星期五下班後與朋友相約在上環OLDISH聚會很喜歡這間餐廳的裝修復古英倫風~◔.̮◔✧餐廳的木櫃 牆身裝飾和枱櫈都花心思設計/擺設營造出濃烈的Vintage感覺・◡・加上Oldish播放抒情輕柔的英文歌~真的令人有放鬆Chill的感覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)的確令我好好享受到Happy Friday!!不得不提服務員都好nice服務好好˃̶͈ ˂̶͈☁️Four Cheese Beef Burger $158來到時被漢堡賣相嚇倒(๑´0`๑)像UFO般 有一塊好大塊的芝士脆片!芝士味超級香濃濃烈!!是Parmesan cheese!!脆片好食~ฅ •ﻌ•♡漢堡用提子甜包,夾住牛肉咸甜口感幾特別~漢堡牛肉都好厚 約1CM煎到剛剛好 咬落去是爆肉汁 好juicy!!配合半溶的cheddar cheese和Mozzarella 真的十分滿意!!!(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)旁邊有厚切薯條和沙律伴菜~☁️Wild Mushroom Risotto $158有驚喜!!原本以為只是普通的一碟risotto 誰料十分好食!!!忍不住一啖又一啖 最近少食碳水的我最後清碟了(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)好香濃黑松露和磨菇味!!有不少磨菇加上滿滿的Par
星期五下班後與朋友相約在上環OLDISH聚會
很喜歡這間餐廳的裝修
復古英倫風~◔.̮◔✧
餐廳的木櫃 牆身裝飾和枱櫈都花心思設計/擺設
營造出濃烈的Vintage感覺・◡・
加上Oldish播放抒情輕柔的英文歌~
真的令人有放鬆Chill的感覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
的確令我好好享受到Happy Friday!!
不得不提服務員都好nice服務好好˃̶͈ ˂̶͈

Four  cheese  beef  burger

來到時被漢堡賣相嚇倒(๑´0`๑)
像UFO般 有一塊好大塊的芝士脆片!
芝士味超級香濃濃烈!!是Parmesan cheese!!
脆片好食~ฅ •ﻌ•♡
漢堡用提子甜包,夾住牛肉咸甜口感幾特別~
漢堡牛肉都好厚 約1CM
煎到剛剛好 咬落去是爆肉汁 好juicy!!
真的十分滿意!!!(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)
旁邊有厚切薯條和沙律伴菜~

☁️Wild Mushroom Risotto $158
有驚喜!!原本以為只是普通的一碟risotto
誰料十分好食!!!忍不住一啖又一啖
最近少食碳水的我最後清碟了(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)
好香濃黑松露和磨菇味!!有不少磨菇
加上滿滿的Parmesan cheese 味道得到昇華
而且不會煮得好濕!!!
(香港好多Risotto都是汁浸飯)
飯粒粒分明!!飽滿圓潤~偏硬但絕對可接受!
飯不會做到太硬但又保持Risotto飯偏硬應有的口感
較符合香港人的口味 •̀ᴗ•́
Oldish  Hot  Wings

