2024-04-25 62 瀏覽
🎐近排同魷魚妹行得好埋,事關佢將會黎離熊妹而去,sosad😥😢。只有食好西先可以停止別離!好西當然要配靚境,聽講太子有間居酒屋《餓居》好有日式氣氛🎉,今次熊妹就同䰹魚妹返工後過來吃個late lunch。📌太子地鐵站附近一帶都係食街,要突圍而出,首先店鋪門面裝潢一定要吸引人之處。除了一般的cafe、茶餐廳、粉麵店外,行下行下就會發現呢裝修格局精美的居酒屋《餓居》。📌門口掛著幾個居酒屋的典型燈籠口同日式門簾,好明顯地一望就知係食日本野🇯🇵。📌門面怖局都好有心思💕,而居酒屋內都蘊藏着多個打卡景點位,真係大開眼界👁️!🏵️景點1️⃣📌一拉開門口日式木敞門,就會見到一大坐鳥居⛩️盡現眼前,而且側邊牆上掛上許願牌🔖,成件事真係好似去左日本神社祈福咁,可以坐係度靜心一下,呢個景點位絕對值得停留耐啲。🏵️景點2️⃣📌離開鳥居,進入居酒屋內,環境都幾大,一邊廳擺放著4-5張4-6人木枱木椅🪑,另一邊廳就是日式榻榻米怖局。在榻榻米上,日本人喜歡在放工後可以脫下鞋子👟,盤著雙腿,輕鬆地坐上去把酒談歡🗣️。香港地,好少日式居酒屋可以做到榻榻米的設計,《餓居》真係盡現日本文化🎏。🏵️景點3️⃣📌而榻榻米旁就屹立了一大棵長年盛開的櫻花
🏵️景點1️⃣
🏵️景點2️⃣
🏵️景點3️⃣
📌而榻榻米旁就屹立了一大棵長年盛開的櫻花樹(當然是假的😆),相信都是《餓居》的賣點所在。室內都可以賞櫻🌸?仲可以一路進食,一路坐係櫻花樹下chill下,成件事會唔會太過詩情畫意😌?
🏵️景點4️⃣
📌然後再入餐廳少少,就會見到一個好有氣氛的卡位,由一個個印有《餓居》字樣同招牌的紅色與白色燈籠🏮梅花間竹咁掛起,形成一幅燈籠牆,昏暗的燈光由燈籠中散發出去,營造出浪漫情懷的氛圍💓,相信情侶們一定會想選擇係呢張枱撐枱腳💑。
日式吉列鱈魚柳定食
日式吉列鱈魚柳定食,$88
定食除了主食,仲包一碗麵豉湯🍵,日本前菜漬物🥡及日本御飯🍚。
鱈魚柳好大一件,吉列炸法鋪上好多大粒麵包糠,炸到炸皮好脆,唔算好油,內裏嘅鱈魚肉白𠽌𠽌有厚度,食落鱈魚肉冇骨又唔腥。
麵豉湯
麵豉湯又唔算好鹹易入口,入面仲有好多片海帶片,趁熱飲暖下胃。
前菜漬物有醋醃製的黃瓜粒、蘿蔔片、紅薑片等等,全部口感都超級爽口,酸酸甜甜,得閒食一口,可以清一清口腔。
鱈魚脆片,$21
有五片鱈雪片,好大一片,薄薄地脆脆地又好乾身,帶丁點鱈雪味,鱈魚片跟鱈魚柳配撘一流。
日式炸雞定食
日式炸雞定食,$78
炸雞有五大件,炸皮好薄偏淋身款,雞肉大大粒啖啖肉,點沙律醬好滋味。
轉配日式湯烏冬,加$8
烏冬份量都好大一碗,食落軟淋淋,要趁熱食,否則變麵糊,仲有兩片日式魚蛋🍥加餸。
厚燒玉子, $21
一碟有兩舊玉子,好有厚度,食落玉子蛋厚實帶點甜味。
紫薯甘栗薯餅
紫薯甘栗薯餅,$23
一大件切半,看到好分明的紫薯蓉及粒粒甘栗粒🌰,表面麵包糠炸皮炸到金黃通透,食落外表脆內裡薯蓉軟綿綿,而且唔係好甜,大大件放入口好滿足,係一件唔錯的炸物小食。
香蔥山椒胡麻豆腐,$38
望上去,又紅又綠又黃,色彩繽紛,就係灑滿了七味辣粉同山椒粉🧂,再浸滿日式胡麻醬。每種顏色都有自己嘅味道,所以食落去真係五味俱全,有辣有鹹有酸有甜有冰涼的口感,豆腐質感軟滑得來又好實在,好厚實的質感而唔係𠽌一聲就吞掉了,而胡麻醬真係好適合做涼拌醬汁,咁多種味道真係百味交集,都可以話係第一次食到咁特別的組合,不仿試下。
海苔魷魚鬚,$48
一兜份量都多,魷魚鬚唔算細條,沾上蛋漿有多一點空氣感,食落唔算油膩。
日式餃子,$28
一碟有三隻,炸餃子點醋,正常味道。
熱白桃烏龍茶
熱白桃烏龍茶,$38/壺
熱黑烏龍茶
熱黑烏龍茶,$18/壼
📌來到居酒屋就是讓人放下疲勞,拋開煩惱,而《餓居》就讓熊妹同魷魚妹好像去了僘日本旅行的感覺🎎。
2024-04-16
日式吉列鱈魚柳定食
麵豉湯
日式炸雞定食
紫薯甘栗薯餅
熱白桃烏龍茶
熱黑烏龍茶
新年前同男朋友行花墟年宵市場~~去左前喺太子附近搵野食😋發掘左一間極打卡既日式居酒屋🎎🎐好欣賞居酒屋既環境佈置,非常精緻~有一棵好大既櫻花樹🌸啱晒打卡!另外仲有榻榻米、日本屏風、日式燈籠等等!充滿日式小店風味🇯🇵喺櫻花樹下同朋友、伴侶用餐,真係極好feel👫❥ 金目鯛一夜干 $266勁大條,啖啖肉🤩燒至黃金脆口,有啖啖既鹹香味,魚肉嫩滑多汁!肉質紮實帶油脂香,唔會太鹹,又有魚既鮮味🐟❥ 波板五花腩串 $38五花腩肉質鮮嫩,肥瘦均勻!有炭燒既香氣,食落好惹味,唔會太油膩😋❥ 七味墨魚咀串 $58香脆爽口,仲有七味粉提味,好惹味!送酒一流👏👏❥ 大蔥牛豚肉卷串 $58蔥既清新同牛肉+豚肉既香氣完美融合,每啖都充滿濃郁既味道同鮮嫩多汁既口感!❥ 燒翠肉瓜 $45翠玉瓜好清新,咬落去超多汁,解油膩感💦❥ 熱玫瑰茉莉花茶 $58不得不讚花茶既裝置,特別又方便😆花茶清新解膩,有啖啖既玫瑰花香🌹適合二人飲用💕
新年前同男朋友行花墟年宵市場~~
去左前喺太子附近搵野食😋
發掘左一間極打卡既日式居酒屋🎎🎐

