今日來到咗呢間餐廳試吓人氣爆燈嘅咖啡,喺香港這個美食天堂,真係多得揀。🥤首先嘗咗呢杯Spanish Latte,溫熱熱嘅,入口即溶,咖啡香同煉乳嘅甜味完美融合,飲落真係「撈到」!嘩,個泡沫又滑又細緻,正到不得了!☕另一邊廂,個Crispy Chicken Burger咬落去嘅口感真係亮了,啲雞肉鬆脆得嚟唔乾,啲Gem Lettuce爽口得滯,加上靚汁,真心「無得輸」!🍔至於嗰個Truffle Fries,嘩,每條薯條都係Truffle味,香氣四溢,點跟嗰個Mushroom Swirl Sauce,簡直夠曬味得嚟又唔叫人膩,咪就係層次豐富嘅好滋味嘞!🍟最後緊係唔少得甜品—個Molten Chocolate Cake。蛋糕外皮微脆,裏面流出嘅朱古力醬,濃郁又香滑,配埋雪糕,「天衣無縫」嘅組合,最啱黎個甜蜜收尾!嚟到這餐廳,每一樣嘢嘗都給我驚喜連連,唔係講大話,下次仲會再約埋班朋友一齊黎食!👫

嚟到這家食堂,我就係為咗嚟味一下真正嘅港式味道。第一口係經典嘅蘿蔔糕,外皮脆卜卜,蘿蔔香氣撲鼻而來,入口即溶你話正唔正?蔥香同埋鹹香肉粒的絕配,簡直好食到停唔到口🤤。過咗一輪,點左個相傳嘅燒賣,每粒大小適中,彈牙肉感配合得宜,真係一啖一個剛剛好!鮮嫩嘅豬肉同鮮蝦交織出嘅層次,啖啖肉,飽滿得嚟唔會太重口👍。慢慢嚼,就來到另一款經典,叉燒包了。鬆軟嘅麵包包裹住咗鹹甜相間嘅叉燒,個包比手心大少少,一口咬落去,有啲啖咁滿足感。叉燒肉質腍嫩,配方做得好balan,又唔會太甜。飲品就點了杯鴛鴦,啲奶茶香味真係正宗,同加咗少少coffee搞出嚟嘅微苦,交織成一杯香滑得來微微帶點苦澀的鴛鴦,解油膩得嚟又提振精神,真係perfect match!總結黎講,這家食堂真係有種回到小時候嘅親切感,食物飽有層次,每一款點心都睇得出廚師用心,而且環境潔淨,價錢公道,實在係一個好好嘅選擇,下次還會再引頸企盼嚟食嘅!🍲😋🍵

2023-12-31 262 瀏覽
插電瞓了一日,結果有朝一早跟朋友嚟到西環嘅% Arabica。一入到去,果個清爽嘅白色系裝潢,同埋窗邊透進嚟嘅暖陽,真係即刻覺得神清氣爽😊!我哋望咗望menu,最後揀咗招牌嘅Cappuccino同Spanish Latte。先講下Cappuccino,店員勁細心咁為我地解説啲咖啡豆,最後我哋揀咗blend,想嘗下啲堅果味。一啖嘅感覺,就好似啜咗一啖滑溜溜嘅絲綢,啲咖啡仲有一種微微嘅苦澀,啱哂我嘅口味,兜得嚟又唔太濃,一啖啱啖😍!再講下Spanish Latte嘅驚喜,呢杯飲品尾段嘅煉乳真係淋到心口底!初初飲落去係咖啡嘅醇厚,到最後一啖就甜到冒泡,啫啫地真係好過癮🤤!雖然期待中嘅海景樓層冇開得啫(唔知係咪疫情嘅關係),但我哋仍然可以坐喺門口,慢慢消磨呢個惬意嘅下午,咖啡香味配合啲海風,呢種感覺,真係無價。下次還會再黎,希望到時可以齊齊坐喺天台,嘆返杯好嘅咖啡,望返會落去嘅日落🌅。

每次的第一個原因 肯定不是為了他們的咖啡☕️ Soanish Latte (Blend) - Ice $55這次挑了一個不怎麼甜的(沒記錯的話 他們這款少放了煉奶)咖啡☕️香 奶味較香濃不愛甜的咖啡☕️純奶純咖啡感的 可以選這杯大家去這家的時候 一定要坐外面特別是天空很藍很藍的那天 黃昏時一定要早點去雖然打卡人很多 車多 不過天空還是滿分💯的他們的景色美得過份 不喜歡外面多人又大風的話可以到上面一層留意看看 碰運氣 有沒有位子
每次的第一個原因 肯定不是為了他們的咖啡☕️
Spanish Latte (Blend)
這次挑了一個不怎麼甜的
(沒記錯的話 他們這款少放了煉奶)
咖啡☕️香 奶味較香濃
不愛甜的咖啡☕️純奶純咖啡感的 可以選這杯

