人只有一粒,其他火鍋配料就正常發揮。 埋單大約每人九百幾, 性價比不算高😉。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

云手工火鍋店

埋單大約每人九百幾, 性價比不算高😉。
松茸雞翅冬瓜魚鍋

鴨血

避風塘雞軟骨

鮮枝竹

2024-02-05
今日天氣凍咗好多,同朋友喺尖沙咀行完街就想打邊爐,揀咗The One隔離嘅瑞生酒店入面嘅云手工火鍋店。餐廳入面座位寬敞,仲有幾間VIP房俾一大班人book枱圍住張圓枱打邊爐,私隱度幾高。火鍋醬料上碟都幾精緻,九宮格托盤俾客人自己撈,選擇足夠,有生蒜、炸蒜、芫荽、蔥粒、辣椒粒、芝麻醬、沙嗲醬、沙茶醬同秘製辣油。湯底方面我哋揀咗火焰三椰雞鍋,十分有驚喜,上枱時鍋入面有半隻雞、椰子肉同紅蘿蔔,職員會先將鍋入面嘅雞件煎香,再加入白酒,然後點火,製造火焰嘅視覺效果同時亦都將酒味滲入啲雞件入面,之後冚蓋滾一陣再加入新鮮椰青、椰皇同熬製過嘅雞湯,就完成一個非常濃郁清甜嘅椰子雞湯底,滾起之後未落火鍋料已經先飲咗兩碗湯。呢間餐廳嘅火鍋配料選擇好多,有唔同嘅肉類、海鮮、刺身、餃類、丸類、蔬菜同串燒,我哋嗌咗美國安格斯牛肉、手打黑松露墨魚丸、牛骨牛汁丸、娃娃菜同粉絲。美國安格斯牛肉係薄切嘅牛肉片,份量合理,食落有牛味,肥瘦適中。半份嘅丸有四粒,手打黑松露墨魚丸食落去彈牙,有淡淡嘅黑松露香味,牛骨牛汁丸咬落去都彈牙爆汁,食得出係真材實料嘅牛丸,最後嘅娃娃菜同粉絲吸晒啲椰子雞湯嘅精華真係好好食,推介大家冬天嚟呢

火鍋醬料上碟都幾精緻,九宮格托盤俾客人自己撈,選擇足夠,有生蒜、炸蒜、芫荽、蔥粒、辣椒粒、芝麻醬、沙嗲醬、沙茶醬同秘製辣油。湯底方面我哋揀咗火焰三椰雞鍋,十分有驚喜,上枱時鍋入面有半隻雞、椰子肉同紅蘿蔔,職員會先將鍋入面嘅雞件煎香,再加入白酒,然後點火,製造火焰嘅視覺效果同時亦都將酒味滲入啲雞件入面,之後冚蓋滾一陣再加入新鮮椰青、椰皇同熬製過嘅雞湯,就完成一個非常濃郁清甜嘅椰子雞湯底,滾起之後未落火鍋料已經先飲咗兩碗湯。呢間餐廳嘅火鍋配料選擇好多,有唔同嘅肉類、海鮮、刺身、餃類、丸類、蔬菜同串燒,我哋嗌咗美國安格斯牛肉、手打黑松露墨魚丸、牛骨牛汁丸、娃娃菜同粉絲。美國安格斯牛肉係薄切嘅牛肉片,份量合理,食落有牛味,肥瘦適中。半份嘅丸有四粒,手打黑松露墨魚丸食落去彈牙,有淡淡嘅黑松露香味,牛骨牛汁丸咬落去都彈牙爆汁,食得出係真材實料嘅牛丸,最後嘅娃娃菜同粉絲吸晒啲椰子雞湯嘅精華真係好好食,推介大家冬天嚟呢間火鍋店打個暖笠笠嘅邊爐!