好欣賞居酒屋既環境佈置,非常精緻~
有一棵好大既櫻花樹🌸啱晒打卡!
喺櫻花樹下同朋友、伴侶用餐,真係極好feel👫
金目鯛一夜干

❥ 金目鯛一夜干 $266
波板五花腩串

❥ 波板五花腩串 $38
五花腩肉質鮮嫩,肥瘦均勻!
有炭燒既香氣,食落好惹味,唔會太油膩😋
七味墨魚咀串

❥ 七味墨魚咀串 $58
香脆爽口,仲有七味粉提味,好惹味!
送酒一流👏👏
大蔥牛豚肉卷串

❥ 大蔥牛豚肉卷串 $58
燒翠肉瓜

❥ 燒翠肉瓜 $45
翠玉瓜好清新,咬落去超多汁,解油膩感💦
熱玫瑰茉莉花茶

❥ 熱玫瑰茉莉花茶 $58
不得不讚花茶既裝置,特別又方便😆
花茶清新解膩,有啖啖既玫瑰花香🌹
適合二人飲用💕
大蔥牛豚肉卷串
燒翠肉瓜
熱玫瑰茉莉花茶
2024-01-27 398 瀏覽
上星期個囡考完試,趁有半天假把握機會一齊出去行街食野輕鬆下,我哋去左太子既日式居酒屋「餓居」。一入店先見到個小小鳥居⛩️同繪馬,可以影相打卡同寫低自己既願望,好似真係去左日本既感覺。餐廳空間寛敞舒適,仲有一排榻榻米座位,以和式屏風隔開,私密又有和風感覺,餐廳正中放有櫻花樹,好岩打卡,阿囡仲特意選了櫻花樹下的座位,夠晒氣氛🌸午市套餐抵食,定食之外仲有3款自選小食,一次過可以試多幾款唔同食物,大滿足。🍴鰻魚被窩貓貓蓋飯大大塊鰻魚鋪在貓做型的飯團上,增添可愛感。鰻魚稔滑入味,醬汁香甜令鮮味突出,肉質嫩滑充滿獨特魚香。定食還有泡菜和麵豉湯。🍴豚肉生薑燒定食白飯可轉配日式湯烏冬,這份量真係叫多個人黎食都夠呀。大大碟生薑豚肉加大大碗烏冬令我哋由好餓變得好飽,食量好既朋友都一定滿足到。豚肉肥瘦適中,口感很好,加埋秘製醬汁好好味。🍴香蔥山椒胡麻豆腐在麻醬豆腐加點新意,半邊加上辣粉,半邊加上山椒粉,兩種口味,一辣一香,加上冰凍幼滑幼豆腐,好味。🍴冰燒玉子厚燒玉子好有口感,味道甜甜的,好有蛋香。🍴鱈魚脆片好香口既小食,香脆惹味,食唔停口。🍴金栗薯餅阿囡話好好食不停推介我試下,一咬下去鬆脆香口,紫薯粟子饀香甜

