2021-02-24 275 瀏覽
入新界搵牛牛🐂?!🤣 終於黎到大圍喇店鋪比較細 以簡約設計為主🏯 輪友可以考慮近門口既一張檯 因為其他檯比較細 走廊都好窄😩食物種類唔算多 主要係飲品為主 不過味道唔錯👍🏽✦ 燴甜薯麻糬伯爵bagel🍠Bagel軟熟🤤 有伯爵茶味 麻糬份量可以再多啲 不過口感好好 蕃薯好甜🥰 但係覺得份量可以多啲 ✦ Iced Matcha Latte🍵抹茶味香濃🍃 唔會好甜 健康啊~整體黎講 食物唔錯 健康得黎好味 絕對可以再試🤍
入新界搵牛牛🐂?!🤣 終於黎到大圍喇

食物種類唔算多 主要係飲品為主 不過味道唔錯👍🏽

✦ 燴甜薯麻糬伯爵bagel🍠

✦ Iced Matcha Latte🍵
抹茶味香濃🍃 唔會好甜 健康啊~

整體黎講 食物唔錯 健康得黎好味 絕對可以再試🤍
Iced Matcha Latte
燴甜薯麻糬伯爵bagel
燴甜薯麻糬伯爵bagel
2021-02-22 327 瀏覽
【Dear coffee and bakery】#EatWithUe_大圍🐟同樣係小編朋友介紹👀小編都係第一次食bagel🤭小編個朋友跟得小編多,變咗大胃王🤣食完個吐司佢覺得唔飽,於是決定去食埋呢間嘅bagel🤭-【宇治抹茶芋泥貝果】$40本身對呢間野嘅印象唔錯,點知食物上到台,即刻....心諗GG首先佢俾咗把刀你切,但係完全切唔開,起碼切咗一兩分鐘,先切得開一忽仔,切到人都炆埋😠切嘅時候已經feel到冇好嘢,個皮又非常厚,擺落口嗰刻直情唔想食😣首先講下個口感,口感非常之硬,唔係普通嘅硬,係硬到咬都咬唔到,咬到牙較都痛埋嗰種,越食越眼瞓,食到好攰,食完搭巴士真係即刻訓著咗😴之後講吓個味道,佢個宇治抹茶真係好苦,一啲糖都唔落嗰種感覺,唔係甘甘地嗰種苦,係苦到同苦瓜差唔多😩🤢難食到死,如果唔係佢咁貴,我應該直接唔食走咗🤭戴定頭盔⛑️貝果係咪本身就係咁㗎?歡迎大家留言同小編講🗳-服務+環境舖頭規定每人最低消費一個貝果或者一杯嘢飲,個人唔太鍾意呢點,好似迫人消費咁😕喺度消費應該都係想享受個環境,舖頭會播下啲輕鬆嘅音樂,如果你哋係想輕輕鬆鬆同朋友傾吓計都係可以比呢個錢坐全日嘅,但係只係想享受啲嘢食

【Dear coffee and bakery】
#EatWithUe_大圍🐟

【宇治抹茶芋泥貝果】$40

戴定頭盔⛑️貝果係咪本身就係咁㗎?歡迎大家留言同小編講🗳
服務+環境
舖頭規定每人最低消費一個貝果或者一杯嘢飲,個人唔太鍾意呢點,好似迫人消費咁😕喺度消費應該都係想享受個環境,舖頭會播下啲輕鬆嘅音樂,如果你哋係想輕輕鬆鬆同朋友傾吓計都係可以比呢個錢坐全日嘅,但係只係想享受啲嘢食就唔值呢個價🤭

評分(滿分:🐷🐷🐷🐷🐷)
性價比:🐷
價錢:🐷🐷
回頭率:
服務:🐷🐷
環境:🐷🐷🐷

📌 Dear Coffee & Bakery
地址:大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖

