餐廳: Lamees
資訊:

最近我嘗試了許多中東菜,每家餐廳都有其獨特之處。今次要介紹的地中海菜餐廳裝修更像是歐式小酒館,與之前我嘗試過的充滿濃厚中東氛圍的餐廳有所不同,而食物方面,它們給人一種精緻的感覺,並提供多樣化的菜式選擇。他們的招牌菜之一是鐵板煎中東鹹香芝士,這款中東鹹香芝士被切成一口大小,口感完全不同於一般的芝士,一開始以為是加了雞肉的餐點,但它搭配新鮮的蕃茄、洋蔥和香草製成的醬汁,味道鹹甜開胃。不妨試試看地中海的傳統甜品KANAFEH,它由碎酥皮、水牛芝士和玫瑰糖漿製成,表面撒有碎開心果。經過烘焙後,外層酥脆,味道甜甜的,內層則是拉絲狀的淡甜芝士,口感絕佳。這是相當好吃的Andalusia,這道菜使用了西班牙八爪魚、西西里檸檬、番茜、蒜蓉和橄欖油,味道相當突出,讓意大利麵變得非常開胃以前菜來說,這是相當開胃的番茄伴香料沙律, 入口還有檸檬的香味,讓人不禁一口接一口!

2023-09-29
  • KANAFEH
  • Cake El Tamir
2023-10-12 36 瀏覽
最近去咗試香港少有嘅中東菜,餐廳都好有人氣,幾乎full Booking✨我哋點咗幾個小食同飲品🥰❤️Lentil Soup 小扁豆湯味道好濃郁,仲可以按自己嘅口味加入洋蔥同檸檬汁等等❤️Tabooleh呢個沙律幾乎係中東每一戶人家都會整,將意大利番茜加入檸檬汁及橄欖油攪拌,酸酸地幾開胃幾fresh❤️Spicy Trio 有三款辣味醬汁,包括香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬,辣辣地非常惹味,仲可以用麵包沾上大量醬汁,充滿中東風味❤️Falafel (5pcs)呢款小食有啲似炸薯餅,外脆內軟,入面用豆做餡料❤️Hallumi 芝士味幾香,配左酸酸甜甜嘅蕃茄汁❤️Kanafeh 呢款甜品好特別,外皮酥脆,入面有拉斯芝士,上面中有開心果仁,口感豐富❤️Lamees Avo有啲似牛油果smoothie ,牛油果味幾香,質感幾滑,仲有大量開心果仁🫶🏻.📍 Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
我哋點咗幾個小食同飲品🥰
❤️Lentil Soup
小扁豆湯味道好濃郁,仲可以按自己嘅口味加入洋蔥同檸檬汁等等
❤️Tabooleh
❤️Spicy Trio
❤️Falafel (5pcs)
呢款小食有啲似炸薯餅,外脆內軟,入面用豆做餡料
❤️Hallumi
芝士味幾香,配左酸酸甜甜嘅蕃茄汁
❤️Kanafeh
❤️Lamees Avo
📍 Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
向來都好鍾意地中海飲食,之前經過呢間餐廳,覺得裝修充滿異國風情,好有中東色彩😍今晚終於黎試下。餐廳室內設計係大地色木系風格,牆上放左好多酒樽,藝術畫,播住中東民族特色音樂,整體感覺氣氛十足!🥙DIPS-spicy lover 中東飲食點少得鷹嘴豆泥,但其他dips 真係未試過。呢個有香辣鷹嘴豆泥,墨西哥辣椒雜果仁醬,煙燻甜椒香辣雜果仁醬。全部口感都好rich 好creamy! 最愛煙燻味,味道最香濃😍配埋熱辣辣的pita bread,真好好食。🐮Desert rose-wagyu beef tail tagline 必食!一上枱已經覺得好有特色,三角瓦蓋好有古法製作的味道,上面有隻蛋,食之前先加入牛尾鍋入面。牛尾鍋真係好香,和牛尾好大舊,但肉質好多好淋,仲有好多膠質🥰紅蘿蔔都煮到好淋入晒味。中東米飯煮得夠乾身,條條分明,配個汁食真係好滋味。🐙Octopus linguine 西班牙八爪魚有好多,仲好大舊,因為係慢煮所以完全吾會韌。整體感覺好清新,因為用左好多香草,檸檬,蒜蓉,橄欖油,感覺好健康。🍩Kanafeh 食到好飽,但都一定要食埋呢個經典中東甜品。面頭有大量開心果碎,外層係鬆脆酥

