朋友訂咗位去食鐵板燒,今次係我第一次去呢間餐廳食飯,喜出望外食物質素高,鮑魚好大隻好新鮮,廚師服務態度一流,但失望在於甜品,朋友訂座時再三叮囑接電話的女性員工,我們要預訂心心相印甜品,當時聽電話的女性員工承諾會將我們的要求告知廚師作準備,但最後都漏咗我們的甜品order,廚師話心心相印甜品需要一天前預訂準備食材,所以即時並沒有辦法幫我們加單,廚師為此表示歉意並送給我們佐酒小食,但真心失望囉,雖然甜品只是錦上添花,但希望這間餐廳可以真心對待每一位客人,令客人有賓至如歸的感覺。
2023-04-04 688 瀏覽
同事食過呢間鐵板燒後讚口不絕,今日得閒就同同事過黎幫襯一下,一入門口,就覺得餐廳裝修得幾靚,好有日本feel,內裡佈局亦很雅緻,座位寬敞舒適,我們選了二人前 - $2888,餐前酒是柚子酒,酸酸甜甜很開胃,不過酒精濃度14%,對我來說有點高,沙律有粟米仔﹑麵包粒﹑車厘茄和沙律菜,沙律菜新鮮翠綠,粟米仔和車厘茄爽脆頗甜,二人前 - 日本產蠔,廣島蠔和櫻花蝦煮到金黃色,加上炒香咗嘅洋蔥同埋煙肉,灑上少少鹽和黑椒,鐵板燒熱酒和牛油後,淋上金蠔,蠔大隻,味道不會過咸,鮮味十足,二人前 - 季節海鮮(日本九州九繪魚&蘆筍)鐵板煎香了超厚身的九繪魚,師傅只灑了少少鹽調味,另外,淋上去嘅係用魚骨熬出嚟嘅汁,就像濃縮嘅魚湯,金黃色外面嘅部分煎得香脆,淋上佢嘅魚湯就好似精華,魚肉吸收咗,內裏嫰滑爆汁,蘆筍則爽脆juicy,二人前 - 澳洲產鮑魚(澳洲黑邊一頭鮑)師傅加上竹葉,蓋上鑊蓋,逼竹葉的香味滲進鮑魚裏面,內裡調味有牛油﹑黑松露﹑豉油和sake,底下綠色的是海草,鮑魚大隻又厚切,非常彈牙,有鮑魚鮮味,亦充滿黑松露的香味,二人前 - 和牛薄燒(日本A5飛驒牛)和牛包著香脆嘅蒜片同香蔥,下面墊上烤過的薄
一入門口,就覺得餐廳裝修得幾靚,好有日本feel,
內裡佈局亦很雅緻,座位寬敞舒適,
二人前 - 餐前酒(柚子酒)&先付
我們選了二人前 - $2888,

二人前 - 日本產蠔,

二人前 - 季節海鮮(日本九州九繪魚&蘆筍)
鐵板煎香了超厚身的九繪魚,師傅只灑了少少鹽調味,
另外,淋上去嘅係用魚骨熬出嚟嘅汁,就像濃縮嘅魚湯,

二人前 - 澳洲產鮑魚(澳洲黑邊一頭鮑)
師傅加上竹葉,蓋上鑊蓋,逼竹葉的香味滲進鮑魚裏面,
內裡調味有牛油﹑黑松露﹑豉油和sake,底下綠色的是海草,
鮑魚大隻又厚切,非常彈牙,有鮑魚鮮味,亦充滿黑松露的香味,
二人前 - 和牛薄燒&和牛厚燒(日本A5飛驒牛)

二人前 - 和牛薄燒(日本A5飛驒牛)
二人前 - 和牛薄燒&和牛厚燒(日本A5飛驒牛)
和牛包著香脆嘅蒜片同香蔥,下面墊上烤過的薄脆方包,和牛肉汁滲出來,口感和味道都很豐富,
二人前 - 和牛薄燒&和牛厚燒(日本A5飛驒牛)

