2021-01-05 83 瀏覽
到咗新一年,仍然係未有得飛,唯有take my drink away,掃吓街扮去咗台灣夜市囉!有間似乎開咗冇耐,雖然地方好似幾低調,但大胃相信會一飲驚人胃民試飲咗呢杯honey茶覺得好唔錯,烏龍同蜜糖配搭得好好天氣凍凍地仲可以揀微冰𠻹,唔想咁甜都可以down聲㗎至於店員推介嘅黑金,大胃覺得好特別原來係燒熔咗嘅仙草,睇落黑瞇鼆好唔吸引,咁你就錯喇放膽一試,雖然係有啲結,但好好飲㗎,仲有好多珍珠同花生等嘅餡料就算未有得飛,都希望香港嘅夜市會有返啲起色先啦

蜂蜜喚烏龍

胃民試飲咗呢杯honey茶覺得好唔錯,烏龍同蜜糖配搭得好好

天氣凍凍地仲可以揀微冰𠻹,唔想咁甜都可以down聲㗎

黑金燒仙草

至於店員推介嘅黑金,大胃覺得好特別

原來係燒熔咗嘅仙草,睇落黑瞇鼆好唔吸引,咁你就錯喇

就算未有得飛,都希望香港嘅夜市會有返啲起色先啦
2021-01-04
8 分鐘 (外賣自取)
蜂蜜喚烏龍
黑金燒仙草
2021-01-04 69 瀏覽
之前已經介紹過呢間台灣開過黎嘅台式飲品店🤩之前飲開都係黑糖珍珠奶茶,今次就試咗佢嘅招牌飲品🥰芋香珍珠奶露($35)呢杯係店鋪嘅招牌🥳店鋪用左明治鮮奶,飲落比一般牛奶更加香濃順滑🥰而且幾乎每一啖都飲到芋頭粒🤩飲品仲加入左芋泥,如果再多啲會更加好!珍珠口感煙韌Q彈,仲要紫色架💜不過芋頭味可以再出啲仲好!因為本身芋頭已經甜甜地,小編建議可以嗌半糖😚 鍾意芋頭嘅朋友可以試下🥳見到鋪頭仲有好多唔同嘅學生優惠比幾間中學同埋Poly學生,經過可以試下😆 OpenRice仲有好多唔同優惠,有啲直程68折添🤩-芙蓉同源 (紅磡)📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10

芋香珍珠奶露($35)

芙蓉同源 (紅磡)
📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-01-04 50 瀏覽
芋香珍珠奶露 ($35)是「芙蓉同源」的招牌特飲,必試。芋泥綿密鬆軟,同時帶少少顆粒感。粉紫色的自家製芋香珍珠煙韌彈牙,為飲品增添口感。鮮奶充滿芋頭的香氣,選擇無糖或微糖可以令芋頭味道更鮮明突出,建議大家試試看。小笠原抹茶鮮奶 ($28) 同樣是「芙蓉同源」的推薦特飲,嚴選日本小笠原抹茶搭配濃厚鮮奶,呈現「日式成熟韻味」。抹茶鮮奶味道清新,散發抹茶芳香。翠綠的抹茶和乳白的牛奶形成療癒的漸變層,非常吸引。抹茶和牛奶融合得不錯,整體口感幼滑,無粉粒感。

2021-01-02 38 瀏覽
紅磡既芙蓉同源店舖細細,但飲品質素認真唔錯,推薦大家去一試😋行過店舖見到好多人幫襯就去望望,見價錢都好抵,就同fd一人買左杯飲下,好好味,下次會再幫襯啊🥰小明為食餐單: 紫米芋頭燒🥤 $35依家天氣咁凍叫番個熱食甜品就最啱😘紫米芋頭燒可以轉做熱飲,入面有軟棉棉既黑糯米,入口好香吸收左芋香味,飲落香芋味好濃郁🥰舉頭望明月🥤 $35酸酸甜甜既飲品好好飲😋有粒粒柚肉橙肉係芒果汁雪糕入面,再加左牛奶,好香滑但又唔會膩🥰

