餐廳: Lamees
資訊:

行經過土瓜灣就發現呢一間中東餐廳到平日夜晚都幾多人排隊,然後有留意到餐廳外面有一部電視,原來係訪問緊來自約旦嘅餐廳主廚,從訪問內容已經感受到佢對香港同廚藝嘅熱愛,所以都急不及待要試吓咁有特色嘅中東菜。我同朋友叫咗兩個餐前小食,第一個係Baba Ghanooj 烤茄子蓉加Pita Bread (阿拉伯口袋麵包),顧名思義,我哋估個食法應該打開個包,再放啲茄子蓉落去。個茄子蓉有一啲香草、紅椒粒、橄欖油,仲有好清新的石榴粒添,所以整體的味道都好香好夾。另一個係Hallumi Cheese 鐵板煎著名中東鹹香芝士。呢種芝士的口感煙煙韌韌,好得意。醬汁食得出係用新鮮蕃茄整出嚟的,再用熱辣辣的鐵板上,整體味道都好唔錯。而主菜方面,我哋叫咗澳洲天然草飼羊肉粒串,呢道菜的上菜方式已經好打卡able,係用咗一個炭爐咁上的,羊肉粒串粒粒都好大粒,但食落一啲都唔韌,好軟稔,羊肉味都好出,再點埋tarator sauce 中東白芝麻醬,味道的層次又再提升。另外仲有烤到好香的薯仔粒、中東包同蔬菜串,真係好飽。最後,我哋叫咗呢間餐廳的signature 甜品Kanafeh 經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士

我同朋友叫咗兩個餐前小食,第一個係

飽。

最後,我哋叫咗呢間餐廳的signature 甜品Kanafeh 經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士。我想講呢個甜品係必點。外層用咗碎酥皮,內層用咗甜芝士,仲係拉絲架添,外脆內軟。上面再加上開心果碎,層次口感非常豐富。
日本人也特地光顧✨夜訪土瓜灣舊區 就為了這間地道中東菜 輕鬆小餐館氛圍 有種去歐洲食晚飯的溫暖感覺🧳食物簡約美味 平日夜晚竟然座無虛席😳建議book定位🌶Spicy Lovers Trio Dips ($170)呢款係辣嘅🔥3種醬汁都帶獨特風味 搭配著香脆pita bread 完全絕配🫑jalapeño微辣有香濃belly pepper味🧄大愛Hummus最好食🍁Wild Thyme果仁醬煙燻香氣突出🌟🥧Kanafeh ($105)Insanely good! MVP😍焗甜芝士omg🤩外層酥脆 彷如絲絲龍鬚糖 裡面嘅芝士超美味 每一口都散發出奶香和甜蜜味道 面頭舖滿開心果粒 係一款令人難以忘懷嘅甜點 🍕Black Truffle and mushrooms Mankeesh Flat Bread ($120)好特別嘅Flat bread pizza! Topping有黑松露菇🍄甜洋蔥🧅批底鬆軟可口 微熱嘅蓬鬆口感好好食👍🏻素食得黎 又唔覺得單調嘅一道🍗Rabbit Leg ($220)焗兔脾 配薄荷蕃茄汁 中東小米 兔肉望落好似雞肉 好lean身 食落都有種雞胸肉感覺😆🥗Taboole

Spicy Lovers Trio Dips

Kanafeh

🌟🥧Kanafeh ($105)

