週六咁岩黎開堅尼地城,又遇著好天氣即興去佐呢間人氣%打卡🤪晏就2,3點真係成間鋪裏裏外外都係人食完嘢係海邊行佐陣5點幾再黎碰下運氣好好彩坐到個靚位到天黑❤️加啲想像力的話真係好似去佐小島旅行有啲似去佐日本江之島/韓國濟州島咁😅店舖加佐塊鏡所以感覺更開揚好似左右都係海咁😍 黎西環的話真係必到👍🏻

週六咁岩黎開堅尼地城,又遇著好天氣
即興去佐呢間人氣%打卡🤪

有啲似去佐日本江之島/韓國濟州島咁😅
店舖加佐塊鏡所以感覺更開揚
好似左右都係海咁😍 黎西環的話真係必到👍🏻

2021-09-02 929 瀏覽
慕名而來, 閒日人都唔少.先唔講味道, 做法有啲差. 一入門口會欄住先要落單買野, 問題係大部分座位喺樓上, 鋪頭無裝 CCTV 俾樓下睇樓上有無位, 店員又唔清楚有無位. 如果買完先知無位坐, 其實係硬掘你一杯咖啡.再黎 WiFi 有時限, 1.5 小時,仲要唔快, 目的應該係費事顧客坐咁耐, 潛台詞係”咪阻住我做生意”. 另一間我諗到有 WiFi 時限嘅係- - Starbucks. 知佢咩料啦.BTW, 咖啡中規中矩, 如果目的為打卡, 可以忽略呢點.
慕名而來, 閒日人都唔少.
BTW, 咖啡中規中矩, 如果目的為打卡, 可以忽略呢點.
2021-08-04 787 瀏覽
% Arabica👾最近天氣同心情一樣..😣😣令人猝息..難得可以就請盡情放鬆一下👸🏼...%係近期最著名的打卡熱點..🧚🏻店內白色的簡約裝修..望著西環海旁相當寫意..🥰—————————————————Coffee Latte $40/45 (Short/Tall)本身對咖啡無咩研究既我單純諗住黎打卡既😛,經店員推介後試左呢款咖啡🤫七款咖啡☕️中最甜最易入口的,新鮮咖啡豆即磨竟然冇苦澀既感覺...大愛🥰!令本身唔太好咖啡既我都變得唔抗拒了👏🏻—————————————————滋味度:4/5抵食度:3.8/5吸精度:4.5/5
% Arabica👾

最近天氣同心情一樣..😣😣令人猝息..
難得可以就請盡情放鬆一下👸🏼...
—————————————————
本身對咖啡無咩研究既我單純諗住黎打卡既😛,
令本身唔太好咖啡既我都變得唔抗拒了👏🏻
—————————————————
滋味度:4/5
抵食度:3.8/5
吸精度:4.5/5
2021-07-21
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • Matcha  Latte
2021-08-04 501 瀏覽
咖啡OK,有點小貴,不過最緊要係個環境,對著大海,好容易影到靚相,打卡點,比較多人,最好12點前去,值得去!都幾容易去到。員工有少少西面… 不過之前第一次去的時候態度都係一般般

拿鐵
拿鐵
2021-07-07 615 瀏覽
呢間店喺網上好出名,所以就拉埋朋友一齊去試下一去到覺得環境好靚,好文青,望出去又見到海叫咗杯熱嘅Oat Latte 店員喺好熱情咁推薦我試下單品豆,咁我就加咗錢杯咖啡有陣果香味加埋oat milk, 整體幾好淨係覺得價錢有少貴
呢間店喺網上好出名,所以就拉埋朋友一齊去試下

一去到覺得環境好靚,好文青,望出去又見到海

叫咗杯熱嘅Oat Latte

店員喺好熱情咁推薦我試下單品豆,咁我就加咗錢

杯咖啡有陣果香味加埋oat milk, 整體幾好

淨係覺得價錢有少貴

2021-07-04 461 瀏覽
This one particular stuff at the western branch was so rude to us. She accused us of cutting the queue when all we did was waiting patiently in line but they were so crowded that customers couldn’t even line up one by one. After we got our drinks, we intended to go upstairs to check out the view given that one of their main differentiations from other coffee shops is their location by the sea, she impatiently interrupted and shouted to us that upstairs is already full. 0 for service!!! Do better next time!!
2021-06-13 720 瀏覽
以日式簡潔風格作設計,主要供應濃縮咖啡,有Espresso、Macchiato、Latte及Americano四款咖啡咖啡拿鐵☕💰約50🔸口感順滑🔸咖啡味濃郁,有層次感

咖啡拿鐵☕💰約50
🔸口感順滑
🔸咖啡味濃郁,有層次感

咖啡拿鐵☕
題外話/補充資料: ‼️可以去附近海濱長廊望住無敵大海景慢慢嘆咖啡☕,超正的
2021-06-02
10 分鐘 (外賣自取)
咖啡拿鐵☕
2021-06-06 771 瀏覽
久仰大名嘅一間Cafe💛 因為白雪雪嘅牆配上簡單嘅一個 [ % ] logo而出名。 西環呢間分店仲有超級無敵大海景,簡直無得輸👍🏻 -同朋友喺另一間Cafe食完lunch,因為天氣太熱,就搭的士過嚟呢度。三點左右到達,叫咗杯Iced Matcha Latte🍵 -座位不多,位置都坐滿了。上層唔開放。本身朋友話上層位置景觀好好,望出去好似喺日本效區一樣🥺 Iced Matcha Latte🍵 抹茶味唔算好突出,但係口感同味道都唔錯,天氣實在太熱,好快就飲晒,得返啲冰。所以下次來可能會叫少冰,抹茶味應該會香濃少少🤏🏻落地玻璃,陽光投入店內,感覺好舒服清新👍🏻當然唔少得出面呢個打卡位~ 同朋友影完之後再喺附近行咗一陣,然後再返嚟睇日落🌄 呢個位置睇落真係好靚㗎!環境:💛💛💛💛💛服務:💛💛💛💛推薦:💛💛💛💛💛

