餐廳: Lamees
資訊:

2024-03-10 848 瀏覽
今日同老婆行土瓜灣,發覺原來土瓜灣都有好多獨特小店,今日就帶老婆去一間好有中東特色既餐廳。餐廳環境好有中東特色,俾人好relax既感覺。食物自己掃QR code睇完再落單。初榨橄欖油檸檬巴馬臣烤椰菜花:椰菜花食得多,迷你椰菜花真係第一次食,簡單既調味唔會蓋過椰菜花本身既味。鷹嘴豆泥伴羊肉:鷹嘴豆是一種多功能的食材,可以用於各種菜餚和料理中。無論是用於製作醬料、湯品還是作為主要成分的一部分,鷹嘴豆都能為菜餚增添營養和口感。今次配羊肉食覺得有互相輝映作用。有機藍青口:有機藍青口的肉質鮮嫩,味道濃郁而鮮甜。它們通常具有濃厚的海洋風味,帶有一些微妙的鹽味。在烹飪過程中,藍青口的肉質會變得更加柔軟,並釋放出豐富的風味。今次廚師只係簡單用牛油/蒜蓉再加少少香料,已經好好食。經典素意粉:冇諗過一個冇肉既意粉都可以做得咁出色,材料主要係用紅綠燈籠椒/意大利番茜/蒜蓉,都已經好好食。蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕脆餅:蜜棗是一種低熱量、高纖維的水果,同時富含維生素和礦物質。含有豐富的維生素C、維生素A和鉀,同時都提供一些鐵、鈣和鎂等營養素。冇諗過竟然可以做成蛋糕,仲要咁好食,香而不漏。Ps:今次係得第一次食中東餐

Ps:今次係得第一次食中東餐,真係好大驚喜,發覺都好適合香港人口味,下次試埋羊肉串。
2024-03-08
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 𝓕𝓵𝓪𝓿𝓸𝓻𝓼 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓜𝓲𝓭𝓭𝓵𝓮 𝓔𝓪𝓼𝓽 @ 🌟 Lamees《👽食神大媽食中東菜》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Trio Dips Platter - Spicy Lovers HKD 170Hallumi Cheese HKD 95Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine HKD 340Kanafeh HKD 105.👽 朋友仔屋企附近有一間佢成日推介話好有氣氛,裝修好有特色嘅中東餐廳。好啦,今次一於同佢嚟試吓。餐廳個感覺就好似喺個洞窟入邊食嘢,外面仲設有露天位置,好適合而家嘅天氣呢。店員話呢度嘅食材無加工,更唔會用微波爐。餐牌亦都真係有好多出邊食唔到嘅地道選擇,好傳統甚至係就快失傳嘅菜式。原因就係因為佢嘅主廚TAREK來自約旦,起香港已經22年,好有經驗。.🫓 前菜揀咗超特色嘅「三款蘸醬拼盤」,每次食中東菜都一定要叫!呢度就一次過有齊三款,唔使選擇困難症,我哋揀咗香辣組合!拼盤入面有香辣鷹嘴豆泥嘅味道濃郁香辣、墨西哥辣椒雜果仁醬就香濃惹味、煙燻甜椒香辣雜果仁醬就有淡淡嘅煙燻味同埋微辣
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Hallumi Cheese HKD 95
Kanafeh HKD 105
🫓 前菜揀咗超特色嘅「三款蘸醬拼盤」,每次食中東菜都一定要叫!呢度就一次過有齊三款,唔使選擇困難症,我哋揀咗香辣組合!拼盤入面有香辣鷹嘴豆泥嘅味道濃郁香辣、墨西哥辣椒雜果仁醬就香濃惹味、煙燻甜椒香辣雜果仁醬就有淡淡嘅煙燻味同埋微辣。

🧀 最鍾意食中東嘅鹹香芝士,同一般西式嘅芝士口感完全唔一樣,所以係必點!連鐵板上檯,熱辣辣,芝士煎到有啲微微焦香,外層脆脆。同番茄、薄荷同雜彩辣椒一齊起鐵板度,真係好開胃。

🥘 主菜呢,店員就推介呢一款「摩洛哥煲仔燉煮和牛尾」,真係出乎意料嘅好味!和牛尾燉得好軟好入味,啲肉質好嫩滑,配埋紅蘿蔔、杏仁同梅乾。醬汁好香濃,配埋中東米飯撈住一齊食,好正宗!

