話說今次去咗間有種歐洲度假feel嘅餐廳,梗係要分享下啦!🍴首先,我嚟咗杯Shirley Temple,色彩繽紛添,飲落去得意啲令人心情好嘅氣泡,真係解渴又開心😋。而家講重點,佢哋嘅Angus Rib Eye 12oz,啲肉呢,簡直係每啖都欲罷不能!煎得啱啱好,外面微焦香,入口肉汁四溢,咁嘅烹調技巧迫使我忍唔住奉上拍手👏🏼。至於海鮮Paella,天啊,係我今生食過最足料嘅paella!海鮮鮮得出奇,每啖飯都帶埋海鮮味,食哂都仲想再食!最後,唔得不提嘅係裝潢,真係得其濃厚復古味,令哂dining experience提升好多檔次。宜家搵間可以留低滿滿美好回憶同味覺享受嘅地方真係唔容易,而呢度,完全符合咗我嘅期望,下次我哋聚會一定會再嚟!😊🌟

2024-01-05 214 瀏覽
因為住東涌,聖誕節嗰晚去咗La Rosabelle dinner. 响Open Rice book 咗6:30pm, 去到其實都唔使book位,呢度長期都有位。真心唔知佢點生存。其實佢食物,環境,Service都唔差,可能位置比較偏僻,通常去都係附近啲住戶。嗰晚見佢有Christmas set dinner, 我哋叫咗一個,再加一個pepperoni pizza. Set dinner 包龍蝦湯,-個main, 甜品,再加一個紅/白/氣泡酒,都係$488,其實都幾抵。Pizza 都好大個,上枱嗰陣都熱辣辣,餅底又脆,真心好味。個set 我哋揀咗Turkey, 我個人覺得麻麻哋。dessert 係chocolate cake with cranberry sauce, ok啦。全晚都係得小貓三四隻,真心希望佢哋捱得住。

全晚都係得小貓三四隻,真心希望佢哋捱得住。
2023-12-25
聖誕節
2023-12-16 218 瀏覽
星期六下晝諗住去東涌搵嘢食去咗酒店附近嘅餐廳,見到裝修幾靚就入咗去環境真係好靚嘅,座位都好大,但係似乎星期六就冇乜人,下晝嘅話就得兩台客。食物方便,冇咗個三層架,就只能夠全日餐單去嗌最後食咗個卡邦尼意粉同埋一個可麗餅。卡邦尼意粉好好食,好推介。佢嘅蛋黃汁啱啱好,煙肉鹹鹹地,意粉亦都煙靭。其實真係煮得幾好食。係個份量少啲。而個可麗餅就一般般啦,餅底唔係太好食,香蕉都唔係好新鮮。 可以試第二個 總括嚟講下午茶嚟計就還好啦,唔係特別抵食。不過都feel到呢間嘢嘅意粉係好食嘅。夜晚嚟應該會好好環境同埋feel。佢呢度仲有桌球袋同埋有Band show
星期六下晝諗住去東涌搵嘢食
去咗酒店附近嘅餐廳,見到裝修幾靚就入咗去
環境真係好靚嘅,座位都好大,
但係似乎星期六就冇乜人,下晝嘅話就得兩台客。
食物方便,冇咗個三層架,就只能夠全日餐單去嗌
最後食咗個卡邦尼意粉同埋一個可麗餅。

卡邦尼意粉

可麗餅

2023-12-16
卡邦尼意粉
2023-09-13 404 瀏覽
放假同屋企人黎到東涌行下, 見到呢間餐廳感覺幾chill, 有室外位坐, 可以吹下風幾好炸魚配炸薯條份量好足, 不過炸得唔係太香, 可能係條魚本身嘅問題?黑松露白汁帶子意粉帶子好鮮甜, 煎得剛剛好, 擺盤精美, 食落都好滿足澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條和牛份量十足, 牛夠嫩牛味又香濃, 粗薯條正, 完全食唔停口!值得一提, 個湯好好飲😂°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°#MrsLong #hk #hkmami #Longs #influencer #親子 #hkkids #Yo你去食 #Yo你食西餐

炸魚配炸薯條
份量好足, 不過炸得唔係太香, 可能係條魚本身嘅問題?

