#chowweisik甜一🐾開心果mousse slice cake|$58好鍾意依個cake,開心果個味道幾突出,個mousse 好滑,佢白色面個層好似係椰子,但唔太食到~就開心果而言依個cake 好有水準一🐾Avo bagel 牛油果🥑🥯|$78麵包入面首選係法包同bagel,所以今次都選擇咗avocado bagel。店員會提醒要儘快食避免表皮變硬。所以我地都好乖,立即食😂但都係硬左少少 不過都可以接受 可以開心下一🐾Coconut black |$43🐾Avocado mixed smoothies |$58以兩杯飲品都好適合配cake or 輕食~ 兩杯都不錯 主要睇返個人喜好。最近都係鍾意black coffee 一 🚏 梔子 (尖沙咀)尖沙咀山林道8號地舖一🧍🏻‍♀️好鍾意依間氛圍,好適合兩人拍拖來或者同朋友傾下計~ 最近疫情咁嚴重,店員都會溫馨提示大家係離開之前都自己幫手清潔返用過嘅tissues 覺得依個係個好方法 保障他人 保障自己啊~💕
#chowweisik甜

🐾開心果mousse slice cake|$58

🐾Avo bagel 牛油果🥑🥯|$78

🐾Coconut black |$43
🐾Avocado mixed smoothies |$58

一 🚏
梔子 (尖沙咀)
尖沙咀山林道8號地舖

2022-06-16 289 瀏覽
之前經過呢到 朋友話一定要試下呢間 所以今晚就去左試因為我地都吾太肚餓 所以就叫左Bagel食本身吾系中意食bagel既人 但早排試左兩間bagel都幾好味 所以諗住試下呢到既叫左呢個everything bagel with honey pecon cream cheese 食落bagel好硬同乾身 同我好耐之前食既印象吻合 個時就系因為食左呢種texture Ge bagel所以吾大喜歡bagel 🤭 吾知大家點睇 但我個人就比較中意軟身暖啲既bagel lolCream cheese方面都無咩特別驚喜朋友試左黑松露味 佢都覺得bagel吾得 但個醬佢大愛🤣🤣 所以佢食得好開心 但我食得有啲辛苦😂然後我地都各自叫左杯飲品 都系普普通通 無咩特別 可能應該叫奶昔先岩本身仲想叫個塔 可惜賣哂🥲
之前經過呢到 朋友話一定要試下呢間 所以今晚就去左試
因為我地都吾太肚餓 所以就叫左Bagel食
Everything  Bagel  with  Honey  Pecon  Cream  Cheese

Cream cheese方面都無咩特別驚喜
Everything  Bagel  with  Truffle  Cream  Cheese
Hazelnut  Chocolate  /  Matcha  Latte

本身仲想叫個塔 可惜賣哂🥲
2022-06-11 216 瀏覽
每次行過梔子都覺得間餐廳環境好靚好文青 feel🤩,但係次次都見到好多人係出面排隊等位食唔到🥲,因為間鋪都唔算大,枱既數量都唔係太多。所以今次揀左平日晏晝去食,等左一陣就可以入去喇♪( ´θ`)ノ。建議如果想夜晚食既話,就要早少少 book 枱喇🥺。🧄香蒜芫茜蝦意大利麵 $98哇!鍾意食芫茜同重口味既你一定唔可以錯過🤩!除左有芫茜一齊煮之外,每一條意粉都沾有芫茜🙈。本身個人唔太鍾意一啖啖芫茜咁食入口🥶,覺得個味好青,但係呢個意粉又出奇地香得黎又冇草青味😲。就連平時唔食芫茜既我,食完一啖都仲想繼續食落去☺️。而且佢地每一隻蝦都唔細隻🍤,仲已經挑曬腸!食入口仲好彈牙,完全冇雪味👍🏻。🍅番茄蟹肉意大利麵 $108番茄配蟹肉永遠都一定係好好食( ´▽`)!就咁睇蟹肉落得好重手🦀,仲夾雜住番茄蓉🍅,未食都已經聞到好香。每夾起一下意粉都有好多番茄蟹肉掛左係上面🤩,番茄既酸酸甜甜令人覺得越食越開胃🤤。而且每一啖都食到蟹肉真係好滿足🥺,好食到食曬成碟都仲未夠喉。🍰開心果蛋糕 $58呢到既蛋糕係全人手自家製造💯,絕對唔係係出面入貨黎賣,非常有心思。開心果蛋糕有好多層次🍰,入面有海綿蛋糕同開心果 mouss