大家去這家的時候 一定要坐外面
特別是天空很藍很藍的那天 黃昏時一定要早點去
雖然打卡人很多 車多 不過天空還是滿分💯的
他們的景色美得過份 不喜歡外面多人又大風的話
可以到上面一層留意看看 碰運氣 有沒有位子
2023-11-01
$27.5 (下午茶)
Spanish Latte (Blend)
2023-11-03 349 瀏覽
Just hope this would be helpful to somebody who care coffee and food hygiene at least as much as the view or ig shot spot.Been in the neighborhood since it’s opening several years ago, used to get coffee daily here, and been witnessing staff comes and goes and the coffee price goes rocketing high. No complaints- still good coffee, good place to chill.But today this happened — the staff used a wet dishcloth to directly touch the foam on my hot latte - he was clearly over pouring and wanted to wi

But today this happened — the staff used a wet dishcloth to directly touch the foam on my hot latte - he was clearly over pouring and wanted to wipe some of the foam away in case it will outflow and drip. The dishcloth is claimed later to be used to wipe the steam nozzle for cream only — but the dishcloth was put directly on the board of the coffee machine, completely no idea how long it would be totally disinfect and wased again.

What really triggered this post was what happened next — the staff didn’t apologize or make any effort to fix this clearly hygiene concern— instead, he kept on insisting this is the RIGHT way to do, this is ok to touch the coffee directly with dish rag — they make NO effort to improve and no apology, not even “I’ll take your suggestion into consideration” — they were just phoning it in and perfunctory this.

I hope anyone, who think it is completely normal and baseline standard to have a coffee not touched by a no-matter-how-reasonable dishcloth, could think abt the decision before go there enjoying your coffee.

2023-11-03
2023-10-28 267 瀏覽
Cafe有兩層,上層的座位是對著海景的。如果天氣清晰,玻璃窗又乾淨,買了杯咖啡,對住這超級靚的海景來品嘗,是很舒適療愈的一件事。下層也有座位,如果車不多,還是可以欣賞到海景。點了Single origin 的 espresso macchiato, 味道偏苦,沒有明顯果酸味, 味道還可以接受。Iced long blAck ,都是Single origin,苦味偏重。這裡還可以購買到現炒的咖啡豆,不過他們要下午3點後才開始炒。 要夾啱時間來買。
下層也有座位,如果車不多,還是可以欣賞到海景。

iced Long black and espresso macchiato
2023-10-28
$40 (其他)
路過西環邊度地方!熱門打卡地方!海景去咖啡店!Dark chocolate latte-ice (blend) $58我叫左少冰,本身想叫埋少甜不過佢話少甜就會少咗朱古力味所以我就冇少甜超級濃郁嘅朱古力味好似mocha甘🤘🏻咖啡味都好香會提供飲管,糖水,紙巾等比有需要額外添加嘅人仲有其他副產品購買同埋少量麵包比你配咖啡☕️👍🏻👍🏻📍門口有咪錶方便泊車
路過西環邊度地方!
熱門打卡地方!
海景去咖啡店!

我叫左少冰,本身想叫埋少甜
不過佢話少甜就會少咗朱古力味
所以我就冇少甜
超級濃郁嘅朱古力味
好似mocha甘🤘🏻
咖啡味都好香

會提供飲管,糖水,紙巾等比有需要額外添加嘅人

仲有其他副產品購買

同埋少量麵包比你配咖啡☕️👍🏻👍🏻

📍門口有咪錶方便泊車

2023-07-13 587 瀏覽
% Arabica 其實有好多間分店, 呢間真係特別超多人黎打卡, 我諗係有個靚海景, 同埋鋪外有個白色牆身有鋪頭logo % 超多人係果度影相📷店內簡約舒服, 除左咖啡, 都有佢地自家嘅tote bag, 杯可以賣Cafe Latte☕️咖啡味好香, 奶泡好細滑, 軟綿綿, 一邊望住海景, 一邊睇住晚霞, 好寫意❤️由於出面太多人打卡, 我地係店內逗留, 不過坐位唔算多, 所以我地都好好彩, 傾下計, 睇埋日落先走, hea下 chill下又一天☀️☀️☀️

Cafe Latte☕️

2023-05-30 707 瀏覽
網絡上人氣爆燈既咖啡店,果然真心正。望住個咁靚既景飲咖啡,點樣都會好味啲既😂宜家天氣咁鬼熱,點返個咖啡雪糕真心無得頂。本人覺得個雪糕出色過佢杯咖啡。大家可以試下食佢個雪糕,啡味係超級濃個隻,暫時係我食過既最好味咖啡雪糕。另外覺得咖啡一般既原因,可能係因為我點錯左熱飲,大熱天時,可以飲凍既會正好多。下次會再試埋凍飲的。
網絡上人氣爆燈既咖啡店,果然真心正。
望住個咁靚既景飲咖啡,點樣都會好味啲既😂