二人前 - 和牛厚燒(日本A5飛驒牛)
二人前 - 和牛薄燒&和牛厚燒(日本A5飛驒牛)
厚切和牛配香脆蒜片,鹽和黑胡椒則灑在碟邊上,麵包上還有茄子和菇,
方包吸收了和牛多餘的油脂,減輕油膩感,
和牛厚燒煎得很香,內裡仍是粉紅色的,嫰滑非常,

二人前 - 野沢菜煙肉炒飯
炒飯有煙肉粒﹑櫻花蝦﹑蛋﹑洋蔥和蔥,炒飯炒得乾身有鑊氣,配料豐富,口感十足 ,
二人前 - 日本炒野菜
炒野菜的芽菜是日本靜岡的芽菜,每一條芽菜都很粗壯多汁,炒得很香,口感又爽脆,
二人前 - 味噌湯
味道鮮美,不會過咸,
二人前 - 日本水果(靜岡蜜瓜)
最後的甜品是日本靜岡蜜瓜,清甜多汁,為這頓晚餐畫上一個完美的句號。
總結:
餐廳座位寛敞舒適,餐桌和餐具也乾淨衛生,招呼亦殷勤有禮,
食材質素好,師傅亦處理得宜,適合朋友聊天或情侶拍拖食飯。
二人前 - 餐前酒(柚子酒)&先付
二人前 - 日本水果(靜岡蜜瓜)
  • 二人前 - 日本炒野菜&味噌湯&香之物&日本水果(靜岡蜜瓜)
2023-03-30 50 瀏覽
開平道匠心爐端燒今晚去位於開平道CUBUS鐵板燒雪舟,餐廳燈光柔和,料理台後主要以大理石做牆,更顯低調奢侈。店員送上先付及餐前酒,沙律🥗菜新鮮爽甜,餐前酒為柚子酒,淡淡的柚子皮香氣,跟佐餐搭配!師傳以牛油、日式醬油做基調汁,撒上剛燒熟日本鮑魚上,另放上餐廳特調海藻汁,更突出鮑魚鮮味 ,最後配以食用花作點綴,更令食客賞心悅目日本蝦夷龍蝦 熱油淋上鮮活龍蝦內🦞,雪白龍蝦肉幾下已被師傅剝殼了,龍蝦蝦膏混以牛油做醬汁,濃稠地融化,味道立刻擴散至整個口腔 ,味道極之鮮美日本近江和牛擁有細緻、光滑的肉質,還有不油膩的甘美脂肪,以及芳醇的香味,今晚師傅準備咗兩款,比我地試下日本近江牛薄切師傅將蒜片、香蔥放置一邊,薄切牛肉輕輕放置鐵板幾秒已經得粉紅通透,師傅將蒜片香蔥絲包裹和片薄片中!日本近江牛厚切師傅先把櫛瓜,野菌烤熟以作伴碟,和牛咬落非常嫩有點入口即化而且油脂感豐富!法國鵝肝鵝肝在口感上有其獨特之處,入口后,能感受細膩絲水,就已融化在口中。野沢菜煙肉炒飯師傳將煙肉洋蔥炒香,預先準備好白飯一齊炒至金黃香口~最後仲有味增同漬物甜品係靜岡蜜瓜,進食時會有入口即溶的口感🍈
開平道匠心爐端燒

