2021-12-29 170 瀏覽
💃🏻🇮🇹【 𝐋𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐚𝐛𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞 & 𝐁𝐚𝐫 】🇮🇹💃🏻⋄—————⧫♟⧫—————⋄▪️◾️𝐄𝐍𝐓𝐑𝐄𝐄◾️▪️🐚𝑪𝑶𝒁𝒁𝑬 𝑨𝑳𝑨 𝑫𝑰𝑨𝑽𝑶𝑳𝑨🥖(𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘪𝘯 𝘊𝘢𝘴𝘴𝘦𝘳𝘰𝘭𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘸𝘦𝘥 𝘪𝘯 (𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘰𝘳 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺) 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺-𝘊𝘩𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘗𝘢𝘳𝘴𝘭𝘦𝘺. 𝘎𝘳𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺-𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥)⋄▪️◾️𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃◾️▪️🐟𝑺𝑬𝑨𝑹𝑬𝑫 𝑭𝑹𝑬𝑺𝑯 𝑻𝑼𝑵𝑨 𝑺𝑨𝑳𝑨𝑫🥗(𝘗𝘢𝘯-𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘙𝘰𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘰𝘯 𝘉𝘦𝘥, 𝘵𝘰𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘪𝘮𝘦 & 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘝𝘪𝘯𝘢𝘪𝘨𝘳𝘦𝘵𝘵𝘦)🥑𝑳𝑨 𝑽𝑨𝑵𝑰𝑻𝑶𝑺𝑨🍅(𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘎𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴, 𝘊𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘚𝘩𝘢𝘷𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘳𝘰𝘵𝘴 𝘪𝘯 𝘛𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘦𝘢𝘯 𝘋𝘳

—————⧫♟⧫—————

▪️◾️𝐄𝐍𝐓𝐑𝐄𝐄◾️▪️

🐚𝑪𝑶𝒁𝒁𝑬 𝑨𝑳𝑨 𝑫𝑰𝑨𝑽𝑶𝑳𝑨🥖

▪️◾️𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃◾️▪️

🐟𝑺𝑬𝑨𝑹𝑬𝑫 𝑭𝑹𝑬𝑺𝑯 𝑻𝑼𝑵𝑨 𝑺𝑨𝑳𝑨𝑫🥗

🥑𝑳𝑨 𝑽𝑨𝑵𝑰𝑻𝑶𝑺𝑨🍅
(𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘎𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴, 𝘊𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘚𝘩𝘢𝘷𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘳𝘰𝘵𝘴 𝘪𝘯 𝘛𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘦𝘢𝘯 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨)

▪️◾️𝐌𝐀𝐈𝐍𝐒◾️▪️

🦐𝑺𝑷𝑨𝑮𝑯𝑬𝑻𝑻𝑰 𝑨𝑰 𝑪𝑨𝑹𝑻𝑶𝑪𝑰𝑶🍝
(𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘚𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘪𝘯 𝘓𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦)

🥓𝑷𝑹𝑶𝑺𝑪𝑰𝑼𝑻𝑻𝑶 𝑬 𝑭𝑼𝑵𝑮𝑯𝑰 𝑷𝑰𝒁𝒁𝑨🍕
(𝘈𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 & 𝘗𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢𝘳 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘏𝘢𝘮 𝘗𝘰𝘳𝘵𝘰𝘣𝘦𝘭𝘭𝘰 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 & 𝘔𝘰𝘻𝘻𝘢𝘳𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘰𝘯 𝘢 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘖𝘳𝘦𝘨𝘢𝘯𝘰 & 𝘖𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭)

🍔𝑺𝑼𝑷𝑹𝑬𝑴𝑬 𝑩𝑼𝑹𝑮𝑬𝑹 𝑨𝑫𝑫 𝑺𝑶𝑭𝑻 𝑪𝑹𝑨𝑩🦀
(𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭 𝘉𝘦𝘧𝘧 𝘗𝘢𝘵𝘵𝘺, 𝘐𝘤𝘦𝘣𝘦𝘳𝘨 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦, 𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘻𝘦𝘥 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯, 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦, 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴)

