1K
2023-12-25 38 瀏覽
呢間銅鑼灣小店專食滷水菜,今次二次回訪椒鹽普寧豆腐$68食過超好食,炸粉又薄又夠味,外脆內軟,食唔停口🉐蜆仔肉生菜包$88份量精緻,有蜆仔所以幾鹹,不過撈埋肉碎夾係生菜到,個味就中和返韮菜鴨血$78先生鐘意,食晒成碟潮式方魚BB西蘭花$98健康正氣鬼滷飯(原味)$25白飯再加咗少少調味,另有辣味選擇🚩鬼滷 (銅鑼灣) @gwailou.hk 📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 21樓
呢間銅鑼灣小店專食滷水菜,今次二次回訪
椒鹽普寧豆腐$68
食過超好食,炸粉又薄又夠味,外脆內軟,食唔停口🉐

蜆仔肉生菜包$88

韮菜鴨血$78
先生鐘意,食晒成碟

潮式方魚BB西蘭花$98
健康正氣

鬼滷飯(原味)$25
白飯再加咗少少調味,另有辣味選擇

🚩鬼滷 (銅鑼灣) @gwailou.hk
食物好普通,什至係唔合格既潮州菜。但價錢一D都唔平....潮州蠔仔粥,蠔肉極少 沒有大地魚香味 沒有豬肉碎吊味....第一啖放入口就己經知道蠔沒洗乾淨,連蠔水一齊煲,結果一陣陣蠔腥味。失敗。蘭王蛋蠔餅,佢原意應該想炸脆作賣點,點知粉漿開得過硬,食落根本唔係脆 已經係硬身。而且蠔肉什少好似食炸粉一樣。而且標明使用蘭王蛋,但炸出來根本沒有蛋香味,莫講蘭王味...失敗。鹵水拼盤5種,鵝片仲要加28$,全份過300$,但比料什少...鹵水亦唔入味,墨魚片食落好似白烚咁,鵝片唔係嫩滑,豬仔脾唔入味仲要鞋口,肉實湯渣一樣。最好笑係舊雞,白切雞淋D鹵水汁就當鹵水賣...但偏偏整牒菜最好食就係舊雞....鹵拼嚟講,完全係失敗..而且價錢貴。黑松露麵,松露味就夠,但麵身過淋,淋到完全無口感,扣晒分...整體嚟講,想扮新派風既潮州菜。不但保留唔到傳統優點,亦無增加到新派優點落去....反而缺點多多,價錢亦貴。如果要食鹵水或潮州菜,去返傳統潮州店吧。就算不太好食,都不會令你太失望先...而且價錢份量,比起鬼鹵相宜得多....
食物好普通,什至係唔合格既潮州菜。
但價錢一D都唔平....

墨魚片食落好似白烚咁,鵝片唔係嫩滑,
豬仔脾唔入味仲要鞋口,肉實湯渣一樣。
鹵拼嚟講,完全係失敗..而且價錢貴。

黑松露麵,松露味就夠,但麵身過淋,
淋到完全無口感,扣晒分...

