2020-06-01 1304 瀏覽
🎐每次見𡃁妹,實有好野益熊妹既。今次就帶熊妹去尖沙咀做下面扮下靚靚🤩。📌做面前就見個面食個快晏先。𡃁妹朝早食左個full breakfast,咁熊妹就揀左間咖啡店《梔子》,食個輕怡午餐。📌咖啡店店子小小,午餐時份都坐🈵人。📌今時今日的咖啡店要係香港呢個寸金尺土的城市立足,承受極度昂貴的租金壓迫下,唔限時俾客人坐成個下午晚上,單純只賣咖啡飲料☕️最多賣埋一兩件cake仔🧁,最後面臨的絕對都只得一條死路☠️,就係執笠❌。所以而家絕大多數的咖啡店都會配合埋小食咸點,或者直情做到好似一間餐館咁有哂頭盤、小食、主食、甜品,才能繼續走下去🚶🏻‍♂️。當呢種反客為主的飲食文化思想逐漸普及化時,大家都會很自然地轉移視線,將重心放在餐廳的主食方面,甚至排擠一些沒有提供主食的咖啡館,所以留得低的都係這類咖啡餐館,然後很容易地遺忘了初衷咖啡店的悠閒感以及咖啡的味道☕️。 📌所以午餐menu 都好大路,由輕怡的沙律🥗、bagels🥯到正常主食的意大利麵🍝、飯🍛都有,價錢$78-$108,包一杯咖啡☕️或茶🍵,價錢都好🈴理,不過會收加一服務費。📌仲有自家製精緻蛋糕🍰,咖啡配蛋糕, 一口蛋糕一啖咖啡,這就是咖啡館的味道。牛

📌咖啡店店子小小,午餐時份都坐🈵人。

牛油果蛋比高三文治
牛油果蛋比高三文治,$88
📌牛油果控的熊妹見到牛油果食物一定唔放果,仲要係少見的比高包🥯。
牛油果🥑熟度剛剛好,一啲都唔生,又唔會過熟變黑變爛,非常新鮮軟熟的牛油果,而且呢種熟度會散發出淡淡的牛油果香味,是令人念念不忘的味道
,相信這就是牛油果的魅力🤩。
蛋是煎太陽蛋🍳,蛋黃流心的,蛋邊煎得脆脆的,非常合格的荷包蛋。不過比起流心煎蛋,熊妹喜歡炒蛋多啲。

反而比高包好有驚喜
!黑黑的包係竹炭做成,係無味道的,在上色比較特別。比高包的質感好煙韌,烘得微熱又帶點麵包的軟熟,包面還塗上一層滿滿的cream cheese,就咁食比高包加cream cheese已經好好味,又或者連埋牛油果蛋一齊食,就增加多重口感同味道,《梔子》的比高包果然做得相當出色!讚!

燻牛肉比高三文治,$88
📌𡃁妹話明唔係太肚餓,又跟熊妹點左另一款比高三文治。

兩大片煙燻牛肉加一片芝片,再夾雜啲沙律菜。

同樣地,比高包都有塗上cream cheese,包的質感一樣的煙韌同軟熟,很不錯!

不過,熊妹認為燻牛肉呢款比較咸啲,都係偏好牛油果蛋多啲,清清淡淡更能吃出各款材料的味道。

Flat  White
Flat White,跟餐價,$0
📌來到咖啡館,熊妹當然點上最愛的沖調咖啡-flat white喇!

咖啡杯唔算大,係一款非常日系的咖啡杯。

奶泡層唔算太厚,咖啡味都重,呷一口奶泡再喝一口從奶泡下流出的咖啡,比例剛好,合格的一杯flat white!