Rabbit Leg

🍗Rabbit Leg ($220)
Tabooleh

🥗Tabooleh ($110)
沙律用新鮮蕃茜 小麥碎 蕃茄 同香料調製而成 味道清爽方香 加入檸檬汁調味 酸酸地幾開胃 口感十分豐富

—————————————-
📍 Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖 (宋王臺站D出口)
2023-11-27
Spicy Lovers Trio Dips
  • KANAFEH
2023-11-27 19 瀏覽
【土瓜灣•Lamees】@lameeshkππππππππππππππππππππππππππππππ土瓜灣世一中東菜餐廳🌻|Truffle Hummos |HKD 120融入了松露和芳香味道。它是奶油鷹嘴豆的組合與特殊的松露味,營造出一種對人們所喜愛的泥醬的奢華和優雅的口感。配搭麵包組合口感更為多層次。🌼|Zatar|HKD 95百里香芝麻又香又脆的口感絕佳,必嚐!🏵️|Hallumi|HKD 95halloumi cheese 直譯為希臘烤乳酪,這是一種來自希臘和塞浦路斯的半硬質乳酪,常見於地中海料理中。與番茄醬組合口感非常獨特。🍁|Desert Rose - wagyu Beef|HKD 340Tail TagineCous Cous古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔、杏仁 和梅乾配中東米飯或小米牛尾的肉質鮮嫩多汁,與紅蘿蔔、杏仁和梅乾的搭配十分美妙。再搭配中東米飯或小米,讓整體口感更加豐富。🥕|kanafeh|HKD105經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士具有特殊的口感和風味。酥脆的酥皮搭配濕潤的甜芝士,讓人一口接一口停不下來。它的獨特口味值得品嚐,絕對是甜品愛好者的最愛
【土瓜灣•Lamees】@lameeshk
土瓜灣世一中東菜餐廳

🌻|Truffle Hummos |HKD 120
配搭麵包組合口感更為多層次。

🌼|Zatar|HKD 95
百里香芝麻
又香又脆的口感絕佳,必嚐!

🏵️|Hallumi|HKD 95

Tail Tagine
Cous Cous
古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔、杏仁
和梅乾配中東米飯或小米

🥕|kanafeh|HKD105
經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士
具有特殊的口感和風味。酥脆的酥皮搭配濕潤的甜芝士,讓人一口接一口停不下來。它的獨特口味值得品嚐,絕對是甜品愛好者的最愛。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 831(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#土瓜灣美食 #Lamees #web3土瓜灣
Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-11-27 825 瀏覽
今日老公帶我去土瓜灣試新野異國風情中東菜~好有情調呀鋪面唔算好大~不過比人一種溫暖既感覺小店好貼心枱面可以掃QR CODE有PDF檔既餐方便一路食一路睇下食緊D乜我地叫左個Spicy Lovers 3款香辣蘸醬併盤$170有6塊彼德包~店員話撕細細塊點嚟食,如果好似搽牛油咁會好飽同埋試唔晒d醬3款醬包括1️⃣香辣鷹咀豆泥、2️⃣墨西哥辣椒雜果仁辣醬、3️⃣煙薰甜椒辣雜果仁醬個人最喜歡1️⃣3️⃣2️⃣,老公喜歡3️⃣1️⃣2️⃣香辣鷹咀豆泥~第一次食覺得好rich同creamy,除左辣仲有豆香同油香。墨西哥辣椒雜果仁辣醬~因為加左青檸會比另外兩隻酸,食到杏仁碎。煙薰甜椒辣雜果仁醬~煙燻味好突出,同樣有顆粒口感。跟住係Warak Enab$85迷你中東素糯米雞 葡萄葉釀飯店員話可以連皮一齊食即係葡萄葉口感好特別一咬即斷,細細件酸酸地,好開胃。緊接住Organic Blue Mussels 有機藍青口$235/500g 份量十足~配埋隻木碟裝殼配料方便雖然只係簡單用左橄欖油、海鹽、檸檬,但好突出到藍青口本身既鮮味,肉質嫰滑。雞牛豬羊食得多試下🐇無錯我要食兔兔Amab-Rabbit Leg 法國野兔脾$220~食落去唔會好似羊
今日老公帶我去土瓜灣試新野
異國風情中東菜~好有情調呀

鋪面唔算好大~不過比人一種溫暖既感覺
小店好貼心枱面可以掃QR CODE有PDF檔既餐
方便一路食一路睇下食緊D乜

個人最喜歡1️⃣3️⃣2️⃣,老公喜歡3️⃣1️⃣2️⃣
煙薰甜椒辣雜果仁醬~煙燻味好突出,同樣有顆粒口感。

跟住係Warak Enab$85
迷你中東素糯米雞 葡萄葉釀飯
店員話可以連皮一齊食即係葡萄葉
口感好特別一咬即斷,細細件酸酸地,好開胃。

雞牛豬羊食得多試下🐇無錯我要食兔兔
Amab-Rabbit Leg 法國野兔脾$220~
食落去唔會好似羊咁有陣羶味~
有d似雞肉但比雞肉嫰d
薄荷茄汁配米飯~飯都唔同我地平日食既,係長條形食落口感有d似碎上既米粉

