2021-09-02 213 瀏覽
📍 芙蓉同源 (紅磡)最近幫襯左紅磡嘅一間台灣飲品,店員係台灣人感覺很好很友善。我叫咗一杯芙蓉仙凍奶茶同埋粟林老薑奶。第一次飲薑加奶嘅飲品,估唔到都幾唔錯味道都幾夾,如果有得少甜就好不過佢呢個係特定甜度,都ok !下次要試吓佢嘅第一名推介!同埋佢飲品嘅名稱都幾得意特別好台灣嘅感覺,行過都可以幫襯下!聽朋友講芋頭味勁好飲,服務仲好好添啊!評分:7/10服務:8/10環境7.5/10地點:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖.
📍 芙蓉同源 (紅磡)

最近幫襯左紅磡嘅一間台灣飲品,店員係台灣人感覺很好很友善。

聽朋友講芋頭味勁好飲,服務仲好好添啊!

評分:7/10
服務:8/10
環境7.5/10

地點:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
2021-08-17 231 瀏覽
又係同太太拍拖👫行街嘅時候😂行到有啲口渴當然就要搵嘢飲止止渴啦😬經過見到呢間「芙蓉同源」賣相好似唔錯啵,就試一試佢啦💪厚芋香珍珠奶露$35一開始其實係諗住想叫黑糖珍珠鮮奶,但見到呢杯厚芋香珍珠奶露,好似幾特別,就試下啦,果然不負眾望!佢嘅芋蓉非常多,但又唔會漿住你個口,啲珍珠亦好煙韌,奶露同芋香嘅味道亦好夾👍舉頭望明月$35一見到個名就諗呢杯係咩嚟架呢🤔唔洗估,叫杯黎飲咪知囉😂估唔到又有驚喜!呢杯入面有西柚肉 芒果肉 有啲似楊枝甘露但相比起楊枝甘露嘅味道又有啲唔同,比楊枝甘露好飲😋P.S. 店員一睇就知我哋第一次幫襯,所以好細心同有耐性講解,令有選擇困難症嘅我哋好快就了解自己想飲啲咩而作出選擇🤣

厚芋香珍珠奶露$35

舉頭望明月$35

紅磡寶其利街呢邊餐廳幾多,但茶飲店就頗少,經過呢間「芙容同源」,店面小小,同隔離兩邊嘅舊式小店有啲格格不入,反而吸引咗我去試下 /呢度好似比較多人會叫芋香系列,睇落都幾吸水引,但咁啱因為我唔想飲到太飽叫個開胃啲,就叫咗酸酸甜甜嘅洛神花紅寶石。洛神紅寶石 $32味道方面比想像中易入口,有好香嘅洛神花味,唔會好似出面嗰啲得個酸字,酸酸甜甜開胃又清新,特別啱夏天飲,不過相信洛神花口味就真係好睇個人口味。店主有特別介紹係用咗台灣運過嚟「洛神花蜜」加埋台灣入嘅「阿薩姆紅茶」,呢款嚟自印度再引入台灣嘅茶種,濃得嚟比較少苦澀味,而自帶麥芽香,喺台灣都好常見。

洛神紅寶石 $32
洛神紅寶石

店主有特別介紹係用咗台灣運過嚟「洛神花蜜」
2021-08-15 115 瀏覽
夏天留喺街一陣個人已經蒸發晒咁,好想飲啲有冰,甜甜地既邪惡野。由黃埔地鐵站出閘不斷搵有邊間新野可以試,終於搵到芙蓉同源。朋友叫咗一杯有芋頭有奶既飲品,而我就㨂杯開胃既洛神花茶解解渴,果然有驚喜喎!🥛厚芋香珍珠奶露(微甜)$35新鮮芋泥係最面,要一啖飲晒芋泥、奶露同珍珠,令口感更有層次!不過要一細啖咁飲,先唔會成口珍珠有排咬🤣 珍珠係芋頭製作而成,有咬口之餘又有淡淡香芋味!我個人覺得微甜岩岩好,飲多幾啖都無問題🥤洛神紅寶石(半甜)$23店員話係加入左洛神蜜,健康之餘又帶啲甜,易入口更加開胃!紅茶做底,加入洛神蜜清爽得黎又好夾個茶味,下次都可以㨂哩類飲品解渴。*20/7-30/8 期間全場 40% Off起!

