餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

2020-02-07 1917 瀏覽
個常餐幾好食。蒜香雞翼d蒜頭味十足份量來說剛剛好麵包好香脆滿足曬幾個願望www有火腿、炒蛋、腸仔冬天黎講,湯麵都有埋食金邊粉_(:з」∠)_都有其他選擇~有大家都鍾意嘅福字麵tim
個常餐幾好食。

蒜香雞翼d蒜頭味十足
份量來說剛剛好

麵包好香脆

滿足曬幾個願望www
有火腿、炒蛋、腸仔

冬天黎講,湯麵都有埋

食金邊粉_(:з」∠)_

都有其他選擇~有大家都鍾意嘅福字麵tim
2020-01-11 1259 瀏覽
Office 岩岩搬到上環 就響上環尋尋覓覓上網搵到一間馬拉風味的餐廳眼見海南雞飯相當吸引 可惜當日2點去到經已賣曬好想試 唯有下一次啦....炭燒黃薑雞扒飯👍雞扒燒到微焦外脆內軟 但微干👍雞扒入味 黃薑味十足 配上特制鼓油 更能提鮮咖央多士👍咖央係一種帶有椰香 斑蘭的味道 甜甜地👉嚴較為甜 麵包不夠干脆有機會試試海南雞, 沙爹串燒先 海南雞每日有數量限制, 想試早D去啦~💁服務: 正正常常⛲環境: 裝飾好有南洋特色

炭燒黃薑雞扒飯

👉嚴較為甜 麵包不夠干脆

💁服務: 正正常常
⛲環境: 裝飾好有南洋特色
2019-11-30 1439 瀏覽
服務細心又殷勤,彷彿走進台灣小店一樣。食物質素不錯,看得到用心製作👍🏻👍🏻泰式鳳爪爽口野味,必食之選香茅豬扒飯也不錯雞扒夠嫩滑, 帶有少許咖喱味,不錯不錯。最後仲order左串燒,個汁幾好味,我喜歡牛肉串多D今次未有機會試佢個冬陰公湯系列,個樣好似幾好味咁,有機會約埋幾個朋友去試多幾款美食星期五晚上人流不多,環境清幽。放工後一個放鬆心情的好地方!但要注意星期一至四收五點、星期五至日收九點!想慢慢食要早D去喇
泰式鳳爪爽口野味,必食之選

香茅豬扒飯也不錯

雞扒夠嫩滑, 帶有少許咖喱味,不錯不錯
。最後仲order左串燒,個汁幾好味
,我喜歡牛肉串多D

2019-10-15 1636 瀏覽
I went to lunch with colleagues and ordered a deep fried fish with rice, the experience was pretty bad, seems just ate the batter only , the percentage of fish only 10% , I hv made complaint to the boss and the re-make another one for me to take away, however it was the same, really disappointed! 今日同同事lunch, 叫左三味魚,典知9 成都係炸粉,有魚都是乾爭爭的,投訴了,再整一份也是一樣,中伏到呢!
2019-10-03 1593 瀏覽
在屋企附近參加學校升學簡介會,聽完後在這寧靜的街道上搵到此餐廳醫肚, 原來這裡有一間東南亞冰室,懷舊的裝修實而不華,價錢公道大家決定一嘗。午市套餐有幾款選擇,我們點了炭燒黃薑雞扒飯,泰式咖哩魚柳飯,蒜泥炒什菜…炭燒黃薑雞扒飯用炭烤出來的雞扒外脆內軟,黃薑醃製出來的雞扒十分入味, 黃薑味惹味令齒頰留香。泰式咖哩魚柳飯咖哩汁偏辣是下飯的好幫手,魚柳嫩滑外層粉漿不會太厚,外表鬆脆。蒜泥炒什菜大量的蒜泥帶出什菜的鮮甜,蔬菜新鮮是健康之選。