🧄香蒜芫茜蝦意大利麵 $98

🍅番茄蟹肉意大利麵 $108

🍰開心果蛋糕 $58
呢到既蛋糕係全人手自家製造💯,絕對唔係係出面入貨黎賣,非常有心思。開心果蛋糕有好多層次🍰,入面有海綿蛋糕同開心果 mousse,個人比較鍾意食 mousse cake🥰,因為感覺上唔會好飽同比較易入口。食入口有濃濃既開心果味,而家質地仲好幼滑,甜度仲岩岩好,唔會好甜,成個蛋糕食曬都唔會有好飽滯既感覺♪(´ε` )。

🍵抹茶鮮奶 $45
抹茶鮮奶味道正正常常唔算太驚喜,飲落口唔會太甜,抹茶味都比較重同香☺️,飲落口仲飲到粒粒既抹茶粉。下次有機會都會試下咖啡☕️,佢地既咖啡都比較多特別既口味。
黎食咗餐green meal💚講笑🤣純粹係樣樣野都係以綠色食材為主😜佢哋嘅嘢食同甜品都好得呀👍🏻咖啡同茶就不過不失啦👌🏻-🥑牛油果蟹肉意大利麵$148見到超多人推薦‼️作為牛油果控,我都係為咗依個pasta而嚟😬果然冇令我失望呀😍牛油果醬汁濃郁又creamy,而且蟹肉都比咗好多,值得叫呀👍🏻但如果要一個人食晒係會有啲膩,建議同人share😉-🌿香蒜芫荽蝦意大利麵 $98依個係lunch set價錢,會跟杯飲品💁🏻‍♀️我見依個pasta冇乜人介紹,而且我都冇特別鍾意芫荽,但為咗影相視覺效果就叫咗🤣竟然係意外地好食呀有驚喜,我都好鍾意🤩-芫荽同牛油果兩款pasta係好唔同風格,因為個芫荽醬係用油唔係cream,食落會light啲,同埋pasta會硬身啲有嚼勁😚所以建議好似我哋咁叫依兩款share就會啱啱好,可以食到佢哋各有特色🤤-🍰自家製開心果蛋糕 $78依個都係lunch set價錢,會跟杯飲品💁🏻‍♀️同時作為開心果控,我亦係為咗食依個cake而嚟🤣聽講數量唔多會好快賣晒嫁,好彩我依次食到晒我想叫嘅嘢呀開心🙌🏻依個蛋糕都好食🤤好濃開心果味而且又唔會好甜👍🏻原來中間仲有層脆脆,豐富咗個口感添