最後點少得甜品?揀左Katayef $75
中東式烘烤餡熱香餅,店員話呢個係齋戒完會食既甜品~咬落去好肉炸過既熱香餅

有兩隻味分別係肉桂核桃~
食落甜甜地,口感豐富,唔太甜

甜芝士~奶香奶香咁,芝士味唔算突出

兩個人食左$864唔算貴~
整體嚟講環境舒服,店員主動介紹菜式有禮貌
食物有特式~會再嚟試其他
2023-10-25
  • Spicy Lovers
  • Warak Enab
  • KANAFEH
  • 有機藍青口
2023-11-27 14 瀏覽
瘋癲而忙碌的10月過去,終於可以放假了!絕對要吃好一點來慰勞自己住土瓜灣的朋友帶我到他家附近一間吃地中海菜的餐廳,我還是頭一次吃地中海菜呢!店裡的裝修充滿異國風情。頭盤有不少素食選擇,點了HALLUMI CHEESE(鐵板煎著名中東鹹香芝士)試試。芝士的口感和味道很有驚喜,煙韌而帶點鹹香,不會太膩太騷,口感有點像魚柳😂 酸酸甜甜的番茄汁亦非常醒胃,伴彼得包吃非常好👍🏼另外還有機藍青口。滿滿一窩的小青口,簡單以鹽和檸檬汁調味已經很美味,一口size 方便邊吃邊聊天。煲仔燉煮和牛尾牛尾燉得很淋很入味,牛味濃郁,醬汁亦很香很惹味,整體不錯。KANAFEH店員介紹這個是中東的signature甜品。口感類似炸芝士條,不過味道是甜的,加上開心果碎點綴,頗特別有趣的甜品。

店裡的裝修充滿異國風情。

煲仔燉煮和牛尾
牛尾燉得很淋很入味,牛味濃郁,醬汁亦很香很惹味,整體不錯。

KANAFEH
2023-11-23 26 瀏覽
今日約左朋友去土瓜灣搵食,朋友話呢間中東菜之前試過覺得可以encore,而我人生從來都無試過中東菜,好奇心驅使下決定去試一試。一入到餐廳,感覺唔算好大,但裝修好別緻同埋個感覺好舒服。職員好快為我地安排左座位,同埋叫我地可以用QR Code落單。Lentil Soup呢個味從來都飲過,覺得個口感幾好,好滑而且加左檸檬同洋蔥落去,令到成個層次提升左。Jalapeño墨西哥辣椒雜果仁醬配彼得包 我地覺得一場黎到點都要試下個彼得包,好香而且配埋個墨西哥辣椒雜果仁醬,味道一d都會太搶,兩樣野加埋非常夾。每次都可以大大啖加醬,簡直爽爆。Lamb kebab呢道菜係免治羊肉串,平時食免治雞肉串就食得多,無想過原來羊都烤得好香,非常有風味,最緊要係入面d肉汁爆多,佢既調味調配得好好,另外,呢道菜亦配上烤包同薯仔,佢本身已經好咸香,食落勁惹味。 AGLIO E OLIO呢個素意粉賣相已經好出色,基本上每條意粉都好掛汁,啖啖都充滿住黑胡椒和橄欖油,感覺唔會好油,配合埋洋蔥、紅椒、番茜、青椒,令到味道更加提升。Cake El Tamir 第一次食蜜棗蛋糕,估唔到原來咁好食,甜甜地又有口感,加上個雲尼那雪粒勁

