2023-11-27 1905 瀏覽
銅鑼灣呢間餐廳開宗明義要打破傳統潮州打冷舊有框架,令大家都可能優雅地 !裝修用上鮮明嘅紅色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿開啟食欲之旅。椒鹽普寧豆腐今餐獲得我哋一致好評嘅小食,用料簡單但已經好好食。豆腐口感軟滑,外皮香脆惹味而一啲都唔油膩,食落外酥内嫩;鹹鮮嘅味道再加上食嘅時候淋上韭菜湯汁更加增添風味。蘭王蛋蠔餅🍳蠔餅份量十足,煎得香脆鬆化而入面有好多蠔仔,面頭仲有啲柴魚碎好吸睛;口感豐富又夠曬鮮美。味道唔錯但認真地係食唔出個蘭王蛋嘅特別之處,始終都係加咗鴨蛋嘅會更加香。潮式滷水拼盤 🪿(五選)-份量足,滷水味道唔會好濃烈,挑選咗滷水鵝肉、鵝腸、豬肚,墨魚同埋豬仔髀加埋仲有墊底嘅滷水豆腐,好豐富!一次過滿足6個願望。當中比較少見係豬仔髀,肉質夠嫩又有豬肉香 都好有驚喜蠔仔粥🥣(呢個係二人份)粥底同平時一般食開比較淡口重方魚味嘅唔同,呢度本身已經充滿蠔嘅鮮甜,比較接近湯嘅味道,所以就算唔食蠔仔肉都已經好有味~同行潮州朋友仔表示不滿太多料,無得重現細個食開個種靠榨菜吊味嘅淡茂茂嘅回憶 😂😂😂蜆仔肉生菜包🥬最後追加多一味 (不過疑似漏咗單,最後10分鐘先上菜,搞到食到勁趕急)蜆仔肉雖然細細粒好似肉碎

裝修用上鮮明嘅紅色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿開啟食欲之旅。
蘭王蛋蠔餅🍳
蠔仔粥🥣(呢個係二人份)
蜆仔肉生菜包🥬
最後追加多一味 (不過疑似漏咗單,最後10分鐘先上菜,搞到食到勁趕急)蜆仔肉雖然細細粒好似肉碎咁,但炒香之後食落味道鮮甜鹹香,包埋生菜啖啖肉得嚟又有生菜嘅爽甜,感覺好 balance 食多啲多唔會滯
遺憾係時間太趕急食唔切個冷糕~唯有下次有緣再聚
2023-11-04
  • 蠔仔粥
  • 蜆仔肉生菜包
晚上去了銅鑼灣的鬼滷吃晚餐。 ☺餐廳長這樣。 menu長這樣。 前菜爆谷甜甜的,很好吃。 原味鬼滷飯有滿滿的紫菜、芝麻和菜脯,這些配料的組合為飯菜增添了豐富的口感和風味。24小時慢煮牛仔骨裡面有洋蔥和沙律菜,非常適合搭配飯食用。牛仔骨經過長時間的慢煮,肉質鮮嫩多汁,入口即化 椒鹽普寧豆腐外脆內軟,豆腐的質地非常滑嫩,搭配椒鹽的調味,口感更加豐富。鬼滷花雕鮑魚花雕味道非常濃郁,與鮑魚的鮮美相得益彰。每一口都充滿了濃郁的鮮香,讓我回味無窮。荔枝接骨木梳打飲品不會太甜,荔枝和接骨木的結合,帶來了一種清新的口感
晚上去了銅鑼灣的鬼滷吃晚餐。 ☺

