今日同同事 去左位於中環既 鮨中本食lunch佢地既omakase lunch set非常抵食🙆🏻‍♀️我地選擇左15件既套餐,仲包埋前菜,甜品同湯🤤都系1180日本師傅發板 件件都好新鮮🐟呢件大拖羅🤤🤤幾咁肥美 油脂分配比例極佳!而且師傅仲 系大拖羅面用鹽去調味,令到成件事更加出色平時對魷魚sushi都未咩特別興趣,因為好驚口感好難咬,但系呢度既魷魚係口中好容易溶化開,仲配合左清新既檸檬柚子香 令人耳目一新💖💖海膽簡直係出色🤤🤤😍😍完全冇苦味,鮮甜味,食完想再食多件!北寄貝一放落口好有驚喜🍣 好香既煙燻味 再配個埋好新鮮既北寄貝係一流既享受💯其實真系件件都好好食建議大家親身去試下🤤
今日同同事 去左位於中環既 鮨中本食lunch
佢地既omakase lunch set非常抵食🙆🏻‍♀️
我地選擇左15件既套餐,仲包埋前菜,甜品同湯🤤都系1180
日本師傅發板 件件都好新鮮🐟

海膽簡直係出色🤤🤤😍😍
完全冇苦味,鮮甜味,食完想再食多件!

北寄貝
一放落口好有驚喜🍣 好香既煙燻味 再配個埋好新鮮既北寄貝
係一流既享受💯

其實真系件件都好好食
建議大家親身去試下🤤
以前中環返工成日經過餐廳門外只見簡單一張Menu兩種選擇,被日式布簾半遮掩着總覺得充滿神秘感.今日朋友帶到探店終於窺探究竟🍣✨一嚐日藉師傅主理,用著細緻力工及半鹹淡廣東話介紹,整個氣氛猶如處於銀座高級餐廳一樣.更驚艷嘅係壽司呈現方式只用極新鮮食材,簡單處理與調味✨已做到極致效果!!餐廳面積不大,木系裝修,簡約而高貴.相連17個吧枱座位及一張table seat.想不到午餐時段以中高價價錢都坐滿客人,而且熟客挺多.好好享受過非常高質嘅一餐後,就完全明白箇中滋味!!▪️15種Omakase Sushi Lunch Set $1180(包前菜,湯,15件手握壽司,卷物,甜品)▫️前菜日式沙律用酸汁及芝麻配合昆布,大根絲,茗荷,昆布及炸銀魚仔,清新而脆口▫️ 左口魚▫️伊佐木▫️ 目一雕由淡味壽司開始序幕,左口魚細嚼鮮甜,魚肉有彈性.伊佐木微微辛香薑味,口感爽彈.目一雕魚肉雪白,味道較清淡但入口鮮美 ▫️毛蟹 ▫️赤身▫️中拖羅 毛蟹一絲絲,肉質飽滿而鮮甜.赤身嫩紅肉質不含油脂,有咬口.中拖羅無筋入口即溶,粉嫩魚肉充滿油脂,入口香醇 ▫️大尾魷魚▫️馬糞海膽▫️小肌魚大尾魷魚有咬勁,配上柚子鹽.馬糞海膽綿滑鮮甜,份

(包前菜,湯,15件手握壽司,卷物,甜品)

▫️前菜

▫️ 左口魚▫️伊佐木▫️ 目一雕

▫️毛蟹 ▫️赤身▫️中拖羅

▫️大尾魷魚▫️馬糞海膽▫️小肌魚
大尾魷魚有咬勁,配上柚子鹽.馬糞海膽綿滑鮮甜,份量多.小肌魚圓潤微酸,細膩而緊緻

▫️深海池魚▫️北寄貝
深海池魚油脂豐富,魚味亦較濃郁.師傅特意加入了香葱提味,令油香及鮮味更突出.北寄貝大塊加上特製調味微灸表面,非常美味有彈性!完全顛覆平時食北寄貝嘅印象!

▫️碎吞拿魚腩卷物▫️玉子▫️燒海鰻
卷物口感時軟時脆,魚味濃郁,層次豐富突出.玉子淡淡甜香而緊實,似布丁質感入口即溶.海鰻醬汁濃味可口但同時亦食到魚肉鮮味

品嚐過壽司後店員隨即捧上蔥味熱湯正好暖胃.甜點選擇🫐藍莓乳酪,挺身而口感細滑,加上藍莓醬清新亦消去油膩感,完美地落幕✨
🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻太掛住築地市場啲新鮮刺身,但係近期又冇假冇得飛,唯有喺香港搵間有返咁上下嘅廚師發辦食住先,今次喺中環呢一間好出色,過咗lunch time都座無虛席,menu 有兩款,12種或者15種,再連埋沙律、麵豉湯同甜品,大食胃既我當然簡15種啦,好好滿足下我既思鄉之情吖馬🤭不得不提呢度嘅師傅貫徹日本傳統嘅匠人精神,處理魚生嘅手法專業之餘,待客態度亦非常親切,逐一介紹每款壽司,隔籬枱兩位日本客人一邊食一邊同師傅傾得十分盡興好開心氣氛好好,好可惜我唔識日文,唔係嘅話一定傾埋一份。🥗沙律 - 開場先嚟個沙律,有昆布大根絲茗荷,口感爽脆,加埋日式酸汁,真係幾開胃🥳🍣金目鯛 - 打頭陣先嚟款先濃味嘅刺激下味蕾。🍣竹莢魚- 稍為炭烤過,逼出嘅油脂連埋微微嘅炭烤味好香。🍣左口魚邊 - 冇想像中嘅肥膩,淡淡鮮味🍣深海池魚 - 肉質結實爽口唔膩。🍣醬油漬千葉縣赤身- 來自沖繩嘅藍鮨吞拿魚,先由呢款就油脂量唔高既赤身開始呢個拖羅三步曲。🍣中拖羅- 開始有脂肪嘅味道,油香十足入口即溶。🍣大拖羅- 油質更重,食完之後即使飲左茶仍然留有餘韻,好似有啲拖羅蓉係口到浪下浪下咁。🍣魷魚- 加咗柚子胡椒令本
🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

