我都無咩寫過食評,呢間可以令我寫一寫,係openrice book 左兩位,食夜晚,第一枱客,位置有限,所以都明比一張枱我哋,但之後兩枱都係兩個人,但人哋就坐四人枱,ok ,可能我都唔係叫好多野所以無加到枱比我,前菜同野食都到左,都無比過水我哋,咁放兩隻杯比我哋,係為咩?張枱好細,啲碟又大,我叫3樣野食,嗰張枱都放唔落,講返野食,小食有個爆谷,呢個係最正常嘅野食,其餘叫左個滷水拼盤,揀左鵝片,鵝腸,同豬仔脾,賣相好過出面d 打冷,但味道就...無味,公道d 講,鵝片係有d 鵝味嘅,其他我唔識形容,未食過咁淡味嘅滷水,另外叫左蘭王蠔餅,邊忽蘭王?完全無蛋味,d 蠔又腥,唯一讚係炸得酥脆,最後叫左個唔知咩炸豆腐,豆腐無味我明,但佢比嗰碗唔知咩嘅野點,係唔係應該有d 味??除左佢入面d韭菜有少少味,真係少少,其除嗰d 汁,其實唔可以叫汁,係無味到好似水咁🙄 仲有一樣,叫左個辣椒油點嗰d 滷水,頂,d辣椒油又係淡味到一個點,我擴闊左我自己嘅視野,原來辣椒油可以冇辣味,好勁。成餐飯搵個侍應都難,唔知係咪QR code落單嘅緣故,可以唔知道啲侍應走咗去邊,總括,唔會再食!送我都唔食!
我都無咩寫過食評,呢間可以令我寫一寫,係openrice book 左兩位,食夜晚,第一枱客,位置有限,所以都明比一張枱我哋,但之後兩枱都係兩個人,但人哋就坐四人枱,ok ,可能我都唔係叫好多野所以無加到枱比我,前菜同野食都到左,都無比過水我哋,咁放兩隻杯比我哋,係為咩?張枱好細,啲碟又大,我叫3樣野食,嗰張枱都放唔落,講返野食,小食有個爆谷,呢個係最正常嘅野食,其餘叫左個滷水拼盤[3樣],揀左鵝片,鵝腸,同豬仔脾,賣相好過出面d 打冷,但味道就...無味,公道d 講,鵝片係有d 鵝味嘅,其他我唔識形容,未食過咁淡味嘅滷水,另外叫左蘭王蠔餅,邊忽蘭王?完全無蛋味,d 蠔又腥,唯一讚係炸得酥脆,最後叫左個唔知咩炸豆腐,豆腐無味我明,但佢比嗰碗唔知咩嘅野點,係唔係應該有d 味??除左佢入面d韭菜有少少味,真係少少,其除嗰d 汁,其實唔可以叫汁,係無味到好似水咁🙄 仲有一樣,叫左個辣椒油點嗰d 滷水,頂,d辣椒油又係淡味到一個點,我擴闊左我自己嘅視野,原來辣椒油可以冇辣味,好勁。成餐飯搵個侍應都難,唔知係咪QR code落單嘅緣故,可以唔知道啲侍應走咗去邊,總括,唔會再食!送我都唔食!
餐前小吃係爆米花,幾有趣~蘭王蛋蠔餅新鮮蠔仔,都算大粒,蛋餅外層酥脆,內裡濕潤,蛋香味濃,口感豐富方魚咸香BB西蘭花十分嫩綠爽脆,清甜好味潮式鹵水拼盤潮式鹵水拼盤,可選自選三款或五款我哋選咗鵝片、豬仔脾同墨魚。鵝片肥瘦均勻,肉嫩多汁,豬仔脾鹵得好入味,肉質軟綿;墨魚又滑又柔軟,幾鮮香蠔仔粥二人份:二人份既蠔仔粥,滿滿蠔仔,蠔仔鮮甜。粥底清甜,加入菜脯、香蔥,更加好味~
餐前小吃係爆米花,幾有趣~