餐廳長這樣。

menu長這樣。

前菜爆谷甜甜的,很好吃。

原味鬼滷飯

24小時慢煮牛仔骨

鬼滷花雕鮑魚
花雕味道非常濃郁,與鮑魚的鮮美相得益彰。

每一口都充滿了濃郁的鮮香,讓我回味無窮。

荔枝接骨木梳打
飲品不會太甜,荔枝和接骨木的結合,帶來了一種清新的口感

4天前
$243.5 (晚餐)
  • 荔枝接骨木梳打
  • 鬼滷花雕鮑魚
  • 24小時慢煮牛仔骨
  • 爆谷
2024-05-05 0 瀏覽
今晚嚟到位於銅鑼灣 The L Square 頂樓21樓嘅鬼滷,主打新派潮州菜。與一般傳統潮州餐廳相對平實嘅環境不同,鬼滷裝修精美,餐廳以紅色、金色及木材作主調充滿現代感、環境舒適、感覺新鮮,令我改變對潮州菜館嘅印象。食物質素絕對有驚喜,一問之下原來餐廳最近菜單有所調整,不停改良菜式。鬼滷花雕鮑魚 $98/4隻酒味足但唔掩蓋咗鮑魚本身嘅鮮味,鮑魚夠淋亦非常入味,酒味唔會只停留喺鮑魚嘅表面,前菜而言非常開胃24小時慢煮牛仔骨 $168慢煮牛仔骨十分出色,除咗煮得剛剛好肉質鮮嫩外,配菠蘿、沙律菜亦十分清新。牛仔骨下放咗嘅洋蔥吸收晒醬汁同牛仔骨嘅肉味,洋蔥爽脆嘅口感同菠蘿嘅酸甜令呢碟牛仔骨生色不少原味鬼滷飯 $25鬼滷飯分原味同辣味,分別在於配菜嘅菜脯。原味菜脯唔太鹹,配搭脆卜卜的紫菜,加上香口嘅芝麻令煮得剛剛好軟硬適中嘅白飯錦上添花潮式蠔仔粥 $108(2人份)以方魚乾、大地魚熬成嘅湯底煮脹卜卜嘅蠔仔令呢個潮式蠔仔粥鮮味十足,湯底本身加入咗少量胡椒粉,令呢個蠔仔粥增加咗味道嘅層次。荔枝接骨木梳打 $42起初拎起飲品時搖到冰嘅聲音,好奇點解密封嘅罐裝飲品內裡有冰。原來鬼滷鬼馬地將飲品放入鋁罐

鬼滷花雕鮑魚 $98/4隻

24小時慢煮牛仔骨 $168

原味鬼滷飯 $25

潮式蠔仔粥 $108(2人份)

荔枝接骨木梳打 $42
起初拎起飲品時搖到冰嘅聲音,好奇點解密封嘅罐裝飲品內裡有冰。原來鬼滷鬼馬地將飲品放入鋁罐再以啤酒罐封罐形式將罐密封,充滿特色同非常新奇。荔枝接骨木梳打本身唔會太甜,送潮菜幾夾

金柑百香果(熱)$30
不得不提嘅係鬼滷嘅服務,店員態度非常貼心親切,耐心講解餐廳嘅食品,推介菜式,又不時問食物質素如何,期待再嚟試下其他嘅嘢食。

2024-04-25
2024-04-26 57 瀏覽
鬼滷 Gwai Lou 椒鹽普寧豆腐今餐我同FD一致好評嘅小食就椒鹽普寧豆腐,用料十分簡單。豆腐口十分感軟滑,外皮香脆惹味同一啲也不油膩,食落外酥内嫩。蠔仔粥粥底同平時一般食開比較淡口重方魚味嘅唔同,呢度本身已經充滿蠔嘅鮮甜,比較接近湯嘅味道,所以就算唔食蠔仔肉都已經好有味。潮式方魚bb西蘭花大家出街食飯嗌菜成日怕會好油,但呢個完全冇不用擔心,十分新鮮同好味潮式滷水火鍋 滷水火鍋湯底分別有:安格斯牛小排、潮汕牛丸、鵝腸,墨魚仔,生菜,西洋菜,萵筍,安格斯牛小排嘅味道,令每啖肉都充滿香濃嘅八角滷水汁味鵝腸嘅十分爽滑的口感好正潮汕牛丸肉嘅質非常彈牙嫩滑生菜,西洋菜,萵筍十分新鮮
鬼滷 Gwai Lou

