2024-04-25 20 瀏覽
係櫻花樹下嘅晚餐 ෆ(◍•ᴗ•◍) ෆ我哋一向好鐘意日本美食😋今次去咗位於太子嘅 【 餓居·日式居酒屋】🎏,一入門口就有個小鳥居⛩️ 仲安排左我地坐塌塌米,旁邊就有好大棵櫻花樹🌸好似置身於日本一樣😍🍣夢王·三文魚子漬飯三文魚籽粒粒飽滿分明,精瑩剔透,入口爆開有滿滿魚油鮮香,配埋夢王雞蛋,幸福感超大✨--🐟鯖の味噌煮 魚味濃厚且肉質實在,濃郁嘅味噌醬汁搭配香煎鯖魚,停唔到口😋--🦀蟹肉豆腐 豆腐質地唔易散哂,入口嫩滑配埋蟹肉食,夠哂滋味🤤--🦐日式吉列蝦 外層炸到好酥脆,內裡蝦肉仍然係熱辣辣好爽口😋--🍰日式芝士蛋糕蛋糕質地細膩,口感柔滑😊--🥤原味波子汽水檸檬飲品加入二氧化碳,清涼爽口🤩🍵木村綠茶可樂梳打汽水感覺好新鮮,有綠茶味之餘仲有梳打,好正丫✨ 📍餓居地址:太子砵蘭街430-436A號利聯大廈==============================

係櫻花樹下嘅晚餐 ෆ(◍•ᴗ•◍) ෆ

我哋一向好鐘意日本美食😋

🍣夢王·三文魚子漬飯
🐟鯖の味噌煮
魚味濃厚且肉質實在,濃郁嘅味噌醬汁搭配香煎鯖魚,停唔到口😋
🦀蟹肉豆腐
豆腐質地唔易散哂,入口嫩滑配埋蟹肉食,夠哂滋味🤤
🦐日式吉列蝦
外層炸到好酥脆,內裡蝦肉仍然係熱辣辣好爽口😋
🍰日式芝士蛋糕
蛋糕質地細膩,口感柔滑😊
🥤原味波子汽水
檸檬飲品加入二氧化碳,清涼爽口🤩

🍵木村綠茶可樂梳打汽水
感覺好新鮮,有綠茶味之餘仲有梳打,好正丫✨

📍餓居
地址:太子砵蘭街430-436A號利聯大廈

2024-04-24 12 瀏覽
香港都有櫻花睇🌸!一入到呢間Cafe,先見到繪馬同鳥居,行入少少就會見到棵櫻花樹,仲有榻榻米座位,滿滿嘅和風感覺,佈置好有心思!想坐榻榻米,記得提早訂座book定,坐喺度食飯有種瞬間去咗日本嘅感覺,仲有得賞櫻~🥰-----------------------------☁️◖DIY雲朵夢王飯◗ $38有得食有得玩,成個拼盤得一碗飯同一個夢王蛋,客人要先將蛋白分離,運用高速手速將蛋白打起泡,最後加上蛋黃,有需要可以問店員攞電動打蛋器🤣!雲朵飯口感軟滑,加上橙黃色嘅夢王蛋漿🍳,口感更滑,濃郁嘅蛋香,但略嫌整體冇咩味~🦪◖清酒煮蜆◗ $88成個爐上枱,打開見到蜆肉嘅份量都唔少,湯底鹹香帶有淡淡嘅酒味🍶,蜆肉夠曬索味!仲有啲洋蔥墊底,都吸晒啲湯頭,食落特別香!🦑◖燒魚干◗ $65魚干切成幼絲,味道鹹甜香口,可以根據個人口味點埋蛋黃醬一齊食🍅◖甜話梅車厘茄◗ $28幾特別嘅一道餐前小食,車厘茄夾住話梅肉,多汁又有話梅嘅酸甜,酸爽開胃!🐟◖日式炸魚餅◗ $42魚餅口感煙靭,過咗一下油,食落都幾香口🐟◖日式吉列鱈魚柳◗ $68用咗兩大片鱈魚柳炸出嚟,夠晒足料!外皮好香脆,有少少忌廉嘅味道,肉質唔會炸到
-----------------------------
☁️◖DIY雲朵夢王飯◗ $38

🦪◖清酒煮蜆◗ $88

🦑◖燒魚干◗ $65

🍅◖甜話梅車厘茄◗ $28
幾特別嘅一道餐前小食,車厘茄夾住話梅
肉,多汁又有話梅嘅酸甜,酸爽開胃!