Cappuccino
Cappuccino,跟餐價,$0
home office慣了,每天都要喝杯咖啡提神的𡃁妹就點了cappuccino ,同樣的咖啡杯,奶泡層多一點,依然香濃的一杯意大利泡沫咖啡。

📌午餐包一杯咖啡,真係幾抵食!如果熊妹𡃁妹唔係趕住去做面扮靚,真係寧願坐夠一個下午,再點多件蛋糕仔🧁,好好享受一下久違了的咖啡店悠閒自在感。
2020-05-21
牛油果蛋比高三文治
Flat  White
大家應該對呢間又黃又靚嘅文青cafe唔陌生㗎啦~而我之前都已經嚟過好幾次 @cafezi.official 食嘢,印象中佢嘅意粉冇乜特別,所以之後幾次嚟都係食呢度嘅bagel🥯整體來講,呢度環境舒適,印象中之前嚟幾次都冇time limit,唔知係咪因為疫情嘅關係,依加會有90分鐘時限。不過今次叫嘅所以嘢食都嚟得好快,都有足夠時間慢慢食嘅😆唯一唔太鍾意呢度嘅地方係佢要最低消費每人一杯飲品,對於我呢啲比較鍾意飲水嘅人就有啲麻煩喇(゚∀゚)同埋會令到整體比較貴,我哋今次叫咗兩個bagels,一份小食再加每人一杯,每人都大概要$180。.been to @cafezi.official a few times already 👍 didnt remember anything that blew our minds 😆 overall, its a really nicely decorated cafe with a very chill and relaxing vibe to it 😎 but didnt like the fact that we were forced to ord
been to @cafezi.official a few times already 👍 didnt remember anything that blew our minds 😆 overall, its a really nicely decorated cafe with a very chill and relaxing vibe to it 😎 but didnt like the fact that we were forced to order one drink each since i personally enjoy just drinking water plus the foods here are slightly more expensive then the typical cafe 🤣 ordered 2 bagels 2 drinks and 1 snack which costed around $180 per person
牛油果蛋比高包三文治

《牛油果蛋比高包三文治》$78 😋😋
𝐀𝐯𝐨𝐛𝐚𝐠𝐞𝐥
大家都知呢度嘅bagel係用 @blendithk 嘅bagels,但我每次都會食到唔同嘅味道,好似有一個小驚喜嘅感覺😛今次呢個係黑芝麻味,不過其實食落個人覺得唔太食得出黑芝麻嘅味道🤔
個人覺得可以再烘熱多少少,雖然店員都有提我地要趁熱食,但食嘢都比較算快嘅我食到中段已經覺得bagel開始變硬。
對比起上次係N.O.T食到嘅blendit bagels,N.O.T嘅會有外脆內軟嘅口感,今次反而只係煙韌。
而味道方面,牛油果太陽蛋呢個組合都冇得輸㗎啦🤪牛油果幾新鮮,而太陽蛋都煎得啱啱好勁Perfect!!再加埋淡淡嘅cream cheese,越食越開胃~

《煙三文魚比高包三文治》$88 😋😋
𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥
今次呢個sundried tomato bagel,味道都係唔太出~
而味道方面,cream cheese同煙三文魚呢個組合都一定正㗎啦🤪煙三文魚嘅份量都算多~
𝐙𝐢 梔子 @cafezi.official
📍#BELLYwong_tst #BELLYwongs_jordan
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western #BELLYwongs_breads
牛油果蛋比高包三文治
煙三文魚比高包三文治
位於山林道既梔子cafe 係走小清新路線 樓底高 裝修係走簡約風又帶一點日式田園feel佢既開心果蛋糕一直都好評如潮,今日專誠黎試試佢。結果都無失望,一黎蛋糕以低糖配方製作 唔會太甜,開心果味又非常重,慕絲仲好滑,上面加左幾粒杏仁令蛋糕既香味提升不少。記得落單時叫店員keep定比你!因為好快就會賣曬架!至於主食,我地就叫左牛油果蟹肉意粉同埋燻牛肉bagel。意粉非常足料 蟹肉份量超多而且清新既牛油果味 中和左意粉的油膩感 兩者既配合亦都非常夾!值得一試!至於個Bagel 就中規中矩,牛肉偏咸又欠缺煙燻味,比起其他食物較為失色,但個人覺得口感方面做得好好,有煙韌既感覺又唔會太硬, 材料又非常豐富 一啲都沒有吝嗇。

