2024-01-31 782 瀏覽
喜歡食鐵板燒🔥貪佢一次過可以將矜貴新鮮海鮮鮮味,以及和牛嘅肉味一網打盡🥅又可以將師傅功架盡收眼底👀絕對係味覺同視覺享受🥰嚟到銅鑼灣呢間鐵板燒雪舟,係開業十幾年嘅老字號,質素有保證👍🏻餐牌設計揉合不時不食概念,會不時供應當季最當造嘅食材,好似呢日品嚐嘅🦞原隻龍蝦二人前套餐,就夾雜松茸、羊肚菌等冬季時令食材,亦會配合客人喜好去設計菜單,好貼心。呢晚由總廚炮製料理,我同朋友都大飽口福👅👅餐廳仲有VIP房,可以預早book定呀。原隻龍蝦套餐二人前🤍前菜醃漬蓮藕好爽口,酸甜開胃。🥗季節沙律🩶雪舟活南非鮑魚不論烹調前抑或烹調中,兩者鮑魚都使勁地蠕動,足見有幾新鮮生猛🤣🤣口感做得好好,爽彈帶點嚼勁。鮑魚大隻得要用刀叉慢慢食。底下配以海苔汁,微微鹹香正好襯托鮑魚鮮味😋🐟季節海鮮金目鯛多數用作刺身、壽司,師傅話佢哋可能係第一間將金目鯛做成鐵板燒呢。魚肉鮮嫩到不得了😚😚又有啲魚油香。師傅係鐵板上用牛油加檸檬做成濃稠嘅醬汁🍋酸酸甜甜又夠香,同金目鯛好夾。🍍焦糖菠蘿伴鵝肝鵝肝嘅厚度可算係我食過之中數一數二🤩表面煎得焦香,咬落鵝油滴晒出嚟💦中間又甘香軟滑,邪惡😈醬汁除超級咗意大利醋,仲有少見嘅紅酒藍啤梨汁,酸酸

原隻龍蝦套餐二人前
🤍前菜
醃漬蓮藕好爽口,酸甜開胃。

🥗季節沙律

🩶雪舟活南非鮑魚

🐟季節海鮮
金目鯛多數用作刺身壽司,師傅話佢哋可能係第一間將金目鯛做成鐵板燒呢。魚肉鮮嫩到不得了😚😚又有啲魚油香。師傅係鐵板上用牛油加檸檬做成濃稠嘅醬汁🍋酸酸甜甜又夠香,同金目鯛好夾。

🍍焦糖菠蘿伴鵝肝
鵝肝嘅厚度可算係我食過之中數一數二🤩表面煎得焦香,咬落鵝油滴晒出嚟💦中間又甘香軟滑,邪惡😈醬汁除超級咗意大利醋,仲有少見嘅紅酒藍啤梨汁,酸酸咪咪中和膩感😛另外配以焦糖菠蘿及士多啤梨,菠蘿表面蓋上一層脆卜卜焦糖,滿足。

🦞原隻澳州活龍蝦
龍蝦亦非常新鮮,肉質好爽彈,啖啖肉👍🏻👍🏻師傅用一整兜嘅海膽炒成醬😍裹上每顆龍蝦肉,加上龍蝦汁,鮮味加倍。另外仲加上basil醬,香草嘅味道令菜式增添fusion感覺。

🥩日本和牛厚燒或和牛薄燒2食
先食以壽喜燒作靈感嘅薄燒,牛肉好嫩滑,壽喜燒汁調味適中,欣賞佢唔會太鹹😋😋沾上滑溜蛋汁好正。厚燒亦出色👏🏻煎得啱啱好,外面食到牛肉嘅實在感之餘,中心位亦食到好似牛舌芯個種爽彈兼juicy嘅口感,就咁食已經好好,配以wasabi或比較特別嘅金山寺味噌,更惹味。

