2023-12-28 495 瀏覽
中環熱鬧地段嘅廚師發辦午市,平日都全店滿座!但前一日訂枱都仲book到,唔算太難預訂~ 今次試咗佢哋貴啲嘅午市$1180廚師發辦,有15貫壽司,比$880多3貫,但係就兩個餐都有卷物、沙律、麵豉湯同甜品。整體比較多都係魚,貝殼類就少啲,印象最深刻係食到赤身、中拖羅同大拖羅三款吞拿魚🍣我一直都係中拖羅嘅粉絲,但係另外兩款都超鍾意♥️仲有肥美飽滿嘅海膽,同埋加咗蔥嘅沙甸魚都非常好食!不得不提仲有即燒嘅海鰻同竹節海蝦😳😆甜品就可以揀柚子雪葩或者藍莓乳酪~
2023-12-28 231 瀏覽
中環這家 Omakase絕對是一場味蕾的盛宴!午餐提供2款套餐,這次選擇了比較貴的15貫壽司,款式多樣豐富。最印象深刻有醋鯖魚,以醋的酸度平衡了鯖魚的油膩感,令人驚艷。赤身則展現了魚肉的豐富風味和嫩軟質感。中拖和大拖兩款則有著獨特的口感和油脂感。海老則嚴選新鮮的竹節蝦,鮮甜多汁。海鰻則烤得香嫩滑潤,搭配醬汁更顯美味。海膽是壽司中的珍品,帶著豐潤的海洋風味。而且有小肌入口即化。最後,沙甸魚和鯖魚分別展現了不同魚種的獨特風味,加入葱等調味。Omakase不僅注重新鮮度,還給予了每款壽司獨特的風味特點,絕對是壽司愛好者必去的地方~
2023-12-28 151 瀏覽
鮨 中本是一家位於中環的日本料理餐廳,我最近有機會品嚐了他們的午餐套餐-Omakase Sushi,價格為$1180,包括15件壽司、壽司卷、湯品和甜點😍首先,我要讚揚鮨 中本的壽司,每一塊都精心製作,味道鮮美。左口魚的鮮嫩口感和微妙的甜味讓我印象深刻。赤身的肉質鮮紅,帶有豐富的脂肪,入口鮮美多汁。中拖羅和大拖羅的質感都非常出色,口感鮮嫩,入口即化🥰魷魚的口感彈牙,帶有微妙的海洋風味,令人愉悅。車海老新鮮美味,肉質鮮嫩多汁。三文魚子和海膽都屬於高級食材,它們的鮮味和豐富的口感絕對值得一試🤤此外,鮨 中本的湯品和甜點也令人滿意。湯品清爽而美味,完美地平衡了整個餐饌的口味。甜點則是完美的結尾,令人回味無窮,每一道菜品都展現了日本料理的精髓,物有所值😍
鮨 中本是一家位於中環的日本料理餐廳,我最近有機會品嚐了他們的午餐套餐-Omakase Sushi,價格為$1180,包括15件壽司壽司卷、湯品和甜點😍
2023-12-27 119 瀏覽
💗 12月要好好吃一餐多謝自己💗朋友訂了鮨中本lunch omakase,好捧。真的很好吃,用心製作,魚又鮮味十足。餐廳於中環鬧市中, Lunch Omakase Sushi $1180 有 (15pcs included sushi, sushi roll, soup, dessert),食得飽飽,食完去影燈飾。Omakase壽司好肥美,估唔到咁新鮮。😍最喜愛拖羅,有齊中、大拖羅及拖羅蓉,好正~🌟左口魚 - 魚質較為富彈性🌟赤身 - 味道鮮美,肉質緊緻🌟中拖羅 - 入口即溶🌟大拖羅 - 最喜愛有滿滿的油香🌟魷魚 - 口感軟腍🌟車海老 - 超大隻蝦身🌟三文魚子 - 口感十足🌟海膽 - 海膽迷一定要試下😍 ,味道鮮甜🌟鯖魚 - 肥美爽嫩🌟沙甸 - 魚味最濃郁的🌟北寄貝- 爽甜🌟拖羅蓉 - 軟腍🌟海鰻 – 好入味