方魚咸香
BB西蘭花十分嫩綠爽脆,清甜好味

潮式鹵水拼盤
潮式鹵水拼盤,可選自選三款或五款
我哋選咗鵝片、豬仔脾同墨魚。

蠔仔粥二人份:
2023-10-19 52 瀏覽
自從睇完大島與龍威介紹過呢間鬼滷之後,一直都想黎食,今日黎到食真心覺得冇介紹錯,食物有驚喜而且幾抵食🫶🏻餐廳唔大,裝修行懷舊風格加上西式酒吧元素,幾新穎舒服😳椒鹽普寧豆腐 $68外脆內軟十分好食!外面薄薄一層脆漿包住,咬開就係軟滑到不得了又有豆香嘅豆腐,會跟埋一碗有蔥湯汁一齊食🤤蘭王蛋蠔餅 $78蠔仔大大粒,用上蘭王蛋做嘅粉漿炸出黎特別香脆,個人比較鍾意點魚露食,帶出鹹鮮味🥰潮式滷水火鍋 $298一個價錢已經有齊滷水火鍋湯底、牛小排、墨魚仔、潮汕牛丸、鴨血同生菜🥹滷水湯甘香帶有藥材香料味,配料唔hea,跟嘅牛小排肥瘦均勻,墨魚仔亦有6大隻,可以2-3個人share

椒鹽普寧豆腐 $68

蘭王蛋蠔餅 $78

潮式滷水火鍋 $298
同家人一齊去食生日飯~餐廳地方唔大,好有氣氛,食物特別又好食~係款式少左啲🫣價錢唔算貴~部分菜式可以話平~CP值高👍🏻👍🏻最正一定係個碟傳說級好食嘅豆腐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢個樣真係冇食落咁脆,個皮脆得黎有少少辣味好過癮~真係好想食完要食潮式火鍋夠特別👍🏻啲肥牛好靚😋如果可以再加料食多轉就更好啦蠔仔粥好足料~蠔仔粒粒肥美鮮甜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蠔餅超鬆脆😋😋😋😋😋冷糕真係唔易搵到~生日飯用個冷糕當做潮式生日蛋糕🥰
潮式火鍋夠特別👍🏻啲肥牛好靚😋如果可以再加料食多轉就更好啦
蠔仔粥好足料~蠔仔粒粒肥美鮮甜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蠔餅超鬆脆😋😋😋😋😋
冷糕真係唔易搵到~生日飯用個冷糕當做潮式生日蛋糕🥰
滷水拼盤(五選)
潮式火鍋
鼓椒蜆
佐酒蓮藕
潮式冷糕
2023-10-17
滷水拼盤(五選)
潮式火鍋
鼓椒蜆
潮式冷糕
  • 滷水拼盤
  • 蠔仔粥(二人份)
2023-10-14 58 瀏覽
平時食潮州菜都係諗到打冷、大排檔。但係原來宜家嘅潮州菜都可以好「潮」今日朋友帶路去咗銅鑼灣The L Square - 「鬼滷」,好彩朋友有book定位,如果唔係分分鐘要等位。餐廳感覺好cozy,雖然座位唔多,但都唔會覺得好擠迫店員一嚟到已經送上餐前小食爆谷,真係好潮呀!小食嗌咗個韭菜鴨血,鴨血口感較滑嫩,味道香辣惹味,食完這道前菜,我的胃口立即瞬間大開食潮州嘢又點少得蠔仔粥,二人份量,每人都分到二大碗,其實份量多到足夠三四人都冇問題蠔仔粥味道很好,鮮甜新鮮,唔會太鹹,綿密細滑,粒粒肥大飽滿的蠔仔,好足料,再加埋香蔥及菜莆,更加好味滷水拼盤叫了五選份, 滷水鵝片、滷水鵝、豬仔髀、墨魚同豬肚, 拼盤上枱時仲有蠟燭保溫真係好貼心,滷水賣相亦都十分吸引 滷水鵝片皮薄肉嫩,而滷水鵝肉厚味道香濃,墨魚同豬肚都爽口彈牙,平時少見嘅豬仔脾都夠晒入味,連平平無奇嘅豆腐都夠嫩滑

店員一嚟到已經送上餐前小食爆谷,真係好潮呀!

