2021-06-05 263 瀏覽
位置香港大學站只要兩分鐘就到cafe佈置很有心思木色調配上大理石的餐桌不同角落都有小乾花陽光從大窗口進入餐廳令氣氛更和諧簡潔餐牌上大部分食物都是素食但都有其他非素食食品 香烤紐西蘭有機雞配香蒜薯條($188)半隻熱辣辣的烤雞雞肉厚身 脾位置很嫩滑除了雞皮有少少香烤味外雞肉是沒有什麼香味 也醃得不夠 烤雞味道比較清淡 但與薯條一起就是完美的配合一清一濃 吃完沒有一點油膩 頂肚的感覺薯條不但熱辣辣而且十分香口,蒜香加辣椒的組合已經完勝 外脆內軟 再加上香辣開胃的蕃茄醬 非常好食惹味薯條超級有驚喜一定要試一下自定藍莓檸檬開心果班㦸 ($128)班㦸似乎是必食 幾乎每枱都有它最大賣點應該是厚實和煙韌同時又帶點濕潤的口感有別於日常的班㦸而且不是由蛋和牛奶製造加上自製清新的檸檬醬、玫瑰花花瓣的香氣椰子片、開心果 楓糖漿 口感層次豐富 而且不會死甜沒有罪惡感 Beeting Heart ($60)由蘋果、紅蘿蔔、紅菜頭、橙和薑打汁而成雖然紅蘿蔔和紅菜頭的味一向比較出眾所有材料混合一起比相像中好飲 很溫和 易入口Berry Bliss ($62)由香蕉、藍莓、杏仁醬和肉桂可選擇杏仁、燕麥或豆奶(
位置香港大學站只要兩分鐘就到
cafe佈置很有心思木色調配上大理石的餐桌
不同角落都有小乾花
陽光從大窗口進入餐廳
令氣氛更和諧簡潔

餐牌上大部分食物都是素食
但都有其他非素食食品

香烤紐西蘭有機雞配香蒜薯條($188)
半隻熱辣辣的烤雞
雞肉厚身 脾位置很嫩滑
除了雞皮有少少香烤味外
雞肉是沒有什麼香味 也醃得不夠
烤雞味道比較清淡 但與薯條一起就是完美的配合
一清一濃 吃完沒有一點油膩 頂肚的感覺
薯條不但熱辣辣而且十分香口,
蒜香加辣椒的組合已經完勝 外脆內軟
再加上香辣開胃的蕃茄醬 非常好食惹味
薯條超級有驚喜一定要試一下

自定藍莓檸檬開心果班㦸 ($128)
班㦸似乎是必食 幾乎每枱都有
它最大賣點應該是厚實和煙韌同時又帶點濕潤的口感
有別於日常的班㦸而且不是由蛋和牛奶製造
加上自製清新的檸檬醬、玫瑰花花瓣的香氣
椰子片、開心果 楓糖漿 口感層次豐富
而且不會死甜
沒有罪惡感

Beeting Heart ($60)
由蘋果、紅蘿蔔、紅菜頭、橙和薑打汁而成
雖然紅蘿蔔和紅菜頭的味一向比較出眾
所有材料混合一起比相像中好飲
很溫和 易入口

Berry Bliss ($62)
由香蕉、藍莓、杏仁醬和肉桂
可選擇杏仁、燕麥或豆奶(我選擇杏仁奶)
打成的冰沙飲品
味道比較淡 個人是一個偏好濃味道的
只飲到淡的香蕉和杏仁味

💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受
2021-05-17 358 瀏覽
▫️自家南瓜巧克力藜麥班戟🎃🥞 💰128⁣⁣↬繼上次蕃薯班戟後知道出了新班戟就決定要再試 依舊是純素班戟 口感煙韌 藜麥令班戟更有咬口 中間塗滿了黑朱古力醬 再淋上楓糖漿 也不會太甜 還加了杏仁片增加口感 但味道還是蕃薯班戟更出眾⁣⁣▫牛油果雞蛋多士🥑 💰128⁣↬雖然這個配搭很普通 仲每次見到也好想吃 牛油果creamy 配上流心煎蛋 蛋汁浸滿sourdough 每一口也是滿足⁣⁣▫️香烤紐西蘭有機雞🍗 加配價💰58⁣⁣↬剛好點到雞腿的部分 外皮脆 肉質依舊嫩滑 但性價比不高 ⁣⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ 是次因為對班戟念念不忘而再次到訪 期待蕃薯班戟回歸 一定會再回頭(๑•ㅂ•)و !⁣⁣

▫️自家南瓜巧克力藜麥班戟🎃🥞 💰128⁣⁣

▫牛油果雞蛋多士🥑 💰128⁣

▫️香烤紐西蘭有機雞🍗 加配價💰58⁣⁣

⁣⁣

2021-05-16 200 瀏覽
avocado chilli fried egg ($128)-organic eggs, crushed whole avocado, dakkah, spouts on sourdough -it’s a bit spicy with dakkah but it’s surprisingly matching with the avocado and fried egg🤤-you can taste the hotness of the chilli 🔥-the sunny-side ups were perfectly cooked 👌🏻

2021-04-28 358 瀏覽
西環真的有超多好吃的cafe, 最近我剛發掘了一家主打健康綠色飲食路線的咖啡廳~裝潢精緻,而且環境很chill, 尤其我好幸運可以坐在窗邊的座位❤️❤️ 食物價格偏貴,不過健康的東西跟用料就是這樣啦🥴🥴▫️南瓜巧克力藜麥班戟 ($128) ▫️烤龍蝦義大利燴飯 ($228) ▫️Chocoholic ($62)▫️Tropical Oolong Tea ($40)看很多網上評論說pancake味道怪怪的,我個人覺得還好哈哈。因為它的薑黃味還蠻突出的,巧克力味也蓋不住它,所以真的見仁見智 我個人是挺喜歡的啦😛😛😛 龍蝦超大隻!而且肉質也很嫩,也很入味~挺好吃的!🥰

▫️南瓜巧克力藜麥班戟 ($128)
▫️烤龍蝦義大利燴飯 ($228)
▫️Chocoholic ($62)
▫️Tropical Oolong Tea ($40)

2021-04-19 564 瀏覽
⌇1 4 s o u t h l a n e“ 🥥 “ young coconut - chia seed pudding, passion fruit, mulberries ( $ 9 8 )“ 🥑 “ avocado chili fried egg - organic eggs, avocado, dukkah, sprouts on sourdough ( $ 1 2 8 )“ 🥞 “ sweet potato coconut pancake ( $ 1 1 8 )“ 🥗 “ middle east - organic turmeric quinoa grains, spinach chickepea falafel, crispy pita bread, honey halloumi, feta tzatziki, roasted zucchini, smoked pepper, babaganoush ( $ 1 1 2 )“ 🥦 “ broccoli rocket cheddar scone ( $ 3 5 )“ 🥦 “ broccoli latte - 30g ra
⌇1 4 s o u t h l a n e

middle east

broccoli rocket cheddar scone

“ 🥦 “ broccoli latte - 30g raw broccoli, cinnamon ( $ 5 2 )

“ 🍫 “ chocoholic - organic raw cacao, whole rolled oats, banana, organic flaxseed ( $ 6 2 )

14 SOUTH LANE
西環石塘咀南里14號地舖
🍞#foodraah_saiyingpoon
middle east
2021-04-19 134 瀏覽
14 SOUTH LANE網址: https://s.openrice地址: 西環石塘咀南里14號地舖電話: 57448390=====================西灣都發展成central soho般, 湧現了很多coffee shop 與食店,針對一班外國客及喜歡咖啡的人燒雞$188 好大隻,能跟french fried or salad,兩個人食都夠,但中心有點唔熟呀,仲見到小小血水。Baked bean 加麵包,好素的,雞蛋上得好小芝士有點失望,蕃茄醬太甜,賣相有點像隔夜菜。勝在捉到女生及蛋奶素人者。
14 SOUTH LANE
網址: https://s.openrice
地址: 西環石塘咀南里14號地舖
電話: 57448390
=====================

