2023-12-31 262 瀏覽
插電瞓了一日,結果有朝一早跟朋友嚟到西環嘅% Arabica。一入到去,果個清爽嘅白色系裝潢,同埋窗邊透進嚟嘅暖陽,真係即刻覺得神清氣爽😊!我哋望咗望menu,最後揀咗招牌嘅Cappuccino同Spanish Latte。先講下Cappuccino,店員勁細心咁為我地解説啲咖啡豆,最後我哋揀咗blend,想嘗下啲堅果味。一啖嘅感覺,就好似啜咗一啖滑溜溜嘅絲綢,啲咖啡仲有一種微微嘅苦澀,啱哂我嘅口味,兜得嚟又唔太濃,一啖啱啖😍!再講下Spanish Latte嘅驚喜,呢杯飲品尾段嘅煉乳真係淋到心口底!初初飲落去係咖啡嘅醇厚,到最後一啖就甜到冒泡,啫啫地真係好過癮🤤!雖然期待中嘅海景樓層冇開得啫(唔知係咪疫情嘅關係),但我哋仍然可以坐喺門口,慢慢消磨呢個惬意嘅下午,咖啡香味配合啲海風,呢種感覺,真係無價。下次還會再黎,希望到時可以齊齊坐喺天台,嘆返杯好嘅咖啡,望返會落去嘅日落🌅。