🌟左口魚 - 魚質較為富彈性
🌟赤身 - 味道鮮美,肉質緊緻
🌟中拖羅 - 入口即溶
🌟大拖羅 - 最喜愛有滿滿的油香
🌟魷魚 - 口感軟腍
🌟車海老 - 超大隻蝦身
🌟三文魚子 - 口感十足
🌟海膽 - 海膽迷一定要試下😍 ,味道鮮甜
🌟鯖魚 - 肥美爽嫩
🌟沙甸 - 魚味最濃郁的
🌟北寄貝- 爽甜
🌟拖羅蓉 - 軟腍
🌟海鰻 – 好入味
2023-11-25 207 瀏覽
要對自己好啲系列去左鮨中本食lunch omakase位於中環鬧市中嘅鮨店有種豁然的放鬆感·ʊLunch Omakase前菜係銀魚仔海帶,微酸令胃口大增·➰金目鯛 - 肥美而爽嫩➰三文魚 - 意外地軟腍,近乎入口即化➰鰤魚 - 油脂豐腴,鮮美而醇香濃郁➰赤身 - 軟腍無筋,魚味濃郁➰中拖羅 - 油分適中,柔軟無筋➰大拖羅 - 油脂豐富,入口即溶➰車海老 - 蝦身巨型,蝦肉鮮甜彈牙➰海膽 - 鮮甜味好突出,味道甘甜➰三文魚籽 - 師傅特調過,口感變得軟腍➰魷魚 - 簡單調味,令食客更著重軟糯口感➰鯖魚 - 本日最愛之一,魚味濃郁而肥美➰池魚 - 油分適中而肉質鮮嫩➰北寄貝 - 炙燒後令其自身香氣更濃,係本日最愛➰海鰻 - 即場炭烤的鰻魚,熱力將油脂滲落飯粒,肥美得入口即化➰吞拿魚手卷 - 油香豐富,加入醃蘿蔔等,令口感更多層次➰蛋 - QQ嫩嫩,蛋香濃➰麵豉湯➰甜點-柚子雪葩

要對自己好啲系列
去左鮨中本食lunch omakase
位於中環鬧市中嘅鮨店
有種豁然的放鬆感
ʊLunch Omakase
前菜係銀魚仔海帶,微酸令胃口大增
➰金目鯛 - 肥美而爽嫩
➰三文魚 - 意外地軟腍,近乎入口即化
➰鰤魚 - 油脂豐腴,鮮美而醇香濃郁

➰赤身 - 軟腍無筋,魚味濃郁
➰中拖羅 - 油分適中,柔軟無筋
➰大拖羅 - 油脂豐富,入口即溶

➰車海老 - 蝦身巨型,蝦肉鮮甜彈牙

➰海膽 - 鮮甜味好突出,味道甘甜

➰三文魚籽 - 師傅特調過,口感變得軟腍

➰魷魚 - 簡單調味,令食客更著重軟糯口感
➰鯖魚 - 本日最愛之一,魚味濃郁而肥美
➰池魚 - 油分適中而肉質鮮嫩

➰北寄貝 - 炙燒後令其自身香氣更濃,係本日最愛

➰吞拿魚手卷 - 油香豐富,加入醃蘿蔔等,令口感更多層次
➰蛋 - QQ嫩嫩,蛋香濃

➰麵豉湯

➰甜點-柚子雪葩
2023-11-23 118 瀏覽
同家姐預祝生日千挑萬選下·去了位於中環的鮨中本是市面較少見·主打傳統江戶前風格的鮨店日籍師傅主理· 師傅懂簡單中文溝通·親切態度令用餐體驗更佳♡Lunch Omakase ($1180)一共十五品ꕺ先付|銀魚仔· 醋海帶壽司ꕺ金目鯛:魚肉緊緻富彈性ꕺ三文魚:質感好軟腍幼滑ꕺ鰤魚:秋冬時令·相當肥美ꪉ吞拿魚三食ꕺ赤身·中拖羅·大拖羅天然大間吞拿魚· 魚質較為鮮甜赤身魚味最為濃郁;中拖羅油花充分· 是三款裡最愛;大拖羅愈細嚼愈令人滿足的油香ꕺ車海老這橙澄澄的車海老很討我歡心· 肉質爽嫩鮮甜ꕺ海膽來自小川霧多布· 口感清甜濃郁ꕺ三文魚籽師傅特別處理過· 口感是軟腍半凝狀· 頗有驚喜!ꕺ魷魚 以檸檬同鹽調味· 很清新柔嫩ꕺ鯖魚 配上白昆布同薑蓉· 鯖魚味道相當濃郁ꕺ池魚 肥美的池魚· 油香四溢ꕺ北寄貝體型非常巨大· 口感爽嫩而炙燒後增加了香氣ꕺ海鰻厚切炭燒海鰻·充滿炭烤香·海鰻肥美ꕺ吞拿魚蓉手卷魚蓉份量超多·魚油充份ꕺ玉子燒很像布甸·口感很滑嫩ꕺ麵豉湯ꕺ柚子雪葩清爽好吃·清一清膩感
同家姐預祝生日
千挑萬選下·去了位於中環的鮨中本
是市面較少見·主打傳統江戶前風格的鮨店
日籍師傅主理· 師傅懂簡單中文溝通·親切態度令用餐體驗更佳