炭燒黃薑雞扒飯

泰式咖哩魚柳飯

蒜泥炒什菜
大量的蒜泥帶出什菜的鮮甜,蔬菜新鮮是健康之選。

2019-10-01 884 瀏覽
今次去到南華冰室。佢最推介嘅就係佢自製嘅黃姜海南雞飯同埋佢嘅龍眼冰,而佢嘅常餐就可以食佢最出名嘅蒜蓉牛油雞翼配幅麵,佢份量都幾多,仲有火腿腸仔煎蛋多士tim。not bad
2019-09-19 909 瀏覽
榮華南洋冰室主打東南亞菜噶冰室,給我感覺是很有人情味的小店吧,果個泰式酸辣蝦沙律,超級開胃,滴沙律汁好清新好開胃,酸酸辣辣,但系又不是好辣果只,味道剛剛好,蝦都好新鮮,咬起身都幾爽口,一個字:正!其他菜品都好好食,有興趣噶朋友都可以試試東南亞口味。
2019-09-13 787 瀏覽
午餐:炭燒香茅豬扒飯+凍奶茶餐廳處於一棟湖水綠色的大廈,配上黒色底版的金漆招牌,十分顯眼。裝潢及食物都充滿南洋風味,每種食物對我而言都非常吸引,選擇困難症馬上發作⋯⋯因為第一次食所以選擇了最穩定的香矛豬扒飯。• 香茅味濃郁,整片豬扒都醃得遍佈均勻,十分惹味香口;• 豬扒肉質鬆軟程度適中,外層帶點焦香;• 份量頗多,作為午餐相當果腹;• 餐廳設有油飯供選擇,但當日已經售罄了,唯有下次請早。值得一讚的是樓面侍應生都很有禮貌👍🏻
午餐:炭燒香茅豬扒飯+凍奶茶

炭燒香茅豬扒飯

• 香茅味濃郁,整片豬扒都醃得遍佈均勻,十分惹味香口;
• 豬扒肉質鬆軟程度適中,外層帶點焦香;
• 份量頗多,作為午餐相當果腹;
• 餐廳設有油飯供選擇,但當日已經售罄了,唯有下次請早。

值得一讚的是樓面侍應生都很有禮貌👍🏻
炭燒香茅豬扒飯
2019-09-07 773 瀏覽
星期六還要工作半天,最後在中環完成工作後,一直在遊蕩,香港的夏日天氣又悶熱又潮濕,看一看電話上的計步器走了16,000步,不知不覺間已經去到上環,應該是時候要補充體力,找個地方吃午飯吧海南雞髀飯海南雞飯應該任何一個人都食過,但是海南雞髀飯平常需要加附加費才能指定雞髀,在這裏不用額外付費,就可以指定雞髀或雞翼,好幸福哦,我選擇了雞髀,一看之下是去骨雞髀,非常窩心,怎樣吃都可以不用拆骨,而且份量十足,雞髀非常滑但不會肥,適合一年365日都要減肥的我,一點點鹹香配合泰式辣醬很開胃,再試一下薑油又是另外一種感覺,幸福的下午凍檸檬茶檸檬茶控如我一天都不能缺少,亦都有一定要求,這裏紅茶和檸檬比例調配得剛剛好,紅茶沒有苦澀味,一口喝下去有一種順滑感微黃的燈光,悠閒的下午,意外驚喜的午餐,一杯喜愛的檸檬茶,一個星期就此完結,感覺圓滿

海南雞髀飯

凍檸檬茶

2019-09-07
  • 海南雞脾飯
  • 凍檸檬茶
2019-08-06 1028 瀏覽
來到上環常常有一種熟悉感覺,好似老街坊,本身這裡就有好多富人情味的小店,行上山方向,來到這間朋友介紹主打東南亞菜的冰室。泰式酸辣蝦沙律炎炎夏日食呢個簡直一流,好清新呀個沙律汁好開胃,辣味一啲都唔重,只是輕輕地有辣的味道串燒飯包捨牛、雞和豬 共五串,串燒烤得好香 加上沙嗲汁 配飯一流,伴碟仲有醃青瓜 酸酸地 好開胃冬蔭功酸味夠,略嫌唔夠濃同辣,唔過癮。不過以呢個價格泥講,料足,青口最鮮味。湯底方面再改良一下會更吸引。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