🥙DIPS-spicy lover

🐙Octopus linguine

🍩Kanafeh
食到好飽,但都一定要食埋呢個經典中東甜品。面頭有大量開心果碎,外層係鬆脆酥皮,入面包住甜芝士,仲會拉絲嫁😍味道吾會太甜,脆脆地甜甜地,係一個完美作結。

🌟總括嚟講,今晚真係好似去左中東之旅。食物質素高,餐廳職員親切有禮,店內氣氛一流。

2023-09-25
2023-10-11 26 瀏覽
係一間好有mood嘅餐廳,第一次食中東菜,好似西餐咁,一道道菜咁上枱,每道菜都有獨特嘅醬汁,慢慢嘆住食,享受下同朋友傾計食飯嘅時間☺️📍鐵板煎著名中東鹹香芝士屬於前菜類別,醬汁酸酸鹹鹹好開胃,係瞬間就食哂嘅好味程度🤤📍彼得包配3款香辣蒸醬拼盤見好多人食呢個所以都試下~未食過地中海菜嘅我,食呢個就偏向當地多啲🤔 個人最鐘意中間綠色嘅墨西哥辣椒雜果仁醬,但其實唔洗搽醬,彼得包就咁都好好食!!📍古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾牛尾煮得好淋好好食🤤!!!箍緊牙都唔洗驚太硬太實食唔到,完全冇問題!!必須要汁撈飯咁先唔浪費!呢隻飯都好特別,用長米,唔同我地平時食開嘅😋📍經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士呢個甜品都係好多人食,真心必食,好好食架😋😋🤤😍 拉絲芝士,外面又脆,甜甜地!一定要留肚食呢個甜品!!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#土瓜灣好食 #土瓜灣食好西

📍鐵板煎著名中東鹹香芝士
屬於前菜類別,醬汁酸酸鹹鹹好開胃,係瞬間就食哂嘅好味程度🤤

📍彼得包配3款香辣蒸醬拼盤

📍古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾

📍經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#土瓜灣好食 #土瓜灣食好西
好開心係土瓜灣搵到間咁有風味嘅地中海餐廳🥰 cosy既佈置同埋音樂會令到你覺得自己去左中東旅行咁 平日夜晚都差唔多Full House~🍴Adas Lentil $55小扁豆湯攪拌過後飲用 豆蓉口感豐富 加入脆餅同醃洋蔥絲提升味道🍴Trio Dips Platter - Spicy Lover $170因為我哋兩個都食得辣 所以就揀咗spicy lover🤩跟住店員推薦嘅順序食 用暖烘烘既比得包沾滿大量沾醬微辣既鷹嘴豆泥食落去啖啖豆香 口感綿密濃郁另外兩款果仁醬就比較crunchy 三款點醬依次序食帶來豐富嘅層次感💕🍴Dry Aged Lamb Rack Reash $460我地竟然喺度搵到香港好少見嘅dry aged羊😍經過十多日dry aged既羊肉 第一啖咬落去肉質變得柔軟細膩 味道都因為水份蒸發而更加濃郁👍🏻再加上燒烤令羊架既風味又再提升左 好好食😋薄荷青瓜醬中和返羊架豐富嘅羊脂火箭菜同紅洋蔥沙律酸酸甜甜解膩一流🥰🍴Aglio E Olio $108有時候越簡單嘅材料愈考大廚功架蒜片同橄欖油乳化而成既醬汁香氣逼人 一上菜都忍唔住話好香😋🍴Kanafeh $105將Filo pa