整體嚟講,想扮新派風既潮州菜。

如果要食鹵水或潮州菜,去返傳統潮州店吧。
就算不太好食,都不會令你太失望先...
而且價錢份量,比起鬼鹵相宜得多....
2023-12-15
2023-12-03 70 瀏覽
朋友話想食打冷即刻搵一搵,有啲乜嘢係特別嘅打冷餐廳鬼鹵係銅鑼灣市中心行到攰就可以上去食吓嘢,超級方便一上到去,完全係試過嘅衝擊裝修非常之精緻,以紅色牆為主而且舖頭唔係太大,所以相對都唔會太嘈好啱同朋友一齊食吓飯傾吓偈整體餐牌唔係太多嘢食係我哋仲睇緊叫咩食嘅時候先送上一個熱辣辣既焦糖爆谷🍿超級窩心同埋特別今次我哋叫咗八爪魚沙律 個沙律酸酸地都幾開胃椒鹽普寧豆腐 推👍🏾呢個豆腐係炸到外脆內軟再配上香蔥鹽水食滷水拼盤 (鵝片,鹽水雞,魷魚)拼盤比較正常,鵝片有少少嚡口黑松露蔥油拌麵一睇到個餐牌就超想叫呢個黎到個麵底有少少似去飲嗰種伊麵有少少失望但係整體都好重黑松露味豉椒蜆唔太似平時既豉椒味有小小似加左豆瓣醬一齊炒而且唔係剩係得個殼蠔仔粥(二人份)雖然二人份,但係都分到4小碗有香葱,芫荽,冬菜 三個配料自己加潮式方魚BB西蘭花平時都算係好少食到呢種西蘭花味道正常,整體煮得好適中👍🏾
朋友話想食打冷
即刻搵一搵,有啲乜嘢係特別嘅打冷餐廳
鬼鹵係銅鑼灣市中心
行到攰就可以上去食吓嘢,超級方便
一上到去,完全係試過嘅衝擊
裝修非常之精緻,以紅色牆為主
而且舖頭唔係太大,所以相對都唔會太嘈
好啱同朋友一齊食吓飯傾吓偈

個沙律酸酸地都幾開胃

椒鹽普寧豆腐 推👍🏾
呢個豆腐係炸到外脆內軟
再配上香蔥鹽水食

滷水拼盤 (鵝片,鹽水雞,魷魚)
拼盤比較正常,鵝片有少少嚡口

黑松露蔥油拌麵
一睇到個餐牌就超想叫呢個
黎到個麵底有少少似去飲嗰種伊麵
有少少失望
但係整體都好重黑松露味

唔太似平時既豉椒味
有小小似加左豆瓣醬一齊炒
而且唔係剩係得個殼

蠔仔粥(二人份)
雖然二人份,但係都分到4小碗
有香葱,芫荽,冬菜 三個配料自己加

平時都算係好少食到呢種西蘭花
味道正常,整體煮得好適中👍🏾
  • 椒鹽普寧豆腐
2023-11-26 60 瀏覽
今時今日去銅鑼灣食打冷都可以‘潮’得起,這間餐廳裝修比較新派,有好多擺設,完全係‘潮’食潮州菜,適合後生仔,睇住個好開揚嘅夜景,聽住有節拍嘅音樂食滷味,都係第一次體驗。餐廳前菜,有個爆谷俾你,幾有趣!朋友想食些菜,所以叫咗個八爪魚沙律,味道好西式甜酸汁,八爪魚嘅份量好多。每台必叫鹵味拼盤可以拼三款至五款,$238同$298嘅分別。鵝片上枱份量都幾多,鵝肉處理得幾嫩滑,入口有滷水陳香,呢度嘅滷水唔算太鹹,覺得唔夠鹹,叫了侍應俾些魚露或醋汁提味。豬仔髀共有三隻,份量非常之大,食物是分開滷水處理,所以豬仔髀一咬,髀肉即刻可以撕開,味道唔會死鹹。鵝腸值得一讚,肥膏都已經處理掉,所以剩返爽脆嘅外皮,入口一啲都唔韌。豬腩肉睇落好邪惡,但入口爽脆,切得夠薄身,所以夠入味。豬肚入口爽脆,夠彈牙。再叫咗個蠔仔粥$108,蠔仔非常之飽滿,粒粒都係脹卜卜,非常鮮味,旁邊嘅配菜芫荽蔥及冬菜,鮮味十足,分量啱啱好。
餐廳前菜,有個爆谷俾你,幾有趣!
豬腩肉睇落好邪惡,但入口爽脆,切得夠薄身,所以夠入味。
豬肚入口爽脆,夠彈牙。
2023-11-26 50 瀏覽
兩個愛打冷的女人,今晚就一試這間新派打冷。裝修適合打卡,符合食得又睇得的要求。晚上是滿座,好彩有提早訂位。潮州滷水拼盤(三選):⭐️慢煮鹽香雞:慢煮的方法,保留了雞的嫩滑度,鹽度適中⭐️墨魚:墨魚切得很薄,有口感, 爽口富彈性⭐️滷水鵝片:鹵水湯汁不會過鹹,鵝肉沾點蒜蓉白醋,非常搭⭐️豆腐:口感細嫩幼滑,搭配鹵水湯汁,剛剛好黑松露蔥油拌麵:簡單中的不平凡,香氣撲鼻的黑松露和香脆的蔥油,味道層次豐富。黑松露的獨特風味為這道拌麵增添了豐富的口感。蘭王蛋蠔餅:蠔粒肥美新鮮,煎得香脆,外酥內軟,帶有豐富蛋香和蠔粒鮮味
兩個愛打冷的女人,今晚就一試這間新派打冷。
裝修適合打卡,符合食得又睇得的要求。
晚上是滿座,好彩有提早訂位。