🐟◖日式炸魚餅◗ $42
魚餅口感煙靭,過咗一下油,食落都幾香口

🐟◖日式吉列鱈魚柳◗ $68
用咗兩大片鱈魚柳炸出嚟,夠晒足料!外皮好香脆,有少少忌廉嘅味道,肉質唔會炸到好乾,食落酥脆!

🍇◖木村香印青提梳打汽水◗ $27
🗻◖木村富士山可樂梳打汽水◗ $27
好耐冇飲過波子汽水!呢個汽水就係細個嘅波子汽水味,仲有提子味,唔會太甜,又夠氣,好飲!

🌟Encore指數:8.5/10
2024-04-23 19 瀏覽
*/日本旅行就未有時間去住,Mavis又未睇過櫻花🌸🤣一於帶佢去間新餐廳食嘢傻個驚喜佢先🫶🏻🫶🏻餐廳環境:餐廳出面以一般日本和式餐廳設計,但入到去係好有驚喜😍😍😍一入去就見到大大棵櫻花樹係正中間🌸而座位都有仿效日式坐法,又有屏風遮擋✨✨✨真係好似去左日本咁🇯🇵食物方面:✨日式炸魚餅呢個作為餐前小食真係好吸引,細細舊,味道又唔會太鹹,啱晒大人小朋友一齊食😆😆✨壽喜燒牛肉撈烏冬佢哋呢個烏冬一定要食,個汁條配得啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻撈埋烏冬又滑口,小朋友差唔多成碗食晒😆😆😆啲牛肉份量又夠多👍🏻👍🏻👍🏻✨鰻魚粒撈飯係我食過咁多間最足料嘅一間,勁多鰻魚粒,而且又吾會好濃醬油味,小朋友食得好開胃🤤🫶🏻🫶🏻🫶🏻粒粒炒飯👍🏻👍🏻✨帆立貝勁大粒,一串有3粒,大粒到係一啖都食唔哂😂😂😂最欣賞佢吾會好難咬開,調味岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻✨雞翼串雞翼燒得好香口,不過略嫌鹹左啲😂😂同埋份量吾多,如果係雞翼控就一定吾夠食🙈🙈✨燒翠肉瓜咁樣燒黎食又幾好食👍🏻👍🏻仲可以鎖住啲汁之餘,又清甜爽口,佢哋加左胡椒,所以有啲辣🙈🙈🙈✨原味波子汽水係細個成日好渴望既飲品,宜家飲翻好有懷舊feel✨🤩波子汽水配啲食物岩岩好😍😍✨熱北海道特

餐廳環境:

✨雞翼串

✨燒翠肉瓜

✨原味波子汽水

✨熱北海道特選3.6牛乳
勁岩小朋友👧🏻又夠香奶味,又夠滑😆😆😆仲可以解辣😂😂😂

餓居 (太子)
太子砵蘭街440號地舖
日式炸魚餅
燒翠玉瓜,鰻魚粒撈飯
帆立貝
2024-04-19 25 瀏覽
是日來咗太子按摩,按完就同閨蜜去餓居食好西😚😚 估唔到店面唔算大,但就處處都係一個打卡景點喔😍食物同環境都一樣咁高質🥰🥰 最驚喜係明太子雞翼超juicy🤭 個丼飯味道濃郁😉 一定要試~🤭適逢佢哋一週年感謝祭,我哋都寫咗個願望許願,希望可以願望成真啦~❤直到4月尾都仲有活動咖,大家都可以去玩下🥰🌸第2重再激賞·賞你祈緣櫻花繪馬日期: 4月10日至送完為止活動期間每次惠顧(以每張枱計算),即可獲贈《繪馬》一塊,祝願大家願望成真,送完即止。🌸第3重賞上再激賞·櫻花樹下留倩影日期: 4月20日至送完為止活動期間凡於晚市惠顧(以每張枱計算),即可獲贈《即影即有拍照》一張,與餓居一同渡過一周年,送完即止。