🍲松茸大蜆湯
用特製透明紙綁成袋形,盛載湯汁,再係鐵板上煮滾,增加視覺效果😎湯頭充滿大蜆精華,鮮味頗濃,仲有松茸。

🍚鐵板燒黑松露釜飯
2月先開始供應,之前係用大量大閘蟹粉🦀做成嘅炒飯,而之後就會供應釜飯,鐵板燒嚟講好少見👏🏻師傅話知道食客食得咁飽之後未必想食好油膩嘅炒飯,所以設計出呢個清清地嘅素菜🥰用上冬季當造嘅羊肚菌、松茸、黑松露,好矜貴。打開蓋後先加入三文魚子,再即席刨上黑松露片,視覺效果一流😆飯粒飽滿軟熟,深啡色嘅顏色來自浸泡菇菌嘅水,所以食落充滿菇菌嘅鮮味,味道超級超級正😋😋口感亦相當豐富,有富食療功效嘅羊肚菌及松茸,好少係中式燉湯以外見到羊肚菌蹤影,師傅設計好好🫶🏻側邊亦食到香口飯焦。平時鐵板燒嘅炒飯我都係飽到唔enjoy,呢個我可以瞬間清晒🤪2月開始供應約一個季度,強烈建議大家快啲嚟試吓🕺🏻

🥬季節野菜

🍼時令甜品
質感偏向挺身,奶味好香,做飯後甜品一流☺️

人均消費:$1480
推介指數(10分為滿分):8.5分

2024-01-30
雪舟铁板烧:美食与激情的完美结合!一览醉人景色,在铜锣湾Cubus都可以欣赏到,今次跟好闺蜜去试8楼的雪舟铁板烧🥗铁板烧雪舟的沙拉和豆腐是店内必点,口感清爽,豆腐细腻滑嫩,味道鲜美。🍵茶碗蒸也值得一试,口感细腻,味道鲜美,每一口都是享受。🍣三文鱼籽帆立贝和活鲍鱼配海苔酱,新鲜美味,口感丰富,让人回味无穷。🥩和牛薄烧和和牛炒饭也是店内招牌菜品,和牛口感鲜嫩,炒饭粒粒分明,味道浓郁。☕冻咖啡配蜜瓜,清新爽口,咖啡的苦与蜜瓜的甜相互映衬,味道独特。📍店铺地址:铜锣湾开平道1号Cubus 8楼总的来说,铁板烧雪舟的菜品味道丰富多样,口感细腻鲜美,是值得一试的美食店。#香港美食#香港探店 #铁板烧 #香港生活 #和牛 #龙虾 #香港铁板烧 #铜锣湾美食 #香港高级餐厅 #香港约会餐厅 #香港生日餐厅 #cubus #商场
雪舟铁板烧:美食与激情的完美结合!
一览醉人景色,在铜锣湾Cubus都可以欣赏到,
今次跟好闺蜜去试8楼的雪舟铁板烧
🍵茶碗蒸也值得一试,口感细腻,味道鲜美,每一口都是享受。
📍店铺地址:铜锣湾开平道1号Cubus 8楼
2023-11-30 400 瀏覽
鐵板燒雪舟Teppanyaki Sessyu係香港第一間主理鐵板燒懷石料理嘅餐廳,佢哋供應嘅食材大部份都嚟自日本,尤其係日本牛肉,包括神戶、飛驒、宮崎等優質稀少牛肉品種🥩 最近試咗佢哋晚市套餐,試咗最頂級嘅兩款:松($1,488)、竹($1,328),從頭盤、海鮮、牛肉、炒飯,多達11道菜;師傳更用上時令食材,務求每道菜食材都新鮮又高質!呢度嘅老闆仲對酒好有要求,餐廳內藏好多靚酒,可以比你wine pairing添,嚟呢度食慶祝飯包保難忘😆 .《松》季節沙律前菜 - 豆腐鱈場蟹腳: 蟹腳肉質鮮嫩扎實,充滿大海鮮甜味,仲要勁大條好多蟹肉,師傅加入冰蒸煮,另温度更平均,保留蟹肉肉汁~季節海鮮: 採用刺身級鯖魚,先煎香鯖魚,再放入麵豉汁內煨煮,令鯖魚肉質鮮嫩,加入海葡萄,帶出淡淡鹹味,為呢道菜提鮮~雪舟活南非鮑魚: 採用刺身級鮑魚,鮑魚煮前仲不斷郁,相當新鮮,肉質煙韌爽彈,鮑邊燒至微微焦香,配合青海苔醬,感覺更清新,令味道更升華~ 升級日本和牛厚燒 +$200: 和牛燒至5成熟,油脂分佈均勻,牛肉味濃,入口即化,可沾上芥末/麵豉/蒜片,份外滋味~季節野菜: 椰菜、菇、茄子時令蟹粉抹茶薑粒炒飯