🥛厚芋香珍珠奶露(微甜)$35

🥤洛神紅寶石(半甜)$23

*20/7-30/8 期間全場 40% Off起!
2021-08-12
2021-08-03 187 瀏覽
芙蓉同源 (紅磡)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•芋香珍珠奶露 $35•黑糖珍珠鮮奶 $30••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:夏天咁熱,出親街都想飲杯嘢飲吓,今次就試吓呢間台灣過江龍芙蓉同源啦!芋香珍珠奶露係芋頭珍珠+芋泥+鮮奶嘅配塔,芋香珍珠喺呢到嘅招牌,一飲真係好重芋頭味,而且珍珠份量非常之多,有成差唔多一杯!非常之足料啊!另一款黑糖珍珠鮮奶都唔錯,好重奶味,黑糖唔會死甜,黑糖亦明顯做到掛杯嘅效果,珍珠份量都好多,可以一試。••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄芙蓉同源 (紅磡)紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
芙蓉同源 (紅磡)
♥️餐點:
•芋香珍珠奶露 $35
•黑糖珍珠鮮奶 $30
♥️食評:
芙蓉同源 (紅磡)
紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
2021-08-02 92 瀏覽
最近好似好耐都冇去開黃埔,咁啱去黃埔途中經過呢間小店,見價錢唔算貴,就決定買番杯嘆下先!🍡芋香奶茶 HK$35呢杯只有無糖同微糖選擇,今次叫咗杯微糖!本身想叫埋珍珠,但店家話珍珠太好賣,已經全部賣晒,好想試吓連埋珍珠嘅口感!飲咗啖發覺超多芋頭蓉,奶味都好香,但我相信如果叫無糖嘅話,奶味會相對更加出!🍡黑糖珍珠鮮奶 HK$26成日比邪惡野吸引,但又唔想太縱容自己,都係決定叫店主幫我落少啲黑糖!飲咗之後好驚喜,黑糖味依舊好出,但又唔算超級甜,而且珍珠好煙韌,咬吓咬吓好過癮!

🍡芋香奶茶 HK$35

🍡黑糖珍珠鮮奶 HK$26

2021-08-02 56 瀏覽
< 芙蓉同源 >來自台灣嘅台式茶飲香港紅磡店喺寶石戲院斜對面飲品選擇唔算非常之多不過價錢都幾經濟實惠相對其他台式茶飲店比較平.紫米四季奶茶 (M: $24,L: $27)紫米好搶味 唔會太飲到奶茶味叫咗微糖微冰甜度啱啱好唔會好似平時食紫米露咁太甜太膩飲完一杯都幾飽㗎同埋紫米會令杯奶茶杰身少少.芙蓉仙凍奶茶 (M: $24,L: $26)叫咗微糖微冰仙草唔會煮得太甜 啱啱好奶味重過茶味
< 芙蓉同源 >
來自台灣嘅台式茶飲香港紅磡店
喺寶石戲院斜對面
飲品選擇唔算非常之多
不過價錢都幾經濟實惠
相對其他台式茶飲店比較平

紫米四季奶茶 (M: $24,L: $27)
紫米好搶味 唔會太飲到奶茶味
叫咗微糖微冰
甜度啱啱好
唔會好似平時食紫米露咁太甜太膩
飲完一杯都幾飽㗎
同埋紫米會令杯奶茶杰身少少

芙蓉仙凍奶茶 (M: $24,L: $26)
叫咗微糖微冰
仙草唔會煮得太甜 啱啱好
奶味重過茶味

2021-07-21 153 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5人剛巧途經紅磡區,難得可四處走走看看,走得累了,碰巧又「珍珠癮」發作 😆,看見附近有間賣芋香珍珠的飲品店,事不宜遲買杯來試~ 🤤雖然是小店一間,但店員熱衷地推介各款飲品,尤其是其店的「推薦」類別,我這個珍珠控和芋頭粉絲就選擇主打飲品 - 厚芋香珍珠奶露 🥤,老公喜愛水果風就選了新品 - 橙香檸檬蜜 🍊🍋💋 厚芋香珍珠奶露 ($35)點了半糖少冰,味道對我來說剛好,芋頭粒粒分明,質感粉粉的,芋香滿溢,足有三份一杯的紫色珍珠QQ的,是我喜愛的嚼口感,與奶香混和的每一口,感覺非常滿足~💋 橙香檸檬蜜 ($28)同樣選微糖少冰的水果茶,杯裡有多片鮮橙和檸檬,還有滋潤的蜜糖味道,加起來味道酸酸甜甜,感覺生津解渴,簡直是夏天的恩物 🤩
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 厚芋香珍珠奶露 ($35)