黑松露白汁帶子意粉
帶子好鮮甜, 煎得剛剛好, 擺盤精美, 食落都好滿足

澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條

值得一提, 個湯好好飲😂

2023-08-30 319 瀏覽
一進店已經被他們的高級復古傢具驚艷到🤩下足本呀!淨係個環境✨都有排食📸 每角落都是打卡位!🤭經驗所得,通常打卡餐廳味道都一般,但呢間有驚喜,三層架食物色彩繽紛 排位靚之餘,味道也好!下層是咸點 🦐:西班牙可樂餅外皮酥脆,薯仔混合蟹肉、絞肉、洋蔥、咖喱等,口感豐富。鮮蝦雞尾酒杯鮮蝦爽脆,配沙律菜千島醬一起食,很新鮮。法式焗田螺是將田螺肉取出切碎,再混合蘑菇香草等材料釀入,食起嚟好香口。中層是包點🥪:蟹肉牛油果三文治牛油果醬伴鮮味蟹肉,健康好味又飽肚。明太子吐司辣辣哋令我驚喜🌶️,香脆惹味。黑松露迷你Pizza松露香氣四溢,為tea set增添不少貴氣。吞拿魚墨西哥餅這是我最鍾意嘅小食之一,吞拿魚醬加入墨西哥辣椒,酸酸辣辣。下層是甜點🧁:雜莓忌廉芝士杯🍓🫐喜歡莓的我,覺得好正,滿杯雜莓,酸甜清新。朱古力奶涷要趁涷食,我哋最後先食有點溶。Tiramisu好香咖啡味,口感綿滑,最佳甜品🍮個tea仲包4杯飲品🥂☕️☕️兩杯Prosecco氣泡酒味道清爽微酸,酒精度不高,非常適合女士們的餐前酒☺️另外兩杯coffee or tea任選

下層是咸點 🦐:

西班牙可樂餅
外皮酥脆,薯仔混合蟹肉、絞肉、洋蔥、咖喱等,口感豐富。

鮮蝦雞尾酒杯
鮮蝦爽脆,配沙律菜千島醬一起食,很新鮮。

法式焗田螺

中層是包點🥪:

蟹肉牛油果三文治
牛油果醬伴鮮味蟹肉,健康好味又飽肚。

明太子吐司
辣辣哋令我驚喜🌶️,香脆惹味。

黑松露迷你Pizza
松露香氣四溢,為tea set增添不少貴氣。

吞拿魚墨西哥餅
這是我最鍾意嘅小食之一,吞拿魚醬加入墨西哥辣椒,酸酸辣辣。

下層是甜點🧁:

雜莓忌廉芝士杯🍓🫐
喜歡莓的我,覺得好正,滿杯雜莓,酸甜清新。

朱古力奶涷
要趁涷食,我哋最後先食有點溶。

Tiramisu
好香咖啡味,口感綿滑,最佳甜品🍮

個tea仲包4杯飲品🥂☕️☕️

兩杯Prosecco氣泡酒
味道清爽微酸,酒精度不高,非常適合女士們的餐前酒☺️

另外兩杯coffee or tea任選
2023-08-26 801 瀏覽
歐陸宮廷風嘅La Rosabelle Bar & Grill🤩好有氣派嘅環境👏🏼我嘅舉止即時變得優雅🤣每日下午兩點至五點提供下午茶套餐有別於港女afternnon tea🤭特別又美味✨底層焗田螺。經典嘅意大利菜式💕香濃蒜香香草汁🌿口感彈牙鮮蝦雞尾酒。千島醬沙律酸酸甜甜好清新🫶🏼掛杯嘅肥美鮮蝦爽口鮮甜西班牙薯餅。佐酒小食😋外脆內餡好creamy👍🏼味道濃郁✨中層蟹肉牛油果三文治。牛油果好軟滑🥑配上鮮味嘅蟹肉,味道豐富明太子多士。鹹香味濃帶有少少辣味🤏多士香脆可口黑松露迷你薄餅。薄餅口感煙韌🤩黑松露香氣撲鼻,味道濃厚吞拿魚墨西哥卷。餡料吞拿魚拌牛油香,加入少少辣椒🌶️提升吞拿魚鮮味,口感軟滑✨上層雜莓忌廉芝士杯。忌廉細緻香滑‼️加上酸甜雜莓,中和呢款甜品唔會過甜👍🏼朱古力意式奶凍。質地好似豆腐柔軟,口感細膩綿密提拉米蘇。咖啡味香濃☕️入口濕潤順滑🫶🏼甜度剛好✨下午茶包埋2杯Prosecco同2杯咖啡或茶唔洗加錢有埋氣泡酒❤️夠晒親民
好有氣派嘅環境👏🏼我嘅舉止即時變得優雅🤣
每日下午兩點至五點提供下午茶套餐
有別於港女afternnon tea🤭特別又美味

✨底層
焗田螺。經典嘅意大利菜式💕香濃蒜香香草汁🌿口感彈牙
西班牙薯餅。佐酒小食😋外脆內餡好creamy👍🏼味道濃郁

✨中層
蟹肉牛油果三文治。牛油果好軟滑🥑配上鮮味嘅蟹肉,味道豐富
明太子多士。鹹香味濃帶有少少辣味🤏多士香脆可口
黑松露迷你薄餅。薄餅口感煙韌🤩黑松露香氣撲鼻,味道濃厚

✨上層
朱古力意式奶凍。質地好似豆腐柔軟,口感細膩綿密
提拉米蘇。咖啡味香濃☕️入口濕潤順滑🫶🏼甜度剛好

✨下午茶包埋2杯Prosecco同2杯咖啡或茶
唔洗加錢有埋氣泡酒❤️夠晒親民
2023-08-23 278 瀏覽
我book左同一個位置樓上嘅the upper desk當時夜晚 我視覺冇咁好 行到樓下有2個外籍男子 表示佢地就係the upper desk 所以我跟左入餐廳落order前我示意左2次 有冇第份menu 我show 埋俾waitress 睇the upper desk menu 佢型決話佢地改左menu 完左成餐飯 先知原來唔係
我book左同一個位置樓上嘅the upper desk
當時夜晚 我視覺冇咁好
落order前我示意左2次 有冇第份menu
佢型決話佢地改左menu
完左成餐飯 先知原來唔係

2023-08-18 231 瀏覽
#星星之食評🍰 🧁 🍧一直都很想跟媽媽去吃afternoon tea~讓她感受一下貴婦的感覺🥰這天就是跟他逛街、食tea、買嘢的一天~🍩 🥧 🍨來到了這間餐廳,裝修帶有歐式風格~每一個位置也是打卡位~ 星星認為最好拍照的打卡位是電話亭~拍出來感覺非常復古~這間餐廳也是一間吧,裏面還有飛鏢、唱K、打桌球~🥂 🥂 🥂Afternoon Tea Set帶兩杯Prosecco~ 就是這杯酒,令到媽媽都醉了🤣然後來了一個三層架的下午茶~這個美美的、有儀式感的層架又可以打一下卡~ 第一層:有焗蝸牛(很久沒吃了,不錯)、蝦沙律(蝦中間放啲明太子,十分有心思)、炸croquette(入面有菇,白汁的感覺,好creamy 很好吃)第二層有牛油果蟹肉三文治(入面有滿滿的蟹肉,十分鮮味)、明太子多士(十分喜歡明太子的我,很喜歡這一味,辣辣的明太子,十分過癮)、松露芝士pizza(好食,松露好香口,芝士好煙韌)、牛油果吞拿Tacos(十分清新的感覺,牛油果配合吞拿魚,又有檸檬的清新,不錯!)第三層雜果奶油小杯(有士多啤梨🍓提子🍇藍莓🫐很清新的感覺)、Tiramisu (香濃的咖啡味!見到tiramisu在頂層
#星星之食評
🍰 🧁 🍧
一直都很想跟媽媽去吃afternoon tea~
讓她感受一下貴婦的感覺🥰
這天就是跟他逛街、食tea、買嘢的一天~
🍩 🥧 🍨
來到了這間餐廳,
裝修帶有歐式風格~
每一個位置也是打卡位~
星星認為最好拍照的打卡位是電話亭~
拍出來感覺非常復古~
這間餐廳也是一間吧,
裏面還有飛鏢、唱K、打桌球~
🥂 🥂 🥂
Afternoon Tea Set帶兩杯Prosecco~
就是這杯酒,令到媽媽都醉了🤣