《松》
前菜 - 豆腐

雪舟活南非鮑魚

升級日本和牛厚燒 +$200

: 椰菜、菇、茄子

時令蟹粉抹茶薑粒炒飯
: 其實炒飯係我食鐵板燒最期待嘅環節!師傳炒到好有鑊氣,飯粒粒分明,炒飯伴入時令蟹粉(內藏大量蟹膏)、薑粒,炒飯蛋香味濃,散發薑汁香,再灑上抹茶粉,非常有特色~

鮮魚味噌湯
: 味噌湯用鮮魚熬製而成,味道鮮甜~

時令甜品
: 北海道牛乳布丁牛乳味香濃,口感滑溜,配埋綿綿嘅紅豆,簡直係絕配~

《竹》
活澳洲龍蝦
: 師傅即場劏龍蝦,見住佢拆龍蝦可以欣賞佢精湛嘅廚藝!將海膽炒入龍蝦內,令味道更香濃,龍蝦鮮甜爽彈,啖啖都係肉,醬汁以龍蝦醬伴入牛油烹調以成,再加上羅勒醬,提升鮮味~

脆皮燒鰻魚 有馬山椒
: 鰻魚食落一條骨都冇,原來係師傅準備時已將鰻魚骨慢慢挑起,非常有心思!鰻魚燒至外皮香脆,魚肉嫩滑,用以有馬山椒一同煨煮,香氣獨特,一啲都唔覺得辣~

和牛薄燒
: 和牛牛肉燒至3成熟,油份豐富,口感軟嫩,師傅特意將和牛配以生蛋及醬油拌勻嚟食,加上京蔥,好有食壽喜燒嘅感覺,食鐵板燒都可以食埋壽喜燒,夠晒特別~

*季節沙律、前菜、季節海鮮、季節野菜、炒飯、鮮魚味噌湯、香之物、時令甜品跟《松》餐目一樣
2023-11-28 292 瀏覽
Thank you for a wonderful birthday dinner 🥰親愛嘅朋友請我嚟銅鑼灣呢一間老字號嘅雪舟鐵板燒真心可以形容成晚都非常之開心,滿意👍🏻🤗鐵板燒師傅好細心服侍,每一道菜都好仔細解釋來貨挑選同配合我哋每一位要求先去精心炮製😉材料新鮮🥹 服務態度認真有禮🤓怪唔知疫情生意難做都能夠維持到咁高嘅水平真係難得🤩 咁啱餐廳呢個時候有買四送一嘅優惠,雖然朋友請食生日飯旦我都覺得價錢合理。佢仲有另外一邊轉食廚師發辦 🍣真心可能要返嚟試吓😏