🍣金目鯛 -
打頭陣先嚟款先濃味嘅刺激下味蕾。
🍣竹莢魚-
稍為炭烤過,逼出嘅油脂連埋微微嘅炭烤味好香。
🍣左口魚邊 -
冇想像中嘅肥膩,淡淡鮮味
🍣深海池魚 -
肉質結實爽口唔膩。
🍣醬油漬千葉縣赤身-
🍣中拖羅-
開始有脂肪嘅味道,油香十足入口即溶。
🍣大拖羅-
🍣魷魚-
加咗柚子胡椒令本身唔突出嘅鮮味提升左,口感煙韌。
🍣馬糞海膽 -
份量一啲都唔孤寒,入口好creamy 海膽味濃郁,同微熱既壽司飯係絕配,食完幾分鐘都仍然齒頰留香。
🍣小肌魚-
第一次食呢款日本海域先有既魚,師傅話沿用傳統醃製方式,醬漬味濃厚冇腥味,口感似燒熟左既鯖魚。
🍣池魚 -
中間加咗青蔥嚟提香,味道清爽
🍣北海道毛蟹 -
仲熱既碎蟹肉上面再鋪上蟹棒肉,唔單止視覺效果滿分,而且淡淡蟹肉好豐富嘅口感。
🍣北寄貝 -
不同貝類刺身一般既過份煙韌,處理過既北寄貝易入口,而且甜味出眾。
🍣吞拿魚蓉卷 -
3小舊既一口吞拿魚蓉卷,細細地一舊但油香味仍然有係到。
🍣海鰻 -
燒得岩岩好,鰻魚汁加埋本身油份,香味純時係個口到化開。

🥚玉子燒 - 凍食嘅一口玉子燒,唔止視覺上似,連口感都好似芝士,比起蛋味高湯味更出眾。

🫕麵豉湯 - 結尾嚟一碗暖笠笠嘅麵豉湯,咸度適中,淡淡啲味道沖淡一下啱啱咁多件嘅油膩,好熱暖幸福既感覺🥰🥰

🍧柚子雪芭
甜品可以揀柚子雪芭或者藍莓Yogurt,而我揀咗柚子雪芭,味道好清新,加上冰涼嘅口感,洗刷走我口腔所有嘅油膩,HAPPY ENDING!完美!🥳

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
📍 鮨 中本 (中環)
中環砵典乍街16號太富商業大廈地舖

#香港美食攻略
#香港探店
#美食探店
#美食日常
Lunch Set Omakase $1180 15貫壽司鮨 中本 位於中環鬧市,lunch time 滿座,食客有不同國籍的上班族。主理今次午餐既廚師係一位日籍師傅,令到感覺特別有日本氣氛,不純正的廣東話又帶點可愛。今次order了15貫壽司set。一開始食既係竹籤魚、香港人熟悉既左口魚、伊佐木魚。伊佐木魚口感比較柔軟,上面配上薑,有魚鮮味得黎又不太濃味。之後師傅特別介紹,今日既吞拿魚係沖繩野生藍鰭吞拿魚。品嚐既次序當然係赤身-中拖羅-大拖羅。大拖羅油脂分佈好似雪花一樣,入口即溶,師傅冇添加任何醬料,品嚐到既都是拖羅原本既鮮味。今次omakase其中有幾種魚都未試過:太刀魚、小肌魚、沙錐魚。店長特別提及小肌魚係一種江戶前時期已經存在既魚類,醃製方法由以前到現在都冇變,特別考驗師傅功力。第一次品嘗到小肌魚,上面加上白昆布,口感好特別,入口微酸,應該就係店長提及既醃製調味,呢款魚印象尤其深刻。北寄貝壽司稍為燒過,帶出北寄貝裏面既甜味,令口感更加有嚼勁。配菜來說,不得不提吞拿魚蓉卷配上的玉子。玉子口感creamy,感覺像入口即溶的芝士蛋糕,食入口第一啖巳經覺得好驚喜,未試過omakase食
Lunch Set Omakase $1180 15貫壽司

配菜來說,不得不提吞拿魚蓉卷配上的玉子。玉子口感creamy,感覺像入口即溶的芝士蛋糕,食入口第一啖巳經覺得好驚喜,未試過omakase食到呢種玉子。

整體黎講,師傅同店長都帶比客人好專業既感覺,絕對要推介比附近返工既上班族✨✨🇯🇵

竹籤魚
北寄貝✨
吞拿魚蓉卷 配玉子✨
太刀魚

2023-06-07 47 瀏覽
一直都聽鐘意食omakase嘅朋友介紹呢一間,話超級高質,所以今日見來開中環開會就預先book好位。對於中環omakase點來講,呢到lunch menu算好親民。今日過來途中落好大雨,我成身濕哂,所以一坐低有杯熱茶已經覺得突然間好幸福。其實所有壽司都好新鮮,海膽壽司係我食過最甜嘅,兩種海膽加埋特別有層次感,同埋完全唔會係雪得太凍。中toro已經超級肥美,入口即溶,更加唔需要講大toro啦!不過最令我難忘嘅,其實係個玉子燒,口感超級滑,直程好似係食緊cheese cake咁樣!lunch質素已經咁高,期待下一次來食dinner,一定更加難忘!