☁️Oldish Hot Wings (6pc) $88
共六件的水牛城雞翼
好香~不會很辣 趁熱食好食!!!
雞肉好飽滿 •̀ᴗ•́

☁️Red Wine (+$45)
Sangiovese Merlot

☁️Pink Lemonade $48
幾特別的一款特飲
好清新好fresh!!
重檸檬味莓香~ ·͜·˖
Oldish  Hot  Wings
  • Oldish  four  cheese  beef  burger
  • Wild  mushroom  risotto
有同事生日, 一齊食lunch食好啲店舖位置都幾偏僻行咗好耐入到去 店舖好有藝術氣息, 好似去咗第二個世界🤣 店員 帶咗我哋 去樓上嗰層 我叫左lunch set E Smoked Salmon And Spinach Tagliatelle即係白汁菠菜煙三文魚闊條麵 另外set drinks 叫左ice Black coffee, 前菜揀咗餐湯 我哋叫佢表面嘅嘢食好快就嚟到 餐湯係南瓜濃湯飲得出真係真材實料煲出嚟, 十分之濃郁有好厚嘅南瓜味 白汁菠菜煙三文魚闊條麵好快就嚟咗我好鍾意食軟淋淋嘅 闊條麵白汁十分之夠味,有忌廉芝士味配埋菠菜好match煙三文魚份量幾多 偏鹹 撈埋一齊食另外 值得一提佢杯餐飲,long black幾高質,偏nutty 👍👍 見左burger既同事, 個餐等咗好耐先到🤣 偷食咗佢哋嘅薯條好味👍👍脆身
有同事生日, 一齊食lunch食好啲
店舖位置都幾偏僻行咗好耐
入到去 店舖好有藝術氣息, 好似去咗第二個世界🤣

店員 帶咗我哋 去樓上嗰層

即係白汁菠菜煙三文魚闊條麵

我哋叫佢表面嘅嘢食好快就嚟到

餐湯係南瓜濃湯
飲得出真係真材實料煲出嚟, 十分之濃郁
有好厚嘅南瓜味

白汁菠菜煙三文魚闊條麵
好快就嚟咗
我好鍾意食軟淋淋嘅 闊條麵
白汁十分之夠味,有忌廉芝士味
配埋菠菜好match
煙三文魚份量幾多 偏鹹 撈埋一齊食

好味👍👍脆身
2022-10-15 71 瀏覽
回到中學嘅時期 以前放學/weekend都好中意去食Oldish嘅All Day Breakfast 今日經過見到就同朋友去左食晚餐嚕Black Truffle Egg Benedict$158響英倫風嘅Cafe就緊係要食下Egg Benedict🙈Truffle味好出, Poached eggs嘅熟度做得十分好, 流心蛋黃成為左Toast bread嘅dipping, 成件事好夾Seafood Risotto $168Risotto用蕃茄做湯底, 酸酸甜甜好開胃~入邊仲有好多款海鮮例如魷魚,青口,大蝦,蜆等等(偷偷想講好似海鮮多過飯🤭)Oldish Tiramisu $78呢個甜品必點, 絕對唔會令你失望! 看似Donut形嘅Tiramisu原來只係個形狀扮donut~雪硬左嘅圈圈口感似雪糕, 原本上邊嘅朱古力法倒埋expresso, 香味更加突出🥰

Seafood Risotto $168

Oldish Tiramisu $78
2022-08-23
  • Seafood Risotto
之前食完一直念念不忘想搵日再去,特別掛住個 pasta 同 tiramisu🤤見上次lunch去都幾有feel,今次特意選擇晚上到訪,感覺上更有情調氣氛更佳。店內裝修走英倫復古風,主要提供意粉、漢堡包等主食,亦有供應輕食、甜點等。🔸ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡ/ sᴘɪᴄʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ $148雞肉份量幾慷慨,扁意粉底都幾掛汁,整體會偏辣少少,係屬於比較惹味開胃嘅主食。🔸ᴏʟᴅɪsʜ ғᴏᴜʀ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʙᴇᴇғ ʙᴜʀɢᴇʀ $158第一次嚟嘅時候無試到呢個 ᴏʟᴅɪsʜ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ʙᴜʀɢᴇʀ 留有小遺憾,今次當然係必點!! 漢堡包中間夾上一大塊芝士脆脆非常吸睛,配上厚切又多汁嘅漢堡扒絕對係perfect match🍔最特別係包身加入咗提子乾,食落帶少少甜甜地又有啲口感,整體好滿意,再訪會encore🧡🔸ᴏʟᴅɪsʜ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $78ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 酷似冬甩的造型別緻、辨識度高,附有一小杯 ᴇsᴘʀᴇssᴏ 再增添風味。整體咖啡味濃而不苦,配上口感似雪糕嘅cream cheese依然感覺驚喜,保持到水準,初嚐嘅朋友都表示好喜歡。🔹 ʟ