Lentil Soup

Jalapeño
墨西哥辣椒雜果仁醬配彼得包

Lamb kebab

AGLIO E OLIO

Cake El Tamir
第一次食蜜棗蛋糕,估唔到原來咁好食,甜甜地又有口感,加上個雲尼那雪粒勁大舊,每食一口蜜棗蛋糕再配上雪糕,真係好食到停唔到口。
要喺生活入面尋找旅行感🧳,不時去吓特色餐廳都係一個好好嘅方法~ 前幾日去咗主打地中海菜𝑳𝒂𝒎𝒆𝒆𝒔,無論係餐廳嘅環境,特色菜式,定係播緊嘅個首西班牙文嘅「我的心裏只有你沒有他」,都營造咗濃厚嘅異國風情😆➿ 𝑯𝒖𝒎𝒎𝒐𝒔 𝑩 𝑳𝒂𝒎𝒃 ($120)鷹嘴豆泥造型自然地融入小碗中,形成一個兜嘅形狀,老闆更特別溫提我地每一啖都要蘸多啲,因為份量真係幾多~ 醬料質感好軟滑creamy😋 羊肉粒混入咗少少果仁碎,口感豐富左👍🏼 裝彼得包嘅小盆亦有加熱,令包包更保溫,細心!➿ 𝑶𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒄 𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 500𝒈 ($235)蒜香味🧄同香草味味道平衡,加入少少檸檬🍋嘅酸味,總之就好味啊🤤😆 青口粒粒都煮得幾入味,份量都多👍🏼➿ 𝑨𝒓𝒏𝒂𝒃 - 𝑹𝒂𝒃𝒃𝒊𝒕 𝑳𝒆𝒈 ($220)第一次初嚐😛 覺得同雞肉質感有啲似,脂肪含量比較低,配上薄荷蕃茄醬料🍅 幾夾~ 幾鍾意幼長印度米嘅咬口!➿ 𝑲𝒂𝒏𝒂𝒇𝒆𝒉 ($105)都係第一次食到呢款源自中東同地中海東部嘅甜品😆 脆脆嘅酥皮形成薄餅形狀,包住甜芝士🧀️ 所以會有少少拉絲嘅效果,上面就鋪滿開心果碎,整體唔會好甜,適合3-4個朋友一齊開心些牙😆

➿ 𝑯𝒖𝒎𝒎𝒐𝒔 𝑩 𝑳𝒂𝒎𝒃 ($120)

➿ 𝑨𝒓𝒏𝒂𝒃 - 𝑹𝒂𝒃𝒃𝒊𝒕 𝑳𝒆𝒈 ($220)

➿ 𝑲𝒂𝒏𝒂𝒇𝒆𝒉 ($105)
🔺Spicy Lovers$170- Hummus/Jalapeno/Wild Thyme去到任何一家中東菜餐廳都不可以錯過Dips,這次選擇了比較特別的三重奏試一試約旦式的dips個人最喜歡Spicy Hummus,因為本身就喜歡鷹嘴豆得豆香味,加入了辣味變得更加惹味,卻又不會很辣,口感非常creamyWild Thyme和Jalapeno兩者都再濃味一些,辣椒的香味很香,辣度也是微辣而已Pita bread也是這道菜的主角之一,店員貼心提醒要小小塊麵包配上多多的醬,一入口先嚐到醬的味道,然後就吃到fluffy的麵包香🔺Tabooleh $110Tabooleh是很難做得好吃的菜式,只有意大利番茜所以對於香港人來說未必很容易接受這裡可以說是我吃過其中一家最好吃的 - 完全沒有番茜的草青味,通過簡單的調味把香草的香味帶出來,還有洋蔥碎增加口感和香味,吃起來非常fresh🔺Chorizo - Lamb Sausage$110小鐵鍋上菜時非常熱,確保食材保持剛煮好的新鮮度羊肉做成的辣肉腸完全沒有臊味,還有羊肉的脂肪滲透出來的油香,可是完全不會肥膩醬汁可以pita bread沾上,或者把辣肉
🔺Spicy Lovers
- Hummus/Jalapeno/Wild Thyme

🔺Tabooleh

🔺Chorizo - Lamb Sausage

小鐵鍋上菜時非常熱,確保食材保持剛煮好的新鮮度

醬汁可以pita bread沾上,或者把辣肉腸包進pita裡面好像三文治一樣也好吃

🔺Arnab - Rabbit Leg

第一次吃兔脾而且香港應該只有寥寥可數的餐廳會烹調
肉質吃起來好像雞肉一樣,完全不會很gamey,而且跟雞腿肉相比好像沒有那麼多油脂
調味剛好而且肉質嫩滑,吃起來很有驚喜
另外可以搭配中東小米cous cous和香草番茄醬一起吃