2023-06-07 50 瀏覽
香港人真心好鐘意食日本菜,尤其時omakase,身邊多數朋友都推介呢間,因為lunch嘅cp值好高。今日親自食完都覺得難怪大家都一致好評!呢到lunch分2個set,$880有12件或$1180有15件。第一道沙律係昆布同埋銀魚仔配日本酸汁,好清爽之餘,銀魚仔脆脆地加咗更多嘅層次感。平時我一向都麻麻哋車海老壽司,因為成日都覺得口感唔好,但係呢間反而爽脆得來真係有鮮蝦嘅味道,令到我好有驚喜!另外就係沙甸魚,平時出邊食10件有8件都超級無敵腥,搞到我有一段時間見到銀魚就怕怕,但係今次呢一件好好食喎,食完呢件,我覺得我可以回復信心講所有紅魚我都超鍾意!最後都一定要講個池魚好好食,加埋最後嗰個鰻魚飯真心一流!呢到食材的確好新鮮,唔加上師傅技巧好,睇住佢準備每一度菜都已經醒心悅目!呢間真心推介要食!

2023-05-28 50 瀏覽
壽司師傅用細緻精巧刀工,將平凡嘅魷魚食材如魔術般改變它的紋理和組織,令肉質在咀裡變得非常鬆軟、起伏連綿不斷、粗幼並重!實在係驚喜新體驗!店長問我用餐後感覺,我忘記跟他說好,希望佢睇到這篇。甜蛋值得一提,味道甜蜜、清新、有點兒牛乳香,厚實但入口軟化。我係第一試到這種口味。要知道,本人是玉子愛好者🤪$880 (12貫、前菜、甜蛋、湯)午餐omakase 可以在中環品嘗到以上手藝,超值❣️唯一小小提議,如果壽司飯軟番啲就更好😃
2023-05-27
  • 魷魚
  • 沙甸魚
  • 鰤魚
2023-05-03 126 瀏覽
『鮨 中本』地方井然,木色裝潢,無俗氣卻不孤高。除了 counter 大概十席(沒有認真去數),還有一個小卡位般的「地方」設在門口旁邊。今天中本大將為我們做寿司,食物質素和服務,稍後才詳細評說,首先講 menu,中午兩款『握り  お任せ  すし』,12 貫 $880,15 貫 $1,180。午餐這個價錢不能算便宜(不計『志魂』、『齋藤』那種有點過火的定價),但勝在 15 種類,並不欺場,之後就是看食材和手藝要是否出色啦。朋友本來說理性消費,午餐 12 件夠了,但是服務員說 12 貫沒有車海老、雲丹及拖羅。朋友跟我說:「怎可以沒有那些啊?」為的是得到我認同,小妹當然識趣,從善如流,我們就吃 15 種類一款。盛惠 $1,180 + 10% 服務費。關於『志魂』先要講一件小事,三年前去,坐下便想喝點梅酒 soda,女將竟然說沒有 soda water,頓時無言🙄。小妹從『七丁目 京星』吃到『さわ田』 以至『嵐山吉兆』 都沒有聽過沒有 soda water 的料理店,何況位於置地文華,要弄一罐梭打水有多難?至今小妹還是百思不得其解🤔。好了,今天主角是『鮨 中本』。簡單前菜,【 先付 】海帶、蘿

好了,今天主角是『鮨 中本』。簡單前菜,【 先付 】海帶、蘿蔔絲、茗荷,一點芝麻。沒有高超技巧可言,味道清新,前菜調味稍酸(個人問題),以至吃不清楚每一種菜的味道呢。還有,記得自己混一下,不然一邊太酸,一邊不夠味。
先付
【 ガリ 】生姜酢漬酸甜適中,酢並不嗆喉,生姜稍嫌薄身,有黏作一團之弊,唯柔軟水潤,味道口感具佳。生姜酢漬可以各式各樣,酸甜辛辣,那樣才好,個人口味。這個嘛,不是驚艷之作,也不能算差。
がり(生姜酢漬)
第一貫【 桜鱒 】春夏鱒魚最美。第一件就奉上鱒魚,先聲奪人。鱒稱為「桜鱒」因為牠出現櫻花季節,並非牠跟櫻花有甚麼關係。朋友跟小妹說,有些地方稱呼牠本鱒、真鱒。我拿著寿司,問他你怎知道那是鱒,不是鮭?他笑著說:「分不到。」小妹皺著眉只有一啖吃了它。果然味道清瀅,當然有鮭到香氣而沒有過度濃烈,口感不肥,這是小妹最愛,我從來不覺得太肥的鮭、鱒好吃,反而有點戒心。
サクラマス(桜鱒)
然後,光之物【 島鯵 】的上品做間場,洋溢海的味道,跟桜鱒對比,有種音樂抑揚頓挫般的味覺上落。
シマアジ(島鯵)
第三件【 金目鯛 】,魚生切得夠厚,顏色艷麗,雖然金目鯛為白魚,肉帶粉紅,入口鮮味含蓄,是雅麗之味道。
キンメダイ(金目鯛)
午餐小妹從來不會苛求美麗的鮪魚的。今天【 赤身 】、【 中トロ 】是美味的。小妹對鮪有所堅持,所以認為是日鮪魚不差,未為絕佳之品。
アカミ(赤身)
中トロ(中拖羅)
如果你讀此食評到最尾,發覺今餐是沒有大拖羅,其實有沒有大トロ都不要緊的。如果真的想吃,追加便是。