🍴Adas Lentil $55

🍴Aglio E Olio $108
有時候越簡單嘅材料愈考大廚功架
蒜片同橄欖油乳化而成既醬汁香氣逼人 一上菜都忍唔住話好香😋

🍴Kanafeh $105
將Filo pastry千層酥皮切碎後再加入甜芝士同埋玫瑰syrup
經過烤焗之後外脆內軟 開心果碎garnishing添加層次
一定要趁熱食 切開仲會拉絲☺️
2023-10-09 21 瀏覽
土瓜灣開咗好多特色餐廳,見有裝潢好靚嘅中東菜餐廳,又未食過,就搵埋朋友去食😙⭐️蘸醬拼盤-經典鷹嘴豆泥、烤茄子🍆醬、黑松露鷹嘴豆泥配彼得包3款蘸醬雖然變成泥狀,但好順滑。加埋彼得包食,更帶出食物濃郁嘅味道。但得一讚👍🏻個碟係有加熱,可以保溫食物⭐️嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬、橄欖以慢煮方式煮八爪魚🐙,所以仍有鮮嫩嘅口感,完全唔韌。加上唔油膩,即使有用橄欖🫒油煮⭐️古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔、杏仁和梅乾配中東米飯牛尾肉肉質好嫩,帶點微酸🤏🏻,拌埋中東飯一齊食。飯嘅質感同泰國米/日本米不同,口感都不同,好特別🫣⭐️ Kanafeh外層係酥皮,入面係甜芝士,可以拉到絲🥰,有濃郁嘅芝士味

⭐️嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬、橄欖

⭐️ Kanafeh
外層係酥皮,入面係甜芝士,可以拉到絲🥰,有濃郁嘅芝士味

✒懶人先睇總結.❀食物:食物質素幾有驚喜,調味上我覺得香港人都會啱食👍❀服務:正常❀環境:好有小餐館小酒館嘅感感,店面不大,牆身擺滿紅酒🍷❀價錢:2人埋單 $845.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.近期試咗唔少中東菜,每間都各有特色。今次介紹的地中海菜餐廳裝修上比較似歐式小酒館,對比之前試過環境有濃厚中東氣息嘅餐廳唔一樣。而食物方面亦會有種好精緻嘅感覺,菜式選擇多元。.🎈Trio Dips Platter - Spicy Lovers ($170)Mezze Platter 係常見的中東前菜,但呢到有專為好辣人士而設嘅Spicy Platter😍 每款dip都配一份pita bread~店員特意提醒要多醬少包咁食,我大大啖醬放落包上最後都係食唔哂啲醬😂 建議大家唔洗慳!.👉 Hummos Har 香辣鷹嘴豆泥辣味嘅hummus 第一次食,口感非常smooth!香辣但不失豆香同油香🫘.👉 Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬因為加入了青檸所以味道相對酸少少,有顆粒感食到杏仁碎。.👉 Wild Thyme 煙燻甜椒香辣雜果仁醬Smoke味一直係我最愛

✒懶人先睇總結
❀食物:食物質素幾有驚喜,調味上我覺得香港人都會啱食👍
❀服務:正常
❀環境:好有小餐館小酒館嘅感感,店面不大,牆身擺滿紅酒🍷

❀價錢:2人埋單 $845
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇

👉 Hummos Har 香辣鷹嘴豆泥
👉 Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬
因為加入了青檸所以味道相對酸少少,有顆粒感食到杏仁碎。
👉 Wild Thyme 煙燻甜椒香辣雜果仁醬
Smoke味一直係我最愛,同樣都係有顆粒嘅口感,煙燻過後杏仁味更加突出了
🎈Black Truffle and Mushrooms Flat Bread ($120)

Flat Bread 其實有點似薄底pizzas,好香脆有焦香感。Truffle 味道突出,配搭菇同洋蔥調味。
🎈Samkeh - Whole Sea Bass ($480)