🥑牛油果蟹肉意大利麵$148

🌿香蒜芫荽蝦意大利麵 $98

🍰自家製開心果蛋糕 $78
依個都係lunch set價錢,會跟杯飲品💁🏻‍♀️
同時作為開心果控,我亦係為咗食依個cake而嚟🤣聽講數量唔多會好快賣晒嫁,好彩我依次食到晒我想叫嘅嘢呀開心🙌🏻依個蛋糕都好食🤤好濃開心果味而且又唔會好甜👍🏻原來中間仲有層脆脆,豐富咗個口感添,不過可能有少少已經濕咗冇咁脆,但整體都好滿意好推薦呀🥰
  • 開心果蛋糕
  • 牛油果蟹肉意粉
  • 香蒜芫荽蝦意大利麵
2022-06-04 311 瀏覽
尖沙咀山林道這所咖啡店, 別緻又清新.  下午4時多, 難得坐到落地玻璃窗旁的那四人座, 那打卡位尤其雅致 . 朋友選了Iced Americano同 Sea Salt Cameral Latte.  而我選了AVOSMOOTHIE.  牛油果清淡好味.  咖啡店例點嘅小食, 黑松露薯條, 都係水準之作. 揀左兩個主食, 有煙三文魚黑芝麻BAGEL.  BAGEL口感煙韌, 煙三文魚配忌廉芝士很夾.  還有, 牛油果蟹肉意大利粉.  蟹肉份量合理.  拌勻意大利粉也很掛汁.  入味十足好好味.  至於甜品, 選了柚子撻.  很精美.  撻入面有麻糬, 好鍾意嘅質感, 唯獨太過迷你.

AVOSMOOTHIE

黑松露薯條
煙三文魚BAGEL
牛油果蟹肉意大利粉
2022-05-29 255 瀏覽
📍𝕵𝖔𝖗𝖉𝖆𝖓 🛖#cynintinjordan #eatintinjordan▪炸魷魚軟骨 💯💯𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕 𝕊𝕠𝕗𝕥 𝔹𝕠𝕟𝕖牛油果蟹肉意大利麵 💯𝕃𝕚𝕟𝕘𝕦𝕚𝕟𝕖 𝕨/ ℂ𝕣𝕒𝕓 𝕄𝕖𝕒𝕥 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞煙三文魚配蕃茄BAGEL 🥯𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟, ℝ𝕠𝕔𝕜𝕖𝕥, ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝玫瑰鮮奶咖啡🌹ℝ𝕠𝕤𝕖 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖▪
📍𝕵𝖔𝖗𝖉𝖆𝖓 🛖

炸魷魚軟骨 💯💯
𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕 𝕊𝕠𝕗𝕥 𝔹𝕠𝕟𝕖

牛油果蟹肉意大利麵 💯

煙三文魚配蕃茄BAGEL 🥯

玫瑰鮮奶咖啡🌹
ℝ𝕠𝕤𝕖 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖

2022-04-28 500 瀏覽
🍎咖哩飯: 我抽水左一小口,比我想像中辣左少少,應該係話,我心諗住會係甜咖哩,所以反差是頗大的(我平時食譚仔2少辣)。但咖哩確實係好香,個汁夠撈飯得黎又唔太稀。配上連牛片,賣相很好喔💗(而朋友繼續一路食一路無限loop:好好食呀⋯⋯好好食呀)煙牛肉芝士🥯:上枱一刻,個心離一離,有點中伏🤣🤣因為好似大左小小喎🤣🤣🤣最後我放棄左底層嗰片包🙈煙牛肉有2大片,cream cheese上下層包都有沾滿,味道雖然沒有很大驚喜,但份量夠唯一美中不足,飲品略為細杯左🤣🤣💗💗細心位,賣單時會附上一個紙袋,供客人帶走所有垃圾

🍎咖哩飯:
(而朋友繼續一路食一路無限loop:好好食呀⋯⋯好好食呀)

煙牛肉芝士🥯:
上枱一刻,個心離一離,有點中伏🤣🤣因為好似大左小小喎🤣🤣🤣

唯一美中不足,飲品略為細杯左🤣🤣

💗💗細心位,賣單時會附上一個紙袋,供客人帶走所有垃圾
2022-04-26
2022-04-11 540 瀏覽
#尖沙咀cafe 💛小編建議weekdays去🤔 因為weekend無得book要排隊🥴 同埋個lunch menu淨係weekdays先有😙 lunch menu $100內包野飲~ 裝修得靚,打卡一流!btw佢嘅自家製蛋糕好似幾出名 今次冇試到下次一定要試試!!🥰Ordered: 鮮集菌菠菜忌廉長通粉 $88西柚牛油果藜麥沙律 $88冷泡伯爵茶 Latte#尖沙咀黃店#hkfood #hkfoodie #hongkongfood
#尖沙咀cafe 💛

