2022-09-05 11 瀏覽
今次要介紹一間喺堅尼地城嘅高質串燒小店,舖頭唔算大,不過裝修好日式,食嘅串燒都相當高質。燒白鱔串,$58最鍾意白鱔嗰種肥美厚實嘅口感,燒出嚟真係好好味,呢間餐廳同平時食嘅港式串燒比起身會淡味啲,冇用太多重口味嘅調味料。豬肉棒,$38平時食嘅係雞肉棒加蛋,今次呢個特別啲,係豬肉做嘅,不過口感同雞肉好似,而加入蛋漿之後更滑更惹味。豚肉芫茜卷,$26半肥瘦嘅豚肉包住滿滿嘅芫茜,鍾意芫茜嘅朋友一定要試,成口都係佢嘅香味。雞胸軟骨串,$34呢個軟骨又推介,燒得好香好脆,好鍾意呢個口感,中間仲夾雜住啲雞肉,好好味。日是燒魚,$98日是燒魚係秋刀魚,層皮好好味,魚肉實正,啖啖肉,加少少酸汁完美。汁燒日本豆腐,$28豆腐冇想像中咁多汁,比較淡味,食得出好香好滑嘅嘅豆腐味,上面加入大量木魚,正。燒飯團,$30最後一定要加個飯團,燒到好似飯焦咁香,飽得嚟又唔會好滯,滿足感大增。

燒白鱔串,$58

豬肉棒,$38

豚肉芫茜卷,$26

雞胸軟骨串,$34

日是燒魚,$98

汁燒日本豆腐,$28

燒飯團,$30

完成左一日辛勞工作後 需要食返啲好西慰勞下自己🙌去左堅尼地城嘅居酒屋🏮食下串燒🍢店內嘅裝修同佈置就好似去左日本一樣😎豬肉棒 $38/一串好香好厚嘅豬肉棒😍表皮燒到好香香的而且豬肉棒入面食到有香爽彈牙嘅軟骨😎沾上香滑嘅醬油蛋😋食落真係好香好滑 燒帆立貝 $98燒到香香嘅帆立貝😋帆立貝肉幾大件 師傅貼心咁將帆立貝剪成數件食落方便得黎😌 味道更入味更香😎👍🏻同埋新得出好新鮮😎.八爪魚燒餅 $28厚厚又大件嘅八爪魚燒餅🐙食落八爪魚好足料✨食得出好香好鮮而且落足醬汁 同埋木魚花都好足料芝士燒牛油果🥑 $56/兩個小妹推介✨ 牛油果肉嘅面頭鋪上一層香香嘅芝士🧀真係邪惡得黎好好味仲同牛油果味好香好夾下次小妹會再叫多一個黎食😎豚肉芫茜卷 $26/一串芫茜控必點✨✨豚肉包住香香嘅芫茜😌豚肉味仲係咁突出☺️ 再加上芫茜可以令食落冇咁膩香蔥牛 $58/一串牛肉燒得剛剛好☺️食落好香好滑得黎牛味好香濃😋 再加埋香蔥 食落更正更鮮❤️燒飯團🍙 $30/一件燒得好香脆嘅飯團🍙 有啲飯煲仔飯嘅飯焦嘁好脆口😎 一流🤓燒菠蘿串🍍 $22/一串加左砂糖燒嘅燒菠蘿🍍變成面頭鋪上嘅一層焦糖 脆脆的食落味道好香好甜 同時不失菠蘿嘅鮮
完成左一日辛勞工作後

食落味道好香好甜
同時不失菠蘿嘅鮮甜香味
仲可以解膩😌 作為甜品一流😌
2022-08-24 27 瀏覽
環境好舒服。試咗好多嘢食覺得真係超級好食。多嘢食都有味覺上既衝擊。第一個上既係芫茜豬肉。我嘅味覺覺得好新奇第二位覺得好好食嘅就係雞皮蝦。佢入邊有啲紫蘇葉。第三位我覺得係雞髀肉。將啲咁平凡嘅嘢住得咁好食真係好難。之後仲有鵝肝豆腐牛舌牛小腸。其實間嘢好食都係我覺得雪糕都好好食真係覺得好夾同埋好好食。之後我我都覺得好滿意。兩個人食咗$800左右。係飽嘅。之後就口痕有冇lunch set.應該百幾蚊左右。當然底食好多。會再嚟食老闆都好nice. 間餐廳就係餐廳令我有一種覺得好heart。又好好食。好想再來。。
環境好舒服。
試咗好多嘢食覺得真係超級好食。多嘢食都有味覺上既衝擊。