2020-07-02
  • 牛油果蟹肉意大利麵
  • 開心果蛋糕
2020-07-17 72 瀏覽
搵靚女陪小弟去整西裝之後梗係要食埋個飯傾下計啦預早幾日book位好在有位,因為之前試過早2日book星期五都full入座嘅時候就問定使唔使留定蛋糕,我地決定先留定開心果同朱古力蛋糕由於入座至少每人要叫一杯野飲我就試下飲杯牛油果果昔,口感唔係好濃厚,有少少清新嘅感覺,但靚女話有D草青味試左個煙三文魚bagel,但bagel太煙韌,店員叫我地拆開兩半黎share食,變左個cream cheese醬就唔太平均,同埋成件事個口感都唔同左,但味道黎講係唔錯嘅,只係煙三文魚肉質太實,個煙燻味都唔夠香另外叫多個小食釀雞翼,熱辣辣,雞肉又夠嫰滑,正最後就係預留嘅兩件cake開心果蛋糕 : 濃濃開心果味,cream味夠晒香但又唔會太heavy,輕盈口感,必食之選~!朱古力蛋糕 : 好濃朱古力味,濃到食左一半之後就覺得太heavy太滯唔太想食,建議share食,如果唔係應該會好滯整體性價比唔太高,尤其一定要叫杯野飲令到有限制,咁樣食法已經要成2舊水落樓,不過如果同女仔去食、打卡的話都係唔錯嘅環境係幾舒服,傾計氣氛唔錯,一入座嘅時候全場客人都係得我一個男仔,證明係女生girls talk之選
搵靚女陪小弟去整西裝之後梗係要食埋個飯傾下計啦
由於入座至少每人要叫一杯野飲

另外叫多個小食釀雞翼,熱辣辣,雞肉又夠嫰滑,正

最後就係預留嘅兩件cake
2020-06-24
2020-07-16 63 瀏覽
補祝朋友六月生日,指定食黃店,呢間去睇左好耐,终於有機會去試!!環境:小清新風格的裝修,白色多門的店鋪門面打卡一流,店裡店外的擺設都有花心思,好多影相位,啱哂周末去食個brunch。食物:味道不錯,因為限時食90分鐘,所以性價比相對唔高,咖啡好飲,蛋糕好食,特別推薦蛋糕!!意粉好遲先上,仲要提我地張枱要準時交還,得番半個鐘 急急食哂啲野,仲要食埋蛋糕,狼吞虎嚥,食之無味。Rose latte ($40)~好飲,拉花奶泡打得靚,有玫瑰花茶花卉小小裝飾,淡淡玫瑰味剛剛好,冇奶腥味,略甜。Chocolate banana ($58)~朋友話一般,佢係健康果昔,香蕉溝朱古力,我諗健康野唔啱佢。黑松露帶子意粉 ($168)~有三粒帶子,一啖咬落去,仲有鹽粒,好咸,唔計粒帶子意粉醬份量啱啱好,重黑松露味,意粉軟硬剛剛好,好彈牙,唔錯。三文魚蘋果沙律 ($108)~好多煙三文魚,少少腥要配埋青蘋果同菜一齊食,沙律用黑醋,伴碟有藜麥紅莓乾合桃杏仁,都幾驚喜,大大碟,抵食。芝士蘑菇釀雞翼 ($68)~賣相好吸引,雞翼煎到熱辣辣漲卜卜,食得我津津有味,雞翼冇骨,釀左芝士同磨菇,意外好夾,好啱我口味,想食哂

環境:

食物:

Rose latte ($40)
Chocolate banana ($58)
黑松露帶子意粉 ($168)
三文魚蘋果沙律 ($108)
芝士蘑菇釀雞翼 ($68)
~賣相好吸引,雞翼煎到熱辣辣漲卜卜,食得我津津有味,雞翼冇骨,釀左芝士同磨菇,意外好夾,好啱我口味,想食哂四隻。
朱古力松露蛋糕 ($58)
開心果蛋糕 ($58)
~因為夠鐘交枱,蛋糕我用吞的速度食,朱古力蛋糕做左好多層次口感,但我冇時間細味,開心果蛋糕味道好清新,必試喎!!

服務:
因為朋友遲左少少,我又早左少少,我係門口Chill 左15分鐘😆,天未黑,都幾熱,但個門口好靚,好似去左台灣咁(卑我企多陣,好想去旅行),店員哥哥卑左杯水我,好貼心!!