🥧 最後甜品呢,決定叫呢一款又係店員推介好經典嘅中東甜品「Kanafeh」,喺出邊完全冇見過。原來外層係酥皮碎,煎到金黃酥脆,入面包住甜芝士,啲芝士融化嘅口感好香濃。最特別嘅係加咗玫瑰糖漿,帶嚟一啲花香,係一個完美嘅結尾,甜而不膩。

😋 喺出邊好少會試到咁特別嘅中東菜式,餐廳細細但出品優質,生意好所以整體氣氛好熱鬧,有機會絕對可以試吓。

📍 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
☎️ +(852)9181-9600
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • Trio Dips Platter - Spicy Lovers
  • Kanafeh
  • Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine
2024-01-24 941 瀏覽
今晚可以同朋友一齊食飯,咁我哋就揀咗呢一間中東餐廳 , 原因係好少喺香港可以食到中東菜。而且朋友同我講呢間餐廳啲中東菜幾好食咁我哋就入去試下,一入到去餐廳,餐廳裏面佈置得幾warm、企理同埋坐得舒服 ,咁我哋就叫咗以下:Falafel(炸豆丸):炸豆丸係一款中東嘅經典小吃。佢係用鷹咀豆同香草同香料一齊磨成糊狀,然後製成小丸子,再炸至金黃色。豆丸外脆內軟,味道香濃。自己覺得唔錯,方便畀食齋嘅朋友。Lentil Soup(小扁豆湯):小扁豆湯係一道受歡迎嘅中東菜,由小扁豆、蔬菜同香料煮成。呢道湯營養豐富同心裡暖暖,通常作為開胃菜享用。小扁豆煮至軟身,湯底變得香濃。自己可以把洋蔥加入湯中,增添味道同口感。呢道湯簡單而美味,展現咗中東菜嘅純淨同美味。我自己幾鍾意個湯,因為感受到豆味。𝑯𝒖𝒎𝒎𝒐𝒔 𝑩 𝑳𝒂𝒎𝒃 (鷹咀豆泥拌羊肉):鷹咀豆泥拌羊肉係一款中東嘅前菜,用鷹咀豆泥同羊肉碎一齊拌埋,入口綿密嘅豆香同香噴噴嘅肉碎好夾。鷹咀豆泥係由煮熟嘅鷹咀豆壓成泥狀,味道豐富香濃。而羊肉碎則經過香料炒煮,帶有濃厚嘅肉香同香料味。呢道菜可以單獨食用,亦可以配搭烤餅或者麵包一齊食,係一道令人驚艷嘅開胃菜。牛肉

牛肉腸意粉:牛肉腸意粉係一道中東特色菜,以意大利麵搭配經過調味嘅牛肉腸製成。意粉通常煮至彈牙,配上醬汁同牛肉腸,帶有濃郁嘅肉味同香料味道。醬汁可係番茄醬。牛肉腸經過炒煮,質感彈牙,與意粉完美結合。呢道菜口感豐富,味道鮮美,非常適合作為主菜享用。我自己幾鍾意個意粉,因為個意粉個質地唔錯。

Katayef:Katayef係一種中東甜點,類似於煎餅。Katayef通常由麵粉、酵母、牛奶同糖製成麵糰,然後將麵糰煎至金黃色。煎好嘅Katayef會填充上甜味嘅內餡,呢款甜品就有碎肉再加芝士同埋有啲肉桂味。呢款甜點質地鬆軟,甜而不膩,係中東文化中常見嘅節日或慶典甜品

