餐廳: Lamees
資訊:

2024-04-11 14 瀏覽
朋友推介土瓜灣有間食中東嘅餐廳佢話個廚師真係中東人廚藝十分地道同正宗一齊去試下❤️Kanafge個甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別 ❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉鷹嘴豆泥個味道好特別,配羊肉好夾用包半食十分滋味好欣賞呢一道菜❤️肉燥炒飯肉燥炒飯除咗飯之外仲有米粉同炒麵口感好有層次而且配咗中東嘅特別香料令個炒飯更加生色不少❤️黑松野菌薄餅黑松露野菌薄餅一食落去好有黑松露味而且好脆口每塊嘅尺寸啱啱好唔會食完好飽肚可以有空間食其他嘢❤️香煎雞肝伴紅石榴汁而雞肝嘅味道好似鵝肝咁好香配上特別既嘅汁更加發揮到雞肝既味道雞肝嘅濃味配上麵包就中和到💁‍♀️Lamees (土瓜灣)👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
朋友推介土瓜灣
有間食中東嘅餐廳
佢話個廚師真係中東人
廚藝十分地道同正宗
一齊去試下

❤️Kanafge
甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別

❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉
鷹嘴豆泥個味道好特別,
配羊肉好夾

唔會食完好飽肚
可以有空間食其他嘢

❤️香煎雞肝伴紅石榴汁
雞肝嘅濃味配上麵包就中和到

💁‍♀️Lamees (土瓜灣)
👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
阿公見到OP寫附近有呢間中東菜就入嚟試下🤪呢度店面唔算大不過入嚟就好chill嘅感覺一直播住一D西班牙嘅音樂裝修都係以類似土耳其嘅風格泥土黃色為主身 再配特色石板同圖案感覺就係置身當地阿公點咗普遍會見到嘅鷹嘴豆醬配包仔😆鷹嘴豆醬再搭配一D羊肉特顯咗一陣油香同埋豆香蒜蓉青口係小米粒青口😁一口一粒食得好爽☺️意粉係蒜香意粉阿公誤會咗以為會有少少肉碎不會係無嘅😆 好啱素食者帶有辣味 刺激得嚟又唔會辣好耐嗰種呢到感覺同阿公之前試嘅中東餐館有D唔同再留意下餐廳入面嘅電視係播住廚師老闆嘅訪問原來老闆係約旦人佢疫情stay咗喺香港難免有思鄉 於是就自己做出家鄉菜而且餐廳都想將中東飲食同文化帶到香港真係好用心經營🥰差D唔記得講最難忘係個甜品食落好清甜 仲有拉絲阿公上網Search原來係土耳其芝士餅大家一定要試呢個😁
阿公見到OP寫附近有呢間中東菜

食落好清甜 仲有拉絲
阿公上網Search原來係土耳其芝士餅
大家一定要試呢個😁
2024-03-30 20 瀏覽
Knafeh(又稱Künefe或Kanafeh)是一道傳統的地中海美食,它是一種由酥皮、奶酪和甜蜜的糖漿組成的甜品。不同的地區有不同的變體和烹飪方法。比較出名既做法為在大烤盤底部鋪上混合酥油的杜蘭小麥或細麵絲,接著灑上切碎的納布魯斯白色起士,待烤到底層麵皮金黃酥脆,再淋上糖漿。糖漿通常是由橙花水和玫瑰水調製而成的,以賦予它獨特的香氣和甜味。一般最面會灑上碎堅果,例如開心果或核桃,以增加口感和風味。今次係第一次食這款甜品,由特色調製糖漿嘅甜味,白色起士小黏既口感,同新奇既味道,覺得非常新奇,我覺得未食過真係要試。我仲試了其它前菜如八爪魚魚類似Pizza嘅flat bread。前者配汁玩得好出色下一站,酸鹹甜加蒜香,係好好味。後者黑松露加脆薄餅,都做得好細緻,值得推薦。Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

一般最面會灑上碎堅果,例如開心果或核桃,以增加口感和風味。

土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2024-03-28 33 瀏覽
原來九龍城都有地中海菜,而且仲好有特色又好食!我首先叫在一份雞肝同羊肉腸,兩個小食都會配一份麵包。而且仲會有鐵板去保持溫度!用麵包再配搭上佢地嘅醬汁,再配上少少檸檬汁,味道好夾!個人特別鍾意佢地嘅羊肉腸,雖然係羊肉,但幾乎無羊騷味,反而滿滿洋蔥味,個人都幾鐘意~另外我仲叫左蜆,煮得非常之入味,而且份量好大一桶咁多可以食得好爽。當然唔少叫一份煮食我哋叫咗一份蕃茄意粉係全數嘅雖然係全數但係好好食非常之建議大家試吓最後梗係要返一份甜品啦,叫咗一份雪糕外層仲包咗好多嘅果仁粒,味道唔會太甜,連埋果仁一齊食嘅話非常之夾。佢地仲有羊睪丸依啲特色食材!有機會就再試!
原來九龍城都有地中海菜,而且仲好有特色又好食!