整體:
因為限時感覺小貴同粒帶子太咸之外,一切都很美好!!
#會再幫襯🙆🏻‍♀️
2020-07-02 220 瀏覽
是日放假一天,就到了聞名已久嘅梔子cafe 下午茶, 打算好好偷閒一下田園休閒風格嘅裝飾佈置開放式吧枱, 佈置同樣有點日式田園風格因為未食午餐,試左飯餐,日式慢煮牛肋肉, 肉夠冧,不過味道很淡一般餐飲叫左玫瑰latte ,有漂亮嘅拉花,有鮮艷的花瓣, 打卡一流, 味道亦令人滿意因為咸食一般令口慾不夠滿足,最後再叫了期待嘅甜品: 開心果榛子mousse 有明確嘅開心果味, 味道清甜,但mousse 入口有點油膩, 幸好有咖啡中和, 算是畫上了句號總結現時人流減少,不用排長龍, 可以去休閒一下。比較推薦甜品和咖啡,因為咸食一般,建議飯後再去。

田園休閒風格嘅裝飾佈置

開放式吧枱, 佈置同樣有點日式田園風格

玫瑰拿鐵

總結

現時人流減少,不用排長龍, 可以去休閒一下。
比較推薦甜品和咖啡,因為咸食一般,建議飯後再去。
開心果cheese  cake
玫瑰拿鐵
開心果cheese  cake
2020-06-29 293 瀏覽
提早book了晚上7:30,是日準時入座,用餐時間90分鐘,侍應很有禮貌的說如果之後沒有人入座是可以坐久一點的,感覺很貼心呢!店內裝修風格走文青小清新風,微暗的燈光有點溫馨,牆上貼了文宣,感覺氣氛一流!先點了梔子沙律內有牛油果、蘋果、果乾等等 再加上一點醋味道比相像中的更搭!主食點了牛油果蟹肉意大利麵蟹肉很足!牛油果醬也很match看起來份量小小的但吃得很飽!我們兩個女孩子只點了1個主食另外兩個小食-芝士蘑菇釀雞翼味道超棒! 雞翼原來是走了骨的,吃起來很方便,芝士蘑菇也有夠濃味黑松露薯條黑松露醬很足夠,薯條剛炸起來熱辣辣的最後點了兩杯cocktail No.8 和 A.I.N.Y兩杯都很滿意原本是想加上甜品手工蛋糕的,但吃到最後肚子已經超飽了!唯有下次再來嚐嚐!P.S. 杯墊是有貓貓

先點了梔子沙律
內有牛油果、蘋果、果乾等等 再加上一點醋
味道比相像中的更搭!

梔子沙律

主食點了牛油果蟹肉意大利麵
蟹肉很足!牛油果醬也很match
看起來份量小小的但吃得很飽!

牛油果蟹肉意大利麵

我們兩個女孩子只點了1個主食
另外兩個小食-芝士蘑菇釀雞翼

芝士蘑菇釀雞翼

黑松露薯條
黑松露醬很足夠,薯條剛炸起來熱辣辣的

最後點了兩杯cocktail
No.8 和 A.I.N.Y
兩杯都很滿意

No.8
A.I.N.Y.

P.S. 杯墊是有貓貓

梔子沙律
牛油果蟹肉意大利麵
芝士蘑菇釀雞翼
No.8
A.I.N.Y.
  • 芝士磨菇釀雞翼
2020-06-27 198 瀏覽
朋友生日一齊柴娃娃都慶祝,朋友指定梔子就去試吓啦!入到去裝修幾靚,好舒服,仲有少少半露天嘅bar枱仔!一見到餐牌有我好耐冇食過嘅bagel ,一定要叫,諗都唔洗諗,我哋仲叫咗雞翼,沙律,意粉,長通粉,炸魚仔,墨魚嘴!我最鍾意就係bagel,因為真係好耐冇食過,同埋佢做得幾好食,料都幾多!正!其次就鍾意佢個炸魚仔,配埋蛋黃醬,好味😋 其他意粉都做得幾好,中上水準啦!重點嚟啦,呢到係有heroes手工啤酒,同朋友一齊叫咗兩罐SI L DAN,好飲,有少少柑橘味!其實heroes啲啤酒真係唔錯,大家可以試吓!值得一讚係店員幾nice,我同佢講要兩罐屎L彈,佢笑話ok,冇問題!走果時,有個哥哥仔同我哋講88,佢話叫佢叔叔啦,唔係哥哥,但我諗其實我可能老過佢😂🤣😂
朋友生日一齊柴娃娃都慶祝,朋友指定梔子就去試吓啦!

