星期日約咗班朋友行東薈城🛍️,去之前朋友話想去附近間打卡餐廳📸食lunch~餐廳裝修得好精緻😍,有好多畫🖼️和裝飾品,仲有少少復古嘅feel🕰️,加上環境好闊落,果然好適合打卡❣️而令我估唔到嘅係連食物水準都幾好喎😋蟹肉牛油果沙律🥗 面頭有好多蟹肉🦀味道鮮甜,配埋清新嘅牛油果🥑好fresh嘅感覺🌱法國生蠔🦪 一向鍾意食生蠔嘅我,見到咁抵食就叫咗半打🤣海水味豐盈🌊又夠爽口清甜😋原隻龍蝦海鮮炒飯🦞龍蝦煮嘅火喉剛剛好👍🏻龍蝦肉夠實淨彈牙😋而炒飯索滿龍蝦海鮮嘅鮮味好夠味~澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條🍔C先生一向都鍾意食burger但又要求多多🤣佢話呢個包有烘過,有少少脆口,加上有牛油香味🧈漢堡扒牛味濃、夠厚夠juicy💦好好食😋不過佢覺得漢堡扒嘅肉可以唔洗攪得太軟滑,保留一啲顆粒口感會更正~但我就覺得無咩問題🤣德國鹹豬手配炸薯條🐷呢個我都好推薦🌟豬手外皮香脆,内裡肉質細嫩😍就算唔沾醬都好好食👍🏻另外我地仲叫咗黑松露白汁帶子意粉🍝、炭燒豬仔骨配炸薯條🍖,和法式青口鍋配薯條🥘全部都幾好食😋不過我已經開始飽,只係食到好少🥲睇到呢度,細心嘅你應該會發現有好多薯條🍟我想講呢度嘅薯條好好食❣️佢係粗薯條,但可以炸到好香

蟹肉牛油果沙律🥗

法國生蠔🦪

原隻龍蝦海鮮炒飯🦞

澳洲和牛芝士漢堡配炸薯條🍔

德國鹹豬手配炸薯條🐷

睇到呢度,細心嘅你應該會發現有好多薯條🍟我想講呢度嘅薯條好好食❣️佢係粗薯條,但可以炸到好香脆😍唔似其他咁炸完都腍🤷🏻‍♀️不過真係太多,我哋7個人都食唔晒🤣建議大家唔好一次過叫幾樣配薯條嘅食物~

雖然好飽,但C先生有2個胃🤣提議再叫甜品~

芝士蛋糕夠軟滑🍰,法式焦糖燉蛋🍮面頭嘅焦糖唔係燒到硬脆果種,整體好重蛋香味😍兩個甜品都好食😋

餐廳仲有live Band同埋有桌球玩添~我就玩咗一陣,但完全打唔中🤣🤣🤣

我哋係揸車去🚗,T-Bay有泊車優惠,唔揸車嘅可以搭酒店shuttle往來東涌港鐵站~

#東涌#tungchung
#東涌美食 #東涌打卡 #東涌 #金鐘餐廳