2022-06-11 216 瀏覽
每次行過梔子都覺得間餐廳環境好靚好文青 feel🤩,但係次次都見到好多人係出面排隊等位食唔到🥲,因為間鋪都唔算大,枱既數量都唔係太多。所以今次揀左平日晏晝去食,等左一陣就可以入去喇♪( ´θ`)ノ。建議如果想夜晚食既話,就要早少少 book 枱喇🥺。🧄香蒜芫茜蝦意大利麵 $98哇!鍾意食芫茜同重口味既你一定唔可以錯過🤩!除左有芫茜一齊煮之外,每一條意粉都沾有芫茜🙈。本身個人唔太鍾意一啖啖芫茜咁食入口🥶,覺得個味好青,但係呢個意粉又出奇地香得黎又冇草青味😲。就連平時唔食芫茜既我,食完一啖都仲想繼續食落去☺️。而且佢地每一隻蝦都唔細隻🍤,仲已經挑曬腸!食入口仲好彈牙,完全冇雪味👍🏻。🍅番茄蟹肉意大利麵 $108番茄配蟹肉永遠都一定係好好食( ´▽`)!就咁睇蟹肉落得好重手🦀,仲夾雜住番茄蓉🍅,未食都已經聞到好香。每夾起一下意粉都有好多番茄蟹肉掛左係上面🤩,番茄既酸酸甜甜令人覺得越食越開胃🤤。而且每一啖都食到蟹肉真係好滿足🥺,好食到食曬成碟都仲未夠喉。🍰開心果蛋糕 $58呢到既蛋糕係全人手自家製造💯,絕對唔係係出面入貨黎賣,非常有心思。開心果蛋糕有好多層次🍰,入面有海綿蛋糕同開心果 mouss

🧄香蒜芫茜蝦意大利麵 $98

🍅番茄蟹肉意大利麵 $108

🍰開心果蛋糕 $58
呢到既蛋糕係全人手自家製造💯,絕對唔係係出面入貨黎賣,非常有心思。開心果蛋糕有好多層次🍰,入面有海綿蛋糕同開心果 mousse,個人比較鍾意食 mousse cake🥰,因為感覺上唔會好飽同比較易入口。食入口有濃濃既開心果味,而家質地仲好幼滑,甜度仲岩岩好,唔會好甜,成個蛋糕食曬都唔會有好飽滯既感覺♪(´ε` )。

🍵抹茶鮮奶 $45
抹茶鮮奶味道正正常常唔算太驚喜,飲落口唔會太甜,抹茶味都比較重同香☺️,飲落口仲飲到粒粒既抹茶粉。下次有機會都會試下咖啡☕️,佢地既咖啡都比較多特別既口味。