入到去裝修幾靚,好舒服,仲有少少半露天嘅bar枱仔!

2020-06-21 243 瀏覽
喺尖沙咀行到攰,隨意搵咗間cafe坐吓,望落環境幾舒服,裝飾都幾靚入面都幾多人,我同朋友坐張枱本身有人book咗但未到時間,所以我哋先有位坐,但就要一個鐘內交枱我有啲飽,只嗌咗一杯牛油果奶昔,味道幾清新,好解渴,飲得出淡淡牛油果味,好fresh朋友嘅朱古力蛋糕同花茶,手工蛋糕每日都唔同款式,嗰日就有朱古力同開心果揀朋友話朱古力味真係好香濃,仲好滑嫩,仲大讚好少食到咁濃滑嘅朱古力蛋糕😋店舖仲有廁所,好方便下次約朋友都會揀呢間~🥰

店舖仲有廁所,好方便
下次約朋友都會揀呢間~🥰
題外話/補充資料: 記得口罩要自己扔返,唔好擺落碗碟入面,衛生起見,店員係唔會幫你執㗎!
2020-06-18 337 瀏覽
Cafe樓底高, 裝修簡約得黎走文青風🦦不過要留意返佢地有每人最底消費一杯飲品🤔但如果叫set杯餐飲都當係既💁🏻‍♀️果日平日2點左右去到, 一心諗住試佢地個開心果蛋糕, 點知...店員同我講要3點後先有🤯但明明dessert menu無寫到話係幾多點後先有😢傷心過後, 睇岩左佢地lunch menu上既日式蘋果咖喱雞肉飯, 又同我講話岩岩賣曬🤯然後最後飲品又比錯左🤢所以第一次經歷不太愉快🤔🥯ʙᴀɢᴇʟ· 燻牛肉比高三文治 $88﹟個bagel雖然顏色似係有某種特別味道但食落唔係幾食到🙈個人認為口感方面可以再軟熟d,煙韌感覺是有的🤔而材料係幾豐富的(蕃茄, 芝士, 火箭菜, 酸瓜) 欣賞佢不吝嗇地茶左勁厚cream cheese😅但感覺有d多得濟, 蓋過左其他食材既味道...至於個牛肉偏重鹹香味, 無咩煙燻味🤨🍴ᴍᴀɪɴ·羽衣甘藍青醬芝士長通粉 $88﹟份量都幾多既熱辣辣長通粉🙂味道方面發揮幾好, d味好夾, 仲有d菇 🍄同洋蔥🧅做配料, 個青醬又唔會話過多, 食完都唔會太濟😛🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱茉莉綠茶🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱香茅檸檬薑茶﹟本身有一杯係叫咗蜜桃烏龍, 但最後變左香茅😂兩杯餐飲嘅

🥯ʙᴀɢᴇʟ· 燻牛肉比高三文治 $88

🍴ᴍᴀɪɴ·羽衣甘藍青醬芝士長通粉 $88
羽衣甘藍青醬芝士長通粉

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱茉莉綠茶
🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱香茅檸檬薑茶
﹟本身有一杯係叫咗蜜桃烏龍, 但最後變左香茅😂兩杯餐飲嘅熱茶都係用茶包再加水沖, 飲完可以再叫店員refill💁🏻‍♀️但唔知點解加完水後..個茶壺就變到邊倒邊瀉
•••
﹟杯茉莉綠茶就正正常常🤔個薑茶就唔係好飲到檸檬同薑味, 但又會有少少辣辣地喉既感覺, 主要都係香茅味較出🙈比較特別嘅係個茶壺幾有特色, 簡單而優雅💃
羽衣甘藍青醬芝士長通粉
2020-06-14 213 瀏覽
1. 煙三文魚貝果三文治($88)如果為左個bagel黎...絕對會失望。好扁好軟零回彈力,仲好油😨 但個smoked salmon 係合格既,餡料都唔少,味道係唔錯,只係個bagel 不敢恭維2. 芝士蘑菇釀雞翼($68)釀雞翼完全係懶鬼最愛😏 芝士蘑菇都係不敗系列,只係佢冇好特別,我覺得不過不失3. 北海道魷魚軟骨($58)呢個好食!真心!當然炸野就一定好油架啦🙃 但係佢炸粉唔算厚,魷魚又彈,小食黎講幾好,同埋冇諗過有咁多粒🤭 食極唔完4. 開心果慕絲($58)呢個超級無敵大推🥰🥰🥰 好好食呀!一黎唔會太甜、唔會死甜,慕絲仲好滑,如果我要翻兜呢間店,絕對係為左呢件cake! 上面仲有杏仁!記得落單就要叫佢hold架啦!唔係會冇哂架5. 香蕉朱古力昔($58)又一不敗系列,個blend好足料,成口都係蕉泥同蕉味
1. 煙三文魚貝果三文治($88)