佢地仲有羊睪丸依啲特色食材!有機會就再試!
🌟近排想試吓唔同國家嘅料理,上到OpenRice度睇見到呢一間位於土瓜灣嘅中東菜好多人like🌟喺宋王臺站行唔使5分鐘就到,好方便🌟喺平日嘅夜晚都已經有八九成滿,所以建議book枱🌟因為唔係好識得中東菜有咩好食,於是叫咗店員推薦幾樣,點知樣樣都有驚喜🍖Chorizo Lamb Sausage($110)-佢係結合咗西班牙辣辣嘅香腸同埋羊肉整成-就算怕食羊騷味嘅我都食到,一啲都唔騷,好有肉汁香-用咗好多香料同埋蕃茄嚟做醬汁,幾新鮮🫓Truffle Mushroom Flat Bread ($120)-估唔到都幾大份-每一塊flat bread有蘑菇,芝士一齊去烤焗,再加上松露味濃嘅松露油-食落口,簡直係滿滿嘅松露味🥒Zucchini ($85)-係蒜蓉檸檬烤嘅翠玉瓜-烤咗嘅翠玉瓜瓜更加多汁,配埋蒜蓉檸檬醬好清新🍖Wagyu Beef Tail Tagine Rice ($340)-結合了和牛牛尾肉和塔吉鍋的烹調風格-使用優質的日本和牛牛尾肉,以其優質的肉質和豐富的油脂而聞名-牛尾肉燉煮到好腍,基本上唔使咬就已經脫骨-加埋洋蔥,紅蘿蔔一齊燉煮,增加蔬菜嘅甜味-再配埋塔吉鍋的慢煮米飯,米飯口

🌟喺宋王臺站行唔使5分鐘就到,好方便

🌟喺平日嘅夜晚都已經有八九成滿,所以建議book枱

🍖Chorizo Lamb Sausage($110)

-佢係結合咗西班牙辣辣嘅香腸同埋羊肉整成

-就算怕食羊騷味嘅我都食到,一啲都唔騷,好有肉汁香

-用咗好多香料同埋蕃茄嚟做醬汁,幾新鮮

-估唔到都幾大份

-食落口,簡直係滿滿嘅松露味

🥒Zucchini ($85)

-係蒜蓉檸檬烤嘅翠玉瓜

-烤咗嘅翠玉瓜瓜更加多汁,配埋蒜蓉檸檬醬好清新

-結合了和牛牛尾肉和塔吉鍋的烹調風格

-牛尾肉燉煮到好腍,基本上唔使咬就已經脫骨

-加埋洋蔥,紅蘿蔔一齊燉煮,增加蔬菜嘅甜味

-再配埋塔吉鍋的慢煮米飯,米飯口感比較煙靭好特別

-好推薦,基本上見到有幾台都叫呢個菜,味道有啲似中式嘅煮牛腩,有更多香料味,層次更多元

🧇Kanafeh ($105)