日本蝦夷龍蝦

日本近江和牛擁有細緻、光滑的肉質,還有不油

日本近江牛薄切

日本近江牛厚切

法國鵝肝

野沢菜煙肉炒飯
師傳將煙肉洋蔥炒香,預先準備好白飯一齊炒至金黃香口~

最後仲有味增同漬物

甜品係靜岡蜜瓜,進食時會有入口即溶的口感🍈
2023-03-26 430 瀏覽
一出電梯見到小魚池及別具形態的小樹。餐廳內有VIP房,一張長鐵板枱可以招呼十多名客人。二人前 $2888餐前酒柚子餐前酒味道酸甜,十分易入口。先付沙律有麵包糠、粟米芯、番茄仔,新鮮開胃。日本產蠔廣島蠔用鹽同黑椒調味,同煙肉、洋蔥、日本櫻花蝦一齊上碟,蠔熟得剛好,櫻花蝦脆卜卜好香口。季節海鮮來自九洲的九絵魚,加上露筍點綴,魚肉的熟度控制得好,魚肉十分彈牙,用白身魚骨熬製的魚湯味道鮮甜。澳洲產鮑魚一頭澳洲黑邊鮑蓋上竹葉煎,芡汁加上黑松露,伴配有海苔醬。鮑魚沾滿了黑松露味。和牛薄燒/厚燒日本A5飛駝牛,厚薄各要一款。薄燒牛肉中間包著蔥粒及蒜片,麵包吸了油份,減少油膩感覺。厚燒牛肉油脂度感覺更高,有茄子一起吃,清一清油膩感覺,點酸汁或夾著蒜片都有不同口感。野沢菜煙肉炒飯食鐵板燒睇師傅炒飯好有趣,炒煙肉、蔥粒、蛋等,有些黑椒辣幾惹味。日本炒野菜靜岡縣芽菜比香港平時食到的稍為長得肥一點。味噌湯、香之物好多海苔及麵卷,同漬物一齊上枱,鹹味交接。日本水果蜜瓜清甜夠冰凍。
二人前 $2888
餐前酒
柚子餐前酒味道酸甜,十分易入口。
先付
沙律有麵包糠、粟米芯、番茄仔,新鮮開胃。
日本產蠔
季節海鮮
澳洲產鮑魚

和牛薄燒/厚燒

日本炒野菜

靜岡縣芽菜比香港平時食到的稍為長得肥一點。

味噌湯、香之物

好多海苔及麵卷,同漬物一齊上枱,鹹味交接。

日本水果

蜜瓜清甜夠冰凍。
  • 和牛薄燒
  • 和牛厚燒
  • 鮑魚
2023-03-26 40 瀏覽
銅鑼灣鐵板燒今晚食和牛Dinner set,店員親切招呼咗我地坐低送上沙律同埋餐前酒,餐前酒係柚子酒,酸酸甜甜幾開胃日本鮑魚, 倒入少量酒再悶幾秒,除除幾下已經酒香四射 師傅幾下就鮑魚起肉,內臟除掉,由於鮑魚新鮮,鮮味十足,簡簡單單撒上岩鹽。已經食指大動~日本蝦夷龍蝦🦞肉質超緊密有彈性,師傅將龍蝦膏和牛油製成醬汁好甘香日本近江牛薄切日本近江牛油花分佈平均密集且雪白,包埋蒜片蔥口感豐富又帶牛香!日本近江牛厚切厚切和牛都難唔到師傳,入口即化,厚切肉汁更豐富,配埋時令蔬菜可以平衡一下師傅細心用剷感受鵝肝生熟度,非常專業!鵝肝上碟前以少許白蘭地作提香之用,其以玫瑰花🌹及 意大利黑醋醬汁作伴碟。野沢菜煙肉炒飯炒飯飯粒粒飽滿,師傅炒到粒粒乾身好香口,食完已經好full,另外香之物配埋炒飯一齊食,爽脆漬物和炒飯彈口更為搭配另外日式炒野菜,鮮甜味美最後靜岡蜜瓜甜美為我地呢餐畫上完美句號☺️
銅鑼灣鐵板燒

日本近江牛薄切

日本近江牛厚切

師傅細心用剷感受鵝肝生熟度,非常專業!