♡Lunch Omakase ($1180)
一共十五品

這橙澄澄的車海老很討我歡心· 肉質爽嫩鮮甜

ꕺ海膽
來自小川霧多布· 口感清甜濃郁

ꕺ三文魚籽
師傅特別處理過· 口感是軟腍半凝狀· 頗有驚喜!

ꕺ魷魚

ꕺ麵豉湯

ꕺ柚子雪葩
清爽好吃·清一清膩感
2023-11-20 101 瀏覽
都有一段時間無食Omakase,難得收早去同老公食餐好既,難得食Omakase當然要食貴啲,就揀左$1180既lunch set食有15種壽司🍣全部都相當高質👍🏻🥢鰤魚🥢剝皮魚🥢呑拿魚醬油漬赤身🥢中拖羅🥢炙燒大拖羅🥢車海老🥢霧多布產海膽🥢魷魚🥢三文魚籽🥢小肌🥢針魚🥢活北寄貝🥢海鰻🥢玉子+呑拿魚蓉卷特別要講既係呢度嘅廚師都係日本人黎嫁,側邊會有員工係隔籬翻譯嫁👍🏻所以都好正宗㗎👍🏻呢個lunch真係食得我好滿足呀😍

有15種壽司🍣全部都相當高質👍🏻
🥢活北寄貝
🥢海鰻
🥢玉子+呑拿魚蓉卷

2023-11-14 118 瀏覽
有一段時間都冇食廚師發板,趁住今日慶祝揀咗中環嘅鮨 中本食午市Omakase,一款$880有12種壽司,另一款$1180有15款壽司,2種都跟埋卷物、湯、甜品☺️先黎前菜水雲,酸酸的開胃菜,然後就係秋冬常見嘅鰤魚,油脂含量都高嘅一款,相當滿足。然後係剝皮魚,加上少許肝醬作調味,風味十足。😳呑拿魚三連:醬油漬赤身、中拖羅、燒大拖羅,連續三件呑拿魚唔同部位,一件比一件衝擊住味蕾🥹車海老 入面仲係半熟狀態,新鮮爽彈海膽 霧多布產,堆咗2層好creamy入口即溶🤤魷魚 比一般魷魚更軟糯好食三文魚籽 唔係平常食嗰種卜卜咬開就爆嘅口感,而係用上特別處理手法整成半熟流心感嗰種糊口狀,非常特別🥹然後係2款光物魚小肌以及針魚尾聲係2款炙燒北寄貝以及海鰻,2款都燒得好香,帶有脆口口感👍🏻即場開嘅北寄貝size亦大到相當浮誇最後係呑拿魚蓉小卷以及布甸咁嘅玉子燒,以及湯同甜品作結,非常滿足的一餐