▪️◾️𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓𝐒◾️▪️

🧀𝑺𝑨𝑳𝑻𝑬𝑫 𝑪𝑨𝑹𝑨𝑴𝑬𝑳 𝑪𝑯𝑬𝑬𝑺𝑬𝑪𝑨𝑲𝑬🍰

🍩𝑫𝑶𝑼𝑩𝑳𝑬 𝑪𝑯𝑶𝑪𝑶𝑳𝑨𝑻𝑬 𝑻𝑨𝑹𝑻🥧

▪️◾️𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊𝐒◾️▪️

🥂𝑯𝑶𝑼𝑺𝑬 𝑾𝑰𝑵𝑬 (𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 )🍾

🍸𝑪𝑶𝑪𝑲𝑻𝑨𝑰𝑳𝑺 - 𝑴𝒂𝒓𝒈𝒂𝒓𝒊𝒕𝒂🥃
(𝘗𝘰𝘮𝘦𝘨𝘳𝘢𝘯𝘢𝘵𝘦, 𝘗𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵, 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺, 𝘉𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺)

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄
2021-12-10
Enjoying live band music with delicate food in La Rosabelle Bar & Grill. Luxurious and classy interior design. So enjoyable. 𓋩 BRUSCHETTA PARMAFresh Burrata Cheese, Tomatoes & Parma Ham非常好吃的前菜,芝士和Parma Ham的鹹香令人食慾大增。𓋩 COZZE ALA DIAVOLABlue Mussels in Casserole stewed in Creamy Garlic Sauce藍青口份量多而且非常出色。蒜蓉忌廉汁非常惹味,用附上的麵包沾蘸著吃,perfect! 必試推介!𓋩 SEAFOOD PAELLATraditional Spanish Rice Cooked with Mixed Fresh Seafood西班牙海鮮飯也是必點推介,醬汁充足非常濕潤,上面鋪的海鮮也毫不吝嗇,而且一眾貝殼類海鮮煮得剛剛好,不會overcooked。鮮嫩好吃!𓋩 Rosa & Belle (Vodka, P

𓋩 BRUSCHETTA PARMA

𓋩 COZZE ALA DIAVOLA

BRUSCHETTA PARMA
COZZE ALA DIAVOLA

𓋩 SEAFOOD PAELLA

𓋩 Rosa & Belle
(Vodka, Passionfruit, Pineapple, Lemon)

𓋩 La Rosa Pome
(Ginger Beer, Soda, Sprite, Fresh Rosemary)

SEAFOOD PAELLA
La Rosa Pome
Rosa & Belle

Cocktail和Mocktail都很出色,聽著Live Band Music喝著酒,這才是Happy Friday的正常操作。Cheers!
📸

2021-12-10
BRUSCHETTA PARMA
COZZE ALA DIAVOLA
SEAFOOD PAELLA
La Rosa Pome
2021-12-19 492 瀏覽
“La Rosabelle”由店主夫婦兩位女兒嘅英文名組合而成,足以感受到父母嘅愛💓~ 位於馬灣、將軍澳同東涌都有分店,而呢間係最新開幕嘅東涌店。剛步入餐廳就比古典宮殿式裝潢所驚艷🕯,每一個角落都打卡度滿分,仲可以摸着酒杯底玩桌球檯同飛標機🎱!聽講新菜單由意大利主廚監修🇮🇹,希望突破大眾化嘅意大利菜,所以品嘗下精選菜單,以下一一為大家介紹————————————————🔸Entrée🔸👅 Coz every Ala Diavola👍🏻藍青口鮮味十足,似一粒粒小型海洋炸彈💣,法包吸滿辣番茄汁更美味.👅Bruschetta Parma👍🏻 法包軟硬度剛好,火腿鹹中帶油脂香,配黑醋汁、小番茄同布拉塔芝士🍅,簡單食材就滋味無窮🔸 Salads🔸👅 Seared Fresh Tuna Salad👍🏻輕輕煎熟裹滿黑白胡椒碎嘅吞拿魚🐟、一口品嘗到生熟口感,柚子增添一點清爽.👅 La Vanitosa👍🏻有炒蘑菇同唔同種類蔬菜🥕,配口味較甜嘅傳統地中海醬汁,想清清地開胃就啱啦🔸Mains🔸👅 Cioppino - Catch Of The Day👍🏻一盤傳統意大利海鮮鍋,包括新鮮青口、魷魚、八爪魚、帶