Overall,呢啲中東菜色都展現咗中東美食獨特嘅風味同口感。由豐富香濃嘅鷹咀豆泥拌羊肉,到濃郁嘅牛肉腸意粉同甜而不膩嘅Katayef甜點,每一款都帶俾我獨特嘅味覺體驗。未試過中東菜嘅朋友可以嚟一試。
  • Hummosblamb
2023-12-09 1176 瀏覽
朋友一向喜歡吃西餐,但最近好像已經吃過很多西餐,所以想找一些比較特別的餐廳,朋友上網找到這一間環境氣氛很舒適,而且是吃中東及地中海菜式,覺得很有興趣,所以就想試一試,地點位於宋皇臺站附近,亦很方便。餐廳環境燈光偏暗得來又不會太黑,坐著聊天的感覺很舒服,播著音樂很有情調,餐牌可以掃QR code查看。Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁($110):本身也很喜歡吃香腸,但從來未吃過羊肉香腸,所以想試一試,香腸煎過後帶有羊的香氣但不會氈,肉質鮮嫩,零酒精紅酒汁經過調味後味道濃郁,加上用了香料烹調,層次豐富,配上西班牙羊肉香腸增加風味,和紅酒汁非常配搭。Maqloobeh($550):這是約旦家常便飯,由雞肉、茄子,薯仔,蕃茄,椰菜花及洋蔥製成,飯是中東香米。職員拿著大盤子,把鍋中蒸好的飯倒出來再輕輕拌後就可以吃。飯的口感偏濕,每粒飯吸收了肉和蔬菜味,非常滋味。雞件有3隻,肉質非常嫩滑。最特色令我們點這道菜,其實是乳酪,第一次用乳酪拌飯,乳酪微酸,口感輕盈,令這道飯的味道昇華,很喜歡這個配搭。Bozza阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎($65):因為很喜歡開心果,所以點了這道甜品。

Maqloobeh($550):

Bozza阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎($65):
因為很喜歡開心果,所以點了這道甜品。開心果碎味道濃郁,吃雪糕之餘亦增加脆的口感。雪糕奶油味很香,乳香膠的雪糕和一般軟雪糕口感不同,保留了雪糕本身的軟滑口感之餘,同時亦吃到乳香膠輕微煙韌的質感,非常特別。

來這裡吃晚飯是很好的體驗,很多都是未吃過的菜式,而且很美味,感受到廚師的功架,有機會會再來試其他菜。

2023-11-28
2023-11-27 824 瀏覽
今日老公帶我去土瓜灣試新野異國風情中東菜~好有情調呀鋪面唔算好大~不過比人一種溫暖既感覺小店好貼心枱面可以掃QR CODE有PDF檔既餐方便一路食一路睇下食緊D乜我地叫左個Spicy Lovers 3款香辣蘸醬併盤$170有6塊彼德包~店員話撕細細塊點嚟食,如果好似搽牛油咁會好飽同埋試唔晒d醬3款醬包括1️⃣香辣鷹咀豆泥、2️⃣墨西哥辣椒雜果仁辣醬、3️⃣煙薰甜椒辣雜果仁醬個人最喜歡1️⃣3️⃣2️⃣,老公喜歡3️⃣1️⃣2️⃣香辣鷹咀豆泥~第一次食覺得好rich同creamy,除左辣仲有豆香同油香。墨西哥辣椒雜果仁辣醬~因為加左青檸會比另外兩隻酸,食到杏仁碎。煙薰甜椒辣雜果仁醬~煙燻味好突出,同樣有顆粒口感。跟住係Warak Enab$85迷你中東素糯米雞 葡萄葉釀飯店員話可以連皮一齊食即係葡萄葉口感好特別一咬即斷,細細件酸酸地,好開胃。緊接住Organic Blue Mussels 有機藍青口$235/500g 份量十足~配埋隻木碟裝殼配料方便雖然只係簡單用左橄欖油、海鹽、檸檬,但好突出到藍青口本身既鮮味,肉質嫰滑。雞牛豬羊食得多試下🐇無錯我要食兔兔Amab-Rabbit Leg 法國野兔脾$220~食落去唔會好似羊
今日老公帶我去土瓜灣試新野
異國風情中東菜~好有情調呀

