假日與朋友相約逛街走到一處很漂亮的咖啡店被門口的美麗裝飾吸引於是決定進入梔子享用晚餐我與友人食量不大於是叫了一壺紅棗薑茶熱飲牛小排烤南瓜沙律牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包兩個女仔share食啱啱好!紅棗薑茶茶壺十分精緻優雅杯子上還有一朵小花花暖暖的茶和濃濃的紅棗味牛小排烤南瓜沙律牛小排煮得剛剛好而且肉味濃郁軟硬適中 可當作主菜的水準呢!配上南瓜及沙律帶出清新感牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包最最最推薦所有配料加上酸種麵包簡直係絕配令人回味的感覺
假日與朋友相約逛街
走到一處很漂亮的咖啡店
被門口的美麗裝飾吸引
於是決定進入梔子享用晚餐

我與友人食量不大
於是叫了一壺紅棗薑茶熱飲
牛小排烤南瓜沙律
牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包
兩個女仔share食啱啱好!

紅棗薑茶茶壺十分精緻優雅
杯子上還有一朵小花花
暖暖的茶和濃濃的紅棗味

牛小排烤南瓜沙律
牛小排煮得剛剛好而且肉味濃郁
軟硬適中 可當作主菜的水準呢!
配上南瓜及沙律帶出清新感

牛油果煙三文魚半熟蛋酸種麵包
最最最推薦

所有配料加上酸種麵包簡直係絕配
令人回味的感覺

2023-05-30 352 瀏覽
今日經過佐敦只係想搵一個地方坐低以前我曾經嚟過呢度發覺舖頭裝修咗多咗好多乾花擺設,好有心思所以就決定入去坐低試吓佢哋嘅甜品隨意點咗一個朱古力brownie 同埋一杯雪梨茶坐咗大約一個鐘而家係下晝3:00人流唔算多服務都好好最主要呢度真係好舒服Handmade 嘅brownie好有驚喜但係份量太細雪梨茶就普通消費超過$110 舒服嘅一間Cafe 佢哋有下午茶set但係今次就冇機會試食佢哋嘅主菜價錢抵唔抵就見仁見智啦!
今日經過佐敦
只係想搵一個地方坐低
以前我曾經嚟過呢度
發覺舖頭裝修咗
多咗好多乾花擺設,好有心思
所以就決定入去坐低試吓佢哋嘅甜品
消費超過$110
舒服嘅一間Cafe
佢哋有下午茶set
但係今次就冇機會試食佢哋嘅主菜
價錢抵唔抵就見仁見智啦!

下午茶
2023-05-29 330 瀏覽
梔子裝修後好有度假寫意嘅感覺😌清新花系文青風好正好啱同閨密嚟chill吓💕多咗好多花花草草每枱都會有棵小植物🌿牛油果煙三文魚半熟蛋配酸種麵包酸種麵包好食😋南瓜三文魚土豆團子味道清新,好多三文魚土豆團子唔算好煙韌個隻芥末大蝦蟹籽意大利麵🍝份量好多玫瑰鮮奶咖啡☕️烘焙香突出夠濃郁,非常好喝👍🏻佢哋個咖啡喺double shot咖啡控表示滿意😀桂花蜜釀龍井冰茶清甜消暑而且佢哋啲杯都好靚好啱打卡影相📸
梔子裝修後好有度假寫意嘅感覺😌
清新花系文青風好正
好啱同閨密嚟chill吓💕
多咗好多花花草草
每枱都會有棵小植物🌿

酸種麵包好食😋

南瓜三文魚土豆團子
味道清新,好多三文魚
土豆團子唔算好煙韌個隻

芥末大蝦蟹籽意大利麵🍝
份量好多
芥末大蝦蟹籽意大利麵

玫瑰鮮奶咖啡☕️
烘焙香突出夠濃郁,非常好喝👍🏻
佢哋個咖啡喺double shot

桂花蜜釀龍井冰茶
  • Rose  latte
  • 牛油果三文魚半熟蛋配酸種麵包
2023-05-28 186 瀏覽
同閨密見面揀左呢間日式裝修既cafe一去到門口望入去已經心心眼 覺得好靚樓底高 擺設傢俬各樣都好靚好精緻好岩打卡 好賞心悅目我地叫左青醬意大利意粉水牛芝士條西柚沙律每樣都冇失望份量多又有賣相食得好滿足水牛芝士條有拉絲效果我地全部都清晒野飲都多款揀 好多special 口味嘅latte and tea接骨木花latte 好清新花香味既latte水果冰茶壺同杯set好靚係甜左少少Cinnamon latte好夾好balanced
同閨密見面揀左呢間日式裝修既cafe