然後來了一個三層架的下午茶~
這個美美的、有儀式感的層架又可以打一下卡~
第一層:

第二層

第三層
雜果奶油小杯(有士多啤梨🍓提子🍇藍莓🫐很清新的感覺)、Tiramisu (香濃的咖啡味!見到tiramisu在頂層已經十分開心)、朱古力柚子奶凍(吃埋甜點就十分滿足了)

吃完afternoon tea,
在每人學一杯咖啡,
真的很圓滿~
🥰 🥰 🥰
📍 La Rosabelle Restaurant Lounge and Bar (Tung Chung Sheraton)
Shop G01-G02, T-Bay, Sheraton Hotel, 9 Yi Tung Road, Tung Chung, Tung Chung, Lantau Island
2023-08-05 101 瀏覽
環境優美可以放鬆閒聊打卡一流食物跟飲品質素很好。現場亦有live band生日去時還有生日歌及畫了happy bday !!會想再去多次:)東涌的其中之一好選擇不妨一試!
我正在尋找一個寵物友好的餐廳,我现可能已經發现了,我两个是一對夫婦,我怎樣好對待他们的𠖥物,我们感到惊訝。所有的工作人员都是狗戀人,我们感覺到超级舒適。此外,装飾真的很雄偉,我们最终點出了一堆圖片。 绝對建議𠖥物愛好者去La Rosabelle.I was browsing for a pet-Friendly restaurant and i might have found the prefect one.I’m the mother of two cute poodles and i was surprised by how good they treated my babies. All the staffs were dog lovers and we felt super comfortable there. Also , the decor was really majestic and we ended up clicking bunch of pictures. Would definitely recommend LaRosabelle for pet lover
I was browsing for a pet-Friendly restaurant and i might have found the prefect one.I’m the mother of two cute poodles and i was surprised by how good they treated my babies. All the staffs were dog lovers and we felt super comfortable there. Also , the decor was really majestic and we ended up clicking bunch of pictures. Would definitely recommend LaRosabelle for pet lovers!!
2023-07-29
  • Best Pizza
  • seafood paella
  • German Pork Knuckle
2023-04-15 164 瀏覽
The restaurant is actually inside Sheraton hotel but the quality is extremely bad for both services and food quality.(1) Mussels are not fresh and smelly(2) kept serving the wrong orders (3) they changed our order of oysters from a dozen to half by saying that they are out of stocks. The waiter confirmed the order and then one hour later, another waiter came back and said that all are sold out(4) they claimed that their tablet was out of order, so they can’t see the booking and remark from OpenR
(4) they claimed that their tablet was out of order, so they can’t see the booking and remark from OpenRice

The most frequently heard phase for my whole dinner was “sorry” from various waiters.

The owner said he would compensate us with half dozen of oysters, however, “Thanks but No thanks!”
No more for this restaurant 🙅🏻‍♀️
2023-04-15
生日
2023-04-08 121 瀏覽
二訪這間在室內設計方面做得相當優越超班的餐廳,第一次來無論環境上菜速度食物質素都完美,所以就决定和父母再來一次,結果和第一次相比,大相逕庭。星期日中午到訪,餐廳八成入座,選定好食物招手找侍應找了十分鐘😡,然後就是上菜速度太慢🙄,等了45分鐘才有第一道主菜,根據爸爸所說:“碟甘多,意粉甘少,要煮45分鐘?”😆唉,係囉,跟住又無限等到天昏地暗,三吹四請先來第二道菜,查問侍應點解今日上菜甘慢?佢竟然話:“Every table complains the same thing!”🦧😆因為唔想再等既原因,决定取消第三度菜。希望餐廳轉變一下經營模式,恐怕餐廳遲早會被取代,因為T-Bay確實有更多好選擇呢。