泰式酸辣蝦沙律

串燒飯

2019-08-02
用餐優惠
現金券
2019-08-03 710 瀏覽
突然想食咖吔多士,無意中經過榮華南洋冰室,見到有個常餐比較抵食,又有得加$5轉咖吔多士,即刻入去食。我揀左黄薑雞扒金邊粉,份量好量,但冇咩黄薑味。咖吔多士都唔錯,足夠止癮。

2019-08-03
2019-07-22 865 瀏覽
起社交平台見到呢間餐廳好特別,裝飾好有南洋特色,所以就去試下!呢度出名食海南雞飯,但係星期六大約二點半去到已經賣曬😭,如果大家想食,可能早少少安全啲!店舖入面見到有不少明星簽名!常餐餐牌午市餐牌好豐富呀!無海南雞飯,最後叫左一個常餐、一個午餐南洋特色常餐揀左香茅豬扒福麵 配炒蛋、火腿、腸仔、牛油多士送熱飲,可以加錢轉特色飲品成碗麵都幾多料!好多菜同豬扒!豬扒好香香茅味,夠淋!呢度既多士即叫即烘,脆卜卜!加配蒜香牛油雞翼(兩隻) $15剛剛炸起、熱辣辣、好香脆,好多蒜!!!啱曬所有鐘意又熱氣又重口味既人!!正冬蔭功湯金邊粉配黃薑雞扒$68呢度係湯麵同雞扒分開上,唔怕整淋啲雞扒!雞扒上菜前會切好,好大塊,煎到好脆!冬蔭功都幾多料,仲有好多香葉,不過我覺得唔夠辣,可以辣啲!整體餐廳質素唔錯,都大碟抵食既!食完野,可以起門口影下相!

店舖入面見到有不少明星簽名!

常餐餐牌

午市餐牌

好豐富呀!
無海南雞飯,最後叫左一個常餐、一個午餐

南洋特色常餐
揀左香茅豬扒福麵 配炒蛋、火腿、腸仔、牛油多士
送熱飲,可以加錢轉特色飲品

成碗麵都幾多料!好多菜同豬扒!
豬扒好香香茅味,夠淋!
呢度既多士即叫即烘,脆卜卜!

加配蒜香牛油雞翼(兩隻) $15

冬蔭功湯金邊粉配黃薑雞扒$68
呢度係湯麵同雞扒分開上,唔怕整淋啲雞扒!
雞扒上菜前會切好,好大塊,煎到好脆!
冬蔭功都幾多料,仲有好多香葉,不過我覺得唔夠辣,可以辣啲!

整體餐廳質素唔錯,都大碟抵食既!食完野,可以起門口影下相!
  • 蒜香牛油雞翼
2019-06-02 1159 瀏覽
這次又是在地熟客的推薦!!打工仔到午餐是最讓人煩惱的一件事每天都會碰到,中午吃什麼??這次來到了「榮華南洋冰室」據熟客透露,這裡有份餐很出名看環境,還可以,位置算舒適推薦的餐就在這份菜單上「海南雞飯」$68塊包熱飲,凍飲加3塊這個價位...一般的打工仔如我,真的不能常吃不過嚐鮮還是要的很快就上桌了,沒等很久先吃了一口雞飯,這個真不錯飯有入味,調味很到位,淨吃飯我也沒問題左上角的醃菜有點像台式的泡菜酸酸甜甜,我喜歡,很開胃重點的雞腿肉,還去了骨雞肉軟嫩多汁,但是味道稍淡,可惜了一點有點碎骨在裡面,我的牙齒🦷...不過整體來說,味道挺好!推薦給大家!!
這次又是在地熟客的推薦!!
打工仔到午餐是最讓人煩惱的一件事
每天都會碰到,中午吃什麼??
這次來到了「榮華南洋冰室」