2023-11-12 287 瀏覽
竹Take < 活澳洲龍蝦 >丨 HK$1,328 p.p. 松Matsu < 鱈場蟹腳 >丨 HK$1,488 p.p.   呢間鐵板燒雪舟喺銅鑼灣屹立超過10年✨  招牌菜包括兩種唔同食法嘅和牛薄燒(葱燒同壽喜燒) 第一次喺鐵板燒餐廳見到有呢種壽喜燒食法提供😁 個人就特別鍾意和牛厚燒 而餐廳淨係採用肥美肉嫩嘅日本和牛🐄 咬落仲有啖啖肉汁😋 另外而家特別有時令蟹粉抹茶薑炒飯🦀 注重養生之道嘅師傅特別加入薑粒驅寒🫚 面頭配上一塊沙甸魚薄脆增添唔同口感  另外想一讚鮮奶白色嘅鮮魚味噌湯 非常窩心🤍  📸 1️⃣ 蟹粉抹茶薑粒炒飯 2️⃣ 鯛魚立鱗燒 3️⃣ 鱈場蟹腳 4️⃣ 澳洲龍蝦 5️⃣ 脆皮燒鰻魚/有馬山椒 6️⃣ 日本熊本和牛厚燒/和牛薄燒(葱燒食法) 7️⃣ 和牛薄燒(壽喜燒食法) 8️⃣ 南非鮑魚 9️⃣ 白子

呢間鐵板燒雪舟喺銅鑼灣屹立超過10年✨

招牌菜包括兩種唔同食法嘅和牛薄燒(葱燒同壽喜燒)
第一次喺鐵板燒餐廳見到有呢種壽喜燒食法提供😁

2️⃣ 鯛魚立鱗燒

3️⃣ 鱈場蟹腳

4️⃣ 澳洲龍蝦

5️⃣ 脆皮燒鰻魚/有馬山椒

6️⃣ 日本熊本和牛厚燒/和牛薄燒(葱燒食法)

7️⃣ 和牛薄燒(壽喜燒食法)

8️⃣ 南非鮑魚

9️⃣ 白子

2023-10-18 160 瀏覽
喺銅鑼灣搵到一間性價比好高嘅鐵板燒餐廳Lunch set $398 真係好吸引,個餐有刺身有活鮮鮑銀鱈魚,材料都吾平餐廳環境幾靚幾舒服,感覺好高級,地點又方便,服務都十分友善同細心個餐包左12道菜季節沙律Seasonal Salad 沙律好清新刺身三点Sashimi 3 kinds 刺身夠厚,又新鮮有吞拿魚,魷魚,甜蝦鮑魚Abalone 鮑魚配海葵汁調校得十分好味活鮑魚肉質爽彈銀鱈魚煎得皮脆肉滑,魚皮魚肉有魚油香味日本和牛薄燒 牛肉燒到岩岩熟,肉質嫩滑季節野菜Seasonal Vegetables 鐵板炒飯 飯粒粒分明味噌湯Miso Soup 甜品日本赤肉哈密瓜,好甜好多汁咖啡Coffeeコーヒー
喺銅鑼灣搵到一間性價比好高嘅鐵板燒餐廳

