打卡一流嘅cafe,假日朝早1️⃣2️⃣點幾左右依d時間係永遠超級多人排隊👬👫,黎左好多次先終於食到。吾怕曬可以坐窗口位🌤,適合假日同朋友黎飲杯咖啡食住嘢 chill 住傾計。食物都係有心機同優質,但係大部份食物價位都偏高蒜香薯條配自家番茄醬🍟:超級好食 又最抵食。黎到都好大碗 滿曬出黎感,個薯條好脆超級有蒜味🧄 好似係放埋一起炸噤,直接食已經好好食。個番茄醬精華所在 食完好回味,入面係撈左好多吾同香料 冇肉 但做到番茄肉醬感嘅feel。番茄醬有得買一罐罐拎走牛油果蛋多士🍞: 好足料,個多士係較乾同硬身嘅穀物飽,襯到牛油果🥑同蛋🍳 吾會擺耐左就浸軟左炸鯛魚漢堡🍔:個魚🐠都炸得好脆 仲係有好幾塊,個包同個醬都襯得啱啱好 吾會太乾得黎 幾香口,係個高級魚柳包咖啡☕:個拉花超靚💟,有咖啡香 冇乜苦味同酸味

咖啡☕:個拉花超靚💟,有咖啡香 冇乜苦味同酸味
2023-04-02 567 瀏覽
只要夠Chill 就ok?🤑首先果日去到係weekday 嘅1:45pm。咦,原來無 lunch set 架?唔緊要啦,照睇吓有咩食啦。🥴*Crispy Snapper Burger $168*即係魚柳包,原來淨係得個包(tartar sauce,2舊無乜味嘅炸魚,生菜) ,無薯條無盛…. 雪藏嘅魚柳,加個包,2片菜,你收我$168 ???🫣然後見到隔籬枱都係食呢個包,但係佢多我2片番茄,點解嘅?乜咁無 standard 架?🤔1/2 Roasted Chicken with Garlic Fries $198 首先個薯條好香蒜味嘅,但好似炸太耐,好乾,好硬。隻雞先犀利,只有外皮有d味,啲肉係無味到我以為自己食緊減肥餐!雞胸又鞋又無味都算9數,哇!連雞髀都冇汁架,成隻雞乾柴到咁,真係點做到 ?🤮
只要夠Chill 就ok?
🤑
首先果日去到係weekday 嘅1:45pm。
🥴
*Crispy Snapper Burger $168*

🫣

🤔

首先個薯條好香蒜味嘅,但好似炸太耐,好乾,好硬。
🤮
Garlic  fries
1/2  roasted  chicken
2023-03-25 365 瀏覽
西環呢間cafe簡直係素食心士天堂Vegetarian focus menu有唔少vegan食物選擇,同時都有少量肉類菜式今次試左Roasted free-range chicken with garlic fries, 個人覺得雞肉偏乾,調味是ok的、但不試也可,就係一般燒雞Green Risotto 就係太出色,睇名都知係vegan food, 就係無肉都出色先impressive, 佢加左d新鮮粟米同芝士落去令成個飯都好好食🥰不過呢頭附近太多cafe,呢間可能試過就算因為價錢都偏貴,呢個價位仲有好多其他選擇#14SouthLane (#西環美食 )#西環 #南里 14號地下美味指數:☻☻☻☻抵食指數:☻☻☻性價比: ☻☻☻#foodie #food #foodpic #yum #yummy #delicious #nomnom #tasty #hkfood #hkig #hkfoodie
西環呢間cafe簡直係素食心士天堂
令成個飯都好好食🥰
不過呢頭附近太多cafe,呢間可能試過就算
因為價錢都偏貴,呢個價位仲有好多其他選擇

#14SouthLane (#西環美食 )

#西環 #南里 14號地下

美味指數:☻☻☻☻
抵食指數:☻☻☻
性價比: ☻☻☻

2023-03-10 258 瀏覽
🔅本身是想去隔離「鬼混」食,但點知唔接受walk in就入左呢間cafe試下。🔅週末下午生意好好,幾乎每張檯都坐滿。睇menu先知原來係健康cafe,但有好多野已經sold out,所以得返好少選擇。我地就求其嗌咗兩杯嘢飲,同糕點。🔅可能野食係太健康和原始,口味上不是太好。只是影相好睇

