2023-07-04 11 瀏覽
朋友升職慶祝食好啲,香港食鐵板燒選擇不多,所以找著找著,找到這間樓上店,在銅鑼灣區裡屬於不是太旺的地段,預早訂座,安排坐吧枱位置,可近距離即席見到廚師發揮,點了一客<竹>餐活龍蝦,一客<梅>餐象拔蚌。季節沙律,酸汁沙律菜,非常醒胃前菜,北海道白粟米,第一次生吃,感覺很特別,很甜刺身三款,章紅魚、劍魚腩、鯛魚,非常新鮮餐湯,原來是凍湯,有少許龍蝦肉和金箔碎,湯底是准山蓉,凍凍黏黏甜甜的之後廚師出場,逐一介紹食材、煮法,和我們熱情聊天,先來重點主菜~活龍蝦和白象拔蚌,細心詢問我們是否開心share,所以幫我們將龍蝦和象拔蚌分2份,大家可以試多一種味道海膽、龍蝦膏和牛油做了一個萬能的醬汁,放在龍蝦上,非常彈牙濃味,胡椒、牛油和鹽放在象拔蚌上,非常鮮味季節海鮮,廚師介紹是金目鯛,燒得皮香脆,有肉汁和牛薄燒,漂亮的大塊薄和牛包著滿滿的炸蒜蓉和蔥,麵包在底索了和牛油脂季節野菜,椰菜和香菇,簡單用鹽去煮,已經又香又好吃和牛炒飯,和牛粒、洋蔥、雞蛋,另外加了少許蔥和炸蒜一起炒,非常香口好味味噌湯,香之物(牛蒡漬),濃味配和牛炒飯甜品,日本蜜瓜完美無缺的一餐。

季節沙律,酸汁沙律菜,非常醒胃

前菜,北海道白粟米,第一次生吃,感覺很特別,很甜

刺身三款,章紅魚、劍魚腩、鯛魚,非常新鮮

季節海鮮,廚師介紹是金目鯛,燒得皮香脆,有肉汁

季節野菜,椰菜和香菇,簡單用鹽去煮,已經又香又好吃

味噌湯,香之物(牛蒡漬),濃味配和牛炒飯

甜品,日本蜜瓜

完美無缺的一餐。
2023-07-02 8 瀏覽
慶祝重要節日,心血來潮想吃高質鐵板燒,家人就預訂了這間,價錢中上,但服務很好,食材都很新鮮。第一次食鐵板燒是由女師傅處理,親切有禮又愛說笑,但又不失功架,非常厲害,很有驚喜。點了龍蝦餐,女師傅一人負責4位客人,既快手又細心了解客人要求,調味亦剛好。季節沙律,都是開胃的前菜前菜,北海道白粟米,生吃都很清甜多汁刺身三款,章紅魚、鯛魚、劍魚腩,由淡至濃食,魚味十足凍湯,龍蝦肉配金箔,底下是准山蓉,甜甜黏黏的活龍蝦,用牛油燒香,加了少許海膽和龍蝦膏調了個汁,既彈牙又好味季節海鮮,金目鯛,皮香肉厚又豐富魚油香和牛薄燒,加入炸蒜蓉和蔥包裹著,多士墊底,師傅見到我們想吃多士,就建議用牛油再煎香給我們,非常有驚喜,但邪惡感十足和牛炒飯,和牛、雞蛋、洋蔥、香蔥、蒜炒在一起,香氣淋漓,師傅額外加了櫻花蝦給我們,令整個炒飯更錦上添花季節野菜,椰菜香菇,用牛油去煮必然不會輸味噌湯,香之物(牛蒡漬,蘿蔔漬),配合炒飯去食,非常夾甜品,香甜的蜜瓜整餐都食得很開心愉快,非常滿足。