🔸Entrée🔸
👅 Coz every Ala Diavola
👅Bruschetta Parma

🔸 Salads🔸
👅 Seared Fresh Tuna Salad
👅 La Vanitosa

🔸Mains🔸
👅 Cioppino - Catch Of The Day
👍🏻一盤傳統意大利海鮮鍋,包括新鮮青口、魷魚、八爪魚、帶子、海蝦同龍蝦等🦞,呢道菜嘅難度係掌握唔同海鮮嘅熟度,好似百寶箱愈食愈有驚喜,海鮮迷必食

👅 Ossobuco
👍🏻煨煮嘅羊小腿輕力一叉就散開🐑,有羊味又無咩膻味,伴以奶滑薯蓉及鮮蔬

🔸Dessert🔸
👅 Tiramisu
👍🏻芝士餡甜度較低,海綿蛋糕浸泡黑咖啡☕️,餘韻甘甘苦苦
👅 Salted Caramel Cheesecake
👍🏻 焦糖味雲石花紋,芝士餡唔太膩🍰,小小一件做飯後甜品剛好

🔸Drinks🔸
👅 Rosa & Belle
👍🏻 酸酸甜甜嘅菠蘿同熱情果味🥃,Vodka酒香徐徐而來,算係順口好飲嘅Cocktail
👅 Virgin Mojito
👍🏻薄荷宜人香氣🌱,青檸酸爽,萬年不敗嘅Mocktail

🚩總結:好似去咗外國渡假一樣😎

————————————————
🌟注意:餐廳位置酒店外接連嘅廣場,地下左前方,設有戶外位置
📍 La Rosabelle Bar & Grill
地址:東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖
🗺地區:東涌
📥分類:西餐
💰人均消費:201至400蚊
1K
2021-12-18 136 瀏覽
呢間位於東涌既意大利餐廳好大間,位於東涌既海旁,有戶外同戶內既座位,約埋朋友黎呢個咁舒服既環境食飯chill,感覺就好似去左一場小旅行咁!前菜點左Cozze Ala Diavola,係汁煮青口啊!青口既肥美同新鮮。另外仲有Bruschetta Parma,薄薄既Parma ham 放喺香脆既法包上面,口感豐富。主菜點左catch of the day,有多款唔同既海鮮,包蟹、青口、蜆同埋龍蝦,一次過滿足多個願望。焗羊膝炆得好腍好入味,正!餐廳呢晚仲有live music,聽住咁好聽既歌享受美食真係好開心!

焗羊膝炆得好腍好入味,正!

2021-12-16 148 瀏覽
星期四黎左東涌Sheraton 呢到有好多間餐廳 見呢間有ladies night free drinks 6-8pm 問左會free d 咩: wine bla bla bla... 先入座當時7:10左右 坐底叫左杯white wine先 佢仲問我地想飲邊隻white wine 心諗free既仲有得簡甘好...點知原來係惡夢既開始之後慢慢睇下個menu 叫左個海鮮拼盤等到7:30 杯white wine都飲哂 野食都未黎 見到某評論推介mojito 叫番杯先 finally7:40左右 野食終於到了... 海鮮拼盤同想像既都差幾遠 似西班牙炒飯走飯甘 但味道唔差 呢個時候未到8點 仲可以叫多杯hoegarden. Lastly 食埋個carbonara 就非常滿足到埋單果下 所有drinks都計錢 埋單$1058 問番佢乜唔係ladies night咩 佢只係答只係話free house wine,吹脹~甘佢一開波問咩要邊隻white wine 😡然後呢到某評論又話咩ladies night飲mojito 😡Ok fine 係我地蠢冇問清楚 所以希望之後女士們不要再中伏啦🥲
之後慢慢睇下個menu 叫左個海鮮拼盤