個餐包左12道菜

Seasonal Salad
沙律好清新

刺身三点
Sashimi 3 kinds
刺身夠厚,又新鮮
有吞拿魚,魷魚,甜蝦

鮑魚
Abalone
鮑魚配海葵汁調校得十分好味
活鮑魚肉質爽彈

銀鱈魚
煎得皮脆肉滑,魚皮魚肉有魚油香味

日本和牛薄燒
牛肉燒到岩岩熟,肉質嫩滑

Seasonal Vegetables

飯粒粒分明

Miso Soup

甜品
日本赤肉哈密瓜,好甜好多汁

咖啡
Coffeeコーヒー
心血來潮來食鐵板燒,朋友即說有好介紹😎!說這間餐廳lunch抵食,陪我來試試~ 餐廳地點在利園cubus的頂樓。lunch set有$398和$628的選擇,在openrice上有”四人同行一人免費”的promotion,我們有效率地call齊人馬湊齊四人齊齊去食😂✌🏻點齊兩個set大家一齊食~ (餐牌放到最後給大家參考) •前菜 沙律 🥗 爽脆新鮮沙律,不錯 海膽豆腐: 這價錢的set竟然有海膽,落重本的前菜😂。豆腐口感柔滑細膩,不咸不甜,和海膽一口吃有鮮味有層次,那細膩的滑大家一致讚好!•刺身三點 🍣 三文魚 甜蝦 魷魚 三款廚師發牌刺身,三文魚厚身鮮甜。甜蝦鮮甜多汁,質地有彈性!魷魚口感柔軟帶韌性,口感味道都不錯。•鮑魚 鮑魚口感和平時吃到的不一樣!有驚喜😍 這南非鮑魚質地軟腍有彈性,厚肉爽身,平時吃到的通常偏硬身/有嚼不爛的口感,但這口鮑魚口感非常好,廚師火喉控制得一流,配上海苔汁帶出另一層次,大讚!而鮑魚底下的茄子也不容忽視,香腍吸滿海鮮汁,好食!•兩個sets大致一樣,$328 set 配的是帶子而$628配的是龍蝦。兩個賣相都一流!帶子燒得香噴噴,口感柔軟多汁,帶清甜海鮮

前菜 沙律 🥗 爽脆新鮮沙律,不錯
lunch  set  鐵板燒  前菜salad
lunch  set  鐵板燒  前菜海膽豆腐

刺身三點 🍣 三文魚 甜蝦 魷魚
lunch  set  鐵板燒  刺身三點

鮑魚

lunch  set  鐵板燒  鮑魚!

帶子燒得香噴噴,口感柔軟多汁,帶清甜海鮮味,配上魚子提升口感層次,咬下去粒粒爆汁!

lunch  set  鐵板燒  燒帶子

🦞澳洲龍蝦口感鮮嫩彈牙,足料大大隻,肉質緊緻有彈性,咬下去有濃郁的嚼勁,食落啖啖肉,配上蝦膏的特製醬汁,雙重海鮮味,正!

lunch  set  鐵板燒  燒龍蝦🦞

日本和牛薄燒 🥩
來到和牛,看著師傅在面前又捲又炒,即場捲起這薄燒和牛。入面有蒜蔥,一口吃到口感細膩的和牛,非常嫩滑,幾乎入口即融!
簡單只配上鹽粒已能帶出牛肉的鮮味。好好食!配菜南瓜片鮮甜軟腍有驚喜

lunch  set  鐵板燒 薄燒和牛

味增湯
見到這幾碟就大概知道是尾聲。炒飯粒粒分明是基本吧😂 材料豐富,味道偏淡正好中和剛剛食的食物。

lunch  set  鐵板燒  季節野菜
lunch  set  鐵板燒  鐵板炒飯

豐富的鐵板燒,最後來一杯香濃咖啡作結,滿足的抱著肚子離開😂

As usual, menu for ref : )
lunch  set  鐵板燒  前菜salad
lunch  set  鐵板燒  前菜海膽豆腐
lunch  set  鐵板燒  刺身三點
lunch  set  鐵板燒  鮑魚!
lunch  set  鐵板燒  燒帶子
lunch  set  鐵板燒  燒龍蝦🦞
lunch  set  鐵板燒 薄燒和牛
今天和朋友到銅鑼灣,lunch 到了Cubus,在這座有不少特別的餐廳,這次選了這間鐵板燒。進入這家鐵板燒餐廳,L型鐵板台前已坐了數名食客,好像一個廚師會負責兩名食客,已經感受到可以享受廚師專注為你烹調的過程。lunch set 有兩款,選了$398的。選了lunch set之後廚師準備各式海鮮、牛肉及蔬菜。✨前菜有季節沙律和海膽豆腐 新鮮的蔬菜配上醋,簡單開胃。豆腐吸收了海膽的鮮美,嫩滑可口,豆腐好像豆腐花口感。✨三款刺身劍魚的魚肉細嫩,有淡淡的魚生香。三文魚富有彈性,肉質軟嫩。甜蝦刺身新鮮爽口。✨南非鮑魚 看著廚師的手藝把新鮮的鮑魚燒好,南非鮑魚肉質嫩滑,一口咬下肉汁彈出。配上鮮海苔汁,更加突出鮑魚的鮮。✨牛油帶子帶子的鮮美跟牛油的香很配合,牛油是即場用牛油加醬料來整,看得出廚師的細心。✨熊本燒牛肉牛肉顏色鮮紅,雪花般的肉紋,牛肉夾上蔥花,入口即化的肉質,咀嚼之間牛肉味很突出。✨櫻花蝦炒飯粒粒分明的飯粒散發誘人香氣,鐵板香完美入味,略嫌櫻花蝦太細😂•在廚師巧手及鐵板香氣,我們享受了一頓味覺與視覺上的鐵板燒,加上抽油煙都做得好好,沒有太大油煙味,服務態度亦都好好,值得一試的餐廳。