係甜左少少

Cinnamon latte
好夾好balanced
2023-05-27 159 瀏覽
太耐冇同以前舊同事敘舊,佢哋就介紹咗去尖沙咀呢一間餐廳,佢地話見到氣氛同環境都幾好,所以好想試下,太好了唔洗我諗去邊食😂餐廳唔難搵,去到見到成個裝飾都係文青風,好多唔同既乾花,好岩影相❤️我哋嗌甜品,餐廳知道我哋慶祝生日,亦都主動幫我哋寫上𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲,非常貼心😊🍴梔子2.0沙律沙律擺盤超級靚,而且非常足料,岩哂𝐚𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫🥑而且加入咗藜麥,健康十足🍴黑松露蕃薯條及薯條有黑松露既食品一定唔會輸😌番薯條同薯條都炸得非常香脆,熱辣辣咁上枱,如果黑松露多少少就更好😍🍴 開心果青醬雜菌意大利麵好好食!意粉口感剛好🍝醬汁亦好特別同好多,每條意粉都掛到醬汁,加埋適當雜菌有咬口,我係咁夾黎食🤣🍴芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵又有小編最喜歡既蟹籽,意粉醬汁加入左芥末,成個口感變得好有層次,好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,而且蝦相對好大隻🦐🍴牛油果·煙三文魚·水波蛋酸種麵包酸種麵包真係最近的最愛😻配搭埋牛油果同流心蛋,簡直係絕配,而且煙三文魚非常大塊!🍴炸魷魚圈配柚子醬炸得非常香脆,配埋柚子醬好清新🍴桂花蜜配芝士雞翼甜甜的,而且雞翼肉嫩多汁🍴特色飲品-熱情果·橙汁·檸檬汁·奶蓋·海鹽-蒲公英菊花茶

🍴梔子2.0沙律

🍴黑松露蕃薯條及薯條

🍴 開心果青醬雜菌意大利麵

🍴芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵

🍴牛油果·煙三文魚·水波蛋酸種麵包

🍴炸魷魚圈配柚子醬
炸得非常香脆,配埋柚子醬好清新

🍴桂花蜜配芝士雞翼
甜甜的,而且雞翼肉嫩多汁

🍴特色飲品
-熱情果·橙汁·檸檬汁·奶蓋·海鹽
-蒲公英菊花茶
-玫瑰花蜜釀冰茶
-香橙茉莉蜜釀冰茶

每款飲品都非常特別,而且超級靚適合晒影相📸️佢嘅茶類飲品非常清新,唔會特別好甜,不過份量相對就比較少🥹飲幾啖好快就冇晒,唔係好夠飲
2023-05-15 200 瀏覽
🎍 梔子 🌾話說五一(滿地)黃金周打算去尖沙咀食梔子仲記得以前係要等好耐位先有得食去到山林道見到人山人海已經打定輸數要排長龍但估唔到去到周圍間間食店都排隊係得梔子一間靜到以為閂咗門我哋最後都鼓起勇氣入咗去同之前食一樣梔子係以花草入饌無論食物同飲品都係出面cafe好少見我哋叫咗青醬蘑菇意粉同三文魚南瓜忌廉土豆團子兩樣都係水準之作青醬意粉唔會食到成口油三文魚南瓜忌廉土豆團子係勁多三文魚同埋上面有兩塊毛毛草食落同個飯意外地夾味道衝突得嚟都幾得意接骨木花咖啡同冰釀蜜果茶兩款都特別得嚟好好飲接骨木花咖啡個花香幾出同埋真係未飲過呢個組合辣椒朱古力蛋糕以為會好辣點知係溫和嘅辣椒香再配濃濃朱古力
🎍 梔子 🌾