蠔仔粥

潮式方魚bb西蘭花

潮式滷水火鍋
安格斯牛小排嘅味道,令每啖肉都充滿香濃嘅八角滷水汁味
鵝腸嘅十分爽滑的口感好正
潮汕牛丸肉嘅質非常彈牙嫩滑
生菜,西洋菜,萵筍十分新鮮
2024-04-23 55 瀏覽
有別於傳統潮州菜館,以其獨特風格及滷水料理引人注目!蘭王蛋蠔餅 $88鮮嫩的蠔仔和蛋為主要材料,外層酥脆,內裡濕潤,蠔的鮮甜與香濃蛋漿完美融合。潮式滷水拼盤 (三選 - 滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、鴨脾) $238品嚐不同滷水風味:滷水鵝肉肥瘦相間,口感鮮嫩;慢煮鹽香雞則帶有濃郁的雞肉香味,入口順滑;鴨脾則是鹹香可口。蠔仔粥 (二人份) $108這碗粥以鮮嫩的蠔仔為主角,配以濃郁的粥底,口感豐富。蠔仔的鮮味加上不同配料,特別是帶咸香嘅菜脯,每一口都讓人感受到滿滿的滿足感。
有別於傳統潮州菜館,以其獨特風格及滷水料理引人注目!

蘭王蛋蠔餅 $88

蠔仔粥 (二人份) $108

2024-04-19 52 瀏覽
好耐冇食潮州菜,上網搵到一間比較新式嘅潮州菜-鬼滷,睇啲相都幾吸引,一於上去試吓😍餐廳會提供甜爆谷作為餐前小食,幾特別。椒鹽普寧豆腐 $68鮮嫩的豆腐外皮炸得金黃酥脆,一口咬下,內裡卻是如絲般的柔軟。帶著濃郁的豆香,再沾上韮菜鹽水,值得一試。蜆仔肉生菜包 $88爽脆生菜包裹著鮮嫩的蜆肉和肉碎,咸鮮的滋味讓人回味。潮式滷水拼盤 $238擺盤非常精緻,有三款滷水食材-鵝肉、鵝腸和墨魚,各自散發出獨特的口感同味道。鵝肉嫩滑多汁,鵝腸鮮嫩爽口有嚼勁,墨魚切成薄片,索咗個滷水汁,好食。招牌蠔仔粥 $108兩人份量,裡面滿滿的都是鮮嫩的蠔仔。粥底鮮味十足,仲食到米粒,蠔仔的鮮甜和粥完美結合,加上芫茜,香葱,菜脯更滋味。

餐廳會提供甜爆谷作為餐前小食,幾特別。

椒鹽普寧豆腐 $68

蜆仔肉生菜包 $88
爽脆生菜包裹著鮮嫩的蜆肉和肉碎,咸鮮的滋味讓人回味。

潮式滷水拼盤 $238

招牌蠔仔粥 $108
ꕤ 滷水拼盤 (選三款) $238滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、鵝腸鵝肉在滷水的浸潤下味濃香軟這間的滷水膽味道不會太過濃重霸道反而較為淡麗香醇而慢煮鹽香雞則像是溫熱版本的鹽焗白切雞皆因碟下有個小燭台保溫吃的過程一直保持微溫的狀態 很貼心很讚鵝腸不會洗至完全沒有肥膏亦不像其他餐廳的滷水鵝腸一樣採用急凍鵝腸 雪得淡然無味這份滷水拼盤整體性價比不錯ꕤ 蘭王蛋蠔餅 $88朋友最愛的炸物蠔餅採用炸的方式 炸得蓬鬆香脆(雖然潮州傳統並沒有炸的蠔餅 正宗也是採用鴨蛋 而不是蘭王蛋因為鴨蛋的香氣比起蘭王蛋aka雞蛋更加香濃所以這道菜就有點破格創新反傳統了)不過有一說一炸的蠔餅也是非常不錯吃啦木薯粉份量適中 不會過於煙韌 導致喧賓奪主ꕤ 椒鹽普寧豆腐 $68外皮超級酥脆惹味內裏的豆腐滑嫰且豆味濃郁不過略嫌椒鹽粉可以再多一點會更惹味沾點普寧豆腐必配的溫熱韭菜鹽水潮州妹小公主表示非常正宗!很讚!減低了熱氣感之餘加添了一些韮菜香氣ꕤ 蠔仔粥(二人份)$108這道蠔仔粥大地魚香氣略嫌稍微有點不足反而是蠔鮮味比較突出蠔仔非常大粒 脹卜卜是會爆汁的粥底不是綿密廣東粥類型 更像是湯泡飯的質感 很正宗!
ꕤ 滷水拼盤 (選三款) $238
滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、鵝腸
鵝肉在滷水的浸潤下味濃香軟