直到4月尾都仲有活動咖,大家都可以去玩下🥰

🌸第2重再激賞·賞你祈緣櫻花繪馬
日期: 4月10日至送完為止

🌸第3重賞上再激賞·櫻花樹下留倩影
日期: 4月20日至送完為止

又到櫻花🌸季節,看見大量日本櫻花的打卡相充斥各社交媒體,而自己又未有機會出國親身欣賞,於是選了這間以一棵櫻花大樹為主要裝飾的居酒居吃晚餐,望梅止渴。除了餐廳中央的一大棵盛開的仿櫻花樹🌸,店內還有不少充滿日本🇯🇵元素的打卡位。大樹旁有一排以日式屏風相間的榻榻米座席,另一邊則掛上多個日式燈籠🏮,門口更有一個鳥居⛩️,佈置相當有心思。我們平日晚上六時多來到餐廳,趁未滿座可以安排到櫻花樹🌸旁邊的榻榻米位置。坐在開滿櫻花的樹下用餐,感覺瞬間去了日本。❥ 北海道3.6牛乳鍋—小盛🥛 ($148)以北海道3.6牛乳作為湯底,香滑細膩、味道濃郁。火鍋配料有牛肉片、娃娃菜、冬菇、金針菇等,用火爐輕輕一煮就可以吃了。❥ 日式吉列鱈魚柳🐟 ($68)熱騰騰的金黃脆皮下,一咬下去便是嫩滑的魚肉,外脆內軟。❥ 日式炸魚餅🍥 ($42)和風味十足的魚餅,由新鮮魚肉製成,口感很有彈性,味道可口。❥ 鴨仔茶漬飯🍵 ($39)鴨子形狀的白飯非常可愛,加入特製熱高湯加以攪拌,清爽解膩。配菜漬物酸中帶爽,有助開胃。❥ 熱烏龍茶🍵 ($18)、熱白桃烏龍茶🫖 ($48)烏龍茶以茶壺奉上,幫助消滯解膩。這家日式居酒屋方地理位置非

❥ 北海道3.6牛乳鍋—小盛🥛 ($148)

❥ 日式吉列鱈魚柳🐟 ($68)
熱騰騰的金黃脆皮下,一咬下去便是嫩滑的魚肉,外脆內軟。

❥ 日式炸魚餅🍥 ($42)
和風味十足的魚餅,由新鮮魚肉製成,口感很有彈性,味道可口。

❥ 鴨仔茶漬飯🍵 ($39)

❥ 熱烏龍茶🍵 ($18)、熱白桃烏龍茶🫖 ($48)
烏龍茶以茶壺奉上,幫助消滯解膩。

這家日式居酒屋方地理位置非常方便,店面雖不算大,但環境優美舒適,服務有禮,值得再來訪。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿餓居 @hungryizakaya
𖤣𖤥太子砵蘭街440號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#餓居 #太子美食 #太子 #居酒屋 #日本菜 #日式料理 #鍋物 #串燒 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
2024-04-15 14 瀏覽
位於太子地鐵站口嘅居酒屋,地理位置非常方便,環境裝潢和風味甚濃。✨甜話梅車厘茄酸酸甜甜話梅配上多汁,車厘茄醒神開胃一個唔錯嘅前菜。✨日式吉列鱈魚柳外層炸到好酥脆,但唔會太厚粉,內裡鱈魚肉仍然係熱辣辣好嫩滑。蘸上沙律醬好味。✨味噌煮鯖魚以味噌烹調,入味但唔會好鹹,也不錯✨雞腿肉串/雞軟骨串/雞腎串當中最喜歡雞軟骨串,口感爽脆。雞腿肉則最有嚼口。✨夢王蟹肉三文魚籽漬飯面頭舖滿三文魚籽同蟹肉絲,鮮味十足。再加入香濃夢王蛋,美味可口。✨北海道3.5牛乳鍋牛乳湯底非常濃滑,除左肥牛,仲有滑滑溜豆腐、金菇、娃娃菜同洋蔥。甜品再來柚子芝士蛋糕同榛子摩卡蛋糕,滿足🙌🏻食日本菜品嚐埋清酒,絕對係錦上添花。白鹿山田錦辛口特別純米SILK,容易入口,口感順滑細膩。