🔅可能野食係太健康和原始,口味上不是太好。只是影相好睇

2023-03-06 195 瀏覽
今天又到家附近找新食店,這間是新開不久,之前行過星期六、日,有不少食客,決定試吓。可選菜色不多,我要太蛋牛油果醬沙律包,包是sourdough ,配cappuccino Sourdough很好吃,小小脆但不硬不干,脆邊蛋還有溫度,面包上有幾片水蘿蔔raddish和一堆sprouts,很新鮮,再加salmon, 不錯如果可以有多啲on top dishes選擇, 如煎鯛魚、雞髀等就更好因為這裡不選用普通鮮奶或脫脂奶,只有oat milk, soy milk 或almond milk,所以選almond milk配cappuccino 做飲品,不知是個almond milk 還是個咖啡豆關係,口感較nutty,不過整體食物都ok不論環境、干淨程度、食物味道,都不錯,即使是素食者,這邊有些菜應該可選。最後值得講吓是廁所衛生都可以,我每去試一間食店都一定去佢洗手間,我評分只是可以而不是好是因為今天是假日,客多,我平日來過衛生是好,今天星期日,人多,有些廁紙碎在地上,這裡用廁紙都用環保色紙,所以看得出老板是注意環境人。我會再來幫襯

我會再來幫襯

2023-03-05
  • Avocado  Fried  eggs  (可不選chilli)
-🦄 14 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ @_southlane ・🎻 颯颯西風滿院栽 蕊寒香冷蝶難來 ✨🍁 他年我若爲青帝 報與桃花一處開 🕊️・🦔 我輕輕喃喃唱著 我最愛的南瓜の歌 ♪・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🐿️【 𝓟𝓵𝓮𝓪𝓼𝓮 𝓒𝓪𝓵𝓵 𝓜𝓮, 𝓟𝓾𝓶𝓹𝓴𝓲𝓷 𝓖𝓲𝓻𝓵 】・🎃 ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ʙᴜᴛᴛᴇʀɴᴜᴛ ʜᴋᴅ128🍂 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑一個忠誠的瘋狂南瓜控 看到南瓜時便馬上衝這個胡桃南瓜的穀物碗 倒真是正中了我紅心千里迢迢跨越時空障礙 誓死都要來嚐個究竟胡桃南瓜真的很大一個 快跟我的頭差不多大基本上整個南瓜都能吃 不論是外皮還是內裡南瓜皮已經烤得全熟透 吃著軟綿亦帶有嚼勁南瓜肉部分更加不用說 充斥著南瓜鮮甜香氣水嫩多汁一點都不會乾 且瓜肉綿密得像雲朵我享受著這澱粉幸福感 心中不斷暗地裡讚嘆南瓜中的蔬菜份量很多 有我最愛的羽衣甘藍還有平常吃沙律必備的 葫蘆瓜枝豆跟堅果碎伴隨餐廳自製靈魂醬汁 令這南瓜層次變豐富不單止是充滿著蜜糖甜 還有一點鹹香夾雜著味道方面不是單一乏味 而是令人開胃有驚喜重點是那些蔬菜很新鮮 口感爽脆清新又自然可我真是吃到懷疑人生 為何一直
🦄 14 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ @_southlane

🎻 颯颯西風滿院栽 蕊寒香冷蝶難來 ✨
🍁 他年我若爲青帝 報與桃花一處開 🕊️

🦔 我輕輕喃喃唱著 我最愛的南瓜の歌 ♪

🎃 ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ʙᴜᴛᴛᴇʀɴᴜᴛ ʜᴋᴅ128

值得一讚的是醬汁份量 是洽好的不會太過分
假若醬汁過多便會太膩 甚至會變得喧賓奪主
恐怕會蓋過南瓜的甜蜜 令鹹香味變成主角了
現在這樣就是剛好完美 食材配合得天衣無縫

🥦 ʙʀᴏᴄᴄᴏʟɪ ʟᴀᴛᴛᴇ ᴡ/ ᴀʟᴍᴏɴᴅ ᴍɪʟᴋ ʜᴋᴅ55
🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑

我還是第一次看見這個 是西蘭花的蔬菜拿鐵
然後我發現自己真勇敢 每次都喜歡嘗鮮創新
絕對不會怕有什麼奇怪 反而是期待它的味道
Broccoli  Latte  w/Almond  Milk

出奇地這拿鐵是超好喝 它抹綠的有點像抹茶

以蔬菜作拿鐵的原材料 其實真是新奇又健康

最後要謝謝餐廳的經理 我都不知是不是經理
反正就是個健談又好客 然後送我曲奇的帥哥
餐廳就只有我一個客人 卻使我感到無比溫馨
Sea salt  chocolate  soft  cookie

還送了我巧克力軟曲奇 真是滿滿甜蜜在心頭

ᴘ.s.① 14 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ快要換新ᴍᴇɴᴜ了🥺
ᴘ.s.② 不知道能否轉成蕃薯穀物碗呢…嘻🤤

