餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

2021-06-19 1184 瀏覽
太平山街向來自成一角,小社區內除了聚集咗多間別樹一幟嘅 designer store、boutique 之外,還有不少個性小店,所以每逢周末,都吸引不少區外人到此落腳。這天相約好友到「POHO」尋寶,消磨了大半天,雖然未至於滿載而歸,但亦略有斬獲。行到鬼咁攰,很想找個地方歇息,友人提議嚟呢間主打南洋美食嘅「榮華南洋冰室」吃頓  late lunch。餐廳位於差館上街,門面十分搶眼,牆身髹上一身亮光的藍色外衣,再配以黑底金字招牌,既鮮明又奪目。店內擺設亦令人眼前一亮,綠白相間嘅紙皮石地板、木檯凳、用環保木砌成的水吧,裝潢懷舊,風格帶點南洋的味道,嚟打卡就最適合不過!先細看餐牌,食物滲透東南亞風情,咖央多、香茅豬扒、海南雞飯、泰式沙嗲串燒、秘製咖喱,甚至連南洋全日早餐都有,選擇都幾豐富。我哋點咗海南雞髀飯 ($68) 同 南洋特色常餐 ($58) 各一份,兩客套餐均奉送熱飲,如果想轉凍飲,則須另 +$4。雞肉已去骨,仲要係髀位,入口啖啖肉,皮爽肉嫩,肉味亦非常濃郁,配泰式辣醬及薑油吃,味道有層次。油飯也有水準,顆粒分明,有咬口兼帶微微韌性,鹹淡亦恰到好處。常餐有香茅豬扒、黃薑雞扒、海南雞翼
常餐有香茅豬扒、黃薑雞扒、海南雞翼等可供選擇,揀咗蒜香牛油雞翼配金邊粉,套餐附有炒蛋、火腿、腸仔和牛油多士,如果想轉奶油豬或咖吔多士,則須另 +$5。
牛油雞翼即叫即炸,外皮脆卜卜,入口好重蒜蓉同牛油香,肉質鮮美多汁,夠晒惹味。金邊粉分量亦不欺場,大大碗,滑溜又煙韌。
話晒都係南洋餐廳,一場嚟到,梗係要試埋佢哋嘅咖吔多。見到水吧旁邊放滿了一罐罐香蘭葉咖央醬,想必是咖央多的靈魂。味道果然有層次,咖央醬甜度適中,入口帶陣陣斑蘭香,風味十分正宗。
食完再配番杯凍飲,非常滿足。
2021-06-10 477 瀏覽
最近天氣炎熱,想食返啲東南菜感受吓風味,加上去唔到旅行,硬令人想念,於是朋友就推介了呢間位於上環的東南菜餐廳給我。我點了炭燒黃薑雞扒飯,炭香味相當突出,有種獨特的風格,加上外皮燒得焦香焦香,一咬落去咔一聲,再加上肉中間仍保留了肉汁,兩者相加,相當出色。朋友點的是同樣是雞肉的海南雞飯,雞肉同樣鮮嫩可口,特別要提的是配的黃油飯,黃油飯的雞香相當濃厚,卻不油膩,很好地混合於飯中,值得推介。最後則加點了份蒜香牛油雞翼,雖然油膩味較重,卻相地的蒜香牛油香很好地融合於雞翼中,絕對是蒜香愛好者的最愛。
2021-05-26 550 瀏覽
路過屋企附近的冰室竟然有All day breakfast,價錢又唔貴。於是同朋友一起入去食一個假日午餐。店內的裝修也很骨子,牆上全是明星的祝福語及簽名,看來這間是一間頗出名的餐廳。侍應很Nice細心地給我們選擇座位。朋友選了常餐而我便選了東南亞風味All Day Breakfasts 😋常餐的雞扒金邊粉十分惹味足料,金邊粉煮的恰到好處,爽滑有彈性。加$5轉了一個奶油脆朱包,大大個好低食,滑蛋煮得十分嫩滑。ADB材料都好豐富:有蒜泥牛油雞翼、香茅豬扒、咖央多士、長長脆皮腸、超級滑蛋、薯條、酸青瓜、燒蕃茄。新加坡風味的咖央多士,烘得鬆脆~蒜泥牛油雞翼原來是辛辣的,夠曬刺激。滑蛋及薯條份量足,香茅豬扒十分入味又juicy~和酸青瓜一起吃平衡油膩感連飲品$88十分超值