🔸ᴏʟᴅɪsʜ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $78

🔹 ʟᴀᴛᴛᴇ $45
🔹 ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $48

2022-10-13 52 瀏覽
🔸FOUR SEASON CHEESE BURGE $158漢堡夾住超大塊芝士薄片,造型好浮,牛肉超厚同juicy ,芝士醬都好rich ,不過面包係提子包,個人吾中意食提子包,所以有啲扣分🤭薯條同沙律都正常發揮6.7/10🔹冬陰公意粉 $168意粉質感偏硬,意粉有冬陰公味,完全吾辣,味道幾好,如果冬陰公汁濃郁同重口味啲,會正好多 6.7/10🔸oldish tiramisu $78Tiramisu 係冬甩造形,食落好似雪糕咁,整體比較輕盈,味道吾錯,份量較細,價錢偏貴 7.0/10✏️餐廳環境地區偏遠,整體食物質素正常,價錢少貴

🔹冬陰公意粉 $168

🔸oldish tiramisu $78

✏️餐廳環境地區偏遠,整體食物質素正常,價錢少貴

呢幾年無法外遊,令人多左好多機會去探索香港,除咗平時行開嘅繁華鬧市、各類主題公園同埋野餐勝地之外,其實香港都仲有嘅好多地方好有特色,有時候我甚至乎覺得自己一啲都唔似身處香港 😍 今次俾我搵到一間復古風嘅英國餐廳,沿着上環地鐵站一路行上去,經過無數嘅海味舖、上環文娛中心,慢慢景色就由香港嘅舊街,變成好多特色嘅老店… … 然後好似魔法電影咁樣,路嘅盡頭,就見到呢間散發着淡淡嘅黃光,好似時光倒流去咗舊英國嘅呢間餐廳~Oldish Eggs Benedict流心蛋充滿蛋香,配合微鹹嘅三文魚,同埋脆脆嘅多士,食落好清新,牛油果份量唔算太多,整體味道比較淡,但正好食到食材原始嘅味道,佢唔會令到你嘅味覺好疲勞,反而令你食得出佢真係有用心比質素比較好嘅食材你食 👍🏻Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti 呢個真係好好食!青口、魷魚、蝦、蜆肉同埋帶子,滿滿嘅海鮮一啲都唔吝嗇 🤤 扁身嘅意粉非常之掛汁,佢嘅冬陰功汁個味較得好好、酸酸辣辣十分醒胃,連怕辣嘅我都忍唔住一啖接一啖咁繼續食;不過要留意嘅係,佢嘅味道真係偏辣,唔太食得辣嘅朋友,我建議最好同朋友share食,因為呢個

Oldish Eggs Benedict

呢個真係好好食!青口、魷魚、蝦、蜆肉同埋帶子,滿滿嘅海鮮一啲都唔吝嗇 🤤 扁身嘅意粉非常之掛汁,佢嘅冬陰功汁個味較得好好、酸酸辣辣十分醒胃,連怕辣嘅我都忍唔住一啖接一啖咁繼續食;不過要留意嘅係,佢嘅味道真係偏辣,唔太食得辣嘅朋友,我建議最好同朋友share食,因為呢個意粉真係好值得怕辣嘅你去比次機會試一試 😋

Melon Ham
清甜嘅蜜瓜配合微鹹嘅火腿,鹹甜嘅比例非常之好,佢個火腿唔係死鹹嗰隻,鹹得來帶微微嘅肉香,證明佢係揀火腿方面都有落過心機 😆 曾經食過比較鹹嘅火腿小食,真係會鹹到你食一兩舊就唔想再食,但係呢個真心OK,我同男朋友share,一人食兩舊食完覺得唔夠喉 😂