野沢菜煙肉炒飯

另外日式炒野菜,鮮甜味美

最後靜岡蜜瓜甜美為我地呢餐畫上完美句號☺️
  • 法國鴨肝
  • 和牛薄燒
2023-03-23 342 瀏覽
今日下午放假 心情特別愉快 約埋朋友食餐好少少 之後一齊行街 鐵板餐係我最愛嘅選擇🤩🤩今次這間餐廳已經喺銅鑼灣屹立多年 當然係有佢優勝之處啦性價比高 地方比較闊落坐得舒服 Set lunch我覺得係特別抵食 我同朋友主菜分別揀咗美國肉眼薄燒同埋澳洲牛柳先上前菜有沙律和茶碗蒸 兩樣都做得ok有水準 茶碗蒸用上較多的菇類 味道比較香濃👍雖然係lunch set 個套餐其實都非常豐富 有成10個item 絕對有誠意師父喺面前即時烹調食物 食物香味令食慾大增 帶子 車海老 非常巨型嘅大蝦 肉質結實彈牙 有濃嘅蝦味 帶子同樣好大粒 表面微微焦香 入面同樣keep 到好juicy 非常好味 師傅熟練嘅處理值得一讚👏👏👏澳洲牛柳 用料上乘 嫩滑多汁最喜歡表面鋪上大量蒜片 一齊食 提升不少口感和味道還有細心的用麵包墊著索去多出的油份美國肉眼薄燒 可以見到燒 之前 油脂分佈和紋理都好靚 裏面捲著蒜片和蔥 一啖一件剛剛好同朋友一齊嚟可以share 一次過品嚐薄燒和厚切 兩個完全唔同嘅口感 味道 同樣出色主菜過後還有炒飯和時令野菜這裏店員服務亦非常好 真係有賓至如歸嘅感覺最後還有日本水果和飲品 真係好滿足呢
今日下午放假 心情特別愉快

主菜過後還有炒飯和時令野菜

這裏店員服務亦非常好 真係有賓至如歸嘅感覺
最後還有日本水果和飲品 真係好滿足呢 🤩🤩
2023-03-21 277 瀏覽
最近社交措施放寬,約左朋友食餐好野。Book咗一間位於銅鑼灣開平道的樓上鐵板燒,期待已久。入到門口排場十足,巳感受到日本高雅氣派,有一座長長的鐵板燒吧枱。由準備食材到烹調完成上枱,成個過程盡收眼簾,完全感受到色香味俱全同廚師的功駕。唔想費神,揀咗套餐餐前酒揀咗果味比較重的柚子酒,清清甜甜,柚子味濃郁,易入口,最啱女士們口味。餐前沙律沙律菜好新鮮,醋為主要醬汁,酸酸的好醒胃,有麵包糠做配料。活龍蝦龍蝦新鮮肥美,看着廚師兩下手勢就把龍蝦煎皮拆骨起肉,果然犀利。龍蝦非常鮮味爽口彈牙,配上特製香草汁,增添了層次感。日本鮑魚配上海葵汁,鮑魚非常鮮味同彈牙,煮得剛剛好,值得一讚。伴碟有紅椒和菇,吸收了精華,同樣鮮甜爽口。法國鴨肝 香煎,配上翠玉瓜做托底,把鵝肝的精華滲透在翠玉瓜上。鵝肝非常軟滑,充滿着濃濃的油香。和牛/豚肉本身餐單上set咗和牛,但餐廳也彈性處理可揀豚肉或雞代替,我揀咗豚肉,廚師用了薄切豚肉跟特製醬汁和洋蔥去一起烹調,份外入味。野沢菜煙肉炒飯跟味噌湯主要配料有櫻花蝦、煙肉蛋同蔥花,炒飯炒得炒得粒粒分明,好夠鑊氣,而旦份量足。日本炒野菜日本芽菜好爽脆,也跟櫻花蝦一齊炒,多咗份蝦的鮮味
唔想費神,揀咗套餐
餐前沙律
沙律菜好新鮮,醋為主要醬汁,酸酸的好醒胃,有麵包糠做配料。
餐前沙律
活龍蝦
和牛/豚肉
豚肉
野沢菜煙肉炒飯跟味噌湯
味噌湯
日本炒野菜
日本芽菜好爽脆,也跟櫻花蝦一齊炒,多咗份蝦的鮮味,味噌湯也好正宗,非常足料。