鋪面唔算好大~不過比人一種溫暖既感覺
小店好貼心枱面可以掃QR CODE有PDF檔既餐
方便一路食一路睇下食緊D乜

個人最喜歡1️⃣3️⃣2️⃣,老公喜歡3️⃣1️⃣2️⃣
煙薰甜椒辣雜果仁醬~煙燻味好突出,同樣有顆粒口感。

跟住係Warak Enab$85
迷你中東素糯米雞 葡萄葉釀飯
店員話可以連皮一齊食即係葡萄葉
口感好特別一咬即斷,細細件酸酸地,好開胃。

雞牛豬羊食得多試下🐇無錯我要食兔兔
Amab-Rabbit Leg 法國野兔脾$220~
食落去唔會好似羊咁有陣羶味~
有d似雞肉但比雞肉嫰d
薄荷茄汁配米飯~飯都唔同我地平日食既,係長條形食落口感有d似碎上既米粉

最後點少得甜品?揀左Katayef $75
中東式烘烤餡熱香餅,店員話呢個係齋戒完會食既甜品~咬落去好肉炸過既熱香餅

有兩隻味分別係肉桂核桃~
食落甜甜地,口感豐富,唔太甜

甜芝士~奶香奶香咁,芝士味唔算突出

兩個人食左$864唔算貴~
整體嚟講環境舒服,店員主動介紹菜式有禮貌
食物有特式~會再嚟試其他
2023-10-25
  • Spicy Lovers
  • Warak Enab
  • KANAFEH
  • 有機藍青口
今天要介紹呢間餐廳位於土瓜灣,是一家中東菜餐廳。餐廳主廚來自約旦,而且經驗豐富曾為領事館、酒店等來賓準備晚宴,亦受過電視節目訪問,可見主廚既實力同從訪問內容聽到廚師對煮食既熱愛。餐廳坐位唔算多所以想試中東菜就最好打電話訂位。Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110香腸份量唔算多,香腸經煎過後外皮煎得脆口而散出羊的香氣食落不會氈。配上零酒精紅酒汁,香料烹調洋蔥小蕃茄同橄欖油等,層次豐富同令菜色更加香。3款經典蘸醬拼盤 $160拼盤包左彼得包同3款經典醬分別有烤茄子蓉,經典鷹嘴豆泥同黑松露鷹嘴。彼得包本身係冇味,係要將大量蘸醬配彼得包一齊食。 三款蘸醬都好細滑好香。黑松露鷹嘴好重黑松露味,而烤茄子蓉就有一啲混左D香草、石榴粒、紅椒粒、橄欖油,食落冇咁膩。免治羊肉串 $260有兩串免治羊肉串舛用木製烤爐上。串燒外皮燒得焦脆,食落有少少氈,仲配搭有兩款醬汁,分別係辣醬同蒜蓉醬。另外仲有一申疏菜串燒,有洋蔥、車厘茄、青椒等。最驚喜好食既係中東包上面烤到好香的薯仔粒,燒得好食。Kanafeh $105係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到

Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110

3款經典蘸醬拼盤 $160

免治羊肉串 $260

Kanafeh $105
係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到酥脆,入面就包住甜芝士,啲芝士食落甜甜地有淡淡芝士味,甜而不膩。