2021-04-15 121 瀏覽
[🍠𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲]十級推介❗️本身都有少少好奇點解咁普通嘅食材可以收咁進取嘅價錢,但食完真係覺得幾值😆唔好睇佢份量唔多,但其實食咗一半都飽”死”🤰🏻Pancake好厚實,充滿咗我最鍾意嘅番薯蓉🧡個texture好chewy帶有番薯嘅甜味,每層pancake夾雜着raspberry花生醬,出奇地好夾!而且香蕉面有一層焦糖,好正!係健康得來又邪惡嘅選擇!😈[🥗𝗺𝗲𝘅𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗴𝗿𝗮𝗶𝗻𝘀+𝟭/𝟰 𝗿𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻]成bowl超健康又colourful🌈個人好鐘意食啲粟米同zucchini,全部食材都好新鲜。烤雞充滿herbs嘅味,整體而言都ok!😝😝

• Sweet Potato Coconut Pancake
2021-04-14 106 瀏覽
This health-conscious cafe is neighbourhood friendly, the bright and healthy atmosphere is welcoming. Same as the interior design, vast majority of food and drink offerings there are vegetarian and plant-based. They use fresh ingredients seasonal vegetables from local farms, that’s why their menu rotates from time to time. I enjoy the idea of eating green, but every dishes have its own heavy spice within which I cannot bear. Their lobster risotto is very appealing, and I prefer their iced refreshing drinks and dessert there!
2021-04-12 91 瀏覽
⿻⿻ 𝟷𝟺 𝚂𝚘𝚞𝚝𝚑 𝙻𝚊𝚗𝚎𓏲𓏱𓏭𓏭呢間cafe直接用地址做名都幾特別 裝修係悠閒嘅風格 雲石枱同木製傢私嘅配搭好靚 鋪面幾大 坐得都幾舒服嘢食選擇裡面比較特別嘅係有幾款wholesome bowls 有日式風味墨西哥風味同馬拉喀風味 最後揀咗呢個係mexican grains 出乎意料地大份 兩個人share都幾多 味道調得幾好 色彩豐富又健康 Carrot cake都幾好食 係清爽嘅味道 唔會好甜 第一次見broccoli latte 除咗西蘭花仲有肉桂嘅香味 口感冇平時嘅latte咁順滑不過都唔錯見好多人推介佢地嘅純素班戟 下次嚟嘅話會試下~𓏲𓏱𓏭𓏭Mexican grains $118Carrot cake $Broccoli latte $52Golden latte $52
⿻⿻
𝟷𝟺 𝚂𝚘𝚞𝚝𝚑 𝙻𝚊𝚗𝚎
𓏲𓏱𓏭𓏭

Carrot cake都幾好食 係清爽嘅味道 唔會好甜
見好多人推介佢地嘅純素班戟 下次嚟嘅話會試下~
𓏲𓏱𓏭𓏭
Mexican grains $118
Carrot cake $
Broccoli latte $52
Golden latte $52
🥢簡介South Lane 14標榜健康,除了提供多款有機素食選擇外,所有食物亦不含味精,天然健康。而且更有多款以蔬菜製成的咖啡,包括黃薑粉、紅茶頭及西蘭花latte。店內空間寬敞,而且光線充足,適合週末與好友歡聚放鬆。🌟特色- 健康素食- 特色咖啡👍🏻必試- 中東風味穀物碗:外表色彩鮮艷,適合打卡;而且用料豐富,包括多款蔬菜、藜麥及印度烤餅,並配以由乳酪及蜜糖的醬料,不但食材健康,而調味恰到好處,值得推介。- 北非野菜芝士半熟蛋多士:主菜以金文畢芝士配搭菠菜、意大利青瓜及馬鈴薯,芝士烤至微焦,多款食材味道協調,並搭配由Sourdough烤至香脆製成的多士,令人回味。- Golden Latte:入口與ginger latte味道相近,入口帶薑味但不會過辣。由於以黃薑粉製成,因此咖啡呈黃色,頗為特別,但略嫌拉花過於敷衍。💰價錢- 約每人150港幣🎖評分- 4.5/5
🥢簡介

