2024-04-01 46 瀏覽
本地芋頭紫米鮮奶卷 芋泥同紫米嘅份量都幾多,本地芋頭造既芋泥 芋頭味都好濃,細食嘅女仔食一個應該都夠飽👌🏽小山園抹茶貝果配士多啤梨忌廉芝士抹醬呢個係期間限定款式。抹茶味非常香濃,包體有咬口,士多啤梨忌廉芝士抹醬甜度適中🤤專門做精品咖啡既小店,但我今次點左鮮奶抹茶🤣正常水準啦

小山園抹茶貝果配士多啤梨忌廉芝士抹醬

專門做精品咖啡既小店,但我今次點左鮮奶抹茶🤣正常水準啦
Green Tea Latte
Green Tea Latte
  • 自家製貝果
不知道你有沒有試過有一間想去已久的餐廳沒去,想去的地方沒去,想看的風景沒看呢?有時候我們就要好好對待自己,去一間想去很久的咖啡廳,買一樣想買很久的東西,或者看看那期待而久的景色。這個週末,我決定好好對待自己一回,到了一家想去很久的咖啡店,Dear Coffee & Bakery,嚐嚐他們的手造面包⋯⋯這家小小的咖啡店,我在好幾年前便已開始關注了,一直想來試試他們的手造面包,可惜有點遠,所以一直沒有來。咖啡店是一家小本經營的店,因為店面小,工作的人也不多,到達店舖的時候剛巧滿座,需要在外面等一會兒才能進去。落單後,也需花費一些時間等候,等候時間雖長,但食物都是用心製作,也算是個可以讓自己慢下來的機會,聽聽店內播放的歌曲,看看書或街道風景,靜心感受生活。店內精緻的擺設,一些小細節,看得出店主對店舖的細心經營。我點了一個牛油果吐司和一杯拿鐵。首先呈來的是我點的拿鐵,那拉花的圖案好像是一匹飛天的馬,栩栩如生,看得出咖啡師花了不少時間和心思製作,味道也十分不錯。因為吐司剛好賣完,所以用貝果代替,是綠茶味的,抹上一層牛油果,加上蕃茄粒,跟我平常吃的有點不同,那牛油果醬帶點薄荷味,有點小清新,吃完也

店內精緻的擺設,一些小細節,看得出店主對店舖的細心經營。

因為吐司剛好賣完,所以用貝果代替,是綠茶味的,抹上一層牛油果,加上蕃茄粒,跟我平常吃的有點不同,那牛油果醬帶點薄荷味,有點小清新,吃完也不會覺得很膩,炒蛋亦十分嫩滑,吃上一頓美味的早晨,元氣滿滿。
Bagel 🥯 係我其中一樣超鍾意食嘅嘢所以會四周圍搵bagel 食之經去大圍嘅時候已經嚟過一次,不過佢bagel 賣晒所以今日早啲過嚟😅最後今日我買咗兩個bagel⭐️其中一個我買咗:青檸乳酪夾心朱古力bagel 其實睇佢個名我有少少struggle買唔買因為青檸乳酪… 好似好怪仲要配朱古力味嘅bagel… 覺得仲怪加上要$45… 其實價錢都唔算平不過專程嚟到,就買咗呢個為我其中一個選擇Take away 返屋企放咗喺室溫一陣佢個賣相完全冇影響到中間個乳酪cream cheese 仍然好實淨食落去佢個cream cheese超級厚實,有淡淡的青檸味,配上少少煙韌嘅bagel,趙多兩啖再食出朱古力味,冇諗過原來呢個味道搭配係咁~好~味~㗎!超級推介⭐️明天等我試埋另一個bagel 再報告埋下集啦🤪
Bagel 🥯 係我其中一樣超鍾意食嘅嘢
所以會四周圍搵bagel 食
之經去大圍嘅時候已經嚟過一次,不過佢bagel 賣晒
所以今日早啲過嚟😅