韭菜鴨血

蠔仔粥二人份量

滷水拼盤五選

韭菜鴨血
蠔仔粥二人份量
滷水拼盤五選
2023-10-14 52 瀏覽
銅鑼灣L Square 食肆林立, 這晚選了位於21樓的新派潮州打冷餐廳, 店舖雖小, 但座位舒適, 食物質素及服務亦令人非常滿意潮式滷水拼盤 $208共有八款選擇, 可以選其中三項或五項,  我們選了滷水鵝肉、慢煮鹽香雞及豬仔髀.  上桌時原來會有底座點上火, 令食物保持溫度, 所以吃至最後也是暖暖的, 非常貼心.滷水鵝肉 - 肉質軟嫩慢煮鹽香雞 - 煮法令雞肉嫩滑入味豬仔髀 - 印象中第一次吃豬仔髀, 很有驚喜, 味道香濃又啖啖肉, 吃起來特別滋味潮式方魚BB西蘭花 $88西蘭花苗比較少可以吃到, 而且以潮式方魚配搭烹調, 味道帶點濃郁鹹香, 令西蘭花苗散發甘香鮮甜豉椒蜆 $88蜆肉新鮮飽滿鮮甜, 味道濃郁潮式冷糕(朱古力) $68初時還以為是類似椰汁糕的凍糕, 原來是暖暖的, 可以說是中式脆班戟, 但比班戟更有層次感, 也沒有班戟稍為膩的感覺, 配上朱古力醬及奶醬, 味道不會過甜, 再以新鮮士多啤梨著點綴, 擺盤精美, 實在很有驚喜, 原來這是懷舊食品, 很多人的集體回憶這餐實在令人回味無窮, 可惜這天到達時間比較晚, 原本仍有一些想吃的菜式已售罄, 下次一定要再來!

潮式滷水拼盤 $208
暖的, 非常貼心.
滷水鵝肉 - 肉質軟嫩
慢煮鹽香雞 - 煮法令雞肉嫩滑入味

潮式方魚BB西蘭花 $88

豉椒蜆 $88
蜆肉新鮮飽滿鮮甜, 味道濃郁

潮式冷糕(朱古力) $68

1K
2023-10-13 46 瀏覽
估唔到呢間主打滷水菜嘅餐廳咁好食!平時少食滷水嘢,所以本身而諗住嚟,但朋友大力介紹就試試啦,見佢除咗滷水菜式仲有其他小食好似都幾吸引🤩🍿一開始仲有爆谷做小食,好脆好夠味👍🏻🥚蘭王蛋蠔餅💰$78見人人必叫咁,我哋又試吓,哇一食就覺得好正,唔油又勁香脆,邊位脆卜卜,中間位有漲卜卜蠔仔,可以沾上魚露或辣醬,我就鐘意魚露多啲,感覺清新啲又再減去油膩感🉐🤍椒鹽普寧豆腐💰$68呢個必必必必必食‼️外脆內軟,外層炸粉勁薄,入面豆腐十分軟滑,出面有椒鹽好惹味潮式食法可沾上韮菜水,水就冇太大味道分別,但較喜歡直接夾埋韮菜碎一齊食🉐🥢潮式滷水拼盤(三選)💰$208滷水拼盤有三餸或五餸選擇,我哋兩個人所以用咗三個餸,分別係:滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、豬腩肉雞肉望落好滑咁,好肥美,滷水嚟講多數都食鵝肉,豬腩肉就肥美啲底層都有滷水豆腐,都好軟滑😋