✨甜話梅車厘茄
酸酸甜甜話梅配上多汁,車厘茄醒神開胃一個唔錯嘅前菜。

✨日式吉列鱈魚柳

✨味噌煮鯖魚
以味噌烹調,入味但唔會好鹹,也不錯

✨雞腿肉串/雞軟骨串/雞腎串
當中最喜歡雞軟骨串,口感爽脆。雞腿肉則最有嚼口。

✨夢王蟹肉三文魚籽漬飯

✨北海道3.5牛乳鍋

甜品再來柚子芝士蛋糕同榛子摩卡蛋糕,滿足🙌🏻

2024-04-13 18 瀏覽
好耐無去過日本,唯有去住居酒屋望梅止渴先。《餓居》裝潢和風味十足,有榻榻米座位,仲有一大棵仿櫻花樹係中間,帶點浪漫感。食日本菜當然要品酒。今日點左梅酒,加冰飲一流。前菜甜話梅車厘茄,甜甜酸酸,清新開胃。三款日式串燒,有雞軟骨、雞腿肉、雞腎。調味頗濃,爽脆雞軟骨最吸引。兩款魚嘅菜色。第一款味噌煮鯖魚,鹹鹹香香,鯖魚肥美唔柴口;第二款日式吉列鱈魚柳,香口嘅炸物。外脆內嫩,蘸上沙律醬更美味。熱辣辣鍋物有北海道3.6牛乳鍋,奶香濃郁同有洋蔥香,再加入肥牛、豆腐、金菇同娃娃菜。夢王蟹肉三文魚籽漬飯,煙韌珍珠米上舖滿三文魚籽及蟹肉絲,重點係加入夢王蛋黃,蛋黃甚濃,令整體昇華。

食日本菜當然要品酒。今日點左梅酒,加冰飲一流。

前菜甜話梅車厘茄,甜甜酸酸,清新開胃。

三款日式串燒,有雞軟骨、雞腿肉、雞腎
。調味頗濃,爽脆雞軟骨最吸引。

兩款魚嘅菜色。

2024-04-02
早排去左間好有feel 既日式居酒屋,佈置好和式,而且入面仲有棵好大好岩打卡既櫻花樹添丫😍我地食左:✨炸黑椒雞腿扒定食✨定食入面除咗主角黑椒雞腿扒之外,仲包含左日本御飯同略帶甜口既味噌湯。炸到外皮香脆,內裏滑嫩既無骨黑椒雞腿扒大塊得梨又厚身,啖啖肉真系好滋味😬✨關東煮烏冬定食✨ $98關東煮個湯頭甜甜地,-碗有齊哂煮到入哂味既靈魂大蘿蔔、魔芋、雞蛋、芝士福袋、腐皮同獅子狗,用料豐富又足料!正到小妹連個湯都清埋🤣午市小食:✨香蔥山椒胡麻豆腐✨ $38豆香滿滿又夠凍既豆腐質地比較厚實,加埋好香芝麻味既胡麻醬-齊食真糸好開胃✨冰鎮秋葵✨ $20味道清爽,感覺好健康✨厚燒玉子✨ $21呢碟玉子真係夠哂厚,食落好有質感✨鱈魚脆片✨ $21脆卜卜既鱈魚脆片就好似食緊鱈魚味嘅薯片咁,香口到不得了! ✨海苔魷魚鬚✨ $48✨日式餃子✨ $28餃子皮薄香脆,餡料又多!✨原味波子汽水✨ $21呢個帶有青檸、檸檬口味既碳酸飲料清涼爽口,童年回憶嘅好味道👍🏻✨抹茶可樂✨ $29呢個抹茶可樂頭幾啖飲落去好似飲緊普通嘅可樂咁,飲飲下綠茶既甘香茶味會慢慢浮上嚟,感覺幾特別!可以坐喺櫻花樹下食好西,感覺真係超級愜意😌

我地食左:

✨炸黑椒雞腿扒定食✨

✨關東煮烏冬定食✨ $98

午市小食:

✨香蔥山椒胡麻豆腐✨ $38

✨冰鎮秋葵✨ $20

味道清爽,感覺好健康

✨厚燒玉子✨ $21

呢碟玉子真係夠哂厚,食落好有質感

✨鱈魚脆片✨ $21

脆卜卜既鱈魚脆片就好似食緊鱈魚味嘅薯片咁,香口到不得了!

