ramy2622

ramy2622

ramy2622@hotmail.com
訊息
正顯示第 110 篇(共 240 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 24

喺沙田區有間CP值幾高嘅雞煲牛尾煲火鍋放題,佢就係《二鍋頭》 @hotpot2f 又大又闊落,仲周不時會有唔同嘅新搞作 . 沙田分店獨有午市火鍋放題,而且有90分鐘 或120分鐘火鍋放題可供選擇,港式兩小時任飲任食 . 有惹味雞煲、黑椒豬手煲、秘製火焰牛尾煲、期間限定嘅酸菜魚,差唔多10款嘅火鍋湯底任君選擇。 . 自助區有多款火鍋配料、蔬菜、飲品亦包括有罐裝啤酒同埋雪糕無限量供應 . 我尤其鍾意火焰牛尾煲,一來佢落烈酒點火勁吸睛,二來牛尾超腍勁入味 . 記住食晒呢啲煲先,之後先可以打邊爐 .
MAR 24

終於到我試啦!! 睇谷友介紹知道L1fe cafe老闆前幾個月喺何文田重開餐廳,以前食過幾次L1fe cafe覺得好好味,知道老闆開新餐廳立即bookmark定,終於今個月有朋友生日,就趁呢個機會去試下。 餐廳環境非常好,極開揚又舒服,有好好嘅空間感,而且餐廳冇限時間,可以慢慢同朋友舒服享受聚餐。 食物主打係fusion菜式,比起出面其他餐廳好少見,有特式之餘都好好味。 一行4人預先訂枱,亦預先 “叫雞” 🤣,因雞雞烤燒需時最少 30分鐘。開揚玻璃窗廚房,睇晒廚房運作,最正係睇到隻雞喺個爐度慢燒,勁期待。 另外幾款都...
1 推介
ardywoo
OCT 23

早幾日約個friend食dinner,試咗呢間 2 soon cafe 裝修、環境都係行打卡路線 日頭係 cafe 形式,晚上就變成 bar & restaurant . . 我哋叫咗二人 dinner set ($488) 出餐有少少耐嘅 頭盤:(有齊四款 唔使揀) 伊比利亞火腿忌廉薯餅 西班牙青椒仔 煙三文魚蕃茄牛油果沙律 蒜片欖油大蝦 啲蝦幾新鮮
主食: 明太子忌廉煙肉菠菜大蝦扁意粉 少少辣,幾惹味,唔會太膩 慢煮焦糖豬腩配香烤飯團及烤藕片 甜品: 加錢叫咗自家製西班牙油炸鬼 炸得夠趣,唔會太甜 飲品: 可以叫酒精,不過我哋兩個都唔飲酒,所以要...
SEP 23

“餓媽家姐” 呢間唔係食omakase嘅 而係食burger同腸粉嘅 仲有多款小食、小炒 即叫即整 已經決定下次要試埋 XO醬炒腸粉系列 . . 芝士泡菜安格斯牛堡 ($64) 佢係用黑竹炭包,泡菜係偏辣嘅,夠惹味;安格斯漢堡幾厚身同juicy,份量幾大 . 日系脆芝士春卷 ($39四條) 滿滿嘅芝士,一咬落去就會湧出嚟 . 脆炸魷魚鬚 ($39) 非常爽口彈牙,炸粉夠哂薄,一條接一條,好快食晒成兜 . (見到係一家人一齊經營嘅,爸爸媽媽負責廚房同樓面,同埋見到個小妹妹,相信佢就係”家姐”) .
AUG 23

醒起原來已經好耐冇去Urban Café 旺角店探吓貓店長們 仲要佢哋搬咗新舖去兆萬 面積大咗好多 唔會好似以前咁逼夾 . . 夏威夷薄餅 $98.0 : 即叫即整,大約等咗15分鐘。脆口熱辣辣,pizza批底幾鬆軟,唔會太硬 三重芝士肉醬闊條麵 $98.0 : 新鮮熱辣,份量都幾多,味道調得幾好,係好食嘅 日式忌廉蛋卷配雪糕 $58.0 : 應該係自制嘅,蛋卷皮好薄,同出面現成買到嘅唔同 URBAN CAFE 精選特調咖啡 $38.0 : 每次嚟都係飲佢呢杯 house coffee,啱我口味 . .
MAY 23