車海老 入面仲係半熟狀態,新鮮爽彈
海膽 霧多布產,堆咗2層好creamy入口即溶🤤
魷魚 比一般魷魚更軟糯好食

然後係2款光物魚小肌以及針魚

2023-11-07 101 瀏覽
中環人氣好高嘅鮨店,今日嘅午市都滿座!食材高質,每件魚料都處理得好好日本師傅仲識講幾句中文,同食客介紹番每一件壽司Lunch Omakase Sushi 12款 $880前菜 - 紅心蘿蔔表面有小魚仔,底下有昆布,味道微酸開胃石鯛:口感柔軟帶甜味 係我當日認為三甲之一深海池魚:口感綿密石川鱒魚:肉質細嫩,富有油脂吞拿魚三連發赤身:肉質紮實,味道鮮美中拖羅:口感細膩,油脂香慢慢渗出大拖羅:油脂豐富,包入口即溶魷魚:富有彈性,口感嚼勁十足牡丹蝦:質地緊實,口感彈牙,味道鮮甜馬糞海膽:口感奶滑,鮮甜唔腥沙甸魚:口感細膩,色澤呈現出鮮豔的粉紅色池魚:口感豐富小肌:表面加了白昆布,中間夾著蝦糖粉,風味濃郁三文魚籽:粒粒晶瑩剔透,鹹香鮮甜海鰻:肉質細嫩,帶有豐富的油脂的,口感綿密

中環人氣好高嘅鮨店,今日嘅午市都滿座!

食材高質,每件魚料都處理得好好

日本師傅仲識講幾句中文,同食客介紹番每一件壽司

Lunch Omakase Sushi 12款 $880
前菜 - 紅心蘿蔔
表面有小魚仔,底下有昆布,味道微酸開胃

石鯛:口感柔軟帶甜味 係我當日認為三甲之一

深海池魚:口感綿密

石川鱒魚:肉質細嫩,富有油脂

吞拿魚三連發
赤身:肉質紮實,味道鮮美
中拖羅:口感細膩,油脂香慢慢渗出
大拖羅:油脂豐富,包入口即溶

魷魚:富有彈性,口感嚼勁十足

牡丹蝦:質地緊實,口感彈牙,味道鮮甜

馬糞海膽:口感奶滑,鮮甜唔腥

沙甸魚:口感細膩,色澤呈現出鮮豔的粉紅色

池魚:口感豐富

小肌:表面加了白昆布,中間夾著蝦糖粉,風味濃郁

三文魚籽:粒粒晶瑩剔透,鹹香鮮甜

海鰻:肉質細嫩,帶有豐富的油脂的,口感綿密
2023-09-15 133 瀏覽
多謝老細系列,team lunch 可以食omakase 係幾開心嘅一件事🙆🏻‍♀️ 前菜係紅心蘿蔔,酸酸甜甜幾開胃🤤到主菜🍣石鯛 - 肉質彈牙緊緻深海池魚-呈粉紅色 鮮度好高石川鱒魚-好淋身,魚油豐富赤身-紅寶石般晶瑩通透中拖羅大拖羅 - 鮮得嚟帶有魚油香,無筋魷魚- 口感彈牙,有咬口牡丹蝦- 外形通透,口感綿密三文魚子-鹹鮮味突出馬糞海膽-入口順滑,味道濃郁沙甸魚- 肥美,濃味池魚- 油脂豐富小肌- 富層次,加上了蝦糖粉同白昆布海鰻- 燒過,醬汁濃郁玉子燒- 好綿密,入口滑身似食布甸🍮口感好得意😎整體嚟講,小肌係最難忘🤤