✨海苔魷魚鬚✨ $48

✨日式餃子✨ $28

餃子皮薄香脆,餡料又多!

✨原味波子汽水✨ $21

✨抹茶可樂✨ $29

可以坐喺櫻花樹下食好西,感覺真係超級愜意😌去唔切日本睇櫻花,近近地過嚟呢度感受下個氛圍都唔錯呢❣️

🏮餓居HUNGRY IZAKAYA

冰鎮秋葵
海苔魷魚鬚
抹茶可樂同原味波子汽水
2024-04-03 29 瀏覽
有一間特色居酒屋開業一年有慶祝活動,進門就看到神社繪馬區,店員安排了日式類塌塌米坐位,就在巨大櫻花樹下旁🌸🌟蟹肉豆腐 $68前菜火速送到,蟹膏蟹肉豆腐一層層疊起,鮮味蟹肉提吊起豆腐的滑溜豆香🌟味噌煮鯖魚 $78日式鯖魚是我最愛的食材,因為性價比很高,不貴但有啖啖的魚肉,味噌剛好入味不會過鹹🌟北海道3.6牛乳鍋 $148見鄰桌出菜時香濃的牛乳味就加點了這款鍋物,湯頭奶香夠甜,令鍋內的肥牛蔬菜都吸盡了精華,引人一飲而盡🌟炸黑椒雞腿扒 $46說到下酒菜當然少不了鹹香脆口的食物,這塊大雞扒炸得夠香脆,旁邊更有邪惡沙律醬,如果肉汁更多就最好🌟白鹿山田錦 $249今天點了辛口特別純米 "SILK“,酒感是絲綢般細膩且順滑,入口美味而優雅順喉,15度左右不易醉,配上肥牛鍋不錯

🌟蟹肉豆腐 $68

🌟味噌煮鯖魚 $78
味噌煮鯖魚

🌟北海道3.6牛乳鍋 $148
北海道3.6牛乳鍋
北海道3.6牛乳鍋

🌟炸黑椒雞腿扒 $46

🌟白鹿山田錦 $249
壽喜燒牛肉撈烏冬,牛肉嘅份量都好足夠,肉質鮮嫩又有牛肉味!😍掛滿壽喜燒精華嘅烏冬煙韌又彈牙,甜甜地,好好味😋💠究極の燒小燒團有4款唔同嘅小小燒飯團,魚籽飯團、蟹肉飯團、蟹膏飯團、明太子飯團😍😆我最鍾意嘅就係魚籽飯團,份量多粒粒晶瑩剔透😌入口甜甜香,鮮味十足😋燒飯團外層微微香脆,飯粒亦唔會鬆散😬💠雞皮串好邪惡🤩😛好好味😋雞皮燒得脆卜卜,食落口帶有雞油嘅香噴噴味道💠雞翼串燒雞翼皮脆肉嫩,燒完之後仍然保留到肉汁,好惹味🤤💠燒翠玉瓜味道清淡,但仍然爽脆多汁🫢💠帆立貝,質地變得厚實😌但食落口好彈牙,每粒都充滿鮮甜香味,好滿足😍💠北海道特選3.6牛乳💠原味波子汽水🎀😊餐廳舒適寬敞,上菜速度快😃裝修好特別,有一大棵仿真嘅櫻花樹,仲有燈籠牆,打卡一流,好似置身喺日本咁🤩😍餐廳仲設有榻榻米座位!店員服務態度好友善,抵讚👍🏻