2023-02-15
  • Broccoli  Latte
2023-02-19 754 瀏覽
身邊有朋友是素食者,所以有時候都會去找好吃的素食cafe,這次來到南里的角落,這間cafe設計很有趣,不同的角落有不同感覺,也有長檯讓大家可以好好工作,食物選擇都有很多,而且組合都很有趣😂🔹Roasted Beetroot Risotto $158這是餐廳的代表菜式,以為沒有什麼食材味道會很淡很單一,入口卻發現完全是相反!酸豆好吃又帶有鹹酸味道給飯粒,因為它味道強烈,一粒可以讓你吃很多口飯,紅菜頭醬讓飯粒很綿密,加上芝士自身的「臭」很好地融入risotto,讓你吃不停。🔹Sweet Potato Coconut Pancake $158這裡的pancake很有住家的感覺,這款蕃薯椰子pancake用了蕃薯代替傳統麵粉,口感會有點不一樣,就算沒有蛋沒有奶依然不錯,上面有焦糖香蕉提升甜度,但不會太甜,加上有花生醬,粗粒帶出nuts香,素食者必選~🔹Broccooli Latte $52聽到這個名稱確實是懷疑了一下,西蘭花拿鐵是什麼回事?它真的是把西蘭花攪碎,加一點鹽再加奶製作,我選擇了豆奶,這樣的組合卻帶來驚喜,鹹鹹的味道,不會太過火,西蘭花蓉帶出綿密又有顆粒的口感,跟豆奶很搭配,值得一試

🔹Broccooli Latte $52
聽到這個名稱確實是懷疑了一下,西蘭花拿鐵是什麼回事?它真的是把西蘭花攪碎,加一點鹽再加奶製作,我選擇了豆奶,這樣的組合卻帶來驚喜,鹹鹹的味道,不會太過火,西蘭花蓉帶出綿密又有顆粒的口感,跟豆奶很搭配,值得一試。
2023-01-30 378 瀏覽
餐廳係用QR code登入攞位,可以顯示大約等候時間,唔使企定定喺門口等,好方便👍🏻環境夠大,彩光度高,感覺通透舒服。叫咗一份mexican grains bowl, 材料好豐富,每一樣料都要分開烤或者煮,所以睇落簡單但係唔易整。味道方面就較為清淡。另外叫咗一份sweet potato coconut pancake,唔止賣相靚,味道仲超好🤤有番薯香,仲好大份,食完好飽😆
環境夠大,彩光度高,感覺通透舒服。
唔止賣相靚,味道仲超好🤤有番薯香,仲好大份,食完好飽😆
2023-01-26 370 瀏覽
我們是專程去的,但是遠遠的就被這家店門面吸引,外面有幾個戶外位置,可以帶上🐶過一個悠閒的下午。室內的位置也很寬敞,同時也有窗戶,休閒的午後來上一杯咖啡,多麼愜意。.我們選了一個牛油果🥑topping的開放式三明治🥪,一個甜的班戟,是有口感,硬質地的,我比較喜歡這種口感,不太喜歡那種空氣感的,還點了一個虎蝦🦐,隆重推jian這個,蝦質地好,味道贊!飲料我選的莓果奶昔,細膩好喝。
2022-11-28 428 瀏覽
嗰日行过石塘咀见到一间餐厅好干净好洁白入去试一试,点知有惊喜,座位宽敞空间感够大,光线充足,食品和饮品质素绝对有心思,本人叫咗客Catch of the Day 配菜有薯蓉和菜份量10分足够,饮品绝对健康,本人叫咗杯Beeting Heart 红菜头苹果甘笋橙,我见到隔篱位,ordered 烤鸡半沙律 和椰子班戟 ,样子10分吸引,我下次再来会尝试, 服务质素要表扬👍本人推介,如果去开石塘咀,必定要试一试 👍👍正正正
比呢間Cafe吸引係因為見到佢嘅Brunch Menu 好多元化💕Vegan Options 非常多好似設計得好有心思 特別係想一試佢個Pancake呢😋 試完食物雖然不錯但未有十分驚艷 價格定位比較進取 環境方面因為處於斜路半地下位置🗿採光麻麻哋 中間位置唔係好感受到天然陽光☀️ 有少少比IG相Fake左嘅感覺🌚 同埋外面嘅廟嘅香火飄到入嚟 硬件上不夠Chill係硬傷🌾⭐️ Marrakech 🇲🇦⭐️ Roasted Free Range Chicken 🍗材料由比較少食到嘅中東味道做出🥰 有Hummus Falafel🧆Halloumi 🧀同小米沙律🥗 以價錢黎講份量比較少 同埋食材食落去偏乾 尤其是Pita Bread 🥙同蕃茄青瓜一齊食先至無咁硬🍅最好食係橄欖🫒 加點價錢的烤雞反而不錯 🔥雞皮烤得好香脆 澳洲雞果然雞味比較濃郁 帶考過的香草味🌿⭐️ Sticky Date Almond Pancake 🥞好喜歡呢個Pancake🥰 同外面食到太多粉嘅質感不同 比較Raw 但係Chewy幾口感好天然🌿食到好濃郁嘅棗味 加上Maple Syrup同椰子碎 係好自然溫和既甜 🥥 面頭嘅橙花
Roasted Free Range Chicken