鰻魚被窩貓貓蓋飯

🍴鰻魚被窩貓貓蓋飯
豚肉生薑燒定食

🍴豚肉生薑燒定食

🍴香蔥山椒胡麻豆腐
日式餃子+ 冰燒玉子+ 鱈魚脆片

🍴冰燒玉子
厚燒玉子好有口感,味道甜甜的,好有蛋香。

🍴鱈魚脆片
好香口既小食,香脆惹味,食唔停口。
海苔魷魚鬚  +  金栗薯餅

🍴金栗薯餅
阿囡話好好食不停推介我試下,一咬下去鬆脆香口,紫薯粟子饀香甜,入口即溶,好味。

其他仲有冰鎮秋葵、日式餃子、海苔魷魚鬚。
熱茉莉花茶+烏龍茶

另配熱茉莉花香綠茶和熱黑烏龍茶各一壺,天氣凍飲杯熱茶最好不過,不急不忙過一個下午,珍惜唔洗趕温書做功課既日子🩷

2024-01-16
鰻魚被窩貓貓蓋飯
豚肉生薑燒定食
日式餃子+ 冰燒玉子+ 鱈魚脆片
海苔魷魚鬚  +  金栗薯餅
熱茉莉花茶+烏龍茶
2天前 0 瀏覽
最近日元見低位,真係好想飛返轉日本,可惜都仲未可以話飛就飛,唯有走轉太子,去一去呢間有齊櫻花樹、鳥居嘅日式居酒屋🏮就當自己置身日本啦😂😂呢間係太子嘅居酒屋🏮餓居,店內超多打卡位,櫻花樹、鳥居、許願牆、榻榻米,完全係日式風格!🌟 地獄豚肉鍋一小盛超級辣嘅豚肉鍋,喜歡吃辣嘅必試,鍋入面嘅豆腐、冬菇、大葱都完全入哂味,辣得過癮!🌟 吉列豬扒炸得好脆嘅吉列豬扒,內裡鬆軟的!🌟 日式炸魚餅佐酒小食,配清酒很不錯,份量幾多,魚餅唔油膩,仲好彈牙!🌟 壽喜燒牛肉撈烏冬熱辣辣上台,牛肉份量多,壽喜燒汁撈匀後甜甜地味道不錯,烏冬又夠彈牙!🌟 胡麻秋葵我最喜歡嘅佐酒小食,胡麻醬加爽口秋葵,加埋木魚碎增加口感!🌟 后 Kisaki 50純米大吟釀原酒去居酒屋少不了飲清酒,店員推介我哋呢支后 Kisaki 50純米大吟釀,味道易入口,充斥米香又唔會太苦澀,女生們啱飲!

🌟 地獄豚肉鍋一小盛

🌟 吉列豬扒
炸得好脆嘅吉列豬扒,內裡鬆軟的!

🌟 日式炸魚餅
佐酒小食,配清酒很不錯,份量幾多,魚餅唔油膩,仲好彈牙!

🌟 壽喜燒牛肉撈烏冬

🌟 胡麻秋葵
我最喜歡嘅佐酒小食,胡麻醬加爽口秋葵,加埋木魚碎增加口感!

🌟 后 Kisaki 50純米大吟釀原酒

2024-04-30
5天前 0 瀏覽
👉🏻嗌左咩野食阿👈🏻DIY雲朵夢王飯☁️ $38薯🍠都有份一齊整架,過程好有趣 薯🍠好開心見到成果都特別有成功感👏🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甜話梅車厘茄 $28呢個一上枱就勁靚😍完全吾捨得食啊 入口冰凍帶有酸酸甜甜 口感好好👍🏻好適合夏天消暑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️熱烏龍茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茶具都好別致,茶☕️味濃厚 好適合🈴飯口來一口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️福岡冷烏龍麵爆多魚籽媽媽👩🏻大愛啊👏🏻加埋生蛋撈埋食 好正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一口帆立貝 (4款) $128⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢有每一粒都有3種材料黃芥辣+三文魚子+紫菜日式芥辣+蟹肉+蔥七味粉山椒粉+海膽醬+薑蓉芝士+吞拿魚蓉+蘿蔔蓉(每一款都非常有層似感 一口一舊 👍🏻)日式吉列鱈魚柳 $68份量好大呢👍🏻外脆內軟,入口即化👍🏻薯🍠食左好多舊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️日式炸魚餅 $42呢個送酒一流 好好咬口 彈牙 份量多 抵食👍🏻薯🍠都食左吾小⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍餓居 (太子)太子砵蘭街440號地舖
👉🏻嗌左咩野食阿👈🏻

