餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

2024-04-13 0 瀏覽
CP值超高,重19年開始,個條街無乜幾多間食市挨得過,如不是好味不能生存至今。首推串燒,海南雞及冬陰功金邊粉。平時帶狗散步外面飲杯野睇車又得。正。港島區此類餐廳買少見少了
2024-04-13 0 瀏覽
是朋友介的,本身不是住這區,試過後便愛上這家的獨一無二的味道,尤其是沙嗲汁和海南雞,豬頸肉也是我喜愛的。每次也一定食的。價格亦不貴'地方環境也很清潔衛生'員工態度也很好。會再次回來和介紹朋友的好去處,
2024-04-13 0 瀏覽
平時帶住🐶🐶都係單手食海南雞飯,超好味。今日同老婆兩人,食下冬陰公海鮮粉,味道超正,D青口最好就比外面的乾淨(好多餐廳包括酒店青口舊垃圾無整走)。一定經常來👍🏼

2024-03-24 112 瀏覽
見網上幾多正評就去幫襯下,去到稍為等咗一陣就入得。試吓個海南雞飯啦,點知雞肉過熟,好鞋口!油飯亦唔香兼太乾。個難食程度係絕對配唔上啲口碑,真心有好多小店都好食過佢。再抬頭望,見牆上裱起好多明星留字話好好食… 非常費解🤔因為個海南雞真係好差!其他食物就唔清楚了。不過可能有明星吹捧,見好多遊客嚟排隊,不過質素如此,實在令人失望。
見網上幾多正評就去幫襯下,去到稍為等咗一陣就入得。
2023-10-25 643 瀏覽
星期五約下午7點一行九人幫襯,各自叫了餐。但上餐時間超慢,店員說因人手有限,一個廚房,一個侍應,但全店全開坐滿人,一個海南雞飯都要等足半個鐘頭以上,跟餐的飲品亦未有早早送到。見食評寫得好好的,但親自幫襯並聽見店員說不要催,催都無用的說話,就懷疑幫襯的決定😞
懷舊茶餐廳,嚐南洋特色料理📍位置:上環站 A2出口,向上山方向步行約10分鐘。🏠環境:藍綠色的外牆,走進如茶餐廳般的內室,左邊是廚房,右邊是二人的木枱木凳,後方是四人枱,牆上掛有電視機📺一部,四處貼有餐牌,地板的階方磚帶出點懷舊氣氛。🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。🍽️午市:提供南洋特色的常餐、東南亞套餐,價錢合理。🥢冬陰公湯金邊粉配黃薑雞扒 $69用一個鐵鍋盛戴,雞扒另上,冬陰公湯料很足,不但有日常的香料,還有酸菜😝,直條米粉掛湯很好,湯水味道濃烈🤩,帶點酸甜,不過不辣,如果辣一些更棒!而🤤雞扒煎得皮焦香肉細嫩,而且醃得入味,性價比高!🥢蒜香牛油雞翼(2隻) $18 (跟餐)曬上許多炸蒜,雞翼用了蝦醬來醃製😍,炸得很酥脆😋,帶點鹹香,不錯👍!🥤咸檸七 $18 (跟餐)夏天喝這清涼帶點鹹甜的特飲,真是透心涼☺️,爽😝!
懷舊茶餐廳,嚐南洋特色料理
📍位置:上環站 A2出口,向上山方向步行約10分鐘。
🏠環境:藍綠色的外牆,
🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。
🍽️午市:提供南洋特色的常餐、東南亞套餐,價錢合理。
🥢冬陰公湯金邊粉配黃薑雞扒 $69
用一個鐵鍋盛戴,雞扒另上,
冬陰公湯金邊粉
冬陰公湯料很足,不但有日常的香料,還有酸菜😝,
而🤤雞扒煎得
黃薑雞扒
皮焦香肉細嫩,
而且醃得入味,性價比高!
🥢蒜香牛油雞翼(2隻) $18 (跟餐)
🥤咸檸七 $18 (跟餐)
夏天喝這清涼帶點鹹甜的特飲,真是透心涼☺️,爽😝!
2023-07-08
冬陰公湯金邊粉
黃薑雞扒
  • 冬陰公湯金邊粉配黃薑雞扒
2023-06-16 1134 瀏覽
前幾日天氣唔錯, 最啱係香港周圍去,食下唔同野。參拜完文武廟,肚仔又餓....行行下見到個特別大廈, 特別既招牌就入左去望望睇下個餐牌,比想像中平天時熱,最啱係嗌杯特飲,涼一涼。 飲返杯百香果特飲就啱哂酸酸地,又唔係太甜,有d 粒粒咬下, 幾過癮。飲落去透心涼, 正哩個常餐都好多野食,有蛋有腸有火腿,有多士,仲有個香茅豬扒金邊粉,真係唔知食邊樣先好豬扒夠香茅味, 蛋就大大塊, 好抵食加左錢轉做咖吔多士, 咁先夠南洋風味朋友嗌的檸茶又係見到都夠消暑炭燒豬頸肉煎蛋飯蛋黃加豉油撈飯正豬頸肉細細舊, 方便食有小小炭燒味, 都幾香口
前幾日天氣唔錯, 最啱係香港周圍去,食下唔同野。
參拜完文武廟,肚仔又餓....