蠔餅採用炸的方式 炸得蓬鬆香脆
(雖然潮州傳統並沒有炸的蠔餅
正宗也是採用鴨蛋 而不是蘭王蛋
因為鴨蛋的香氣比起蘭王蛋aka雞蛋更加香濃
所以這道菜就有點破格創新反傳統了)
不過有一說一炸的蠔餅也是非常不錯吃啦
木薯粉份量適中
不會過於煙韌 導致喧賓奪主

ꕤ 椒鹽普寧豆腐 $68
外皮超級酥脆惹味
內裏的豆腐滑嫰且豆味濃郁
不過略嫌椒鹽粉可以再多一點會更惹味
沾點普寧豆腐必配的溫熱韭菜鹽水
潮州妹小公主表示非常正宗!很讚!
減低了熱氣感之餘加添了一些韮菜香氣

ꕤ 蠔仔粥(二人份)$108
這道蠔仔粥大地魚香氣略嫌稍微有點不足
反而是蠔鮮味比較突出
蠔仔非常大粒 脹卜卜是會爆汁的
粥底不是綿密廣東粥類型
更像是湯泡飯的質感 很正宗!
2024-04-10 40 瀏覽
The restaurant has limited seating, so I would recommend making a booking in advance. Additionally, there is a time limit for dining, so it might not be the best choice if you prefer to chat with friends.🌱🍽️ Puning Tofu $68The Puning Tofu dish is a simple yet flavorful dish consisting of tofu with a salt and pepper seasoning.The tofu is well-prepared, with a crispy exterior and a soft and silky interior. The salt and pepper seasoning adds a delightful kick of flavor, enhancing the overall taste o
🌱
🍽️ Puning Tofu $68

The tofu is well-prepared, with a crispy exterior and a soft and silky interior. The salt and pepper seasoning adds a delightful kick of flavor, enhancing the overall taste of the tofu.
2024-03-18 101 瀏覽
今日同家人揀咗近銅鑼灣港鐵站C1出口嘅鬼滷食晚飯,用QR code自己落單。事先無睇食評,所以叫咗潮洲方魚bb西蘭花,原本以為係新鮮魚加西蘭花,原來係類似一小塊一小塊的方形魚乾,味道特別,加上長條形的西蘭花,第一次吃長身嘅西蘭花,建議由有花嗰邊吃起會較入味。另外叫咗蜆仔肉生菜包,生菜雖然較細塊,但味道鮮甜,配合蜆仔食啱啱好,唔會覺得好油膩。最後叫咗滷水五餸拼盤,有鵝肉、豬肚、豬仔脾、墨魚同慢煮鹽香雞,鵝肉同雞都去咗骨,而且好入味,真好!豬仔脾好嫩滑,一啲都唔韌,我最愛食墨魚,口感好滑,如果可以要兩份,我會叫兩份墨魚取代豬肚,因為實在太好味,雖然份量較小,但我喜歡!最可惜係我無為意有鬼滷涼茶,好奇上網睇返啲人會食乜飲乜先知有,當時我只叫咗罐普通汽水,可惜!可惜!
2024-03-12 89 瀏覽
今晚同朋友去咗呢間餐廳食潮州菜,呢度嘅潮州菜相比傳統打冷店不同,菜式較為創新,做法同食材改良版,滷水汁清新好啱我口味。✦潮式滷水拼盤 三選 滷水鵝肉|鵝腸|墨魚呢度嘅滷水汁相比傳統滷水味道較淡,食多幾件都不會太鹹,顏色較晶瑩帶淡淡清香。鵝肉好厚肉大大件好入味,啖啖肉;鵝腸清洗得乾淨完全無異味,口感爽脆;墨魚片切得好薄身,口感軟滑彈牙,還有附送滷水豆腐。上枱時仲有一個火爐保持住溫度,吃到尾段食物仍然保持溫暖。再加上師傅自家製嘅香辣醬,好惹味~✦椒鹽普寧豆腐炸粉好薄好入味,豆腐十分軟滑外脆內軟,椒鹽好惹味,食到停唔到口~✦潮式方魚BB西蘭花BB西蘭花特別幼嫩爽脆,用潮式方魚配搭味道帶點濃郁鹹香,散發甘香鮮甜。✦荔枝接骨木梳打一枱上仲以為比錯我,點解俾罐涼茶我~原來係餐廳創意包裝,店員調配好飲品沖入罐內再封蓋,即叫即沖,好特別~荔枝味好香,清新甜度適中。✦蜜桃柚子梳打 清新香甜~