季節沙律,都是開胃的前菜

前菜,北海道白粟米,生吃都很清甜多汁

刺身三款,章紅魚、鯛魚、劍魚腩,由淡至濃食,魚味十足

凍湯,龍蝦肉配金箔,底下是准山蓉,甜甜黏黏的

季節海鮮,金目鯛,皮香肉厚又豐富魚油香

季節野菜,椰菜香菇,用牛油去煮必然不會輸

味噌湯,香之物(牛蒡漬,蘿蔔漬),配合炒飯去食,非常夾

甜品,香甜的蜜瓜

整餐都食得很開心愉快,非常滿足。
2023-06-30 17 瀏覽
好耐冇食鐵板燒,今晚收工就同朋友一齊去銅鑼灣嘅<鐵板燒雪舟>食返餐好嘅~季節沙律新鮮沙律菜加入車厘茄,再配上酸醋汁,好開胃餐湯今晚嘅餐湯係南瓜湯,香氣四溢,味道香濃甘甜,口感順滑,唔錯喎刺身三款鰤魚tataki,鰤魚魚肉呈鮮紅色,鮮甜爽口目張魚肉質鮮美嫩滑,油份適中又唔腥魷魚厚身,肉質鮮甜爽彈香煎鵝肝鵝肝煎至兩邊金黃色,外層焦脆,內裡綿密,加入意大利黑醋汁來調味,再配上翠玉瓜及黃椒,有助平衡油膩感日本金目鯛魚皮香脆,魚肉肉質細緻、鮮嫩多汁。再配搭上爽脆蘆筍及洋蔥粒,令整道菜嘅口感更為豐富龍蝦係澳洲原隻龍蝦,好生猛!! 師傅兩、三下手勢已將龍蝦肉離殼。龍蝦肉質鮮甜爽彈,可以點由龍蝦膏煮成的醬汁,或者點香草汁,都能夠提升龍蝦嘅鮮味,而且各有風味和牛厚燒、和牛薄燒厚切和牛喺鐵板上燒至焦香,入口軟嫩多汁,油脂甘香豐富。而和牛薄燒裡面包住香脆蒜片同香蔥,再放喺經烤過嘅方包上一齊食,和牛肉味濃郁,口感嫩滑,入口即溶。整道菜配搭住爽脆野菜,豐富咗口感層次之餘,亦大大減低油膩感,好滿足鵝肝炒飯香氣十足,炒飯粒粒分明,唔會過乾或太油膩,味道都唔錯,好食!之後呈上牛蒡漬物同埋味噌湯,熱湯味
季節沙律
新鮮沙律菜加入車厘茄,再配上酸醋汁,好開胃
餐湯
刺身三款
魷魚厚身,肉質鮮甜爽彈
日本金目鯛
龍蝦
和牛厚燒、和牛薄燒
鵝肝炒飯
之後呈上牛蒡漬物同埋味噌湯,熱湯味道啱啱好,唔會太咸。最後再以香甜多汁嘅蜜瓜作結,過咗個滿足的晚上~
難得同另一半一齊放假 就去食好嘢啦今日就揀咗去食鐵板燒 好耐冇食過啦 呢度有幾個午市set揀我地今日揀左呢個先黎左個季節沙律醒醒胃先師傅準備好食材就放喺枱面上 鮑魚好新鮮生猛第一道菜就係南非鮑魚喇 見到師傅刀功純熟咁樣係面前烹調 真係令人非常期待呀鮑魚質地柔軟 鮮美清甜第二道就係龍蝦喇 師父煮得啱啱好 龍蝦肉質彈牙 再加些少檸檬汁 更加帶出佢嘅鮮香味😋美國安格斯牛肉薄燒 牛肉入邊包住蒜香脆片 中和返牛肉嘅油膩感最後仲有炒飯同埋味噌湯添無論視覺同味覺上都係好滿足嘅一餐呀😄
難得同另一半一齊放假 就去食好嘢啦