💠究極の燒小燒團

💠雞皮串

💠雞翼串
燒雞翼皮脆肉嫩,燒完之後仍然保留到肉汁,好惹味🤤

💠燒翠玉瓜味道清淡,但仍然爽脆多汁🫢

💠北海道特選3.6牛乳

💠原味波子汽水

雞皮串
究極の燒小燒團
2024-03-30 24 瀏覽
//21 03 24 晴天🌞20:00 太子 砵蘭街@hungryizakaya𝑺𝒂𝒌𝒖𝒓𝒂 ☺︎又到咗櫻花盛開嘅季節,雖然未必人人都請到假去賞櫻。但喺「太子」就有間以傳統日式做藍本嘅居酒屋,可以令食客置身於櫻花樹下,享受一頓精緻豐富嘅午餐/晚餐。相信必定滿足到大家對日本嘅思鄉情懷啊!𖤐ˊ會有加一服務費🔻蟹肉豆腐HKD$88ꕀ豆腐大磚 望同食都非常之滑溜而且用匙羹𢳂嘅時候亦唔會散 面層鋪滿咗一梳梳蟹肉 再配以鹹香嘅蟹膏即時令豆腐增添甘甜鮮美 夠晒開胃🔻鯖の味噌煮 HKD$78ꕀ鯖魚魚味濃郁 唔腥 肉質煮得滑身、有咬口加咗味噌同大量洋蔥 帶輕輕微甜感覺會有少少似牛丼嘅味道🔻鴨仔茶漬飯 HKD$48ꕀ鴨仔形狀嘅白飯 賣相可愛倒入由昆布及柴魚熬成嘅高湯 經攪拌後入口清爽、潤喉當白飯吸滿湯汁精華 仲會變得更加美味🔻夢王三文魚子漬飯 HKD$98ꕀ日本神戶兵庫縣出產嘅夢王雞蛋 2021年榮獲日本人年度公投刺身拌飯第一名證明實力有返咁上下打開雞蛋嗰陣 蛋黃外形飽滿 呈現鮮橙紅色 望落去零舍吸引再配埋粒粒晶瑩剔透嘅三文魚籽 濃厚嘅蛋香跟三文魚籽嘅鹹鮮 互相交織每啖都令人滋味滿瀉 回味無窮 🔻地獄豚肉
21 03 24 晴天🌞
20:00 太子 砵蘭街
@hungryizakaya

𝑺𝒂𝒌𝒖𝒓𝒂 ☺︎

又到咗櫻花盛開嘅季節,雖然未必人人都請到假去賞櫻。

相信必定滿足到大家對日本嘅思鄉情懷啊!

𖤐ˊ會有加一服務費

🔻蟹肉豆腐HKD$88

豆腐大磚 望同食都非常之滑溜
而且用匙羹𢳂嘅時候亦唔會散
面層鋪滿咗一梳梳蟹肉 再配以鹹香嘅蟹膏
即時令豆腐增添甘甜鮮美 夠晒開胃

🔻鯖の味噌煮 HKD$78

鯖魚魚味濃郁 唔腥 肉質煮得滑身、有咬口
加咗味噌同大量洋蔥 帶輕輕微甜
感覺會有少少似牛丼嘅味道

🔻鴨仔茶漬飯 HKD$48

鴨仔形狀嘅白飯 賣相可愛
倒入由昆布及柴魚熬成嘅高湯
經攪拌後入口清爽、潤喉
當白飯吸滿湯汁精華 仲會變得更加美味

蟹肉豆腐
鯖の味噌煮
原味波子汽水
2024-03-29 16 瀏覽
響日本返嚟,仲係好掛住日本啲嘢食,於是就想帶埋小朋友一齊去食日本嘢啦!咁啱見到呢一間餐廳啲裝修好靚,於是就揀咗佢哋~我哋揀咗櫻花樹旁邊嘅榻榻米,因為有小朋友,坐榻榻米就唔驚佢哋會跌親;另一方面係可以坐響櫻花樹旁邊食嘢真係一秒去到日本呀!佢哋嘅選擇都有好多,今次就叫咗鴨仔茶漬飯、鯖之味噌煮、北海道3.6牛乳鍋、番薯條、蕎麥麵同嘢飲,職員好醒目,見到我哋帶住小朋友,主動同我哋講食物減鹽,真係好貼心~好快就上菜啦!最先上菜嘅係番薯條,炸出嚟一啲都唔漏,而且少鹽啱晒小朋友食😍跟住就係茶漬飯啦!就咁望落去會覺得茶漬飯好普通,但係佢個飯係鴨仔造型,淨係買相已經一百分,食落先發現佢嘅味好香,清清地,但係又唔會好淡味,加埋唔同嘅醃菜好好味呀!跟住就係鯖之味噌煮啦。鯖魚味道比較濃,不過配襯埋茶漬飯就好夾啦,而且份量都唔少,唔錯北海道3.6牛乳鍋好香牛乳味,濃得黎唔鹹,所以我地都飲咗幾啖湯佢地D豬肉都算多份量,三個人食都夠分。蕎麥麵係專登叫俾小朋友食既,食落其實無咩特別,不過勝在價錢平份量足,四十幾蚊一大碗,晚市黎講好抵食!鹹度對小朋友黎講啱啱好,小朋友都好鍾意,一轉眼就食晒成碗!最後埋單400幾500蚊