潮州滷水拼盤(三選):
⭐️慢煮鹽香雞:慢煮的方法,保留了雞的嫩滑度,鹽度適中
⭐️墨魚:墨魚切得很薄,有口感, 爽口富彈性
⭐️滷水鵝片:鹵水湯汁不會過鹹,鵝肉沾點蒜蓉白醋,非常搭
⭐️豆腐:口感細嫩幼滑,搭配鹵水湯汁,剛剛好

黑松露蔥油拌麵:

蘭王蛋蠔餅:
蠔粒肥美新鮮,煎得香脆,外酥內軟,帶有豐富蛋香和蠔粒鮮味
今日同屋企人去咗銅鑼灣食晚餐,餐廳環境好好,驟眼睇以為食西餐,原來係食滷味!佢哋嘅前菜竟然係爆谷,不過又甜又脆,又真係幾適合作為開胃小食。椒鹽普寧豆腐,豆味好香好滑溜,外脆內軟,椒鹽夠曬惹味。可以試下點韭菜鹽水,鹹鮮微辣,風味獨特。潮式方魚BB西蘭花,西蘭花好爽口,方魚細細粒容易咬。潮式滷水拼盤,揀咗滷水鵝肉、鵝腸、豬仔脾,鹵水用咗蜜棗、八角、肉桂等調味,上菜嘅時候用火熱住保暖,非常貼心。拼盤都有鹵水豆腐,相對普寧豆腐硬身,係另一種風味。第一次食鹵水豬仔髀,感覺新鮮,肉質幾嫩,鵝腸爽口,鵝肉結實又唔會太肥。蘭王蛋蠔餅蠔餅,用咗蘭王蛋,蛋味好濃郁,上面加咗少少木魚,即刻變咗日式風味,好似食緊大阪燒咁。蠔仔又多又大粒,可以做到一啖蠔一啖餅,好過癮。韮菜鴨血,聞落好香麻辣味,但又唔會太辣,反而香麻味會慢慢滲出嚟,點到即止。鴨血好彈牙,加埋新鮮嫩滑嘅韮菜,非常出色。
爆谷