第一個上既係芫茜豬肉。我嘅味覺覺得好新奇
第二位覺得好好食嘅就係雞皮蝦。佢入邊有啲紫蘇葉。

第三位我覺得係雞髀肉。將啲咁平凡嘅嘢住得咁好食真係好難。

真係覺得好夾同埋好好食。
之後我我都覺得好滿意。
芫茜豬肉
雞髀食
燒年糕
牛舌
2022-08-13 23 瀏覽
點樣食推介✨⭐️有質素抵食嘅串燒小店⭐️⭐️西環居酒屋⭐️曜謨串燒居酒屋 地址:西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖🍖曜謨豚肉串 $38 (7.6/10)免治雞肉棒食得多,試下免治豬都唔錯(⊙ω⊙),但裏面溝嘅應該係雞軟骨,入口咬到索索聲,餡料包左好多款唔同嘅蔬菜碎,完美癖左陣豬味,表皮燒到好香,點埋蛋汁食就好正🫶🏻🍖荔枝豬肉卷 $26 (7.5/10)店家用豚肉包住荔枝去燒,入口係會爆汁,係佢地嘅人氣串燒item,個鹹甜度做得幾好,都係必食🍖燒馬友 $168 (7.8/10)唔好睇佢其貌不揚,但味道上真係誇啦啦,未必日日都有得食,要問店家有冇先知(⊙ω⊙),魚皮燒到脆一脆同時又鎖實魚肉嘅肉汁,新鮮馬友嘅肉質真心好嫩( ̄∇ ̄),點埋個蘿蔔酸汁食簡直係絕配🍖雞翼串 $36 (7.4/10)燒得好完美,超級脆,不過調味上就冇te b🍖鹽燒豬大腸串 $26 (7.5/10)大腸燒到卜卜脆,聞落係無敵咁香💕🍖芥末雞肉 $26 (7.2/10)依款串燒係off menu嘅新菜式,比較重口味🤣🤣🤣,食完可以演套喊戲🍖八爪魚燒餅 $28 (7.3/10)有d似大阪燒但走左椰菜,餅皮好脆,裏面有d八爪魚粒粒都不
點樣食推介✨

⭐️有質素抵食嘅串燒小店⭐️
⭐️西環居酒屋⭐️

曜謨串燒居酒屋
地址:西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖

🍖曜謨豚肉串 $38 (7.6/10)

🍖荔枝豬肉卷 $26 (7.5/10)

🍖燒馬友 $168 (7.8/10)

🍖雞翼串 $36 (7.4/10)
燒得好完美,超級脆,不過調味上就冇te b

🍖鹽燒豬大腸串 $26 (7.5/10)
大腸燒到卜卜脆,聞落係無敵咁香💕

🍖芥末雞肉 $26 (7.2/10)

🍖八爪魚燒餅 $28 (7.3/10)
有d似大阪燒但走左椰菜,餅皮好脆,裏面有d八爪魚粒粒都不錯吃

🍖燒三文魚飯團 $30 (7.3/10)
鍾意食飯焦嘅朋友會好愛!滿滿嘅飯焦真係令人欲罷不能

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

2022-08-06 24 瀏覽
新發掘到堅尼地城高質串燒店,未離開已經想再嚟😚。環境cozy, 油煙味唔大😋用料調味都好出色,唔會過鹹或者嘩眾取寵,而係材料之間嘅鮮味配合得好😊🤷‍♂️🤷‍♀️推薦:荔枝豬肉卷💕必食❣️荔枝非常鮮味柔軟,喺豚肉脂香中間爆出,唔會好分離,而係兩者兼容,一定要試。🤷‍♂️推薦:日本津蠔同樣係爆汁,唔乾,夠鮮夠嫩,上品。特別之選:紫蘇葉雞皮蝦😚🦐無喺第二度食過😍呢度係一隻爽口嘅蝦做中心,食落係雞油香但有烤蝦嘅味😊再加咗紫蘇葉,烤香就更出,層次好豐富。另外食咗:雞肉大蔥串、清酒煮沙白、香蔥牛、八爪魚燒餅、燒飯糰、雞翼串😋🍢全部都有驚喜😁肉類嘅話就係嫩滑同埋調味好到位,剛好入透咗中心,吊出鮮味。沙白都係爆汁大大粒,好吸引。澱粉嗰兩樣都好出色,唔會飽滯,係好食到材料自帶嘅香氣。食埋清甜嘅凍蘿蔔青瓜更加解膩。人均消費三百幾蚊😋
新發掘到堅尼地城高質串燒店,未離開已經想再嚟😚。