牛肉入邊包住蒜香脆片 中和返牛肉嘅油膩感
最後仲有炒飯同埋味噌湯添

無論視覺同味覺上都係好滿足嘅一餐呀😄
2023-06-26 645 瀏覽
今日去銅鑼灣利園商場參觀朋友新開的家品店, 之後一起去 CUBUS  8 樓食日本餐.  鐵板燒雪舟,  這間餐廳供應的 Omakase, 我們好喜歡.招牌菜有飛驒牛, 活龍蝦,  活鮑魚, 毛蟹. 今晚店長介紹 時令鐵板餐有兩款.  龍蝦, 澳鮑二人餐.  價錢相同.  我們 兩人可以混合各半份.落單後送上  季節沙律   蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.餐前湯 :   忌簾南瓜湯  湯夠熱, 南瓜質感幼滑, 綿滑黏口. 刺身三款:   拖羅, 象拔蚌, 鮭魚.  拖羅 淺粉紅色, 滑得來肉質柔嫩.  鮭魚魚味濃.  象拔蚌, 爽口鮮甜美味.師傅介紹主食材:   龍蝦, 鮑魚, 元貝, 鵝肝,金目鯛, 松葉蟹,  明亮新鮮.鐵板熱了, 師傅開始表演第一道  北海道帆立貝 .巨形帆立貝, 經過煎燒後, 帆立貝富有韌性而帶些焦香, 加點魚籽, 美味十足.香煎鵝肝     質地細膩, 風味鮮美. 迷人好味. 澳洲鮑魚  鮑魚表面燒香,  鮑味濃郁鮮甜, 肉質稔滑又彈牙, 伴有海藻及海苔汁.  師傅切開了一片片, 容易食.煎金目鯛,    矜貴野生品種魚, 魚皮煎得好香脆, 魚肉好滑,
招牌菜有飛驒牛, 活龍蝦,  活鮑魚, 毛蟹.
忌簾南瓜湯
刺身三款: 拖羅, 象拔蚌, 鮭魚
龍蝦, 鮑魚, 元貝, 鵝肝,金目鯛, 松葉蟹
鐵板熱了, 師傅開始表演第一道  北海道帆立貝 .
巨形帆立貝
香煎鵝肝     質地細膩, 風味鮮美. 迷人好味.
香煎鵝肝
澳洲鮑魚  鮑魚表面燒香,  鮑味濃郁鮮甜,
澳洲鮑魚
煎金目鯛,    矜貴野生品種魚, 魚皮煎得好香脆, 魚肉好滑, 肉質細緻.
煎金目鯛
活龍蝦,   師傅用牛油去煎, 處理得很好, 慢慢拆肉.
活龍蝦
龍蝦肉多真吸引.
賣相及擺碟好搶眼, 活龍蝦,   鮮味十足, 吃上口啖啖肉,  蝦肉爽口加彈牙,
鮮甜味突出, 調味有牛油, 黑松露, 豉油和清酒, 別有風味.
松葉蟹   師傅把蟹腳, 蟹箝剪開, 在鐵板上 加點牛油, 海鹽及酒慢慢煎.
蟹肉鮮美, 質厚多汁, 甘甜美味.
松葉蟹
日本季節野菜, 品種多.
日本季節野菜    炒野菜用的是日本進口的蔬菜, 很鮮嫩爽脆. 炒 得無過火.
日本季節野菜
日本A5飛驒牛,  薄燒及厚切, 雲石紋好均勻, 色澤亮麗.
日本A5飛驒牛
厚塊經煎至五成熟, 切件, 口感柔嫩軟滑, 油脂均勻, 牛味香濃.
和牛厚塊經煎至五成熟
薄和牛片, 大大塊,  放在鐵板上,  捲入餡料 再煎香.   和牛卷物內含 炸蒜粒, 櫻花蝦, 及蔥花, 口感香濃清爽, 和牛肉質嫩滑富肉香, 越食越愛.
薄和牛片
服務員 送上  味噌湯,  食完餐飲碗熱熱湯, 有助暖胃.
師傅再來一個  鐵板燒炒飯,  有 櫻花蝦, 雞蛋, 煙肉, 蘿蔔粒,  蔥花, 和 耀眼的鮭魚籽, 炒得香口不油膩, 好幸福的米飯, 好飽了!!
味噌湯, 鐵板燒炒飯
果物:     日本靜岡蜜瓜 ,  多汁稔甜.
日本靜岡蜜瓜
今晚和朋友慢慢暢談, 又慢慢享受到 Omakase 廚師為我們泡制和安排的美食, 每人花費合理, 吃得滿足.
忌簾南瓜湯
和牛厚塊經煎至五成熟
薄和牛片
味噌湯, 鐵板燒炒飯
2023-06-25 19 瀏覽
午市套餐 $328ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ▪️季節沙律•茶碗蒸▫️南非鮑魚•銀鱈魚▪️美國安格斯薄燒牛肉/澳洲牛柳▫️鐵板炒飯/冷稻庭烏冬▪️味噌湯•香之物•甜品南非鮑魚肉質唔錯都算彈牙, 切片之後配埋海藻醬調味啱啱好~銀鱈魚燒得金黃色好香皮好脆👍🏻薄燒牛肉同牛柳我地都揀左五成熟~薄燒和牛包住蒜片同蔥好香, 個人覺得薄燒好食過厚燒牛柳(牛柳略嫌有少少血水🙊🙊)最後炒飯炒得都乾身, 加埋櫻花蝦幾香🦐冷稻庭烏冬質感唔錯, 不過建議唔洗撈哂所有薑蓉, 唔係薑味就會太過濃🙊最後飲埋麵鼓湯之後有蜜瓜🍈食解下膩~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
午市套餐 $328
▫️鐵板炒飯/冷稻庭烏冬
▪️味噌湯•香之物•甜品