#dearcoffee&bakery#大圍美食#咖啡#點心#香港美食#香港#hkig#hkfoodie#foodiehk#hk#hkfood#cafe#cafefood
2021-02-17
終於到麵包出場啦😬第一次去Dear太晏去賣晒bakery😭第二次決定一開門就去 有齊咁多款仲唔洗等位😍整體黎講我較中意呢度既軟包/特別味道款式既包包😋🥇🍎蘋果椰子乳酪軟包 $35best among all💕椰子creamcheese好香🥥仲有粒粒蘋果😆🥈🌹玫瑰芋頭麻糬軟包 $35combine左幾樣我中意既野😍味道較清 淡淡既芋頭泥好smooth好岩我口味💕🥉🌸紫薯包 $33Signature包 但我覺得比較普通 係你會expect到既味 同其他店既紫薯包冇咩大分別 以呢個價錢黎講我未必會再試🙈(聖安娜既$13紫薯軟包都好好食😬)🏅🌿抹茶黃豆粉麻糬貝果 $38我反而麻麻地呢度既bagel 雖然佢做到bagel應有既chewy但佢個皮真係過韌😣同埋我略嫌佢抹茶味太苦澀但又冇乜抹茶味😕
🥇🍎蘋果椰子乳酪軟包 $35

🥈🌹玫瑰芋頭麻糬軟包 $35

🥉🌸紫薯包 $33

🏅🌿抹茶黃豆粉麻糬貝果 $38
  • 紫薯包
2021-02-17 187 瀏覽
🧧年初四🎋 新年快樂~🏮約左朋友喺年初四嚟個coffee date 👭🏻☕️咁啱大家一直都想試呢間cafe🤣泊車都幾方便~ 行兩步就到👣👣..門口都已經有幾個打卡位📸..以為應該有排等!點知都唔係等左好耐😆大約10分鐘就有嚕~~..今次只係order左latte (應該最穩陣~)冇叫到bagel ~🥯..杯latte都有3/5 分~加左冰之後略嫌有少少淡🤨整體而言都唔錯~平日去應該少啲人🥰坐喺出面嘅小木櫈一邊飲咖啡,一邊傾吓計都不錯😛
🧧年初四🎋 新年快樂~🏮
約左朋友喺年初四嚟個coffee date 👭🏻☕️
咁啱大家一直都想試呢間cafe🤣
泊車都幾方便~ 行兩步就到👣👣

門口都已經有幾個打卡位📸

以為應該有排等!點知都唔係等左好耐😆
大約10分鐘就有嚕~~

今次只係order左latte (應該最穩陣~)
冇叫到bagel ~🥯

杯latte都有3/5 分~
加左冰之後略嫌有少少淡🤨
整體而言都唔錯~
平日去應該少啲人🥰
坐喺出面嘅小木櫈一邊飲咖啡,一邊傾吓計都不錯😛
2021-02-15
2021-02-17 136 瀏覽
💕難得假期想休閒下 嚟到呢間隱世小Cafe餐廳大概得四、五張枱 好多時都係滿座咁啱我哋一早去到唔使排🤣-試咗最近好hit既Dirty coffee好可惜係牛奶同espresso已經溝埋左一齊 冇左漸層效果不過飲落個味道幾好 凍牛奶帶出咖啡香味飲落口感都好細膩 如果可以大杯啲會開心啲🤣-Flat White 有拉花 味道普普通通 不大驚喜-食物嘅選擇都比較少 得bagels,sandwiches之類由於冇食飯既關係 揀咗個最飽肚嘅Green breakfast 煎腸係要另外加$12先有 感覺定價有少少進取不過多士好香麵包味 而且幾脆 口感幾特別炒蛋略嫌碎左啲同太濕 我麻麻哋🤔我見啲人都係推介佢哋嘅Bagels 可能都係叫麵包類穩陣啲-整體水平不過不失吧 如果要排隊就唔係咁抵好味評分😋:3 /5🌟🌟抵食指數🤑:2/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4 /5🌟🌟價錢💰:Green Breakfast with sausages $88+$12 Flat White $35 Dirty Coffee $40地址📍:Dear Coffee & Bakery 大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖#littl