和酸青瓜一起吃平衡油膩感
連飲品$88十分超值
  • 常餐
2021-05-16 513 瀏覽
由於而家無得去旅行,所以就約朋友係香港搵啲隱世小店黎個美食tour今日第一站就係呢間南洋冰室!個門口好岩打卡呀Tiffany Blue 既顏色影出嚟嘅相特別靚南洋全日早餐成個感覺好有南洋風味因為有我鍾意既㗎央多士豬扒用左南薑調味,係東南亞常用既香料!醬油味香濃而不鹹好入味,豬扒質感好軟腍牛油雞翼亦無令我失望外脆內滑!炸鳳尾蝦中間除左有蝦肉之外,仲有蘿蔔絲食既時候有多重口感!泰式酸辣鳳爪味道酸辣度岩岩好鳳爪質感亦好有彈性唔好睇佢咁細碟,其實份量都幾多㗎!泰式咖啡先要焗5分鐘左右,然後先倒係裝有煉奶既杯內!一壺足足倒滿一杯!咖啡味唔算好濃,相信係因為同煉奶互相融合左,所以咖啡味道唔算好濃

今日第一站就係呢間南洋冰室!個門口好岩打卡呀

Tiffany Blue 既顏色影出嚟嘅相特別靚

南洋全日早餐
成個感覺好有南洋風味

因為有我鍾意既㗎央多士

豬扒用左南薑調味,係東南亞常用既香料!
醬油味香濃而不鹹
好入味,
豬扒質感好軟腍

牛油雞翼亦無令我失望
外脆內滑!
炸鳳尾蝦

中間除左有蝦肉之外,仲有蘿蔔絲

食既時候有多重口感!

泰式酸辣鳳爪
味道酸辣度岩岩好

鳳爪質感亦好有彈性

唔好睇佢咁細碟,其實份量都幾多㗎!
泰式咖啡
先要焗5分鐘左右,然後先倒係裝有煉奶既杯內!

一壺足足倒滿一杯!
咖啡味唔算好濃,相信係因為同煉奶互相融合左,
所以咖啡味道唔算好濃

2021-05-15
2021-05-11 352 瀏覽
這是一間懷舊的南洋餐廳,裝修很特別,有到東南亞一帶的感覺。牆上有很多明星到訪的簽名。我點了鳳爪、燒豬頸肉冬陰功金邊粉、春卷等。最欣賞的是他的冬陰功金邊粉配豬頸肉。冬陰功金邊粉酸酸的,不太辣,但湯很美味,忍不住喝了幾口。另外泰茶也是我的喜愛,它的奶用的事黑白奶及煉奶兩種,配上了泰國的茶葉,滿滿是到了泰國的感覺,也可以療癒一下不能外出旅遊的悲傷。鳳爪和春卷也很美味。泰式咖喱魚蛋配多士也很特別,值得來一試哦。
2021-04-24 725 瀏覽
上環呢邊景點特別多,最近附近都開咗好多新餐廳,呢間榮華南洋冰室,鄰近摩羅街,位於差館上街,呢度幾條街都出名有好多特色嘅油畫,充滿打卡位!餐廳雖然係小店,都採用open kitchen,牆上貼上壁畫和好多明星嘅簽名祝賀圖,睇嚟老細人緣都唔錯😄特色南洋湯粉麵餐✨一口牛粒+五香肉丁金邊粉~牛柳粒粒正方形,火候控制得幾好,口感嫩滑,有少少胡椒味,牛味香濃,我本身鍾意食少少辣,加上肉丁就啱啱好。✨香茅豬扒+漢堡扒金邊粉 ~香茅豬扒大大塊,而且店家好細心,切哂件,食嘅時候都特別方便。湯麵裏仲加上芽菜和洋蔥絲花生粒,湯頭清甜,充滿南洋風味!下午茶時間加$16就可以追加一款小食,CP值高👍鳳尾蝦越式春卷三條~越式春卷係米網紙,外皮脆卜卜,如果隻蝦大隻啲就好了,覺得唔夠喉添😄蒜香牛油雞翼兩隻~必叫,上面舖咗啲蒜蓉,雞翼外皮鹹鹹地,好香口,而且炸得啱啱好,食落有少少咇汁添配埋兩杯飲品青檸梳打、荔枝冰,就夠晒清爽!回頭率99.99%🙌🏻🙌🏻

特色南洋湯粉麵餐
✨一口牛粒+五香肉丁金邊粉
✨香茅豬扒+漢堡扒金邊粉

湯麵裏仲加上芽菜和洋蔥絲花生粒,湯頭清甜,充滿南洋風味!

