2021-03-13 93 瀏覽
/ /紅磡台式健康手調飲品今日游車河去開紅磡呢邊,經過見到呢間比佢個鋪頭名吸引住,覺得好特別於是就買左兩杯嘢飲解下渴😝由於我哋食到好飽,所以一杯叫咗fresh d香港好少地方有呢款飲品,另一杯就試紫米紫米四季奶茶🧋紫米超足料,食落好似紫米露咁奶茶飲落唔會好澀,好清香估唔到配埋一齊都幾好飲用紫米代替珍珠,仲可以對身體健康啲添!蘭香玉露青呢杯係綠茶🍵飲落茶濃叫咗少甜,飲落啱啱好,唔會太甜食飽咗飲呢杯真係好解渴仲好fresh‼️‼️
/ /
紅磡台式健康手調飲品
今日游車河去開紅磡呢邊,經過見到呢間
比佢個鋪頭名吸引住,覺得好特別

於是就買左兩杯嘢飲解下渴😝
由於我哋食到好飽,所以一杯叫咗fresh d
香港好少地方有呢款飲品,另一杯就試紫米

紫米四季奶茶🧋
紫米超足料,食落好似紫米露咁
奶茶飲落唔會好澀,好清香
估唔到配埋一齊都幾好飲
用紫米代替珍珠,仲可以對身體健康啲添!

呢杯係綠茶🍵飲落茶濃
叫咗少甜,飲落啱啱好,唔會太甜
食飽咗飲呢杯真係好解渴
仲好fresh‼️‼️
2021-03-09 111 瀏覽
🍴芋香珍珠奶露 (半糖) HKD35飲第一啖已經食到大量芋頭蓉 食食下仲有芋頭粒起度 份量十足 飲左半杯都覺得飽飽地🙈雖然叫左半糖 但仍然偏甜左少少 奶味比較突出 似奶粉嘅味道 濃到蓋過左芋香 上面提到有好多芋頭蓉但都無覺得好重芋頭味 如果佢芋香味多返啲就好啦😶-✾味道覺醒指數: 3.2/5 抵食指數: 3.5/5服務指數: 3.6/5.-芙蓉同源📍地點: 紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖#hkfoodie#廢物女孩食物篇#食玩訓#吃貨#相機食先#假期有乜做#香港好去處#情侶好去處#紅磡#台灣過江龍#茶飲#芋頭控
🍴芋香珍珠奶露 (半糖) HKD35

味道覺醒指數: 3.2/5
抵食指數: 3.5/5
服務指數: 3.6/5.

芙蓉同源
📍地點: 紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖

2021-03-07 63 瀏覽
紅磡區都算出名掃街,掃完街點少得一杯透心涼嘅飲品呢🤤經過見到呢間有香芋味珍珠,覺得好特別,所以決定一試~✨芋香珍珠奶露 - 係店舖no. 1😍珍珠都係香芋味,口感彈牙,芋蓉+奶露估唔到都幾夾,唔會太甜,又可以化解掃完街嘅油膩🤩✨紫米四季奶茶 - 都幾足料,好多紫米,好有咬口。睇個色以為應該冇咩茶味,但原來四季茶香係融入左落d紫米同整杯奶茶,好清香😋全程店員都好nice, 會推介邊d款多人揀,邊d係必試;我揀呢兩款都係推介款,果然冇介紹錯😝
紅磡區都算出名掃街,掃完街點少得一杯透心涼嘅飲品呢🤤

經過見到呢間有香芋味珍珠,覺得好特別,所以決定一試~

2021-03-07 38 瀏覽
天氣開始好凍啦所以帶咗兩杯熱飲本身唔鍾意飲太凍嘅嘢對胃唔好佢哋嘅芋頭燒好好飲暖粒粒仲要係唔係好甜 好健康亦都好適合咩類型嘅人士飲$25 仲要好大杯添仲有熱飲杏仁茶 都係$25 大大杯的位於紅磡亦都非常方便服務人員服務好好亦都好友善仲有唔需要排隊 唔需要等好耐所以如果大家經過紅磡嘅話值得推薦你哋去一去試來買來飲吖佢哋仲有好多款凍飲㗎好值得推薦特別係芋頭珍珠奶茶,係佢哋嘅招牌特飲呀!大家一定要去啦,真係唔錯的吖
天氣開始好凍啦
仲有熱飲杏仁茶 都係$25 大大杯的
位於紅磡亦都非常方便
服務人員服務好好亦都好友善
試來買來飲吖