到埋單果下 所有drinks都計錢 埋單$1058

Ok fine 係我地蠢冇問清楚
所以希望之後女士們不要再中伏啦🥲
2021-12-16 74 瀏覽
“Bruschetta Parma”“Cozze Ala Diavola”“Caprese”“La Vanitosa”“Cioppino - Catch of the Day”“Filet Mignon (12oz) with Skewer Prawns”“La Rosa Pome”“Virgin Mijito”東涌Sheraton開咗唔少好chill嘅餐廳Weekend過嚟食嘢飲嘢就岩哂🥰當中La Rosabelle就走歐陸宮廷風,打卡一流間唔中仲有live band駐場表演氣氛一流🎶菜式方面餐廳主要提供意大利菜意粉,Risotto,pizza,海鮮等等都有得叫🍝🍕用嘅食材都幾新鮮,食物味道都好唔錯😇特別推介主菜Filet Mignon🐮食落肉質嫩滑,完全唔會韌🥩Cioppino燉海鮮有龍蝦🦞大蝦🦐,蟹肉🦀,蜆,青口配上嘅麵包吸哂海鮮湯嘅味超正😋
“Bruschetta Parma”
“Cozze Ala Diavola”
“Caprese”
“La Vanitosa”
“Cioppino - Catch of the Day”
“La Rosa Pome”
“Virgin Mijito”

東涌Sheraton開咗唔少好chill嘅餐廳
Weekend過嚟食嘢飲嘢就岩哂🥰
當中La Rosabelle就走歐陸宮廷風,打卡一流
間唔中仲有live band駐場表演氣氛一流🎶
菜式方面餐廳主要提供意大利菜
意粉,Risotto,pizza,海鮮等等都有得叫🍝🍕
用嘅食材都幾新鮮,食物味道都好唔錯😇
特別推介主菜Filet Mignon🐮
食落肉質嫩滑,完全唔會韌🥩
Cioppino燉海鮮有龍蝦🦞大蝦🦐,蟹肉🦀,蜆,青口
配上嘅麵包吸哂海鮮湯嘅味超正😋
2021-12-16 73 瀏覽
今日黎到La Rosabelle晚餐,位於東涌Sheraton Hotel入面,原來老闆兩夫婦係用Rosa & Belle呢對寶貝女黎道命名㗎🥰😚實在好值得紀念~餐廳裝修用左宮廷風,啡色既格調,牆上掛左一幅幅畫作同classic既吊燈,彷彿置身於80世紀皇宮入面進餐🍽最正既地方係有live band🎸外國人都唱國語歌同講流利廣東話,炒熱氣氛!啲Jazz、pop song令一眾外國食客興奮地圍係台前跳舞💃🏻💃🏻主唱仲好貼心,為當天正日生日嘅媽媽唱生日歌🎂好開心🥳.✨Entree前菜✨Bruschetta Parma🍞好軟熟既麵包,搽左一層厚厚既新鮮Burrata Cheese🧀配左充滿鹹香既Parma Ham,一致讚好❣️.Cozze Ala Diavola🍲用砂鍋裝住藍青口,每隻都大大粒肉㗎,用蕃茄醬同蒜蓉燉成醬汁,令藍青口更加入味,落埋黑椒惹味啲添!配埋新鮮焗製既麵包🥯.✨Salad沙律✨Caprese🧀傳統既意大利沙律🥗有我最鐘意既新鮮Buffalo Cheese,火箭菜加上青瓜同蕃茄仔,落左意大利黑醋非常香😍.✨Mains主菜✨Seafood Paella🥘好懷念西班牙既美食啊,P