最後今日我買咗兩個bagel⭐️

其中一個我買咗:青檸乳酪夾心朱古力bagel
其實睇佢個名我有少少struggle買唔買
因為青檸乳酪… 好似好怪
仲要配朱古力味嘅bagel… 覺得仲怪
加上要$45… 其實價錢都唔算平
不過專程嚟到,就買咗呢個為我其中一個選擇

Take away 返屋企放咗喺室溫一陣
佢個賣相完全冇影響到
中間個乳酪cream cheese 仍然好實淨

明天等我試埋另一個bagel
再報告埋下集啦🤪

青檸乳酪夾心朱古力bagel
青檸乳酪夾心朱古力bagel
2021-08-06 1115 瀏覽
9 0 後 的 味 蕾大圍海福文青Coffee Shop,雪姨美食Vlog曾經推介.主打自家製Bagel🥯,每日款式不一.呢間店每個weekend都大排長龍,早起的鳥兒有🪱吃,愈早去可以選擇既Bagel款式愈多.🔸Bagel 有咬口得黎唔韌、煙三文魚新鮮唔咸、洋蔥圈甜,中和三文魚味、cream cheese香滑、旁邊仲有新鮮切粒既蕃茄配香草,好fresh🔸mocha 👍🏻推拉花超靚,賞心悅目,咖啡入口順滑,朱古力濃郁
9 0 後 的 味 蕾

主打自家製Bagel🥯,每日款式不一
🔸Bagel

🔸mocha 👍🏻推
拉花超靚,賞心悅目,咖啡入口順滑,朱古力濃郁
2021-08-03 1177 瀏覽
麵包控一定認識的Dear Coffee & Bakery 留意了他們很久了,由於他們店家位置隔涉,一直沒有機會探訪。這個週末終於有機會嘗試他們各種各樣的麵包和咖啡了。堂食點了一杯flat white,咖啡奶味偏重。食物方面試了栗子乳酪抹茶bagel和香蔥芝士bagel。Bagel口感煙韌,麵包體有濃苦的抹茶味。栗子加上乳酪也很配搭。香蔥芝士bagel雖然沒有包餡,但麵團糅合了惹味的蔥和芝士。加熱後香味十足。另外亦打包了小山園抹茶麻糬bagel回家作第二天的早餐。bagel本身的抹茶味道非常強烈,是我喜歡的濃苦抹茶味道。大大一塊的麻糬超級煙韌,不過如果裏面有一層抹茶醬就更好了,單吃抹茶bagel配沒有什麼味道的麻糬有點單調。Cafe小小一間,沒有太多位置。收銀吧枱的位置亦和座位相當接近,變相和店員的距離相當近,談話不能太大聲。
麵包控一定認識的Dear Coffee & Bakery
留意了他們很久了,由於他們店家位置隔涉,一直沒有機會探訪。
這個週末終於有機會嘗試他們各種各樣的麵包和咖啡了。

堂食點了一杯flat white,咖啡奶味偏重。
食物方面試了栗子乳酪抹茶bagel和香蔥芝士bagel。

栗子乳酪抹茶bagel
小山園抹茶麻糬bagel
小山園抹茶麻糬bagel
栗子乳酪抹茶bagel
2021-07-18 913 瀏覽
已經嚟咗好多次呢間喺大圍嘅咖啡店,雖然好多人都慕名而來食佢嘅麵包,但係其實佢嘅咖啡先係最好飲,個人認為,佢簡直係香港數一數二嘅咖啡,媲美好多出名嘅過江龍。個vibe亦都好Melbourne ,平日嚟chill下都真心唔錯。不過舖頭八月底就會搬去第二度啦,希望佢都keep到一樣嘅vibe啦。搬咗之後我都一定去試吓!今日試咗佢嘅抹茶bagel,有玫瑰cream cheese同埋matcha paste,清新特別。