-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
2023-06-23 8 瀏覽
Dinner Set Menu <梅> 🍽▫️季節沙律Source係柚子醋🥰▪️前菜有慢煮鮑魚 海草同蘿蔔 湯汁清清甜甜 鮑魚彈口新鮮 唔會靭▫️刺身三款有真鯛 魷魚同中拖羅 中拖羅燒左表皮 重魚油香 入口即溶 至於真鯛油脂較低 鮮味較重 十分鮮甜▪️餐湯第一次飲凍既餐湯 係用淮山同番芋混合 加左魚子醬同半熟龍蝦🦞味道鮮香無比▫️日本白象拔蚌 白象拔蚌口感爽脆 味道鮮甜 充滿海水味 ▪️季節海鮮今日既季節海鮮係真名鰹 呢款魚由日本進口 魚肉好軟嫩 一啲腥味都無 煎完有油脂香🐟▫️和牛薄燒師傅將大量蔥及蒜片包在和牛內 咬落多層口感 和牛超多汁滑嫩 脂肪含量高 油脂感重😋麵包煎得好香脆 一啖麵包一啖和牛最好不過▪️季節野菜食完海鮮同和牛 食啲蔬菜好perfect 可以解油膩🥬.▫️和牛炒飯和牛粒份量不少呢!啖啖都食到和牛碎粒 很香口🤤▪️味噌湯熱辣辣既味噌湯 內有海量竹輪條.▫️香之物是日漬物係牛蒡同酸瓜。.▪️甜品清甜既靜岡哈密瓜做最後一道菜 十分完美!

Dinner Set Menu <梅>

和牛粒份量不少呢!啖啖都食到和牛碎粒 很香口🤤

▪️味噌湯
熱辣辣既味噌湯 內有海量竹輪條
▫️香之物
是日漬物係牛蒡同酸瓜。
▪️甜品
清甜既靜岡哈密瓜做最後一道菜 十分完美!

呢間位於銅鑼灣既樓上鐵板燒 環境簡潔乾淨 設有吧枱 可以觀賞師傅烹飪過程👩‍🍳店鋪食材新鮮兼高質 Dinner Set 十分豐富 今次簡左set<竹>ʕ •ᴥ•ʔ-✨刺身三款有炙燒中拖羅、真鯛及魷魚 款款都好新鮮 中拖羅好厚肉 燒後帶點焦香感 而真鯛味道淡泊清甜 魷魚有咬口✨季節海鮮 - 本銘鰹魚肉嫩滑無骨 魚皮煎得香脆 淋上魚味醬汁令鯛魚味道更昇華✨活龍蝦🦞聽店員講 龍蝦係即日飛機貨 所以好新鮮 龍蝦食落彈牙 味道鮮甜 配香草汁食又幾清新✨和牛薄燒和牛包住香蔥及蒜茸 入口嫩滑多汁 配食烘脆左既麵包 可以中和油膩感 ✨和牛炒飯店員加入不少和牛粒炒飯 炒得好有鑊氣 蛋香味亦都好濃郁✨餐湯呢款餐湯係以山芋及淮山攪拌而成既凍湯 中間有半生熟龍蝦 並鋪上魚子醬及金箔於面 湯品飲落鮮甜 有淡淡牛奶香 味道幾特別✨前菜前菜有鮑魚、蘿蔔同海草🌿鮑魚好鮮甜 咬落彈牙爽口😳✨季節沙律沙律淋上酸酸甜甜既醬汁好開胃🥗✨季節野菜有椰菜、冬菇、黃椒及紅椒✨甜品是日甜品係靜岡哈密瓜 爽甜多汁🍈