✨Entree前菜✨
Bruschetta Parma🍞

Cozze Ala Diavola🍲

✨Salad沙律✨
Caprese🧀

✨Mains主菜✨
Seafood Paella🥘
好懷念西班牙既美食啊,Paella係我最愛💖有隻超大又爽口既大蝦🦐仲有青口、蜆同蝦仁,炒飯係用茄汁底炒既,如果再鹹少少會更突出呀個味道

Seabass🐟
好大條鱸魚呀!焗出黎好香呀,個皮好香脆,魚肉依然keep到好滑,配菜有菠菜,擠啲檸檬汁同蒜香橄欖油🍋就能帶出鱸魚既味道啦🙂

✨Desserts甜品
Salted Caramel Cheesecake 🍰
芝士蛋糕質地係半熟軟,芝士味頗重,加左啲焦糖醬,可能硬身返會好啲,食落口有少少黏住🙈

Double Chocolate Tart🍫
呢個唔錯幾好食,味道濃郁,質地厚實,餅皮都幾香呀
✨Cocktail and Wine✨
Rosa & Belle
好甜呀用兩個囡囡起左個cocktail,而且好好飲,值得推介!Vodka加左熱情果、菠蘿🍍同檸檬🍋,飲落口唔會過甜,所有野夾得非常好🤩😚
House White Wine
另外杯白酒就用黎送海鮮,因為是晚主要係食魚同海鮮🦞
2021-12-12 69 瀏覽
平時去東涌... 除咗去Outlet行吓🚶‍♂️🚶‍♀️、shopping吓🛍... 梗係唔少得去食吓嘢🍕🍝、chill吓🍻🍹啦!座落响Sheraton Hotel 喜來登酒店毗鄰嘅La Rosabelle Bar & Grill 設計別樹一格... 係非一般嘅西式餐廳! 呢度樓底特高... 裝潢典雅華麗... 歐洲宮廷顯赫氣派表露無遺! 🤩 餐廳裏面有Live Band 表演台🎷🎸🥁🎹... 亦有可供玩樂嘅桌球枱、飛鏢機... 响呢度真係可以好relax咁食吓嘢、聽吓歌、玩吓! 👍🏻餐廳外圍設有露天座位... 環境舒適寫意... 輕輕倚住梳化🛋... 樹影婆娑🌴... 令人有種治癒放鬆、無拘無束嘅感覺!😀=== STARTER ===✅ Bruschetta Parma 帕爾瑪火腿、奶酪、蕃茄伴包❤ 意大利開胃小菜... 奶酪配搭帕爾瑪火腿... 中和咗咸度... 口感香濃軟綿!✅ Cozze Ala Diavola燉青口... 配蕃茄、歐芹、大蒜醬、黑胡椒伴包❤ 份量勁多... 賣相及口感相當唔錯!👏=== SALAD ===✅ Tuna Salad烤厚切吞拿魚片... 伴大蒜香醋!

=== STARTER ===
✅ Bruschetta Parma
帕爾瑪火腿、奶酪、蕃茄伴包

✅ Cozze Ala Diavola
燉青口... 配蕃茄、歐芹、大蒜醬、黑胡椒伴包
❤ 份量勁多... 賣相及口感相當唔錯!👏

=== SALAD ===
✅ Tuna Salad
烤厚切吞拿魚片... 伴大蒜香醋!
❤ 大大塊... 勁新鮮... 一d都唔腥! 👍🏻

✅ La Vanitosa
田園沙律... 車厘茄、牛油果、甘筍、蘑菇、沙律菜伴以地中海醬料!
❤ 口感清新... 係輕盈之選... 啱哂我呀!😜

=== MAIN ===
✅ Seafood Paella
傳統西班牙海鮮飯
❤ 冇得輸嘅菜式... 飯粒吸收咗海鮮釋出嘅精華... 味道更添海洋氣息!

✅Cioppino - Catch of the day
傳統意大利燉海鮮... 有龍蝦、大蝦、蜆、青口、蟹肉等等... 配烤麵包!
❤ 一鍋一次過滿足鍾意食海鮮嘅朋友... 所有食材新鮮彈牙... 而且燉得好入味!👍🏻

=== DESSERT ===
✅ Tiramisu
著名嘅意大利咖啡味甜品!
❤ 口感幼滑... 咖啡味同冧酒味搭配出色!