💋 橙香檸檬蜜 ($28)
橙香檸檬蜜
2021-07-18
橙香檸檬蜜
  • 芋香珍珠奶露
又係一個台灣手搖飲品牌子開到黎香港😆呢間舖頭位置係正黃埔好出名嘅紅磡雞蛋仔隔離😂跟住仲有一間食牛雜好岀名嘅係附近(佢地魚肉燒賣直頭係世一),所以想黎掃街絕對冇難度,想食乜都有🥰.🧋芋香珍珠奶露 $35成日經過見到芋香珍珠奶露張圖覺得好吸引,卒之都忍唔住買咗黎試😇甜度適中,芋泥味比想像中重🥰最鍾意嘅係口感好豐富,除咗有芋泥,仲會食到芋頭碎同香芋珍珠,飲完一杯真係可以唔使食飯😎.🧋舉頭望明月 $44冇記錯應該係夏天期間限定,真係超級解渴😍味道好似果汁咁fresh,食到大量橙肉同柚子肉😳可能個日天氣真係太熱,小編鍾意呢杯飲品多啲🤣.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🧋芋香珍珠奶露 $35
💰價錢: 3/5
  • 芋香珍珠奶露
  • 舉頭望明月
2021-07-11 65 瀏覽
炎炎夏日 又點可以冇杯台式飲品🧋今次嚟到位於紅磡嘅芙蓉同源 Furong-TEA試咗佢兩款招牌飲品👉🏻 芋香珍珠奶露👉🏻 野梅歸綠芋香珍珠奶露 走甜🧋佢哋係用明治鮮奶 雖然叫咗少甜 可能因為有芋露嘅關係 飲落有一定嘅甜度 啖啖珍珠同芋頭👍🏻😋野梅歸綠 微甜 🥤口味清新 酸酸地非常開胃 喺炎炎夏日下 飲番杯絕對係消暑解渴😍👅: ⭐️⭐️⭐️🌇:⭐️⭐️🤵🏻‍♀️: ⭐️⭐️⭐️🧹: ⭐️⭐️⭐️🤑: ⭐️⭐️⭐️⭐️📍紅磡寶其利街

炎炎夏日 又點可以冇杯台式飲品🧋

🧹: ⭐️⭐️⭐️
🤑: ⭐️⭐️⭐️⭐️

📍紅磡寶其利街
2021-07-10 92 瀏覽
#cassiegohunghum-近年香港多咗好多台灣過江龍,今次介紹依間「芙蓉同源」來自高雄鳳山,如同店名,店家整體都係走中式風格。-作為一個芋頭控,當然唔可以錯過「芙蓉同源」嘅芋頭飲品,芋香奶露,使用屏東直送在地芋頭手作製成新鮮蜜芋泥,再將芋泥加入鮮奶並搭配芋頭珍珠,雙重濃郁芋頭滋味,好滿足!另外可能因為加入了一些椰奶,所以整體飲落有少少像西米露味道,甜而不膩,停唔到口!-另外都叫咗杯洛神紅寶石俾朋友試試,洛神被譽為「植物界紅寶石」, 除咗美味可當藥膳茶飲之外,更具清血管、抗老養顏等功效,整體味道好清甜,夏天飲岩哂。-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 芙蓉同源 (紅磡)📍 紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖-
#cassiegohunghum
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 芙蓉同源 (紅磡)
📍 紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
1K
2021-07-06 109 瀏覽
天氣真係越來越熱,行幾步就已經出哂汗,經過芙蓉同源都忍不住入內一嚐其茶飲。店中主打茶飲,但還有不少醇奶味、古早味、鮮醇味...等等可供選擇!他們更設有夏日清心之選...讚好及分享更有全場9折優惠👍🏻!芋香珍珠奶露 / 蘭香玉露青芋香珍珠奶露奶露口感綿密順滑,每一口都吸到滿滿的芋頭粒,口感十足,那芋香醇厚之餘更帶有奶香,而珍珠口感煙韌彈牙,層次豐富。蘭香玉露青蘭香玉露青運用了2款茶葉沖制而成,充滿清新的感覺,茶味濃郁,有種茉莉花茶香,感覺清新,非常解渴!

他們更設有夏日清心之選...

讚好及分享更有全場9折優惠👍🏻!