黃芥辣+三文魚子+紫菜
日式芥辣+蟹肉+蔥
七味粉山椒粉+海膽醬+薑蓉
芝士+吞拿魚蓉+蘿蔔蓉
(每一款都非常有層似感 一口一舊 👍🏻)

日式吉列鱈魚柳 $68

日式炸魚餅 $42

📍餓居 (太子)
太子砵蘭街440號地舖
眨下眼又到櫻花盛開的季節,未能夠親身去到日本,不過都可以喺香港欣賞到櫻花盛開嘅情景 。鄰近太子站的餓居日式居酒屋,一入門口就有個小鳥居⛩️,走入去旁邊就有好大棵櫻花樹。 由於太掛住日本,我地叫左唔少食物,分別有✨甜話梅車厘茄 $28是一款非常開胃前菜,冰凍的車厘茄切開,夾一粒甜話梅肉在中間,冰凍入口。爽脆清新的車厘茄配上酸酸甜甜的話梅,配搭清新。🌟香蔥吞拿魚蓉丼$98丼飯用料新鮮,吞拿魚腩蓉魚油豐富,幾肥美,配埋香蔥毫無油膩感。一口咬下,大人小孩都會喜歡✨日式朱古力蛋糕$24朱古力蛋糕入口如絲般滑順,感受到可可天然的油脂和濃稠感,甜蜜苦澀的味道,令人難以抗拒✨日式吉列鱈魚柳$68外脆內軟的炸鱈魚柳,魚味重而不腥,香脆又不油膩,脆口鬆化,幾特別既菜式✨壽喜燒牛肉撈烏冬🍝$68壽喜燒牛肉汁很香甜,汁香味美的牛肉油脂充足,份量都偏多,烏冬的韌度適中同彈牙有咬口,滋味甚佳✨日式炸魚餅$42魚餅炸至金黃色, 口感Q彈香脆,魚肉中沒有混合多餘的粉漿,小朋友既心頭好熱白桃烏龍茶$48 + 熱烏龍茶$18品嘗完豐富的日本料理後,飲熱茶消脂解膩,令人精神放鬆,內外倍感溫暖餐廳係一間情侶拍檔形式經形,老闆娘

由於太掛住日本,我地叫左唔少食物,分別有

✨甜話梅車厘茄 $28
爽脆清新的車厘茄配上酸酸甜甜的話梅,配搭清新。

🌟香蔥吞拿魚蓉丼$98

✨日式朱古力蛋糕$24

✨日式吉列鱈魚柳$68

✨壽喜燒牛肉撈烏冬🍝$68

✨日式炸魚餅$42

熱白桃烏龍茶$48 + 熱烏龍茶$18

餐廳係一間情侶拍檔形式經形,老闆娘態度親切,令人用膳之餘彷彿寒夜中有種暖洋洋的窩心感覺。

2024-04-16
早前適逢櫻花🌸季,堅決留港消費支持香港經濟,到香港居酒屋賞櫻,同時享受🎏和風美食,感覺猶如置身日本🇯🇵,愜意非常。🎏居酒屋門口以日式傳統鳥居⛩️作時空穿越,貫穿香港🇭🇰繁華閙市+日本🇯🇵傳統和室。居酒屋不僅設日式榻榻米卡位+和式屏風,還有🏮燈籠牆增添儀式感,適合打卡+影相📸。當日淺嘗了居酒屋一頓豐富午餐🍱,🈵足之極😋。🥢鰻魚被窩貓貓蓋飯定食貓貓🐱造型飯團上蓋著大大張鰻魚被,感覺溫暖窩心,且大添可愛感,非常吸睛,打卡一流。鰻魚肉質稔滑入味+掛🈵香甜魚香醬汁,令鮮味更突出。定食更配上泡菜+麵豉湯。🥢鹿兒島一口豚定食配日式湯烏冬份量其常足料的生薑炒豚肉非常野味+ 豚肉肥瘦適中 + 秘製醬汁+大大碗有嚼勁的日式湯烏冬 = 非常🈵足。🥢香蔥山椒胡麻豆腐麻醬豆腐加上一辣一香調味粉+冰凍幼滑幼豆腐 = 好味🤤。🥢紫薯金栗薯餅外脆內軟的甘粟餅紫色非常吸睛+帶濃郁紫薯味+質感綿密 = 推薦💖。🥢厚燒玉子燒至金黃香脆+🈵滿蛋味+甜度適中的厚燒玉子 = 非常有口感的傳統日式小食。🥢鱈魚脆片香脆惹味小食 = 非常可口的日式小食😋。🥢日式餃子金黃香脆可口餃子皮🥟+鮮嫩多汁內涵 = 經典日式小食。🥢白桃烏龍茶淡淡白