• Flat white
2021-07-05 720 瀏覽
講到出色既自家制麵包呢間係其中一間😆仲要係黃店黎添💛最鍾意就係佢既紫薯包同埋烤花生醬麻糬包👏🏻✾ 100%紫薯包🍠賣相好靚好吸引之餘(ㆁᴗㆁ✿)加左好多天然既紫薯好足料 麵包好香牛油味 邊邊仲有啲脆口!感覺健康好食又滿足✾ 烤花生醬麻糬包🥜花生醬超香濃🤩仲有一粒粒既花生 加埋麻糬特別夾!食一個已經好飽肚因為好多麻糬🙈✾ 抹茶芋泥麻糬軟包🍡芋泥好厚 但抹茶味偏淡 比芋泥蓋過左 最好同朋友share食 一個人食哂會小滯😂✾ 小山園抹茶醬卷🍵抹茶控會好鍾意 因為佢真係加左好多濃郁既抹茶醬🤣而摻入既黑芝麻醬味道唔算好明顯✾ All Day Breakfast🍳值得一提佢既炒蛋幾滑 用料都好新鮮 整體感覺不過不失

✾ 100%紫薯包🍠

✾ 烤花生醬麻糬包🥜

✾ 抹茶芋泥麻糬軟包🍡

✾ 小山園抹茶醬卷🍵

✾ All Day Breakfast🍳
值得一提佢既炒蛋幾滑 用料都好新鮮 整體感覺不過不失
前排同 Friend 聚舊,想搵間 Café 傾下計,就嚟咗呢間 Bookmark 咗好耐嘅 Dear Coffee & Bakery 食 Lunch。店面空間唔算大,裝潢簡潔,每日都有唔同款式嘅Bagel 賣,一入到去就聞到麵包香😍~煙三文魚 Bagel呢度D Bagel 咁出名,就梗係要叫嚟試下啦!煙三文魚好多時都會醃得好咸,但呢度個味就冇呢個問題。上面再加咗濃厚 Cream Cheese,味道平衡得啱啱好。Bagel 嘅軟硬度都適中,保持住應有嘅濕度,唔會好乾,食得出係新鮮製造😋。招牌紫薯包Bagel 以外,呢個紫薯包都係皇牌之一。紫薯份量十足🍠,每一啖都食到清甜嘅紫薯味,但又唔食死甜,鮮奶咖啡麵包嘅最佳拍檔梗係咖啡啦,所以冇點睇 Menu 就即刻叫咗杯 Latte☕。一見到個拉花就已經覺得好吸引,味道亦唔輸其他專賣咖啡嘅店舖,仲好IGable!整體嚟講,呢度 D 野好食,地方好坐,仲係黃店,下次一定會再嚟幫襯!

招牌紫薯包

鮮奶咖啡
Latte

Latte
2021-06-20 463 瀏覽
Bookmark已久的一家大圍Cafe因為都比較遠😹咁岩同朋友黎踩單車可以去食下我對呢間Cafe既印象係食Bagel😹唔係好飲咖啡,與友人各自都叫左壺熱茶飲,好似同個breakfast有點格格不入😹😹 是桂花味濃的桂花烏龍呢🥪Avocado Toast牛油果醬配蕃茄粒與芝士味道還可以的,只是覺得牛油果醬的牛油果味道有點生,腥腥地😂唔係好夠牛油果香,炒滑蛋是挺滑的🥯Smoked Salmon Bagel煙三文魚與新鮮紫洋蔥圈配搭埋蕃茄粒,加上旁邊的cream cheese , 開頭見個包齋齋地,以為味道會淡,結果比想像中有層次,都幾好!貝果包體比想像中易切開,吃上去不用很費勁的那種韌性我覺得是可以的😹整體感覺還可以😌嘆下茶~食個西式包多寫意呀🙈可以一試
Bookmark已久的一家大圍Cafe
因為都比較遠😹咁岩同朋友黎踩單車可以去食下
我對呢間Cafe既印象係食Bagel😹
🥪Avocado Toast
🥯Smoked Salmon Bagel