小明為食餐單:
紫米芋頭燒🥤 $35

舉頭望明月🥤 $35

外賣自取
  • 紫米芋頭燒
2021-01-01 39 瀏覽
上foodpanda order既,叫左9杯,打黎話無曬紅茶底,大部分奶茶都轉左烏龍茶。其中有黑糖珍珠鮮奶,完成係無黑糖味。段估鮮奶無得賴個茶底,好似飲緊加左大量白糖既鮮奶咁珍珠奶茶無茶味。有杯係奶茶走左甜,個味係飲緊水咁既味。咁既價錢,貢茶好飲好多。賣30蚊一杯除左個珍珠係幾煙韌,其他都好差下。唔係一個人咁講,大家一致認為5星的話只值2星。今日禁返上黎OpenRice 見到咁多好評真係黑人問號係點做到?
珍珠奶茶無茶味。有杯係奶茶走左甜,個味係飲緊水咁既味。
2020-12-31
除夕
2020-12-15 127 瀏覽
經過開紅磡果邊探朋友,又好想飲珍珠奶茶既手搖杯既飲品,就上OpenRice search下附近邊度有,就發現呢間#芙蓉同源 仲要有優惠劵😱好抵🤩😍本來原價要$35,依家先$28杯,八折優惠,最平果杯先$16😱🤗唔買真係對唔住自己😂🙈我見到個牌寫住「強烈推薦」呢四隻字,就二話不說就呢杯芋香奶露啦😆🌟芋香珍珠奶露 $35🌟果然係無令我失望,平時都係飲最基本既珍珠奶茶多,好少飲以外既手搖杯飲品,今次呢杯真係有驚喜,連裡面既珍珠都係用香芋做,仲有粒粒現成既新鮮芋頭,本身怕甜既關係就走甜,個人認為味道剛剛好,因為本身珍珠都有輕微甜味👍🏻其實除咗佢哋既鎮店之寶之外,其他果幾款都想試,要趁住仲有優惠劵要嚟買多幾款試下先得,加上好鐘意飲天然無額外添加其他化學成份既飲品🤗😋

🌟芋香珍珠奶露 $35🌟

• 芋香珍珠奶露
黃埔一向多小店美食 基本上由黃埔B出口行去何文田方向 好難忍到手唔買任何野飲野食😣今日就敗左俾呢間芙蓉同源~台灣過江龍店主一嚟就介紹咗兩杯嘢飲。第一杯🥤係同我心水一樣嘅排行第一嘅芋香珍珠奶露。第二杯🥤叫做舉頭望明月,我姪女聽到芒果雪糕就揀呢個。等5分鐘左右就有得飲啦!芋香珍珠奶露雖然實物冇相片咁粉紫咁夢幻,不過飲落去入邊真材實料,有一粒粒嘅芋頭同紫色珍珠響底都好靚😍配上鮮奶,不自覺地就慢慢啜左大半杯!舉頭望明月🌝呢個名真係夠哂特別 入面有椰奶 柳橙 柚同芒果味雪糕 有果香亦有椰奶嘅香味 酸中帶點甜 又有粒粒果肉口感同綿綿嘅雪糕做底 估唔到一杯野飲可以做到咁多層次出嚟 我侄女已經係到「低頭飲哂佢」🤣⚠️ 記得撈匀先好飲呀⚠️ 朋友之前話招牌芋香珍珠奶露太晏會賣哂㗎 想飲嘅早啲去啦