主角一上就聞到超香!焗鱸魚採用中東的 Tahini Sauce 白芝麻醬,底部以薯仔墊底。鱸魚魚皮焗至焦香,但內裏依然Juicy。而最特別嘅莫過於芝麻嘅香味,味道好特別~
🎈Katayef ($75)

呢一款甜品我係其他中東餐廳亦同樣試過,有點似春卷,但皮會更厚。一份有兩款味道,分別係肉桂核桃同中東芝士,炸香後淋上糖漿。

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
2023-10-06 20 瀏覽
第一次試中東菜,無諗過一試愛上!依間環境好有格調,氣氛幾好,好有係外國食野嘅感覺首先試左Adas Lentil($55),係中東傳統嘅小扁豆湯,味道好濃烈,入口先好香豆味然後就會飲到蒜容味。而且口感仲幾稠仲叫左Mankeesh Flat Bread- Black truffle and mushroom ($120),係同pizza好似嘅麵包,入口軟綿綿口感好好,黑松露同菇嘅味道夠哂濃郁,令個包好香主菜叫左Lamb Tender Shokaf($290),本身都有啲怕羊嘅羶味,但依個係完全無,因為係用左澳洲天然草飼羊肉!而且肉質好結實又夠滑。好有心思仲有蔬菜類、薄餅同兩款醬黎配肉食,鍾意點食都得!最後食左Kanafeh($108),一定要趁熱食,外面係酥皮入面係芝士,仲加左開心果同糖漿喺面,入口先脆後軟,甜得黎又有芝士嘅香味,真係未試過依款口感同味道!依間真係令人一試就愛上中東菜,難怪平日夜晚都坐滿!
第一次試中東菜,無諗過一試愛上!
依間環境好有格調,氣氛幾好,好有係外國食野嘅感覺

依間真係令人一試就愛上中東菜,難怪平日夜晚都坐滿!
同朋友興祝生日🎂揀咗呢間位於宋皇臺既Lamees去到果陣朋友未到~打俾佢又無人聽之際!然後覆返電話話係屋企瞓著左😴甘我自己一個係度等待⌛️之時叫左呢支Mai Po黑啤 真心推介$95充滿咖啡味同朱古力既黑啤~入口好順滑,仲有小小vanilla 同 caramel 味道波本木桶陳釀問下職員有冇小食可以食住等朋友、又吾會朋友到左又凍曬吾好食🫣既野食推薦一下職員介紹左Trio Dip 俾我~我想咩都試下~叫左Spicy Lovers 有三款口味(香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬) 滿足曬我咩都想試既慾望然後職員好細心甘話~將Pita Bread分兩次上俾我哋~留一半等朋友到左先上~因為要暖暖嘅Pita Bread 包住食先要裝到滿滿既鷹嘴豆醬一啖咬落去~好鬆軟~每款醬既辣都好正、辣味好溫和、吾會係死辣~好有層次等我一邊食一邊等朋友到終於人到、可以叫其他野食職員見我哋叫既野食「建議配啤酒飲」為配合🍺係屬於果味亦好花香既啤酒~好好飲叫左個 Salad : TABOOLEH 同平時出食面食既沙律菜好吾同充滿營養價值「因為啖啖小麥碎」好 fresh 又好好味主菜叫左出面少有既野兔
同朋友興祝生日🎂揀咗呢間位於宋皇臺既Lamees

甘我自己一個係度等待⌛️之時
叫左呢支Mai Po黑啤
真心推介$95
波本木桶陳釀
Mai  Po  Beer

職員介紹左Trio Dip 俾我~我想咩都試下~
Spicy  Lovers

等我一邊食一邊等朋友到

終於人到、可以叫其他野食

職員見我哋叫既野食「建議配啤酒飲」為配合
🍺係屬於果味亦好花香既啤酒~好好飲

叫左個 Salad : TABOOLEH
同平時出食面食既沙律菜好吾同
充滿營養價值「因為啖啖小麥碎」
好 fresh 又好好味

TABOOLEH

主菜叫左出面少有既野兔髀
口感食落似雞胸肉、比較紮實!
可加小小檸檬增添鮮味

ARNAB  -  Rabbit  Leg

呢個「必食」因為真係好正好好食
外脆內滑又入味

佢叫左 「伊比利亞羊 ! 肋 ! 骨 ! 」
回味無窮∞

IBERICO  LAMB  SPARE  RIBS

清曬~吾夠食再叫多個藍青口食
值得一讚個Sauce好好味~淡淡檸檬味同蒜味
不過我個人認為個青口熟得制~
Organic  Blue  Mussels  500g