整體感覺還可以😌嘆下茶~食個西式包
多寫意呀🙈
可以一試
餐廳環境雖然不大,總共大約十多個位置,但也算坐得舒服👏店內的落地玻璃更可以加強餐廳的空間感和光線感,感覺開揚🥰牛油果吐司🥑即叫即做,看賣相就知道非常新鮮🍳💕吐司底層麵包鬆軟,上層牛油果醬打得非常Creamy,配上嫩滑雞蛋加蕃茄和芝士粒,一點也不膩,是perfect match💯 不過份量較少,可能再叫其他食物先夠飽啦🙊❣️店舖上菜時間較長(大約30分鐘左右),如果想幫襯記得要預留時間呀😉

牛油果吐司🥑

2021-06-04 1805 瀏覽
與友人一段時間⏳沒見,打算相約共晉早餐難得假期,當然要悠閒輕鬆的過😉這次就選了一間位置便利(又就近我倆),但感覺帶點「隱世」的cafe,渡過懶洋洋的星期六早上Green Breakfast $88(extra savages +$12)本打算來一客ADB,但光顧當日就只有這個素食版,不要緊😌,多加兩條香腸就可以了✌🏻有蕃茄🍅、沙律🥗、炒翠玉瓜、炒蘑菇、Scramble Egg、麵包同橙🍊,如其他店家提供的差不多,整體味道亦不錯翠玉瓜跟蘑菇炒得香口,蛋就略嫌欠缺鹽味🧂和炒得比較碎;麵包是自家制酸種麵包,韌性比較高,要多花時間咀嚼;橙比想像中甜跟多汁💦香腸是用上台灣🇹🇼蜜糖腸,煎得香口,不過定價有點進取Avoado Toast with Scramble Egg $78友人喜愛牛油果🥑所以點了這個賣相夠IGable📸,味道卻和賣相有點出入🤨牛油果醬非常幼滑,像吃忌廉一樣,其實牛油果味不太濃;店家亦放上芝士🧀跟蕃茄增加風味和口感麵包同樣用上自家制作,綿滑的配料搭配厚實的麵包質感達至平衡感Scramble Egg同樣是有點欠缺鹹味,份量比Green breakfast 更大,配上同樣味道不濃郁
與友人一段時間⏳沒見,打算相約共晉早餐
難得假期,當然要悠閒輕鬆的過😉

香腸是用上台灣🇹🇼蜜糖腸,煎得香口,不過定價有點進取

友人喜愛牛油果🥑所以點了這個
賣相夠IGable📸,味道卻和賣相有點出入🤨
Scramble Egg同樣是有點欠缺鹹味,份量比Green breakfast 更大,配上同樣味道不濃郁的牛油果吐司,感覺更加清淡

宇治抹茶梅酒貝果(100%梅酒使用) $35
其實店家的signature food就是麵包🍞 跟Bagel🥯 啊!來到這裡一定要試!
苦思良久最後跟友人決定試這款~ 抹茶🍵 x 梅酒🍶 crossover,全因這個夠特別🤩
店家用上宇治抹茶粉做Bagel,而水的部份就以梅酒代替,加上漬梅酒的梅子肉增加口感
外觀確實平平無奇,表面比較韌,只嗅到抹茶香,撕開才會飄出梅酒的獨有香氣,非常有趣😂
Bagel綿密有彈性,抹茶味濃,味道其實帶酸帶苦,應該是梅酒蒸發後的味道
兩隻獨特的味道未有互相搶味,非常特別
不過有點小插曲🎶,友人不知是否吃不慣這個味道,回家🏡後竟然嘔光所有吃過的🤮