-嚟到一定要試吓中東菜嘅甜品

-它由脆脆的麵粉麵團、濃郁的奶酪和甜蜜的糖漿組成

-經過烤製後形成金黃色的脆皮,加埋奶酪豐富的奶香和柔軟的質地,再淋上濃稠的糖漿,灑埋開心果碎,增添口感

-多種口感嘅層次,好特別得黎又幾好食

2024-03-08 44 瀏覽
Lamees (土瓜灣)原來土瓜灣宋王臺呢邊有一間好隱世嘅地中海餐廳,今日終於有機會同朋友一齊試吓😍😍 呢間餐廳就好似一間小木屋咁,好溫暖🥹!有機藍青口($235)份量都唔少,每粒青口啖啖肉,以橄欖油、蒜頭、番茜烹調,非常入味,好食到一粒接一粒!加埋檸檬汁仲可以令青口更加鮮味!非常好食🤤黑松露野菌Flat Bread ($120)好似pizza咁,麵包表面烤得好脆,而咬落好軟熟,上面有黑松露、野菌之餘,仲有炒過嘅洋蔥,令到口感同埋味道都好有層次!雞肉串($220)雞肉串連埋木製嘅烤爐一齊上,非常之搶眼呀!雞肉串外皮燒得焦脆,肉質好嫩,旁邊仲配有兩款醬汁,一款係辣醬,惹味十足,而另一款係蒜蓉醬,好似我唔太食到辣嘅就比較鍾意蒜蓉醬,同樣惹味,又帶點酸香😝另外仲有車厘茄、洋蔥、青椒串。Kanafeh ($105)第一次食中東嘅甜品,好有驚喜。面頭係開心果碎,外面酥皮包住甜芝士,趁熱食仲會拉到絲,好特別,超好食😍!📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
Lamees (土瓜灣)

有機藍青口($235)

黑松露野菌Flat Bread ($120)

雞肉串($220)

Kanafeh ($105)

📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2024-03-07 43 瀏覽
土瓜灣的地中海菜餐廳——lamees!我在這裡品嚐到香港少有的地中海菜,相當正宗!價錢雖然少貴,但絕對物超所值!🍽️💰首先要推薦的是他們的特色菜,Hummos和Zatar!這兩道菜帶來了地中海的獨特風味,Hummos的醬料濃郁順滑,Zatar則搭配了香料的香氣,讓人回味無窮!🌱🥖如果你喜歡嘗試一些特別的菜餚,一定要點他們的French chicken heart!雞心烤得恰到好處,口感鮮嫩多汁,絕對是美味的享受!還有他們的Chicken Shish Tawook,香嫩的雞肉串燒,每口都是驚喜!🍗🍢當然,不能錯過的還有他們的甜點Kanafeh!這是地中海地區非常受歡迎的甜品,外層酥脆,內部的芝士餡料香甜滑順,一口咬下就會讓你愛上它!🍰🧀總的來說,lamees絕對是土瓜灣的一家必試地中海菜餐廳!不僅價格親民,而且口感超滿分!💯🌍
土瓜灣的地中海菜餐廳——lamees!

首先要推薦的是他們的特色菜,Hummos和Zatar!
Zatar則搭配了香料的香氣,讓人回味無窮!🌱🥖

雞心烤得恰到好處,口感鮮嫩多汁,絕對是美味的享受!

當然,不能錯過的還有他們的甜點Kanafeh!

2024-02-19
2024-03-07 22 瀏覽
好耐以前食過呢間覺得好好食,係香港少有出色又符合港人味道嘅地中海菜,今次選擇Dinner再返嚟食!🍽️鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95一粒粒嘅芝士放係鐵板上呈半溶狀態,配埋新鮮番茄醬汁,芝士唔會話好重口味,小食嚟講都幾推介~🍽️有機藍青口 $235簡單以橄欖油、蒜蓉、海鹽、檸檬烹調出鮮味,鮮甜得來亦食到蒜香~🍽️香草蒜蓉烤抱子甘 $95用橄欖油、蒜蓉、香草等焗到入晒味,面頭帶點焦脆,蒜蓉香食落好香口!🍽️澳洲天然草飼羊肉粒串 $290打卡一流!連埋個鐵爐一齊上菜,配埋木煙視覺效果滿分!羊肉粒串好惹味,保留到其帶點騷嘅味道,可以沾白芝麻醬或辣椒醬,味道更濃郁!旁邊另有焗到脆卜卜嘅薯仔同麵包,大推呢道菜式~🍽️Kanafeh $105經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士,好邪惡!唔係好多地方有得食呢個甜品,絕對可以為咗佢特登嚟食飯!面頭有甜甜嘅酥皮碎同開心果脆,即叫即焗熱辣辣,咬開後會拉絲

🍽️鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95

🍽️有機藍青口 $235

🍽️香草蒜蓉烤抱子甘 $95

🍽️澳洲天然草飼羊肉粒串 $290

🍽️Kanafeh $105
2024-02-28 52 瀏覽
如果你同我一樣鐘意食異國菜黎土瓜灣呢間地中海餐廳一齊唔會錯餐廳地方雖然不大,但五臟俱全記得一定要book位鷹嘴豆泥 鷹嘴豆打到好滑,加左大量橄欖油配埋熱辣辣鬆軟 Pita Bread一齊食,滋味無窮!蒜蓉檸檬烤翠肉瓜整個配搭味道相當清新食落酸酸甜甜十分開胃Mankeesh Flat Bread 百里香芝麻餅有濃郁的芝麻香味,更帶著淡淡百里香味入口包身有點脆,又帶點煙韌乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律,薄荷青瓜醬因為經過熟成程序,羊肉香味濃,肉質細嫩,再配上薄荷青瓜醬增添風味蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕脆餅蜜棗蛋糕軟糯可口 唔會太過甜膩成件事好幸福
如果你同我一樣鐘意食異國菜
黎土瓜灣呢間地中海餐廳一齊唔會錯