佢地D豬肉都算多份量,三個人食都夠分。

最後埋單400幾500蚊蚊落袋,講真以呢個環境黎講算係唔錯,而且無限時又夠人性化,所以都推薦有小朋友既家庭過黎呢度食野呀~
2024-03-20
2024-03-28 16 瀏覽
🏮🍶今次試下太子居酒屋餓居,餐廳既正門位放左個小型鳥居、木椅同繪馬牆,配埋日式燈籠同埋清酒樽同埋昏暗燈光,好有日本居酒屋風味。🌸店中央既櫻花樹令我記起曾經到過此店,但前身係moontone cafe,係一棵綠色樹都有榻榻米座位。夜晚唔食太多,只點左幾款輕食。🥚厚燒玉子三重奏$98: 賣相好靚,三款口味有明太子醬、芝士同埋大阪燒,玉子燒好厚身,蛋香滿滿又鬆鬆地,正,自已最鍾意明太子醬,微 🦑海苔魷魚鬢$48:魷魚彈牙,脆口唔油膩 🦪吉列蠔$28 蠔好鮮味仲keep 到juicy 味噌煮鯖魚$78 第一次食唔係燒既鯖魚,好入味又嫩,yummy 🐙明太子醬章魚小丸子$36: 質地較實,好一般有單據

夜晚唔食太多,只點左幾款輕食。

🐙明太子醬章魚小丸子$36: 質地較實,好一般

有單據
2024-03-23 23 瀏覽
櫻花樹下BBs共享晚餐 喺香港都可以感受到浪漫春日氣氛?其實我哋係去咗日式居酒屋🍱🍣🇯🇵早排同朋友一齊去食飯係位於太子嘅日式居酒屋一打開門就見到大大個鳥居⛩️可以坐喺度打個卡餐廳中間位置就有棵仿真櫻花樹🌸🌸 再行入少少就見到有一邊牆身掛咗一排排燈籠🏮好靚呀坐係塌塌米+櫻花樹下品嘗各種日本美食搞到我以為去咗日本咁呀🤭厚燒玉子三重奏(口味六選三) 配蜜糖芥末、明太子醬、海膽醬口味呢個又真係好厚身,咬一口好滿足,而且蛋味濃郁,不用配醬都好好味😋媽媽就比較喜歡蜜糖芥末醬甜薯薯條 甜薯薯條令人食唔停口,🍠外層鬆脆可口,内裏香甜,呢個啱小朋友食,Homan同Kaylie妹妹都好快食哂🍠條七福免治雞肉棒(口味七選二) 月見、大阪燒口味,呢個雞肉棒口感卜卜脆,原來中間加咗少許雞軟骨,食嘅時候記得要點蛋汁,即刻惹味好多㗎福袋腐皮烏冬 福袋腐皮烏冬,佢嘅造型合可愛,似一個福袋,湯底顏色雖然有少少濃,但原來飲落都好清甜,絕對啱小朋友嘅口味,2位BB都自己食咗2碗呀😝關東煮 呢個關東煮主要有大根、日式蒟蒻、雞蛋、年糕福袋、獅子狗同腐皮等等,送上嚟嘅時候熱辣辣,食落個胃即時好溫暖,味道都好唔錯㗎!唐揚炸雞 $48
櫻花樹下BBs共享晚餐
喺香港都可以感受到浪漫春日氣氛?
其實我哋係去咗日式居酒屋🍱🍣🇯🇵

早排同朋友一齊去食飯
係位於太子嘅日式居酒屋
一打開門就見到大大個鳥居⛩️可以坐喺度打個卡
坐係塌塌米+櫻花樹下品嘗各種日本美食
搞到我以為去咗日本咁呀🤭

厚燒玉子三重奏(口味六選三)
配蜜糖芥末、明太子醬、海膽醬口味

甜薯薯條

七福免治雞肉棒(口味七選二)