Cous cous真的很難煮,因為很容易過軟,這家的cous cous本身已經有簡單調味,而且粒粒分明,單吃已經好吃,再加上番茄醬更加惹味

🔺Kanafeh

非常有趣的約旦甜品,是酥皮中間混入甜芝士的甜品

口感非常酥脆,你可以看見一絲絲的酥皮和芝士,吃起來口感很有趣,看起來雖然很邪惡但吃起來其實很light,完全不會很油膩
2023-10-29 43 瀏覽
今年生日朋友都想同我食特別d既餐式。地中海菜🤣🤣🤣叫左DIPS 做前菜可以跟3個醬。叫左佢原來定既SET : TRIO DIPS PLATTER分別有 經典鷹嘴豆泥,茄子鷹嘴豆泥,黑松露鷹嘴豆泥。三個醬配佢既中東包餅 都非常配。而且我最中意食茄子鷹嘴豆泥,佢入有埋青紅椒。食落去感覺事分清新同唔油膩🤓🤓有機藍青口個汁同埋青口都好夾 之後我地叫個串燒SET, 佢既醬料方面都好都多料。非常惹味。 不過羊就有少少騷了。極體黎講中東菜都比較有新鮮感 因為都唔係周圍食到🤓
今年生日朋友都想同我食特別d既餐式。
地中海菜🤣🤣🤣

叫左DIPS 做前菜
分別有 經典鷹嘴豆泥,茄子鷹嘴豆泥,黑松露鷹嘴豆泥。

三個醬配佢既中東包餅 都非常配。

有機藍青口
個汁同埋青口都好夾

之後我地叫個串燒SET, 佢既醬料方面都好都多料。
非常惹味。 不過羊就有少少騷了。

極體黎講中東菜都比較有新鮮感 因為都唔係周圍食到🤓
2023-10-26 378 瀏覽
中東菜真係好少見,西餐食得多,來點新意思,去食下中東菜,menu嘅選擇好多元化,適合多人黎試多幾款特色菜。值得一提餐廳一路播住西班牙音樂好有氣氛同格調。🥄Adas-Lentil 有機小扁豆湯伴脆餅 $55中東經典菜式,小扁豆煮至軟身,味道香濃而有口感,加入中東香料,食前可加入幾滴檸檬提升味道。🐑Hummos B Lamb 鷹嘴豆泥伴羊肉 $120另一中東傳統小食/前菜,用pita bread 包住鷹嘴豆泥同羊肉食。Pita bread 係中東嘅面包主食,脹卜卜好可愛,小麥味較重。鷹咀豆泥圍住炒過嘅粒粒羔羊肉,賣相好精美。食落鷹嘴豆泥好creamy ,羊肉粒滿滿茴香味,店員會溫馨提示多夾一d配料夾包。🧀Hallumi Cheese鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95鐵板上滿滿蕃茄醬,蕃茄醬加入薄荷葉,胡椒,洋蔥,用芝士沾滿蕃茄醬。芝士食落有d似肉嘅口感,一絲絲嘅質感,唔會有平時芝士粒嘅飽濟感🐰Arnab Rabbit Leg 法國野兔髀配中東小米 $220第一次食野兔髀,野兔髀加入左香料、蒜蓉、洋蔥焗製,野兔髀脂肪不多但肉質嫩口,店員會溫提如果覺得羶可以加檸檬汁,但我同朋友食都完全唔覺得羶。中

🥄Adas-Lentil 有機小扁豆湯伴脆餅 $55

🐑Hummos B Lamb 鷹嘴豆泥伴羊肉 $120

鐵板煎著名中東鹹香芝士

法國野兔髀配中東小米

中東小米細長,口感比較粒粒分明,伴埋薄荷蕃茄汁食

🥯Katayef $75
最後一定要食埋甜品甜品揀左中東pancake,雖然叫pancake,但賣相似餃子。沾左楓糖漿嘅外皮炸過後非常酥脆,有點似炸得好脆嘅饅頭。內裡一件包住甜芝士 另一件包住肉桂核桃 芝士口感較smooth,外脆內軟,雖然叫甜芝士但其實唔甜。肉桂核桃相對甜度較高。各有特式,兩者間我比較鍾意肉桂!
Katayef