前菜係紅心蘿蔔,酸酸甜甜幾開胃🤤

到主菜🍣
石鯛 - 肉質彈牙緊緻

深海池魚-呈粉紅色 鮮度好高

石川鱒魚-好淋身,魚油豐富

赤身-紅寶石般晶瑩通透

中拖羅大拖羅 - 鮮得嚟帶有魚油香,無筋

魷魚- 口感彈牙,有咬口

牡丹蝦- 外形通透,口感綿密

三文魚子-鹹鮮味突出

馬糞海膽-入口順滑,味道濃郁

沙甸魚- 肥美,濃味

池魚- 油脂豐富

小肌- 富層次,加上了蝦糖粉同白昆布

海鰻- 燒過,醬汁濃郁

玉子燒- 好綿密,入口滑身似食布甸🍮口感好得意😎

整體嚟講,小肌係最難忘🤤
2023-08-04 98 瀏覽
鮨中本是一家在中环很多年的老店了,今日再访,表现依然相当出色。所以的寿司出品相当稳定,是可以信赖的一家店。首先是前菜,萝卜丝加海带加小银鱼,清爽开胃但不算很特别中本的午市是没有酒肴是,今天选的是比较贵的15件1180套餐。第一件寿司是北海道野生三文鱼,最近多了在鮨店里面吃到三文鱼,这一件三文鱼的口感偏软绵,不知道是不是熟成过,油脂也很丰富第二件是鲷鱼,同样这件的口感与普通白身鱼的脆爽不同,偏绵软但鱼味和鲜味更出接下就是赤身和大托罗了,编排有些奇怪,不过味道是稳定的好吃,大托应该是蛇腹的部分,大满足接下去来的居然是马粪海胆,编排有些随意,海胆表现一般,普通好吃下一贯是鱿鱼,这个鱿鱼有些难嚼,可能是切法的问题,少数表现失色的寿司牡丹虾寿司则是扳回一城,超级甜糯,无比的满足鲭鱼,小肌,池鱼,沙甸的银皮鱼四重奏简直是直击我这个银皮鱼爱好者的心。鱼味重,和醋饭的完美结合,每一贯都好吃的棒棒声。其中小肌和沙甸尤佳,前者醋渍的刚刚好,不会有其他店太咸的问题,后者则是鱼油充分,一口下去,太好吃了。接下去的三文鱼籽,白虾和赤贝也都很好吃。其中三文鱼籽特别出色,每一颗都很弹牙又不会咸1180的卷物是碎吞拿

首先是前菜,萝卜丝加海带加小银鱼,清爽开胃但不算很特别

牡丹虾寿司则是扳回一城,超级甜糯,无比的满足

1180的卷物是碎吞拿鱼蓉,我的最爱,玉子烧是布丁口感的,这个一般般

甜品部分选择了酸奶慕斯也是好吃的

一如既往,中本没有让我失望,出品非常在线,又不会特别难定,是会常常回访的店。唯美中不足可能是性价比稍差吧。
2023-07-06 96 瀏覽
在這家日式廚師發辦的餐廳中,我們品嚐到了多款令人驚艷的壽司師傅係面前握壽司,觀賞度十足左口魚- 口感細膩,魚肉鮮美,搭配上獨特的醬汁,令人無法抗拒伊佐木魚- 肉質紮實,味道濃郁,經過熟練的廚師巧手處理,味道更為美好深海池魚- 鮮嫩的魚肉,入口即化,搭配特制的醬汁,口感層次豐富赤身- 鮮美的赤身魚肉,肉質緊實,搭配上日式醋飯,味道極佳中拖羅- 魚肉肥美且富有彈性,搭配上特制的醬汁,口感濃郁,層次感十足大拖羅- 魚肉香濃,肉質鮮美,經過精湛的烹調技法,味道更上一層樓。魷魚- 肉質Q彈有嚼勁,搭配上秘制醬汁,口感獨特,令人回味無窮。馬糞海膽- 海膽鮮美,口感滑嫩,搭配上特制的醋飯,味道極為濃郁。海老- 海老鮮嫩多汁,搭配上日式醋飯,味道鮮美,令人陶醉其中。池魚- 鮮美無比,肉質紮實,搭配上特制的醬汁,味道絕佳。小肌魚- 小肌魚魚肉鮮美,口感細膩,搭配上秘制醬汁,味道豐富,令人難以忘懷。北寄貝- 北寄貝口感爽口,味道濃郁,搭配上特制的醬汁,口感更為豐富。穴子- 穴子經過精湛的烹調技法,口感鮮嫩多汁,搭配上特制的醋飯,味道極為美味。鮪魚卷+玉子從這次的品嚐過程中,我們可以感受到這家日式廚師發辦餐
在這家日式廚師發辦的餐廳中,我們品嚐到了多款令人驚艷的壽司