潮式方魚BB西蘭花

潮式方魚BB西蘭花,西蘭花好爽口,方魚細細粒容易咬。

蘭王蛋蠔餅蠔餅

2023-11-14
爆谷
蘭王蛋蠔餅蠔餅
  • 蘭王蛋蠔餅
2023-11-17 44 瀏覽
前排OpenRice見到一間好有特色嘅餐廳,係食中菜,但裝修唔係普通嘅中式餐廳,所以決定試吓入到去侍應比咗碗蜜糖爆谷比我地,爆谷唔會太過甜,啱啱炸好熱辣辣,好好食,呢個飯前小食可以俾我哋等主菜嚟嘅時候填下個肚先~潮式滷水拼盤(三選)野食方面我哋揀咗滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、豬仔髀。嘢食嚟到嘅時候個盤仲會有蠟燭喺下面㷫,所以啲嘢食保持暖笠笠。滷水汁唔會過鹹,肉質同滷水豆腐都嫩滑。店員另外都拎咗蒜蓉白醋同埋辣油俾我哋點,兩個汁都好味。蘭王蛋蠔餅蠔餅入面有好多大大粒嘅蠔仔,食落去鮮甜唔腥,成塊蠔餅煎得好香脆,略嫌炸粉多咗啲啲,所以食落會有啲啲油膩。潮式方魚BB西蘭花呢個一上菜好有驚喜,因為印象中嘅西蘭花都係平時食開細細棵,原來呢個BB西蘭花係好長。味道方面都好清甜,炒得好翠綠,用埋潮州方魚嚟炒帶出咗濃郁嘅味道。凍蜜桃香茅烏龍茶侍應一拎嚟嘅時候以為係支酒嚟,個罐包裝得好靚,呢個烏龍茶飲落去唔會太多茶味,因為蜜桃嘅甜味同茶嘅甘味中和咗,飲落去都好清新。荔枝接骨木梳打甜甜地同好清新🤪

潮式滷水拼盤(三選)

凍蜜桃香茅烏龍茶

荔枝接骨木梳打
甜甜地同好清新🤪
2023-11-14 191 瀏覽
早前都有試過這間新式潮州餐廳,介紹朋友後大家都讚口不絕,餐廳環境佈置精美,坐得舒服,價錢亦不算貴,有別於一般潮州菜在大排檔或者熟食中心,這裏的菜式加添Fusion味道,擺盤精美,質素又好,難怪九點離座時外面仍有人排隊等候。💙椒鹽普寧豆腐每次來到都會點的一道小食,水準依然保持高質素。普寧豆腐作為一通常見的潮州小食,用料烹調都簡單無比,卻是潮汕人的至愛,這裏的豆腐口感軟滑,而外皮炸得香脆卻不油膩,椒鹽調味香口,味道不會過鹹,鹹香味道更能帶出豆腐豆香,再加上韭菜湯當作醬料,把外面脆皮稍稍變腍再咬一口,口感層次豐富。💙蜆仔肉生菜包蜆肉生菜包是順德人容易吃到而又愛吃的一道傳統菜式,吃生菜包寓意人財兩旺,長久發達,適合時節慶祝。蜆仔肉細細粒但味道鮮甜,口感彈牙,蜆肉份量多,每啖都啖啖肉,加上生菜清甜爽口,另外有肉碎、韭菜以及炸米粉等材料,味道和口感出奇地匹配,每一啖都滋味十足,非常推介。💙潮式方魚BB西蘭花第一次見西蘭花以長條狀切割,賣相特別。西蘭花爽脆新鮮,頗有咬口,再加上方魚粒粒,鹹香味道頗能配合西蘭花的清甜。💙潮式鹵水火鍋鹵水火鍋絕對是今餐的重點菜式,一上枱已經聞到鹵水汁的陣陣香氣。至於配料

💙椒鹽普寧豆腐

💙蜆仔肉生菜包

💙潮式方魚BB西蘭花

💙潮式鹵水火鍋
鹵水火鍋絕對是今餐的重點菜式,一上枱已經聞到鹵水汁的陣陣香氣。至於配料方面有鴨血、墨魚仔、牛小扒、生菜以及牛丸。當中薄切牛肉片最令人驚喜,牛肉高質素,肉味濃郁又有油香,再加上鹵水湯底,鹹鹹甜甜,不但沒有蓋過牛味,反而能夠帶出牛肉的獨特的濃郁香味。另外墨魚仔爽口彈牙, 牛丸呈爆汁狀態,生菜在沾上鹵水汁後亦有另一番風味。若果可以添上麵類打底就更加好。
2023-11-09
  • 椒鹽普寧豆腐
  • 蜆仔肉生菜包
  • 潮式方魚bb西蘭花
  • 潮式滷水火鍋
2023-11-12 122 瀏覽
睇影片分享網站介紹後聞名而來,但以後唔會再黎。食物方面炸物好好食,但其他菜色一般甚至冇味。服務方面真係差到無言⋯只有2名青年侍應處理樓面,不專業且欠缺經驗。其實樓面好細只有5、6台客,但每樣野都要叫先做(給予公筷、添水等等),除了上菜其餘時間都找不到人,上菜時還要客人幫忙清空枱面🤷‍♀️另外我們叫了潮州滷水火鍋(整鍋連蠟燭熱住上),但整顆蠟燭燒完個鍋都未滾,個侍應話其實個湯底本身已經滾左一次,叫我們把食材浸熟就食得,但食材有海鮮(墨魚仔),就咁浸又點夠熟呢?😂
睇影片分享網站介紹後聞名而來,但以後唔會再黎。

