2021-06-14 78 瀏覽
夏天行街必須有杯嘢喺手搖下chock下啜下✋👋我哋行到「芙蓉同源」就喺地鐵站行幾分鐘就到接受:AlipayHK/wechatpay/轉數快/Master/AE/仲可以openrice落單嗌住先再自取😉我哋望緊menu⋯店嘅姐姐好nice主動介紹(好善良🥰 服務好好🙏知道我哋唔識揀)原來主打有:茶類/水果茶(新鮮即時榨)/奶類⋯最後我哋各試咗奶類嘅「紫米芋頭燒 &香芋珍珠奶露」每一杯都有得揀返 糖分程度、凍、熱,甚至仲可以暖暖地☺️可以入口即飲👍好嚕!邊飲邊繼續行街街嚕⋯你哋都行開黃埔,記得嚟try下😉
夏天行街必須有杯嘢喺手搖下chock下啜下
✋👋
我哋行到「芙蓉同源」就喺地鐵站行幾分鐘就到

我哋望緊menu⋯

原來主打有:茶類/水果茶(新鮮即時榨)/奶類⋯

最後我哋各試咗奶類嘅「紫米芋頭燒 &香芋珍珠奶露」

好嚕!
邊飲邊繼續行街街嚕⋯
你哋都行開黃埔,記得嚟try下😉
2021-06-06 108 瀏覽
今日係條街,真係熱到暈低,因為實在太熱!竟然比我見到間飲品店,就好似見到綠洲一樣,即刻二話不說去買杯飲品解下渴!估唔到有意外驚喜,我叫左兩杯野飲,一杯柚柚蜂蜜青另一杯紅寶石洛神🌹,我估唔到柚柚蜂蜜青甘正,除咗味道清新,又唔太甜之外,仲有好多柚子果肉,好新鮮好fresh ,十分之解渴!而且冇乜澀,啖啖肉有口感😊另外杯洛神花最啱D個甘熱嘅天氣飲,酸酸甜甜,味道好特別,估唔到仲有洛神花肉添,正👍😊
2021-06-05
2021-05-17 165 瀏覽
I feel like summer has officially arrived! Their cool drinks are perfect for this insanely hot weather. 🥤芋香珍珠奶露 Handmade Taro Pearls Milk HKD 35Their pearls had a bouncy chewy texture and a very natural taro flavour! There were also bits of taro in the milk which added to the richness of its taro flavour! Literally a dessert in a drink. 珍珠帶有芋頭香,煙靭有咬口又唔會有一嚿粉嘅感覺,另外仲有芋頭蓉,好似一杯甜品😋🥤蘭香玉露青 Magnolia Sijiqing HKD 23I love a cool refreshing cup of tea after a solid meal. This was recommended by the stuff a

I love a cool refreshing cup of tea after a solid meal. This was recommended by the stuff and I quite enjoyed it with its slightly bitter aftertaste! 清新帶點苦澀味,好消暑👍🏻
用餐優惠
試食活動
2021-05-10 160 瀏覽
近年台灣珍珠奶茶係香港橫行,台式飲品舖開到成行成市,總有一間開係附近。今日係紅磡探朋友,行過見到呢間門面都幾四正嘅芙蓉同源,就一於買杯野食解一解渴,點知迎來大驚喜!。。🔘 芋香珍珠奶露 | $35評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢杯芋香珍珠奶露係佢哋嘅招牌飲品兼銷售磅第一位。奶香味好重,有濃濃嘅芋頭香味。芋奶內仲有好多芋泥,而每一啖都芋頭粒同珍珠,而正正因為有多種材料係入面令到口感細滑得嚟又有咬口,非常好食!。。🔘 紫米芋頭燒 | $25評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 朋友本身冇乜諗法,只係想飲杯熱野,就求其揀左杯紫米芋頭燒,而呢杯飲品為我哋帶來好大驚喜!紫米煮到好軟綿綿,加入左芋泥令成杯野飲好有食緊糖水嘅感覺。而且由於熱飲同紫米嘅關係,每一啖都好清新同健康。呢杯紫米芋頭燒真係值得一讚呀!。。🔻凍飲足料,熱飲出色🔻台灣過江龍🔻比較接近黃埔站架!推介指數: ⭐⭐⭐⭐