呢度啲裝修真係好有feel,復古嘅擺設,配合泛黃嘅燈光,加埋懷舊嘅英文歌,我覺得自己好似時光倒流去咗舊英國咁樣 😌 前一秒仲身處香港嘅街道,下一秒推門入餐廳,你就好似已經穿越咗去另一個地方咁樣;雖然行斜路上去嘅時候有少少攰 🙈 但真心覺得佢選址選得好好,舊式嘅街道盡頭,有一間復古懷舊嘅小店,配合埋餐廳嘅名字 Oldish,真係文青感滿滿 👍🏻

同埋呢度附近其實有好多特色嘅 Cafe 同商店,每間鋪嘅風格都靚到好似唔係喺香港咁,可惜食完飯有啲夜,好多舖頭都閂咗,我下次會喺下午嘅時候再嚟,好好再感受一下呢個咁特別嘅地方 😆
2022-09-09 99 瀏覽
去開上環做野,突然醒起有間隱世cafe喺附近,所以專登去食餐廳位於上環半山,入面既佈置充滿英倫風格,每個位置都係打卡位,好正食物方面,就嗌左個all day breakfast同Vongole LinguineAll day breakfast係我每次必點既食物,幾年冇黎,水準依然保持到👍🏼Vongole Linguine就相對失色少少,辣味唔突出,蜆肉有點細,不過份量係ok既,我比較懷念上次黎食佢地個special既意粉上網睇返其他食評,原來都幾多人推介佢地既burger,下次要試下先得
去開上環做野,突然醒起有間隱世cafe喺附近,所以專登去食

2022-09-08 2098 瀏覽
【Overall 評分】食物質素:★★★★★環境感覺:★★★★★服務質素:★★★★★衛生指數:★★★★抵食指數:★★★★打卡指數:★★★★★回頭指數:★★★★🔜 聽朋友推介,上環東街有間英國復古風嘅隱世英國菜餐廳,今日一去,果然所言不虛😆 小小的餐館,木系裝潢,室內放滿舊時代遺留下的古董,如舊式風扇,油燈,懷舊相片等,感覺好Chill ~────────────────────【Oldish Four Cheese Beef Burger $158】。要講最搶眼的就莫過於呢個Burger。UFO形的Burger。中間係以巴馬臣芝士燒成嘅芝士脆片。好似食緊薯條咁,口感輕脆又帶濃濃嘅芝士香。牛肉扒好足料又厚實,目測有2 cm 厚呢。口感軟綿,牛味濃厚仲好Juicy。配上四種芝士混合而成半溶芝士。加上軟熟漢堡包。整體口感好豐富。仲有提子乾,增添微甜,Balance膩感。仲有粗薯條同沙律菜做拌碟.【Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti $168】。自家製調配嘅冬陰功醬汁是成碟意粉的靈魂。辣中帶鹹酸,互不搶味,同時味道突出。條條意粉充分地掛到醬汁。海鮮用料豐富

【Overall 評分】
抵食指數:★★★★
打卡指數:★★★★★
回頭指數:★★★★

────────────────────
。要講最搶眼的就莫過於呢個Burger
。UFO形的Burger
。中間係以巴馬臣芝士燒成嘅芝士脆片
。好似食緊薯條咁,口感輕脆又帶濃濃嘅芝士香
。牛肉扒好足料又厚實,目測有2 cm 厚呢
。口感軟綿,牛味濃厚仲好Juicy
。配上四種芝士混合而成半溶芝士
。加上軟熟漢堡包
。整體口感好豐富
。仲有提子乾,增添微甜,Balance膩感
。仲有粗薯條同沙律菜做拌碟