下午茶時間加$16就可以追加一款小食,CP值高👍
鳳尾蝦越式春卷三條
蒜香牛油雞翼兩隻

配埋兩杯飲品青檸梳打、荔枝冰,就夠晒清爽!

回頭率99.99%🙌🏻🙌🏻
2021-03-30 657 瀏覽
Lunch 去此冰室食飯, 炭燒鷄扒並沒有炭燒味,雞扒冷的兼似隔夜再煮俾客人食, 回公司後感到肚痛不適,第一次去已經覺得好唔掂. 環境擠逼,印象好差, 不會再去食. 有待改善。
2021-03-18 603 瀏覽
同個五、六年冇見面既朋友响上環撞番,咁有緣點都要食個飯,好啦,佢話介紹我去一間餐廳食飯,有少少期待既。一去到,確實係我冇食過既餐廳,仲鬼死咁多人,十二點半都要等一陣先有位,心諗正啦,應該冇死錯人既。坐低左,睇相嗌左個炭燒豬頸肉飯,重申menu張相係好靚仔下㗎。個飯一黎到,有一個字由心而發!乜野黎㗎?!澳門遊客區買既豬肉乾?!黑到咁樣既?!好懷疑自己食緊乜嘢肉。朋友都顯得唔好意思,俾左舊雞扒我。最深深不憤既係佢收71蚊(凍飲價)。上環食飯貴就預左,其實好食唔怕貴,喂大佬,燒鵝價錢,蔗渣味度,個心點都有啲唔舒服,唯有安慰自己,算啦,至在同朋友聚下食下飯見下面姐,岩既!
炭燒豬頸肉飯
2021-03-08
又因工作關係嚟到上環,可以四圍搵食。一直已經知道斜路上面有間冰室,懷舊裝修之餘嘢食不錯,便入去試試。一入到去,個Staff超friendly,幫我搵原位之餘,仲睇吓係咪風口,又噓寒問暖。然後我話想去洗手間,仲幫我開門,睇吓地下有冇濕,先請我入去。估唔到係呢啲懷舊冰室,都有五星級酒店嘅服務食物方面,我叫咗香茅豬扒金邊粉。豬扒調味不錯,充滿香茅味,但略嫌太肥,有一半都係肥膏😩 金邊粉味道正常,但可以再有咬口啲,可能煮得內咗。湯底係清湯,都算清甜,但都偏淡,可以再入味啲。環境乾淨,我去嘅時候冇咩客,所以都坐得舒服。周圍掛滿唔同celebrities嘅簽名,地下仲用緊極懷舊嘅紙皮石,呢個地方打卡都一流。
又因工作關係嚟到上環,可以四圍搵食。

估唔到係呢啲懷舊冰室,都有五星級酒店嘅服務

食物方面,我叫咗香茅豬扒金邊粉。

香茅豬扒金邊粉
2020-10-27 1157 瀏覽
豬頸肉金邊粉好味, 豬頸肉醃得好好,鹹鹹甜甜,好野味,衹是燒得燶咗啲,所以乾咗啲,但整體仍然是好味。熱咖啡ok ,咖吔多唔會太甜,味道適中。 服務唔錯,幾細心,友善。唯獨食到最後,他們差不多關舖,所以在掃地,感覺怪怪地。
食到最後,阿姐在掃地,感覺怪怪地。
2020-10-26
  • 豬頸肉金邊粉
2020-08-07 1969 瀏覽
今次又試新野, 而且見評價都幾好一於試下, 不過價錢就比出面嘅貴少少叫左個海南雞髀飯如要油飯要再加$5, 即$68加$5, 仲加左兩隻蒜香牛油雞翼$16, 先講講個飯唔係太油同食得出黃姜粉嘅味道, 但我本人第一次食海南雞飯係落黃姜粉, 我唔知係咪新加坡同馬來西亞嘅分別呢, 不過就唔係我杯茶而個雞就唔知係咪特登唔斬斷嘅, 我哋兩盒嘅雞都係咁, 食落肉質比較實唔太滑味道淡, 感覺成個飯比啲黃姜味搶左, 而值得一讚係個甜豉油先可以冚過黃姜味, 最後仲有蒜香牛油雞翼, 返到屋企都仲少少脆同幾入味, 而且個啲蒜粒撈飯都幾好食, 哩個可以再食不過係貴左啲姐
不過係貴左啲姐
蒜香牛油雞翼
外賣自取
2020-07-13 1460 瀏覽
喺香港有唔少小店都好有特色,值得我哋去細味同發掘!而上環除咗有唔少舊香港情懷嘅餐廳,都有唔同嘅菜式,呢間榮華南洋冰室顧名思義就係主打南洋風,由裝修以至餐牌設計都好有南洋風味,我哋放假嚟到,就享受一吓慢活嘅一天啦!泰式鳳爪鳳爪少少酸又少少辣,好開胃!而鳳爪份量好多,好抵食。常餐常餐可以話係每間冰室menu嘅必有項目,當然榮華南洋冰室都有。呢度除咗可以選擇福麵做底,亦可以選擇檬粉或轉配咖央多士。而最抵讚係個香茅豬扒,香茅味超香濃,豬扒入味,而肉質唔會死實,加上香腸、火腿同炒蛋,呢個常餐夠晒豐富。海南雞髀飯食南洋美食,又點少得海南雞飯呢?呢度嘅海南雞飯配上雞髀,重點係唔洗加錢,好抵食呀!雞髀已預先去骨,食落啖啖肉,又香又滑,配上泰式辣醬或薑油,味道層次又係另一境界。(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記 www.aandmdiary.com