✨前菜有季節沙律和海膽豆腐

✨三款刺身

✨南非鮑魚

✨牛油帶子

✨熊本燒牛肉

✨櫻花蝦炒飯

2023-09-05 80 瀏覽
季節沙律  前菜 擺碟精美的豆腐滑滑的 刺身三款  刺身有魚生有蝦,鮮甜肥美 餐湯 這個湯很驚喜有加了蔥花的魚湯,濃郁味美 鱈場蟹腳 蟹腳份量適中,就是吃的時候麻煩一點要挖出蟹肉來吃 季節海鮮 有極為鮮甜的煎魚,皮脆肉嫩很好吃的一道 和牛薄燒  以烤很脆脆的方包再放上蔥花和牛卷,因為和牛十分濃味,跟方包一起吃可以中和一下 季節野菜 和牛炒飯 和牛切粒再煎香,配上蛋炒飯可以更突出和牛的咸香 味噌湯 香之物 甜品 密瓜十分甜

擺碟精美的豆腐滑滑的

刺身三款
刺身有魚生有蝦,鮮甜肥美

餐湯
這個湯很驚喜有加了蔥花的魚湯,濃郁味美

鱈場蟹腳
蟹腳份量適中,就是吃的時候麻煩一點要挖出蟹肉來吃

季節海鮮
有極為鮮甜的煎魚,皮脆肉嫩很好吃的一道

和牛炒飯
和牛切粒再煎香,配上蛋炒飯可以更突出和牛的咸香

密瓜十分甜
密瓜
2023-09-04 77 瀏覽
鐵板燒雪舟 位於銅鑼灣入餐廳已經見到 一排鐵板爐 兩個人可以選擇不同套餐(咩都試啲)前菜 沙律 豆腐 魚生沙律菜新鮮 酸酸may may 開胃廚師 每整一道菜 都會解釋食材 醬汁配搭鮑魚 非常新鮮 郁郁的 裙邊粗 肉肥厚 彈牙清內臟 切花紋 加調味料每個步驟都10分乾淨俐落帆立貝 新鮮 大粒 切半 加入牛油 煎出表面金黃 配上大粒魚子 入口更豐富龍蝦 龍蝦肉非常清澈 燒後肉彈牙 淋上即煮龍蝦汁 啖啖肉 滿足日本和牛燒脂肪分布平均 輕輕一燒 放入蔥花蒜片 齒頰留香 廚師細心切成三份賣相同味道都一流鐵板炒飯洋蔥 蛋 櫻花蝦 飯粒分明 熱度夠 香得黎又飽肚冷麵 冷烏冬 入口清涼 帶有少許薑味 適合夏天天氣味噌湯 甜品係蜜瓜 非常甜 食一點甜品 令午餐更加完美 最後送上餐茶 開心 儀式感的滿滿
鐵板燒雪舟 位於銅鑼灣

入餐廳已經見到 一排鐵板爐

兩個人可以選擇不同套餐(咩都試啲)