當日淺嘗了居酒屋一頓豐富午餐🍱,🈵足之極😋。

🥢鰻魚被窩貓貓蓋飯定食

🥢鹿兒島一口豚定食配日式湯烏冬

🥢香蔥山椒胡麻豆腐
麻醬豆腐加上一辣一香調味粉+冰凍幼滑幼豆腐 = 好味🤤。

🥢紫薯金栗薯餅

🥢厚燒玉子

🥢鱈魚脆片
香脆惹味小食 = 非常可口的日式小食😋。

🥢日式餃子
金黃香脆可口餃子皮🥟+鮮嫩多汁內涵 = 經典日式小食。

🥢白桃烏龍茶
鰻魚被窩貓貓蓋飯定食
紫薯金栗薯餅
鹿兒島一口豚定食
2024-04-25 13 瀏覽
係櫻花樹下嘅晚餐 ෆ(◍•ᴗ•◍) ෆ我哋一向好鐘意日本美食😋今次去咗位於太子嘅 【 餓居·日式居酒屋】🎏,一入門口就有個小鳥居⛩️ 仲安排左我地坐塌塌米,旁邊就有好大棵櫻花樹🌸好似置身於日本一樣😍🍣夢王·三文魚子漬飯三文魚籽粒粒飽滿分明,精瑩剔透,入口爆開有滿滿魚油鮮香,配埋夢王雞蛋,幸福感超大✨--🐟鯖の味噌煮 魚味濃厚且肉質實在,濃郁嘅味噌醬汁搭配香煎鯖魚,停唔到口😋--🦀蟹肉豆腐 豆腐質地唔易散哂,入口嫩滑配埋蟹肉食,夠哂滋味🤤--🦐日式吉列蝦 外層炸到好酥脆,內裡蝦肉仍然係熱辣辣好爽口😋--🍰日式芝士蛋糕蛋糕質地細膩,口感柔滑😊--🥤原味波子汽水檸檬飲品加入二氧化碳,清涼爽口🤩🍵木村綠茶可樂梳打汽水感覺好新鮮,有綠茶味之餘仲有梳打,好正丫✨ 📍餓居地址:太子砵蘭街430-436A號利聯大廈==============================

係櫻花樹下嘅晚餐 ෆ(◍•ᴗ•◍) ෆ

我哋一向好鐘意日本美食😋

🍣夢王·三文魚子漬飯
🐟鯖の味噌煮
魚味濃厚且肉質實在,濃郁嘅味噌醬汁搭配香煎鯖魚,停唔到口😋
🦀蟹肉豆腐
豆腐質地唔易散哂,入口嫩滑配埋蟹肉食,夠哂滋味🤤
🦐日式吉列蝦
外層炸到好酥脆,內裡蝦肉仍然係熱辣辣好爽口😋
🍰日式芝士蛋糕
蛋糕質地細膩,口感柔滑😊
🥤原味波子汽水
檸檬飲品加入二氧化碳,清涼爽口🤩

🍵木村綠茶可樂梳打汽水
感覺好新鮮,有綠茶味之餘仲有梳打,好正丫✨

📍餓居
地址:太子砵蘭街430-436A號利聯大廈

2024-04-24 6 瀏覽
香港都有櫻花睇🌸!一入到呢間Cafe,先見到繪馬同鳥居,行入少少就會見到棵櫻花樹,仲有榻榻米座位,滿滿嘅和風感覺,佈置好有心思!想坐榻榻米,記得提早訂座book定,坐喺度食飯有種瞬間去咗日本嘅感覺,仲有得賞櫻~🥰-----------------------------☁️◖DIY雲朵夢王飯◗ $38有得食有得玩,成個拼盤得一碗飯同一個夢王蛋,客人要先將蛋白分離,運用高速手速將蛋白打起泡,最後加上蛋黃,有需要可以問店員攞電動打蛋器🤣!雲朵飯口感軟滑,加上橙黃色嘅夢王蛋漿🍳,口感更滑,濃郁嘅蛋香,但略嫌整體冇咩味~🦪◖清酒煮蜆◗ $88成個爐上枱,打開見到蜆肉嘅份量都唔少,湯底鹹香帶有淡淡嘅酒味🍶,蜆肉夠曬索味!仲有啲洋蔥墊底,都吸晒啲湯頭,食落特別香!🦑◖燒魚干◗ $65魚干切成幼絲,味道鹹甜香口,可以根據個人口味點埋蛋黃醬一齊食🍅◖甜話梅車厘茄◗ $28幾特別嘅一道餐前小食,車厘茄夾住話梅肉,多汁又有話梅嘅酸甜,酸爽開胃!🐟◖日式炸魚餅◗ $42魚餅口感煙靭,過咗一下油,食落都幾香口🐟◖日式吉列鱈魚柳◗ $68用咗兩大片鱈魚柳炸出嚟,夠晒足料!外皮好香脆,有少少忌廉嘅味道,肉質唔會炸到
-----------------------------
☁️◖DIY雲朵夢王飯◗ $38