⭐️ Marrakech 🇲🇦

Sticky Date Almond Pancake

好喜歡呢個Pancake🥰 同外面食到太多粉嘅質感不同 比較Raw 但係Chewy幾口感好天然🌿食到好濃郁嘅棗味 加上Maple Syrup同椰子碎 係好自然溫和既甜 🥥 面頭嘅橙花Cream 帶花香及清新的感覺🌼 有點夏天與秋天的混合🍁
Berry Bliss

⭐️ Berry Bliss 🫐
香蕉藍莓同燕麥奶Blend在一起的Smoothie🍼感覺幾Raw好天然 不另加糖甜味主要來自香蕉🍌 健康但價位偏高

Roasted Free Range Chicken
Sticky Date Almond Pancake
Berry Bliss
Popular neighbourhood café with vegetarian-focused menu and amazing baked goods. 🌿📍 𝐒𝐡𝐞𝐤 𝐓𝐨𝐧𝐠 𝐓𝐬𝐮𝐢 / 𝐇𝐊𝐔 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝟏𝟒 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐋𝐚𝐧𝐞 @14southlaneMy go-to café for delicious bakes and healthy pancakes 🥞, 14 South Lane is a great place to bring your meat-eating friends because their menu is 80% vegetarian and this way you can easily nudge them to eat plant-based!The owners care a lot about sustainability and community so everything from their menu to supplier selection to packaging and recycling are giv

𝟏𝟒 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐋𝐚𝐧𝐞 @14southlane

The owners care a lot about sustainability and community so everything from their menu to supplier selection to packaging and recycling are given a great deal of thoughts. They have two cute tables outside and a cosy, spacious indoor seating that tend to get quite busy on weekends.

𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗮𝘂𝗹𝗶𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗼𝘄𝗱𝗲𝗿 (HK$88) 𝚅
The texture was a lot thicker than I expected. There were a lot of garlic croutons both on the top and inside, which added texture and went well with the chowder.
Would love it more if the soup had a stronger roasted garlic flavour.
🤤 4/5

𝗠𝗮𝗿𝗿𝗮𝗸𝗲𝗰𝗵 (HK$138)
A feast for the eyes and stomach, this is a dish that I always order and enjoy.
This beautiful Moroccan-inspired bowl🇲🇦 is made up of tabbouleh, spinach pea falafel, hummus, pita bread, honey halloumi, smokey harissa, roasted zucchini and marinated olives.
It was super nourishing and wholesome as usual, I loved everything, especially the smokey harissa which was not spicy but went so well with the zucchini and falafel.
Great dish to share or to enjoy all by yourself!

𝗙𝘂𝗻𝗸 𝗻’ 𝗕𝗲𝗲𝘁𝘀 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (HK$52) 𝚅
First time trying this non-caffeinated latte ☕️ made from raw beetroot juice, cinnamon and vegan milk of your choice. I picked almond milk this time (+HK$3).
The beetroot flavour wasn’t overpowering but was definitely there - I liked the earthiness from the beet and what a cute pink colour!
🤤 4/5

🌱 Vegetarian paradise: Plenty of vegetarian and vegan options - everyone would be happy here!
🥖 AMAZING bakes: Heavenly banana bread, carrot cake, sourdough, so far everything I’ve tried was good!
💰 HK$150-250 pp