✨季節海鮮 - 本銘鰹
魚肉嫩滑無骨 魚皮煎得香脆 淋上魚味醬汁令鯛魚味道更昇華

✨活龍蝦🦞

✨和牛薄燒

✨和牛炒飯
店員加入不少和牛粒炒飯 炒得好有鑊氣 蛋香味亦都好濃郁

✨餐湯

✨前菜
前菜有鮑魚、蘿蔔同海草🌿鮑魚好鮮甜 咬落彈牙爽口😳

✨季節沙律
沙律淋上酸酸甜甜既醬汁好開胃🥗

✨季節野菜
有椰菜、冬菇、黃椒及紅椒

甜品
是日甜品係靜岡哈密瓜 爽甜多汁🍈

估计很多宝宝不知道,在铜锣湾利园附近Cubus这一栋楼都是美食哦!!都是高级餐厅,上次来吃还遇到了tvb演员拍戏🎬,今天来吃8楼这家雪舟铁板烧,点了一个厨师发板Omakase ,适合选择困难症但不挑食的宝宝🤣-🥢前菜沙拉🥗🥢青瓜花里塞满了蟹肉一起吃,好神奇的搭配,清爽美味🥢炸虾蛄:这个真的绝了!虾蛄炸的焦香酥脆,可以连壳一起吃,几乎没什么肉全是虾膏,真会长啊🥄南瓜汤:质地浓稠,香浓美味🥢法国鹅肝鹅肝入口即化,很香,底下的翠玉瓜鲜嫩多汁🥢刺身三点:忘记是啥了都还不错🥢🗾鲍鱼铁板煎的鲍鱼都好嫩,口感弹牙,配上海葵汁好吃🥢法国蓝龙虾龙虾肉质紧实q弹,非常的新鲜🥰🥰🥢厚切和牛好嫩!一口下去满嘴的油脂香,牛肉蘸上炸蒜碎简直绝佳搭配,还配了红毛丹解腻🥢铁板炒饭米饭颗颗分明,简直不要太香!加了樱花虾不管是口感还是味道都很棒👍🏻最后来个味增汤和甜甜的蜜瓜🍈就结束啦~
🥢前菜沙拉🥗
🥢青瓜花里塞满了蟹肉一起吃,好神奇的搭配,清爽美味

🥄南瓜汤:质地浓稠,香浓美味
🥢法国鹅肝
鹅肝入口即化,很香,底下的翠玉瓜鲜嫩多汁
🥢刺身三点:忘记是啥了都还不错
🥢🗾鲍鱼
铁板煎的鲍鱼都好嫩,口感弹牙,配上海葵汁好吃