小妹最愛吃光物,因為愛它們新鮮時候的味道。【 鰯 】,除了吃,寿司還要看ネタ (魚片) 的「包丁仕事」 (刀功) 呢。是日沙甸魚味道和調味很好,刀功小妹不是專家,自行判斷啦。
イワシ(鰯)
15貫 course 海老改成用【 車海老 】。車海老比普通甚麼甜蝦「矜貴」,但做得不好,過熟則會老而硬,蝦味亦蕩然無存,是日已經做得很好。熟度恰可,蝦的鮮美也頗突出。在東京一些店,大將會十分貼心把女客人的海老切成一半,分開兩小件 serve 的。
クルマエビ(車海老)
【 馬糞雲丹 】手工沒有挑剔,溫度似乎略凍,份量 —— 小妹永遠覺得少架啦。這是不錯的一貫。
バフンウニ(馬糞雲丹)
【 赤烏賊 】鹹度,鮮度,刀功都一流。今天的烏賊上以細密綿綿小刀切花,乃「隠し包丁」一例,據聞這樣處理烏賊會增加甜度。赤烏賊本味淡,不知是否如此,覺得是日普通一件烏賊寿司甘甜味美。
アカイカ(赤烏賊)
說「 包丁仕事 」,好些大師刀功神乎其技,「飾り包丁」甚至若隱若現在烏賊上的「隠し包丁」。欣賞日本料理的刀功,除了到京都料理店,日本料理『龍吟』是值得一試(看)的。當然到『龍吟』不是單單吃お造り既,還有變化萬千的料理。如果你試過香港『天空龍吟』飛龍在天的技藝(可惜 2021 年結業了),又品嚐了台北『祥雲龍吟』那份精緻含蓄的地道情懷(不過連『祥雲龍吟』亦剛「暫停營業」,聽說是稗田良平シェフ離職回日本進修),那實在不能錯過東京『龍吟』。山本征治先生料理,你可以說他鬼斧神工,神乎其技,也可以說斧痕太深,過猶不及。那就是見仁見智啦。

【 イサキ 】伊佐木 / 鶏魚。粉紅魚身帶血紅條子,血合上品。味道含蓄鮮美,是精美一貫。
イサキ(伊佐木)
【 鯵 】跟縞鯵不同,鯵非矜貴之魚,倒是時令光之物,「海洋之味」仍然不凡呢。
アジ(鯵)
繼續下來江戶前寿司之基本,【 小肌 】很少會缺席的。越小越精緻。新子是最上之選。小肌也不差喔。小肌全年有得吃(大條的應該稱為 なかずみ 和 このしろ 呢),夏天吃很不俗,十分 refreshing ,然而最旬是秋天吧?
コハダ(小肌)
跟著【 蛤 】小妹喜出望外。深沉甘甜中帶點礦物之高味,濃稠醬汁調味,小妹衷心讚美。
ハマグリ(蛤)
【 穴子 】味道調配很好,只是口感上感覺略燒過了火,還是肉質如此?魚肉稍微 powdery。
穴子
吃到這裡,稍評【 舍利和ネタ 】。舍利粒粒分明,飯粒口感偏挺而不失軟糯,呈白色,並無過度的酢味,對酢味甚敏感的小妹,中本さん舍利味道尚好。魚片大細也適中,是小妹最愛的傳統寿司。

【 玉子 】在『鮨 佐瀬』食評中略為講玉子,說我並不拘泥傳統,反而對各式各樣的玉子做法都欣賞。今天的就如 custard 一樣甜品作結的玉子,是小妹覺得最好吃的呢。
玉子
【 味噌汁 】
味噌汁
【 ねぎとろ巻 】不知何時開始,現在時尚吃完一個 sushi course 後追加卷物,例如很喜歡吃干瓢巻。本來是以前吃不飽用來填肚子之卷物,當下幾近變成代表「識吃」之定義。今天沒有干瓢巻,而是鮪魚卷(其實也沒有留意有否ねぎ [葱] )。大將是否覺得 15 貫仍然不夠喉呢?小妹覺得沒有這卷物也可以既,然而多吃幾件無妨,畢竟也是令人欣喜的寿司巻物呢。
ネギトロ巻き(鮪魚卷)
【 ゆずアイス 】甜品柚子 ice-cream,無用多講了。
ゆずアイス(柚子雪糕)
【 總結 】這個午餐單論食材未算最上盛,但過程節奏、食材配搭、不同種類的寿司上菜次序掌握甚好,不徐不疾(15 貫加先付、甜品要一個半小時),使得味道流變如樂韻悠揚,而且服務周到,大將手藝高超,每一件寿司份量和温度(除了海膽)掌握極佳。誠然最令小妹欣慰的是,『鮨 中本』是傳統的味道,恰到好處之和諧之味,沒有畫蛇添足之舉。畢竟在香港吃寿司,地理環境所限,沒法和日本相比既。小妹覺得今餐不廉宜,只是綜合所有因素,可以理解定價稍高。