⚠️ 記得撈匀先好飲呀
2020-12-05 97 瀏覽
我係一個珍珠控和香芋控,只要俾我見到有呢兩樣野我都會買黎食或飲。呢間台式飲品店我一睇餐牌已經非常吸引我了。我叫左一杯黑金燒仙草和一杯芋香珍珠奶露。天氣涼涼地,最好就飲邊熱既飲品,黑金燒飽草係一個熱既甜品,入面用料好豐富,有自製燒仙草、手工芋頭泥、花生粒和黑糖珍珠,口感非常豐富,芋頭泥好香滑,珍珠煙韌,一杯已經有齊我鍾意既野,正。另一杯又係有芋頭和珍珠的,有好香濃既芋頭味,而且仲飲到粒粒既芋頭粒,感覺好真材實料,好飲。
2020-12-01 64 瀏覽
紅磡有數間手搖飲品店舖,我最鐘情的是位於寶其利街的芙蓉同源,店鋪常常推出優惠,價格親民,用料足,成為我最常去的原因。今天本身想飲紅茶,但見到有新推出的食品又想試試,於是吃了「黑金燒仙草」,朋友飲的是黑糖珍珠奶茶🧋黑金燒仙草(熱)平時食/飲用的仙草都是固體,這次是液體,加上峰蜜的甜味很滋味,熱甜品在這個寒冷時刻超正朋友的黑糖珍珠奶茶我也嘗了數口,茶底不苦澀,甜蜜的黑糖令人忍不住係咁飲,珍珠量多,煮的時間也剛剛好,吃起來帶點煙靭鋪頭飲料選擇頗多,隨著愈來愈寒冷,下次可以試試他們的熱飲

鋪頭飲料選擇頗多,隨著愈來愈寒冷,下次可以試試他們的熱飲
2020-11-12 121 瀏覽
⭐️ 芙蓉同源 (紅磡)⭐️ 小妹喺紅磡成日都搵嘢食,尋晚放工時試咗一間台式嘅飲品,價錢都幾優惠,味道都唔錯!大家行過都可以試吓!佢係喺好出名嗰間舊式雞蛋仔隔離㗎咋!🙆🏻‍♀️⭐️紫米芋頭燒 $25⭐️小妹今次叫咗少冰微甜,小妹覺得杯野好足料,有紫米、芋頭蓉,飲落都好飽肚💃🏻紫米亦都好有咬口!味道唔錯!👅⭐️蜂蜜喚烏龍 $25⭐️好清甜,淡淡嘅蜂蜜味,加上烏龍絕對係絕配呀!🕋環境指數:-😋美味指數:7.5/10幾好飲😋👩🏻‍🌾服務指數:8/10不錯!🤑抵食指數:8/10 吾貴呀!🙋🏻‍♀️推介指數:7/10 行過可以試下📍地址:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
⭐️ 芙蓉同源 (紅磡)⭐️

⭐️紫米芋頭燒 $25⭐️

⭐️蜂蜜喚烏龍 $25⭐️
好清甜,淡淡嘅蜂蜜味,加上烏龍絕對係絕配呀!

🕋環境指數:

🙋🏻‍♀️推介指數:7/10
行過可以試下

📍地址:紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
2020-11-09 102 瀏覽
買咗古早味蛋糕,經過見到有新開台式飲品梗係買埋飲咗下午茶完美。終於唔再係珍珠奶茶, 有純茶以及加奶系列。最後我揀咗:-舉頭望明月-蘭香玉露青兩款都係店舖推介有加星星本來都係諗住問吓舉頭望明月係咩,點知聽到有芒果食到就即刻決定咗其實入面有芒果雪糕,西柚,橙,牛奶,系似楊枝甘露然後蘭香玉露清,清而不澀,十分醒神。開學優惠跟住珍珠系列加量不用加錢。然後而家見到OpenRice有額外優惠,不同產品有不同折扣。。。