餐廳地方雖然不大,但五臟俱全
記得一定要book位

鷹嘴豆泥
鷹嘴豆打到好滑,加左大量橄欖油
配埋熱辣辣鬆軟 Pita Bread一齊食,滋味無窮!

蒜蓉檸檬烤翠肉瓜
整個配搭味道相當清新
食落酸酸甜甜十分開胃

Mankeesh Flat Bread
百里香芝麻餅
有濃郁的芝麻香味,更帶著淡淡百里香味
入口包身有點脆,又帶點煙韌

乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律,薄荷青瓜醬

因為經過熟成程序,羊肉香味濃,肉質細
嫩,再配上薄荷青瓜醬增添風味

蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕脆餅
蜜棗蛋糕軟糯可口 唔會太過甜膩
成件事好幸福
2024-02-12 92 瀏覽
長假期前去左朋友介紹既呢間特色地中海😋餐廳介紹佢地既肉係以天然同無激素為主 餐單亦都提供左唔少素食既選擇🥗🌱✨3款經典蘸醬拼盤 $160彼得包本身冇乜味 係要搭配大量既蘸醬一齊食先正😛店員都再三叫我地唔可以好似搽牛油咁 要大pat d! 經典醬有烤茄子蓉 經典鷹嘴豆泥同黑松露鷹嘴豆泥 三款都好creamy 打得好細滑 後面2款好重豆香 不過我地都鐘意第一款 茄子加埋啲香料好濃😆✨火焰羊肉粒 秋葵仔爆煲飯 $720呢個係2-3人份量 羊柳粒雖然得五粒 但每件都好大舊 仲要好嫩🫶🏻店員話呢種秋葵仔本身係咁細粒 唔係平時我地食開比較長身個種 食落都好甜 估唔到同番茄醬都幾夾~撈埋中東米食食下都好飽😋✨Katayef (2pcs) $75聽講係佢地齋戒完會食嘅甜品 係一個中東式烘烤餡既熱香餅 一件包住肉桂核桃椰絲 另一件包住甜芝士 外脆內軟幾特別😝
長假期前去左朋友介紹既呢間特色地中海😋

✨3款經典蘸醬拼盤 $160

✨火焰羊肉粒 秋葵仔爆煲飯 $720

✨Katayef (2pcs) $75
2024-02-09 1399 瀏覽
上次嚟到土瓜灣北帝街一帶食完晚飯後,經過見到呢間「Lamees」,餐廳門面裝潢幾特別,又有個電視不停播放短片,原來喺賣地中海菜,喺小弟比較少接觸嘅菜系,所以,啱啱約咗位住晌土瓜灣嘅學弟,就諗起呢間餐廳,與期周圍搵就不如試一試吓佢。推門內進,餐廳地方唔大,目測所見大概廿個位左右,但裝修幾精緻,一室淺泥黃色,加上牆上富異國嘅裝飾,配合燈效,立時彷彿好有種身在異地嘅感覺。而且,枱上嘅餐碟亦非常精緻。見到枱角有個二維碼,原來唔喺點餐用,喺一個線上餐牌,咁趁學弟未到,就睇睇有咩選擇。方便大家參考,小弟就將個餐牌做咗截圖出嚟。第一頁就有關主廚及餐廳嘅詳細介紹,原來主廚都大有來頭,而餐廳嘅經營都有佢嘅理念,好似肉類都喺以天然、無激素為主,食材都會用嚟自自家農場嘅。再細閱餐牌,都有非常多選擇,分類嘅大致分為湯品、沙律、點醬菜式、頭盤、飯品、意大利麵、阿拉伯式BBQ、烤焗類及甜品。而飲品方面,有紅白餐酒、啤酒、汽泡酒、中東茶、咖啡、果汁、汽水及Lamees特飲。Baba Ghanooj $85點醬菜有經典嘅鷹嘴豆泥,亦有香氣複雜嘅雜果仁醬,不過,我哋就試咗烤茄子蓉口味,而每一款都會配一份彼得包。茄子經過
,咁趁學弟未到,就睇睇有咩選擇。
Baba Ghanooj $85