辣椒朱古力蛋糕
以為會好辣
點知係溫和嘅辣椒香再配濃濃朱古力
2023-05-06 244 瀏覽
走進了花花世界 💐舒適環境配上可口而擺放得美麗動人的餐點 心情馬上放鬆了不少終於星期五啦 下班後和朋友來吃個飯聊聊天.🔸Red $68紅菜頭.蘋果.西柚.檸檬好濃郁的果汁 所有材料混合一起這些配搭健康又好味.🔸Passion Fruit & Milk Foam$108熱情果.橙汁.檸檬汁.海鹽奶蓋花系MOCKTAIL也是第一次飲用了海鹽奶蓋一解甜味 飲下去更清新.🔸炸魷魚圈配柚子鹽 $78一上菜已經超級香炸得剛剛好又不會油膩!.本來是衝着貝果🥯而來的我可是他們轉餐牌了有酸種麵包 也是我最近的愛🫶🏻🔸巴馬火腿無花果酸種麵包 $98🔸煙三文魚牛油果水波蛋酸種麵包 $98擺的美美的已超加分 水波蛋如果是流心會更好酸種麵包🥖超新鮮 .🔸南瓜忌廉三文魚士豆團子 $168吃過一次團子後 印象深刻看到這裡也有團子會叫來吃最喜歡煙煙韌韌的口感南瓜忌廉做得好入味.🔸蘋果批芝士蛋糕 $78My apple pie🍎完美作結芝士蛋糕也有驚喜的有蘋果溶也有香濃肉桂味😋📍梔子 📌尖沙咀山林道8號地舖
走進了花花世界 💐
花系MOCKTAIL也是第一次飲
用了海鹽奶蓋一解甜味 飲下去更清新
🔸炸魷魚圈配柚子鹽 $78
一上菜已經超級香
炸得剛剛好又不會油膩!
本來是衝着貝果🥯而來的我
有蘋果溶也有香濃肉桂味😋

📍梔子
📌尖沙咀山林道8號地舖
2023-04-09 329 瀏覽
我最近到尖沙咀的山林道咖啡店用餐,感覺整體來說不錯。他們提供的熟食、意粉、麵包多士和三文治等,品質都很不錯,但價格偏貴。對於下午茶來說,這家咖啡店的裝修風格很文青,優雅簡約,非常適合開會、朋友聚會或聊天學杯咖啡的選擇。咖啡店的環境非常舒適,有許多座位供人坐下來休息或工作。除了咖啡之外,他們的茶品也很不錯。如果你喜歡茶,可以試試他們的紅茶或綠茶,品質非常好。不過,相對來說,咖啡和茶的價格都偏高。總的來說,這家咖啡店的文青風格和優雅簡約的裝修很吸引人,適合在下午或晚上來這裡坐坐,享受一杯咖啡或茶,放鬆身心。如果你不介意價格偏高,這裡也可以當作一個用餐的好去處,不妨一試!

2023-04-04 1943 瀏覽
#pb食在尖沙咀 尖沙咀文青乾花cafe☕️今次介紹嘅呢間文青cafe位於尖沙咀山林道 開業已經超過5年 算係比較早期嘅cafe🥰 幾年前同朋友黎過一次 今次見佢新裝修左 所以再黎試試佢🤪 裝修後座位冇太大改變 不過環境光猛左 更加文青👍🏻 周圍都佈滿乾花 好岩打卡😍 .新Menu以花入饌 食物選擇唔多 反而飲品選擇幾多👍🏻 佢有6款小食 價錢$48-$138不等😋 主食有沙律、酸種麵包、意粉 價錢$88-$168不等😍 飲品有咖啡、茶、果汁、Mocktail、Sake、紅酒等🤪🔹炸香草水牛芝士條🧀食落有芝士拉絲 幾好食😍 不過$48得4條唔太抵食🥲🔹桂花蜜配芝士雞翼🐣雞翼入面釀左芝士、蘑菇 隻隻都漲卜卜😋 不過食落唔太特別 同埋$78得4隻唔太抵食🥲🔹炸魷魚鬚配柚子鹽🦑幾正嘅小食😋 唔會炸到油淋淋 幾香脆😍 如果份量多番d就好🤪🔹黑松露蕃薯條及薯條🍟推介❤️ 份量好多👍🏻 蕃薯條、薯條都唔錯 仲可以配埋黑松露醬、Sour cream食😋🔹香辣八爪魚橄欖意大利麵🍝好多花花草草舖面🤪 意粉炒得好香、好乾身 唔會好辣👍🏻 八爪魚粒份量幾多 不過味道偏鹹🥲🔹Passion Fruit & Mil
#pb食在尖沙咀