📍尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
火鍋醬料
美國安格斯牛肉
牛骨牛汁丸
3天前 0 瀏覽
- 尖沙咀|云手工火鍋店 -▪️火焰沙白蟹鍋🦀店員會先將鍋入面嘅蟹、沙白、紅蘿蔔、芹菜炒香,然後落啲酒,再點火,造成火焰效果,之後就會加入自家製魚湯,滾起就可以試咗個湯先,飲落非常鮮甜,仲帶有少少酒香,而蟹同沙白食落亦都好新鮮▪️水晶滑牛🐮中間有隻雞蛋🥚,打散咗之後,將牛肉沾滿蛋漿再淥,口感更加滑溜▪️手打鹹蛋黃蝦丸🦐▪️手打芝心牛丸🧀🐮▪️牛骨牛汁丸🐮手打丸爽口彈牙,鹹蛋黃蝦丸中間嘅鹹蛋黃醬好香濃;芝心牛丸中間啲芝士少少流心,好邪惡😈;牛骨牛汁丸好juicy,而且牛味非常突出▪️冰菜🥬▪️金菇▪️炸枝竹▪️竹蔗茅根飲落清甜,好清熱嘅感覺云手工火鍋📍尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
- 尖沙咀|云手工火鍋店 -

▪️金菇
▪️炸枝竹

醬料

▪️竹蔗茅根
飲落清甜,好清熱嘅感覺
竹蔗茅根

云手工火鍋
📍尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
  • 火焰沙白蟹鍋
4天前 0 瀏覽
趁未正式夏天前再打次邊爐,環境干淨舒服,又唔算多人,人多仲可以book VIP 房。火焰三椰雞煲三椰原來係椰皇,椰青同海底椰。首先半隻雞同椰子海底椰落酒點火用牛油炒一炒封住肉汁,之後再加椰青水同椰皇水,雞湯煮熟,咁多椰子系列夠晒下火,唔驚熱氣。雞肉有口感,都幾新鮮👍自家製紫菜響鈴睇落已知脆口,冇油溢味,浸完湯汁索晒雞同椰子既清甜,紫菜味幾出。牛肉拼盤(中)本地牛肉頸脊,安格斯有雪花嫩滑,牛舌6秒食得,牛胸爽甘香爽口,牛心掟同牛柳粒啖啖肉,整體質素都幾高。手打蝦滑 & 手打墨魚滑新鮮打出黎鮮味爽口,蝦味同墨魚味都出。識嗌- 淮山養胃,蕃茄開胃, 酸梅湯有浸烏梅味好正。

自家製紫菜響鈴

牛肉拼盤(中)

手打蝦滑 & 手打墨魚滑
新鮮打出黎鮮味爽口,蝦味同墨魚味都出。

識嗌- 淮山養胃,蕃茄開胃, 酸梅湯有浸烏梅味好正。

• 自家製紫菜響鈴
週末日常,每逢星期日Lisboy去完playgroup都要周圍覓食🤤突然想烚吓烚吓🍲經過呢間手工火鍋超正,所以試吓😋一坐低,佢哋就上左個大大嘅9宮格調味醬料,夠晒排場!🐥 火焰三椰雞鍋嘩!唔使山長水遠過關都有得食椰子雞,就即刻叫咗呢個三椰雞鍋🍲上檯嘅時候好驚喜,真材實料✨侍應會即場幫我哋炒熟啲椰子🥥、海底椰同埋啲雞件,再連續加入兩個椰青水,即場喺你面前倒入真係好治瘉,最後加埋椰奶呢個三椰雞鍋就完成啦,等佢滾熟嘅時候呢就可以食😋本身問咗侍應火焰係咪即係辣咁解?原來火焰係會有一層酒即場起火燒一燒嘅效果🔥好似火焰雪山咁正😍不過有小朋友就唔加酒啦!🐮 招牌牛肉拼盤有雞食,當然要叫埋佢哋好出名嘅招牌牛肉拼盤🐮呢個拼盤擺啲好靚,有六層高,有唔同嘅牛肉款式俾大家試,有本地手切牛、安格斯牛肉、牛舌、牛胸爽、牛心椗、牛柳粒⋯可以一次過試晒唔同種類嘅牛肉,好開心!手切牛好有牛味🤤Lisboy最愛牛柳粒,而小Sun媽我最愛牛胸爽😍第一次食,質感特別牛味重~正!🍜 特色寬粉兩大一小又有雞煲又有牛肉拼盤,但點都要叫個麵食先夠滿足,所以我哋就叫咗特色寬粉完美埋呢一餐飯🤤食飽仲有濃湯底就將啲寬粉放入去,直到煮到變透