🦪◖清酒煮蜆◗ $88

🦑◖燒魚干◗ $65

🍅◖甜話梅車厘茄◗ $28
幾特別嘅一道餐前小食,車厘茄夾住話梅
肉,多汁又有話梅嘅酸甜,酸爽開胃!

🐟◖日式炸魚餅◗ $42
魚餅口感煙靭,過咗一下油,食落都幾香口

🐟◖日式吉列鱈魚柳◗ $68
用咗兩大片鱈魚柳炸出嚟,夠晒足料!外皮好香脆,有少少忌廉嘅味道,肉質唔會炸到好乾,食落酥脆!

🍇◖木村香印青提梳打汽水◗ $27
🗻◖木村富士山可樂梳打汽水◗ $27
好耐冇飲過波子汽水!呢個汽水就係細個嘅波子汽水味,仲有提子味,唔會太甜,又夠氣,好飲!

🌟Encore指數:8.5/10
2024-04-23 13 瀏覽
*/日本旅行就未有時間去住,Mavis又未睇過櫻花🌸🤣一於帶佢去間新餐廳食嘢傻個驚喜佢先🫶🏻🫶🏻餐廳環境:餐廳出面以一般日本和式餐廳設計,但入到去係好有驚喜😍😍😍一入去就見到大大棵櫻花樹係正中間🌸而座位都有仿效日式坐法,又有屏風遮擋✨✨✨真係好似去左日本咁🇯🇵食物方面:✨日式炸魚餅呢個作為餐前小食真係好吸引,細細舊,味道又唔會太鹹,啱晒大人小朋友一齊食😆😆✨壽喜燒牛肉撈烏冬佢哋呢個烏冬一定要食,個汁條配得啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻撈埋烏冬又滑口,小朋友差唔多成碗食晒😆😆😆啲牛肉份量又夠多👍🏻👍🏻👍🏻✨鰻魚粒撈飯係我食過咁多間最足料嘅一間,勁多鰻魚粒,而且又吾會好濃醬油味,小朋友食得好開胃🤤🫶🏻🫶🏻🫶🏻粒粒炒飯👍🏻👍🏻✨帆立貝勁大粒,一串有3粒,大粒到係一啖都食唔哂😂😂😂最欣賞佢吾會好難咬開,調味岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻✨雞翼串雞翼燒得好香口,不過略嫌鹹左啲😂😂同埋份量吾多,如果係雞翼控就一定吾夠食🙈🙈✨燒翠肉瓜咁樣燒黎食又幾好食👍🏻👍🏻仲可以鎖住啲汁之餘,又清甜爽口,佢哋加左胡椒,所以有啲辣🙈🙈🙈✨原味波子汽水係細個成日好渴望既飲品,宜家飲翻好有懷舊feel✨🤩波子汽水配啲食物岩岩好😍😍✨熱北海道特

餐廳環境:

✨雞翼串

✨燒翠肉瓜

✨原味波子汽水

✨熱北海道特選3.6牛乳
勁岩小朋友👧🏻又夠香奶味,又夠滑😆😆😆仲可以解辣😂😂😂

餓居 (太子)
太子砵蘭街440號地舖
日式炸魚餅
壽喜燒牛肉撈烏冬
燒翠玉瓜,鰻魚粒撈飯
帆立貝
雞翼串
2024-04-19 16 瀏覽
是日來咗太子按摩,按完就同閨蜜去餓居食好西😚😚 估唔到店面唔算大,但就處處都係一個打卡景點喔😍食物同環境都一樣咁高質🥰🥰 最驚喜係明太子雞翼超juicy🤭 個丼飯味道濃郁😉 一定要試~🤭適逢佢哋一週年感謝祭,我哋都寫咗個願望許願,希望可以願望成真啦~❤直到4月尾都仲有活動咖,大家都可以去玩下🥰🌸第2重再激賞·賞你祈緣櫻花繪馬日期: 4月10日至送完為止活動期間每次惠顧(以每張枱計算),即可獲贈《繪馬》一塊,祝願大家願望成真,送完即止。🌸第3重賞上再激賞·櫻花樹下留倩影日期: 4月20日至送完為止活動期間凡於晚市惠顧(以每張枱計算),即可獲贈《即影即有拍照》一張,與餓居一同渡過一周年,送完即止。