大家一定要去啦,真係唔錯的吖
2021-03-05 51 瀏覽
-🔸野梅歸綠 $23🔸黑糖珍珠鮮奶 $30-間唔中都會口痕想飲吓手搖,呢間芙蓉同源都係一個唔錯嘅台式飲品選擇,除咗珍珠系列之外,仲有唔同嘅茶飲,選擇都幾多元化呢。野梅鮮綠就好啱我口味喇,酸酸甜甜嘅梅子加綠茶,甜度減半更健康同清爽,飲完仲有粒大青梅可以食呢!另外試埋朋友叫嘅黑糖珍珠鮮奶,係芙蓉推介第三位呢!少少甘甜嘅黑糖配搭幼滑嘅鮮奶,仲有咬落非常煙韌嘅黑珍珠,增加飽肚感,飲完一杯當下午茶都好不錯呢!
🔸野梅歸綠 $23
🔸黑糖珍珠鮮奶 $30

2021-03-05 31 瀏覽
紅磡都好近下雖然平時少黎開早兩日同朋友黎到呢間茶飲店雖然鋪細細一個職員店員都好效率同親切款款都想飲直接叫店員幫手推介佢都好耐心,有時候唔好急啦一對手多幾個客人時體諒下手快時部機都要時間既最後點左芋香奶露同埋紫米奶茶兩款都係推介黎架當然我飲左覺得其他應該都幾好味我特別喜歡杯紫米因為好有咬感要飲緊飲100%完美 不增不減😆住附近既朋友可以搵下佢而且覺得紅磡都唔少餐廳食埋野再飲返杯咁就更完美#有無紫米控啊喂
紅磡都好近下
雖然平時少黎開
早兩日同朋友黎到呢間茶飲店
雖然鋪細細一個職員
店員都好效率同親切
款款都想飲直接叫店員幫手推介
佢都好耐心,有時候唔好急啦
一對手多幾個客人時體諒下

#有無紫米控啊喂

• 芙蓉仙凍奶茶
  • 紫米芋頭燒
2021-02-27 68 瀏覽
今日去咗黃埔探舊朋友,佢本身話請我食飯飲嘢,仲以為佢帶我飲酒,原來係去佢屋企附近呢間芙蓉同源。啱嘅,我地都老唔好成日飲酒。芋香珍珠奶露 ($35)平時好少試呢啲飲品,但係我中意食芋頭同埋朋友極力推薦。呢杯有好多珍珠,最勁係啲珍珠係紫色嘅芋頭珍珠。啲奶加埋啲芋頭,飲落勁甘香。珍珠好煙靭,口感豐富。紫米芋頭燒 ($35)佢話食飯係指呢到嘅紫米,笑左笑埋右。但係都唔嬲得佢,因為都幾好飲。我咁大個人都未試過!飲落都有啲似紫米露,加埋芋頭更加正!

芋香珍珠奶露 ($35)

紫米芋頭燒 ($35)
2021-02-20 88 瀏覽
夜深時分 口癮想飲返杯手調🥤🧋就見到呢間小店 地理位置優越 好易就見到😽種類分為6款 好多款呀 選擇困難症舉手🙋🏼因此 嗌左芙蓉推介💕排行榜既第一、二位🙈第一位:芋香珍珠奶露 $35此飲品當選為強力推薦🤩當之無愧🙌🏻入面有芋頭碎 陣陣芋香味 非常香濃😍鮮奶軟滑鮮甜 珍珠好煙韌 好夾👏🏻第二位:蘭香玉露背 $23濃濃的茶味🍵好香純🤤會飲得岀 茶味好清!好解渴!🥰 甜度方面可以自選 而我簡左正常呢杯飲品個甜 唔係死甜個隻 唔覺飲到糖水味而係茶既甜味😚 茶控必試🤪
夜深時分 口癮想飲返杯手調🥤🧋
就見到呢間小店 地理位置優越 好易就見到😽