2. 芝士蘑菇釀雞翼($68)

3. 北海道魷魚軟骨($58)

4. 開心果慕絲($58)

5. 香蕉朱古力昔($58)
又一不敗系列,個blend好足料,成口都係蕉泥同蕉味
係佐敦同尖沙咀之間 要搵間chill coffee shop除咗聖巴克仲有咩選擇今次想介紹哩間位於山林道既「梔子」同友人一行三人本身想食佐敦壽司郎 點知等位等到天昏地暗於是諗起附近有間幾好食既黃店介紹比朋友叫佢地試下😌✌🏻一入門口都有一個唔錯既打卡位(為左保持丁點神秘感 所以無影😂)朋友想點日式蘋果咖喱雞肉飯我再同佢講呢個好似好伏咁點知到落order嘅時候原來已經賣晒😱佢哋就叫咗個蟹肉意大利麵我就叫左燻牛肉比高三文治同埋個養生茶茶呢我就揀咗黑糖紅棗薑壺茶到嘅時候 個侍應同我講焗多3分鐘就可以飲 同埋飲完可以加水我refill左一次 都仲有味👍🏻個三文治呢佢就會叫你盡快食如果唔係個包就會林晒唔好食個比高的確係有意外 意外地好食 個包好脆 燻牛肉唔會好乾 配埋個汁 prefect match!!旁邊仲有少少沙律菜 有羽衣甘藍🤭我幾鍾意食 不過唔係日日接受到佢有少少苦本身想叫cake 但要轉場唯有下次啦溫馨提示 如果想享用穩定wifi 唔好坐咁入既位置
今次想介紹哩間位於山林道既「梔子」

同友人一行三人
本身想食佐敦壽司郎 點知等位等到天昏地暗
於是諗起附近有間幾好食既黃店
介紹比朋友叫佢地試下😌✌🏻

一入門口都有一個唔錯既打卡位
(為左保持丁點神秘感 所以無影😂)

朋友想點日式蘋果咖喱雞肉飯

我refill左一次 都仲有味👍🏻
個三文治呢佢就會叫你盡快食
如果唔係個包就會林晒唔好食
個比高的確係有意外 意外地好食 個包好脆
燻牛肉唔會好乾 配埋個汁 prefect match!!
旁邊仲有少少沙律菜 有羽衣甘藍🤭

蕃茄忌廉蟹肉意大利麵
2020-06-05
蕃茄忌廉蟹肉意大利麵
2020-06-07 214 瀏覽
是日同朋友行完街,上網見到zi,決定一於試下。店舖較細,所以需要啲時間等位,坐低之後店員解釋最低消費,但唔包括食物(咁如果唔想飲野只想食點算?)首先我地叫左green同牛油果昔,green既感覺有啲似五青汁,味道偏甜。相反,食完野再飲,味道飲落會覺得稍酸。Green既泡沫佔左杯既一半,令人懷疑飲緊果汁定泡。而牛油果昔,飲落會好似飲緊椰青咁,椰子水cover左原先既牛油果味,令到牛油果既味道沉沒左。飲落去比Green都較為smooth!食物方法,我地先叫左牛油果蟹肉意粉,上碟係綠色十分吸晴。醬汁方面恰好,並唔會食幾啖就唔想食同油膩,而且汁料同蟹肉都好夾,唔會覺得奇怪。蟹肉份量都足夠,冇偷工減料。一開頭望落去,覺得好細碟,食食下都有飽肚既感覺了。小食方面叫左人人都話好食既芝士蘑菇釀雞翼。上枱時超級熱,放耐左先食味道仍然在,唔會減淡。雞翼入面十分足料,就咁睇都漲哂,好似爆出黎咁。有肉汁,有足料,入面仲有滿滿既芝士,十分推介!系甜品方面,我地叫左開心果蛋糕,味道不會過甜,帶有一點清新,食飽再食都唔會過膩。不過奶味比較重,對於唔太鍾意奶味既朋友,可以選擇另外兩款蛋糕。最後,鬧市中可以搵到間cp值