最後用日本夕張蜜瓜作結,鮮甜多汁。
日本蜜瓜
2023-03-08
豚肉
日本蜜瓜
2023-03-13 181 瀏覽
好不容易又到weekend 🥰🥰一週工作辛勞真係想relax下 🥢🥢食好啲 🥢🥢係最直接嘅方法😂😂Search 之後book咗銅鑼灣間 鐵板燒雪舟 lunch set抵食啲 $438 性價比甚高😊😊lunch menu 有幾款一人一set唔同嘅可以share試下😌😌先來沙律🥗打開胃口新鮮蔬菜 🥬有子醋 酸酸地好開胃茶碗蒸細細碗,唔使太飽🤟帆立貝和車海老 鐵板海鮮最喜歡💕睇住師傅三兩下手勢 可以上碟,仲有擺盤添 帶子超巨型 非常肥美鮮甜 肉質彈牙🥳🥳車海老亦超巨型呢 手掌般大小,有鮮味,火候控制得非常好 外表 有少少焦香,內裏非常鮮甜彈牙😋😋揀咗 美國肉眼薄燒 唔會太肥 女仔食份量剛剛好 師傅炒香蔥花蒜片 一卷入口 ,非常香口 蒜片提香蔥花解膩,手勢純熟 仲好靚添😍😍櫻花蝦炒飯 粒粒分明喺鐵板上彈跳 簡單加蛋蔥花 已經非常香😌😌簡簡單單時令野菜 平衡一下,椰菜非常種脆味噌湯用料好豐富喎 不過略咸日本蜜瓜 再加埋杯凍咖啡 咁就非常完美喇😎😎輕輕鬆鬆嘆返餐高質鐵板燒 真係唔錯嘅選擇🥳🥳

Search 之後book咗銅鑼灣間 鐵板燒雪舟
lunch set抵食啲 $438 性價比甚高😊😊

lunch menu 有幾款
一人一set唔同嘅可以share試下😌😌

先來沙律🥗打開胃口新鮮蔬菜 🥬有子醋 酸酸地好開胃

茶碗蒸細細碗,唔使太飽🤟

帶子超巨型 非常肥美鮮甜 肉質彈牙🥳🥳

櫻花蝦炒飯 粒粒分明
喺鐵板上彈跳 簡單加蛋蔥花 已經非常香😌😌

簡簡單單時令野菜 平衡一下,椰菜非常種脆

味噌湯用料好豐富喎 不過略咸

日本蜜瓜 再加埋杯凍咖啡 咁就非常完美喇😎😎

輕輕鬆鬆嘆返餐高質鐵板燒 真係唔錯嘅選擇🥳🥳
2023-03-11 45 瀏覽
當我們踏進鐵板燒雪舟這家日本餐廳時,那種優雅、簡約的裝潢和溫暖的氛圍立刻吸引了我們的注意。這裡不僅是一個餐廳,更是一個讓人可以感受到日本文化與美食的聖地。在探索菜單時,我們決定選擇他們的招牌菜「dinner for two 二人前」。🍴從餐前酒、新鮮沙拉 ,感受到被受歡迎的接待🍴接下來,季節性的海鮮和澳洲產的鮑魚進入了我們的視線。每一口都讓人感受到那濃郁的海洋風味,令人陶醉。🍴 日本產蠔:加上煙肉蝦乾蒜片,口感豐富。 🍴 魚湯:足料香濃美味🍴特別是那口感柔軟、口感豐富的和牛薄燒& 和牛厚燒,肉質嫩滑、油脂適中,入口即化,是整餐晚餐中的絕對經典。🍴最後,野沢菜煙肉炒飯和炒野菜都讓我們的味蕾充滿了滿足感。味噌湯和香之物在豐富菜單中也起到了很好的配角。🍴整餐晚餐的完美結尾,是一個精美的日本水果拼盤。總體來說,鐵板燒雪舟給我們留下了難忘的印象,不僅是因為美味的食物,更是因為他們對於餐廳體驗的重視。如果你想要體驗正宗的日本鐵板燒,或者只是想要享受一頓美味的晚餐,那這家餐廳絕對是你的最佳選擇。