據熟客透露,這裡有份餐很出名

看環境,還可以,位置算舒適

推薦的餐就在這份菜單上
「海南雞飯」$68塊包熱飲,凍飲加3塊
這個價位...
一般的打工仔如我,真的不能常吃
不過嚐鮮還是要的
海南雞飯

很快就上桌了,沒等很久
海南雞飯

先吃了一口雞飯,這個真不錯
飯有入味,調味很到位,淨吃飯我也沒問題
左上角的醃菜
有點像台式的泡菜
酸酸甜甜,我喜歡,很開胃
重點的雞腿肉,還去了骨
雞肉軟嫩多汁,但是味道稍淡,可惜了一點
有點碎骨在裡面,我的牙齒🦷...
不過整體來說,味道挺好!
推薦給大家!!
2019-06-01
2019-05-25 600 瀏覽
假期好節目,行元創方睇展覽。搵搵附近有咩好食,八九不離十,都係搵返啲平時食開又中意嘅菜式。喺OpenRice 搜尋到呢間食海南雞嘅餐廳,不過奇怪在佢叫南洋式,好奇心同食雞應該冇死嘅心態,我哋決定一試。喺呢區,啲餐廳都係開晒喺啲舊式建築嘅底層,不難想像,裡面嘅座位都係寥寥數位,很有港式餐廳嘅影子,城府雖小,萬事俱全,整齊有序,乾淨企理,坐得舒適。相信好多人都係咁諗~你睇下牆上寫咩?各位自己估係邊個啦~發現佢哋嘅海南雞得雞髀同雞翼兩個部位,咁我當然揀雞髀啦,配油飯肉質好嫩滑,還有香香的薑末香茅味,很清新。油飯有驚喜,薑末蒜末的味道恰到其分,粒粒分明又乾身,好想多添一碗。朋友的常餐,份量不小喲,而且價格很划算。口味指數:環境指數:返嗒指數:
假期好節目,行元創方睇展覽。

相信好多人都係咁諗~你睇下牆上寫咩?
各位自己估係邊個啦~

海南雞髀油飯

肉質好嫩滑,還有香香的薑末香茅味,很清新。

南洋特色常餐

朋友的常餐,份量不小喲,而且價格很划算。

口味指數:

環境指數:

返嗒指數:

海南雞髀
海南雞髀油飯
海南雞髀
2019-05-18 413 瀏覽
上環懷舊冰室今日又去咗上環搵喺上環返工嘅朋友一齊食晏朋友帶咗我哋一間 — 榮華南洋冰室冰室風格懷舊係外面已經比藍藍綠綠既外牆吸引住串燒飯包捨牛、雞和豬 共五串串燒烤得好香 加上沙嗲汁 配飯一流伴碟仲有醃青瓜 酸酸地 好開胃冬陰功湯金邊粉配黃薑雞扒黃薑雞扒外皮薄 雞扒肉嫩 整體好香口冬陰公湯底微辣 加入唔同香草製作味道偏重 口味多層次荔枝冰梳打水另上有好多粒荔枝 荔枝清甜 似蜜糖味 好飲龍眼冰梳打水另上龍眼份量都多 帶淡淡龍眼味 消暑解渴
上環懷舊冰室
今日又去咗上環
搵喺上環返工嘅朋友一齊食晏
朋友帶咗我哋一間 — 榮華南洋冰室

冰室風格懷舊
係外面已經比藍藍綠綠既外牆吸引住

串燒飯
包捨牛、雞和豬 共五串
串燒烤得好香 加上沙嗲汁 配飯一流
伴碟仲有醃青瓜 酸酸地 好開胃