🐥 火焰三椰雞鍋

🐮 招牌牛肉拼盤

🍜 特色寬粉
兩大一小又有雞煲又有牛肉拼盤,但點都要叫個麵食先夠滿足,所以我哋就叫咗特色寬粉完美埋呢一餐飯🤤食飽仲有濃湯底就將啲寬粉放入去,直到煮到變透明,煙煙韌韌吸晒啲湯嘅精華,真係好好味,今餐連Lisboy都食到舔舔脷😋
2024-05-03 0 瀏覽
好多朋友仔會誤解酒店餐廳係酒店旗下管理,但越黎越多酒店係租比外來餐廳進駐經營,所以餐廳服務同食物質素都未必關酒店事。今次呢間火鍋店坐落係一間充滿香港回憶既精品酒店,座位寬敞坐得舒服,仲會有架車仔擺野食。⭐️醬料(每位) $28九宮格醬料: 芝麻醬、麻醬、沙茶醬、炸蒜、香油、生蒜、蔥、芫荽、青紅辣椒、豉油。⭐️招牌惹味炒茄子🍆 $68茄子炸至金黃身,粉漿薄而鬆脆,再以香蒜炒勻,蒜香味十足,味道似避風塘茄子,香辣惹味。⭐️火焰沙白蟹鍋🔥🦀 $328店員會係面前將沙白、蟹、芹菜、紅蘿蔔、芫荽(🐻走荽)生炒至半熟,加入酒點火,打卡時間到📷,再加入湯,滾起就食得。湯底帶鹹鮮味,芹菜同胡椒味幾出,沙白有十幾二十粒,鮮甜無沙,蟹一隻,都幾多橙黃膏,唔算大隻但蟹肉飽滿爽甜。⭐️美國安格斯牛肉🥩$268 🔥推介🔥乾冰打卡位📷 油花紋分佈均勻,牛味香濃,口感軟嫩多汁,完全無筋。有油脂感但唔膩,淥6-8秒食得。⭐️西班牙黑毛豬🐽 $188有8大片,每片肥瘦均勻,肉味幾濃,肉質細嫩,就算淥耐左都唔會柴。⭐️牛骨汁牛丸(半份=4粒) $52🐻睇錯左以為係生牛丸,粒丸咬開都彈牙同有油花香,但未去到驚艷爆汁,相同價錢下建議叫手

⭐️醬料(每位) $28

⭐️招牌惹味炒茄子🍆 $68

⭐️火焰沙白蟹鍋🔥🦀 $328

⭐️美國安格斯牛肉🥩$268 🔥推介🔥

⭐️西班牙黑毛豬🐽 $188

⭐️牛骨汁牛丸(半份=4粒) $52
🐻睇錯左以為係生牛丸,粒丸咬開都彈牙同有油花香,但未去到驚艷爆汁,相同價錢下建議叫手打丸。

⭐️自家製黑松露蟹肉餃(半份=4粒) $68
餃皮薄而軟滑,黑松露味幾濃,餡料加入菇粒同蟹肉絲,索晒湯汁味道幾鮮。

⭐️竹蔗茅根(一榨) $68
清熱解渴,味道清甜,大約5-6杯。

💬款式齊全 (小食、刺身、海鮮、肉類、配菜⋯⋯酒類連清酒同cocktail都有。)

💬服務親切(其中一位係林先生),亦要大讚樓面員工,會留意住每枱食客,主動加湯、收碟、調節火力➜好貼心。
2024-05-03 0 瀏覽
大家有冇試過喺酒店食火鍋呢? 今日就去咗尖沙咀加連威老道瑞生酒店嘅<云手工火鍋>, 餐廳位置非常的方便,港鐵出口行一分鐘就到😎唔好以為去酒店食就一定好貴,有呢個環境同質素,我覺得絕對抵食🫶🏻🌟火焰三椰雞鍋呢個招牌火鍋湯底好正㗎😋 三椰就係椰皇、椰青同埋椰子雞湯😎 職員首先會喺你面前炒香咗個雞,再加入料酒,成個雞鍋都著曬火好震撼🤩啲香味出曬嚟,之後再加埋‘’三椰‘’, 再滾一滾,再由職員隔走啲油,可以飲返幾碗湯先🤤 又香又有雞味。 啲雞有炒過嘅香味,淨係食呢煲嘢都心滿意足😌🌟脆鯇腩掙扎緊食唔食鱔片嘅時候,見到隔離嘅脆鯇腩好靚,二話不說就揀咗,真係真材實料,脆口,厚切,新鮮😃🌟手打芝心牛丸(半份)手打牛丸一定好食,加埋少少芝士,爆漿效果做到,唔錯😋🌟美國安格斯牛肉(中)油花幾靚,又大碟,每一塊都唔算薄,我覺得性價比唔錯👍🌟雜菜拼盤好多種唔同嘅蔬菜,新鮮乾淨🫶🏻🌟檸檬梳打(一榨)打邊爐一定要飲有氣嘅飲品,一榨過上更加爽,檸檬梳打又唔算好甜,夠曬凍🥰<云手工火鍋> 環境靚,服務好,餐廳仲有好多唔同嘅酒提供🤣 仲要有自己嘅魚缸,海鮮保證新鮮🫶🏻 餐廳職員竟然前後三次幫我哋隔走啲油,呢啲服務質素真