食物方面炸物好好食,但其他菜色一般甚至冇味。

潮式滷水火鍋
佐酒蓮片
主菜三拼
佐酒蓮片
2023-11-10 1494 瀏覽
從餐廳名字就知道餐廳有諗頭,有些菜式配搭都特別。一坐下,侍應很快就送上爆谷,脆卜卜,一邊食一邊等,主菜很快就送上。韭菜鴨血鴨血通常都是麻辣火鍋常見,而配韭菜平時通常都是豬血多。我相對較喜歡鴨血的口感。鴨血份量夠多,味道香濃。八爪魚沙律這道菜我有好深刻的印象,因為八爪魚燒得香,有少少微焦,而八爪魚肉質鮮嫩,咬落啖啖肉而不鞋,仲夠juicy ! 搭配新鮮蔬菜和特製的沙律醬,口感豐富而清爽。沙律醬的酸甜味道與八爪魚的海鮮風味好夾。黑松露蔥油拌麵簡單但美味的主菜。麵條彈牙有嚼勁,配上香氣撲鼻的黑松露和香脆的蔥油,味道層次豐富。黑松露的獨特風味為這道拌麵增添了豐富的口感。潮式滷水拼盤,包括滷水鵝片、慢煮鹽香雞和豬仔髀。滷水鵝片的肉質鮮嫩,滷汁入味,每一口都充滿了濃郁的滷水香味。慢煮鹽香雞好滑,配上滷汁的滋味,每一口都令人愉悅。豬仔髀咬落啖啖肉,啱晒鍾意食肉的人!
韭菜鴨血
八爪魚沙律
黑松露蔥油拌麵