🔘 芋香珍珠奶露 | $35
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

。🔘 紫米芋頭燒 | $25
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔻凍飲足料,熱飲出色
🔻台灣過江龍
🔻比較接近黃埔站架!
推介指數: ⭐⭐⭐⭐
  • 芋香珍珠奶露
  • 紫米芋頭燒
2021-05-03 175 瀏覽
位於紅磡雞蛋仔隔離鋪嘅台式手搖飲品,來自於高雄市,目前香港得一間分店。芋香珍珠奶露因大受歡迎而令店舖打響名堂。👓芋香綠奶茶 M$28 L$32我用咗半價學生優惠$16有杯大😳見成日都做唔同周年慶祝/節日/快閃優惠活動!芋香珍珠奶露係店舖招牌,但嗰日唔想食珍珠於是叫咗個類似差唔多嘅芋香綠奶茶,點知...😳飲落好淡似奶水,咁的確有可能因為叫咗微糖,但而家係帶點甜味又有少少芋頭味嘅水,好複雜。主要係唔夠多芋泥而且唔夠香芋頭味,嗱聲稱採用台灣屏東小農契作芋頭😳然後茶底又唔夠香,比較水。個名同天仁一樣係芋香奶綠,但人哋好味好多,茶底堅好飲;然後迷客夏的話佢個大甲芋頭超香口;但依個茶底芋頭都搞唔掂,係奶水😂評分:5/10

👓芋香綠奶茶 M$28 L$32
評分:5/10
2021-05-03 125 瀏覽
芙蓉同源之前一直比呢個名嘅故事吸引住原來係為咗紀念外公外婆而得來🧡🧡太暖心佢呢到主打芋頭 芋頭控一定要試連珍珠都系芋頭味 老公叫左芋香珍珠奶露 滿滿芋香 珍珠又唔會硬身又唔痴牙 每一啖都有芋頭肉唔怪得知係top1我呢個奶蓋人梗係飲烏龍茶奶蓋 奶蓋比多啲比多啲🥳🥳🥳🥳店員仲會好好根據妳喜好而介紹俾你 甜度同冰都系自由配搭依家唔方便喺條街度飲最好嘅係會提供埋袋比我地咁就方便晒唔使手坅住💓飲完去買隔離買芒果pancake就fit晒😛
芙蓉同源之前一直比呢個名嘅故事吸引住
原來係為咗紀念外公外婆而得來🧡🧡
太暖心

我呢個奶蓋人梗係飲烏龍茶奶蓋 奶蓋比多啲比多啲🥳🥳🥳🥳
店員仲會好好根據妳喜好而介紹俾你 甜度同冰都系自由配搭

飲完去買隔離買芒果pancake就fit晒😛
💜芋香珍珠奶露有別於坊間比較常見的芋泥牛奶飲品,這杯手搖飲品比較偏重椰奶香味,口感獨特🌟,想不到也是一個創新而有有驚喜的配搭😌。芋泥平均分散並掛在杯內,杯內的🟣粉紫色珍珠十分吸晴🤩,不但充滿芋香味,而且份量十足,唯獨珍珠中心部分有點偏硬,整體層次豐富,不錯👍🏼。
💜芋香珍珠奶露