Matcha Latte $40(hot drink only)
Magic $40(ice/ flavour +$5)(oat/ almond +$5)
友人喝抹茶latte我就喝咖啡☕️
Matcha Latte的拉花做非常出色,要一讚👍🏻咖啡師功力!拉花形態非常漂亮又公整,有讓人不捨得破壞的感覺
面層抹茶味香濃帶甘香,整體味道不錯
看到Magic這個名會問究竟是什麼味道?🤔
經店員介紹,原來是Dirty的變奏版,這杯比Dirty多一shot espresso
味道偏nutty,正合我心意,不過拉花不太成形,份量亦較少,性價比不高

店家開業數年,早已成為區內的受歡迎店👏🏻 剛開業前其實已經光顧一次,那時人沒那麼多,感覺比較更為Chill一點😚
由於早已得悉這店變成🎊人氣店,故此提早接近一小時等候開店,在開業前已經開始有人龍😯
店內位置不大,只有十多個位置🪑,想來的一定要留意
另外,因這店最受歡迎的是自家製作的麵包和Bagel,店家每天有不同的款式會在IG公佈,而且有指定出爐時間⏰和數量有限 ,到那個時候來光顧的客人更加多一個倍😳
還有一樣要留意餐牌會不時有改動,請以當日的為准💁🏻‍♀️
2021-05-08
2021-06-02 466 瀏覽
大圍最chill咖啡店❤️啡好飲 包好食.每星期手造麵包款式好有誠意❤️.最愛Bagel🥯UTOPIA三種層次頂層奶泡 中間係Expresso 底層係Matcha 甜苦交替.
大圍最chill咖啡店❤️
甜苦交替

• Matcha  Latte
  • 抹茶醬麻糬貝果
2021-05-24 479 瀏覽
Avocado toast wasn't made with smashed avocado but with a weird avocado cream. Scrambled eggs were tiny and not silky at all. Toast was way too thick and soft for avocado. No textural difference at all. Overpriced and not worth it. If you're in Tai Wai, E for Egg is a much better choice if you're looking for a cafe

🔖 𝐔𝐓𝐎𝐏𝐈𝐀依家飲杯咖啡都話有三種層次😛要注意! 店員再三叮囑唔好撈勻嚟飲ʕ •ᴥ•ʔ!!!頂層係奶泡 中間係𝐄𝐗𝐏𝐑𝐄𝐒𝐒𝐎 底層係𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐀先嚐苦 再慢慢滲出甜味 層次變化後再融合 幾特別順帶一提 個拉花好靚❤️❤️
🔖 𝐔𝐓𝐎𝐏𝐈𝐀
依家飲杯咖啡都話有三種層次😛
要注意! 店員再三叮囑唔好撈勻嚟飲ʕ •ᴥ•ʔ!!!
頂層係奶泡 中間係𝐄𝐗𝐏𝐑𝐄𝐒𝐒𝐎 底層係𝐌𝐀𝐓𝐂𝐇𝐀
先嚐苦 再慢慢滲出甜味 層次變化後再融合 幾特別
順帶一提 個拉花好靚❤️❤️
𝐔𝐓𝐎𝐏𝐈𝐀
𝐔𝐓𝐎𝐏𝐈𝐀
2021-05-11 635 瀏覽
首先,食物味道極普通 但係要差唔多$100碟😂性價比極低。再者,佢跟餐既bagel硬到可以拎去起樓咁款😂又硬又冇味 仲難食過街邊麵包店果d😩個牛油果toast上面d芝士粒粒同其他配料完全唔夾 杯美式咖啡酸到好似落左檸檬汁咁🥲而雪梨茶又完全飲唔出雪梨味 好似一杯溝淡左既冰糖水😇真係第一次食一間嘢係完全冇一樣嘢好食😂仲要係價錢唔平 真係除左環境唔錯 影相好睇之外 完全冇可取之處 希望餐廳可以儘快提升食物質素 唔好名過其實🙏🏻
首先,食物味道極普通 但係要差唔多$100碟😂性價比極低。