泰式鳳爪
鳳爪少少酸又少少辣,好開胃!而鳳爪份量好多,好抵食。

海南雞髀飯

(記住Like同Share畀朋友)

2020-07-11
2020-07-06 1114 瀏覽
午飯時間全場爆滿,不過等咗一陣好快就有兩個位,服務員態度有善,可惜海南雞飯售罄,叫咗兩個冬陰功金邊粉,一個跟雞髀扒,令一個跟豬頸肉,再追加咖喱魚蛋。雞扒好夠黃姜味,豬頸肉醃料都好濃味,冬陰功湯底就太重青檸味,蓋過晒其他香料嘅味道,除咗金邊粉仲配左生菜芽菜和豆卜,如果有埋芫荽蔥同九層塔就更加好啦,唔用碗用手柄嘅煲,幾有創意。咖喱魚蛋配上多士,非常特別,個咖喱汁好好味,魚蛋嘅質素都唔錯,但係可能用微波爐翻叮過龍,一入口嘅時候俾佢燙親,杯柑橘蜜都好好飲,唔會太甜,柑橘味濃,清爽涼快。下次會再去試吓其他嘢。
2020-07-06
2020-07-04 624 瀏覽
今日黎到榮華南洋冰室入面裝修有懷舊既感覺 好有feel啊平時去茶餐廳一定叫常餐食睇睇下餐牌見倒個東南亞feel既常餐所以即刻叫左🤣包一碗湯濛 揀左香茅豬扒另外有一條腸 一塊火腿同蛋多士可以加錢轉咖央多士!!即刻轉左😍原本想要泰式奶茶 但要加成$25最後要番普通奶茶~碗湯濛都幾大碗全部都幾好味 尤其係咖央多士 好香椰香味啊😍咖央多士會番黎再食🥺朋友叫既串燒冬陰功都好正仲可以叫小辣添串燒醬料既味道都好好味
今日黎到榮華南洋冰室
入面裝修有懷舊既感覺 好有feel啊

平時去茶餐廳一定叫常餐食
睇睇下餐牌見倒個東南亞feel既常餐
所以即刻叫左🤣
包一碗湯濛 揀左香茅豬扒
另外有一條腸 一塊火腿同蛋
多士可以加錢轉咖央多士!!
即刻轉左😍
原本想要泰式奶茶 但要加成$25
最後要番普通奶茶~

碗湯濛都幾大碗
全部都幾好味 尤其係咖央多士 好香椰香味啊😍
咖央多士會番黎再食🥺
朋友叫既串燒冬陰功都好正
仲可以叫小辣添
串燒醬料既味道都好好味
2020-06-01 1048 瀏覽
想喺上環云云cafe 中搵一間冰室,行吓行吓見到呢間榮華南洋冰室。佢既大廈外牆色彩鮮艷奪目,同入面嘅復古裝修好夾。坐低之後睇吓Menu,有好多選擇,都係我鍾意嘅南洋菜。最後揀咗炭燒豬頸肉煎雙蛋飯配奶茶。第一眼見到覺得豬頸肉好似好燶,食落又啱啱好,分量多。佢俺豬頸肉個汁唔會太鹹,但冇咩炭燒味。每碟飯都會附送一小碟醬汁撈飯,加埋蛋黃汁特別開胃。同朋友交換,試咗佢個炭燒雞扒黃薑飯,覺得雞扒燒得恰到好處,有炭燒味😋個飯靠碟汁撈埋一齊更加惹味。另外,兩碟飯嘅沙律菜都好多。今次唔打唔撞食到好西👍