父親節
2023-04-04 137 瀏覽
之前假期同朋友們嚟到呢間餐廳chill吓💖呢到嘅裝修環境都係宮廷風格✨除咗壁畫仲有中古風嘅裝飾品🕰️打卡同食物質素都一流啊~❣️//🥑蟹肉牛油果沙律 $168蟹肉好多好鮮甜🥺牛油果蓉都好清新💫食到蕃茄粒、牛油果粒同埋絲絲嘅蟹肉🦀口感好豐富💕🦪法國生蠔(半打)$268生蠔係法國直送✈️海水味唔重反而好鮮甜爽口😋🐚法式青口鍋配炸薯條 $248青口配香草忌廉汁真係完美組合🤍青口好新鮮嫩滑🙈真係忍唔住食住好多隻🤣🦞原隻龍蝦海鮮炒飯 $498一上枱就聞到好香😭原隻龍蝦好juicy肉質鮮嫩🥳炒飯鮮味十足💯非常推薦啊🫶🏼🐷炭燒豬仔骨配炸薯條 $268呢款豬仔骨燒得啱啱好🔥滿滿嘅燒烤醬汁同肉汁,見到都流晒口水🤤🍖切德國咸豬手配炸薯條 $328豬手外皮好脆但肉質仲keep 到juicy😎食落一啲都唔柴~配埋蘿蔔絲同酸汁食更加開胃🤭🍔澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條 $238和牛份量十足🫡牛質夠嫩牛味香濃😻佢哋嘅主菜大多都有粗薯條完全食唔停口啊🤣🍝黑松露白汁帶子意粉 $198帶子都係好鮮甜,煎得好香🥰擺盤精美,食落creamy但唔會太膩🤭🍰芝士蛋糕 $78🍮法式焦糖燉蛋 $78兩款甜品水準都好高😽芝士蛋糕芝士味香,燉蛋
🥑蟹肉牛油果沙律 $168

🍔澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條 $238

🍝黑松露白汁帶子意粉 $198

🍰芝士蛋糕 $78
🍮法式焦糖燉蛋 $78
兩款甜品水準都好高😽芝士蛋糕芝士味香,燉蛋嘅焦糖面燒得好脆身🤓蛋味好濃💘
星期日約咗班朋友行東薈城🛍️,去之前朋友話想去附近間打卡餐廳📸食lunch~餐廳裝修得好精緻😍,有好多畫🖼️和裝飾品,仲有少少復古嘅feel🕰️,加上環境好闊落,果然好適合打卡❣️而令我估唔到嘅係連食物水準都幾好喎😋蟹肉牛油果沙律🥗 面頭有好多蟹肉🦀味道鮮甜,配埋清新嘅牛油果🥑好fresh嘅感覺🌱法國生蠔🦪 一向鍾意食生蠔嘅我,見到咁抵食就叫咗半打🤣海水味豐盈🌊又夠爽口清甜😋原隻龍蝦海鮮炒飯🦞龍蝦煮嘅火喉剛剛好👍🏻龍蝦肉夠實淨彈牙😋而炒飯索滿龍蝦海鮮嘅鮮味好夠味~澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條🍔C先生一向都鍾意食burger但又要求多多🤣佢話呢個包有烘過,有少少脆口,加上有牛油香味🧈漢堡扒牛味濃、夠厚夠juicy💦好好食😋不過佢覺得漢堡扒嘅肉可以唔洗攪得太軟滑,保留一啲顆粒口感會更正~但我就覺得無咩問題🤣德國鹹豬手配炸薯條🐷呢個我都好推薦🌟豬手外皮香脆,内裡肉質細嫩😍就算唔沾醬都好好食👍🏻另外我地仲叫咗黑松露白汁帶子意粉🍝、炭燒豬仔骨配炸薯條🍖,和法式青口鍋配薯條🥘全部都幾好食😋不過我已經開始飽,只係食到好少🥲睇到呢度,細心嘅你應該會發現有好多薯條🍟我想講呢度嘅薯條好好食❣️佢係粗薯條,但可以炸到好香

