2022-01-14 289 瀏覽
與朋友相約到尖沙咀逛街及去西九文化區,於是找了找附近有什麼寧靜的餐廳可以一同午餐,最後找到山林道這家餐廳😄和朋友分別叫了兩個午套餐我點的是牛油果蛋配黑芝麻BagelLUNCH SET $88另外加了$15配了一杯海鹽焦糖咖啡BAGEL微微烘熱過,麵包體不會太硬太難咬🙂 加上牛油果及煎蛋等十分飽肚~只是進食時會有點狼狽😂因為煎蛋的蛋汁一路流到手上😝另外起初朋友幫忙點餐時叫的是燻牛肉BAGEL,不知是朋友叫錯還是店員聽錯,因此便無緣嘗試到(見已整好一個BAGEL上枱不想浪費,所以也沒要求更換)🥲但後來吃得太飽~先前下單想後上的甜品,最後店員也友善地幫忙取消了🙈希望下次有機會再試其他BAGEL😝
和朋友分別叫了兩個午套餐

海鹽焦糖咖啡

牛油果蛋配黑芝麻Bagel
海鹽焦糖咖啡
2022-01-13 201 瀏覽
山林道呢間咖啡店一值都有收藏,今次終於輪到佢啦,同一條街都有好幾間咖啡店,競爭真係好大,梔子能夠屹立不倒一定有佢個人之處Dirty黎到見到杯dirty 啡色較多,白色較少,望落比較稀身,雖然口感唔係好滑,但成杯都有濃郁既咖啡味,我鍾意白玉柚子撻件撻一d都唔細件,餅底新鮮鬆脆,中間有d白玉mochi,煙煙韌韌咁,仲有清新既柚子果香,酸酸甜甜好岩我Flat White香滑既奶泡,加上nutty既咖啡豆,呢個啡奶比例真係岩岩好,完全無搶左咖啡既味道焦糖朱古力榛子撻餅底都係鬆脆的,榛子醬,朱古力再加埋中間既焦糖對我黎講太甜了,小朋友會好喜歡環境舒適唔太嘈,咖啡同甜點都不錯,不過要收加一服務費就有點不值,唔覺有d咩服務

Flat White

焦糖朱古力榛子撻

2021-12-25 303 瀏覽
當日小編7點去到,店員提醒得90分鐘時間,不過因為個日有咩人,最後小編同朋友都傾到成9點先走😌環境正,連食物都好正😚😚😚🥯 燻牛肉配番茄bagel $98一心去到超想試佢地既bagel😍果然令我失望!呢個咸食配搭唔錯,牛肉一啲都唔乾😌Bagel 入口仲好煙韌😙 仲有沙律菜伴碟,健康既選擇😌🍤 芝士磨菇釀雞翼 $68呢個都出乎意料地好食😍冇骨既雞翼真係好方便😎芝士磨菇餡同雞翼本身好夾😌一份有4隻,又唔算貴wor!!!! 食都一隻都幾飽下🤣🍝 牛油果蟹肉意大利粉 $148呢個意粉真係不得不說,超好食呀😭本身都驚驚地有牛油果既草青味!放心,完全食唔出!成個意粉仲要勁creamy😶‍🌫️ 食得出蟹肉味🤭🤭🤭 好食啊!☕️ 椰子水特濃咖啡 $43最後試埋佢呢杯都幾出名既coconut black~應該加左糖漿既關係杯野都幾甜🤣不過兩者夾埋個味都mix得好好😚唔知有冇得走甜架呢~
環境正,連食物都好正😚😚😚

🥯 燻牛肉配番茄bagel $98
一心去到超想試佢地既bagel😍果然令我失望!
呢個咸食配搭唔錯,牛肉一啲都唔乾😌
Bagel 入口仲好煙韌😙 仲有沙律菜伴碟,健康既選擇😌

🍤 芝士磨菇釀雞翼 $68
呢個都出乎意料地好食😍
冇骨既雞翼真係好方便😎
芝士磨菇餡同雞翼本身好夾😌
一份有4隻,又唔算貴wor!!!! 食都一隻都幾飽下🤣

🍝 牛油果蟹肉意大利粉 $148
呢個意粉真係不得不說,超好食呀😭
本身都驚驚地有牛油果既草青味!