✅ Panna Cotta
正宗意大利奶凍... 配什莓粒及什莓醬!
❤ 滑嘟嘟嘅口感... 濃濃嘅奶香... 一食傾心!

=== DRINKS ===
✅ La Rosa Pome
薑啤、新鮮迷迭香、雪碧、梳打調整而成!
❤ 係Mocktail... 無酒精飲品... 香甜易入口... 好啱女士們!
✅ Virginia Mojito
薄荷葉、糖漿、青檸、梳打調整而成!
❤ 同樣係無酒精飲品... 口味清新!

除咗食物質素喺水準之上... 呢度嘅環境同氣氛都好正... 絕對推介!👍🏻👍🏻👍🏻

今天很高興來到東涌世茂喜来登酒店Sheraton hotel,酒店中有間很高級的西式餐廳La rosabelle,由來自意大利的主廚負責烹調美食。有精彩的音樂表演看,令我最難忘的是聽了外國人唱國語歌《童話》。我很享受整個晚餐過程,樂在其中 Cozze Ala Diavola:Blue Mussels in Casserole stewed in Tomato or Creamy Garlic Sauce with Freshly-Chopped Parsley.藍貽貝很爽口彈牙,滲入蕃茄及奶油味,鮮味十足。藍貽貝是淡菜青口,屬於蚌類。蛋白質含量豐富,一試難忘。另有大蒜醬配新鮮切碎的歐芹伴碟,蒜味香濃。黑胡椒粉配新鮮出爐的麵包,麵包香脆入味。 La Vanitosa: 新鮮的田園沙律,味道清新,配料豐富,有蘑菇、櫻桃番茄、傳統地中海醬料中的鱷梨和胡蘿蔔絲,蘿蔔切成化狀易入口,健康有益,作為前菜就最適合,令我非常開胃!絕對是原圖,手機光度高Caprese:Traditional “Italian Flag” made with Fresh Buffalo Cheese, Tomatoes,

絕對是原圖,手機光度高

Caprese:
Traditional “Italian Flag” made with Fresh Buffalo Cheese, Tomatoes, Basil
這是傳統的意大利菜式,由新鮮的水牛奶酪、西紅柿、羅勒製成,清新香草味混合蕃茄,再加上奶酪疊成像蛋糕形狀。🧀水牛奶酪味道很特別,是在意大利以水牛奶製作而成,質感像凝乳,冰涼香滑。

Ossobuco:這是意大利語,意思是有洞的骨頭,廚師製作的羊腿太滋味,肉質軟嫩,肥腴美味的骨髓更是這道菜的精華。另外,用 Nero d’Avola 紅酒醃製羊腿,羊肉鮮味突出,肉汁跟紅酒混為一體,再配以新鮮蔬菜、土豆泥和香脆洋蔥,令這菜式口感更豐富。

甜品
提拉米蘇:最面層撒滿香濃的咖啡味碎粉,中層的蛋糕入口即溶,夾雜著酒冧,令人濃情入心,再三回味。咖啡及酒冧跟芝士味份量的比例剛好,中間夾著芝士、蛋黃及糖的混合而成的黏軟cream狀,入口即溶,口感細膩香滑。

Chocolate tart:
朱古力撻的盤碟設計美觀,加上吃完濃味主菜,再吃這件朱古力撻就更加覺得甜入心,很適合香港人的口味😁朱古力cream密度高,質感黏稠,不是乾身糕狀那種,口感更豐盈。

飲品
Mocktail雞尾酒:玫瑰果香氣四溢,薑汁啤酒令啤酒味道變得甘甜,又不會太刺喉。混合蘇打水、雪碧、新鮮迷迭香,整杯飲品多種味道集於一身。

Rosa and Bella:包含Vodka, Passionfruit, pineapple , lemon(酒,熱情果、菠蘿、檸檬)水果味清香,有支針籤串起櫻桃和切片菠蘿,我邊吃水果,邊喝特飲。飲品顏色鮮艷奪目,陽光氣色令人開懷,味道淡雅,適合大眾化的口味。