蟹肉牛油果沙律🥗

法國生蠔🦪

原隻龍蝦海鮮炒飯🦞

澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條🍔

德國鹹豬手配炸薯條🐷

睇到呢度,細心嘅你應該會發現有好多薯條🍟我想講呢度嘅薯條好好食❣️佢係粗薯條,但可以炸到好香脆😍唔似其他咁炸完都腍🤷🏻‍♀️不過真係太多,我哋7個人都食唔晒🤣建議大家唔好一次過叫幾樣配薯條嘅食物~

雖然好飽,但C先生有2個胃🤣提議再叫甜品~

芝士蛋糕夠軟滑🍰,法式焦糖燉蛋🍮面頭嘅焦糖唔係燒到硬脆果種,整體好重蛋香味😍兩個甜品都好食😋

餐廳仲有live Band同埋有桌球玩添~我就玩咗一陣,但完全打唔中🤣🤣🤣

我哋係揸車去🚗,T-Bay有泊車優惠,唔揸車嘅可以搭酒店shuttle往來東涌港鐵站~

#東涌#tungchung
#東涌美食 #東涌打卡 #東涌 #金鐘餐廳

• 蟹肉牛油果沙律
  • 澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條
  • 德國鹹豬手配炸薯條
2023-03-21 116 瀏覽
週末跟一大班朋友,去了這間位於東涌灣景薈的西餐廳,裝潢走歐陸復古宮廷風,牆上掛滿歐式油畫,加上古董木系傢具,格調優雅打卡一流。餐廳分室內及室外露天茶座,室內樓底頗高,空間感十足,無論室內或室外皆闊敞舒適,令人心情放鬆。餐廳主打各國歐洲菜式,份量大大份,很適合一班朋友一齊開心分享,是慶生、節日聚會、舉行派對的好地方。跟朋友各人都點了多款主菜,個個都食完大讚。🦋蟹肉牛油果沙律 $168鮮甜的蟹肉配搭清香的牛油果蓉,口感豐富,清新又健康。🦋法國生蠔(半打) $268生蠔由法國直送,鮮甜爽脆,生蠔迷不妨試試。🦋原隻龍蝦海鮮炒飯 $498好有霸氣的原隻龍蝦,賣相吸引,海鮮炒飯鮮味盡收,啖啖滋味。🦋法式青口鍋配炸薯條 $248青口嫩口無沙,蘸上香濃撲鼻的香草忌廉汁,令人食指大動。🦋黑松露白汁帶子意粉 $198擺盤用心,帶子肉厚鮮甜,意粉掛滿黑松露白汁份外惹味。🦋德國咸豬手配炸薯條 $328原隻豬手燒得皮脆肉嫩,令人食不停口。

跟朋友各人都點了多款主菜,個個都食完大讚。
🦋蟹肉牛油果沙律 $168
鮮甜的蟹肉配搭清香的牛油果蓉,口感豐富,清新又健康。

🦋法國生蠔(半打) $268
生蠔由法國直送,鮮甜爽脆,生蠔迷不妨試試。

🦋原隻龍蝦海鮮炒飯 $498
好有霸氣的原隻龍蝦,賣相吸引,海鮮炒飯鮮味盡收,啖啖滋味。

🦋法式青口鍋配炸薯條 $248
青口嫩口無沙,蘸上香濃撲鼻的香草忌廉汁,令人食指大動。

🦋黑松露白汁帶子意粉 $198
擺盤用心,帶子肉厚鮮甜,意粉掛滿黑松露白汁份外惹味。

🦋德國咸豬手配炸薯條 $328
原隻豬手燒得皮脆肉嫩,令人食不停口。