最後,鬧市中可以搵到間cp值高既餐廳,認為可覆桌。
  • 芝士磨菇釀雞翼
2020-06-06 99 瀏覽
.🔺梔子 On shift嘅小編好多時放假都係放平日😴早排難得同朋友夾到假期就一齊食個brunch行下街👭朋友建議下黎到呢間文青cafe食物好有驚喜呀😍😍.燻牛肉比高三文治🥪Beagle略嫌比較硬身不過入面啲餡料超豐富👍🏻👍🏻有cream cheese、蕃茄、蔬菜、燻牛肉同芝士🤤夾埋一齊好好食😋😋.羽衣甘藍青醬芝士長通粉🍝睇落好清淡 但食落好夠味 又唔會滯👍🏻青醬好出色 上面仲有核桃增加口感☺️.芝士磨菇釀雞翼🐥雞翼釀得好飽滿 芝士味濃郁👅朋友仲話會為咗呢款小食再次返兜呢間Cafe😻.飲品試咗牛油果奶昔同埋Green🙌🏻用上新鮮蔬果鮮榨而成☘️飲落係全天然嘅水果甜味冇加額外嘅糖岩晒喜歡健康嘅朋友🤙🏻
🔺梔子
On shift嘅小編好多時放假都係放平日😴
早排難得同朋友夾到假期就一齊食個brunch行下街👭
朋友建議下黎到呢間文青cafe
食物好有驚喜呀😍😍
燻牛肉比高三文治🥪
Beagle略嫌比較硬身
不過入面啲餡料超豐富👍🏻👍🏻
有cream cheese、蕃茄、蔬菜、燻牛肉同芝士🤤
夾埋一齊好好食😋😋
飲品試咗牛油果奶昔同埋Green🙌🏻
用上新鮮蔬果鮮榨而成☘️
飲落係全天然嘅水果甜味冇加額外嘅糖
岩晒喜歡健康嘅朋友🤙🏻
📍 梔子 Zi 🎗📍 尖沙咀 • 山林道8號地舖一年多以前來過《梔子》,坐在窗口的位置,拍拍照、跟朋友聊聊天、喝一杯咖啡、吃一件蛋糕,超級舒服💛一年過後的一個星期六,想說來試試他們的晚餐,想不到超級滿座(繁忙時間還是先訂座比較安全喔!)只好在別的餐廳吃完飯,再來這裡買個甜品外帶~(買甜品的時候還有人在排隊!!)外帶甜品都可以美美der這晚的蛋糕款式有「黑巧克力蛋糕」和「開心果蛋糕」。Dark chocolate cake ($58)想不到只是買一件蛋糕外帶,還可以放那麼多裝飾點綴!!外帶都不可以馬虎!😆而且那些除了能當裝飾外,還可以吃的喔。巧克力味道好濃🍫,不會過甜。灑在表面的是紅莓碎,旁邊的是西柚乾,也是可以吃的。酸酸甜甜的,跟黑巧克力味滿配~友善店員店員超級好態度,短短的幾分鐘等拿蛋糕的時間已經足以令我超喜歡他們啦!💛
📍 梔子 Zi 🎗
📍 尖沙咀 • 山林道8號地舖

外帶甜品都可以美美der
Cakes
這晚的蛋糕款式有「黑巧克力蛋糕」和「開心果蛋糕」。
Dark chocolate cake
Dark chocolate cake ($58)
而且那些除了能當裝飾外,還可以吃的喔。
巧克力味道好濃🍫,不會過甜。

友善店員
外賣自取