☕️ 椰子水特濃咖啡 $43
最後試埋佢呢杯都幾出名既coconut black~
應該加左糖漿既關係杯野都幾甜🤣
不過兩者夾埋個味都mix得好好😚
唔知有冇得走甜架呢~
2021-12-13 395 瀏覽
上星期六揾咗呢間係山林道嘅文青cafe同朋友慶生,原本唸住食開心果蛋糕,但原來蛋糕款會定期轉,所以無得食,有啲失望,我哋點咗以下三款菜式:💚牛油果蛋黑芝麻Bagel$78Bagel🥯好鬆軟,配上牛油果🥑同太陽蛋🍳好夾好正👍🏻💛芝士磨菇釀雞翼$68去骨雞翼煎到好香,配上香濃芝士🧀同炒香咗嘅磨菇🍄,一試難忘👍🏻💙羽衣甘藍青醬芝士忌廉長通粉$108切碎既羽衣甘藍好易入口,香脆核桃,加上青醬掛係長通粉,好味👍🏻❤️玉桂蘋果茶$38💛香茅薑茶$38清香,零糖,令人心曠神怡😊最後埋單加埋一共$370!🤓

💚牛油果蛋黑芝麻Bagel$78
Bagel🥯好鬆軟,配上牛油果🥑同太陽蛋🍳好夾好正👍🏻

💛芝士磨菇釀雞翼$68

💙羽衣甘藍青醬芝士忌廉長通粉$108

❤️玉桂蘋果茶$38
💛香茅薑茶$38
清香,零糖,令人心曠神怡😊

最後埋單加埋一共$370!🤓
2021-12-11
2021-12-03 428 瀏覽
咖啡店是日式的設計,餐廳不是很大,環境幾舒服,而且有洗手間。一坐低店員就會同你講限時90分鐘。餐廳提供午市套餐,意粉/沙律配上一杯飲品。沙律份量同埋味道都唔錯,女孩子做午餐足夠飽。是否能看出來,左邊的是iced Cappuccino右邊的是cappuccino ,都真係第一次見識咁細杯嘅凍咖啡。友人的意粉,賣相算是精美,沒有試,不知味道如何。這是一間咖啡室,但是咖啡是最令人失望的地方,拍照很好看,現實是這杯咖啡細得很,而且已經加錢加了一shot espresso,咖啡仍然是很淡。總括而言:餐廳食物質素唔差,服務亦唔錯,座位算是舒適。飲品定價太高,而且細杯得過份,仲要唔好飲。咖啡店咖啡唔好飲就已經係死罪,所以唔會再嚟。
餐廳提供午市套餐,意粉/沙律配上一杯飲品。

,都真係第一次見識咁細杯嘅凍咖啡。

友人的意粉,賣相算是精美,沒有試,不知味道如何。

2021-11-28 403 瀏覽
每次同親女朋友出街 佢都好鍾意去食Cafe 呢間係我比較唔鍾意嘅一間 佢嘅食物質素唔係太差 但係佢嘅最低消費要每人嗌一樣飲品 個人就覺得唔係太值得喇😐自問嚟親Cafe都唔會嗌好少嘢食 所以佢嘅最低消費令到我有啲唔滿意 其實一人嗌一個main 仲會加多個小食 佢根本就唔會蝕😣 帶子黑松露意大利麵 賣相幾好 有三大粒帶子喺面 佢個醬汁都好creamy 每一啖都有黑松露嘅菇味👍🏻牛油果蟹肉意大利麵 呢碟略嫌牛油果嘅味有啲青 雖然都幾多蟹肉 但係完全冇牛油果嘅甜味 所以覺得呢碟麻麻哋😮芝士磨菇釀雞翼 呢個係整得幾好食嘅雞翼入面真係有好多芝士 不過就冇乜拉絲嘅效果我哋到最後嗌咗兩款茶 肉桂蘋果茶 同埋白桃烏龍茶 係用茶包沖出嚟嘅 雖然店員都有幾勤力咁幫我地加熱水 但係茶包其實沖一兩次已經好淡味 所以我哋都冇乜點飲😵‍💫

2021-11-18 437 瀏覽
小店環境空間寬敞,自然光能滲入餐廳內,感覺舒服。值得一讚是餐廳所用的餐具都很精美和帶有質感。牛油果蟹肉意大利麵 ($148)• 以牛油果蓉再加上蟹肉碎去烹製的意粉,在店員呈上的一刻已經聞到濃濃的蟹肉味。• 蟹肉的份量頗多,攪拌數下令其分佈在整碟意粉之間,吃的時候每一口都能品嘗到蟹肉的味道和口感。• 牛油果蓉則均勻依附每一條意粉外,令到口感變得十分creamy可口。• 當中的豆芽會為意粉帶來點草青味,抗拒的話建議事先挑走。Latte ($33 | 榛子奶 +$10)• 第一次飲以榛子奶取代牛奶的拿鐵,對喜歡榛子味道的我感覺非常討好。• 榛子奶没有像平時榛子鮮奶拿鐵那樣甜溜,但是香味卻更加自然、獨特。