📍Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
港鐵宋皇臺站D出口, 步行約7分鐘
~ Starter ~🏁🏁Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊係一大盤滿滿嘅青口啊😀😀 睇返Menu先知原來有成500g嘅青口🏋🏻 食到我好滿足啊💁🏻‍♀️每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭醬汁就係用牛油 蒜 檸檬 同埋橄欖油整成👨‍🍳 所以入口都好滑 又有好豐富嘅牛油香味啊🤤🤤👃👃Chorizo - Lamb Sausage ($110) 🐑羊肉腸喺香港比較少見 用零酒精紅酒汁煮就更加少見💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️羊肉腸會有少少鹹香味🤤🤤 但唔會有羊羶味 連🙋🏻‍♀️唔食羊都接受到啊🐑再配上車厘茄嘅酸酸甜甜🤤🤤 同洋蔥嘅香味 醬汁仲有蒜味添呀 好開胃啊😀😀Mankeesh Flat Bread - Black Truffle and Mushrooms ($120) 🍄🍄一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃食落去黑松露味好香 但唔會太重 令到成塊餅都好鹹 黑松露同菇都好夾啊😬😬~ Arabic BBQ ~🍖Chicken Shish Tawook ($220) 🐓🐓雞肉結實🐣 熟度啱啱好 唔會過熟 味道方面有香濃香料味 但又唔會過鹹🤤🤤隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤加埋辣

~ Starter ~🏁🏁
Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊
每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭

一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃

~ Arabic BBQ ~🍖
隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤
加埋辣醬 蒜蓉醬 夾埋一齊食 好有層次🎚

~ Dessert ~
Bozza ($65)
係一款好特別嘅甜品啊🤤🤤 有阿拉伯乳香膠🤤 再配上雲呢拿雪糕🍦 會有少少似薄荷味
旁邊都有加開心果碎😬
可以一齊食啊💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
2024-04-20 11 瀏覽
今日同朋友嚟到宋王臺站食晚餐,喺同一條街有幾間有特色嘅小店,見到呢間係食地中海菜都幾特別,而且播住好舒服放鬆嘅音樂,所以就入咗嚟,就算係平日夜晚七八點都坐滿晒🤣 隔離坐住一個飲杯酒,自己食個小菜嘅外國人,感覺幾chill🤭Trio Dip (Classic) $160 呢個係蘸醬拼盤,我哋揀咗經典味,分別係經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴泥,第一次食鷹嘴泥嘅醬料,原來感覺有啲似薯蓉,中間撈埋橄欖油同埋黑松露,感覺幾夾,整體係creamy,然後放上麵包嘅中間,麵包裏面係幾軟熟😚 整體三款醬料各有千秋,我就最鍾意黑松露鷹嘴泥🤣Desert Rose- Wagyu Beef $340 呢個蘿蔔炆和牛牛尾係令我回味無窮🙈 因為佢嘅牛尾真係炆得好腍,好入味,一整就脫骨,而且牛尾半肥瘦,食到油脂嘅部份真係好滑溜,紅蘿蔔都好甜,佢個醬汁係精華,撈埋落飯度係一流🤭 我中間食到一啲類似紅棗味嘅野,甜甜地,睇翻menu 原來係梅乾,又幾特別😋 同埋佢一開始打咗個生嘅鵪鶉蛋落去,中間會食到一個半生熟嘅蛋😋 中東米飯原來係比較長條型,中間撈咗類似炒麵王嘅麵條,口感會食到一粒粒飯粒,比較煙靭😆 Zucchin

Trio Dip (Classic) $160

Desert Rose- Wagyu Beef $340

Desert Rose- Wagyu  Beef  Tail  Tagine

Zucchini $85

呢個係烤翠玉瓜,可以加上檸檬汁,朋友覺得唔加上檸檬汁都已經好好食,但係我覺得加上檸檬汁,酸酸甜甜特別開胃😚
Zucchini

Kanafeh $105

呢道甜品好特別, 成世女未食過嘅味道🤭 係似中式嘅糕點,口感似椰絲,甜甜地,面上係開心果碎,裏便係甜甜地嘅芝士,外邊係鬆脆酥皮,外脆內軟,煙煙韌韌😋👍 推介大家一試!