點醬菜有經典嘅鷹嘴豆泥,亦有香氣複雜嘅雜果仁醬,不過,我哋就試咗烤茄子蓉口味,而每一款都會配一份彼得包。茄子經過炭燒之後,再搓成泥,加入燈籠椒、意大利蕃茜及蕃石榴,塞到個彼得包漲卜卜,咬落非常滋味,再者,啲彼得包輕烤過嚟,變得好軟熟。
Baba Ghanooj
Mankeesh Flat Bread (Zatar) $95

第二道菜亦好有特色,大概直徑七吋嘅扁麵包切成八小件,包面睇到加入大量百里香同黑芝麻,入口包身有點脆,又有啲煙韌,香草味非常濃郁,又富芝麻香。伴碟仲有少少白芝麻醬及青瓜片作為間場,清清味蕾。另外仲有兩款口味供選擇:黑松露野菌、蒜蓉孜然。
Mankeesh Flat Bread (Zatar)
Baid ganam - Lamb Testicle $160

店員問過我哋對內贓會唔會抗拒,就推介咗呢一道新菜式「香煎羊蛋蛋」,即喺羊嘅睪丸,膽粗粗就試吓,反正嚟呢間餐廳就喺想試吓新嘢。從餐牌所知,喺約旦傳統嘅家常頭盤,多數冬天食。同食羊肉唔同,無嗰種羊羶味,味道溫和,再者,加咗蒜蓉、檸檬汁、香草及橄欖油去煎,香味豐富;而咬落去口感軟綿,又確喺有種食帶子刺身嘅口感。
Baid ganam - Lamb Testicle
Baid ganam - Lamb Testicle
Arnab - Rabbit Leg $220

主食喺烤法國野兔脾配上米飯,印象上,我幾敢肯定喺第一次食野兔脾,睇賣相隻兔脾燒得幾靚仔,原來兔脾都幾大隻,口感個人覺得幾似雞肉,因為加咗啲香料去焗,所以,幾入味,又幾香;而啲米飯似喺印度米,因為外形較為修長,食落比較爽身,伴上薄荷蕃茄醬,香濃得嚟又帶點清新。
Arnab - Rabbit Leg
Arnab - Rabbit Leg
Katayef $75

最後當然以甜品作結,據店員介紹呢一款甜餡角甚富地道色彩,喺中東地區人士齋戒月會食嘅甜品。一客有兩大件,外形有啲似我哋過年時食嘅炸角仔,一件屬甜食,包住合桃椰絲,仲有陣陣玉桂香;而另一件屬鹹食,包住中東芝士,因為都淋上糖漿,所以,味道又幾夾,加上香脆嘅外層,真喺既特別,味道又唔錯。
Katayef
Katayef
雖然,未算喺第一次食地中海菜,不過,依然好有新鮮感,而且,招呼亦好唔錯,侍應態度有禮,讓我哋都有個稱心美味之夜。
2024-01-30 64 瀏覽
土瓜灣附近的中東菜,有室內室外選擇,有需要可以帶上寵物非常 friendly。Mankeesh Flat Bread (黑松露野菌)- 扁扁包其實像極pizza,脆皮麵包上放了黑松露醬及野菌味道香濃,而且包焗得剛好不會太乾亦不會太濕,剛剛好就是脆口,作為開場小食也是一個不錯的選擇。Maqloobeh - 約旦式家常便飯,將雞件與中東米放在一起煮,加上茄子,椰菜花,薯仔等。雞的鮮香味和蔬菜的味道,與特製醬汁一起溶化在中東米中,飯亦包含了大量的香料味道,對於中國人來說的我們非常新鮮,而且非常滋味。雞件比想像中滑身,不會鞋口,飯的份量亦足夠4個人食用,由於飯本身由大量醬汁混合煮成,不知不覺就每人吃了很多。Bozza 阿拉伯乳香膠雲呢拿開心果碎碎雪糕,雪糕的雲呢拿味有點特別,奶味比較濃郁,而質素比較厚身,有點gelato的感覺。加上香味非常的開心果碎,除了增加口感外,亦為雪糕加上一點nuts味,而且雪糕形狀有趣,可以用以打卡。