牛油果蟹肉意大利麵

牛油果蟹肉意大利麵 ($148)

• 當中的豆芽會為意粉帶來點草青味,抗拒的話建議事先挑走。

Latte

Latte ($33 | 榛子奶 +$10)

2021-11-12 312 瀏覽
𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗜’𝗹𝗹 𝗞𝗲𝗲𝗽 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁𝗶𝗻𝗴 🌼⠀Have been to cafezi a few times and really like their food and drinks, my friend and I both agree that they serve one of the 𝙗𝙚𝙨𝙩 𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙨 in TST 🍵 will def give their cakes a try next time I’m there 🍰 side-note, 𝘻𝘪 (梔子) is the Chinese term for 𝘨𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯𝘪𝘢, and I think they planted a gardenia tree near the entrance of the cafe 💛⠀𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥• 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟬)• 𝗣𝗲𝗻𝗻𝗲 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄/ 🍄 𝗶𝗻 𝗵𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗸𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 (𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 $𝟴𝟴 + 𝟭𝟬%)• 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 (𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝘀𝗲𝘁, 𝗮-𝗹𝗮
𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗜’𝗹𝗹 𝗞𝗲𝗲𝗽 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁𝗶𝗻𝗴 🌼

𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥
• 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟬)
Matcha  latte

Mocha
Kale Pesto  pasta

• 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 (𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝘀𝗲𝘁, 𝗮-𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗿𝘁𝗲 $𝟯𝟯)

2021-11-04
Matcha  latte
Mocha
Kale Pesto  pasta
  • Matcha Latte
  • Cappuccino
  • Kale  pesto  pasta
2021-11-06 329 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5最近在繁囂的尖沙咀區,找到一間小清新cafe,整體感覺悠閑、愜意。在忙碌的生活中,就讓自己稍事休息,好好享受一下ME time也很不錯~ ☕️💋 開心果蛋糕 配 熱伯爵茶 ($78)開心果一向是我最愛的味道,用來做蛋糕甜品實在吸引 😍 這個蛋糕做得很creamy,味道香濃又不會太甜太膩,蛋糕層也很鬆軟,蛋糕底很香脆;呷了一口熱伯爵茶,與蛋糕美味互相輝影✨ 整體:繁囂中的小清新 ✨✅ 地點方便、感覺悠閑愜意✅ 店員服務有禮
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 開心果蛋糕 配 熱伯爵茶 ($78)

✨ 整體:繁囂中的小清新 ✨
✅ 地點方便、感覺悠閑愜意
✅ 店員服務有禮
2021-11-05
  • Pistachio cake
2021-10-18 342 瀏覽
開心果蛋糕 $58.一定要介紹既係呢一款開心果蛋糕小編當時係藉住朋友熱烈推介去試本身見識甚少既我以為開心果只係一款賀年食品原來佢加入甜品裏面可以成為一個好重要既主角而且完全不失意大利對甜品精緻既執著啖啖清香既開心果味 甜而不漏 入口細滑 獨特之處係 由梔子自家出品既呢款蛋糕味道分明 唔會側重係cream既奶香鮮菌菠菜忌廉長通粉 $108.小編當日係冒住飽飽濟濟既感覺去cafe所以盡量想點番啲健康而唔油膩既食物呢一款通粉完全冇令我失望入口creamy 以為會好濟?再食落去帶黎一陣清新既草清味可能有啲人會好反感但小編勁鐘意!雖然一般cafe都做到呢一點但佢哋仲加入合桃加芝士做點綴令呢道餸成為餐廳獨一無二既菜式Craft Cider - Real Elderflower $68.本住想優雅咁嘆番個文青下午茶想嗌杯花茶嘆下但見到craft 就忍唔住要嗌一嗌!🍻原來手工啤加埋落靚靚既cafe 擺盤都不失優雅呢款本地啤酒味道清甜引入接骨木花令味道升華完美地Crossover apple cider 既呢陣簡單既味道口感變得有層次黑松露薯條 $78.你一定會話!!黑松露薯條度度都有有咩好介紹!
開心果蛋糕 $58