。自家製調配嘅冬陰功醬汁是成碟意粉的靈魂
。辣中帶鹹酸,互不搶味,同時味道突出
。條條意粉充分地掛到醬汁
。海鮮用料豐富,有魷魚,蜆肉,帶子,青口,蝦仁

【Apple Crumble $78】
。蘋果肉同肉桂嘅融合,經烤焗後,口感軟綿帶脆
。上層既餅乾碎,增添層次感
。配上雲尼拿雪糕,balance甜膩感

去上環閒逛後竟然見到呢間好適合去打卡+食野嘅英式老派餐廳,就去一個老派對約會🇬🇧😎如果細心睇牆身佈置,真係會發現非常多嘅「古董」,可以話餐廳嘅佈置真係好有心思。餐廳有2層,2/f都不馬虎,充滿舊式佈置😆😆除佈置外,食物都好出色,已成為我fav list cafe之一~🍔Oldish  four  cheese  beef  burger:其實一入門口已見到有人食呢個好吸引嘅🍔,就已決定一定要點來食!漢堡有一大塊厚脆片其實是芝士來,好香濃cheese味😋另外入面牛肉軟嫩有肉汁,配熱熔cheese 的確一流。🐔Green  spring  chicken  (half)並不是一盤的spring chicken,沒想到連雞胸都好juicy,完全沒有一般餐廳整到嘅乾身感覺,配上旁邊的辣香汁好惹味。還用上有水準的粗薯條、配了醋的沙律菜和清甜蜜瓜。🌟oldish  tiramisu真係呢到必點!tiramisu夠特別,外層灑滿朱古力粉,內層非常凍滑香甜,還可以配上濃濃的espresso,更能突出tiramisu香味。ps咖啡比較濃味,可以因應個人喜好放少or 多d~呢到嘅嘢食+環境的確好出色,下次

餐廳有2層,2/f都不馬虎,充滿舊式佈置😆😆

清甜蜜瓜。
Oldish  Tiramisu

ps咖啡比較濃味,可以因應個人喜好放少or 多d~

呢到嘅嘢食+環境的確好出色,下次再來😍
  • Oldish Tiramisu
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
呢間cafe要去一啲都唔容易,位置超級崎嶇…位於中上環一帶,瘋狂上斜,行完都成身汗😮‍💨但好在食物質素證實係值得的!最impressive係出名的ufo芝士漢堡,之前食過另一間非常油膩,完全無法擺落口🥲呢個係好脆,包係甜的,非常夾👍🏽必叫!意粉口味都好特別,係冬陰功海鮮意粉,調味恰到好處,小編鍾意😌小食雞翼反而正常發揮,無咩特別總括而言係值得一試,下次會想食埋其他main course!
呢間cafe要去一啲都唔容易,
位置超級崎嶇…
位於中上環一帶,瘋狂上斜,行完都成身汗😮‍💨

但好在食物質素證實係值得的!
最impressive係出名的ufo芝士漢堡,
之前食過另一間非常油膩,
完全無法擺落口🥲
呢個係好脆,包係甜的,非常夾👍🏽必叫!
小食雞翼反而正常發揮,無咩特別
  • Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti
2022-09-04 83 瀏覽
Bookmark左好耐既餐廳!之前成日見人推介佢地tiramisu 終於都去到試喇🥰Oldish four cheese beef burger ($158)賣相100分!除左sliced cheese 仲有用Parmesan cheese 整成既ufo形脆片 口感好豐富 ☺️ 漢堡扒好厚實 食落勁飽 薯條份量都好多 😋 Seafood risotto ($168)有好多海鮮 😍 青口 帶子 大蝦 墨魚等 每款最少都兩舊 唔洗爭食🤣 而risotto係al dente 好有咬口 同埋用左蕃茄醬煮 好入味 😋 食落好開胃一d都唔濟!Oldish tiramisu ($78)重頭戲來了!🤣 佢係好似donut形咁 比我地倒espresso落去中間個窿度 唔中意咁重咖啡味既可以落少d! 食落好有驚喜 係似雪糕咁 😳 雪得好凍 不過個人都係中意平時軟身既tiramisu多d🤣🤣

Seafood risotto ($168)

Oldish tiramisu ($78)