種類分為6款 好多款呀 選擇困難症舉手🙋🏼
因此 嗌左芙蓉推介💕排行榜既第一、二位🙈

第一位:芋香珍珠奶露 $35
此飲品當選為強力推薦🤩當之無愧🙌🏻
入面有芋頭碎 陣陣芋香味 非常香濃😍
鮮奶軟滑鮮甜 珍珠好煙韌 好夾👏🏻

第二位:蘭香玉露背 $23
而係茶既甜味😚 茶控必試🤪

2021-02-10 100 瀏覽
台灣四季青+仙草凍 (L size) ($23+4)食飽就想飲嘢 但又唔想飲珍珠奶茶喎😛之後咁岩喺度見到呢間嗌咗個台灣四季青 再加仙草凍($4)解下膩先 茶底好濃郁一開頭就係茶嘅甘同濃味🍵之後就係仙草凍嘅微甜呢種變化好鍾意 好似人生咁甘甘甜甜😉
台灣四季青+仙草凍 (L size) ($23+4)
食飽就想飲嘢 但又唔想飲珍珠奶茶喎😛
之後咁岩喺度見到呢間

嗌咗個台灣四季青 再加仙草凍($4)
解下膩先
茶底好濃郁
一開頭就係茶嘅甘同濃味🍵
之後就係仙草凍嘅微甜
呢種變化好鍾意
好似人生咁甘甘甜甜😉
2021-02-10 98 瀏覽
如果可以話一種無退過潮流嘅爆紅飲食,相信台式飲品當之無愧,由👦🏻中學到出到黎做嘢都好多年,茶飲店嘅數量同名字簡直幾何級上升,今次呢間係咁岩經過見到未試過又幾吸引,於是乎就買咗黎飲🥰叫左蘭香玉露青同芋香珍珠奶露,蘭香玉露青聽店員講有蘭花香,同埋建議無糖,一入口就好香嘅花香味同淡淡嘅茶味;而芋香珍珠奶露就係👦🏻最愛嘅芋頭鮮奶加珍珠,撈埋芋泥嘅鮮奶再加紫色嘅珍珠賣相好吸引🤤呢間茶飲店仲有好多唔同嘅選擇,下次經過都去試吓其他茶飲先🥰評分:7.5 / 10

呢間茶飲店仲有好多唔同嘅選擇,下次經過都去試吓其他茶飲先🥰

評分:7.5 / 10
芋香珍珠奶露
2021-02-06
下午茶
芋香珍珠奶露
2021-02-07 83 瀏覽
從前只要坐一小時的飛機便能到達台灣..現在一年過去還被困於香港..🥺掛念台灣只能靠台灣的味道來滿足出國的心情..剛好與家人來紅磡觀音廟還神時遇見由台灣遠到而來的芙蓉同源當然要買來滿足滿足一番...😍芋香綠奶茶$28滿滿芋泥搭配濃純鮮牛奶..清爽綠茶的組合..每一口既能吃到厚實芋泥塊.. 超濃郁口感實在太罪惡了..微甜的芋香綠奶茶不會太甜..健康得來..卡路里還不高..👍🏻每口都充滿了鮮味十足..令人沁心暢快😍橙香檸檬蜜$28 微微的檸檬酸味配上茶香..加上香橙的甜香.. 充滿清新香氣..果香味還帶點蜂蜜甜味非常美味..清爽可口.

芋香綠奶茶

芋香綠奶茶$28
橙香檸檬蜜

橙香檸檬蜜$28
芋香綠奶茶
橙香檸檬蜜
2021-02-05 67 瀏覽
受同事影響近排鐘意左飲台式飲品經過以芋頭為主打既芙蓉同源原來係台灣過江龍既誠意小店企係到猶豫左一陣,好多野都好吸引點左佢地招牌既芋香珍珠奶露第一啖已經飲得到佢地足料啖啖芋泥好似有少少沙冰既感覺有d似係食緊甜品既feel芋泥原來係用台灣香芋每日新鮮製作店員建議微甜,又真係岩岩好珍珠好有咬口,仲有芋頭味奶露好滑同平時用粉沖個d真係天淵之別真材實料,而且價錢合理係我近來飲過最高質既台式飲品一定會再番黎幫襯!