Ordered:
鮮集菌菠菜忌廉長通粉 $88
西柚牛油果藜麥沙律 $88
冷泡伯爵茶
Latte

#尖沙咀黃店
2022-04-07 495 瀏覽
之前經過呢條街,發覺好多唔同嘅食肆,今次特登再去試吓呢間Cafe。過咗兩點到達,好彩唔使等位,午餐嘅顧客開始埋單離開。舖頭唔算大,枱有啲細,不過冇辦法,如果再大張啲枱,相對可以容納嘅顧客又會少咗。侍應非常有禮,亦都細心講解每人都需要order飲品,由於我哋叫午餐,已經包埋飲品。試咗佢哋嘅招牌 avobagel 黑芝麻包,朋友叫咗花雕蟹肉意粉。初初以為Bagle冇肉,驚唔飽,後來食落bagel非常有質感,麵包夠熱同埋外脆內軟,所以食晒都好飽!朋友嘅蟹肉意粉雖然唔係好大碟,不過佢話都夠飽!咖啡相對細杯咗啲,不過味道唔錯。最後試咗佢哋嘅柚子麻薯撻,價錢我覺得貴咗啲,不過味道唔錯,酸酸地,好開胃。下次可以再試吓其他食品。
Avobagel
花雕蟹肉意粉
柚子麻薯撻
  • AvoBagel
2022-04-01 722 瀏覽
今次係為開心果cake慕名而來係ig search到好岩影相所以預早book左枱慶祝生日 cake可以request 寫名寫字就算食飽左先上蛋糕都好好食 開心果蛋糕Must order!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!主食x2飲品x2再叫左份都係招牌既雞翼全部食物都好岩口味不過叫太多食唔哂本身因為太餓 開動左先影相📸️💛成間餐廳都係打咭位 由門口都裏面都係以白色為主 靚啊一枱與一枱之間可能會有少少逼埋單係$497人均大概$250呢次黎食 店內主要得一位侍應跑來跑去可能客人要耐心等一等啦
今次係為開心果cake慕名而來

呢次黎食 店內主要得一位侍應跑來跑去
可能客人要耐心等一等啦

生日
開心果蛋糕
💛良心小店☕️ Latte $40第一啖飲落去好苦!平時我都會喜歡較苦嘅咖啡、會飲齋啡,但我都覺得呢杯latte偏苦呢杯苦到我要落糖加左糖係令到杯咖啡冇咁苦,但冇特別好飲左可能適合喜歡飲偏苦咖啡嘅人🥤Salted hazelnut chocolate 榛子朱古力 $48友人螞蟻人點的螞蟻人平時飲開全糖一飲落去第一下係苦加咗糖落去之後都仲有少少苦☕️Ice Americano $39咖啡酸味較淡,比出面嘅americano較苦風味略為單調,但整體而言不過不失拉花、杯靚、環境舒服適合坐低慢慢傾計,不過有90分鐘限時平日嘅下午時間等位都等左一段時間
💛良心小店