到底馬鞍山係咪好似傳說中所講 係美食沙漠呢? 咁啱喺烏溪沙開工 出於好奇心 就試吓喺烏溪沙站連接住嘅迎海薈食lunch 試咗呢一間西餐「CHOWTIME」 見到有啲貓貓logo同掛牆畫 . . 突然好想食羊架 就叫咗炭烤澳洲羊架 ($218) 揀5成熟 羊架有3件 幾嫩滑 羊味重 有少少騷 個醬汁調得幾好 配餐湯加飲品 叫咗熱玉桂風味鮮奶咖啡 (加$12) 非常極之重玉桂糖漿味 飲唔出係咖啡 . . Lunch set 有平有貴 由60到200幾都有 . .
MAY 23

尖沙咀厚福街藍馬商業大廈差唔多成幢都係食肆 約咗個friend試吓【一方堂居酒屋】 我哋比較早食 餐廳唔多人 唔會嘈到傾唔到偈 . . 超多選擇 卷物、寿司、刺身、天婦羅、酒肴、串燒等等 蟹肉蟹膏軍艦 ($52) 蟹味極濃 魚子壽司 ($58) 唔腥,魚味足夠 和牛壽司 ($88) 牛味幾香,不過比較細件 大葱($18) 好清甜 京葱雞肉($30) 雞肉韌咗少少 牛肉蘆筍卷($48) 蘆筍好新鮮 大蝦天婦羅 ($98) 炸粉好薄,一啲都唔油,好食 北海道豚肉炒麵 ($88) 即叫即炒熱辣辣,夠鑊氣 ...
MAY 23

我中學就係喺尖沙咀柯士甸路三角公廁附近嗰間 呢個area由好耐以前開始已經非常多餐廳 最近行過見到【小清邁】呢間泰式外賣小店 就試咗三樣嘢 落咗單大約10分鐘就煮好 非常快手 . . 有好多選擇 炒飯炒粉麵、唔同款式嘅咖喱、海鮮、菜、串燒、小食、甜品、飲品 脆炸春卷 ($68) : 好脆身,有十嚿,抵食 泰式炒飯 ($78) : 份量大,夠鑊氣,炒得乾爽 芒果糯米飯 ($45) : 芒果夠甜,綠色糯米飯係斑蘭味 比較少有,椰漿唔會過甜,啱啱好 . .
MAY 23

行過銅鑼灣見到呢間【永年士多】 坐滿客又有幾個人排隊買外賣 仲有部自助點餐機 同朋友決定試一試佢 . . 原來係快餐類自助模式 先落咗order就自己搵位坐 嘢食整好會叫號碼 再自己出去拎 食完拎返餐盤去回收區 . . 我哋叫咗紫菜、肥牛、麻辣豬耳撈粗麵 小辣夠哂惹味 牛腩、流心蛋、魚皮餃時菜底,有菜底好好呀,啱晒唔想食咁多澱粉質嘅朋友 仲有小食麻辣牛柏葉 加多個腐乳通菜 飲樽仔奶茶 唔怕俾冰溝淡晒,茶味好夠濃,但係甜度就冇得揀 熱咖啡都幾厚同滑
APR 23

去咗黃大仙搵個friend食飯,佢話呢間【嚐館 Cityfresh Bistro】餐廳好抵食。餐廳環境都乾淨又好坐 . . 見佢食物都好多元化,中西合璧,有啲茶餐廳食物又有啲café 食物。 . . 叫咗雞胸凱撒沙律 Chicken Chop Caesar salad ($78),勁多雞!幾嫩滑,唔嚡口;而且勁多菜,新鮮好爽口。 滑蛋雞扒飯 fried scrambled egg and roasted chicken with rice ($73),個蛋煮得好,唔會過火,雞肉同樣嫩滑;碗飯份量多 好夠食。 熱奶茶 茶味濃,幾香滑
Top