2021-05-02 49 瀏覽
位於紅磡最近香港天氣好熱未到夏天已經好熱特別好需要解渴嘅飲品點左兩杯超級好飲記得叫服務員少甜 因為健康啲第一杯就係芋頭奶綠好好飲,如果鍾意嘅話可以點加珍珠,唔會太甜好好飲佢哋嘅芋頭亦都好好吃仲有佢哋嘅柚子水果茶,推薦大家買來飲佢哋嘅價錢大約係$30,但係分量十足絕對係值得呢個價錢的。如果附近住喺九龍區嘅朋友可以飲,同埋佢哋嘅服務員都好好唔需要特別排長隊所以都推薦!!!大家。唔使排咁耐隊都慳返好多時間㗎
位於紅磡
最近香港天氣好熱未到夏天已經好熱
特別好需要解渴嘅飲品
點左兩杯超級好飲
記得叫服務員少甜 因為健康啲
仲有佢哋嘅柚子水果茶,推薦大家買來飲
2021-04-28 93 瀏覽
夏日炎炎整返杯手搖飲品,有如沙漠中嘅一片綠洲😆嚟到紅磡嘅芙蓉同源,舖頭細細嘅佢原來係台灣過江龍☺️• 柚柚蜂蜜青 $32係咁熱嘅天氣我通常會揀返啲清爽解渴嘅飲品,果茶一向都係我嘅首選🧡拎上手見到好多好多西柚肉浮係面,雖然開頭唔係好飲到,不過飲到中段就開始感受到佢豐富嘅口感,成口嘅西柚肉再咬爆佢地嗰種feel好正,酸酸甜甜都好刺激到食慾😙• 橙香檸檬蜜 $28檸蜜就成日飲,依杯就加埋橙係入面,橙同檸檬本身都係fd底,飲落當然好夾啦,透心涼咁好消暑🥰⭐️不過都留意番依度嘅飲品係偏甜嘅,唔係螞蟻人嘅話,揀返半糖/微糖就perfect喇!

• 柚柚蜂蜜青 $32

• 橙香檸檬蜜 $28

📍台灣過江龍茶飲店‼️· 有點失望的芋泥奶🤧 -- 芙蓉同源💫🍼==========================Bookmark咗呢間茶飲店有一段時間,前排去開黃埔食嘢終於可以順便去埋~不過就唔係特別好飲:(------------------------------⭐️芋香珍珠雪露 ($35)椰奶味幾香濃,而且唔會太甜👍珍珠呈粉紫色,口感煙韌有微微芋香💕但芋泥份量唔算多,幾啖就無晒,令整杯質感唔夠濃厚🤧飲飲下就覺得似一杯普通椰奶~------------------------------賣相:7/10味道:6.8/10性價比:6.5/10回頭度:5/10------------------------------店舖資料名稱:芙蓉同源地址:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖前往方法:黃埔站B出口
==========================
⭐️芋香珍珠雪露 ($35)

賣相:7/10
名稱:芙蓉同源
地址:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
前往方法:黃埔站B出口
2021-04-04 153 瀏覽
已經唔係第一次去呢一間其實真係好唔錯位於紅磡亦都非常方便搵得到佢哋嘅價錢適中亦都份量比較大仲有佢哋嘅選擇都幾多的服務員又係好好嘅服務好好招呼好好人的我我哋帶咗甜酸橙冰配上檸檬酸酸甜甜非常開胃亦都好好飲仲有嗌咗左一杯熱飲杏仁茶全部都係即叫即整仲可以俾人加冰少甜添比較健康的亦都適合唔同人飲用㗎份量好多所以都幾推薦大家嚟買最近天氣有時好熱行吓解真係覺得好唔舒服同頭暈如果去開紅磡嘅話可以方便買來飲超級方便
仲有佢哋嘅選擇都幾多的服務員又係好好嘅服務
最近天氣有時好熱行吓解真係覺得好唔舒服同頭暈
如果去開紅磡嘅話可以方便買來飲
超級方便
2021-04-04 106 瀏覽
天氣咁熱,真係要買杯消暑嘅飲品飲吓!芙蓉同源喺一間有啲特色嘅茶飲店,佢有唔少飲品都有養生嘅功效,有啲飲品仲有啲好特別好得意嘅名。頭先買咗一杯「 舉頭望明月 」! 呢杯飲品入面係有芒果雪糕、柚子果肉、橙果肉、少少奶。味道有啲似楊枝甘露,酸酸甜甜,好清新開胃,飲落都好有口感,好多果肉咬下咬下另外一杯叫咗紫米四季奶茶,飲落有啲似紫米露,幾香,又唔會好甜;個奶茶底都幾香,有茶味但係唔會苦澀!呢杯飲品都幾足料,飲完都有啲飽嘅感覺!下次想試吓芋香或者燒仙草嘅飲品,搵吓台灣嘅味道
天氣咁熱,真係要買杯消暑嘅飲品飲吓!