🤷‍♂️🤷‍♀️推薦:荔枝豬肉卷💕必食❣️

🤷‍♂️推薦:日本津蠔
同樣係爆汁,唔乾,夠鮮夠嫩,上品。

特別之選:紫蘇葉雞皮蝦😚🦐

食埋清甜嘅凍蘿蔔青瓜更加解膩。

人均消費三百幾蚊😋

2022-08-03 13 瀏覽
完成一日嘅工作 放工緊係想去chill chill佢🍶今次選擇咗呢間位於西環嘅居酒屋 地方唔大 但一入到去就係滿滿嘅日本感覺!🇯🇵 仲不時停到好多香港改編嘅日文歌!🎵 ◍「味淋雞泡魚干」🐡 $82先嚟一個居酒屋必食嘅雞泡魚干😋燒得好脆好好食🥺◍「燒白鱔串」🐟 $58一向都好中意食鱔 今次呢個燒鱔真係好高質!白鱔嘅皮燒得好脆 食落仲好鮮味🤤◍「雞翼串」🐥 $36食串燒一定要食燒雞翼 呢個雞翼好高質 表皮好脆但又keep到肉質鮮嫩 必試!💖◍「免治雞肉軟骨棒」🐤 $36近期至愛食免治雞肉棒 每條都會跟一隻蛋一齊食好開心🤤仲食得出雞肉棒入面有滿滿嘅雞軟骨 超有口感!◍「豚肉芫茜卷」🌿 $26第一次食到咁強烈芫茜味嘅串燒!🤣芫茜控必試!💚◍「牛舌心串」🐮 $58呢個牛舌心又係鬼死咁好食🥹牛舌心好腍 比起平時嘅牛舌更易入口❤️◍「八爪魚燒餅」🐙估唔到食串燒都有食埋日式燒餅😋好中意燒餅上面嘅動L木魚絲~加埋一齊好好食🤪◍「日式燒飯團(明太子/梅)」🍙 $30最後要咗2個燒飯團作結😋飯團燒得好脆 入面嘅明太子同梅夾得啱啱好 唔會話太搶飯團嘅香味🤤整體而言成間餐廳嘅氛圍同食物都好好好高質!🥹❤️‍🔥入面真

◍「味淋雞泡魚干」🐡 $82

第一次食到咁強烈芫茜味嘅串燒!🤣芫茜控必試!💚

◍「牛舌心串」🐮 $58

◍「八爪魚燒餅」🐙

◍「日式燒飯團(明太子/梅)」🍙 $30

整體而言成間餐廳嘅氛圍同食物都好好好高質!🥹❤️‍🔥入面真係好有日本居酒屋嘅感覺 好啱放工同朋友去飲番杯放鬆下🍻

📍曜謨串燒居酒屋 (西環) #lala_foodie_saiwan
西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
🇯🇵放工去西環同朋感覺聚下 揀左呢間居酒屋,門面裝修已經好和風,趟開木門 ,小小店面好warm, 店主一邊燒串燒都可以同食客互動,黑板上寫上推介菜式,好鍾意呢種小店嘅feel🐓雞胸軟骨呢個好有驚喜 必點!第一次食雞胸軟骨 有d似雞軟骨 但比較多肉 好脆口好爽 好有趣嘅口感🐂牛小腸表皮燒得好脆口 味道酥香 口感煙煙韌韌 內裡粉粉地🐽荔枝豬肉卷 荔枝包住豬肉 令串燒味道更清新 食落唔會覺得油膩🐔鵝肝釀雞翼 雞翼入面釀左鵝肝 雞翼燒得好香口🐙八爪魚燒餅燒餅上鋪左好多木魚 食落口感同味道有d似大阪燒 份量好適合兩人share🐷豚肉串 呢個係去日式串燒店必點 表面燒香脆 肉內包左軟骨 平時多數係免治雞肉 好難得試到豚肉。豚肉串點左蛋漿好滑🐮香蔥蒜牛柳 牛柳好淋 超香蔥蒜味 食到蒜片味 重口味必點🍙明太子飯團飯團燒得夠乾身 如果再多點明太子更好