🍿一開始仲有爆谷做小食,好脆好夠味👍🏻

🥚蘭王蛋蠔餅💰$78

🤍椒鹽普寧豆腐💰$68

🥢潮式滷水拼盤(三選)💰$208

底層都有滷水豆腐,都好軟滑😋
  • 蘭王蛋蠔餅
2023-10-12 68 瀏覽
朋友約食飯,心血來潮想食潮州菜,上網見到呢間餐廳嘅圖片環境都唔錯,於是訂座慶祝生日,點知由入座到離開一刻都係一肚氣。收聲兩位年輕嘅侍應好似發緊夢咁,沒有任何招呼,回應亦冷淡。然後scan QRCode 點菜先大發現…menu 上的食物種類選擇少得可憐,仲要部份係已經售罄,計埋小食全個menu 應該唔超過15款選擇。食物質素其實正常,不過不失,但價錢絕對不便宜,如果真係想食潮州菜,寧願落返樓下新光更正宗,更多選擇。最後重點,當我哋加點食物的時候,佢已經隨即比張賬單我哋叫我哋離開,話限時90分鐘,而其實我見到仲有空枱。再加上我本身帶咗兩支香檳,我哋知道要收開瓶費,最後只開了一支,唯有匆匆埋單,但張單上原來收咗我哋兩支開瓶費嘅價錢。。其實我真係好少寫食評,但呢間餐廳真係一流,應該係我食過近年最差服務的一間,祝佢好運。P.s. 食物方面性價比不高。

P.s. 食物方面性價比不高。
生日
2023-10-10 37 瀏覽
今晚再次跟朋友去銅鑼灣的鬼滷用餐。檯面長這樣。 椒鹽普寧豆腐豆腐的外脆內軟為特色,搭配上椒鹽的香氣,給人一種口感豐富的享受。蘭王蛋蠔餅蛋蠔餅外皮酥脆,內裡則有豐富的蛋和鮮嫩的蠔,每一口都帶來滿滿的口感和美味。潮式滷水火鍋鍋子本身設計精美 牛小排肉質鮮嫩,帶有濃郁的牛肉味道。它們在火鍋中煮熟後,肉質更加嫩滑,非常美味。鴨血柔軟的口感非常適合搭配其他食材一起享用。潮汕牛丸肉質非常嫩滑,味道也非常美味墨魚這是我在鬼滷火鍋中最喜歡的食材之一。火鍋中的墨魚非常新鮮,並且有很多支,讓我感到非常驚喜。如果你喜歡墨魚,我相信你一定會喜歡鬼滷的潮式滷水火鍋。此外,鬼滷的火鍋還配有新鮮的生菜。這些生菜非常新鮮,口感清爽,搭配上滷水火鍋的湯汁,非常美味。焦糖爆谷爆谷外表金黃酥脆,內裡則帶有焦糖的香甜口感,每一口都讓人驚艷。
今晚再次跟朋友去銅鑼灣的鬼滷用餐。

檯面長這樣。

潮式滷水火鍋

鍋子本身設計精美

牛小排

鴨血
柔軟的口感非常適合搭配其他食材一起享用。

潮汕牛丸
肉質非常嫩滑,味道也非常美味

墨魚

如果你喜歡墨魚,我相信你一定會喜歡鬼滷的潮式滷水火鍋

焦糖爆谷

2023-10-03
  • 蘭王蛋蠔餅
  • 爆谷
2023-10-07 1114 瀏覽
𖠿 銅鑼灣 ——— 鬼滷 GwaiLou 銅鑼灣駱克道459-461號THE L SQUARE 21樓𓏸  蘭王蛋蠔餅 | $78𓏸  椒鹽普寧豆腐 | $68𓏸  滷水拼盤 ( 滷水鵝肉,慢煮鹽香雞,鵝腸)| $208𓏸  荔枝接骨木梳打 | $42𖧷 設有加一  ‧˚₊ ៸៸#ewm銅鑼灣#ewm中式‧˚₊ ៸៸*・゜得閒打吓冷゜・*dak1 haan⁴ haa5 daa² laang¹當潮州打冷不在是坐在大排檔,也可以優雅地打冷 ~裝修設計以紅色為主調,卻不拘一格,門口亦設有美觀擺設了西式的裝飾的飲品柜,十分雅致不過面積不大,座位不多,整體環境優雅舒服,令人眼前一亮到訪那天人比較多,沒有免費爆谷作為前菜有點失望,但店員也十分忙碌,也無謂催促他們晚市並無套餐,只可以散點𖧷 一定要訂位,晚市十分熱鬧 ‧˚₊ ៸៸๑ 蘭王蛋蠔餅 | $78在熱騰騰的蠔餅上灑上輕薄的木魚花熱氣產生上升氣流以及木魚花接觸到食物會引起吸水膨脹當木魚花吸水時兩面膨脹不均,在張力的作用下來回扭動等到木魚花完全吸飽水之後,自然就會停止抖動金黃色的蠔餅外皮炸至酥脆,更愛吃旁邊的脆脆蛋香味十足,蠔仔以及葱粒份量都非常
𖠿 銅鑼灣 ——— 鬼滷 GwaiLou

