眨下眼又到櫻花盛開的季節,未能夠親身去到日本,不過都可以喺香港欣賞到櫻花盛開嘅情景 。鄰近太子站的餓居日式居酒屋,一入門口就有個小鳥居⛩️,走入去旁邊就有好大棵櫻花樹。 由於太掛住日本,我地叫左唔少食物,分別有✨甜話梅車厘茄 $28是一款非常開胃前菜,冰凍的車厘茄切開,夾一粒甜話梅肉在中間,冰凍入口。爽脆清新的車厘茄配上酸酸甜甜的話梅,配搭清新。🌟香蔥吞拿魚蓉丼$98丼飯用料新鮮,吞拿魚腩蓉魚油豐富,幾肥美,配埋香蔥毫無油膩感。一口咬下,大人小孩都會喜歡✨日式朱古力蛋糕$24朱古力蛋糕入口如絲般滑順,感受到可可天然的油脂和濃稠感,甜蜜苦澀的味道,令人難以抗拒✨日式吉列鱈魚柳$68外脆內軟的炸鱈魚柳,魚味重而不腥,香脆又不油膩,脆口鬆化,幾特別既菜式✨壽喜燒牛肉撈烏冬🍝$68壽喜燒牛肉汁很香甜,汁香味美的牛肉油脂充足,份量都偏多,烏冬的韌度適中同彈牙有咬口,滋味甚佳✨日式炸魚餅$42魚餅炸至金黃色, 口感Q彈香脆,魚肉中沒有混合多餘的粉漿,小朋友既心頭好熱白桃烏龍茶$48 + 熱烏龍茶$18品嘗完豐富的日本料理後,飲熱茶消脂解膩,令人精神放鬆,內外倍感溫暖餐廳係一間情侶拍檔形式經形,老闆娘

由於太掛住日本,我地叫左唔少食物,分別有

✨甜話梅車厘茄 $28
爽脆清新的車厘茄配上酸酸甜甜的話梅,配搭清新。

🌟香蔥吞拿魚蓉丼$98

✨日式朱古力蛋糕$24

✨日式吉列鱈魚柳$68

✨壽喜燒牛肉撈烏冬🍝$68

✨日式炸魚餅$42

熱白桃烏龍茶$48 + 熱烏龍茶$18

餐廳係一間情侶拍檔形式經形,老闆娘態度親切,令人用膳之餘彷彿寒夜中有種暖洋洋的窩心感覺。

2024-04-16