2024-03-27
Zucchini
2024-04-19 16 瀏覽
烤茄子蓉配彼得包賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧茄子蓉口感軟滑細膩,既有蒜泥麻醬的濃香,又有橄欖檸檬的清香,味道層次非常豐富。配搭新鮮烘起的彼得包一齊食,地道風味更出眾。雞肉串賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雞肉串連迷你烤爐一起送上,上枱時依然熱騰騰冒著煙,燻香四溢,非常吸睛誘人。雞肉串火喉控制極佳,外層焦香薄脆,內裡雞肉軟嫩可口,雞味濃郁,再沾上特調醬汁,惹味滿分。隨雞肉串附上蔬菜串、烤麵包和烤薯粒,配搭烤雞肉一齊食,剛好中和雞肉的油膩感,十分理想。阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雲呢嗱雪糕味道濃厚,入口每一啖都充滿奶香,當中加添了乳香膠,令口感帶有口香糖一般的嚼感,同時又不失順滑,極具特色尤為特別。雪糕外層佈滿開心果碎,堅果香氣滿溢,食落脆卜卜口感絕佳。環境:🐧🐧🐧🐧🐧 餐廳設計充滿異國風情,採用大量精巧細緻的異國裝飾作點綴,配合柔和的燈光、外國家庭小屋式的裝橫,氣氛浪漫情調十足,約會聊天必選。🐧❣️可透過餐桌上的QR code 查看餐牌,內裡更附有主廚和餐廳的詳細介紹,製作非常用心❣️🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️🐧❣️服務員送上每一道菜時,都會介紹餐點

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

雪糕外層佈滿開心果碎,堅果香氣滿溢,食落脆卜卜口感絕佳。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❣️服務員送上每一道菜時,都會介紹餐點和建議最佳食法,非常有心❣️

🐧❤️結語:雞肉串華麗又美味,必點佳品❣️
2024-04-19 8 瀏覽
💯 Recently, my friend and I had the privilege of dining at the renowned Lamees, a Mediterranean / Middle Eastern culinary gem nestled in the vibrant neighborhood of To Kwa Wan. It comes as no surprise that this establishment is in high demand, with its popularity soaring among food enthusiasts. Make sure to reserve a table in advance to secure your spot at this highly sought-after restaurant. ✨🍽️Here's a rundown of the dishes we ordered:1️⃣ Garlic Cumin Flat Bread ($85) - 蒜蓉孜然 This aromatic flatbre

This aromatic flatbread, infused with garlic and cumin, was a perfect start to our meal. Its fragrant flavors and soft texture were a delightful combination. 🌿🍞

2️⃣ Octopus ($150) - 嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉 、檸檬 、橄欖
This dish transported us to the shores of Spain with its unique preparation. The octopus was slow-braised in sea water and finished in a hot pan with lemon, garlic, olive oil, and olives. The result was a tender and flavorsome delight. 🐙🍋🌶️

3️⃣ Zucchini ($85) - 蒜蓉檸檬烤翠肉瓜
Grilled to perfection with olive oil, garlic, and lemon, the zucchini offered a refreshing and light accompaniment to our meal. Its subtle flavors complemented the other dishes beautifully. 🥒🍋🍅

4️⃣ Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine Rice ($340) - 古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔、杏仁 和梅乾配中東米飯或小米
This Moroccan-inspired dish was a true masterpiece. The braised wagyu beef tail, cooked with carrots, almonds, and prunes, was rich and tender. Served with Middle Eastern rice or millet, it was a symphony of flavors that delighted our palates. 🌹🥩🍚

5️⃣ Kanafeh ($105) - 經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士
To end our meal on a sweet note, we indulged in the signature Kanafeh. This Middle Eastern dessert was a divine treat. Oven-baked shredded filo pastry enveloped a luscious cheese curd filling, complemented by the delicate flavors of rose syrup. It was truly addictive and left us wanting more. 🧀🥐🌹