食呢間餐廳我係俾佢呢個甜品而吸引

滿滿既開心果碎~面仲有玫瑰糖漿~
外層鬆脆酥皮碎包住入邊軟糯嘅甜芝士、趁
熱食仲有少少拉絲效果🫶🏻

TABOOLEH
IBERICO  LAMB  SPARE  RIBS
  • Bozza
2023-09-29 39 瀏覽
土瓜灣隱世中東菜小店店鋪: Lamess地址: 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖▫ Hummos Har香辣鷹嘴豆泥,豆泥打到非常滑身,入口微辣,用彼得包沾,非常好食。😛▫ Tahini份量非常足既沙律,有車厘茄、青瓜、羅馬生菜、意大利番茜、雞胸肉絲等生再配上餐廳自家制白芝麻醬,好清新開胃。▫ Octopus嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬、橄欖。八爪魚肉質軟腍,點埋啲檸檬蒜蓉汁一齊食,超鮮甜。🤩▫ Arnab-rabbit leg兔肉係香港比較少有既食材😝,口感其實好似雞肉,朋友第一次食都接受到。😙用橄欖油,小洋蔥同蒜蓉香料醃製,焗薄荷蕃茄汁配中東小米,入口清新。☺▫ Katayef外型好似個餃子,好得意😀,分左兩款口味係肉桂核桃同芝士 外層炸脆配搭埋糖漿,個人偏好玉桂味。😍• 整體•食物: 𝟺/𝟻環境: 𝟺/𝟻
土瓜灣隱世中東菜小店

▫ Katayef

• 整體•
食物: 𝟺/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
這間異國風情的中東菜😏位於土瓜灣, 門面已經相當有特色裝潢有點似埃及風, 進入店內會看到牆身掛上了一系列的特色相片和不同種類的紅酒。店內還播著舒情柔和的音樂令整個人相當放鬆。餐廳的大廚來頭相當強他名為 🧑🏽‍🍳Chef Tarek 在二十二年前從約旦來香港, 為香港多間高級食府工作過(君悅酒店, 半島酒店)仲為多個國家領事館預備私人晚宴, 所以食物質素唔會有人懷疑👍🏻。🥗 Fettosh沙律材料分別有:(車厘茄、羅馬生菜、青椒、紅石榴,青瓜)賣相及擺盤設計吸引, 整個配搭味道相當清新, 食落酸酸甜甜十分開胃。🍚 Maqloobeh (意思是upside down)。這道菜裡面的米飯由特有的香料及將雞汁雞湯精華一滴不漏吸入飯內, 其製作過程是將幾種不同材料逐層逐層放入飯中或旁邊, 飯內夾雜的蔬菜種類十分多包括有:(茄子、土豆、洋蔥、蕃茄, 椰菜花等)當然唔少得有肉類, 這就是雞肉。 上碟的時候把鍋子倒轉,米飯就會在最到底層。 形成了一個米飯糰形狀的蛋糕🤣。這是約旦人最愛的主菜之一。整體來說飯的份量很多, 適合4-5人進食。飯的口感煙韌煙韌有少許椰香味有點似糯米飯, 如果怕太油膩每啖可加上

🥗 Fettosh

🍚 Maqloobeh (意思是upside down)。

整體來說飯的份量很多, 適合4-5人進食。飯的口感煙韌煙韌有少許椰香味有點似糯米飯, 如果怕太油膩每啖可加上少許乳酪醬有解膩的作用😋。另外值得一讚的是飯內的雞肉十分嫩滑雞味濃伴飯食一流。