✦潮式滷水拼盤 三選
滷水鵝肉|鵝腸|墨魚

✦椒鹽普寧豆腐

✦潮式方魚BB西蘭花

✦荔枝接骨木梳打

✦蜜桃柚子梳打 清新香甜~
2024-03-07
  • 潮式方魚bb西蘭花
  • 滷水拼盤
2024-03-08 74 瀏覽
店舖裝修好有現代感。我哋叫咗個滷水拼盤,有滷水鵝片墨魚豬肚鵝腸豬腩肉,上枱熱辣辣,每樣食物都帶着濃濃的滷水香味。煎蠔餅都好特別,面上淋上日式木魚花:夠晒創新。豉椒炒蜆乾淨冇沙,蜆肉鮮嫩入味。普寧豆腐表面超級香脆,入面嫩滑,超想再encore。
2024-03-04 87 瀏覽
朋友喜歡吃中菜,選了這間中菜與友人下班後去吃。店內裝潢以紅色為主調,入口處放置一些特別的展品,帶點時尚高級感。以軟墊座位為主,也有類似吧枱的高座位。蘭王蛋蠔餅($88),上桌時香熱。煎得香脆的蘭王蛋,配上新鮮的蠔仔,兩者的鮮味合而為一,配白飯吃非常惹味。旁邊有魚露和辣醬,蘸點醬汁吃,會更有鮮味。潮式方魚BB西蘭花($98),炒得非常爽脆的新鮮潮式方魚BB西蘭花。方魚即是香港的大地魚,潮洲叫方魚。方魚作為天然味精,提升BB西蘭花的鹹香和鮮味。潮式滷水拼盤(三選)($238),選了鵝肉、鵝腸和墨魚。大碟下是蠟燭,保留滷水和滷物的温度。墨魚是我倆最喜歡的滷水拼盤,切片墨魚新鮮爽口,加上底下的滷水汁更帶出其鮮味。鵝肉的鵝味濃郁,同時能嚐到當中的滷水汁。鵝肉底下墊了大片厚豆腐,豆腐份量足,非常香滑,也能沾到滷水和鵝肉汁的味道。鵝腸爽口,從顏色可見能沾上適量的滷水汁。碟內的滷水汁多,拌一碗白飯吃會更惹味。蠔仔粥(二人份)($108),蠔仔粥有驚喜。上桌時非常香熱,粥旁有三款配料,可全倒下去攪拌,芫茜更帶出蠔仔的鮮香。菜脯粒爽口味濃,拌清淡的粥吃,會增加粥的鹹香。粥的飯粒厚肥,能掛上粥水裏的蠔味。蠔
爆谷
潮式方魚BB西蘭花
潮式滷水拼盤(三選)
鵝腸
墨魚
鵝肉
蠔仔粥(二人份)
蠔仔粥(二人份)($108),蠔仔粥有驚喜。上桌時非常香熱,粥旁有三款配料,可全倒下去攪拌,芫茜更帶出蠔仔的鮮香。菜脯粒爽口味濃,拌清淡的粥吃,會增加粥的鹹香。粥的飯粒厚肥,能掛上粥水裏的蠔味。蠔仔量多味鮮,新鮮飽滿的蠔仔,既滑溜,又鮮甜。我們最喜歡這個蠔仔粥。