🔹炸魷魚鬚配柚子鹽🦑

🔹黑松露蕃薯條及薯條🍟
🔹香辣八爪魚橄欖意大利麵🍝

🔹Passion Fruit & Milk Foam🍹
熱情果+ 橙汁 + 檸檬汁 + 海鹽奶蓋嘅組合🥰 飲落好似楊枝甘露咁 酸酸甜甜👍🏻 上層嘅海鹽奶蓋唔太厚身 用飲管飲得到🤪
🔹蒲公英菊花茶🫖
推介❤️ 飲落好清新、好舒服 有淡淡嘅菊花味😍
🔹海鹽焦糖鮮奶咖啡☕️
唔推介👎🏻 整杯咖啡得個鹹字 由第一啖鹹到最後一啖🥲

整體✨ 係尖沙咀已經超過5年 裝修後環境更加文青😍 新裝修以花為主題 Menu亦以花入饌 打卡一流👍🏻 不過食物選擇唔多 而且質素一般 價錢定價亦偏進取🥲 未必會再去了🫠

梔子 (尖沙咀)
尖沙咀山林道8號地舖
#pb支持黃店💛
2023-03-31 232 瀏覽
👭閨蜜約會山林道cafe打卡📷🌾槴子花言🌾「喜悅和永恆的愛。」環境柔和充滿幽雅浪漫,小清新木系,好有家feel呢道主要以散叫為主,味道不錯🦑炸魷魚圈配袖子鹽$78👍🏻🍫自家製特濃布朗尼$48🌹Rose latte$46Sea Salt Caramel latte $46
👭閨蜜約會山林道cafe打卡📷

🌾槴子花言🌾「喜悅和永恆的愛。」

環境柔和充滿幽雅浪漫,小清新木系,好有家feel
呢道主要以散叫為主,味道不錯

🦑炸魷魚圈配袖子鹽$78👍🏻
🍫自家製特濃布朗尼$48

🌹Rose latte$46

Sea Salt Caramel latte $46
2023-03-28
  • 海鹽焦糖咖啡
  • Rose Latte
2023-03-14 335 瀏覽
梔子沙律 $88芝士蘑菇釀雞翼 $68黑松露薯條 $78GREEN(現打果昔) $58開心果蛋糕 58🥢👀餐廳走小清新既風格,係門口望到已經好吸引🤤overall全部食物都質素唔錯,重有比較特別既芝士蘑菇釀雞翼而特別一提既係呢到有現打果昔,成份都相當健康,例如GREEN就係由羽衣甘藍、嫩菠菜、青蘋果、菠蘿同檸檬打成,完美地中和返食完薯條既邪惡感🤣不過開心果蛋糕就稍為失色,可能太有期望,不過賣相都依然好吸引
梔子沙律 $88
芝士蘑菇釀雞翼 $68
黑松露薯條 $78
GREEN(現打果昔) $58
開心果蛋糕 58

🥢👀
餐廳走小清新既風格,係門口望到已經好吸引🤤
  • 芝士蘑菇釀雞翼
很舒服的一間店🤍店員也都很熱心:)甜點🍮蠻出乎意料的好吃😋整體也是比預期好~!———▪️燻牛肉配洋蔥貝果🥯 $98 👍🏻❗️真的很足料!吃起來很清爽,卻又不會像在吃草的那種XD起司鹹味、cream cheese、還有牛肉片。口感是真的貝果該有的咬口!▪️香辣墨汁義大利麵 $158 👍🏻❗️蝦🦐至少有5隻!麵的硬度我很喜歡:)配上辣椒吃下去更加好吃!他的墨汁完全不稀 因為拔蝦殼沾了點墨汁 一直擦都擦不乾淨😂最後直接回家剪指甲 💅▪️炸水牛芝士條 $48 👍🏻❗️一定要趁。熱。吃!才會超~拉絲 🧀️!其實冷掉吃也很讚XDDDD口感會變得像起司乾!我也是超愛,哈哈哈▪️薑黃鮮奶 $48不容小覷的真材實料薑黃鮮奶😳😳‼️沒想到他來真的😂超濃濃濃濃濃薑味✖️香料味!我之前喝的薑黃拿鐵都是假的(?)我沒喝過那麼濃薑黃的。薑黃才是主角。▪️花生醬脆脆mousse $58 👍🏻👍🏻❗️甜點也好吃,甜度很多恰好!個人喜歡花生醬🥜!How to make your food taste exceptionally good: have them with your loved ones 🥸💗
很舒服的一間店🤍店員也都很熱心:)
甜點🍮蠻出乎意料的好吃😋整體也是比預期好~!
———
▪️燻牛肉配洋蔥貝果🥯 $98 👍🏻❗️

▪️香辣墨汁義大利麵 $158 👍🏻❗️
蝦🦐至少有5隻!麵的硬度我很喜歡:)

▪️炸水牛芝士條 $48 👍🏻❗️

▪️薑黃鮮奶 $48

▪️花生醬脆脆mousse $58 👍🏻👍🏻❗️
甜點也好吃,甜度很多恰好!個人喜歡花生醬🥜!