• 潮式滷水拼盤
1K
2023-11-08 69 瀏覽
人大左比起食精緻西餐或打卡威十足嘅cafe我更鍾意食中菜同大排檔潮州打冷亦都係我最鍾意之一呢間係銅鑼灣嘅鬼滷以潮式打冷為主入面環境以紅色為主 充滿中式感蜆仔肉生菜包平時食泰式生菜包就食得多用上蜆仔肉真係未試過粒粒蜆仔肉鹹香惹味加上新鮮爽脆嘅生菜一齊食令整個口感更清爽蠔仔粥講到潮州打令又點少得蠔仔粥蠔仔粒粒都好大粒又脹卜卜味道好鮮甜又唔會腥粥底嘅米粒粒粒分明唔會煮得過腍再加上蔥花。芫荽。冬菜味道更鹹香又甜潮式滷水拼盤滷水鵝片 l 慢煮鹽香雞 l 墨魚除左蠔仔粥滷水拼盤當然都係重點!鵝片啖啖肉 肉質結實又重鵝香鹽香雞肉質幾嫩 雞肉鹹香同時亦帶一陣滷水甘甜香味墨魚爽口同樣鮮甜 掛起晒滷水汁滷水汁甘甜又唔會太鹹 底下嘅滷水豆腐吸晒滷水汁嘅精華 豆味又香
人大左比起食精緻西餐或打卡威十足嘅cafe
講到潮州打令又點少得蠔仔粥
蠔仔粒粒都好大粒又脹卜卜
味道好鮮甜又唔會腥
粥底嘅米粒粒粒分明唔會煮得過腍
再加上蔥花。芫荽。冬菜
味道更鹹香又甜
滷水鵝片 l 慢煮鹽香雞 l 墨魚
除左蠔仔粥滷水拼盤當然都係重點!
鵝片啖啖肉 肉質結實又重鵝香
鹽香雞肉質幾嫩 雞肉鹹香
同時亦帶一陣滷水甘甜香味
墨魚爽口同樣鮮甜 掛起晒滷水汁
滷水汁甘甜又唔會太鹹
底下嘅滷水豆腐吸晒滷水汁嘅精華 豆味又香
蜆仔肉生菜包
前幾日打算去蘭桂坊體驗萬聖節氣氛,於是約了一家在銅鑼灣的新派潮州菜「鬼鹵」,名字好特別也好應節👻🤣我們點了-潮式鹵水拼盤(五選)-椒鹽晉寧豆腐-蘭王蛋蠔餅-豉椒蜆-黑松露蔥油拌面首先bi 須先說一下豆腐和蠔餅,豆腐簿簿的香脆外皮包住嫩滑的豆腐,再配上椒鹽芝麻,太香了,我一個人吃了四件🤤🤤。脆到掉渣的蠔餅夾住軟滑鮮甜的蠔肉,讓我吃到停不下來😅。潮式鹵水拼盤(五選),我們選了:豬仔脾,雞,鴨,五花肉,墨魚片,肉質軟稔,而且味道鹵得剛剛好😋😋豉椒蜆非常野味,蜆肉新鮮沒有沙👍🏻。黑松露蔥油拌面,沒想到原來面是甜的,不知道潮州菜是不是這樣的,但配上黑松露很香,非常搭。三個人吃完整頓飯真的很滿足😋😋,餐廳的設計非常新穎,橙紅色的設計,還有bar 枱,潮式鹵水當的展櫃,真的很好打卡。
我們點了
-潮式鹵水拼盤(五選)
-椒鹽晉寧豆腐
-蘭王蛋蠔餅
-豉椒蜆
-黑松露蔥油拌面

2023-11-03 44 瀏覽
我們點了一個滷水拼盤,裡面有鵝肉、鵝腸、豬仔脾、墨魚等等,讓我們一開始就感受到了正宗的潮州風味。🦆 鵝肉和鵝腸都非常嫩滑,滷水的調味料烹調得恰到好處,每一口都帶著濃郁的鵝肉風味。豬仔脾的脆皮和多汁的內部也令人驚艷,墨魚的質感和滋味都令人難以忘懷。🌶 接著,我們品嘗了椒鹽普寧豆腐,這道菜帶有微辣的香氣,豆腐煎得金黃酥脆,外脆內軟嫩。然而,普寧炸豆腐完全不是這樣的,這道菜就是常見的小食炸豆腐,沒什麼特別的,不推薦。方魚芥藍是我們的另一個最愛,芥藍炒得恰到好處,方魚鮮嫩多汁,是一道非常健康的選擇。🍚 最後,我們品嘗了蠔仔粥,同樣不推薦。粥煲得不錯,問題是蠔仔比較腥,連帶整碗粥都很腥。

🍚

2023-10-31 62 瀏覽
這間餐廳以粉紅色的佈置作主题,充滿著喜悅和幸福的感覺,相信吸引不少美少女作客。在侍應殷勤招待下,我先選了潮州傳統菜餚滷水拼盤(五選):🥢滷水鵝肉~有豐富的口感和獨特的風味, 點些醋汁又有別的味道,肉質香嫩入味,有嚼勁;🥢慢煮鹽香雞~軟滑多汁,帶有鮮味亦有口感;🥢墨魚~肉質爽滑,搭配醋汁提昇墨魚的鮮甜,很滋味;🥢豬仔髀~濃郁的豬肉香味,豬寸骨肉瘦且柔嫩;🥢豬腩肉~ 香氣四溢,爽口有嚼感,難得的是肥而不膩;🥢墊底的還有嫩滑可口的豆腐,鹵水味道甘香醇厚。蜆仔肉生菜包~ 爽嫩的蜆仔肉加了肉碎、韭菜及炸米粉,把所有餡料放在生菜裡吃,一點也不韌,惹味又彈牙。豉椒蜆~ 看似細小的蜆但肉很飽滿,既肥美又清甜。除了這美味佳餚外,這裡的氛圍實是令人愉悦。