師傅係面前握壽司,觀賞度十足

赤身- 鮮美的赤身魚肉,肉質緊實,搭配上日式醋飯,味道極佳
池魚- 鮮美無比,肉質紮實,搭配上特制的醬汁,味道絕佳。
鮪魚卷+玉子

從這次的品嚐過程中,我們可以感受到這家日式廚師發辦餐廳對食材的選擇和烹調技藝的講究。各式壽司的味道層次豐富,口感細膩,讓人印象深刻。無論是新鮮的魚肉,還是獨特的醬汁和醋飯,都顯示出餐廳對美食品質的高度要求。這家餐廳絕對值得一試,相信每位品嚐過的食客都會為之讚嘆不已
2023-06-25 72 瀏覽
日籍壽司師傅手法純熟 非常滿足嘅一餐~.🐈ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★★ 🎀ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★★ .👨🏻‍🍳Lunch 15種類握りおまかせ $1180/person.🥗沙律日式沙律以昆布、大根絲為主,加入炸銀魚乾、芝麻粒及鰹魚醬油,味道酸酸地清爽又開胃.🍣壽司▪️左口魚 肉質鮮嫩軟糯,略帶咬口▫️櫻鱒魚 肉質細嫩帶蔥味,加青醬提升鮮味▪️金目鯛 肉質結實,魚脂豐富魚味濃郁~.▫️深海池魚 口感爽口彈牙,有油香亦有魚鮮味▪️赤身 醬油漬吞拿魚肉質綿滑,香而不鹹▫️中拖羅 魚鮮味濃郁,入口嫩滑😋.▪️大拖羅 軟滑肥美,油香四溢入口即融▫️魷魚 黏糯口感,配青檸汁和橘皮清爽鮮甜▪️小肌魚 肉質紥實有彈性,鮮甜甘香~.▫️池魚 肉質厚實,口感爽彈帶嚼勁,重魚味▪️海膽 咸鮮味濃,甘甜creamy 回味無窮💭▫️毛蟹 碎蟹肉上面加蟹棒肉,啖啖蟹肉正.▪️北寄貝 厚肉鮮味濃,微燒過更彈口有嚼勁▫️燒海鰻 鰻魚汁加本身油香,香濃味入口化開▪️玉子燒 布丁質感,口感結實蛋味濃郁🤤.🍙吞拿魚蓉卷魚蓉充滿油香及香蔥味,口感清香綿滑,油感、層次感豐富,唔點醬油都已經好夠味♡.🍵味噌湯 有紫菜、蔥絲、腐皮等配料,鹹度適中,味道
日籍壽司師傅手法純熟 非常滿足嘅一餐~
🐈ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★★
🎀ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★★
🥗沙律
🍣壽司
▪️左口魚 肉質鮮嫩軟糯,略帶咬口
▫️櫻鱒魚 肉質細嫩帶蔥味,加青醬提升鮮味
▪️金目鯛 肉質結實,魚脂豐富魚味濃郁~
▫️深海池魚 口感爽口彈牙,有油香亦有魚鮮味
▪️赤身 醬油漬吞拿魚肉質綿滑,香而不鹹
▫️中拖羅 魚鮮味濃郁,入口嫩滑😋
▪️大拖羅 軟滑肥美,油香四溢入口即融
▫️魷魚 黏糯口感,配青檸汁和橘皮清爽鮮甜
▪️小肌魚 肉質紥實有彈性,鮮甜甘香~
▫️池魚 肉質厚實,口感爽彈帶嚼勁,重魚味
▪️海膽 咸鮮味濃,甘甜creamy 回味無窮💭
▫️毛蟹 碎蟹肉上面加蟹棒肉,啖啖蟹肉正
▪️北寄貝 厚肉鮮味濃,微燒過更彈口有嚼勁
▫️燒海鰻 鰻魚汁加本身油香,香濃味入口化開
▪️玉子燒 布丁質感,口感結實蛋味濃郁🤤
🍙吞拿魚蓉卷
🍵味噌湯
有紫菜、蔥絲、腐皮等配料,鹹度適中,味道濃郁,暖下個胃好舒適(⑉・̆༥・̆⑉)
🍨乳酪慕斯配藍莓醬
甜品可以選擇柚子雪葩或乳酪慕斯。清爽慕斯微微酸配藍莓醬嘅酸甜味,解膩一流~
📍鮨 中本
🐾中環砵典乍街16號太富商業大廈地舖