💰 The total bill for our delightful dining experience, including a 10% service charge, amounted to $842.
2024-03-28
2024-04-17 10 瀏覽
經典鷹嘴豆泥配彼得包係去中東國家滿有回憶的美食🤤🤤獨特的豆香、順滑的豆泥,配上熱烘烘鬆脆的彼得包,食完會想再食🥳 仲有得食的惹味羊肉腸配上彼得包👍🏻最驚喜係白芝麻醬焗鱸魚配薯仔塊🥔上菜時已經好吸睛,大大條鱸魚🐟外皮焗得好香脆,肉質鮮甜嫩滑,配上酸甜芝麻醬,非常清新美味👍🏻👍🏻本身好愛甜,餐廳的薄荷檸檬沙冰好正🍸非常解渴清新,朋友點的牛油果奶昔也是一個不錯的選擇,非常香濃有質感。呢間餐廳幾有feel🥰🥰柔和的燈光,木製的家具,播住歌,與同朋友相聚談心的好去處🫶🏻

2024-03-18
2024-04-17 8 瀏覽
平時好少過黎土瓜灣 但朋友誠意推介gathering黎呢間中東菜👍🏻 餐廳裝修有啲異國風 環境好homey同舒服 好一班朋友黎食飯傾計💬.|Fettosh好豐富既清新沙律🥗 每樣食材都好新鮮 車厘茄好甜~ 當中最鐘意係青瓜!青瓜唔係薄片 而係厚切 一舊舊咁 超級爽口又fresh🤭.|Baba Ghanooj 烤茄子蓉每份dip都會配彼得包 一次點好多醬就最正😌 茄子蓉入面有燈籠椒 好香🫑 連個包都好好食 最貼心係個包係熱 而且好軟熟😋.|Grandma prawns Rice藏紅花虎蝦伴紅椒熏飯份量好多 可以幾個朋友share🤭 虎蝦隻隻都好大隻 好足料🦐 飯粒濕潤 飯底有紅椒同薑黃 所以好香又入味👍🏻
|Fettosh
|Baba Ghanooj 烤茄子蓉
每份dip都會配彼得包 一次點好多醬就最正😌
份量好多 可以幾個朋友share🤭
2024-04-17 10 瀏覽
早兩日約左為食仔出去搵食,黎到宋王臺站搵隱世美食,輾轉入左黎呢間中東菜試下#經典鷹嘴豆醬-識我既朋友都知道我唔太鍾意食麵包,但呢個配彼得包既鷹嘴豆醬有驚喜喎,本身彼得包比較乾,所以非常掛醬,鷹嘴豆醬有加咗橄欖油,食落好creamy好滑,口味就少少甜甜地,係我呢世仔未食過既美味#香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁-羊肉腸無羊既羶味,反而食到羊肉既甜味,腸衣卜卜脆,要黎襯彼得包夾住食幾得意,夾埋d洋蔥配料食就唔會乾#香煎法國雞肝-雞肝大大塊煎出黎唔會散,同埋無內臟d腥臭味,整道菜可算得係香濃可口,仲有彼得包可以繼續點鷹嘴豆醬食,下次可以試埋雞心🤤🤤#死海特色素炒飯-睇餐牌介紹,呢個炒飯應該係廚師自創,飯用既係中東既長米,偏硬,廚師加入已經炒至偏軟既腰果,杏仁粒等等材料,仲有粉絲,口感豐富#Kanafeh-最後叫左個甜品,酥皮包住甜芝士絲,初初以為係椰絲,因為好似,但呢個咬落煙韌d,雖然話係甜品,但其實唔算好甜,幾適合香港人既口味

呢間餐廳我已經bookmark左好耐咁啱有朋友講起佢未試過地中海菜 於是就帶佢去試下🤭睇番餐廳簡介 先知原來大廚來頭不少😳黎自約旦嘅大廚Chef Tarek曾經喺半島酒店、深灣遊艇俱樂部、君悅酒店等地方任職亦曾經為多個國家嘅領事館預備私人晚宴更有訪港嘅中東貴族指名要Chef Tareke為佢地下廚!🙌🏻🫓Classic Trio Dips Platter ($160)可以一次過試哂3款蘸醬🤪包括有:經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥配撘蘸醬嘅彼得包可以好似袋仔咁裝住啲醬☺️鷹嘴豆泥好綿滑 加上sumac同橄欖油 經典又好味朋友就中意黑松露鷹嘴豆泥 每啖都有好香嘅黑松露味我就最中意烤茄子蓉 以炭烤意大利茄子加埋甜椒、意大利蕃茜、番石榴籽、橄欖油製成食落好有層次感好好味!😋🐏Baid Ganam - Lamb Testicle ($160)店員同我地推介嘅時候我地都猶豫左一陣到依家都唔知哪來嘅勇氣驅使我地點呢道菜🤣但係絕對無後悔!👍🏻煎過嘅羊睪丸食落有少少似雞肉配撘上蒜頭、檸檬、蕃茜、橄欖油 意外地好味!😆🍕 Black truffle and mushrooms flat bread
呢間餐廳我已經bookmark左好耐
咁啱有朋友講起佢未試過地中海菜 於是就帶佢去試下🤭