🌟火焰三椰雞鍋

🌟脆鯇腩

🌟手打芝心牛丸(半份)
手打牛丸一定好食,加埋少少芝士,爆漿效果做到,唔錯😋

🌟美國安格斯牛肉(中)
油花幾靚,又大碟,每一塊都唔算薄,我覺得性價比唔錯👍

🌟雜菜拼盤
好多種唔同嘅蔬菜,新鮮乾淨🫶🏻

🌟檸檬梳打(一榨)

<云手工火鍋> 環境靚,服務好,餐廳仲有好多唔同嘅酒提供🤣 仲要有自己嘅魚缸,海鮮保證新鮮🫶🏻 餐廳職員竟然前後三次幫我哋隔走啲油,呢啲服務質素真係買少見少啦😎 真心推介🫶🏻

2024-04-28
2024-05-02 6 瀏覽
打邊爐最緊要夠地踎先夠地道,但好多朋友話尖沙咀瑞生酒店入面嘅火鍋店嘅出品好出色,所以決定去試下佢😍火焰三椰雞鍋 $328呢個湯底即席煲出嚟,由炒料到滾起,全程直擊,先炒雞,再用椰皇椰青椰奶滾成,仲會玩火添,超香椰子味,唔會好油,一開始淨係飲湯都飲咗三碗,正😊美國安格斯牛肉(中) $268啲雪花勁靚,食落非常軟熟,牛味都好勁,同埋份量都好多,兩個人食啱啱好👍🏻自家製黑松露蟹肉餃 $68呢個必點,皮薄餡靚,黑松露味好突出手打芝心牛丸 $52呢款要小心焫親個嘴,一咬開就爆哂啲芝士出嚟,牛味好濃,同芝士夾埋一齊又真係幾得意手打蝦丸 $48食落爽口彈牙,蝦味極重,因為呢款蝦丸真係有蝦係入面㗎🤭自家製炸魚皮 $68真係食得出係自家製,唔係買貨,特別香脆👍🏻佢哋仲有Vɪᴘ房,入面有卡拉Oᴋ唱,一班人包房玩仲正,當然有低消喇,有興趣嘅朋友可以打去餐廳研究吓😌

火焰三椰雞鍋 $328

美國安格斯牛肉(中) $268
美國安格斯牛肉(中)