鮮菌菠菜忌廉長通粉 $108
小編當日係冒住飽飽濟濟既感覺去cafe
所以盡量想點番啲健康而唔油膩既食物
呢一款通粉完全冇令我失望
入口creamy 以為會好濟?
再食落去帶黎一陣清新既草清味

呢款本地啤酒味道清甜
引入接骨木花令味道升華
口感變得有層次

黑松露薯條 $78
你一定會話!!黑松露薯條度度都有有咩好介紹!
作為薯條master既我都好想翻兜!
首先呢款薯條黎得岩岩好送啤酒不在話下
黑松露醬調較得岩岩好
唔會太稀唔會太結
每點一次都可以遍佈成條薯條
2021-10-14 391 瀏覽
🥯梔子ZI🍊今日有事要到佐敦難得出城就順便搵搵附近嘅黄店食個靚lunch喺和你eat見到恨食咗好耐嘅梔子一定要去朝聖下(☝︎ ՞ਊ ՞)☝︎嚟個一人文青high tea先因為lunch時間得一個鐘所以要快快脆脆行過去本身去到竟然滿座?!店員同金舌頭講要等成20分鐘萬念俱灰下已經預備走人(;´д`)但竟然俾我眼角稍到有一枱準備走人而呢個時間有外國人都準備攞位所以我即刻反應超快咁大叫人聲「咪住」~好彩店員都好識做立即安排位俾我先食到咋(๑>◡<๑)我就分別食咗香橙巴馬火腿配沙律同蜂蜜核桃醬配肉桂提子bagel雖然嚟到香橙變咗橙番茄但都係橙色我就無理咁多沙律菜非常新鮮再加上核桃真係好健康而個bagel包體煙煙韌韌富有玉桂香食落亦有粒粒提子乾蜂蜜核桃醬食落係似cream cheese多唔算太甜但配上玉桂提子bagel就異常地夾再配埋一杯醒神熱美式咖啡食完可謂大滿足也~
🥯梔子ZI🍊

今日有事要到佐敦
難得出城就順便搵搵附近嘅黄店食個靚lunch
喺和你eat見到恨食咗好耐嘅梔子
一定要去朝聖下(☝︎ ՞ਊ ՞)☝︎
嚟個一人文青high tea先
因為lunch時間得一個鐘
所以要快快脆脆行過去
本身去到竟然滿座?!
店員同金舌頭講要等成20分鐘
萬念俱灰下已經預備走人(;´д`)
但竟然俾我眼角稍到有一枱準備走人

食落亦有粒粒提子乾
蜂蜜核桃醬食落係似cream cheese多
唔算太甜但配上玉桂提子bagel就異常地夾
再配埋一杯醒神熱美式咖啡
食完可謂大滿足也~
2021-10-13 306 瀏覽
梔子一直想食 剛好經過 沒有人等位兩人叫一個意粉加沙律酸辣大蝦蕃茄麵🍝 唔算好辣 好開胃 意大利麵好煙韌 有口感沙津係 煙三文魚紅菜頭 個醬汁好食加埋nut提子乾好快清碟🙊

梔子一直想食 剛好經過 沒有人等位
兩人叫一個意粉加沙律
酸辣大蝦蕃茄麵🍝 唔算好辣 好開胃
意大利麵好煙韌 有口感

2021-10-12 153 瀏覽
前排放大假約左旅伴行街,互燒對方買野,行足幾粒鐘,見攰就決定要去cafe坐一坐,成件事超級有旅行感🧳 尖沙咀都幾多cafe既選擇,見梔子有少有既開心果蛋糕🍰 我地就決定要試下~我地兩個女仔叫左一件蛋糕些牙,仲有兩杯飲品💁🏽‍♀️ (*有minimum charge! )➿ Pistachio Mousse ($58)單單喺外型上已經好吸引🤩 顏色睇落好舒服,橫切面見到蛋糕層次分明既結構,有食落幾light既cream、兩層開心果mousse、兩層薄身既海綿蛋糕,仲有nuts😚 口感豐富~ 一直覺得用開心果做甜品主角係個挑戰,因為好難做到味道好出,我就會俾呢件蛋糕既開心果味合格再多d喇👍🏽 ➿ House Blend: Green ($58)係幾青但好健康既味道😆 有果香輕輕去平衡番,所以青既程度係acceptable既🙂➿ Treasure Tea: Osmanthus & Pear ($58)桂花味道好香☺️ 整體比想像中甜,甜味應該黎自雪梨乾~ 係好飲既😚

➿ Pistachio Mousse ($58)

➿ House Blend: Green ($58)