⭐️ Overall rating: 4/5

🤔 Revisit? For sure! Was too full to try their Red Velvet Parfait Pancake but I’ll definitely be back before they change the flavour!
Roasted Cauliflower Chowder
Funk n' Beets Latte
Roasted Cauliflower Chowder
Funk n' Beets Latte
2022-10-27 400 瀏覽
◾️#馬拉喀什風味穀物碗 HKD$138本來對素食是沒什麼興趣的但這碗看起來實在太好看又繽紛了🤭沒想到咸辣甜酸都有非常豐富呢椰菜花碎混疊香草和番石榴酸甜的番石榴居然能讓椰菜花碎變得很好吃!鷹嘴豆泥配脆餅吃剛好白色一片的本來以為是煎豆腐原來是煎蜜糖芝士 這個煙韌帶有微甜很喜歡🫶🏻看起來像肉丸的是炸豆球 味道比較重另外還有橄欖,翠玉瓜,惹味辣醬沒想到素食也可以這麼好吃😍😍😍◾️#半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條 HKD$88外皮烤得很香帶有微脆感😋因為是走地雞的關係脂肪比例較少肉質只有雞髀肉的位置嫩滑但雞胸也不會很柴雞油混疊香草和蒜香 吃起來很juice又香的沾著添加秘製醬料很是惹味☺️薯條的蒜味十足😍也炸得很香脆熱騰騰的讓人吃不停口而且份量很多呢!◾️#Berry Bliss +$62香蕉/ 藍莓/ 杏仁/ 肉桂/ 燕麥奶味道好豐富的果昔😋因為很多素食顧客所以用上了燕麥奶杏仁蠻香的但不會搶過香蕉藍莓肉桂只有微微的調香覺得這杯的味道做得很平衡👍🏻◾️#Chocoholic +$52有機生可可/全燕麥/ 香蕉/ 有機亞麻籽/ 燕麥 奶這杯喝起來比較濃郁有亞麻籽的關係也會有點飽足感但是可可的苦味跟其他不太夾

◾️#馬拉喀什風味穀物碗 HKD$138
本來對素食是沒什麼興趣的
但這碗看起來實在太好看又繽紛了🤭
沒想到咸辣甜酸都有非常豐富呢
椰菜花碎混疊香草和番石榴
酸甜的番石榴居然能讓椰菜花碎變得很好吃!
鷹嘴豆泥配脆餅吃剛好
白色一片的本來以為是煎豆腐
原來是煎蜜糖芝士 這個煙韌帶有微甜很喜歡🫶🏻
看起來像肉丸的是炸豆球 味道比較重
另外還有橄欖,翠玉瓜,惹味辣醬
沒想到素食也可以這麼好吃😍😍😍

雞油混疊香草和蒜香 吃起來很juice又香的
沾著添加秘製醬料很是惹味☺️
薯條的蒜味十足😍也炸得很香脆
熱騰騰的讓人吃不停口
而且份量很多呢!

◾️#Berry Bliss +$62

這杯喝起來比較濃郁
有亞麻籽的關係也會有點飽足感
但是可可的苦味跟其他不太夾
我們都比較喜歡藍莓那杯
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌖
📍西環石塘咀南里14號地舖
📞 5744 8390
🕐 08:00-17:30
2022-10-19 374 瀏覽
EAST MEETS WEST 東 ⇄ 西 feature:  14 South Lane. Pan西 finally tried this  VEGAN cafe in Sai Wan. We all need a cleanse but still want to enjoy food, don’t we 🧘🏻‍♀️🌱Price: $200ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: everything clean & plant-based 🌱💚 Worth making a trip to tryout the more special brunch food during weekends. The space is brightly lid & have an artistic décor, altho seatings are slightly cramped. ⚠️Walk-in only but with option to joi

Price: $200pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: everything clean & plant-based 🌱💚 Worth making a trip to tryout the more special brunch food during weekends. The space is brightly lid & have an artistic décor, altho seatings are slightly cramped. ⚠️Walk-in only but with option to join their online waiting list to shorten the queue!

DISHES:
🥗🌏South East (wholesome bowl) -  inspired. Healthy mix of fresh ingredients, without compromising flavour😋 Portion is generous and everything works well together. Recommended!

♥️🥞Red Velvet Parfait Pancake - topped with chocolate ganache, summer berries, coconut flakes. Very appetising. Pancakes are quite thick with a great chew. Overall not too sweet 👍🏻 great for sharing!

🍪🥐Baked goodies - got a variety of goodies for takeout. Tried their matcha macadamia nut cookie, so doughy & filling but again, not too sweet.
2022-10-16 252 瀏覽
因臨關門前45min 到,廚房close左,只能選麵包🥯同蛋糕🍰。百香果青檸芝士蛋糕百香果青檸配搭好好 軟心效果一流 入口順滑芝士味濃👍🏿👍🏿Super Green 香蕉 🍌有機螺旋藻 蘋果 橙汁 有時啲嘢真係唔可以以貌取勝,香蕉味濃,味道不錯
百香果青檸芝士蛋糕
Super  Green