#ewm銅鑼灣
#ewm中式

*・゜得閒打吓冷゜・*
dak1 haan⁴ haa5 daa² laang¹
當潮州打冷不在是坐在大排檔,也可以優雅地打冷 ~
不過面積不大,座位不多,整體環境優雅舒服,令人眼前一亮
晚市並無套餐,只可以散點

𖧷 一定要訂位,晚市十分熱鬧

๑ 蘭王蛋蠔餅 | $78
在熱騰騰的蠔餅上灑上輕薄的木魚花
熱氣產生上升氣流以及木魚花接觸到食物會引起吸水膨脹
當木魚花吸水時兩面膨脹不均,在張力的作用下來回扭動
等到木魚花完全吸飽水之後,自然就會停止抖動
金黃色的蠔餅外皮炸至酥脆,更愛吃旁邊的脆脆
蛋香味十足,蠔仔以及葱粒份量都非常多,新鮮多汁

๑ 椒鹽普寧豆腐 | $68
一客六件呈金黃色的嫩豆腐,外脆內軟
喜歡吃炸豆腐必定要試

๑ 潮式滷水拼盤 ( 滷水鵝肉,慢煮鹽香雞,鵝腸)| $208
滷水是必點的!!
上碟時,滷水拼盤下方會有蠟燭座熱,有心思 ~
剛好烹煮的火喉,鵝腸處理得很乾淨亦很爽口
但滷水豆腐是意外的好吃 ~
十分滑溜
自家製辣椒油十分惹味,難怪可以單獨購買~

๑  荔枝接骨木梳打 | $42
十分特別,用自家製的罐裝盛着
非常欣賞包裝的設計 ~
非常甜的荔枝味,如果可以少點甜回
2023-10-05
2023-10-06 49 瀏覽
等左好耐,有幾次訂位都訂唔到🥲🥲🥲其實我係為咗個豆腐黎嘅😂😂😂因為聽聞好正~😅😅就係呢個炸豆腐❤️❤️❤️果然冇令我失望👍🏻👍🏻外脆內軟,出邊啲椒鹽又唔會太鹹🥳🥳🥳冇得頂呢個係鴨血,都好好味~少少辣~唔錯,唔錯!蜆仔肉碎生菜包~又幾新奇,有啲似平時泰式生菜包,但係唔辣嘅!幾特別👍🏻👍🏻黑松露蔥油麵~一上台充滿黑松露味道,好香好惹味!👍🏻👍🏻👍🏻不過食得多略嫌有啲「流」,一班人一齊share會好啲!呢個係個火鍋set~我覺得呢個比較普通!可以吾一定叫🙃蠔餅~正常發揮👍🏻👍🏻夠脆夠熱~好香滷味拼盤~自選三樣~呢個一定要叫!好味👍🏻👍🏻鵝片夠嫩又入味!鵝腸乾淨爽口,墨魚夠彈牙😬😬😬😬炒蜆~咸左少少🙃蠔仔粥,我10分推介!啲蠔好大隻😍😍😍不過我吾記得影相~下次如果我去,我都一定要再叫🤨🤨🤨🤨
等左好耐,有幾次訂位都訂唔到🥲🥲🥲

其實我係為咗個豆腐黎嘅😂😂😂因為聽聞好正~😅😅

呢個係鴨血,都好好味~少少辣~唔錯,唔錯!

蜆仔肉碎生菜包~
又幾新奇,有啲似平時泰式生菜包,但係唔辣嘅!
幾特別👍🏻👍🏻

不過食得多略嫌有啲「流」,一班人一齊share會好啲!