直到4月尾都仲有活動咖,大家都可以去玩下🥰

🌸第2重再激賞·賞你祈緣櫻花繪馬
日期: 4月10日至送完為止

🌸第3重賞上再激賞·櫻花樹下留倩影
日期: 4月20日至送完為止

又到櫻花🌸季節,看見大量日本櫻花的打卡相充斥各社交媒體,而自己又未有機會出國親身欣賞,於是選了這間以一棵櫻花大樹為主要裝飾的居酒居吃晚餐,望梅止渴。除了餐廳中央的一大棵盛開的仿櫻花樹🌸,店內還有不少充滿日本🇯🇵元素的打卡位。大樹旁有一排以日式屏風相間的榻榻米座席,另一邊則掛上多個日式燈籠🏮,門口更有一個鳥居⛩️,佈置相當有心思。我們平日晚上六時多來到餐廳,趁未滿座可以安排到櫻花樹🌸旁邊的榻榻米位置。坐在開滿櫻花的樹下用餐,感覺瞬間去了日本。❥ 北海道3.6牛乳鍋—小盛🥛 ($148)以北海道3.6牛乳作為湯底,香滑細膩、味道濃郁。火鍋配料有牛肉片、娃娃菜、冬菇、金針菇等,用火爐輕輕一煮就可以吃了。❥ 日式吉列鱈魚柳🐟 ($68)熱騰騰的金黃脆皮下,一咬下去便是嫩滑的魚肉,外脆內軟。❥ 日式炸魚餅🍥 ($42)和風味十足的魚餅,由新鮮魚肉製成,口感很有彈性,味道可口。❥ 鴨仔茶漬飯🍵 ($39)鴨子形狀的白飯非常可愛,加入特製熱高湯加以攪拌,清爽解膩。配菜漬物酸中帶爽,有助開胃。❥ 熱烏龍茶🍵 ($18)、熱白桃烏龍茶🫖 ($48)烏龍茶以茶壺奉上,幫助消滯解膩。這家日式居酒屋方地理位置非

❥ 北海道3.6牛乳鍋—小盛🥛 ($148)

❥ 日式吉列鱈魚柳🐟 ($68)
熱騰騰的金黃脆皮下,一咬下去便是嫩滑的魚肉,外脆內軟。

❥ 日式炸魚餅🍥 ($42)
和風味十足的魚餅,由新鮮魚肉製成,口感很有彈性,味道可口。

❥ 鴨仔茶漬飯🍵 ($39)

❥ 熱烏龍茶🍵 ($18)、熱白桃烏龍茶🫖 ($48)
烏龍茶以茶壺奉上,幫助消滯解膩。

這家日式居酒屋方地理位置非常方便,店面雖不算大,但環境優美舒適,服務有禮,值得再來訪。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿餓居 @hungryizakaya
𖤣𖤥太子砵蘭街440號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#餓居 #太子美食 #太子 #居酒屋 #日本菜 #日式料理 #鍋物 #串燒 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
2024-04-15 13 瀏覽
位於太子地鐵站口嘅居酒屋,地理位置非常方便,環境裝潢和風味甚濃。✨甜話梅車厘茄酸酸甜甜話梅配上多汁,車厘茄醒神開胃一個唔錯嘅前菜。✨日式吉列鱈魚柳外層炸到好酥脆,但唔會太厚粉,內裡鱈魚肉仍然係熱辣辣好嫩滑。蘸上沙律醬好味。✨味噌煮鯖魚以味噌烹調,入味但唔會好鹹,也不錯✨雞腿肉串/雞軟骨串/雞腎串當中最喜歡雞軟骨串,口感爽脆。雞腿肉則最有嚼口。✨夢王蟹肉三文魚籽漬飯面頭舖滿三文魚籽同蟹肉絲,鮮味十足。再加入香濃夢王蛋,美味可口。✨北海道3.5牛乳鍋牛乳湯底非常濃滑,除左肥牛,仲有滑滑溜豆腐、金菇、娃娃菜同洋蔥。甜品再來柚子芝士蛋糕同榛子摩卡蛋糕,滿足🙌🏻食日本菜品嚐埋清酒,絕對係錦上添花。白鹿山田錦辛口特別純米SILK,容易入口,口感順滑細膩。