下次想試吓芋香或者燒仙草嘅飲品,搵吓台灣嘅味道

2021-04-04
2021-03-17 206 瀏覽
黑金燒仙草 暖心價$25(熱)Furong grass gelly with hand made taro and pearls 燒仙草係台灣嘅地道飲料😍 呢款飲品好特別因為凍嘅時候就會凝固, 熱嘅時候會變返liquid!  燒仙草有花生,芋頭蓉,珍珠同蜜糖!  珍珠煙韌彈牙, 蜂蜜味都幾濃郁,但飲落去唔會過甜, 味道剛剛好! 店員好好人,知道咗我平時會選擇少甜的飲品,就建議了走黑糖😄店員非常貼心🥰, 給了匙羹方便進食, 還提醒我飲品如果凍了可以叮返熱👍🏻👍🏻👍🏻而家喺芙蓉同源香港粉絲專頁按讚,同分享到個人社交平台動態頁面, 即可享受九折優惠! 真係好抵飲架!!! 😍店舖下星期連續七日都會有優惠添!
黑金燒仙草 暖心價$25(熱)
店舖下星期連續七日都會有優惠添!

2021-03-15 123 瀏覽
剛好做完嘢, 路過芙蓉同源, 其實從以前開始已經知道有這一間手搖飲店, 而碰巧正值下午時段, 就想著試一次當作下午茶。叫了餐牌上排行第一的芋香珍珠奶露, 在員工的推薦下叫了半糖。珍珠除了顏色比較特別(紫色)之外都幾煙韌,但有少少可惜的是其本身沒太大的芋香味。半糖之後的奶露甜度適中, 配上口味較淡嘅芋香珍珠, 反而不錯。性價比上, 芋香珍珠奶露價錢是$35(M size) ,對比附近其他嘅手搖飲店(例如:歇x亭&清x)尚可, 值得一試。
2021-03-15
  • 芋香珍珠奶露
放假去左紅磡行街,口渴想買野飲,咁岩見到呢間芙蓉同源~餐牌選擇甚多,有齊珍珠、仙草、杏仁茶等,仲有十大推介排行榜。芋香珍珠奶露推介龍虎榜第一位,芋香珍珠有驚喜!煙韌彈牙之餘仲有香濃芋頭香,飲落每啖仲有芋頭蓉,夠哂足料,飽肚感十足!蘋果冰醋今日食得太飽,食到滯滯地,飲返杯蘋果醋解膩消脂就岩哂~蘋果冰醋酸酸甜甜好易入口,口感清爽,甜度剛好,好FRESH!
放假去左紅磡行街,
口渴想買野飲,
咁岩見到呢間芙蓉同源~

餐牌選擇甚多,
有齊珍珠、仙草、杏仁茶等,
仲有十大推介排行榜。

芋香珍珠奶露
推介龍虎榜第一位,
芋香珍珠有驚喜!
煙韌彈牙之餘仲有香濃芋頭香,
飲落每啖仲有芋頭蓉,
夠哂足料,飽肚感十足!

蘋果冰醋
今日食得太飽,食到滯滯地,
飲返杯蘋果醋解膩消脂就岩哂~
蘋果冰醋酸酸甜甜好易入口,
口感清爽,甜度剛好,好FRESH!

2021-03-13
下午茶