朋友問我今餐如何,小妹話要吃晚餐才見真章:「要真正領略大將的工藝和食物之哲學,是要吃過晚餐多點時間和大將互動的。」他笑笑看著手機甚麼日子再來。
2023-04-18
サクラマス(桜鱒)
シマアジ(島鯵)
キンメダイ(金目鯛)
イワシ(鰯)
アカイカ(赤烏賊)
イサキ(伊佐木)
コハダ(小肌)
ハマグリ(蛤)
穴子
玉子
  • 味噌汁
忙足成個星期終於完哂手頭上既task,係時侯食返餐omakase 獎勵下自己先!今日lunch 就同朋友去中環呢一間由日本師父坐陣既「鮨中本」,主打時令日本直送海鮮omakase,性價比十足,即刻介紹下先!沙律 - 以昆布及大根絲為主,加入茗荷及炸銀魚仔再配上芝麻粒及日式酸汁,好清新金目鯛壽司 - 外層魚油十足,夠濃郁櫻鱒壽司- 肉質細嫩,入口順滑伊佐木壽司 - 味道甘香,魚油豐富醬油漬千葉縣赤身壽司 - 赤身漬制後,魚肉更緊緻,鮮味突出中拖羅壽司 - 好新鮮,魚肉及魚脂好balance大拖羅壽司 - 油脂感濃厚,好滿足車海老壽司 - 車海老好新鮮,肉質爽彈結實,夠鮮甜馬糞海膽壽司 - 海膽質素高,咸鮮味濃小肌魚壽司 - 肉質有彈性,魚味濃郁沙甸魚壽司 - 魚味好突出,鮮味而甘香池魚壽司 - 肉質夠滑,帶點口感北寄貝壽司 - 厚肉大大件,鮮甜味十足吞拿魚蓉卷 - 魚蓉充滿油香及香蔥味,層次感豐富鰻魚飯 - 鰻魚外層焦脆,甜甜地既醬油更帶出魚肉鮮味麵豉湯 - 大大碗材料豐富,岩哂食完壽司後暖下胃玉子燒 - 玉子燒入口嫩滑,蛋味香濃日式柚子雪葩 - 好清爽,微微酸解膩一流特別一讚餐廳食材質

金目鯛壽司 - 外層魚油十足,夠濃郁

櫻鱒壽司- 肉質細嫩,入口順滑

伊佐木壽司 - 味道甘香,魚油豐富

醬油漬千葉縣赤身壽司 - 赤身漬制後,魚肉更緊緻,鮮味突出

中拖羅壽司 - 好新鮮,魚肉及魚脂好balance

大拖羅壽司 - 油脂感濃厚,好滿足

車海老壽司 - 車海老好新鮮,肉質爽彈結實,夠鮮甜

馬糞海膽壽司 - 海膽質素高,咸鮮味濃

小肌魚壽司 - 肉質有彈性,魚味濃郁

沙甸魚壽司 - 魚味好突出,鮮味而甘香

池魚壽司 - 肉質夠滑,帶點口感

北寄貝壽司 - 厚肉大大件,鮮甜味十足

吞拿魚蓉卷 - 魚蓉充滿油香及香蔥味,層次感豐富

鰻魚飯 - 鰻魚外層焦脆,甜甜地既醬油更帶出魚肉鮮味

麵豉湯 - 大大碗材料豐富,岩哂食完壽司後暖下胃

玉子燒 - 玉子燒入口嫩滑,蛋味香濃

日式柚子雪葩 - 好清爽,微微酸解膩一流

特別一讚餐廳食材質素新鮮,師父處理技巧一流,午市omakase套餐價錢親民,的確係性價比十足~
2023-04-24
🌟餐廳:鮨中本 📍地址:中環砵典乍街16號太富商業大廈地舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至六12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:00 (逄星期日休息)📱電話:21680070努力工作過後~Happy Friday又係時候食omakase 啦今次我就約埋朋友仔去左位於中環既「鮨中本」,歎返個由日藉師父主理既豐富既午市omakase套餐~✨沙律-好清新既日式沙律,加入大根絲、茗荷、炸銀魚仔、昆布、芝麻及酸汁,酸咪咪夠開胃~✨金目鯛壽司-金目鯛魚脂豐富,肉身結實~✨ 櫻鱒壽司-櫻鱒肉質鮮嫩,魚味濃郁~✨ 伊佐木壽司-魚油十足,入口柔軟滑順~✨千葉縣醬油漬赤身壽司-赤身經醬油漬制,魚味更突出,肉質緊緻帶爽勁~✨中拖羅壽司-魚味濃郁,帶點油花,入口更嫩滑~✨大拖羅壽司-滿滿油脂感,油花分佈好平均,入口即溶~✨車海老壽司-車海老大大隻,輕輕火灸外層,入口更鮮甜~✨馬糞海膽壽司-海膽鮮味十足,帶海水味,入口好creamy~✨ 小肌魚壽司-小肌魚口感帶點爽脆,甘香味濃而鮮甜~✨沙甸魚壽司- 沙甸魚色澤光鮮,魚鮮味夠突出~✨ 池魚壽司- 肉質厚身帶點嚼勁,鮮味十足~✨ 北寄貝壽司
🌟餐廳:鮨中本
📍地址:中環砵典乍街16號太富商業大廈地舖
💰價位:~$800
📱電話:21680070