2023-06-22 70 瀏覽
生日就梗係要食一餐omakase,睇咗關注組好耐於是就決定去鮨中本嗰度試先付:特別鍾意上面嘅小魚乾,香脆可口伊佐木魚:同其他白身魚比肉質較柔軟,魚味較重深海池魚:有種淡淡既柚子香,幾特別,但又冇搶走魚味東海鱸:係日本屬於貴價魚,相當有趙口赤身:醬油漬做法,但又唔會過咸,控制相當好中拖羅、大拖羅:比赤身肥美好多,而且反映到師傅嘅刀功,可謂齒頰留香。中拖油脂味唔太重,但又有d彈口魷魚:落咗柚子鹽,不過個人覺得略嫌太多,食落比較黐牙馬糞海膽軍艦:本身海膽嘅賣相極好,入口果然鮮甜,猶如幸福炸彈左口魚:平時都食唔少炙燒左口魚,今次冇燒過嘅,個味道又有啲唔同,有一個全新嘅感受深海池魚:加左蔥同埋紫蘇葉,食落好有層次,魚味香濃小肌:食落去比較濕潤,啲魚汁會不停咁必出嚟,相當難處理好嘅食材,但我覺得師父都做得唔錯毛蟹:首先放一層蟹絲,再將完整嘅蟹腳放上面頭,鮮甜好食長笟貝:個名大概係咁,好彩有經理話畀我知佢嘅譯名,係日本嚟講係比較稀有嘅貝類,口感有啲似象拔蚌燒海鰻:由內廚燒好,再即刻奉上,啖啖焦香吞拿魚小卷:另外都係配左少少日本蔥,完美嘅收尾玉子:甜到有少少以為食緊蛋糕甜品:藍莓乳酪慕斯,非常清新,加

先付:特別鍾意上面嘅小魚乾,香脆可口

伊佐木魚:同其他白身魚比肉質較柔軟,魚味較重

深海池魚:有種淡淡既柚子香,幾特別,但又冇搶走魚味

東海鱸:係日本屬於貴價魚,相當有趙口

赤身:醬油漬做法,但又唔會過咸,控制相當好

魷魚:落咗柚子鹽,不過個人覺得略嫌太多,食落比較黐牙

深海池魚:加左蔥同埋紫蘇葉,食落好有層次,魚味香濃

毛蟹:首先放一層蟹絲,再將完整嘅蟹腳放上面頭,鮮甜好食

燒海鰻:由內廚燒好,再即刻奉上,啖啖焦香

吞拿魚小卷:另外都係配左少少日本蔥,完美嘅收尾

玉子:甜到有少少以為食緊蛋糕

甜品:藍莓乳酪慕斯,非常清新,加上薄荷葉,畫龍點睛
2023-06-21 1276 瀏覽
「鮨 中本」係中環街市附近,好方便,入面只有壽司吧枱,大約座到14個人,我Book最遲1:30入座,果然入面已經滿晒。安排坐好就問好我有冇乜野唔食、wasabi、薑ok唔ok 之後就等大廚上菜。兩位都係日藉廚師,但係都識啲廣東話食材單字,互動冇問題,有需要經理可以翻譯。Lunch set 有兩個,今日食嘅係15貫壽司嘅Omakase。細食可以叫12貫。奉茶之後,就上前菜醋海帶、蘿蔔絲、銀魚仔15貫壽司-左口魚伊佐木鱸魚縞鯵醬油漬赤身中拖羅大拖羅毛蟹馬糞海膽魷魚(青檸皮+鹽)池魚(紫蘇蓉)小肌拖羅蓉卷長笊貝玉子鰻 (熱)最後仲有味噌汁同埋甜品。呢間最欣賞嘅地方係個舍利。叫人打飯每次唔會好多,木筒上加咗布網先放飯,唔會令啲飯好濕。而且飯嘅熱度係常温,唔係冷飯,師傅手勢令壽司入口即化,好似食一啖飯咁鬆軟。另外比到驚喜,我嘅係毛蟹,蟹肉份量超多,鮮味出晒嚟。玉子質感同埋味道好似雞蛋布甸一樣。另外一個長笊貝係比較稀有嘅食材,似象拔蚌嘅質地。最後一貫係鳗魚飯壽司,師傅都提醒我會好熱,估唔到食落真係把咗一啖熱飯一樣,第一次食咁熱嘅壽司。飲埋味噌湯,仲有甜品柚子雪粑。清一清個口,飽到上心口。我食完嘅時

醋海帶、蘿蔔絲、銀魚仔

15貫壽司-
中拖羅
大拖羅
毛蟹
馬糞海膽
魷魚(青檸皮+鹽)
池魚(紫蘇蓉)
小肌
拖羅蓉卷
長笊貝
玉子
鰻 (熱)

最後仲有味噌汁同埋甜品

飲埋味噌湯,仲有甜品柚子雪粑。清一清個口,飽到上心口。我食完嘅時候,其他已經走曬,呢個幾鐘食呢餐可以做到全程投入,omakase咁先正宗。
2023-06-20
  • 馬糞海膽