福袋腐皮烏冬

關東煮

唐揚炸雞 $48
雞肉🍗 外層夠薄身,唔會話好厚粉去炸,內面嫩滑得嚟又juicy ,醃得都夠入味,送上嚟熱辣辣,小食嚟講呢個都幾好食呀

鯖の味噌煮 $78
平時都係食開煎嘅鯖魚,但係呢個鯖魚竟然係配咗濃郁香味嘅味噌醬汁去煮,所以一啲都唔腥!醬汁食落同條魚好夾㖭啊

壽喜燒牛肉鍋並盛 $198
好鍾意牛肉鍋裏面夠晒多配料,有滑豆腐、椰菜、肥牛、大蔥同金菇等等食材,呢啲配菜浸喺入面‘’索‘’晒甜甜嘅壽喜燒汁好好味,再加上一片片牛肉落去,簡直係大滿足

飲品order
₊˚熱茉莉花香綠茶

₊˚木村綠茶可樂梳打汽水

₊˚原味波子汽水

餓居
📍太子砵蘭街440號地舖
2024-03-22 55 瀏覽
櫻花季駕到!大概沒有人不愛滿目櫻粉的日本,未能乘坐飛機出國的大家亦不用太失望,以下的居酒屋能讓你坐在「滿開的櫻花樹」下用餐,望梅止渴呢!位於太子的「餓居」是一家地理位置非常方便的日式居酒屋,提供多款清酒、鍋物、串燒、定食等。最特色之處是設有榻榻米座席及仿櫻花樹,讓食客感受在櫻花樹下用餐的樂趣。環境:✨餐廳室內裝潢設計着重日本元素,門口的鳥居、用餐區的榻榻米座席、盛開的仿櫻花樹等,均仿效日本文化;牆上同時掛有風景畫作、和式燈籠,角落擺放着動漫模型,氣氛輕鬆舒適。服務:✨當天正值早段晚市,職員態度友善有禮,動作利落,積極收拾,上菜速度亦令人滿意。食物:🍶 后50 純米大吟醸 原酒 ($599)✨來自富山県吉乃友酒造有限会社的出品,以有日本阿爾卑斯之稱的立山聯邦的清水及使用日本頂級水培育的最高品質品牌山田錦釀造而成,口感純淨清澈,帶明顯的果香和濃鬱的味道,沒有叫人不快的調性,溫和順喉,感覺蠻適合搭配鍋物。✨精米步合50%,日本酒度+0.5。🐟 夢王三文魚子漬飯 ($98)✨以來自日本神戶兵庫縣、2021年獲得日本人年度公投刺身拌飯第一名的刺身級「夢王雞蛋」為噱頭,蛋黃呈漂亮的橘紅色,外型飽滿

環境:

服務:

食物:
🍶 后50 純米大吟醸 原酒 ($599)
🍶 后50 純米大吟醸 原酒
✨精米步合50%,日本酒度+0.5。

🐟 夢王三文魚子漬飯 ($98)
🐟 夢王三文魚子漬飯
✨以來自日本神戶兵庫縣、2021年獲得日本人年度公投刺身拌飯第一名的刺身級「夢王雞蛋」為噱頭,蛋黃呈漂亮的橘紅色,外型飽滿,味道濃香,配搭滿佈三文魚子漬及白飯,營養豐富!

🍲 北海道3.6牛乳鍋 小盛 ($148)
🍲 北海道3.6牛乳鍋 小盛
✨牛肉油花偏少,口感帶嚼勁,3.6牛乳鍋內裏頭有雜菜、粉絲、豆腐等等,不會太單調,是一個暖胃又健康的選擇。

🍵 鴨仔茶漬飯 ($48)
🍵 鴨仔茶漬飯
✨鴨子形狀的白飯非常可愛,加入特製熱高湯加以攪拌,清爽解膩。
✨配菜的漬物酸中帶爽,有助開胃。

🐟 鯖の味噌煮 ($78)
🐟 鯖の味噌煮
✨魚味濃厚且肉質實在,吸收了味噌的鹹香,適合下飯。

🦀 蟹肉豆腐 ($88)
🦀 蟹肉豆腐
✨嫩滑、冰涼的豆腐配上絲絲蟹肉,是簡單清淡的下酒菜。

🥤 波子汽水 ($21)
2024-03-13
🍶 后50 純米大吟醸 原酒