🍴從餐前酒、新鮮沙拉 ,感受到被受歡迎的接待

🍴 日本產蠔:加上煙肉蝦乾蒜片,口感豐富。

🍴 魚湯:足料香濃美味

🍴整餐晚餐的完美結尾,是一個精美的日本水果拼盤。

2023-03-11 31 瀏覽
鐵板燒雪舟是一家專門提供日式鐵板燒料理的餐廳。位於銅鑼灣,餐廳以其高質量的食材和精湛的廚藝聞名。他們的菜單包含了多種優質的海鮮、肉類和蔬菜,以及傳統的日本餐前酒和日式味噌湯。我們點了「dinner for two 二人前」,這份菜單為我們帶來了一個多樣化、豐富而精彩的餐飲體驗。🍴首先是餐前酒和沙律,為我們的味蕾帶來了一點清新和開胃的感覺。🍴接著,我們品嚐到了季節海鮮和澳洲產鮑魚,它們都被烤的十分嫩滑,帶有淡淡的海洋香味。🍴然後是日本產蠔🦪 新鮮肥美 ,加上蝦乾煙肉蒜片,口感層次更加豐富。 🍴和牛薄燒 & 和牛厚燒 🔥非常的美味,吃起來肉質極為嫩滑,每一口都是幸福的享受。🍴魚湯: 香味濃郁🍴最後,我們還品嚐了野沢菜煙肉炒飯、日本炒野菜和味噌湯,這些配菜不但豐富了我們的味覺體驗,也讓整餐飲品嚐更加完整。🍴最後的日本水果是完美的結束,讓我們回味無窮。總結來說,鐵板燒雪舟絕對是一家非常值得推薦的餐廳,他們的食材質量和廚藝水準都非常高。無論是用餐體驗還是菜品品質,都非常值得一試。如果你想要品嚐正宗的日本鐵板燒料理,不妨來鐵板燒雪舟一試。

🍴魚湯: 香味濃郁

🍴最後的日本水果是完美的結束,讓我們回味無窮。

今天和內子想吃點好的,便來了朋友介紹的這間鐵板燒雪舟,餐廳環境雅緻,高檔的鐵板燒配備松柏擺設自是標配。點了右手邊的 Dinner set,好讓我跟鱈場蟹腳好好繾綣。餐前酒是柚子酒,清甜順喉,酒精味道不輕,令好酒的我胃口大開,少有鐵板燒餐包括有開胃酒。前菜,和風沙律汁,新鮮的沙律菜配上和風沙律汁感覺清爽,作為前菜最好不過。日本鮑魚,看著鮑魚在鐵板上蠕動雖然罪過,但亦相當療癒,鮑魚口感煙韌帶爽,與海苔汁相輔相成。季節海鮮是深海魚柳,魚味濃而富膠質,濃郁的醬汁配以嫩滑的口感,很好。鱈場蟹腳,蟹腳海水味濃,肉質口感紮實,比起平常在自助餐裏吃到的下欄貨色不能同日而語。和牛薄燒 / 厚燒,我和內子每人點了一個厚燒和一個薄燒,能一次過品嚐兩款口感,厚燒和牛口感軟嫩,牛味濃郁,薄燒的和牛裏面包著被炸香的蒜蓉,分外香口。野沢菜煙肉炒飯,炒飯粒粒分明,特別喜歡他以櫻花蝦同炒,令整個炒飯的香度和脆度都提升不少。日本炒野菜,清炒芽菜清清地作結,很好。日本水果,日本蜜瓜的甜度不用多說,為是夜的鐵板燒餐劃上了一個圓滿的句號。

