銅鑼灣開平道系我們喜歡的地段, CUBUS  鄰近利園六期, shopping 同 parking 好方便. 鐵板燒雪舟,  位於 CUBUS 8樓,  工餘約朋友食飯, 選擇吃日本餐,  食得悠閒好味!餐廳有多間 VIP 獨立房, 我們只有兩人, 安排了坐大廳, 圍著鐵板檯更高興. 每個師傅負責 2 ~ 4個客人, 服務周到.服務員安排妥善, 送上熱茶及餐牌, 並有食品介紹.  我們只有兩人,  可以同價澳鮑, 龍蝦二人餐,  主食澳鮑, 龍蝦各半.師傅給我們食材預覽, 真細心.  澳洲龍蝦, 鮑魚, 日本元貝,  鵝肝, 新鮮明亮.飛驒牛,  厚薄切.日本季節野菜.  開餐了, 每人送上一份  "季節沙律"  幫助打開味蕾. 沙律菜新鮮翠綠,  粟米仔和車厘茄爽甜美味."時令刺身" 三款:   拖羅, 三文魚  肉質柔嫩,   魚味濃,  紋理好看 及 象拔蚌, 爽脆甜美, 美觀好吃.餐前湯 "南瓜湯"    南瓜打得夠滑,  濃稠適中, 入口細滑湯質綿滑."北海道帆立貝".   新鮮巨形,   煎得香香的帶點微焦, 上面放了魚籽,  帆立貝 有質感, 鮮味十足."香煎鵝肝", 入
飛驒牛,  厚薄切.
日本季節野菜.
季節沙律
刺身: 吞拿 三文魚 象拔蚌
北海道帆立貝
"香煎鵝肝", 入面保留紅凝固的質感, 入口即溶.  好滋味.
香煎鵝肝
"澳洲鮑魚", 鮑魚大隻又厚切,
澳洲鮑魚
非常彈牙, 有鮑魚鮮味, 亦充滿黑松露的香味. 底下綠色的是海草.
"活龍蝦", 以蝦膏煮汁調味, 另配香草汁. 龍蝦大隻肉厚.
活龍蝦
鐵板燒過後仍然保持彈牙一邊煎一邊發出誘人香氣, 仲有不少蝦膏!
內裡調味有牛油, 黑松露, 豉油和 sake.
下一道  "松葉蟹"
巨型鱈場蟹腳和蟹箝令我們看見也心動, 師傅把蟹腳 蟹箝細心切件, 再剪開, 在鐵板上慢慢煎. 加點牛油, 海鹽及酒,  烤蟹味道濃郁, 蟹肉香氣上升
松葉蟹
"煎金目鯛",  皮脆肉香, 伴有鮮露筍.  好食.
煎金目鯛
"日本季節野菜"
炒野菜的芽菜是日本靜岡的芽菜, 每一條芽菜都很粗壯多汁, 炒得很香, 口感又爽脆.
"日本A5飛驒牛", 分薄燒及厚切,
師傅先處理厚切,  控制生熟度非常好,  准五成熟,  厚切煎封後中心仍呈粉紅色澤,  再放用脆多士吸油,
日本A5飛驒牛
厚燒牛肉油香十足 , 一啖食勁滿足,  五成熟煎得剛好,  牛肉味 濃鬱,  肉質腍. 非常鬆化.
薄燒油脂甘香, 肉質香,  包著香脆蒜片同香蔥, 煎得很香.  配搭蒜片一齊.
"味噌湯", 好暖胃.  伴有牛蒡, 泡菜, 清清味蕾, 更好.
"鐵板燒炒飯"
以雞蛋,  煙肉, 櫻花蝦, 蘿蔔粒, 香蔥, 混合珍珠米飯, 炒至金黃色, 色澤和味道不錯.
果物  "日本靜岡蜜瓜" , 好清甜.
日本靜岡蜜瓜
服務員再來一個  "芝麻雪糕", 口感非常滑, 芝麻味道香濃, 好滿足的一個鐵板餐.
季節沙律
刺身: 吞拿 三文魚 象拔蚌