✨甜話梅車厘茄
酸酸甜甜話梅配上多汁,車厘茄醒神開胃一個唔錯嘅前菜。

✨日式吉列鱈魚柳

✨味噌煮鯖魚
以味噌烹調,入味但唔會好鹹,也不錯

✨雞腿肉串/雞軟骨串/雞腎串
當中最喜歡雞軟骨串,口感爽脆。雞腿肉則最有嚼口。

✨夢王蟹肉三文魚籽漬飯

✨北海道3.5牛乳鍋

甜品再來柚子芝士蛋糕同榛子摩卡蛋糕,滿足🙌🏻

2024-04-13 14 瀏覽
好耐無去過日本,唯有去住居酒屋望梅止渴先。《餓居》裝潢和風味十足,有榻榻米座位,仲有一大棵仿櫻花樹係中間,帶點浪漫感。食日本菜當然要品酒。今日點左梅酒,加冰飲一流。前菜甜話梅車厘茄,甜甜酸酸,清新開胃。三款日式串燒,有雞軟骨、雞腿肉、雞腎。調味頗濃,爽脆雞軟骨最吸引。兩款魚嘅菜色。第一款味噌煮鯖魚,鹹鹹香香,鯖魚肥美唔柴口;第二款日式吉列鱈魚柳,香口嘅炸物。外脆內嫩,蘸上沙律醬更美味。熱辣辣鍋物有北海道3.6牛乳鍋,奶香濃郁同有洋蔥香,再加入肥牛、豆腐、金菇同娃娃菜。夢王蟹肉三文魚籽漬飯,煙韌珍珠米上舖滿三文魚籽及蟹肉絲,重點係加入夢王蛋黃,蛋黃甚濃,令整體昇華。

食日本菜當然要品酒。今日點左梅酒,加冰飲一流。

前菜甜話梅車厘茄,甜甜酸酸,清新開胃。

三款日式串燒,有雞軟骨、雞腿肉、雞腎
。調味頗濃,爽脆雞軟骨最吸引。

兩款魚嘅菜色。

2024-04-02
早排去左間好有feel 既日式居酒屋,佈置好和式,而且入面仲有棵好大好岩打卡既櫻花樹添丫😍我地食左:✨炸黑椒雞腿扒定食✨定食入面除咗主角黑椒雞腿扒之外,仲包含左日本御飯同略帶甜口既味噌湯。炸到外皮香脆,內裏滑嫩既無骨黑椒雞腿扒大塊得梨又厚身,啖啖肉真系好滋味😬✨關東煮烏冬定食✨ $98關東煮個湯頭甜甜地,-碗有齊哂煮到入哂味既靈魂大蘿蔔、魔芋、雞蛋、芝士福袋、腐皮同獅子狗,用料豐富又足料!正到小妹連個湯都清埋🤣午市小食:✨香蔥山椒胡麻豆腐✨ $38豆香滿滿又夠凍既豆腐質地比較厚實,加埋好香芝麻味既胡麻醬-齊食真糸好開胃✨冰鎮秋葵✨ $20味道清爽,感覺好健康✨厚燒玉子✨ $21呢碟玉子真係夠哂厚,食落好有質感✨鱈魚脆片✨ $21脆卜卜既鱈魚脆片就好似食緊鱈魚味嘅薯片咁,香口到不得了! ✨海苔魷魚鬚✨ $48✨日式餃子✨ $28餃子皮薄香脆,餡料又多!✨原味波子汽水✨ $21呢個帶有青檸、檸檬口味既碳酸飲料清涼爽口,童年回憶嘅好味道👍🏻✨抹茶可樂✨ $29呢個抹茶可樂頭幾啖飲落去好似飲緊普通嘅可樂咁,飲飲下綠茶既甘香茶味會慢慢浮上嚟,感覺幾特別!可以坐喺櫻花樹下食好西,感覺真係超級愜意😌

我地食左:

✨炸黑椒雞腿扒定食✨

✨關東煮烏冬定食✨ $98

午市小食:

✨香蔥山椒胡麻豆腐✨ $38

✨冰鎮秋葵✨ $20

味道清爽,感覺好健康

✨厚燒玉子✨ $21

呢碟玉子真係夠哂厚,食落好有質感

✨鱈魚脆片✨ $21

脆卜卜既鱈魚脆片就好似食緊鱈魚味嘅薯片咁,香口到不得了!

✨海苔魷魚鬚✨ $48

✨日式餃子✨ $28

餃子皮薄香脆,餡料又多!

✨原味波子汽水✨ $21

✨抹茶可樂✨ $29

可以坐喺櫻花樹下食好西,感覺真係超級愜意😌去唔切日本睇櫻花,近近地過嚟呢度感受下個氛圍都唔錯呢❣️

🏮餓居HUNGRY IZAKAYA

📍太子砵蘭街440號地舖