自家製黑松露蟹肉餃 $68
呢個必點,皮薄餡靚,黑松露味好突出
自家製黑松露蟹肉餃

手打芝心牛丸 $52

手打蝦丸 $48
食落爽口彈牙,蝦味極重,因為呢款蝦丸真係有蝦係入面㗎🤭
手打蝦丸

自家製炸魚皮 $68
真係食得出係自家製,唔係買貨,特別香脆👍🏻
自家製炸魚皮

2024-04-14
火焰三椰雞鍋
美國安格斯牛肉(中)
自家製黑松露蟹肉餃
手打蝦丸
自家製炸魚皮
  • 美國安格斯牛肉
2024-05-01 0 瀏覽
今次同屋企人揀咗嚟呢間喺瑞生酒店裏面嘅火鍋店,環境幾好,坐得幾舒服,食物都幾高質。火焰三椰雞鍋$328店員先將雞件用牛油爆香,然後用火槍一把火將雞件燒一燒,再用上椰皇同埋椰青水將雞件煮熟,湯煲好後店員仲細心幫我哋將油撇走。湯好清甜,椰子嘅香氣加上雞嘅鮮甜好好飲。雞件都幾嫩,滑得嚟肉質都幾爽。老友鬼鬼$78即係油炸鬼釀黑膠,炸得油炸鬼好香脆,裏面嘅黑膠爽口,食嘅時候沾上泰式甜辣醬好味。美國安格斯牛肉(中)$268一拎上枱已經見到牛嘅雪花好靚,我哋每片牛肉淥大概8秒左右,食起上嚟肉質嫩,一啲渣都冇,好淋滑,牛味幾香。鮮蝦雲吞 $48半份雲吞勁真材實料,裏面蝦肉好大隻,而且新鮮爽口,海蝦味仲好濃,勁正。鳳城水餃 $48 半份鳳城水餃裏面主要係蝦肉同埋一啲木耳絲,蝦同樣爽口,增添左一啲木耳絲嘅爽脆口感。手打黑松露墨魚丸 $52半份手打墨魚丸幾爽,增添左黑松露嘅香氣。手打鹹蛋黃蝦丸 $52半份鹹蛋黃蝦丸第一次食,幾特別,咬開有一啲沙沙嘅鹹蛋黃,如果可以做到流心嘅感覺更加好。手打芝心牛丸 $52半份牛肉丸爽彈,加埋裏面流心Creamy嘅芝士,味道好夾,幾好味。手打蝦滑 $52半份蝦滑幾爽,食得出用

火焰三椰雞鍋$328

老友鬼鬼$78

美國安格斯牛肉(中)$268

鮮蝦雲吞 $48半份

鳳城水餃 $48 半份

手打黑松露墨魚丸 $52半份
手打墨魚丸幾爽,增添左黑松露嘅香氣。

手打鹹蛋黃蝦丸 $52半份

手打芝心牛丸 $52半份

手打蝦滑 $52半份
蝦滑幾爽,食得出用了都幾新鮮,唔會腥唔會霉。

皇帝菜 $48
打邊爐我就最鍾意食皇帝菜,味道濃郁,又嫩又爽口。

稻庭烏冬 $48
打邊爐最後食個烏冬一流,煙煙韌韌,而且給晒啲湯汁精華好好味。
2024-04-29 0 瀏覽
開喺酒店入面,好有格調,裝潢好有氣派😍 除咗普通位置,仲有幾間VIP房,私隱度極高!有大中細房,大房夠坐12人,仲有得唱K,啱曬一大班人一邊食一邊唱~🎶今次我哋4個人就坐細VIP房,好舒適!呢到嘅有唔同火鍋,配料選擇都非常多,叫到一枱都係食到飽都勁抵~🔥火焰三椰雞鍋(必叫✨)店員先用牛油炒熱雞,然後落酒再點火炒香🔥 記得打卡!✨ 鍋入面有椰子肉同海底椰,再倒入新鮮即開椰青同椰皇水🥥。最後落埋椰漿雞湯煲滾🔥 煲緊已經聞到勁香,呢個湯底完全冇得輸,一開始淨飲湯都飲咗2碗🤤!店員仲會細心片走鍋油,服務一流!✨🔥自家製黃金炸魚皮(必叫✨)好香鹹蛋味,魚皮又炸得夠脆!🔥竹庶茅根清潤解渴,火鍋必備!🔥西班牙黑毛豬份量十足,淥幾下就食得~🔥香煎鵝肝墨魚丸、手打鹹蛋蛋蝦丸手打丸好彈,有驚喜🔥黑松露蟹肉餃(必叫!✨)一定要叫,極推介💫 有滿滿嘅菇碎同蟹肉碎,黑松露味好出,勁好食!🔥台灣寬粉寬粉索哂個湯底好入味好食,好滑好好食𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 云手工火鍋店📍尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓——————————————————
今次我哋4個人就坐細VIP房,好舒適!

🔥火焰三椰雞鍋(必叫✨)

🔥自家製黃金炸魚皮(必叫✨)
好香鹹蛋味,魚皮又炸得夠脆!
🔥竹庶茅根
清潤解渴,火鍋必備!
🔥西班牙黑毛豬
份量十足,淥幾下就食得~
🔥香煎鵝肝墨魚丸、手打鹹蛋蛋蝦丸
手打丸好彈,有驚喜
🔥黑松露蟹肉餃(必叫!✨)
🔥台灣寬粉
寬粉索哂個湯底好入味好食,好滑好好食
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 云手工火鍋店📍尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
——————————————————