行行下見到個特別大廈, 特別既招牌

就入左去望望

睇下個餐牌,比想像中平

天時熱,最啱係嗌杯特飲,涼一涼。 飲返杯百香果特飲就啱哂

酸酸地,又唔係太甜,有d 粒粒咬下, 幾過癮。
飲落去透心涼, 正

豬扒夠香茅味, 蛋就大大塊, 好抵食

加左錢轉做咖吔多士, 咁先夠南洋風味

朋友嗌的檸茶
又係見到都夠消暑

炭燒豬頸肉煎蛋飯
蛋黃加豉油撈飯正

豬頸肉細細舊, 方便食
有小小炭燒味, 都幾香口
2023-05-26 878 瀏覽
平日快到下午2點既時候 餐廳內都算多客坐得可能比較迫d感覺都偏向茶餐廳點左兩個粉試下首先扎肉豬扒冬陰公金邊粉豬扒夠淋 無overcook 味道都唔錯👍 個金邊粉用鍋上幾特別 個湯底材料都好足 有香矛 南疆 香葉果d 69$ 有扎肉加豬扒 係餐牌上應該係最高cp值牛油雞翼 冬陰公金邊粉相對上依個都係69$ 好似就唔係好抵雞翼上台果陣望都以為應該overcook 會好乾但食落又岩岩好 仲有水份 純粹外觀唔靚但就食唔到牛油未 蒜都係得面果d炸蒜當佢係普通炸雞翼既話都算唔錯如果牛油雞翼就唔多合格總結 普通 又唔算好抵食 但食物就保持到唔錯水準
平日快到下午2點既時候 餐廳內都算多客
如果牛油雞翼就唔多合格

總結 普通 又唔算好抵食 但食物就保持到唔錯水準
  • 冬陰公
2023-05-25 693 瀏覽
呢間茶記算係近排最愛,幫襯過幾次,都係下午茶時間,佢啲茶餐選擇好吸引,每次到下午茶時間都會諗起佢,真係食過返尋味,包括人情味,見佢哋啲員工好似一家人咁,所以除咗食物好味,個感覺都好舒服!我order咗個南洋特色常餐,5:30前仲可以平$10,我叫咗黃薑雞扒湯金邊粉,仲有配埋炒蛋,香腸,火腿,兩片牛油多士,仲有杯凍檸茶,勁多嘢食,好滿足!好欣賞佢嘅黃薑雞扒,醃得好入味,上面仲有啲炸蒜片,再加埋啲芽菜生菜,係好味嘅!

这是一家好吃且有特色的南洋茶记,湖水蓝色的外墙很难不让人注意,离地铁站比较远,但生意很好,基本都是本地人光顾·地段所致,比一般茶记贵一些,但外带过几次觉得不管是质素还是份量都很不错,店家态度也很好,等餐的时候环顾了一下店面,算是环境很不错的茶餐厅,风格有几分怀旧,细节很是用心有趣·海南鸡饭 个人喜欢这家多于生意火爆的勇记海南鸡,鸡肉瘦而不柴,嫩滑多汁,不仅肉厚还去了骨,完全可以大口吃肉的爽,鸡油饭将鸡肉清鲜的香气尽数吸收,刚刚好的油润,嚼劲也很满意·茄紅牛柳粒飯 牛柳肉质不错,和土豆一起翻炒入味,黑椒味的咸香酱汁,土豆也是事先煎过,外层微脆,点这款是好奇想试试茄红饭,是些许浸润了番茄汁的酸甜清香,也推荐·泰式奶茶 柠檬茶 饮品都比一般茶餐厅更细心,香滑浓甜的泰奶不输某连锁泰式奶茶店,柠檬茶能感受到明显的香茅香气,也跟港式柠茶拉开了差距,喝到瞬间眼前一亮
海南鸡饭
茄紅牛柳粒飯
泰式奶茶 柠檬茶
2023-02-27
外賣自取
  • 海南鸡饭
  • 泰式奶茶
  • 茄紅牛柳粒飯
「榮華」代表興盛意思、而「南洋」是指南方的海洋,即東南亞國家,包括馬來西亞,新加坡等地區。榮華南洋冰室當然係提供美味多元化嘅東南亞美食啦🥥藍綠色嘅餐廳外牆,加上黑底金字牌匾,搶眼奪目之餘仲有南洋休閑嘅感覺🌀餐廳內用左南洋傳統裝潢,掛了數幅油畫同名人留言簽名,地下用上舊式階磚、加上深啡色木枱木凳,有當地街邊飲食文化風味。餐廳提供非常多選擇,最出名係海南雞飯配油飯同燒牛柳粒茄紅飯。仲有其他泰式菜式、西多士、菠蘿油等等嘅小食🌮海南雞飯配油飯🍗每日限量發售、一早去到當然要試吓啦。店員放低碟熱辣辣嘅海南雞脾飯。雞肉鮮嫩肥美,用白胡椒八角等香料調成白滷水醃製,配上香茅雞油飯,粒粒香濃惹味。燒牛柳粒茄紅飯🥩牛柳軟腍配合黑椒醬汁、甜辣適中、蕃茄膏炒過嘅米飯,口感及味道極佳,成碟食晒一粒飯都無剩😋🐻‍❄️評分:🐼🐼🐼🐼4/5