日本炒野菜,清炒芽菜清清地作結,很好。

終於夾到時間見面❤️我哋喺利園附近行完街街👯梗係要揀間有質素餐廳坐低慢慢歎兼update吓近況啦!用餐時師傅喺面前親身處理食材👩🏻‍🍳我哋有埋視覺娛樂享受添👀🙌🏻點咗Dinner set二人前$2888(另加一) . ✨前菜沙律🥗清新沙律!開胃一流!. ✨餐前柚子酒🍸柚子果味酒!酸酸甜甜易入口!Cheers!. ✨季節海鮮刺身級帶子簡單加入牛油調味煎香已經非常出眾👍🏻👍🏻. ✨澳洲黑邊鮑 原隻切成片狀😍再淋上海苔汁😍鮮味彈牙!讚!. ✨日本蠔加上咗大量洋蔥蝦乾煙肉做襯托🌟咸香滋味!. ✨和牛薄燒輕輕一煎大大片和牛🐮捲起海量葱花同卜卜脆炸蒜片!口感層次豐富!. ✨和牛厚切要求三成熟😌原汁原味和牛美味!配搭炸蒜片同食!風味一級棒✌🏻. ✨味噌湯✨漬物(香之物) . ✨野沢菜煙肉炒飯飯粒炒得乾身又粒粒分明🍚鑊氣十足!. ✨日本炒野菜有銀芽, 韮菜, 菇菇!田園風味get!!. ✨日本水果係甜美新鮮哈蜜瓜🍈yummy!
✨前菜沙律🥗
清新沙律!開胃一流!
✨餐前柚子酒🍸
柚子果味酒!酸酸甜甜易入口!Cheers!
✨季節海鮮
刺身級帶子簡單加入牛油調味煎香已經非常出眾👍🏻👍🏻
✨澳洲黑邊鮑
原隻切成片狀😍再淋上海苔汁😍鮮味彈牙!讚!
✨日本蠔
加上咗大量洋蔥蝦乾煙肉做襯托🌟咸香滋味!
✨和牛薄燒
✨和牛厚切
✨味噌湯
✨漬物(香之物)
✨野沢菜煙肉炒飯
飯粒炒得乾身又粒粒分明🍚鑊氣十足!
✨日本炒野菜
有銀芽, 韮菜, 菇菇!田園風味get!!
✨日本水果
係甜美新鮮哈蜜瓜🍈yummy!
2023-03-08 25 瀏覽
這一間位於銅鑼灣開平道1號CUBUS的【雪舟鐵板燒】深得食客歡迎。地點位置方便, 而且當日主理鐵板的大廚非常友善親切,和隔離枱的食客有傾有講,氣氛融洽。在坐低之後,會奉上一杯餐前酒, 一般餐前酒係《柚子酒》,酒精濃度頗高, 帶點微甜,味道清新,充滿柑橘的香氣。 在未開餐之前和朋友傾下計happy hour一下,令人更期待一陣的晚餐盛宴。《前菜沙律》 用上咗新鮮嘅沙律菜,淋上咗柚子醬油汁, 味道帶點微鹹之餘, 同樣有柚子醋嘅香起。配合埋車厘茄同埋脆卜卜嘅 麵包糠,增添咗唔少口感。第一道嘅菜式係《燒活龍蝦》 龍蝦嘅size都幾大隻,而且相當厚肉, 燒好的龍蝦肉非常之彈牙,由於龍蝦相當新鮮, 肉質鮮甜爽口。 大廚用了龍蝦膏混合牛油煮成醬汁,令到龍蝦嘅精華混合在龍蝦肉中,味道甘香,點埋一抹羅勒醬,味道更提昇。另一個高質食材《日本鮑魚》, 烹煮鮑魚都需要一定技巧, 太老的話很容易造成橡皮的口感。 而今次呢度食到嘅鮑魚, 火侯控制相當好, 鮑魚肉質嫩滑, 亦帶有一點煙韌口感。配上帶有鰹魚汁香氣的海苔醬, 咸鮮得嚟又唔會搶去鮑魚的風頭。跟住係我最期待嘅《法國鴨肝》, 香煎嘅法國鴨肝, 外脆內軟。 外

跟住係我最期待嘅《法國鴨肝》, 香煎嘅法國鴨肝, 外脆內軟。 外層煎得帶點金黃,咬落酥脆, 裏面軟綿綿。 入口即溶的口感,夾雜著肝油嘅甘香。 伴著酸中帶甜嘅黑醋,解膩醒神, 一解鴨肝油膩嘅感覺, 越食越正。

鐵板燒牛方面可以揀薄燒和厚燒。 我選擇咗《 和牛薄燒》,中間夾滿咗大量蒜片同埋香蔥,煎嘅時候香味爆燈, 令人食慾大增。

大廚張木偶片輕輕一燒, 在加入炒香咗嘅蒜片同香蔥, 包裹住一齊食, 非常之惹味。 而且和牛油份十足,好食到令人難以忘懷。

《野沢煙肉炒飯》, 野沢菜其實是日本芥菜,口感非常之爽身。 鐵板炒飯非常有鑊氣, 入咗雞蛋 、櫻花蝦、洋蔥、同煙肉, 口感非常之豐富, 而且香氣十足, 顯出啲板師傅嘅手藝。