💕
難得假期想休閒下 嚟到呢間隱世小Cafe
餐廳大概得四、五張枱 好多時都係滿座
咁啱我哋一早去到唔使排🤣

地址📍:Dear Coffee & Bakery

#littlefoodtour西式
#littlefoodtour大圍

2021-02-06 231 瀏覽
等左成個鐘先有得食,本來想叫牛油果炒蛋多士,竟然比我見到隔離枱,嗰堆牛油果係灰色嘅,好恐怖,最後轉太,叫咗兩個麵包!一杯Caramel Hojicha latte, 一杯Flat white !第一個係蘋果豚肉包, $45 , 個包成個底係燶晒,韌到切唔開,要用牙扯開佢,不過裏面個蘋果幾好食!但所謂既手工麵包唔得!另一個伯爵茶番薯麻薯Bagel , 都係韌到咬唔到,好似用微波爐叮到啲麵包乾晒咁!講埋兩杯嘢飲,個杯Caramel Hojicha latte, 飲唔到 Caramel 味,同之前其他食評一樣,一飲落口成口都係茶粉,杯flat white 就普通!最後到環境,佢啲員工匿埋喺佢個無窗既廁所度瘋狂煲煙,基本上你一入去就焗到唞唔到氣,其實全部都唔合格,要等位既真心唔洗食!想試伏既可以一戰,唯一可取嘅係員工好友態度,同埋啲嘢食個樣好靚,不過真係好難食!$90 兩個勁難食既包真心唔得

$90 兩個勁難食既包真心唔得

2021-02-01 208 瀏覽
星期六想chill下就同朋友黎左呢間人氣隱蔽cafe,鋪面好細,入面粗略估計只有十幾個位,所以我哋等咗成45分鐘先有位,不過舖頭門口有位可以坐,唔使企喺度等都冇乜所謂😆Dirty Coffeesuppose應該係牛奶同咖啡明顯地分開兩層,但呢個上枱時已經溝埋左一齊🥲 有啲失望第一次飲dirty,唔係好識分好唔好飲,但下次我會飲返普通latte🤣是日麵包-紫薯白玉貝果、桂花麻薯包兩個麵包都好足料,紫薯貝果有淡淡紫薯香,唔會死甜;麻薯包就有少少淡,如果桂花糖多少少甜啲啲同桂花味重啲會再好食啲😋總括而言呢間cafe麵包係唔錯,亦好岩打卡,下次會再嚟!

Dirty Coffee

是日麵包-紫薯白玉貝果、桂花麻薯包

總括而言呢間cafe麵包係唔錯,亦好岩打卡,下次會再嚟!
2021-01-14 351 瀏覽
今天同朋友去大國coffee堂食,位置比較隱蔽,店舖座位不多,亦比較擠迫,如果星期六/日去真心要有心理準備等好耐!自己就平日去比較少人,唔需要等候。出發之前亦知道呢間小店出名咖啡和貝果,也有不少期待佢哋只有黑板menus,需要自己去睇,主要都係寫咖啡品種同埋一啲麵包(非自家),今次叫左牛油果Toast+蛋$78、兩杯latte(有拉花)、一個麻薯貝果$40,toast個包偏硬身,非軟熟算不過不失,latte就唔知點解有杯個圖案比較奇怪,另一杯就正常拉花幾靚,但咖啡味較重,奶味偏淡,唔太似latte,貝果就煙韌有自己鋪名係上邊(每天出爐時間不同),價錢就略貴,如果專登來或等好多先有位會失望,雖然麵包是自制但價錢較貴,味道一般,餡料唔算好多,咖啡就可以一試,不過開業三年幾都係咁既水準真係唔會再試了