• 花生醬mousse
  • 水牛炸芝士條
2023-01-04 633 瀏覽
在附近做野 突然好餓落去食左個好味😋牛油果沙律仲帶特色啤酒呢到好多日式食物同朋友 情侶黎都好有feel 而且地班位置方便佐敦地鐵站過黎都係10分鐘好快而且好味有水準
在附近做野
  • 牛油果比高包
  • 牛油果bagel
  • 梔子沙律
2023-01-03 631 瀏覽
同一條街有好幾間咖啡店曾經有間質素好差等咗好耐食物仲要未熟地上枱🥲而依間黎過幾次🌸環境坐得舒服,服務好,食物都唔錯✨特別推介✨🔸肉桂提子味🥯🍇x蜂蜜胡桃嘅Cream Cheese($55)比較特別可自行選擇不同配搭~🥯:黑芝麻/肉桂提子/Everything 🧀:原味/Black Tuffle/✨Honey Pecan👍🏻完全冇特別期望下冇估到咁好味呀🤩🤩個Cream Cheese勁出色!好滑,好香芝士味加上淡淡蜂蜜味,就算食完個bagel都仲會想淨食佢個cream cheese!!雖然係有d誇張但真係令整個bagel味道提升左不少!!之前見人地食評講bagel包身比較硬同靭.但我今次食暖暖地好軟熟加上有提子乾同合桃嘅配合,非常有口感!🔸蕃茄蟹肉意大利麵($148)正常發揮.醬汁多,份量大🔸Ice Latte($43)🔸Ice Salted Caramel Latte($46)奶與咖啡比例剛好,咖啡味濃,而有層次,細細杯後者更為特別梔子 (尖沙咀)尖沙咀山林道8號地舖

✨特別推介✨

比較特別可自行選擇不同配搭~
🥯:黑芝麻/肉桂提子/Everything

完全冇特別期望下冇估到咁好味呀🤩🤩

🔸蕃茄蟹肉意大利麵($148)
正常發揮.醬汁多,份量大

🔸Ice Latte($43)
奶與咖啡比例剛好,咖啡味濃,而有層次,細細杯
後者更為特別

梔子 (尖沙咀)
尖沙咀山林道8號地舖
2022-12-26 519 瀏覽
食過一次感覺好食再度幫襯,約了3個老同學齊齊去食。今次大大失望🙍‍♀️到極點,服務員態度差外,不是好多人大力推薦說貝果最好食嗎?不是吧!我們分別叫了兩款貝果材料滿紮實但係貝果太硬了吧!硬到不得了咬不到。牛油果蛋配黑芝麻BAGEL HKD78材料有牛油果,太陽蛋,忌廉芝士燻牛肉配EVERYTHING BAGEL HKD98材料有燻牛肉,腌黃瓜,蕃茄,芝士,忌廉芝士炸魷魚軟骨 HKD58未食過魷魚軟骨,食落去與魷魚口感一樣,點蛋黃醬都幾香口可惜不脆口。白玉柚子撻 HKD58材料:日式麻糬,柚子內餡,伯爵茶粉柚子香甜醇厚,松軟可口。桂花雪梨養生茶 HKD58味道清淡滿潤喉
食過一次感覺好食再度幫襯,約了3個老同學齊齊去食。

牛油果蛋配黑芝麻BAGEL HKD78
材料有牛油果,太陽蛋,忌廉芝士

燻牛肉配EVERYTHING BAGEL HKD98
材料有燻牛肉,腌黃瓜,蕃茄,芝士,忌廉芝士

炸魷魚軟骨 HKD58

白玉柚子撻 HKD58
材料:日式麻糬,柚子內餡,伯爵茶粉
柚子香甜醇厚,松軟可口。

桂花雪梨養生茶 HKD58
味道清淡滿潤喉