宜家天氣咁鬼熱,點返個咖啡雪糕真心無得頂。

2023-05-15 618 瀏覽
今日係西環食完lunch,諗住天氣又咁差,落左全日雨應該冇咩人排隊🌧️所以去左間平日大排長龍既網紅咖啡店食飯後甜品🥰去到都係得大約5-6個人排緊,唔洗等好耐🥳💰Affogato $55呢個affogato好特別,佢係用左咖啡味既雪糕做base,再淋上暖暖地既espresso,有種冰火融洽既感覺。咖啡味雪糕甜道適中,口感順滑,食落去係濃濃既咖啡苦澀味,完全唔膩😍而且份量仲好多😍😍好滿足呀🥰🥰🥰

💰Affogato $55
𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝓽𝓱𝓮 𝓫𝓮𝓼𝓽 𝓬𝓸𝓶𝓫𝓸 𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓽𝓱𝓮 𝓼𝓮𝓪堅尼地城嚟間海滂cafe,次次嚟親都見到好多人嚟打卡,位於近日落位置,特別係黃昏時間,呢度有最佳位置,可以邊嘆咖啡變望住個海同日落黃昏煙霞,一直都係熱門打卡地見今日平日冇咁多人就入咗去叫咗個Affogato🍨☕️呢間Cafe有兩層,今次就上咗二樓坐,其實二樓仲開揚,亦都算多枱同櫈,好快就等到望海景位。一路嘆杯雪糕一路望住個海景都幾chill呢間店亦都係行簡約風以白色為主點相信好多人都知道呢一個牌子嘅咖啡豆所以都見唔少人嚟幫襯仲有好多配件商品,欣賞咖啡字之餘不防留意吓

2023-04-04 362 瀏覽
成日喺西環出沒,幾年前就聽過%因為本身唔飲咖啡所以冇咩incentive試,但最近同朋友揸車經過有啲口渴就落車買咗杯試一見到餐牌覺得有少少貴🫡但既然都落咗車就諗住試吓佢嘅抹茶拿鐵🍵🍵🍵佢比較大杯,適合坐喺咖啡室同朋友傾偈/慢慢行,邊行邊飲,因為本身唔鍾意飲甜野,所以本身擔心會好重糖漿味🫡但佢嘅抹茶味幾突出,偏向濃,加上佢奶味都比較濃,會適合啲飲開抹茶嘅人👍🏻但本身麻麻好抹茶嘅就可能比較難接受如果行開海邊經過不妨試吓!
成日喺西環出沒,幾年前就聽過%

如果行開海邊經過不妨試吓!
2023-04-03 255 瀏覽
1/4。陰天☁️唔特別嘅一天但有你在 一切變得不一樣久違的熱門地點,今天終於可以黎朝聖一下打卡打卡就係要打卡,因為我都係港女之一🤭咖啡真心值得一試..👍推薦指數8✅---- 天秤座.#好好品嘗*好好享受#簡單卻有內涵#%#coffeeholic.《% Arabica 》『由咖啡豆到呈現一杯咖啡』整個過程一條龍的獨家特色。簡單的符號配搭全白色的裝潢,店舖顯得更有個性與風格。-----‐‐--------------------------‐‐--------------------------‐#生活 #Lifestyle #Love #食評 #Food #Foodie #HongKongFood#HongKong #HongKonger 🇭🇰
1/4。陰天☁️
唔特別嘅一天
但有你在
一切變得不一樣
久違的熱門地點,今天終於可以黎朝聖一下
打卡打卡就係要打卡,因為我都係港女之一🤭
咖啡真心值得一試..👍推薦指數8✅

#生活 #Lifestyle #Love
#HongKong #HongKonger 🇭🇰
2023-04-01
2023-03-28 210 瀏覽
環境:在海旁旁邊,樓上樓下都有落地玻璃,可以直接看到海旁,我是下午去的樓上位置不多,都坐滿了客,樓下落地窗前也可以坐下來吹吹風看看日落。服務:店員都是較為年輕的服務員,都是較為和善,👍價格:50-60一杯的coffee,個人覺得來的都是為了打卡,喝的是情懷與打卡吧
服務:店員都是較為年輕的服務員,都是較為和善,👍
我又去左堅尼地城啦,今次就係去左好多人都去過既海邊Cafe - % Arabica😍上次黎都係takeaway,今次好好彩,星期日都係即刻有位,可以慢慢影下相,寫下食評😝‣ Iced Latte($50)我選擇左帶nutty味既咖啡豆,咖啡同奶比例合適,nutty味道都幾突出,鮮奶香濃順滑,整體黎講幾好飲😍配埋呢個無敵大海景,真係好寫意☺️💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟堅尼地城呢間分店就係海邊,坐係樓上位置就好似坐係個海隔離咁好舒服好放鬆😘裝修十分簡約舒適,而且佢地既咖啡真係幾特別幾好飲,會回購😋唯獨餐廳座位好少,週末既話真係幾難搵位~💰Total: $50 (無服務費)📍% Arabica西環堅尼地城爹核士街1號裕福大廈地下G04號舖*全港多間分店

‣ Iced Latte($50)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $50 (無服務費)
📍% Arabica
西環堅尼地城爹核士街1號裕福大廈地下G04號舖