,咖啡就可以一試,不過開業三年幾都係咁既水準真係唔會再試了
2021-01-14
2021-01-10 407 瀏覽
.人氣隱世cafe x 自家製手工麵包💛👧🏻小編係一年前已經約朋友試試呢間cafe但係一直因為唔同原因而失敗,最近終於試到啦!🥳.✨ 糖漬桂花麻糬包落單之後店員會翻熱麵包~呢款都幾好食,桂花嘅甜味同麻糬幾夾,口感外脆內軟不過對麻糬控黎講,略嫌唔夠煙韌,同埋麻糬份量較少 ><.✨ 藍莓乳酪朱古力貝果朱古力味比較苦,幾啱👧🏻小編嘅喜好藍莓乳酪餡料嘅味道幾好,不過冇爆餡貝果唔算特別煙韌,唔會咬到牙鉸軟🤣.✨ Caramel Hojicha Latte✨ Latte拉花幾靚,味道都唔錯呢🥰.整體嘅質素都唔錯😍不過一個包加飲品已經要$80左右,值唔值就見人見智啦~.💭 比小小tips大家:- 每個星期嘅款式都唔同,可以留意instagram更新- 大約10:30先有麵包翻,賣晒就冇㗎喇!- 舖頭得10個座位,輪候時間較長,平日到訪會坐得舒服啲~.糖漬桂花麻糬包 $40藍莓乳酪朱古力貝果 $45Caramel Hojicha Latte $40Latte $35———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛🤍🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
人氣隱世cafe x 自家製手工麵包💛
👧🏻小編係一年前已經約朋友試試呢間cafe
但係一直因為唔同原因而失敗,最近終於試到啦!🥳
✨ 糖漬桂花麻糬包
落單之後店員會翻熱麵包~
呢款都幾好食,桂花嘅甜味同麻糬幾夾,口感外脆內軟
不過對麻糬控黎講,略嫌唔夠煙韌,同埋麻糬份量較少 ><
✨ 藍莓乳酪朱古力貝果
朱古力味比較苦,幾啱👧🏻小編嘅喜好
藍莓乳酪餡料嘅味道幾好,不過冇爆餡
貝果唔算特別煙韌,唔會咬到牙鉸軟🤣
✨ Caramel Hojicha Latte
✨ Latte
拉花幾靚,味道都唔錯呢🥰
整體嘅質素都唔錯😍
不過一個包加飲品已經要$80左右,值唔值就見人見智啦~
💭 比小小tips大家:
- 每個星期嘅款式都唔同,可以留意instagram更新
- 大約10:30先有麵包翻,賣晒就冇㗎喇!
- 舖頭得10個座位,輪候時間較長,平日到訪會坐得舒服啲~
糖漬桂花麻糬包 $40
———
📍Dear Coffee & Bakery
@dear.coffee.bakery
2020-12-27 396 瀏覽
區內人氣Cafe之一既Dear 出名食手工麵包,開左咁多年,我都係第一次黎,假期既早上等緊開門已經有幾個人係門口排隊😳成為第一批顧客有樣嘢唔好,就係麵包未做好🙈暫時只有肉桂薑餅貝果同伯爵茶麻糬卷🙈其他款要大約11點幾先有,好想試吓佢嘅Bagel,但係今日唔係好想食肉桂味🙈🔸伯爵茶麻糬卷🥖唔好睇個樣平平無奇,烘熱左口感超鬆軟😍食到伯爵茶味,加埋麻糬好煙韌的感覺,好好食😋☺️🔸Flat White 咖啡味香濃,飲落好幼滑☕️🔸Hot Chocolate🍫都幾濃郁,特別喜歡個杯,好有質感呢度有種好溫暖好舒服嘅感覺,小店坐位唔多,Keep住有人排隊同買外賣。走的時候仲未有其他款麵包出爐😢有啲可惜唯有下次再黎💛📍Dear Coffee & Bakery (#大圍美食)大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖

🔸伯爵茶麻糬卷🥖

🔸Flat White 咖啡味香濃,飲落好幼滑☕️

📍Dear Coffee & Bakery (#大圍美食)
  • Flat  white
  • Chocolate
  • 伯爵茶麻糬卷
2020-12-26 331 瀏覽
一直聞名,趁假期不如見面!第一次光顧,我10.30到門口以為食早餐,可是前面有四枱在等候,心知不妙!大約11.00,我前面三台忍無可忍轉第2間放棄了,上天憐憫我縮短了人龍鼓勵我耐心等候....我很不專心等了又等等呀等.....因為很多每次三兩位三兩位人兄一齊進進出出轉來轉去(又話限聚既?),大概是外賣吧,很癢眼未能靜候!我排頭位之後又等左半小時....終於有得入去了!大約11.50分焦糖烘焙拿鐵送到面前,拉花好靚,係我想要既茶味,飲品有驚喜只可惜不是跟食物同時上台,放涼了才品嚐!大約8分鐘後肉丁炒蛋比高起菜,係肉丁奄列貼切啲,再配上花生味醬汁。自家材料肉丁肉質ok,味道却刻意仿效罐頭味但冇罐頭甘辣,比高好一般!暫停了full day breakfast /brunch set得返 green breakfast, 其實都無需要再排隊入去食,唔係人龍走哂恐怕我要等到13.00,如果仲有下次,只考慮買杯飲品坐門口趁熱飲!
一直聞名,趁假期不如見面
....

只可惜不是跟食物同時上台,放涼了才品嚐!