- 約每人150港幣

🎖評分
- 4.5/5
2021-03-18 142 瀏覽
I love many plant based foods and vegan options as an alternative but pastry has always been a big NO to me🙅🏽‍♂️ I feel like there is no compromise for the buttery🧈 guilty pleasure moment. But that’s before I tried 14southlane, a cafe dedicating to sustainable, organic and fresh food.𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚁𝚊𝚒𝚜𝚒𝚗 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎This plant-based scone is a huge surprise to me that this is the very first one I enjoy. By looking at its appearance, I thought it gonna be another disappointment 🧐 but this exceeds my understandi

𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚁𝚊𝚒𝚜𝚒𝚗 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎
This plant-based scone is a huge surprise to me that this is the very first one I enjoy. By looking at its appearance, I thought it gonna be another disappointment 🧐 but this exceeds my understanding to vegan scone🤯 It is moist and light with very nice orange and some ginger aroma🤩This aroma somehow replaces the buttery flavour that I crave. What a satisfying piece of pastry🤤 This actually proves vegan doesn’t necessarily come with the sacrifice of palate pleasure 😛 Definitely recommend for every scone lovers and vegan diets👍🏼

𝙿𝚊𝚒𝚗-𝚊𝚞-𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎
This one is also a very surprising one with nice layers and texture🥐 Without buttery flavour, it gives out stronger flour flavour that offer you a new experience. Just superb❗️

𝙾𝚊𝚔 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
They only offer plant-based milk 🥛 option here which is quite a bold move to me since many people still only do regular milk coffee which I actually prefer more too. But once in a while, especially with this quality, I am more than happy to have a cup of organic and chemical free coffee☕️
- - - - -
  • Orange  Raisin  Scone
2021-03-15 196 瀏覽
朋友仔約桃桃嚟呢間文青風小店,桃桃去到見到有人龍排緊,原本以為係要跟住排隊的。還好入去問問店員,先知原來要scan門口個qr code登記排隊。有呢個登記system好方便,登記完可以喺附近行下先,差不多到的時候就會有auto call提醒,又可以選擇放棄,咁其他等嘅人就唔洗等咁耐啦。自家蕃薯椰子班戟 ($118)招牌食物當然要試下。跟正常的班戟質地很不同,不妨一試。香烤紐西蘭有機雞配香蒜薯條($178)薯條熱辣辣,很香口,非常好食。可惜的是雞可能是肉太厚,上菜的時候有點未熟。不過店員態度很好,立刻拎返廚房再整。再整肉質都是滑滑的。蒜香蜆肉蝦意粉($178)想不到份量咁大,味道很不錯的。

自家蕃薯椰子班戟 ($118)
招牌食物當然要試下。跟正常的班戟質地很不同,不妨一試。

香烤紐西蘭有機雞配香蒜薯條($178)

蒜香蜆肉蝦意粉($178)
想不到份量咁大,味道很不錯的。

今日黎到香港大學呢邊探朋友,就去左附近嘅一間café — 14 SOUTH LANE食個tea,環境好舒服,我地坐左係窗邊嘅位置,微微嘅太陽光照射入黎,剛好為呢個冬天嘅日子帶黎暖意LA自家南瓜朱古力藜麥班戟 $128Pumpkin Chocolate Quinoa Pancake佢係一款純素班戟,無加到任何蛋漿,一共有三塊,質感結實好重身,食完好有飽腹感。班戟入面主要用上南瓜、藜麥同埋每一層之間都有好多好多嘅朱古力漿,最頂層仲加左椰子忌廉、南瓜乾、南瓜籽同埋楓糖漿,配搭嘅食材豐富左口感嘅層次,同時cream+syrup令到班戟入口時候軟化,真係好滿足!柿子燕麥片 $98Stewed Oats Porridge佢個樣子雖然唔係討好,但係味道真係好驚喜,估唔到楓糖漿會同燕麥片咁夾!燕麥片好多好稠身,再加入左香草籽同埋肉桂,令到成碗燕麥糊好香好暖身。配埋上面嘅楓糖漿,每一啖都甜絲絲,新鮮嘅柿子一片一片擺係燕麥糊上面,同堆燕麥一齊入口好freshBroccoli Latte $52我同朋友一人叫一杯飲品,我就揀左Broccoli Latte。西蘭花嘅味道好突出,上層嘅西蘭花蓉+泡沫好厚身,每一