門面:

內在環境:
有桌球玩,設施齊全

畫有復古歐洲風格

• Ossobuco
  • German Pork Knuckle
2021-11-22 62 瀏覽
✨✨👍🏻👍🏻food and atmosphere are great. like the Sangria and seafood Paella 🦞 Have been here for the second time
✨✨👍🏻👍🏻
2021-10-23 100 瀏覽
🇭🇰喜來登酒店歐洲格調餐廳【#LaRosabelleBar&Grill 】🌴Holiday Vibes in Hong Kong🏕裝修得勁靚真係好似去咗外國咁法式青口鍋 $188發現呢個都幾出名差唔多枱枱都會嗌 細細隻但肉厚嫩滑海水味重鮮味濃 湯汁都甜甜地 如果可以再配少少蒜蓉包用嚟點啲湯汁就更好啦炭燒豬仔骨配炸薯條 $228豬仔骨口感豐富整得啱啱好之餘唔會太硬 咬帶去滿口肉香重幾juicy 用咗啲BBQ醬食落帶少少甜 份量都幾大啲薯條都熱辣辣想點唔會擺左好耐冧晒不過我覺得可以擺多幾款茄汁以外既醬比客人點逢星期四 Lady’s Night 8pm前Free Drink無限飲紅白同香檳我起碼都飲咗四五杯香檳😆而逢星期五六就有Live Band 下次有機會我一定會嚟睇~La Rosabelle Bar & Grill (東涌)東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖

🌴Holiday Vibes in Hong Kong🏕

裝修得勁靚真係好似去咗外國咁

法式青口鍋 $188

炭燒豬仔骨配炸薯條 $228
啲薯條都熱辣辣想點唔會擺左好耐冧晒
不過我覺得可以擺多幾款茄汁以外既醬比客人點

我起碼都飲咗四五杯香檳😆

La Rosabelle Bar & Grill (東涌)
東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖
2021-10-22 1476 瀏覽
🌸東涌美食🌸La Rosabelle Grill & Bar🥂💃🏻隱世宮廷風西餐廳👑今天相約朋友到東涌Outlet 血拼,為轉季做好準備。我們血拼過後,就到位於一間位於東涌Sheraton 酒店附近的隱世至Chill 西餐廳-「La Rosabelle Grill & Bar」享用晚餐❗餐廳鋪面非常之寬敞舒適,裝修典雅舒適,呈宮廷復古風,有宮廷西式吊燈及藝術畫作點綴,而且燈光甚有情調,還有復古風的梳化坐位及餐桌❗餐廳還設有室外用餐區,可以在室外chill住享受美饌。而店員親切有禮,絕對是悠閒打卡必食之選❗️碰巧星期四為Ladies Night💃🏻,女仕於晚上6時至8時也能免費暢飲House Wine 及 House Spirits🥂我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟Oxyster 6pcs $128生蠔擺盤精緻,肉質肥美而且非常新鮮美味,加上檸檬汁一同食用非常清新❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟Meat Paella $198這是一款少有的香草、青豆配豬仔骨的西班牙海鮮飯,菜式賣相精美,配有有多件肉質鮮嫩的豬仔骨排,配搭粒粒入味的西班牙海鮮炒飯食用味道一流❗️美
💃🏻隱世宮廷風西餐廳👑

賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
Meat  Paella
3️⃣🌟Vongole Linguine $148
這是一款蜆肉扁意粉,蜆肉肥美鮮味,意粉彈牙可口,加上香草醬汁,味道相當清新❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
Vongole linguine
4️⃣🌟Pineapple Smoothies $60
這是杯份量十足的菠蘿沙冰,賣相精美,沙冰幼滑,味道清甜❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
Pineapple  Smoothies
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳菜式質素高,提供多款特式飲品,而餐廳裝修非常華麗精緻❗是東涌一帶必到的隱世悠閑西餐廳之選❗
2021-10-21
  • Oyster
  • Vongole  linguine
  • Meat  paella
2021-10-21 79 瀏覽
入黎outlet行街 買完野 睇下有咩好食search到依間幾有歐洲風味既餐廳 所以就黎左呢一間歐洲風味好濃厚,空間感好大,而且啲設施同裝橫有復古嘅味道House CocktailShirley Temple兩杯飲品都好有特色,一邊飲住一邊同朋友望住靚裝修傾偈,特別有feel😆Angus Rib Eye 12oz 肉排厚度夠👍🏽 而且煎得岩岩好 食落去唔會好難咬 好濃郁既肉味 👍🏽 粗薯條份量夠多 真係好似食緊薯仔咁 好freshSeafood Paella包含咗好多款海鮮種類喺入面 有蜆、蝦、青口、魷魚 仲要每款嘅海鮮都好多隻 所以既鮮味都滲入哂去啲飯度!夠哂鮮🧡 而且啲飯唔會太鹹 調味幾好
入黎outlet行街 買完野 睇下有咩好食
search到依間幾有歐洲風味既餐廳 所以就黎左
House Cocktail
Shirley Temple

Angus Rib Eye 12oz
粗薯條份量夠多 真係好似食緊薯仔咁 好fresh

Seafood Paella
包含咗好多款海鮮種類喺入面
有蜆、蝦、青口、魷魚 仲要每款嘅海鮮都好多隻
所以既鮮味都滲入哂去啲飯度!夠哂鮮🧡
而且啲飯唔會太鹹
調味幾好

2021-10-21 96 瀏覽
去東涌喜來登staycation但又冇包buffet,唔驚,嗰度大把野食,我見多數都係西餐,啱晒去chill一chill嘅你。我哋搵咗間環境好特別嘅餐廳,歐陸式風格,入邊勁大,仲有桌球同飛鏢玩。烤法國春雞,$168我哋下晝去嘅,仲有lunch set可以叫,包湯或沙律,都幾抵食,因為通常酒店食嘢會好貴,呢度價錢都合理,份量又足,成隻雞上,仲有好多薯條,啱晒我哋😊雞唔會好乾,肉都算多,佢哋會俾類似橄欖油嘅汁點嚟食,不過我就鍾意點蕃茄醬。燒烤醬手撕豬肉漢堡,$128呢個漢堡有驚喜呀,唔係平時食嘅漢堡扒,而係啖啖豬肉,口感有啲似食緊ribs,好好味,估唔到bbq味嘅肉同漢堡包咁夾👍🏻湯係普通嘅粟米忌廉湯,沙律菜就有埋火箭菜,都ok嘅,不過醋汁少咗啲。總體嚟講,都算ok嘅,價錢都算合理。

烤法國春雞,$168

燒烤醬手撕豬肉漢堡,$128

2021-10-11 85 瀏覽
東涌除咗outlet仲有乜嘢? 東涌世貿喜來登附近開咗好多新餐廳呀!今晚食呢間La Rosebelle幾好,咁啱遇上Live band,九點鐘開始有歌聽😁 氣氛好熱鬧!我哋一開始先叫咗兩杯cocktail,顏色好靚,酒味唔係好重,但係足夠令大家感覺relax😌前菜有一客秘製帶子,味道香濃但係唔辣,幾惹味😋 之後就梗係要食個西班牙海鮮飯啦!海鮮份量好多,好足料;飯粒吸收晒海鮮湯嘅精華,好正👍🏻食肉獸見到好多人食德國鹹豬手配炸薯條,忍唔住叫咗一份,眼闊肚窄😂😂😂 鹹豬手外皮炸得好香脆,而且好夠味,送啤酒一流!本身仲想食甜品,不過實在太飽,留返下次啦~

前菜有一客秘製帶子,味道香濃但係唔辣,幾惹味😋

本身仲想食甜品,不過實在太飽,留返下次啦~

2021-09-30
  • German Pork Knuckle