呢個係個火鍋set~
我覺得呢個比較普通!
可以吾一定叫🙃

蠔餅~正常發揮👍🏻👍🏻夠脆夠熱~好香

滷味拼盤~自選三樣~

炒蜆~
咸左少少🙃

蠔仔粥,我10分推介!
啲蠔好大隻😍😍😍不過我吾記得影相~
下次如果我去,我都一定要再叫🤨🤨🤨🤨

2023-10-02 73 瀏覽
本身睇youtube過黎試呢間潮州fusion餐廳,大伏。一黎到就嗌左個豆腐,蘭王蛋蠔餅,同滷水火鍋。前菜係焦糖爆谷,都真係幾好食。豆腐D椒鹽粉係幾好食,蠔餅就麻麻地。而滷水火鍋係大伏,本身上得好遲,而佢係用D藍色燃料黎燒,D侍應唔知係咪新黎,散修修咁俾左幾塊邊角料,個火鍋等左好耐都唔出泡。嗌侍應話會處理,最後等左接近1個鐘先真係整熱個鍋。最後埋單又貴,又冇服務,最慘係個滷水鍋係冇味,同我清水鍋又咩分別…唔會再黎,唔好再試伏了。
本身睇youtube過黎試呢間潮州fusion餐廳,大伏。
一黎到就嗌左個豆腐,蘭王蛋蠔餅,同滷水火鍋
前菜係焦糖爆谷,都真係幾好食。
豆腐D椒鹽粉係幾好食,蠔餅就麻麻地。
侍應話會處理,最後等左接近1個鐘先真係整熱個鍋。
唔會再黎,唔好再試伏了。
2023-08-15
2023-09-24 76 瀏覽
網上介紹,去試吓呢間新派潮州菜,試過訂位,見成日滿座,以為係好野。終於訂到位,好興奮。準時到達餐廳,看到餐牌比較簡單,決定了要下單,個侍應叫我們QR下單,但其實根本沒有給過QR code. 但侍應的態度令我們覺得中伏了。我們照了餐 (包括飲品),等了30分鐘,只有飲品,問侍應,她懶得去看,回應是 - 「你哋有無落單?」😏 沒有落單又何來飲品呢?等了一小時,第一碟豉汁炒蜆,非常之咸。煎𧐢餅,𧐢唔新鮮。普寧豆腐,侍應放下來時把一件掉到桌面,然後話會補回來,我們吃完就走了,亦不會再回來。回家後也取消了該頻道的訂閱。

2023-09-21 74 瀏覽
人生第一次寫食評,完全冇味嘅滷水拼盤,冇滷水味之餘,連咸味都冇,全場三枱食客一致投訴完全冇味,師傅刀工頂呱呱墨魚片超薄,完全食唔到墨魚味,只食緊一片白色冇味野,口感都冇,老實說如果不是自己order我真係唔知自己食緊乜,蠔餅蠔仔我諗十小隻都冇,純粹吃炸蛋漿,最正常係椒鹽豆腐,夠滑!全場最濃味就係"伏"味!
2023-09-20 59 瀏覽
銅鑼灣嘅鬼滷係一間新開嘅潮州菜酒中菜館,環境時尚,以鮮紅色為主調,有一定嘅格調。首先,蘭王蛋蠔餅係我最鍾意嘅一款菜式,每件蠔餅都即叫即炸,外層金黃酥脆,內裡有豐富嘅蠔仔肉同埋葱粒,重蛋香味同埋鮮香嘅蠔味,配上自家製嘅醬汁,更加提升咗風味。其次,蠔仔粥係二人份嘅份量,粥底幼滑濃稠,有足夠嘅蠔汁同埋雞湯味道,而且有好多隻大隻嘅新鮮蠔仔,肉質彈牙多汁。粥面撒上咗少許芫荽同埋冬菜粒,增加咗香氣同埋口感。我覺得呢碗粥係一個好溫暖嘅選擇。最後,潮式滷水拼盤係自選三項嘅組合,我揀咗滷水鵝片、墨魚同豬腩肉。滷水清香唔會太重口味,入味又唔會太深。滷水鵝片切得好薄身,去咗骨啖啖肉,肉質軟滑多汁;墨魚彈牙有嚼勁;豬腩肉肥瘦適中,唔會太肥膩。佢哋都係用真材實料去整,唔會用雞精或者味精去增加味道。