睇番餐廳簡介 先知原來大廚來頭不少😳
亦曾經為多個國家嘅領事館預備私人晚宴

可以一次過試哂3款蘸醬🤪
包括有:經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥
配撘蘸醬嘅彼得包可以好似袋仔咁裝住啲醬☺️

鷹嘴豆泥好綿滑 加上sumac同橄欖油 經典又好味
朋友就中意黑松露鷹嘴豆泥 每啖都有好香嘅黑松露味

我就最中意烤茄子蓉
以炭烤意大利茄子加埋甜椒、意大利蕃茜、番石榴籽、橄欖油製成
食落好有層次感好好味!😋

店員同我地推介嘅時候我地都猶豫左一陣
到依家都唔知哪來嘅勇氣驅使我地點呢道菜🤣
但係絕對無後悔!👍🏻
煎過嘅羊睪丸食落有少少似雞肉
配撘上蒜頭、檸檬、蕃茜、橄欖油 意外地好味!😆

Baid Ganam

🍕 Black truffle and mushrooms flat bread ($120)
Flat bread烤得好香脆
配料有炒香左嘅磨菇同洋蔥
黑松露味道都幾突出😌

🐟 Samkeh - Whole sea bass ($480)
地中海鱸魚一上菜已經好香 魚皮焗得焦脆🥰
魚肉焗得幾好 唔會好乾
薯仔同洋蔥都好淋好入味
我十分中意佢個白芝麻醬 好creamy好正 同鱸魚亦好夾❤️

Samkeh

🍦Bozza ($65)
阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕鋪滿開心果碎
係一款好傅統嘅中東甜品

Bozza

Bozza

Baid Ganam
Samkeh
  • Blacktruffleandmushroomsflatbread
  • BaidGanam
  • ClassicTrioDipsPlatter
2024-04-11 10 瀏覽
朋友推介土瓜灣有間食中東嘅餐廳佢話個廚師真係中東人廚藝十分地道同正宗一齊去試下❤️Kanafge個甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別 ❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉鷹嘴豆泥個味道好特別,配羊肉好夾用包半食十分滋味好欣賞呢一道菜❤️肉燥炒飯肉燥炒飯除咗飯之外仲有米粉同炒麵口感好有層次而且配咗中東嘅特別香料令個炒飯更加生色不少❤️黑松野菌薄餅黑松露野菌薄餅一食落去好有黑松露味而且好脆口每塊嘅尺寸啱啱好唔會食完好飽肚可以有空間食其他嘢❤️香煎雞肝伴紅石榴汁而雞肝嘅味道好似鵝肝咁好香配上特別既嘅汁更加發揮到雞肝既味道雞肝嘅濃味配上麵包就中和到💁‍♀️Lamees (土瓜灣)👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
朋友推介土瓜灣
有間食中東嘅餐廳
佢話個廚師真係中東人
廚藝十分地道同正宗
一齊去試下

❤️Kanafge
甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別

❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉
鷹嘴豆泥個味道好特別,
配羊肉好夾

唔會食完好飽肚
可以有空間食其他嘢

❤️香煎雞肝伴紅石榴汁
雞肝嘅濃味配上麵包就中和到

💁‍♀️Lamees (土瓜灣)
👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