2024-04-27 0 瀏覽
尖沙咀B1出口行約3分鐘👍👍非常方便。新發現「云手工火鍋」係粵式火鍋店,使用時令食材製作高級火鍋及刺身,養生湯底適合一家大細,最緊要係湯底冇味精🤗。馬上約咗幾個朋友放工相聚食火鍋👏👏✅醬料:九宮格醬料比客人自己撈,選擇足夠的。✅湯底:火焰三椰雞鍋💕鍋內有半隻雞、椰子肉、海底椰及紅蘿蔔。店員會幫手炒熱雞件落酒點火炒香雞再倒入新鮮的椰青、椰皇雞湯、而熬製出鮮甜嘅湯底。啲湯真係好鮮甜,好好味👍👍👍👍👍✅火鍋配料:選擇非常之多👍👍我們當天選擇了:西班牙黑毛豬、香煎鵝肝墨魚丸、鮮蝦雲吞、招牌韭菜餃、手打黑松露墨魚丸、手打鹹蛋黃蝦丸、自家製黃金炸魚皮黑松露蟹肉餃、野菌拼盤、台灣寬粉、竹蔗茅根水。總括:呢間云手工火鍋,食材新鮮,食得放心😀店員招呼周到👍👍地方寬闊。一大班朋友,還可以訂VIP房,卡拉OK房,私隱度極高。推薦👍👍👍👍👍
尖沙咀B1出口行約3分鐘👍👍非常方便。
新發現「云手工火鍋」係粵式火鍋店,使用時令食材製作高級火鍋刺身,養生湯底適合一家大細,最緊要係湯底冇味精🤗。
馬上約咗幾個朋友放工相聚食火鍋👏👏

✅醬料:九宮格醬料比客人自己撈,
選擇足夠的。

✅湯底:火焰三椰雞鍋💕
啲湯真係好鮮甜,好好味👍👍👍👍👍

火鍋配料:選擇非常之多👍👍
黑松露蟹肉餃、野菌拼盤、台灣寬粉、竹蔗茅根水。

• 香煎鵝肝墨魚丸
  • 自家製黑松露蟹肉餃
  • 金湯花膠雞鍋
  • 手打鹹蛋黃蝦丸
  • 豆腐
  • 手打黑松露墨魚丸
  • 自家製黃金炸魚皮
2024-04-26 0 瀏覽
呢間火鍋店就係The One斜對面,屬中高價位,食材、環境同服務質素都好好。餐廳入面座位寬敞,燈光柔和,裝修幾有氣派,盡夜晚顯高級感。仲有幾間VIP房,私隱度幾高。另外職員都會好細心幫你留意住啲火候同埋幫你過濾走啲火鍋上面嘅油脂。🔥火焰三椰雞鍋 $328呢個湯底真係超級正,除咗有雞同埋椰子之外,仲加入一個椰青水、一個椰皇水同雞湯,店員喺你面前加嘅,一開始仲落嗰啲酒炒隻雞,再噴埋火焰真係有啲驚喜(掛住望唔記得咗影低),咁樣就變成新鮮嘅椰子雞湯,超清甜!!雖然價錢有點貴,但個鍋冇得挑剔,雞肉嫩滑湯底鮮甜。🦑手打黑松露墨魚丸(半份)$52半分有四粒,好濃嘅黑松露味,同墨魚丸超夾。墨魚丸嘅口感好彈牙,仲食到墨魚粒。好食到要encore多份。🍤手打蝦滑 $98個擺盤好精緻,蝦滑好新鮮而且都好彈牙。🥟自家製黑松露蟹肉餃(半份)$68極推介,一定要點呀!先講個餃皮好薄,而入面包咗滿滿嘅菇同蟹碎,重點呢個餃的黑松露味比黑松露墨魚丸更出味🤩🤩。呢款我都係encore咗多份😚。🦀鱈場蟹棒$68蟹棒鮮甜,煮十幾秒就已經食得。🥬皇帝菜$48問咗店員原來係有機皇帝菜嚟,唔怪之得食落超爽口。🍜稻庭烏冬$48

🔥火焰三椰雞鍋 $328

雖然價錢有點貴,但個鍋冇得挑剔,雞肉嫩滑湯底鮮甜。

🦑手打黑松露墨魚丸(半份)$52

🍤手打蝦滑 $98
個擺盤好精緻,蝦滑好新鮮而且都好彈牙。

🥟自家製黑松露蟹肉餃(半份)$68

🦀鱈場蟹棒$68
蟹棒鮮甜,煮十幾秒就已經食得。

🥬皇帝菜$48
問咗店員原來係有機皇帝菜嚟,唔怪之得食落超爽口。

🍜稻庭烏冬$48