✨沙律

✨金目鯛壽司
-金目鯛魚脂豐富,肉身結實~

✨ 櫻鱒壽司
-櫻鱒肉質鮮嫩,魚味濃郁~

✨ 伊佐木壽司
-魚油十足,入口柔軟滑順~

✨千葉縣醬油漬赤身壽司
-赤身經醬油漬制,魚味更突出,肉質緊緻帶爽勁~

✨中拖羅壽司
-魚味濃郁,帶點油花,入口更嫩滑~

✨大拖羅壽司
-滿滿油脂感,油花分佈好平均,入口即溶~

✨車海老壽司
-車海老大大隻,輕輕火灸外層,入口更鮮甜~

✨馬糞海膽壽司
-海膽鮮味十足,帶海水味,入口好creamy~

✨ 小肌魚壽司
-小肌魚口感帶點爽脆,甘香味濃而鮮甜~

✨沙甸魚壽司
- 沙甸魚色澤光鮮,魚鮮味夠突出~

✨ 池魚壽司
- 肉質厚身帶點嚼勁,鮮味十足~

✨ 北寄貝壽司
-北寄貝好厚肉爽彈,鮮甜味濃~

✨ 吞拿魚蓉卷
-師父即場處理魚蓉,混合香蔥及醬油等配料,口感綿滑,油感豐富!

✨玉子燒
-玉子燒口感好滑順,蛋味濃郁,微微甜~

✨鰻魚飯
-最後以迷你鰻魚飯作結~即烤鰻魚香脆可口,飯粒索滿魚油及醬汁,好惹味!

✨麵豉湯
- 熱辣辣香噴噴,麵豉湯加入京蔥及腐皮等配料,好香濃,暖胃一流~

✨Yogurt Mousse with blueberry sauce
-有柚子雪葩或Yogurt Mousse揀,最後試咗Yogurt Mousse,清甜乳酪加上香濃藍莓醬,酸酸甜甜,解膩一流~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳裝修設計走日系路線,店內燈光柔和,氣氛一流~食物方面,菜式豐富,食得好滿足!加上店員及師父態度親切,細心講解及翻譯各款食材及煮法,唔錯的體驗~
2023-04-28
鮨 中本 📍中環砵典乍街16號太富商業大廈地舖━這次到訪中環的一間鮨店 一躍成為我覺得風格最和我心意呢❤️ 選擇了 $1180 +10% 的Lunch set 雖飽上心口卻很滿足 餐廳由nakamoto san 主理 平日午餐時段滿座 建議先訂位! 師傅雖1打9但仍游刃有餘 而侍應們非常attentive!碟上刻的一貫入魂甚是有趣 吃下第一貫之後 又確實有感受到其中含義呢~先不提魚料 講講醋飯 也許是因為醋飯溫度比一般的高 因此入口有一陣特有的香氣 酸而柔和 加上粒粒分明飽滿的口感 是我很喜歡的風格🫶🏻而且中本師傅的壽司捏的緊實漂亮 魚料緊緊包裹醋飯 比例上亦合我心意 每次給予高評價的同時 都會害怕自己的評價偏頗 只能說千人千味 若在嘗試後跟我有一樣的心得 我會很高興呢😙━ 🥗 沙律▶︎ 沙律以昆布 蘿蔔絲 茗荷絲為主 銀魚乾 芝麻等為輔 再淋上鰹魚醬油▶︎ 脆爽而幼細的蘿蔔配上滑溜的昆布頗特別 好味指數:●●●●◯━ 🍣 左口魚 ▶︎ 左口魚肉質軟糯而略帶咬口 細細咀嚼後會有柔和的鮮甜▶︎ 撇去醋飯的驚艷 仍是我吃過數一數二好吃的白身魚😌好味指數:●●●●●⭐🍣 鱒魚 ▶︎ 鱒魚帶有少許薑蓉 肉

鮨 中本

▶︎ 撇去醋飯的驚艷 仍是我吃過數一數二好吃的白身魚😌

🍣 鱒魚
▶︎ 鱒魚帶有少許薑蓉 肉質肥厚 舌尖一抿便四散

🍣 深海池魚
▶︎ 看模樣與一般的池魚樣子有所不同 原來魚皮部分藏在裡面呢
▶︎ 口感脆彈 有油香亦有鮮味 最後嚼到魚皮位置會更加重魚味😉

🍣 赤身
▶︎ 千葉勝浦野生吞拿魚 肉質綿軟 鹹度不高
▶︎ 一直會害怕很濃重的鐵味 這貫便不會 鐵味只在後段浮現🫶🏻

🍣 中拖羅
▶︎ 雖說是中拖 油脂含量已經非常高 咬下後油香四溢😲

🍣 大拖羅
▶︎ 大拖羅比中拖更為軟嫩 不經意間便融化於唇齒之中!
▶︎ 師傅特意在此貫換飯 使得醋飯溫度變高 加上炙燒的加持 油香真的很足😙

🍣 魷魚
▶︎ 魷魚切細條 配上青檸汁和橘皮
▶︎ 魷魚在油膩的拖羅之後顯得格外清爽鮮甜 入口先是青檸味 越嚼就越有鮮甜味 而且一開始的脆彈漸漸轉化為黏糯 口感上十分不錯😎

🍣 車海老
▶︎ 發現是第一次吃車海老呢! 車海老保留蝦頭 熟度剛好 尚且能保留蝦的脆彈
▶︎ 蝦肉非常鮮甜 有別於甜蝦白蝦極致的鮮甜 車海老的甜味隱藏於後段 雖收斂卻別具特色🤩