焦糖烘焙拿鐵

肉丁炒蛋比高

都未輪到我只淨4个🍩
2020-12-26
焦糖烘焙拿鐵
2020-11-24 409 瀏覽
💛💛💛-🥯Sticky Rice Sausage BagelDear Coffee Bakery has various flavours of bagels and buns every week and you would always find surprise there!✨ Got the Taiwanese flavour - sticky rice sausage and it really resembled the ones in Taiwan night market! Sticky rice brings complex texture and extra chewiness to the bagel!🙌🏻 Could be a substitute of mochi if you are searching for something new😛-🍴7.5/10
💛💛💛
🥯Sticky Rice Sausage Bagel
🍴7.5/10
2020-11-20 385 瀏覽
Dear Coffee & Bakery呢間cafe🐷🐽bookmarked咗好耐終於有機會試到💛店面座位唔多裝修簡潔✨每日都有唔同款式嘅bagel🥯如果想知道個日有咩包買最好就打去舖頭問吓或者留意佢哋嘅ig🤩Miso bean paste walnut bagel $40 (8/10)開頭都係抱住試下嘅心態 畢竟呢個味道嘅配搭真係好特別😝點知有意外驚喜😍麵包本體焗到外脆內煙韌 Bagel好有咬口🤤味道方面 白豆蓉同味增出奇地夾 食落鹹鹹甜甜咁😋另外仲加咗核桃仁 豐富左成個包嘅口感🌈Caramel Hojicha Latte $40 (8/10)雖然係caramel但飲落唔會過甜😻焙茶同鮮奶非常濃郁香滑👍🏻不過天氣太熱叫咗凍飲😂下次會想叫熱飲欣賞下佢哋嘅拉花🥰.📍大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖.💰$50-100.食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟
Dear Coffee & Bakery

📍大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖
💰$50-100
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
2020-11-14 3402 瀏覽
由於哩間cafe開放時間短,地方偏遠(對我黎講),又唔想星期六、日碰運氣,終於等到有一個平日休息可以黎試下:•Matcha Latte $40唔知係咪奶唔可以太高温,雖然叫熱飲,但個温度偏凍;好奶嘅朋友應該會幾鍾意,因為奶香比抺茶味重•意式青醬芝士條$45本來對青醬有少少猶豫,但想食一個light啲嘅鹹點,所以就點嚟試下。焗熱咗嘅芝士條,外面乾身,入面有水份;芝士落得比較humble,雖然無拉絲嘅境象,但係清清哋都可以,適合一個人食;青醬並唔係草青味,所以好易入口•焙茶紫米乳酪包$40一砌開個包,覺得好靚,啡色外層加埋紫色白色嘅餡;紫米啖啖都有,仲有少少咬口;乳酪都好慷慨;焙茶味食到中段先岀黎;包體薄而軟身•紫薯白玉抺茶貝果$40紫薯清淡,慢慢食會岀更多紫薯味;白玉要再加啲功夫,略嫌欠細滑/咬勁,兩邊都差少少;有抺茶味,但唔係甘香濃烈嗰種,係淡淡的;包有Q感,但餡料偏少同鬆散;我同屋企人一人一半咁食,我有半個包都無餡,屋企人嗰邊就有餡,但好鬆散•【後記】➡️可能期待已久,所以有少少失望,唔係一間值得山長水遠去嘅cafe,但如果去開附近,可以一試➡️餐廳有4張小枱,可以坐大概11人左右,終於

Matcha Latte $40

紫薯白玉抺茶貝果$40
紫薯白玉抺茶貝果
紫薯白玉抺茶貝果

【後記】
➡️餐廳有4張小枱,可以坐大概11人左右,終於明白點解其他人要等咁耐

➡️平日大概1230左右到,雖然唔使等位,但已經係最後的位置;同埋包已經賣餘3款

➡️因為每個包都要$40,但因為份量同口感同其他比都差少少,未必會再set high priority 再黎
2020-11-12
2020-11-04 542 瀏覽
呢間CAFE閒日過左一點都可以唔洗黎主打每日新解鮮製造既BAGEL每個星期既BAGEL口味都會唔同所以要記得留意佢地IG UPDATE店內得10個位唔夠如果唔想等, 可以直接買番屋企食如果店內食佢就會幫你整熱 叫埋杯LATTE都幾CHILL~不過就好多人等 坐唔得耐
呢間CAFE閒日過左一點都可以唔洗黎
主打每日新解鮮製造既BAGEL
每個星期既BAGEL口味都會唔同
所以要記得留意佢地IG UPDATE
店內得10個位唔夠
如果唔想等, 可以直接買番屋企食
如果店內食佢就會幫你整熱 叫埋杯LATTE
都幾CHILL~
不過就好多人等 坐唔得耐
2020-08-19
$80 (早餐)
  • bagel