侍應殷勤招待下,

我先選了潮州傳統菜餚滷水拼盤(五選):
🥢慢煮鹽香雞~軟滑多汁,帶有鮮味亦有口感;
🥢墨魚~肉質爽滑,搭配醋汁提昇墨魚的鮮甜,很滋味;
🥢豬仔髀~濃郁的豬肉香味,豬寸骨肉瘦且柔嫩;
🥢豬腩肉~ 香氣四溢,爽口有嚼感,難得的是肥而不膩;
🥢墊底的還有嫩滑可口的豆腐,鹵水味道甘香醇厚。

滷水拼盤(五選)

蜆仔肉生菜包

豉椒蜆~ 看似細小的蜆但肉很飽滿,既肥美又清甜。
豉椒蜆

除了這美味佳餚外,這裡的氛圍實是令人愉悦。

滷水拼盤(五選)
2023-10-26 1261 瀏覽
以紅色作主調,充滿格調。店員送上一碗蜜糖爆谷作飯前小食。掃描二維碼下單即可。🥤 可口可樂(無糖)喜愛可口可樂的家人,可口可樂是在飯餐中必備。✨️ 潮式滷水拼盤(三選) (滷水鵝肉、鵝腸和墨魚)主菜以滷水食品為主,可選三項或五項。我們點了三選 - 滷水鵝肉、鵝腸和墨魚。整碟食物放在火爐上保持温暖。還有配搭滷水食品的蒜蓉白醋及其自家製的辣椒醬油。鹵水湯汁清香味醇,不過鹹。鵝肉厚肉,肉質軟腍,肥瘦適中。沾點蒜蓉白醋,酸中正好帶出鵝肉的香甜。鵝腸口感爽脆,帶甘香的鹹鮮味,沾點辣椒醬油,又另有風味。墨魚爽口富彈性。還有滷水豆腐,口感細嫩幼滑。✨️ 蘭王蛋蠔餅金黃色的蠔餅邊緣香脆。蘭王蛋蛋味濃郁。蠔仔肉肥美鮮甜,啖啖味道鮮美,確實不錯。✨️ 椒鹽普寧豆腐椒鹽普寧豆腐,外酥內嫩。豆味香濃,豆腐非常滑溜。配上自家製韮菜鹽水,可解油膩,更具風味。✨️ 韮菜鴨血鴨血沒帶腥味,不易散碎,滑嫩可口,韭菜亦爽脆,以鮮香麻辣醬汁烹煮,正好滿足味蕾。
以紅色作主調,充滿格調。
店員送上一碗蜜糖爆谷作飯前小食。
掃描二維碼下單即可。
🥤 可口可樂(無糖)
喜愛可口可樂的家人,可口可樂是在飯餐中必備。
✨️ 潮式滷水拼盤(三選) (滷水鵝肉、鵝腸和墨魚)
潮式滷水拼盤(三選) (滷水鵝肉、鵝腸和墨魚)
鹵水湯汁清香味醇,不過鹹。
鵝腸口感爽脆,帶甘香的鹹鮮味,沾點辣椒醬油,又另有風味。
墨魚爽口富彈性。
還有滷水豆腐,口感細嫩幼滑。

✨️ 蘭王蛋蠔餅
✨️ 椒鹽普寧豆腐
✨️ 韮菜鴨血
2023-10-17
潮式滷水拼盤(三選) (滷水鵝肉、鵝腸和墨魚)