推薦大家試一下中東菜,感受味覺上嘅新體驗🫶🏻
鐵板煎著名中東鹹香芝士
Katayef
2023-10-23 69 瀏覽
朋友生日今次揀咗比較特別嘅中東菜🥘呢個拼盤啱晒選擇困難嘅人,三款唔同口味嘅鷹嘴豆泥都可以試到,包括經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥。八爪魚🐙一上台蒜蓉味香氣撲鼻,切落好柔軟而有彈性。鐵板煎中東咸香芝士🧀️ 蕃茄味蓋過咗芝士味。羊肉好軟熟,通粉掛晒汁👍🏻好大嚿羊肉粒夠晒份量,不過烤得略過咗火。旁邊嘅烤薯仔🥔都唔錯。店舖環境唔大,枱與枱之間距離好近,坐outdoor 反而無咁迫。不過想坐餐廳內有冷氣嘅就記得要訂位,平日都幾full,即日book/walk-in 多數坐outdoor,冬天坐應該幾舒服。
朋友生日今次揀咗比較特別嘅中東菜🥘

Trio Dips Platter (Classics)

Octopus

八爪魚🐙一上台蒜蓉味香氣撲鼻,切落好柔軟而有彈性。

Hallumi Chesse

鐵板煎中東咸香芝士🧀️ 蕃茄味蓋過咗芝士味。

Silk Road Rigatoni & Lamb

羊肉好軟熟,通粉掛晒汁👍🏻

Lamb Tenders Shokaf

生日
Trio Dips Platter (Classics)
Octopus
Hallumi Chesse
Silk Road Rigatoni & Lamb
Lamb Tenders Shokaf
  • octopus
2023-10-21 38 瀏覽
🩷環境優美舒適,音樂有特色❤️主廚實力雄厚,曾為領事館、酒店、來訪嘅貴族準備晚宴🧡詳細講解菜式,包括做法和意念💛 蘸醬拼盤配彼得包,既有芝士松露嘅淡淡鹹香,亦有蔬菜的酸甜💚 鐵板煎著名中東鹹香芝士,芝士表面被煎過,咬落去有口感,再感受到濃濃嘅鹹香🩵 羊睪丸,店家介紹過後和問準口味後才落單。食落去完全冇異味,表面被煎過,配以不同嘅香料,10分Creamy美味💙野兔脾米飯,配以伴碟的蕃茄醬、橄欖,和洋蔥,10分惹味。份量亦十分之大💜 Kanafeh,經典中東甜品,外皮香脆,內裏是甜芝士絲,面上有開心果碎,作為收尾甜品一流

🩷環境優美舒適,音樂有特色
❤️主廚實力雄厚,曾為領事館、酒店、來訪嘅貴族準備晚宴
🧡詳細講解菜式,包括做法和意念

2023-10-18 40 瀏覽
由門口已經與眾不同 好有中東洞穴嘅感覺而且係由約旦過嚟嘅Chef Tarek做主廚佢設計menu嘅時候 加入咗好多中東signature嘅食材同元素 希望更多人認識正宗嘅中東菜 好用心📍Tahini 因為用咗自家新鮮磨嘅芝麻醬 食落比平時嘅沙律更fresh而雞絲用咗慢煮嘅方式 食落更嫩📍Hummos B Lamb(served with pita bread)講起中東菜 一定會諗起鷹嘴豆泥食落好滑 撈埋橄欖油 再配埋香口嘅羊肉夾落個mini pita bread到食 味道更豐富📍Andalusia octopus linguine意粉用咗簡單嘅檸檬汁 parsley 蒜蓉去調味 食落好清爽 再加埋彈牙爽口啖啖肉嘅大章魚 好滿足📍Cake El Tamir中東一向盛產蜜棗 呢個蛋糕就用咗蜜棗去整 天然嘅糖份食落更健康 配埋雲呢拿雪糕同埋香脆嘅餅碎 口感更加多層次
由門口已經與眾不同 好有中東洞穴嘅感覺