2021-10-11 124 瀏覽
無誇張‼️中午1點已經賣到缺貨🤯食過最濃味、最好食 #黃店 開心果蛋糕😋💛我哋當日係星期日1點入座,諗住自己好醒目🥺 一坐低已經即刻嗌定! 點知都已經賣曬/畀其他人留起曬🥺 好彩因為當日係星期日假期,店主都預咗有補貨,所以我哋食到兩點半,先終於等到有得食😆🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🏅開心果蛋糕 $58滿意必試!超有驚喜💛 開心果味超濃,cream好綿好滑,唔會太甜又唔會好膩!我好鍾意食佢嘅牛油脆餅底,食過最最最好味嘅開心果蛋糕😍 我同🧒🏻都食到唔停口!件cake唔算細份,係食完正餐2個人share食嘅份量,但係味道好好食,2個人share就有啲唔夠喉🤣 呢個價錢又做到咁高質,都真係幾抵食,值得一試👍🥑牛油果蟹肉意粉見到網上好多人推薦所以一試,整體食到最後會愈食愈膩😢 可能係質地太稠身、太creamy,意粉份量都唔細,蟹肉份量都ok,不過隔離枱2個女仔嗌左2碟意粉,最後2碟都食剩一半😅 建議可以嗌 份就夠了🤔一定要留肚食蛋糕!p.s.如果開心果蛋糕係我嘅生日蛋糕就好啦😆 希望我啲fd睇到我呢句啦🤣p.p.s. 後來我喺ig打卡,發現原來都有朋友仔食過!一樣都覺得呢間蛋糕好高質!😆所以就好想快
無誇張‼️中午1點已經賣到缺貨🤯
食過最濃味、最好食 #黃店 開心果蛋糕😋💛

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

🏅開心果蛋糕 $58

🥑牛油果蟹肉意粉

所以就好想快啲同大家分享推薦啦!!😋🌟🌟

其實尖沙咀山林道仲有好多高質黃店cafe,我哋都bookmark咗幾間,下次試完再同大家分享😊

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

📝最低消費:每人1杯飲品

2021-10-08 243 瀏覽
呢間Cafe都知道開左好耐,之前返工返山林道日日經過都好想試,但始終返工喺呢度,收工就當然想快啲離開呢度,所以一直好想試都無試!今日同朋友2個人去開尖沙咀就返返嚟呢度試喇!無book位,常時20:00左右,仲有2張枱,唔洗等位,我地坐店面最入面張面向牆嘅吧枱,但原來係後房門口位置,員工會不停喺度出出入入,但個人覺得問題不大,唔鍾意嘅就要諗諗喇!一坐底,侍應就俾左張蛋糕紙我地,話今日有2款蛋糕,其中一款係開心果蛋糕已經吸引左我!之後睇menu,見到原來呢度係有酒飲,真係無諗過,心目中嘅文青cafe會有酒飲🍸食物:😋😋😋😋😋係最好食 有😍係推介☕️Cappuccino$33😋😋😋😋😋-朋友order嘅,一嚟到見到拉花唔只係拉花,仲有小小朱古力粉喺上面,一睇就好吸睛,我鍾意,但要留意有啲真係飲開咖啡嘅可能就少少朱古力粉都no good,味道我試左一啖,好飲!🍹Cocktail-LawYau$98😋😋-呢杯係一杯Gin嘅Cocktail,但耐何西柚味太重,好酸,上面rosamary建議燒一燒先放上去會出味啲,依家有啲浪費咗!🥗煙三文魚紅菜頭沙律$108😋😋😋😋😍-份量夠,基本一個人可做晚餐嘅份量
今日同朋友2個人去開尖沙咀就返返嚟呢度試喇!
食物:😋😋😋😋😋係最好食 有😍係推介
🥗煙三文魚紅菜頭沙律$108😋😋😋😋😍-份量夠,基本一個人可做晚餐嘅份量,而且個黑醋落得啱啱好,唔太多亦唔太少!
🍝酸辣蕃茄大蝦意粉$138😋😋😋😋😍-一食個酸辣味好開胃,蝦大隻彈牙,真心推介,好好味!
🍰開心味蛋糕$58😋😋😋-呢個本身好期待,賣相都好靚,開心果味都好重,但就太啫喱,如果係慕絲啲就好,同面頭cream個人覺得太甜,試一次就夠了
Cappuccino,  Cocktail-LawYau
燒三文魚紅茶頭沙律
酸辣蕃茄大蝦意粉