終於唔再係珍珠奶茶, 有純茶以及加奶系列。

最後我揀咗:
-舉頭望明月
-蘭香玉露青

兩款都係店舖推介有加星星

其實入面有芒果雪糕,西柚,橙,牛奶,系似楊枝甘露

然後蘭香玉露清,清而不澀,十分醒神。

開學優惠跟住珍珠系列加量不用加錢。
2020-11-06 81 瀏覽
呢家冇得去台灣旅行唯有叫台式飲品啦由台南到香港開舖真係唔容易😌👍而且聽老闆娘講佢哋嘅材料都係由台灣運過嚟,令我對食物更加有信心🥳🥳而且佢哋有一個分別溫度表同甜度表,好細心喔芋香珍珠奶露- 好香芋頭味而且珍珠係用宇香好有咬口而且好啱呢個天氣涼涼地由於自己唔想飲咁甜所以要8分糖,味道啱啱好喔蜂蜜烏龍-令我最喜出望外嘅係蜂蜜同烏龍佢哋兩個都唔會一個味突出,好平均係我飲過咁多間裏面最好飲嘅一間同埋佢哋都好Nice佢哋都會好鍾意同你傾偈🥰❤️你哋加油我下次會再過嚟飲其他種類既飲品
呢家冇得去台灣旅行唯有叫台式飲品啦

而且佢哋有一個分別溫度表同甜度表,好細心喔

由於自己唔想飲咁甜所以要8分糖,味道啱啱好喔

蜂蜜烏龍
2020-11-02
2020-11-03 80 瀏覽
芙蓉同源由台灣開到嚟香港,朋友話佢哋用料全部都係台灣直送香港,夠晒正宗,聽咗咁耐今日終於有機會試試喇😍.🥤芋香珍珠奶露 $35呢杯正呀!第一啖入口已經散發陣陣芋香,飲落仲有粒粒芋頭茸,口感香濃幼滑,果然真材實料😍加上紫色嘅珍珠超級靚,芋頭控必試!.🥤野梅歸綠 $23喺台灣飲過酸梅綠茶一直念念不忘,酸酸甜甜,又解膩,啱晒一邊掃街一邊飲,估唔到喺香港都再飲返呢種味道,杯入面放咗粒話梅,越飲越好味,朋友都話正呀!.另外佢哋仲有熱飲㗎,見到海報都覺得杏仁茶好吸引,下次要再返嚟試埋杏仁茶🤤🤤.🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹芙蓉同源紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥤芋香珍珠奶露 $35

紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
外賣自取
2020-11-02 48 瀏覽
紅磡多野食就好多人知,今日去寶其利街附近又口渴,去飲左間幾好飲的手搖飲料店,紀錄一下先黑糖珍珠鮮奶(M) $30 正常糖 正常冰用上鮮奶而非奶精;黑糖又健康啲,呢杯野岩哂我啊😊入口濃厚又順滑,今次無叫奶茶因為夜深怕睡不著,飲左黑糖鮮奶應該可以安眠🥰芋香珍珠奶露(M) 微糖 正常冰聽講係呢到的招牌飲品,咁我當然都試一試啦!無令我失望啊微糖都好好飲!仲食到粒粒紫米,飲過返尋味~會介紹Friends黎呢到買黑糖鮮奶飲~

黑糖珍珠鮮奶(M) $30 正常糖 正常冰

芋香珍珠奶露(M) 微糖 正常冰

會介紹Friends黎呢到買黑糖鮮奶飲~

2020-11-02
2020-10-27 58 瀏覽
我覺得係紅磡區最好飲嘅台式飲品我飲過幾次呢間小店,每一次都覺得好飲我好喜歡佢個芋香珍珠奶露其他飲品店飲唔番呢隻味,佢嘅珍珠都好特別呢!而且食落都有芋頭粒粒食,好豐富
我覺得係紅磡區最好飲嘅台式飲品
我飲過幾次呢間小店,每一次都覺得好飲

我好喜歡佢個芋香珍珠奶露
其他飲品店飲唔番呢隻味,佢嘅珍珠都好特別呢!
而且食落都有芋頭粒粒食,好豐富