🥧 Kanafeh
這是一道當地著名的甜品相當有特色👍🏻。 其製法由碎麵糰, 開心果, 芝士(一種白色的質感煙韌的芝士)和糖漿做成。賣相有點似炸過的米粉餅, 味道不太甜口感煙韌, 趁熱食芝士味道更突出。鐘意食芝士或乳酪的朋友仔應該會鐘意食。

2023-09-25 30 瀏覽
#Lamees 🇦🇪今年去了杜拜旅遊,回港後,仍很想念中東的食物及異國風情,所以今天特意約了朋友來試試這間在土瓜灣的中東菜餐廳!餐廳位於土瓜灣,我搭61X由屯門到譚公道站落步行1分鐘就到。小店約有10數個座位,有室內、室外選擇,裝飾簡單,富有中東風情。我們點了:🪔3款經典蘸醬拼盤 $160 👍🏻👍🏻包括經典鷹嘴豆、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆這是很經典的中東菜,我比較欣賞中間的烤茄子蓉,帶有蒜蓉香,配比特包很夾。🪔有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 $55- 全晚最重香料味代表,嘗一口就像去到了中東🪔Fettoch 車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒沙律 $95🪔絲綢之路羊肉意粉 $220 - 全晚最美味😋羊肉煮得軟淋,配蕃茄醬意粉,相當惹味🪔中東式烘烤餡熱香餅2件 (肉桂核桃味及甜芝士味各一) $75 - 味道有點像點了煉奶的炸饅頭,餡料豐富,甜度還好,不至於死甜,不錯的難得在香港找到一間正宗的中東菜餐廳,若想嘗試中東菜,絕對要來這間餐廳! 人均$300 📍Lamees 土瓜灣北帝街145號順輝大廈

#Lamees 🇦🇪

我們點了:
🪔3款經典蘸醬拼盤 $160 👍🏻👍🏻
包括經典鷹嘴豆、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆

🪔有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 $55
- 全晚最重香料味代表,嘗一口就像去到了中東

🪔Fettoch 車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒沙律 $95

🪔絲綢之路羊肉意粉 $220
- 全晚最美味😋羊肉煮得軟淋,配蕃茄醬意粉,相當惹味

人均$300

📍Lamees 土瓜灣北帝街145號順輝大廈
2023-09-25 24 瀏覽
去完土耳其旅行返嚟成日心思思想食中東菜,今次去到喺土瓜灣出名食東菜嘅餐廳,餐廳嘅裝修都好有feel,今日閒日黎都幾多人,記住要book位Trio Dip🍆🫘($160)呢個三味醬拼盤真係好正!有鹹香嘅鷹嘴豆蓉、松露香味嘅鷹嘴豆蓉同埋滑溜嘅矮瓜蓉。三款醬汁風味各異,令人回味無窮,點pita bread🫓,記得要多多醬點咁先好食😊Octopus🐙($150)八爪魚燒好大隻,食落幾有口感,加埋香蒜頭醬汁更加美味👍🏻The Dead Sea Rice🍚($110)炒飯味道豐富,仲有好多堅果同提子乾,好有地中海風味,健康好味Konafeh🥧($105)心心念念嘅中東甜品😍外脆內軟,糖漿香甜,超多開心果,香脆可口💚係一款完美嘅甜品,絕對係甜食愛好者嘅心水之選。Domaine des Tourelles🥂($78/glass)酒款風味獨特,香氣馥郁,果味較重,甜度偏高,口感細緻。第一次飲黎巴嫩嘅白酒🇱🇧值得一試❤

Trio Dip🍆🫘($160)

Octopus🐙($150)
八爪魚燒好大隻,食落幾有口感,加埋香蒜頭
醬汁更加美味👍🏻

The Dead Sea Rice🍚($110)

Konafeh🥧($105)