店員服務不錯,剛吃完,便會端上下一道菜,同時收走空盤。

題外話/補充資料: 加一服務費
2024-02-28
爆谷
潮式方魚BB西蘭花
潮式滷水拼盤(三選)
2024-03-01 48 瀏覽
心血來潮想吃個潮州菜,朋友推介這間鬼滷,餐廳型格裝修,以紅色為主調,將傳統潮州菜變成趣味十足的新派菜式蘭王蛋蠔餅 即叫即炸蠔餅,上桌時木魚絲仲係上面跳動緊!蠔餅金黃色外皮,咬落去極之酥脆香口。店家用上蘭王蛋,所以蛋味格外濃郁。蠔仔份量頗多,每口都可以吃到鮮甜的蠔仔,完全不腥!配上秘製辣汁,香辣帶酸,非常開胃!椒鹽普寧豆腐 👍🏾一客共六件,每件豆腐都呈金黃色,口感外酥內嫩。配上自家製韮菜鹽水,可解油膩感!潮式滷水拼盤(滷水鵝肉、鵝腸同豬腩片)必點的滷水拼盤,上桌時會有蠟燭座熱,非常貼心。滷水汁較傳統滷水清,更易入口,食完唔會口渴。鵝片滷得入味,鵝香滿溢💕鵝腸煮得剛好,爽口彈牙!腩肉肥瘦均勻,送飯一流!蜜桃香茅烏龍茶及Gwai Lou Mojito🥰整體不錯,員工有禮服務明快,食物甚有質素,值得推介!👍🏾

椒鹽普寧豆腐 👍🏾

潮式滷水拼盤(滷水鵝肉、鵝腸同豬腩片)

鵝片滷得入味,鵝香滿溢💕

鵝腸煮得剛好,爽口彈牙!腩肉肥瘦均勻,送飯一流!

蜜桃香茅烏龍茶及Gwai Lou Mojito🥰

整體不錯,員工有禮服務明快,食物甚有質素,值得推介!👍🏾
  • 潮式滷水拼盤
8人飯局專登提早兩星期打電話去book,有位女同事話要比$200按金,收線後payme佢地電話但唔成功,於是再打去問點比錢,同一位女同事話轉頭會用第二個電話Whatsapp我,之後再無音訊,結果連個Booking都消失埋,好彩出發前問一問..
又来这家鬼滷了,这家店我真的好爱好爱,吃过了还想再来。在我的记忆里,吃潮州菜,吃卤味,一般都会在一些比较旧的酒楼里,没法想象这家装修这么有格调的店,竟然还可以吃卤味。并且味道一点都不输给那一些九龙城里的潮州菜甚至更好吃。 店里的装修很时尚,有点像咖啡厅,又有点像西餐厅,店内的设计以红色色调为主,还摆放了很多可爱的摆设品和画。虽然这家店的位置都不多,也就是个十来桌不到,但是却坐满了人,还要等位置。我们两个人吃,因为上次已经吃过他家的卤水拼盘了,也是奔着这个卤水拼盘来的,所以这个是必点的。卤水拼盘里我最喜欢鹅肉和鹅肠,特别是鹅肠,十分有口感,很有弹性,还有一股奶香奶香的味道,我还特地加了两份。这家店的卤水拼盘我是很推荐的,特别是两个人,既不上火又美味,还有要推荐他家的一个主食,就是潮汕的蚝粥,这个粥做的真的太鲜甜了。另外还点了他家的炸莲藕,也很好吃。