仲有《 日本炒野菜》同《 味噌湯》, 炒椰菜看似簡單, 但食起嚟夠曬火候。

最後嘅《 日本水果》 係甜到漏嘅日本蜜瓜。 蜜瓜又多汁又甜, 食起來係清甜嘅嗰一種, 為呢一餐鐵板餐完美作結。

得閒嘅時候可以和家人一齊品嚐高級嘅鐵板餐確實係一種福氣, 呢度仲有vip房,私隱度高,方便同家人朋友自成一角的晚宴。

2023-03-03 30 瀏覽
環境:設大吧台,可即場睇住師傅烹調食物,好似睇表演一樣.Dinner set For Two 二人前食物:-餐前柚子酒豐溢柚子果香,酸甜清爽.-沙律新鮮沙律菜配脆卜卜麵包粒,色彩繽紛,打開食慾。 .-澳洲黑邊鮑海苔汁黑邊鮑大大隻,彈牙爽口.-日本蠔上面配有粒粒蝦乾,咸香鮮味有嚼勁.-香煎帶子煎得金黃金黃,簡簡單單加牛油加鹽已經好好食.-和牛薄燒及和牛厚燒3成熟,食到和牛原始鮮味,兩者都配有大量炸蒜片,入口別有一番風味.-野沢菜煙肉炒飯及日本炒野菜飯粒分明,香口好清爽.-味噌湯及香之物食完正餐再飲好暖胃.-哈蜜瓜果香味十足,甜甜蜜蜜作結尾
環境:設大吧台,可即場睇住師傅烹調食物,好似睇表演一樣
Dinner set For Two 二人前食物:
-餐前柚子酒
豐溢柚子果香,酸甜清爽
-沙律
新鮮沙律菜配脆卜卜麵包粒,色彩繽紛,打開食慾。
-澳洲黑邊鮑海苔汁
黑邊鮑大大隻,彈牙爽口
-日本蠔
上面配有粒粒蝦乾,咸香鮮味有嚼勁
-香煎帶子
煎得金黃金黃,簡簡單單加牛油加鹽已經好好食
-和牛薄燒及和牛厚燒
-野沢菜煙肉炒飯及日本炒野菜
飯粒分明,香口好清爽
-味噌湯及香之物
食完正餐再飲好暖胃
-哈蜜瓜
果香味十足,甜甜蜜蜜作結尾

2023-02-26 45 瀏覽
好姊妹生日最愛食日本菜,上Openrice搜尋吓,決定同佢食鐵板燒。我哋點咗主廚推介餐$1,688/位,侍應都好細心介紹每道菜式和食法餐前酒:柚子味香濃,帶有淡淡酒香先付:沙律菜加上蕃茄仔、青瓜、脆多士配柚子醋,味道清新開胃法國鴨肝:表面煎得金黃,質感綿密,入口即溶,配上濃郁黑醋食,真係好美味日本鮑魚:口感煙韌又鮮味,配上海苔醬增加層次感活龍蝦:上枱時龍蝦已起肉砌粒,食落爽口鮮甜又彈牙,再加埋海苔醬汁,味道鮮上加鮮和牛厚燒:和牛油脂均勻,入口即溶真係好正,夾埋炸蒜片食完美配搭和牛薄燒:廚師把薄切和牛輕煎幾秒後卷入香葱炸蒜即上枱,每一啖都好香口味噌湯和漬物:內有爽口昆布和豆腐,味道夠清甜不會太鹹,加上漬物爽口有汁清吓味蕾野沢菜煙肉炒飯:珍珠米炒得乾身,粒粒分明加上煙肉、櫻花蝦、雞蛋同蔬菜等配料,食落好夠味日本水果:静岡蜜瓜爽甜爆汁,完美一餐

餐前酒:柚子味香濃,帶有淡淡酒香
先付:沙律菜加上蕃茄仔、青瓜、脆多士配柚子醋,味道清新開胃

日本鮑魚:口感煙韌又鮮味,配上海苔醬增加層次感

日本水果:静岡蜜瓜爽甜爆汁,完美一餐