2023-06-11 365 瀏覽
《Oldish》📍上環站一入到去就感受到成個餐廳都藴含住英倫復古式嘅風格🇬🇧,無論係燈飾、擺設、海報,定係木製的枱同椅子等,都令人有種置身於英國嘅感覺(*☻-☻*)💜 Egg Benedict (Set Lunch)🥢 💰$148Muffin, Avocado, Smoked Salmon, Poached Egg, Hollandaise Sauce & Mixed Salad+Daily soup 🥣 (+$0)+English Tea (+$0)由於Meow小編鐘意食Egg Benedict,而且佢嘅Benedict係有smoked salmon做餡,所以小編決定要點佢keke(*¯︶¯*)一上菜個賣相係好靚同colorful,兩隻並列的poached eggs上面都淋上hollandaise sauce同少少蔥粒?(之後比小編撥走晒haha),下面就係滿滿的煙三文魚,而最底層就鋪滿了牛油果醬,再跟住就係厚厚的脆身麵包~首先一切poached eggs就有滿滿的流心蛋黃汁流出來O(∩_∩)O小編望到真係覺得好療癒(*^^*),而切到落去麵包的位置是十分厚身鬆脆的~所以當小編食第一
《Oldish》📍上環站

+Daily soup 🥣 (+$0)
+English Tea (+$0)

首先一切poached eggs就有滿滿的流心蛋黃汁流出來O(∩_∩)O小編望到真係覺得好療癒(*^^*),而切到落去麵包的位置是十分厚身鬆脆的~所以當小編食第一啖的時候就食到流心蛋、煙三文魚、牛油果醬和厚多士o(≧v≦)o,由於流心蛋和牛油果醬都比較濕潤,再加上今趟的煙三文魚香味真的頗為突出,所以層次口感十分豐富,感覺真係超級滿足\(//∇//)\!
旁邊的沙律菜有加上酸酸的黑醋汁,可以令人更開胃o(^_^)o

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 Oldish Tiramisu🥢 💰$78
我本身就係為左依個人氣tirmaisu而黎的(o^^o),食左第一啖就覺得好似想像中咁好味🤤❤️一開始我地會倒咗啲espresso落個tiramisu度,之後再食~( ̀⌄ ́)
食落第一口會有啲可可粉沾到口腔,同時外層會好似食緊冰冰的雪糕,有種入口即溶的質感~而中間仲會有一層係海棉蛋糕,去到中心位置就會係濃郁的朱古力口感🍫,再加上本身淋左啲espresso,所以會配備埋陣陣的咖啡味,成個tiramisù 的口感同以往食開嘅會唔同,除咗添加左咖啡的元素之外,亦都係實身啲嘅質感,如果本身鐘意食雪糕嘅朋友應該會幾喜歡(^^)💕依款甜品有比到驚喜我( ´▽`)❤️

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

Egg  Benedict
Daily  soup
Egg  Benedict
Daily  soup
  • Oldish Tiramisu
  • Tiramisu
  • Eggs  Benedict  with  Smoked  Salmon  &  Avocado