🥢法国蓝龙虾
龙虾肉质紧实q弹,非常的新鲜🥰🥰

🥢厚切和牛

🥢铁板炒饭

最后来个味增汤和甜甜的蜜瓜🍈就结束啦~
2023-06-13 13 瀏覽
都有好幾間鐵板燒bookmark 咗,鐵板燒雪舟係其中一間想去好耐,今日就同老公享受一餐豐富嘅鐵板燒!$2888 龍蝦二人前😋季節沙律,裡面有新鮮的番茄和沙律菜,非常清爽,讓我充滿期待地等待跟住落嚟嘅每一道菜。南瓜湯湯的口感非常滑順,南瓜的甜味平衡了鹹味,正‼️刺身三款有油甘魚,帶子,魷魚刺身,充滿了鮮味,尤其是帶子,加了點檸檬清新味道,口感嫩滑,啖啖肉😋😋香煎法國鵝肝鵝肝的口感軟綿,讓人回味無窮,蘸上黑醋汁,解膩的效果非常好👍香煎金目鯛魚魚肉雪白嫩滑,外皮煎至脆脆地,搭配爽口蘆筍,正!龍蝦肉質鮮美,彈牙有嚼勁,個汁以蝦膏同牛油煮成,鮮味十足。可加一點香草汁,又係另一種風味。日本厚燒和牛和薄燒和牛卷師傅好好,整了兩款和牛給我地試❤️和牛好軟腍,入口牛香係口中爆發😚薄和牛片捲住香葱和炸蒜,一口咬下去,肉質嫩滑,香味十足。鐵板鵝肝炒飯有蛋,蔥,鵝肝,飯炒至金黃真身,粒粒分明,好好味。最後再嚟一碗熱辣辣嘅味噌湯暖下胃,漬物又幫手解下膩👍蜜瓜作甜品,好甜好多汁,完美的結束了這頓豐盛的晚餐。

$2888 龍蝦二人前😋

南瓜湯
湯的口感非常滑順,南瓜的甜味平衡了鹹味,正‼️

香煎法國鵝肝

香煎金目鯛魚
魚肉雪白嫩滑,外皮煎至脆脆地,搭配爽口蘆筍,正!

龍蝦

日本厚燒和牛和薄燒和牛卷

鐵板鵝肝炒飯
有蛋,蔥,鵝肝,飯炒至金黃真身,粒粒分明,好好味。

最後再嚟一碗熱辣辣嘅味噌湯暖下胃,漬物又幫手解下膩👍

蜜瓜作甜品,好甜好多汁,完美的結束了這頓豐盛的晚餐。
2023-06-13 35 瀏覽
位於銅鑼灣的鐵板燒雪舟,環境舒適,食物質素好,食材新鮮,份量很足,非常豐盛今日就跟朋友一同品嘗Dinner Set Menu 《竹》$1,288龍蝦及飛驒牛是主角🔸季節沙律新鮮的沙律菜,配上酸酸甜甜的柚子醋,十分開胃🔸前菜慢煮鮑魚 一片片的慢煮南非鮑魚,味道十分濃郁鮮甜,入口煙韌爽口,是一個不錯的前菜。🔸刺身三款當日時令刺身,有墨魚﹑油甘魚﹑拖羅,整體都新鮮,出品不錯!🔸餐湯🔸活龍蝦龍蝦🦞份量十足,肉質非常有彈性,味道鮮甜,再用上龍蝦膏煮汁調味,另配香草汁,令到整道菜更美味。🔸季節海鮮北海道帆立貝用上高質北海道帆立貝,肉十分厚而且雪白嫩滑,香煎很表面微脆,再放上醃製了的三文魚籽,帶有咸香,令味道更提升🔸和牛薄燒和牛薄燒(日本A5飛驒牛)和牛薄燒包著香脆的蒜片和香蔥,輕輕一燒已經上碟,保持了和牛嫩滑口感,下面墊上烤過的薄脆方包,可以夾住和牛一齊食,中和油膩感,口感和味道都很豐富🔸季節野菜🔸和牛炒飯炒飯有櫻花蝦﹑煙肉粒﹑雞蛋﹑洋蔥和蔥,炒飯炒得粒粒分明,乾身又有鑊氣,配料豐富,口感十足🔸味噌湯味道鮮美,不會太咸🔸香之物日本靜岡蜜瓜,清甜多汁,為這頓晚餐畫上一個完美的句號。
龍蝦及飛驒牛是主角

🔸季節沙律
新鮮的沙律菜,配上酸酸甜甜的柚子醋,十分開胃

🔸前菜

🔸刺身三款
當日時令刺身,有墨魚﹑油甘魚﹑拖羅,整體都新鮮,出品不錯!