前菜 沙律 豆腐 魚生

洋蔥 蛋 櫻花蝦 飯粒分明 熱度夠 香得黎又飽肚
冷麵
冷烏冬 入口清涼 帶有少許薑味 適合夏天天氣
2023-09-04 51 瀏覽
季節沙律  前菜 有豆腐配上精美的蔬菜 豆腐嫩滑 刺身三款  刺身三款都很新鮮,味道甘香 餐湯 以當日新鮮的魚熬成非常鮮美濃郁的魚湯 活龍蝦  重頭戲有勁大的龍蝦,煎香肉身後淋上特別調配的醬汁,味道勁為濃厚 季節海鮮 有帶子配上粒粒魚子,帶子肉質彈牙,加上魚子一起吃更加鮮甜 和牛薄燒  和牛油花超級美,一人份有兩片包上蔥花超級濃牛味 季節野菜 芝士配椰菜花芝士味濃 和牛炒飯 爆香和牛後再炒飯至粒粒分明 味噌湯 香之物 甜品

有豆腐配上精美的蔬菜 豆腐嫩滑

刺身三款
刺身三款都很新鮮,味道甘香

以當日新鮮的魚熬成非常鮮美濃郁的魚湯

活龍蝦

季節海鮮
有帶子配上粒粒魚子,帶子肉質彈牙,加上魚子一起吃更加鮮甜

和牛薄燒
和牛油花超級美,一人份有兩片包上蔥花超級濃牛味

芝士配椰菜花芝士味濃

爆香和牛後再炒飯至粒粒分明

2023-09-04 59 瀏覽
今日試下呢間位於銅鑼灣的日式鐵板燒餐廳,一入黎就覺得好舒服,吧枱位置可容納到十幾人,可以睇住廚師煮新鮮出爐既食物, 淨係睇嘅過程已經好滿足!侍應生先上醬料, 濕紙巾等用具,放得好整齊, 果鹽係圓圈嘅形狀好特別

我地嗌左lunch set,季節沙律用黑醋汁同埋新鮮沙律菜開左個胃先

前菜都已經有好幾款, 而且放得好精緻,有厚切新鮮既刺身, 幼嫩滑嘅豆腐

首先第一道菜上咗個鮑魚先,廚師好用心咁烹調丫,鮑魚圓潤厚身,燒至邊緣微微焦色,肉質彈牙、帶嚼勁,啖啖純樸的鮮香。

活龍蝦超新鮮,咬落去非常彈牙,廚師烹調嘅時候會用龍蝦膏製作醬汁,味道濃郁,加埋有PestoSauce 點埋一齊食,好食推介👍🏻

帶子大大粒,肉質嫩滑雪白,香煎後外微脆內嫩,配上明太子特調醬汁,和爽口的三文魚籽,口感豐富

肥瘦相間的日本和牛薄燒脂肪分布勻稱,炒野菜份量都好多,鹹香的麵豉湯富豆香,還有豆腐粒和昆布等。櫻花蝦炒飯粒粒分明的日本產珍珠米均勻上色及蛋花,充滿鑊氣,爽脆的櫻花蝦散發濃郁香氣,冬菜略添口感,鹹香甘甜。仲有一個日式冷烏冬,入面有蕃茄, 此時此刻,已經飽到上心口…