🍣 海膽
▶︎ 海膽非常creamy入口即化 鮮味還不錯
▶︎ 值得一提 蠻喜歡這裡的紫菜🤣

🍣 池魚
▶︎ 池魚配上了紫蘇碎 因此雖然重魚味卻不會過腥 而且肉質頗厚實~

🍣 小肌
▶︎ 愛的人應該很愛 但怕腥的我總是對小肌不抱期望🫣
▶︎ 不過! 入口並沒有想象當中那麼腥酸 肉感頗重 尾段才會品嘗到小肌的特別

🍣 沙甸魚
▶︎ 沙甸魚配上少許蔥粒 這貫沙甸軟滑且油香很重 似乎又是剛換過的醋飯烘托出來的~

🍣 帆立貝
▶︎ 有超級新鮮的感覺😲 肉質尚有一絲脆口 鮮甜
▶︎ 可以榮升我心中的帆立貝排行top了~

🍙 拖羅卷 另配醬油
▶︎ 吞拿魚蓉甚是清香 裡面的蔥亦增添口感!
▶︎ 個人覺得不用醬油已經味道足夠了😉

🍣 燒鰻魚
▶︎ 燒鰻魚超級軟綿 皮脆且有些許嚼勁
▶︎ 入口炭火味明顯 燒汁也偏向鹹口 加上鰻魚自帶的油香 頗驚艷的
▶︎ 另外 雖然很飽 但白飯超級好吃🥹 比醋飯更粒粒分明呢!

🥚玉子燒
▶︎ 玉子燒口感緊實 有點像布丁質感
▶︎ 特別的是 淡淡甜香之外似乎有鹹味 很是特別🫶🏻

🍵 味噌湯
▶︎ 味噌湯裡有紫菜蔥絲 鹹度適中~
好味指數:●●●◐◯

🍨 yogurt mousse 配藍莓醬
▶︎ 慕斯質感像厚重一點的cream 但非常清爽 有淡淡酸味 配上藍莓果醬更加酸甜 不膩且滿意的結尾😌
yogurt  mousse

• 車海老
  • 魷魚
  • 鰻魚
  • 帆立貝
  • 左口魚
2023-04-20 376 瀏覽
4月嘅天氣反反覆覆,有時又好翳焗悶熱,想食啲無咁heavy嘅嘢,壽司🍣就啱晒。呢日趁住lunch time嚟到砵甸乍街嘅鮨中本,lunch set分12品同15品種類兩個set,由🇯🇵日籍壽司師傅主理。一路坐係席前望住師傅細心亦純熟地整每一件壽司真係好賞心悅目🤩師傅仲會用半鹹淡廣東話介紹每個壽司品種😆雖然呢度地方細細,但師傅嘅親切加上經理對唔同魚類詳細嘅講解,令整個用餐體驗加分🥰🥰今次就叫咗15品種set,$1180食到15款壽司/卷物,仲有沙律、麵豉湯同甜品,食完又可以叉足電喇😎沙律呢款沙律好特別,mix咗茗荷,銀魚,昆布、白蘿蔔、芝麻等,茗荷屬於薑科類一種,所以入口會有陣陣薑嘅香味而非辛辣味,整體好爽口清爽😗😗🐟深海池魚-第一件嘅深海池魚好爽口,食到啲柚子香🐟伊佐木-口感好爽彈,食到啲薑嘅辛香🐟櫻花鱒魚-個樣有啲似三文魚,其實係屬於河魚,面頭加以青醬點綴🍃香味更提升🐟千葉縣藍鰭吞拿魚赤身-師傅先係醬油醃漬一陣,食到香而不鹹嘅醬油香,赤身軟滑似啫喱狀🐟中拖-完全無筋,入口即化,帶吞拿魚嘅魚鮮味🐟大拖-相對中拖口感更軟滑肥美😍🐟車海老-煮熟過嘅海老,暖笠笠嘅蝦肉🦐正好係整產嘅中段令人更

沙律

🐟深海池魚-第一件嘅深海池魚好爽口,食到啲柚子香
🐟伊佐木-口感好爽彈,食到啲薑嘅辛香
🐟中拖-完全無筋,入口即化,帶吞拿魚嘅魚鮮味
🐟大拖-相對中拖口感更軟滑肥美😍
🐟車海老-煮熟過嘅海老,暖笠笠嘅蝦肉🦐正好係整產嘅中段令人更添食慾,食到濃郁蝦膏甘香味😋😋
🐟池魚-爽彈嘅池魚食到少許紫蘇葉嘅清新
🐟沙甸-魚鮮味濃,加上薑蔥點綴,更添香口感覺
🐟小肌魚-用上日本江戶前時代流傳嘅醃法,呢種魚係日本海域先有,肉質較紥實
🦑魷魚-呢款魷魚特色在於帶少少黏口感覺,幾特別😛
🌑馬糞海膽-海膽幾乎要湧出軍艦外,海膽嘅甘甜味即使吞罷一段時間仍縈繞不散,好回味🥰🥰
🐟北寄貝-比較特別少少,面頭燒過🔥令魚肉更彈口更有嚼勁
🐟太刀魚-去到接近尾聲再有熱食嘅品種,太刀魚帶少許炭燒香,魚肉軟滑,厚厚嘅魚肉口感好正😋😋