講起中東菜 一定會諗起鷹嘴豆泥

📍Andalusia octopus linguine

📍Cake El Tamir
中東一向盛產蜜棗 呢個蛋糕就用咗蜜棗去整

我家人以前經常會到希臘工幹一直很喜歡當地飲食文化偶然發現土瓜灣有正宗地中海菜吃所以來試試Tahini $125車厘茄青瓜、羅馬心生菜、意大利番茜、雞胸肉絲和白芝麻醬雞胸肉非幼嫩唔乾柴,所有新鮮蔬菜好新鮮,如果自己一個食呢個沙律可當一餐。Hummos Har $95香辣鷹嘴豆泥好好食,豆泥非常滑溜,配上橄欖油和香辣醬,用麵包點黎食。家人說佢在希臘食嘅鷹嘴豆泥係仲食到豆碎,所以呢個真係出色。Warak Enab $85迷您中東糯米雞葡萄葉釀飯味道非常豐富,食到葡萄葉少少葡萄味和苦澀味、糯米飯有啲酸酸地。如果想試下當地正宗菜式可以一試,我覺得幾特別。Dry Aged Lamb Rack Reash (4pcs) $460乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律未食過咁嫩嘅羊肉,因為經過熟成情序,肉香味濃。火箭菜煮過冇左苦澀味好吃,好驚喜!
我家人以前經常會到希臘工幹
一直很喜歡當地飲食文化
偶然發現土瓜灣有正宗地中海菜吃
所以來試試

Tahini $125
車厘茄青瓜、羅馬心生菜、意大利番茜、雞胸肉絲和白芝麻醬

香辣鷹嘴豆泥

迷您中東糯米雞葡萄葉釀飯
如果想試下當地正宗菜式可以一試,我覺得幾特別。

乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律

2023-10-10
  • Tahini
2023-10-16 36 瀏覽
今日放工去搵朋友食飯,無意中見到呢間好有異國風情嘅餐廳,打俾朋友,佢話呢間係區內好出名,超好食,所以就決定入嚟食,餐廳內基本上都滿座,好彩有最後一張二人枱俾我哋食。呢度嘅餐牌係用QR code,餐牌都整得好精緻,所有菜式都有詳細嘅解釋菜式有啲乜嘢ingredients同埋用咩烹調方法。餐廳內其實得一位姐姐負責送餐同結帳,雖然好多嘢做,但係佢態度都保持得好有線,成個感覺好welcoming。今日食咗嘅所有嘢都超級高質素,絕對會再嚟!Hummos B Lamb- classic hummos with lamb and pine nuts 鷹嘴豆泥伴羊肉$120 我地第一次食有羊肉粒嘅鷹嘴豆泥,令成個hummos提升左層次,更加香!Adas Lentil Soup 中東小扁豆湯 $55 呢個湯好特別,旁邊有額外調味料可以按個人喜好加,我加左所有onion,兩粒辣椒同小小檸檬,加完之後更加好食,口感creamy,但有個refreshing aftertaste。Desert Rose- Wagyu Beef Tail Tangine 摩洛哥燉和牛尾 $340 呢個用上傳統tangine,牛味

我地第一次食有羊肉粒嘅鷹嘴豆泥,令成個hummos提升左層次,更加香!Adas Lentil Soup 中東小扁豆湯 $55 呢個湯好特別,旁邊有額外調味料可以按個人喜好加,我加左所有onion,兩粒辣椒同小小檸檬,加完之後更加好食,口感creamy,但有個refreshing aftertaste。Desert Rose- Wagyu Beef Tail Tangine 摩洛哥燉和牛尾 $340 呢個用上傳統tangine,牛味燉得好嫩,carrots超軟身,好入味。甜品方面要左Kanafeh $105 鬆脆酥皮碎包著甜芝士,我以前都食過,但當時覺得太甜,但呢間做得好食一百倍!外皮酥脆,甜芝士夠厚,糖漿用嘅份量剛剛好!