2023-06-21 1276 瀏覽
「鮨 中本」係中環街市附近,好方便,入面只有壽司吧枱,大約座到14個人,我Book最遲1:30入座,果然入面已經滿晒。安排坐好就問好我有冇乜野唔食、wasabi、薑ok唔ok 之後就等大廚上菜。兩位都係日藉廚師,但係都識啲廣東話食材單字,互動冇問題,有需要經理可以翻譯。Lunch set 有兩個,今日食嘅係15貫壽司嘅Omakase。細食可以叫12貫。奉茶之後,就上前菜醋海帶、蘿蔔絲、銀魚仔15貫壽司-左口魚伊佐木鱸魚縞鯵醬油漬赤身中拖羅大拖羅毛蟹馬糞海膽魷魚(青檸皮+鹽)池魚(紫蘇蓉)小肌拖羅蓉卷長笊貝玉子鰻 (熱)最後仲有味噌汁同埋甜品。呢間最欣賞嘅地方係個舍利。叫人打飯每次唔會好多,木筒上加咗布網先放飯,唔會令啲飯好濕。而且飯嘅熱度係常温,唔係冷飯,師傅手勢令壽司入口即化,好似食一啖飯咁鬆軟。另外比到驚喜,我嘅係毛蟹,蟹肉份量超多,鮮味出晒嚟。玉子質感同埋味道好似雞蛋布甸一樣。另外一個長笊貝係比較稀有嘅食材,似象拔蚌嘅質地。最後一貫係鳗魚飯壽司,師傅都提醒我會好熱,估唔到食落真係把咗一啖熱飯一樣,第一次食咁熱嘅壽司。飲埋味噌湯,仲有甜品柚子雪粑。清一清個口,飽到上心口。我食完嘅時

醋海帶、蘿蔔絲、銀魚仔

15貫壽司-
中拖羅
大拖羅
毛蟹
馬糞海膽
魷魚(青檸皮+鹽)
池魚(紫蘇蓉)
小肌
拖羅蓉卷
長笊貝
玉子
鰻 (熱)

最後仲有味噌汁同埋甜品

飲埋味噌湯,仲有甜品柚子雪粑。清一清個口,飽到上心口。我食完嘅時候,其他已經走曬,呢個幾鐘食呢餐可以做到全程投入,omakase咁先正宗。
2023-06-20
  • 馬糞海膽