🔸餐湯

🔸活龍蝦

🔸季節海鮮

🔸和牛薄燒
和牛薄燒(日本A5飛驒牛)

🔸季節野菜
季節野菜

🔸和牛炒飯

🔸味噌湯
味道鮮美,不會太咸
味噌湯

🔸香之物
日本靜岡蜜瓜,清甜多汁,為這頓晚餐畫上一個完美的句號。
香之物

季節野菜
味噌湯
香之物
2023-06-12 10 瀏覽
吃過瀨尿蝦!沒吃過這麼size還多膏的,真的是千里挑一,廚師講條瀨尿蝦才能挑出一條,係咪真嘅?好鮮甜!好滿足!從日本幾日空運來的刺身級龍蝦,鐵板燒後更加入味!還有巴掌大的鮮鮑魚,雖然有些殘忍,但確實新鮮先最好事,落少少鹽調味即可,入口回味,好tender。肥牛卷➕脆蒜片永遠是最佳搭檔。不是太鐘意食生蠔,於是請大廚做成烤生蠔。全部食材即日空運香港,頭盤的巨峰和厚切拖羅已經讓我滿足了~沒想到能被海鮮吃到撐!真是讓人回味的一餐~

從日本幾日空運來的刺身級龍蝦,鐵板燒後更加入味!

• 瀨尿蝦
2023-06-09 14 瀏覽
今晚去咗銅鑼灣「鐵板燒雪舟」食鐵板燒,我哋叫咗2個「竹 $1,288」套餐,包括:1️⃣ 季節沙律🥗 沙律菜新鮮,一個不錯的開胃菜2️⃣ 前菜3️⃣ 刺身三款三款刺身 都十分新鮮,味道鮮甜4️⃣ 活龍蝦今晚主角 活龍蝦🦞 超級大隻,新鮮非常,肉質爽口又彈牙,超正5️⃣ 季節海鮮日本扇貝 非常新鮮和大粒,而且肉厚味甜6️⃣ 和牛薄燒女師傅將 薄切和牛 輕輕一炙,食落口十分肥美又嫩口,好食7️⃣ 季節野菜8️⃣ 和牛炒飯🍚 炒飯炒得相當不錯,加上和牛肉碎,味道更香濃9️⃣ 味噌湯🥣 味噌湯 味道濃郁、鹹中帶甘,不錯不錯🔟 甜品
包括:

1️⃣ 季節沙律
🥗 沙律菜新鮮,一個不錯的開胃菜
2️⃣ 前菜
3️⃣ 刺身三款
三款刺身 都十分新鮮,味道鮮甜
4️⃣ 活龍蝦
5️⃣ 季節海鮮
日本扇貝 非常新鮮和大粒,而且肉厚味甜
6️⃣ 和牛薄燒
女師傅將 薄切和牛 輕輕一炙,食落口十分肥美又嫩口,好食
7️⃣ 季節野菜
8️⃣ 和牛炒飯
🍚 炒飯炒得相當不錯,加上和牛肉碎,味道更香濃
9️⃣ 味噌湯
🥣 味噌湯 味道濃郁、鹹中帶甘,不錯不錯
🔟 甜品
銅鑼灣開平道系我們喜歡的地段, CUBUS  鄰近利園六期, shopping 同 parking 好方便. 鐵板燒雪舟,  位於 CUBUS 8樓,  工餘約朋友食飯, 選擇吃日本餐,  食得悠閒好味!餐廳有多間 VIP 獨立房, 我們只有兩人, 安排了坐大廳, 圍著鐵板檯更高興. 每個師傅負責 2 ~ 4個客人, 服務周到.服務員安排妥善, 送上熱茶及餐牌, 並有食品介紹.  我們只有兩人,  可以同價澳鮑, 龍蝦二人餐,  主食澳鮑, 龍蝦各半.師傅給我們食材預覽, 真細心.  澳洲龍蝦, 鮑魚, 日本元貝,  鵝肝, 新鮮明亮.飛驒牛,  厚薄切.日本季節野菜.  開餐了, 每人送上一份  "季節沙律"  幫助打開味蕾. 沙律菜新鮮翠綠,  粟米仔和車厘茄爽甜美味."時令刺身" 三款:   拖羅, 三文魚  肉質柔嫩,   魚味濃,  紋理好看 及 象拔蚌, 爽脆甜美, 美觀好吃.餐前湯 "南瓜湯"    南瓜打得夠滑,  濃稠適中, 入口細滑湯質綿滑."北海道帆立貝".   新鮮巨形,   煎得香香的帶點微焦, 上面放了魚籽,  帆立貝 有質感, 鮮味十足."香煎鵝肝", 入
飛驒牛,  厚薄切.
日本季節野菜.
刺身: 吞拿 三文魚 象拔蚌
北海道帆立貝
"香煎鵝肝", 入面保留紅凝固的質感, 入口即溶.  好滋味.
香煎鵝肝
"澳洲鮑魚", 鮑魚大隻又厚切,
澳洲鮑魚
非常彈牙, 有鮑魚鮮味, 亦充滿黑松露的香味. 底下綠色的是海草.
"活龍蝦", 以蝦膏煮汁調味, 另配香草汁. 龍蝦大隻肉厚.
活龍蝦
鐵板燒過後仍然保持彈牙一邊煎一邊發出誘人香氣, 仲有不少蝦膏!
內裡調味有牛油, 黑松露, 豉油和 sake.
下一道  "松葉蟹"
巨型鱈場蟹腳和蟹箝令我們看見也心動, 師傅把蟹腳 蟹箝細心切件, 再剪開, 在鐵板上慢慢煎. 加點牛油, 海鹽及酒,  烤蟹味道濃郁, 蟹肉香氣上升
松葉蟹
"煎金目鯛",  皮脆肉香, 伴有鮮露筍.  好食.
煎金目鯛
"日本季節野菜"
炒野菜的芽菜是日本靜岡的芽菜, 每一條芽菜都很粗壯多汁, 炒得很香, 口感又爽脆.
"日本A5飛驒牛", 分薄燒及厚切,
師傅先處理厚切,  控制生熟度非常好,  准五成熟,  厚切煎封後中心仍呈粉紅色澤,  再放用脆多士吸油,
日本A5飛驒牛
厚燒牛肉油香十足 , 一啖食勁滿足,  五成熟煎得剛好,  牛肉味 濃鬱,  肉質腍. 非常鬆化.
薄燒油脂甘香, 肉質香,  包著香脆蒜片同香蔥, 煎得很香.  配搭蒜片一齊.
"味噌湯", 好暖胃.  伴有牛蒡, 泡菜, 清清味蕾, 更好.
"鐵板燒炒飯"
以雞蛋,  煙肉, 櫻花蝦, 蘿蔔粒, 香蔥, 混合珍珠米飯, 炒至金黃色, 色澤和味道不錯.
果物  "日本靜岡蜜瓜" , 好清甜.
日本靜岡蜜瓜
服務員再來一個  "芝麻雪糕", 口感非常滑, 芝麻味道香濃, 好滿足的一個鐵板餐.
刺身: 吞拿 三文魚 象拔蚌
  • 鐵板燒炒飯
2023-06-08 10 瀏覽
懷念日本鐵板燒的味道,幸好今日去的餐廳能複製原汁日本味,開❤️哂!季節沙律做開胃前菜,so fresh🥰。茶碗蒸又滑又濃味,特製汁蒸蛋果然無🉐️輸! 帶子鮮味足,添上魚子,更添美味南非鮑魚鐵板上🔥燒-燒,一啖咬落去已覺肉厚又鮮味,醮海草醬吃💯鱈場🦀️腳一向是我的至愛,廚師做得好好,味道夠鮮又香龍蝦吸引眼球,燒時已香味四溢,食落鮮味到不得了,配了特製的醬汁,簡直世一!👍🏻美國安格斯牛肉薄燒加了蒜,夠香口。味道更勝一籌!🎉澳洲牛柳粒煮得半生熟,口感非常嫩滑,一級味覺享受櫻花蝦鐵板炒飯夠乾身,🦐仔吊味,好吃!冷稻庭烏冬適合夏天吃,加梅醬,少少酸,我喜歡💕

帶子鮮味足,添上魚子,更添美味

鱈場🦀️腳一向是我的至愛,廚師做得好好,味道夠鮮又香

美國安格斯牛肉薄燒加了蒜,夠香口。味道更勝一籌!🎉

澳洲牛柳粒煮得半生熟,口感非常嫩滑,一級味覺享受

櫻花蝦鐵板炒飯夠乾身,🦐仔吊味,好吃!

冷稻庭烏冬適合夏天吃,加梅醬,少少酸,我喜歡💕