受同事影響近排鐘意左飲台式飲品
經過以芋頭為主打既芙蓉同源
原來係台灣過江龍既誠意小店

企係到猶豫左一陣,好多野都好吸引
點左佢地招牌既芋香珍珠奶露
第一啖已經飲得到佢地足料
啖啖芋泥好似有少少沙冰既感覺
有d似係食緊甜品既feel
芋泥原來係用台灣香芋每日新鮮製作
店員建議微甜,又真係岩岩好
珍珠好有咬口,仲有芋頭味
奶露好滑同平時用粉沖個d真係天淵之別
真材實料,而且價錢合理
係我近來飲過最高質既台式飲品
一定會再番黎幫襯!
2021-02-02
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2021-01-20 106 瀏覽
芙蓉同源 FuRong Tea紫米芋頭燒 (暖)($25)呢杯嘢飲暖笠笠, 啱曬而家咁凍嘅天氣,  飲完之後非常暖身! 芋頭燒甜度適中, 加了芋蓉味道非常香滑,,同紫米配搭一流, 真是最佳拍檔!😍😍😍芋香珍珠奶露 ($35)珍珠奶露賣相非常吸引,珍珠不同平常的黑珍珠,係粉紫色嘅😍 而且有大量珍珠,煙煙靭靭,夠晒chewy!😋 珍珠嘅口感好似喳咋,味道特別,有椰香味! 就算微糖都有濃濃嘅芋頭蓉味!啱晒鍾意芋頭嘅我! 😍😋🥰
芙蓉同源 FuRong Tea
紫米芋頭燒 (暖)($25)

芋香珍珠奶露 ($35)
  • 紫米芋頭燒
2021-01-09 142 瀏覽
我真係好少飲手搖飲品,可能上次飲完關係,比我感覺又唔太差。😃😃😃今次我選嘅呢間,我真係諗都冇諗過自己會幫襯嘅,原因係佢比我感覺全部都係奶茶、芝士奶蓋、奶類系列,講真我真係好怕飲呢D,當我同老公諗緊飲乜好時,店員姐姐就問我哋想飲乜,我就好唔怕羞咁諗,我想飲生果系列,佢就介紹我飲舉頭望名月,嘩!個名真係好正,所以就決定試一試佢唧味道啦!🤣🤣🤣@芙蓉同源舉頭望名月用西柚、橙同奶做成,再加上一球芒果雪糕,飲落有D似楊枝甘露,但佢用係奶,唔係椰汁,同埋差咗少少西米,好彩佢唔甜,橙味同西柚好夾,而佢唧芒果雪糕大家唔好諗住可以咁食,因為佢已嗶實咗個蓋,所以要慢慢等個雪糕溶入杯飲品中,但飲落都真係幾好飲,反而我老公鐘意。😚😚😚芙蓉奶茶 + 芋香珍珠(奶烏)奶烏唧意思係奶加烏龍茶,佢唔同港式奶茶咁,茶味咁重,反而奶味會多D,但又會飲到烏龍茶唧味道,而佢唧芋香珍珠真係值得一讚,好香香芋味,又唔會過淋或過硬,我飲咗一啖後,我真係愛不惜手。😍😍😍既然我老公鐘意我果杯,而我又鐘意佢果杯,我哋就交換咗嚟飲啦!講真呀!我老公係唔係鐘意我果杯,我就真係唔知啦!我只知道佢知我鐘意佢果杯,佢一定會比我飲。🥰🥰🥰

@芙蓉同源

舉頭望名月

芙蓉奶茶 + 芋香珍珠(奶烏)

外賣自取
  • 芙蓉奶茶 + 芋香珍珠(奶烏)
2021-01-07 100 瀏覽
我好鍾意飲台式飲品,尤其係珍珠和芋香既飲品,如果係飲品店有呢兩款飲品,我一定會買的。呢間飲品店我已幫襯好多次,最鍾意就係芋香珍珠奶露,每次都必點呢款飲品,佢有好香既香芋味,而且飲落口感香濃順滑,珍珠非常彈牙煙韌,就算整杯飲品放左一段時間,珍珠都依然彈牙,而且唔會黏埋一齊。呢間飲品店既熱紫米芋頭燒都好好飲,呢杯飲品飲落似紫米露,但就有香濃既芋頭味,飲到粒粒既紫米,有咬口。天氣涼涼地,飲呢杯熱飲,真係好正。