☕️ Latte $40

呢杯苦到我要落糖
加左糖係令到杯咖啡冇咁苦,但冇特別好飲左
可能適合喜歡飲偏苦咖啡嘅人

友人螞蟻人點的
螞蟻人平時飲開全糖
一飲落去第一下係苦
加咗糖落去之後都仲有少少苦

☕️Ice Americano $39

咖啡酸味較淡,比出面嘅americano較苦
風味略為單調,但整體而言不過不失

拉花、杯靚、環境舒服
適合坐低慢慢傾計,不過有90分鐘限時
平日嘅下午時間等位都等左一段時間

2022-03-11 313 瀏覽
山林道好多唔同餐廳選擇 而個陣仲有晚市堂食 行過門口見到環境幾靚幾舒服 就試一試💛最後叫左醉辣蕃茄大蝦意粉($138)同小食🍗🧀好開心原來仲有唔少cocktail選擇!食物味道就不過不失 反而甜品有驚喜!最尾仲叫左一件開心果蛋糕~可以加裝飾同朋友慶生打卡!味道食落好creamy好香開心果味(◍˃ ᵕ ˂◍) 亦都唔會太甜~總結:環境igable又舒服 係適合同朋友傾計食野慶生既好地方💛下次會想再去試埋其他意粉 同食多次開心果蛋糕!👅味道:3.5/5💰性價比:3/5👀回頭率:3/5

最後叫左醉辣蕃茄大蝦意粉($138)同小食🍗🧀
好開心原來仲有唔少cocktail選擇!
食物味道就不過不失 反而甜品有驚喜!
最尾仲叫左一件開心果蛋糕~
可以加裝飾同朋友慶生打卡!

下次會想再去試埋其他意粉 同食多次開心果蛋糕!

👅味道:3.5/5
💰性價比:3/5
👀回頭率:3/5
2022-02-22 278 瀏覽
打算5點前食埋夜晚個餐,去左呢間位於山林道嘅餐廳~今日無啦啦想起呢間野嘅存在就黎試一試😬日式蘋果咖哩雞飯$98賣相幾靚~咖哩偏向日式少許甜口味雞就一般,食落比較乾!檸檬忌廉三文魚意大利麵$118賣相還好~味道就偏鹹了…係廚師重手左?精選手工蛋糕-柚子白玉撻$78呢餐最有驚喜嘅一樣野!!好食😋唔會好甜,柚子味香,中間嘅麻糬加埋一齊食有種難以形容嘅口感😗而且撻上面灑左伯爵茶粉!所以我好鍾意呢個撻!Flat white >OAT milk普通,唔太突出~
打算5點前食埋夜晚個餐,去左呢間位於山林道嘅餐廳~
今日無啦啦想起呢間野嘅存在就黎試一試😬

日式蘋果咖哩雞飯$98
賣相幾靚~咖哩偏向日式少許甜口味
雞就一般,食落比較乾!

檸檬忌廉三文魚意大利麵$118
賣相還好~味道就偏鹹了…
廚師重手左?

精選手工蛋糕-柚子白玉撻$78
呢餐最有驚喜嘅一樣野!!

Flat white >OAT milk
普通,唔太突出~
2022-02-10
  • 柚子白玉撻
「🤍美好總要經過漫長等待, 就如梔子花開🌸」難得老闆早放我工,梗係要去Cafe扮吓文清,hea住過返個唔使用腦嘅悠閒下午啦~ 加上見到佢地咁有意境嘅理念同花語💭🙈🌸梗係要支持一下啦🙆🏻‍♀️《🥑牛油果蟹肉意大利麵🦀》$148被譽為「超級食物」嘅牛油果,本身冇咩味道,但卻有淡淡獨特嘅奶香和草香,同埋乳酪咁嘅質地。估唔到用來做意粉汁會咁好味,呢碟意粉,肯定用咗唔止一隻牛油果🥑!味道超濃烈!另外,佢嘅意粉加咗一啲芝士融喺汁入面,雖然有啲膩,但係非常夾!令味道更加醇厚,口感極為順滑。而且蟹肉份量都唔少,絕對值回票價,小編真心推介俾大家。🥰《炸魷魚軟骨🦑》$58炸雞軟骨就食得多,炸魷魚鬚都食唔少,就係炸魷魚軟骨就好似未食過🤔熱辣辣、脆卜卜,又有咬口,一食就停唔到口,如果有埋杯啤酒就好喇🍻~🤪🙈《芝士磨菇釀雞翼🧀🍗》$68雖然只係得四件,但係每一件都真係幾好味😋釀雞翼係一款功夫菜,最難得係令到裏裏外外都夠熱之餘,雞肉又要保持到肉嫩多汁,加上芝士蘑菇已呢個不敗組合,好味!😋《🍵Hot Matcha Latte》$45有拉花,抹茶味超濃,冇死甜。記得要一邊飲一邊攪拌,因為抹茶粉太多,有機會會沉底🙈但我就