最後仲有一個生果,同埋飲品, 總括

Sauce 點埋一齊食,好食推介👍🏻

最後仲有一個生果,同埋飲品, 總括嚟講,質素方面同埋環境同埋份量,呢個lunch set 價錢可以同好朋友黎一齊慢慢傾計慢慢食已經覺得超值啦

2023-09-03 59 瀏覽
鐵板燒除了要看食料新鮮還很考師傅的功架!呢間位於銅鑼灣CUBUS內的餐廳,師傅就超過廿年經驗,可見手法都非常純熟,餐廳內的裝修典雅,簡約的木系設計。Dinner Set Menu 竹—$1288梅—$988季節沙律·前菜·刺身三款餐湯活龍蝦·竹套餐|龍蝦可說係整餐飯的重頭戲,師傅純熟的拆龍蝦肉技巧好快就起咗成條肉出黎,蝦殼再作特別處理,肉質彈牙熟度岩岩好再配上特製的龍蝦汁👍🏻日本白象拔蚌·梅套餐|象拔蚌分成了虹吸管及蚌身,一款較爽口另一個厚實,味道鮮甜日本帆立貝和牛薄燒|和牛薄切卷著蔥花與炸蒜,味道惹味濃厚,底下更墊了香脆的多士,多士吸了小許的和牛汁,忍不住多吃了😆季節野菜|幾特別的西蘭花與紫椰菜花,輕輕焗熟加上芝士與煙肉碎和牛炒飯味噌湯香之物甜品|是日甜品是北海道蜜瓜

Dinner Set Menu
竹—$1288
梅—$988

季節沙律·前菜·刺身三款

日本帆立貝

甜品|是日甜品是北海道蜜瓜
2023-09-02 52 瀏覽
又去左銅鑼灣Cube大廈食野,今次就食哩間燒板鐵雪舟,餐廳裝修充滿京都風格好靚,設有包廂房間,同一大班朋友/商業聚餐都有番私隱度同埋享受成個氛圍。-1️⃣《梅》|$9882️⃣《竹》|$1288-季節沙律刺身三款餐湯活龍蝦/日本白象拔蚌季節海鮮和牛薄燒季節野菜和牛炒飯味噌湯漬物甜品-今次同朋友一齊叫左兩個唔同set share一齊食,兩個set不同在於象拔蚌同埋龍蝦之處,首先食材新鮮而且廚師經驗豐富,係進食既時候同時都好享受視覺上既烹調過程。最嘆為觀止係和牛薄燒,來自熊本既和牛,牛和包著滿滿既香蔥,蔥既香味同和牛非常夾,一口即化,同廚師大讚好味!-無論廚師工架、食物質素、伴碟擺盤都好滿意,價錢係港島區來講唔算好貴就食到夜晚,都算是合理,生日慶祝、節日慶祝都好推薦。
1️⃣《梅》|$988
2️⃣《竹》|$1288
活龍蝦/日本白象拔蚌
漬物
2023-08-26 47 瀏覽
朋友仔生日,提早同佢食生日飯,佢係香港未食過鐵板燒,搵咗間喺銅鑼灣又靚又吾貴鐵板燒同佢慶祝生日因為呢個龍蝦鐵板燒餐$628,平時吾只呢個價,個餐仲有活鮑魚,絕對超值首先,有沙律,刺身,同小食刺身,有吞拿魚,魷魚,甜蝦,新鮮又大件小食係青瓜豆腐,好清第一道菜係活鮑魚,好大隻,仲識郁鮑魚配海葵汁,突出鮑魚鮮味,鮑魚夠淋第二道菜活龍蝦半隻,size 真係好大隻龍蝦肉好多,蝦肉彈牙,龍蝦汁香濃和牛薄燒,我要左五成熟,牛肉好軟熟之後上麵豉湯同炒飯,份量十分足夠最後仲包飲品同甜品係日本哈密瓜,清新爽甜

首先,有沙律,刺身,同小食
刺身,有吞拿魚,魷魚,甜蝦,新鮮又大件
小食係青瓜豆腐,好清

第一道菜係活鮑魚,好大隻,仲識郁
鮑魚配海葵汁,突出鮑魚鮮味,鮑魚夠淋

第二道菜活龍蝦半隻,size 真係好大隻
龍蝦肉好多,蝦肉彈牙,龍蝦汁香濃

和牛薄燒,我要左五成熟,牛肉好軟熟

之後上麵豉湯同炒飯,份量十分足夠

最後仲包飲品同甜品
係日本哈密瓜,清新爽甜