碎蔥吞拿魚蓉卷
吞拿魚蓉好軟滑呢😙😙

呢度嘅玉子非常特別😻😻用上江戶時代嘅做法,口感零舍creamy,好似食緊creme brulee咁🍮

麵豉湯

最後以甜品作結,可以揀柚子雪葩或yogurt mousse,淡淡乳酪香加上藍莓醬🫐即時可以解膩👍🏻👍🏻

人均消費:$1200
推介指數(10分為滿分):9分

2023-04-20
2023-04-13 55 瀏覽
中環地舖都有日本廚師親自整的Lunch價錢更加實惠,不過建議最好訂位前菜最愛呢個炸銀魚、芝麻、蘿蔔,仲有蔬菜沙律🥗最後食得好滿足喔😆赤鯥魚油香比較重🥰左口魚滑嫩有口感的感覺😘櫻鱒係日本櫻花季海鮮超級鍾意呢個🥰赤身師傅以醬油搭配,真係魚味十足😍中拖羅真係已經好享受油脂唔會好多,不過魚味好重同埋大大嚿✌🏻大腹會肉質嫩滑香濃,唔會話好多油脂✌🏻大尾魷魚🦑配上特製嘅調味更加鮮,柚子鹽搭配一流✌🏻馬冀海膽絕對係超級驚喜,因為海膽好多,而且好鮮甜,絕對唔會苦有水準✌🏻車海老都係最愛之一師傅用佢哋嘅膏調味,濃郁膏味道而口感彈性✌🏻沙甸魚無腥,反而好有原味呀碎蔥吞拿魚卷,超級滿足了唔好擔心唔飽,全程都好享受!暖暖的湯飲完更加開心
中環地舖都有日本廚師親自整的
Lunch價錢更加實惠,不過建議最好訂位
前菜最愛呢個炸銀魚、芝麻、蘿蔔,仲有蔬菜沙律🥗
最後食得好滿足喔
😆赤鯥魚油香比較重
🥰左口魚滑嫩有口感的感覺
😘櫻鱒係日本櫻花季海鮮
超級鍾意呢個🥰赤身
師傅以醬油搭配,真係魚味十足
😍中拖羅真係已經好享受
油脂唔會好多,不過魚味好重同埋大大嚿
✌🏻大腹會肉質嫩滑香濃,唔會話好多油脂
✌🏻大尾魷魚🦑配上特製嘅調味更加鮮,柚子鹽搭配一流
✌🏻車海老都係最愛之一
師傅用佢哋嘅膏調味,濃郁膏味道而口感彈性
✌🏻沙甸魚無腥,反而好有原味呀

碎蔥吞拿魚卷,超級滿足了
唔好擔心唔飽,全程都好享受!暖暖的湯飲完更加開心
2023-04-08 55 瀏覽
多次經過店面,這次終於訂了小包廂,嘗試午間廚師發辦。與其說是包廂,其實是一獨立空間,用數塊帆布遮蔽入口,私隱度尚算可以。整體來說,談不上十分驚艷,但食材新鮮,十足原味。池魚 鮫魚 金目鯛沙甸魚 小肌魚 再來池魚三式吞拿魚烏賊 馬糞海膽北寄貝 海老鹽燒泰刀魚麵豉湯玉子 蔥吞拿魚卷柚子雪葩
整體來說,談不上十分驚艷,但食材新鮮,十足原味。

池魚 鮫魚 金目鯛

麵豉湯

玉子 蔥吞拿魚卷

柚子雪葩
2023-04-06 51 瀏覽
享受一下生活✌🏻 食午市壽司廚師發辦套餐呢度係日藉主廚✌🏻前菜有日本季節蔬菜茗荷絲沙律而且搭配配炸銀魚、芝麻、蘿蔔、海帶✌🏻赤鯥魚油香好重~✌🏻左口魚滑嫩有口感的感覺✌🏻櫻鱒係日本櫻花季海鮮✌🏻金目鯛渗有魚鮮味十足✌🏻勝浦赤身以醬油調味,魚味就濃醇一點✌🏻中拖羅油脂唔會好多,不過魚味好重同埋大大嚿✌🏻大腹會肉質嫩滑香✌🏻大尾魷魚🦑調味以柚子鹽,膠質重的口感✌🏻馬冀海膽鮮甜無比!!口感夠creamy搭配紫菜一齊真係有水準✌🏻車海老呢個蝦頭膏濃郁,肉質彈性✌🏻沙甸魚不腥味反而新鮮最後的碎蔥吞拿魚腩味甘香魚味道雞蛋可以先試下食原味濃郁蛋味火灸之後會有焦糖薄脆口感飲暖暖嘅湯真係超級滿足,最後再食埋雪糕
享受一下生活✌🏻 食午市壽司廚師發辦套餐
呢度係日藉主廚✌🏻

前菜有日本季節蔬菜茗荷絲沙律
而且搭配配炸銀魚、芝麻、蘿蔔、海帶
✌🏻赤鯥魚油香好重~
✌🏻左口魚滑嫩有口感的感覺
✌🏻櫻鱒係日本櫻花季海鮮
✌🏻金目鯛渗有魚鮮味十足

✌🏻勝浦赤身以醬油調味,魚味就濃醇一點
✌🏻中拖羅油脂唔會好多,不過魚味好重同埋大大嚿
✌🏻大腹會肉質嫩滑香
✌🏻大尾魷魚🦑
調味以柚子鹽,膠質重的口感
✌🏻馬冀海膽鮮甜無比!!
口感夠creamy搭配紫菜一齊真係有水準
✌🏻車海老
呢個蝦頭膏濃郁,肉質彈性
✌🏻沙甸魚不腥味反而新鮮

最後的碎蔥吞拿魚腩味甘香魚味道
雞蛋可以先試下食原味濃郁蛋味
火灸之後會有焦糖薄脆口感
飲暖暖嘅湯真係超級滿足,最後再食埋雪糕