「🤍美好總要經過漫長等待, 就如梔子花開🌸」

牛油果蟹肉意大利麵

《🥑牛油果蟹肉意大利麵🦀》$148
炸魷魚軟骨

《炸魷魚軟骨🦑》$58
芝士磨菇釀雞翼

《芝士磨菇釀雞翼🧀🍗》$68
Hot Matcha Latte

《🍵Hot Matcha Latte》$45
有拉花,抹茶味超濃,冇死甜。記得要一邊飲一邊攪拌,因為抹茶粉太多,有機會會沉底🙈但我就喜歡咁濃厚嘅抹茶鮮奶🤪🍵。

總括而言,餐廳嘅嘢食物真係唔錯,價位都係同區Cafe嘅一般定價,環境舒適寧靜,位置亦交通方便,值得一試。下次一定要試埋佢個招牌開心果蛋糕🍰!😣
牛油果蟹肉意大利麵
炸魷魚軟骨
芝士磨菇釀雞翼
Hot Matcha Latte
2022-01-30 2433 瀏覽
已經數不清是第幾次來到這間文青咖啡店了第五還第六次了 山林道餐廳就數它是我最愛 : ) ❤某天到附近閒逛就順道過來小 ᴄʜɪʟʟ 一下 ~𓋪 炸魷魚軟骨𓋪 白玉柚子撻𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦反正不太餓 就沒點到主食或最愛的 ʙᴀɢᴇʟ點了小食跟甜品 配上一杯咖啡渡過魷魚軟骨是必點的小食!很喜歡他們份量每次做得超佛心 每次都新鮮炸得脆脆的 裡面魷魚帶一點軟淋加上滿滿的蛋黃醬 剛好一口一個 : )本來心心想念要點他們的開心果蛋糕結果原來已經沒有出售了 取而代之的是柚子撻跟慕斯蛋糕一聽到柚子撻中間有 二話不說就點了整體蠻清新的 稍稍解了魷魚軟骨後面的油膩感而且 ᴍᴏᴄʜɪ 蠻大一塊的 幾乎每口都吃得到很有存在感呢這是在禁堂食前去吃的晚餐晚上能找到喝咖啡的小店實屬不容易但這裡就一次滿足到我的小小幾個願望 : )當天到訪有好幾桌客人也是獨自前往看來晚上大家也是很需要這種小小咖啡店啊!
已經數不清是第幾次來到這間文青咖啡店了
第五還第六次了 山林道餐廳就數它是我最愛 : ) ❤
某天到附近閒逛就順道過來小 ᴄʜɪʟʟ 一下 ~

𓋪 炸魷魚軟骨
𓋪 白玉柚子撻
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

反正不太餓 就沒點到主食或最愛的 ʙᴀɢᴇʟ
點了小食跟甜品 配上一杯咖啡渡過

魷魚軟骨是必點的小食!
很喜歡他們份量每次做得超佛心
每次都新鮮炸得脆脆的 裡面魷魚帶一點軟淋
加上滿滿的蛋黃醬 剛好一口一個 : )

本來心心想念要點他們的開心果蛋糕

而且 ᴍᴏᴄʜɪ 蠻大一塊的 幾乎每口都吃得到
很有存在感呢

這是在禁堂食前去吃的晚餐
晚上能找到喝咖啡的小店實屬不容易
但這裡就一次滿足到我的小小幾個願望 : )
當天到訪有好幾桌客人也是獨自前往
看來晚上大家也是很需要這種小小咖啡店啊!
2021-12-21