芋香珍珠奶露 / 蘭香玉露青

蘭香玉露青
外賣自取
唔知大家去飲野🍹既時候,會唔會同小編一樣有時會覺得唔知揀咩甜度🍬會係最好呢?今日小編去左一間好值得讚賞既台灣手搖飲品店,👩🏻‍🍳店員好親切,亦好主動推薦每款飲品適合既甜度,服務真係好窩心❤️。🥤 柚柚蜂蜜綠 (價錢: $32)評分: 4/5識得小編既朋友仔,應該都知道平時見到西柚飲料都會心心眼😍,所以今日見到有西柚飲品,就二話不說揀左啦!果然無揀錯❗️同門外既廣告牌賣相幾乎一樣,超多西柚粒懸浮系飲品中️,保證你啖啖都飲到新鮮既西柚肉,鍾意西柚既朋友仔不妨試下呀❤。店員推介飲半糖,飲品唔會太甜,飲得出有淡淡蜜糖味🍯,貨真價實,夏天飲超爽,味道清新,消暑解渴👍🏻。🧋 芋香珍珠奶露(價錢: $35)評分: 4.3/5芋香珍珠係飲品店最出名既飲料之一,所以一場黎到無理由唔試下☺️。依杯揀左微糖,第一啖就已經飲到好濃郁既芋頭香味,鮮奶🥛同芋頭既比例調較得剛剛好,幾驚喜既係每啖都會飲到一絲絲既芋頭🤩。除此之外,仲有煙靭既珍珠,就咁睇都有1/3杯係珍珠,芋頭同珍珠用料份量十足,飲品既賣相都好靚📸,難怪會係依間台灣過江龍既人氣之選啦👍🏻。————————————————————————🐷 整體食物: 4.2/

柚柚蜂蜜綠及芋香珍珠奶露

🥤 柚柚蜂蜜綠 (價錢: $32)
評分: 4/5

柚柚蜂蜜綠

🧋 芋香珍珠奶露(價錢: $35)
評分: 4.3/5

外賣自取
柚柚蜂蜜綠及芋香珍珠奶露
柚柚蜂蜜綠
2021-06-20 157 瀏覽
.📍芙蓉同源📍香港紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖這次點了芋香珍珠奶露(35hkd)聽店員建議2杯都選了半糖少冰,味道剛好不會過甜,芋露那杯能吃到粒粒分明的芋頭,珍珠也給的超級大氣,有三分之一杯都是好看的紫色珍珠😍珍珠吃起來超級Q彈有咬勁😋一口奶茶一口珍珠,滿足!橙香檸檬蜜(28hkd)橙檸那杯有超大塊的橙片跟檸檬片在裏面,味道酸酸甜甜,一個字:爽!夏天喝絕對生津解渴,一口接弓一口,個人很推薦這杯,回頭率蠻高的,喜歡喝酸的人可以考慮點微糖,店員說會更酸更清爽😂不過我這個螞蟻人就先不考慮了❣#foodiblum飲料
📍芙蓉同源
📍香港紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖

這次點了芋香珍珠奶露(35hkd)

橙香檸檬蜜(28hkd)

#foodiblum飲料
1K
2021-06-19 74 瀏覽
住左紅磡一排終於有時候發掘一下附近既美食擴大自已既美食版圖.之前經過台灣既芙蓉同源已經好想試但每次都因為太衝忙既原因而無試到!今日啱啱好放平日時間充裕少少終於一嘗佢地既飲品.見到店面推出左好多夏日既新品,有分奶茶類,水果類同特別推出既洛神花飲品.芙蓉仙草奶茶仙草口感滑嫩Q彈而且入口帶有煙煙韌韌既口感.味道外層帶有淡淡黑糖香而咀嚼後會有有甘香.奶茶奶香茶濃,茶底同奶味同樣香濃,入口唔會好汪汪,帶有牛奶濃稠既口感.吸一口,仙草及奶草同時左口腔內融合香甜細膩.最驚喜係咁啱撞正佢地夏天優惠,奶茶系列都有減價!橙香綠茶朋友無選擇奶茶系列,想飲d清爽少少既產品所以就揀左同樣為夏天新推出既鮮果系列-橙香綠茶.店內所有材料都由台灣入貨,橙汁源自天然100%橙所搾起.味道酸酸甜甜好開胃之餘亦帶茶香,入口相當清新,每一啖都帶有橙粒.

下午茶
  • 芙蓉仙凍奶茶