📍上環邪惡四重芝士burger‼️• 仲有冬甩形狀嘅tiramisu😆 -- Oldish🍔😋•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_上環#pigfoodiexhk_西餐========================Bookmark咗oldish嘅burger好耐啦😋前排終於同咗@breadismyboyfrd 一齊試下🥰餐廳裝修好vintage,有唔少打卡位😻------------------------------⭐️Oldish Four Cheese Beef Burger $158 (4.5/5)店舖嘅signature burger!!💖😆脆芝士好似個裙邊咁圍住個burger😍呢個burger係加咗cheddar cheese,parmesan cheese crust,mozzarella 製作,半溶嘅芝士鹹香十足~中間嘅beef patty好厚身,仲好juicy!漢堡包係用咗提子包,仲烘得好脆身無變腍🙈伴碟嘅薯條都好厚切,好多薯蓉喺入面😆·⭐️Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghe

#pigfoodiexhk_上環
#pigfoodiexhk_西餐
========================

⭐️Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti $168 (3.8/5)

冬蔭功汁幾惹味,意粉幾有咬口~仲有唔少海鮮!
⭐️Oldish Tiramisu $78 (4.4/5)

外形成個冬甩咁😆原來係tiramisu雪糕嚟!加埋espresso令咖啡味更香濃😍
賣相:3.8/5
名稱:Oldish
地址:上環東街53號地舖
前往方法:上環站A2出口
2022-09-02 51 瀏覽
*Oldish*. This restaurant in Sheung Wan is themed with British retro style. The shop is full of nostalgia, the environment is comfortable.Seeing Tom Yum Goong Spaghetti with Prawns is so novel, I eat a lot of Tom Yum Goong soup, and the concept of serving spaghetti is so special. The texture of the spaghetti is relatively firm, and the sour and spicy are moderate enough to wake up the stomach.Grilled Spring Chicken.The meat is is tender but not dry. Enjoy with the sauce, the sweetness and little

Grilled Spring Chicken.
The meat is is tender but not dry. Enjoy with the sauce, the sweetness and little bit spicy, is so refreshing. There’s also some hash brown and salad on the side too

Avocado Tomato toast.
There is a lot of avocado on the wheat bun, which is very filling. The wheat bun is crispy on the outside and soft on the inside. The avocado and tomato is also sprinkled with a black pepper and seasoning, which makes it even more delicious.
2022-09-02 53 瀏覽
呢間餐廳我之前食過一次,今次經過上環又特登返去再食多次哈哈哈,因為我真係好鍾意佢嘅tiramisu ,佢好特別,超冰凍然後淋上濃郁嘅咖啡,食過咁多間餐廳嘅Tiramisu 都係呢間最特別🥰另外叫咗seafood risotto,我就一向都好鍾意食risotto ,佢嘅味道好好食,啲飯軟硬適中,不過我冇諗過原來佢都係辣辣,我自己唔食得辣,所以對我來講如果佢可以唔辣就更加好,我覺得佢都俾得好足料,都好多海鮮😛另外叫左all day breakfast ,哈哈好搞笑晚餐食呢個,但係就係突然間想食所以就叫咗,好豐富五顏六色,胃口大開🤪其實我都真係幾鍾意食

2022-08-29
2022-08-31 38 瀏覽
以前係中環番工都食過佢嘅Lunch,質素係幾好,今日同朋友慶祝食下佢嘅Dinner,夜晚去又係另一番風味🌛Deep Fried Camembert ($88)金文拔芝士就聽得多,食就好少,而且係炸嘅金文拔芝士真係第一次食!佢芝士味好重但又好容易入口,裏面係好軟嘅芝士,口感一流!佢係新鮮炸,所以外面熱辣辣,外面都炸得好脆!Grilled Spring Chicken ($168)佢呢個春雞都幾嫩,同埋佢有個辣辣地既汁點,然後又有蜜瓜去配埋春雞,口味好多變~佢有薯條所以唔驚唔飽!Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti ($168)佢冬陰功味好重,意粉都幾有口感,不過比較油,海鮮都好有好多款式,例如魷魚、青口、蜆!🌟 整體評分:4.312/5

Deep Fried Camembert ($88)

Grilled Spring Chicken ($168)

🌟 整體評分:4.312/5