2023-09-25 23 瀏覽
位於士瓜灣雲雲美食餐廳之中,發現尼間專食中東菜既西餐廳Lamees,裝修以精緻特色異國風情為主,室外亦置有座位,並以大地色系配有中東色彩設計,另類風格感覺超突出👍🏻👍🏻 十分寫意休閒,餐廳室內和室外都藏有多個打卡位,即使衛生間都富有特色,顯示店主極有心思,係適合朋友👭或者情侶👫食下飯仔,飲杯冰酒精飲料🥃🍾或者中東茶🍷享受下、慢活生活同慶祝打卡影相既地方🧏🏻‍♀️✔️ 香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁〔真心推介😋〕$110Chorizo Lamb SausageSAUSAGE pan fried with shallots, tomato, non alcholic red wine👍🏻 羊香腸肉質軟淋👍🏻 淡淡紅酒汁味👍🏻 juicy👍🏻 惹味👍🏻 適合重口味人士👍🏻 送酒小食配 彼得包 Pita Bread✔️ 蒜蓉檸檬烤翠肉瓜〔真心推介😋〕$85Zucchinigrilled with olive oil, garlic and lemon👍🏻 翠肉瓜軟淋👍🏻 鮮甜多汁👍🏻 惹味👍🏻 調味適中✔️ 烤茄子蓉〔真心推介😋〕$85Baba Ghanoojcharcoal grilled Ita

Chorizo Lamb Sausage

👍🏻 惹味
👍🏻 調味適中

✔️ 烤茄子蓉〔真心推介😋〕$85
Baba Ghanooj
charcoal grilled Italian eggplant, mixed with bell pepper, Italian parsley, pomegranate and olive oil
👍🏻 香滑
👍🏻 不油膩
👍🏻 送酒小食
配 彼得包 Pita Bread - 2 pcs〔真心推介😋〕$22
👍🏻 世一😋😋
👍🏻 味道十分夾
👍🏻 香軟煙韌

✔️ 免治羊肉串〔真心推介😋〕$260
LAMB KABAB
Mouth watering Jordanian style skewers of minced lamb with fresh herbs and garlic
👍🏻 羊肉肉質軟淋嫩滑
👍🏻 外層焦香

✔️ 中東茶 - 紅石榴 🫖〔真心推介😋〕$48
Tea - Pomegranate
👍🏻 酸甜開胃😋😋
👍🏻 清涼,適合夏季
👍🏻 賣相吸引

✔️ Bottled Beer - Mai Po〔真心推介😋〕$95
BBA Imperial Stout
👍🏻 濃郁的咖啡味
👍🏻 淡淡巧克力味
👍🏻 口感絲滑
👍🏻 木桶陳釀

✔️ 阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎〔真心推介😋〕$65
Bozza
traditional Arabic ice-cream with mastic gum and pistachio
👍🏻 海量開心果碎
👍🏻 口感豐富
👍🏻 雪糕嫩滑creamy
👍🏻微甜
2023-09-25 46 瀏覽
估唔到土瓜灣有中東/地中海菜,環境裝修有種中東古典韻味。座位有二十個左右,都有唔少人揀呢到聚餐/傾計。*Hummus B Lamb $120鷹嘴豆泥順滑厚身,豆香未算濃,伴蒜蓉、松子、橄欖油。羊肉粒調味較重,配hummus能夠平衡微膻嘅羊肉。彼得包有四塊,比較細塊,所以唔夠喉。Arnab Rabbit Leg $220法國野兔脾用橄欖油、洋蔥、各種香料焗製,嫩而有肉汁,有少少似雞肉。印度米飯乾身,配兔肉,薄荷蕃茄汁微甜微酸,好夾耶。Kanafeh $105經典中東甜品起源於巴勒斯坦,細麵絲混合酥油,中間包住拉絲芝士,焗到黃金焦脆,淋上玫瑰糖漿,撒埋開心果碎。外層脆卜卜,味道鹹甜鹹甜,做為飯後甜品好強,不過偏油膩。
Hummus B Lamb $120
Hummus B Lamb