Iced Matcha Latte🍵

Matcha  Latte

落地玻璃,陽光投入店內,感覺好舒服清新👍🏻

環境:💛💛💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛
下午茶
2021-05-27 514 瀏覽
% Arabica|堅尼地城閒餘同男朋友去了西環一日,首先去鐘聲泳棚影相,當日浪好大,企係棚上排隊的時候等到腳震震,海景很美可惜照片背光了🙈之後去了位於堅尼地城的海邊咖啡店,作為中途休息站真是一流。🍵Matcha Latte Cold $60抹茶味唔算好濃但係都算好飲,下次都係飲咖啡比較好。雖然啲人成日笑港女食裝修食風景,但係對住一個咁靚嘅海景食嘢,味道絕對會有提升👍
% Arabica|堅尼地城

🍵Matcha Latte Cold $60
抹茶味唔算好濃但係都算好飲,下次都係飲咖啡比較好。

2021-04-09 1067 瀏覽
同老公去咗西環壁畫街,之後再搭叮叮去睇日落,就即刻諗起呢間咖啡舖,所以諗住去朝聖下可能嗰日係復活節假期所以都幾多人排隊,但嗰日只係得外賣,所以我哋買完就喺出邊邊飲邊等待睇日落。我哋叫咗一杯hot Spanish latte n ice matcha latte ,加埋$105Spanish latte 有啲果香味幾好飲而matcha latte 可能我叫咗凍飲所以味道比較淡,好一般不過配埋呢個景都值得一飲

Spanish latte 有啲果香味幾好飲
不過配埋呢個景都值得一飲

2021-03-28 697 瀏覽
“Matcha Latte (Iced)”($60)一直都想嚟呢間有無敵大海景嘅coffee shop好耐終於有日平日朝早過開堅尼地城可以成功避開人潮對住個海飲返杯🤣雖然近期接受咖啡能力高咗但見到menu就好自然咗叫咗杯凍matcha latte🍵😂原本1樓位置因為疫情block咗只好坐舖頭出面😆一邊吹住海風一邊飲住嘢都幾chill☺Matcha latte飲落抹茶同奶味幾平均抹茶味算係幾香但呢個價嚟講真係飲一次就夠🤣個人覺得反正間間分店都一樣價嚟堅尼地城分店就最抵😂起碼有個靚景感覺都值啲🤣
“Matcha Latte (Iced)”($60)

一直都想嚟呢間有無敵大海景嘅coffee shop好耐
個人覺得反正間間分店都一樣價
嚟堅尼地城分店就最抵😂
起碼有個靚景感覺都值啲🤣
2021-03-17 680 瀏覽
人氣高企嘅打卡coffee shop,可以望住無敵大海景慢慢嘆咖啡,我叫咗杯Spanish latte, 店員會問你喜愛fruity(果香味)定係nutty(堅果味)味,而我就揀咗fruity, 所以味道比較淡帶少少果味,鍾意咖啡味重嘅朋友揀nutty會比較濃郁有層次感啲,嘆完咖啡後可以行吓海濱長廊,感覺特別hea 超正呀
2021-01-01 893 瀏覽
覺得呢間ok。第一次去尖沙咀,之後港島越來越多方便得多麻煩係好多人打卡。平日師奶時段都有好多路人甲乙丙打卡(真係路過),唔會理身邊有人,順便當佈景板,搞到要擰住杯野行開,去佢哋冇興趣嘅地方企。連十分鐘飮完就走都唔可能,所以就唔想再去呢間今日去左pmq個間。元旦午後仲係人少,打卡只有一個,可以係冇乜騷擾嘅情況下坐陣
覺得呢間ok。第一次去尖沙咀,之後港島越來越多方便得多

2020-11-22 1064 瀏覽
相信這家Arabica西環店大家不陌生, 因為它的打卡度是持續超高分的! 所以藉著周末有點時間我便相約朋友一齊去看看! 不出所料人超級多, 單買咖啡已經排了30分鐘, 然後上邊再排隊入座有排了另外45分鐘(如果你要坐對着大窗看海的位置的話)其實Arabica的咖啡很普通, 無論中環/鰂魚涌/西環店也如此, 只是它比較懂得選址還有他整個店舖外觀比較接近blue bottle一些時代感比較重的咖啡店所以那麼吸引! 但是拍照還拍照, 看到有些人在大馬路上不惜一齊拍照有點可怕, 還是小心比較好因為那裏比較多大貨車經過呢!
2019-02-23
2020-11-15 714 瀏覽
一直都係唔同既文章介紹見過依一間擁有美麗海景既cafe, 當日亂打亂撞約左朋友週末同朋友見面, 見大家都未肚餓就慢慢沿海邊散步黎到%Arabia。如果唔係疫情既緣故,坐係出面飲住咖啡吹下海風傾下計絕對一流👍🏻可惜安全起見,我地選擇係店內享用,而又好好彩入到去見到仲朝最後兩個位。店內唯美純潔既白色設計,感覺傾向日系。我點左熱既Latte,朋友要左杯凍既,味道很好,不會太苦太甜,客人可選擇Single或者mixed beans,視乎你想要nutty定fruity。輕輕鬆鬆享受左一個下午,希望下次可以再來!

輕輕鬆鬆享受左一個下午,希望下次可以再來!

2020-11-07
  • Caffe  Latte  (single  origin)