2024-01-26 62 瀏覽
Classical trio3款入面我最鐘意hummus 因為夠smooth但茄子個款有唔同texture 都好味😋Lamb chops🌚🌚失望肉係嫩嘅但有種奇怪嘅味道🤔唔知點解Ox tail couscous🌟呢個反而有驚喜🤩牛尾超級嫩,煮到入口即溶有幾舊紅蘿蔔,好清甜,啱啱好嘅淋仲要入哂味用黎送couscous 一流(食唔慣嘅都可以揀返飯)Avo唔係好甜🤩但又唔係好講得出係咩味🤣一入口係開心果,後韻就變左牛油果Bozzo質地實淨啲嘅雪糕🤣有啲薄荷葉嘅味都幾得意
Classical trio

3款入面我最鐘意hummus 因為夠smooth
但茄子個款有唔同texture 都好味😋

Lamb chops🌚🌚

失望
肉係嫩嘅但有種奇怪嘅味道🤔唔知點解

Ox tail couscous🌟

呢個反而有驚喜🤩
牛尾超級嫩,煮到入口即溶
有幾舊紅蘿蔔,好清甜,啱啱好嘅淋仲要入哂味
用黎送couscous 一流(食唔慣嘅都可以揀返飯)

Avo

唔係好甜🤩
但又唔係好講得出係咩味🤣一入口係開心果,後韻就變左牛油果

Bozzo

質地實淨啲嘅雪糕🤣
有啲薄荷葉嘅味都幾得意
  • Avo
  • Ox  tail  with  couscous
2024-01-25 53 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時都好少去土瓜灣,今次去過原來先知咁多餐廳。走訪位於北帝街嘅地中海菜《Lamees》。由外籍大廚親自烹調,餐廳裝潢運用多種民族風嘅圖騰和裝飾,別樹一格。3款經典蘸醬拼盤 $160食得地中海菜,常見都會先食彼德包,因為包身本身冇乜味道,所以通常會配搭特製嘅醬料。我就試咗「Classics」,分別有經典鷹嘴豆泥、烤茄子醬和黑松露鷹嘴豆泥。鷹嘴豆味就試得多,烤茄子醬對我嚟講就充滿新鮮感,帶出獨有嘅甜味。香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110平時香腸豬肉同雞肉就食得多,羊肉腸就真係好少食。估唔到食落咁多汁,完全唔會有羊羶味,紅酒汁微酸更加能夠帶出羊肉嘅鮮味。鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95天氣凍凍地就最啱熱辣辣嘅鐵板。中東嘅芝士比較厚身,所以煎香左一陣都唔會熔,芝士香味極之濃郁。和牛尾煲仔飯 $340摩洛哥風格嘅煲身上面放咗一隻生嘅鵪鶉蛋,鵪鶉蛋倒入和牛尾煲入面,靠餘溫將蛋煮熟。和牛尾嘅肉質相對厚實又富含彈性。經典中東甜品 $105依款甜品其實係一款甜芝士,口感有啲似糯米咁煙煙韌韌,加入少少糖漿甜甜地都幾得意。如果唔想錯過其他好介紹,記得f

3款經典蘸醬拼盤 $160

香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110

鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95

和牛尾煲仔飯 $340

經典中東甜品 $105

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

2024-01-24 34 瀏覽
唔係聽完友人講下,都唔知土瓜灣原來有一間咁高質中東菜,記得打電話訂位Hummos B Lamb- 鷹嘴豆泥伴羊肉鷹嘴豆打到好細滑,又香好濃羊肉粒充滿茴香味配上Pita bread,脹卜卜而且熱辣辣最後好食到叫多份包!Octopus-西班牙八爪魚煮得非常之嫩,唔會韌但有咬口,配上大量蒜蓉,檸檬汁同橄欖油,好開胃Desert Rose wagyu beef-摩洛哥燉牛尾牛尾燉得好嫩又入味,幾乎入口即溶仲有炆到勁入味紅蘿蔔同梅乾第一次食中東小米,口感比較粒粒分明幾特別,下次黎一定會再叫甜品也是充滿驚喜Kanafeh經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士口感類似炸芝士條,不過味道是甜的,加上開心果碎,完全不會很油膩

Hummos B Lamb- 鷹嘴豆泥伴羊肉
鷹嘴豆打到好細滑,又香好濃
羊肉粒充滿茴香味
配上Pita bread,脹卜卜而且熱辣辣
最後好食到叫多份包!

Octopus-西班牙八爪魚

Desert Rose wagyu beef-摩洛哥燉牛尾
牛尾燉得好嫩又入味,幾乎入口即溶
仲有炆到勁入味紅蘿蔔同梅乾
第一次食中東小米,口感比較粒粒分明
幾特別,下次黎一定會再叫

甜品也是充滿驚喜
Kanafeh