海南雞飯配油飯🍗

燒牛柳粒茄紅飯🥩

🐻‍❄️評分:🐼🐼🐼🐼4/5
2023-03-01
  • 海南雞飯
2023-02-21 663 瀏覽
今日去了上環這間冰室試下,我和朋友分別叫了3種不同的食物,而且這間有小食及主食,而且每人人均都是70左右,,我自己就叫了這個三色魚柳(酸酸甜甜辣)十分惹味,朋友叫了海南雞飯同常餐,同野食比較東南亞風味,可以打卡的熱點。
雞扒金邊粉
三味魚柳飯
雞扒金邊粉
三味魚柳飯
2023-02-19 544 瀏覽
放假去咗中上環周圍行吓,肚餓喺附近搵吓嘢食,見到有間係斜路嘅南洋餐廳,都幾多人幫襯,同朋友入去試吓餐牌有好多唔同選擇,揀咗個冬陰功金邊粉配泰式串燒,想食下重口味刺激味蕾,餐廳好特別咁用個鐵鍋做器皿,份量唔少,而且冬陰功充滿唔同嘅香料、香茅等等,味道濃郁,酸酸地好開胃,仲有豆卜等配料串燒賣相唔同其他餐廳,因為係比較多汁,醬料用好多花生調配,口味獨特,甜甜地,有一串牛、一串豬同兩串雞肉,好豐富,亦燒得夠香朋友就叫咗個咖喱豬頸肉飯,佢話唔似港版咖喱,因為好濃郁,味道亦夠辣,而且用好多配料例如洋蔥、青椒、辣椒去調配,所以比較貼近東南亞口味而豬頸肉燒得好香,配上咖哩食一流餐飲揀咗熱奶茶,茶底香濃,飲落香滑,唔會得個甜字食完呢餐好滿足,價錢又唔貴,下次可以試下海南雞飯等等

而豬頸肉燒得好香,配上咖哩食一流

餐飲揀咗熱奶茶,茶底香濃,飲落香滑,唔會得個甜字

食完呢餐好滿足,價錢又唔貴,下次可以試下海南雞飯等等

2023-02-18
2023-02-17 376 瀏覽
之前去上環食下午茶,試咗一間有南洋風味嘅港式冰室,簡直係港式煮法嘅fusion 南洋菜😂我哋試咗個特色南洋湯粉麵餐可以自己揀餸 (15:00-17:30供應) $45 送熱飲+特飲$15🍜香茅豬扒+越式札肉+金邊粉🍜漢堡扒+豬頸肉+金邊粉😋食後感:-湯底一樣有芽菜、生菜,清湯底,味道似港式粉麵-香茅豬扒同漢堡扒煮法都好港式味道正常-豬頸肉有啲燶-個人覺得都係粉麵都係港式還港式,越式還越式或者泰式還泰式好😂🍢泰式串燒拼盤 單點$50(3串豬牛雞各1)😋食後感:-啲醬汁有啲似瑞士汁,甜甜地咸咸地,港式味道嘅串燒第1次試,都幾好食😋👍🏻-豬同雞燒得比較好食,牛就有少少硬

我哋試咗個特色南洋湯粉麵餐可以自己揀餸
(15:00-17:30供應) $45 送熱飲+特飲$15

🍜香茅豬扒+越式札肉+金邊粉
🍜漢堡扒+豬頸肉+金邊粉
😋食後感:
-湯底一樣有芽菜、生菜,清湯底,味道似港式粉麵
-香茅豬扒同漢堡扒煮法都好港式味道正常
-豬頸肉有啲燶

🍢泰式串燒拼盤 單點$50(3串豬牛雞各1)
😋食後感:
-豬同雞燒得比較好食,牛就有少少硬
2023-01-30 488 瀏覽
我係南洋冰室的常客了,經常過來吃,唯獨是不太滿意一點,就是煲茶位,有個女士長頭髮,身形微胖經常大聲說粗口,而且聲音也比較尖銳,甚至有點刺耳,在外街也聽到她的聲音,令人感到很不適,我帶著小朋友過來,常聽到這麼多粗言穢語,對小朋友影響也很大吧~