自家南瓜朱古力藜麥班戟 $128

柿子燕麥片 $98
Stewed Oats Porridge

Broccoli Latte $52

我同朋友一人叫一杯飲品,我就揀左Broccoli Latte。西蘭花嘅味道好突出,上層嘅西蘭花蓉+泡沫好厚身,每一口都好似飲緊西蘭花湯咁。揀左soy milk好滑,唔會好甜。同樣地,都係有肉桂係入面,冬天黎飲真係好適合!

總結,14 SOUTH LANE真係一間好chill嘅café,野食比較偏向北歐風格,菜式嘅味道主要取自食材本身嘅色、香、味,同時精緻嘅擺盤都係一大賣點,好值得再黎,期待佢夏天再推出新MENU~

Broccoli Latte

Caffe Latte

自家南瓜朱古力藜麥班戟

柿子燕麥片
2021-02-26 173 瀏覽
星期六難得約到朋友一齊食個brunch,就咁揀咗呢間近香港大學站嘅Cafe!☕️ Cafe係以地址命名,有室內同埋室外位置,整體格調簡潔舒服!Keep住有人嚟排隊,如果weekend嚟嘅話就記住要預多啲時間喇😅Pumpkin  Chocolate  Quinoa  Pancake $128嚟之前見到呢個pancake係好多人推介嘅,其中最大嘅賣點就係佢係冇落任何蛋或者牛奶製作,所以啱哂素食人士🤩食落質地比平時嘅pancake厚實,但係朱古力醬就比較太漏,所以我哋兩個最後都食唔晒Roasted Organic Chicken $188呢個烤雞外皮香脆得嚟雞肉非常之嫩滑仲可以鎖住到肉汁!薯條反而非常之有驚喜,一上枱就好香蒜味,惹味十足😆

Roasted Organic Chicken $188
Roasted  Organic  Chicken

Roasted  Organic  Chicken
2021-01-26 296 瀏覽
呢間14 South Lane,睇相係幾吸引,可惜食物同服務都真係好差下,完全中晒伏😡😡為打卡影相懶係Chill係ok,但為食好野嘅話,山道嗰頭有更多抵食又好味嘅cafe,真係無必要嘥quota食垃圾😒😒作為cafe,首先杯咖啡仲垃圾過Starbuxxx,完全冇咖啡香,就算轉soy或almond milk都唔會咁淡咁難飲唔知咩拉花其次,好多foodie推介話好好食嘅pancake,唔知加咗咩香料做調味,未食過咁難食嘅素食甜品嘢食難食都算,連服務都好差點餐嗰個好似發夢咁,點漏又落錯單,要almond俾咗soy,要latte俾咗white點咗個pancake等咗大半個鐘,last order嗰陣問返幫我哋落單位店員,一臉驚訝咁就知佢根本冇落到單,佢係完全好似發緊夢咁,話幫我check下,隔咗陣先放低碟同餐具話廚房仲整緊喎結果等到4:50先到,都未開始食,另一位店員好快放低埋張單叫我地埋單😅😅😅 都唔知講乜好,好彩碟野好難食,食咗兩啖都好快走人,去第二度食過算咁嘅價錢有咁嘅食物同服務,排隊攞飛個system又奇奇怪怪😅😅😅 你食埋我個份啦

唔知咩拉花

嘢食難食都算,連服務都好差