🐓雞胸軟骨

八爪魚燒餅
豚肉串
香蔥蒜牛柳
2022-07-10 269 瀏覽
🥚🥚🐷隱世惹味串燒屋✨性價比:6/10🍳食物:7.5/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:人均 $ 278 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜 #蛋蛋豬吃居酒屋————————在西環食街厚和街中開的一間小串燒店,今天特意來支持小店,這裡的老闆員工都熱情招待客人,與剛燒起的串燒一樣熱熱暖暖的。青椒串 ($36) pepper – 今餐由清爽的口感開始豚腩肉串 ($56) Pork belly好香鹽燒口味,豚肉彈牙。免治雞軟骨串 ($72) – 推薦* Minced chicken sausage最佳口感!外皮燒得脆脆的,免治雞肉連軟骨再加強脆脆口感,撈打發了的蛋汁和醬汁一同進食。荔枝豬肉串 ($52) – 推薦*Lychee with pork獨特的串燒,薄片豬肉卷上濃汁荔枝,荔枝的甜味和豬肉的咸香幾合襯,此處巧妙地用上薄片的豬肉,最為適當,厚片豬肉則會令口感很奇怪。清酒煮沙白 ($68) Japanese sake-steamed sand white蜆肉純白,咬落軟綿綿,帶微微清酒香味,原來老闆特意從天水圍入貨。日本芝士年糕
🥚🥚🐷

🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜 #蛋蛋豬吃居酒屋
————————

青椒串 ($36) pepper – 今餐由清爽的口感開始

豚腩肉串 ($56) Pork belly
好香鹽燒口味,豚肉彈牙。
豚腩肉串

免治雞軟骨串 ($72) – 推薦*
Minced chicken sausage
免治雞軟骨串

荔枝豬肉串 ($52) – 推薦*
Lychee with pork
荔枝豬肉串

清酒煮沙白

日本芝士年糕 ($46) Japanese sticky cheese cake
好像在吃一個軟綿綿的饅頭,外脆內軟。
日本芝士年糕

牛油燒粟米 ($48) – 推薦*
Sweet corn with butter
粟米咬起來乾脆俐落,很容易就粒粒入口,加上和牛油燒過十分香口。
牛油燒粟米

香蔥牛柳 ($116)
咬開是完美的嫰紅色,燒得剛剛好,惹味。
香蔥牛柳

燒菠蘿 ($44) - 推薦*
焦糖塗在表面凝成一塊脆皮,入面酸酸甜甜的。

唯有光顧串燒店,才能享受到即燒即食的滋味,和食物真正的味道。
留意到一件有趣的事:小店播放都是曾改編為廣東歌的日文原版呢。

曜謨串燒居酒屋 Yiumo
🚦西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
(堅尼地城站 B 出口, 步行約4分鐘)
🕰營業時間:12:00 – 15:00/ 18:00 – 23:00
2022-07-05
  • 燒菠蘿
  • 牛油燒粟米
  • 荔枝豬肉串
  • 免治雞軟骨串
西環主打日式串燒嘅小店🍢餐廳牆壁上半係藤 下半係淺磚紅並掛上日式海報 滿滿日系溫馨感🥰係一間非常適合輕鬆傾計嘅居酒屋🏮-我地嗌咗七款串燒 豬牛雞羊海鮮野菜都有試!師傅好有實力 每款都即燒燒得岩岩好🔥尤其肉類 全部都外層燒得焦脆 口感一流👍🏻以下就簡略每款介紹下😗🐟燒白鱔串 $58大推! 一咬白鱔油香四溢 非常香口!鍾意食鱔嘅一定要嗌😎🐮牛舌心串 $58厚切牛舌彈牙肥美帶焦香 都係必嗌之一🤣🐷豚肉露筍卷 $32唔好睇佢好似細細條咁 食落豚味好重😳肉汁鎖實同時爽口 好味!🍗雞翼串、雞腎串 $36 / $28雞翼實肉juicy 加上檸檬汁可以解膩🍋而雞腎好爽口 味道不過不失🐑羊肉串 $28帶點羊羶味 肉質軟腍~🫑青椒串 $18爽脆嘅青椒辣辣地 並有木魚喺上面 幾特別!-除咗串燒 我地都有試下啲一品料理同小食~🦀吉列蟹肉忌廉棒 $36有種可樂餅嘅感覺 食落口粉粉地又有蟹肉又有忌廉 味道層次豐富~🍙明太子燒飯團 $30驚唔夠飽所以嗌咗飯團 (結果好飽咁走😂)即燒嘅飯團好焦脆 有種煲仔飯嘅香味~🥥椰子雪糕 $25最後就梗係要食個日本甜品喇☺️雪糕係天然椰子味 而且有條條椰子肉絲味道同口感都一流! 好
西環主打日式串燒嘅小店🍢
餐廳牆壁上半係藤 下半係淺磚紅
並掛上日式海報 滿滿日系溫馨感🥰
係一間非常適合輕鬆傾計嘅居酒屋🏮

我地嗌咗七款串燒 豬牛雞羊海鮮野菜都有試!
師傅好有實力 每款都即燒燒得岩岩好🔥
尤其肉類 全部都外層燒得焦脆 口感一流👍🏻
以下就簡略每款介紹下😗

🐟燒白鱔串 $58
大推! 一咬白鱔油香四溢 非常香口!
鍾意食鱔嘅一定要嗌😎

🐮牛舌心串 $58
厚切牛舌彈牙肥美帶焦香 都係必嗌之一🤣

🐷豚肉露筍卷 $32
唔好睇佢好似細細條咁 食落豚味好重😳
肉汁鎖實同時爽口 好味!

🍗雞翼串、雞腎串 $36 / $28
雞翼實肉juicy 加上檸檬汁可以解膩🍋
而雞腎好爽口 味道不過不失

🐑羊肉串 $28
帶點羊羶味 肉質軟腍~

🫑青椒串 $18
爽脆嘅青椒辣辣地 並有木魚喺上面 幾特別!

除咗串燒 我地都有試下啲一品料理同小食~

🦀吉列蟹肉忌廉棒 $36
有種可樂餅嘅感覺 食落口粉粉地
又有蟹肉又有忌廉 味道層次豐富~

🍙明太子燒飯團 $30
驚唔夠飽所以嗌咗飯團 (結果好飽咁走😂)
即燒嘅飯團好焦脆 有種煲仔飯嘅香味~

🥥椰子雪糕 $25
最後就梗係要食個日本甜品喇☺️
雪糕係天然椰子味 而且有條條椰子肉絲
味道同口感都一流! 好滿足嘅一餐🥰

2022-06-29 29 瀏覽
下班後來西環找朋友食飯,今天選了間巷弄裡的居酒屋,餐廳空間不大座位不多,但串燒選擇很多價格也合理。雞翼串烤雞翼非常有水準,外皮香脆Q彈而裡面肉質軟嫩肉汁飽滿,非常鮮美。牛舌心串厚實的牛舌吃起來好有彈性,外表微微焦酥而肉質脆脆的口感非常有咬勁,超級推薦!豚肉露筍串蘆筍相當新鮮甘甜,被豚肉的香味襯托得更美味。豚肉吃起來比常見的培根更沒有負擔。豬肉棒日本雪糕整體而言,食物味道不錯,環境舒適很有氣氛,位置離地鐵站也滿近的,推薦給下了班想吃點串燒飲酒小酌的朋友

豚肉露筍串

豬肉棒

日本雪糕

2022-06-25 22 瀏覽
這裡是一個隱世但滿滿情味的居酒屋,入到去既第一印象係所有已經安座既客人都會同另一枱客人有講有笑,很像大多數來訪的都是附近的住客。因我同老公都唔多來訪堅尼地城,所以都只好看看店員的好推介,我同老公都好喜歡脆脆的飯團(涵有明太子及梅子 每件 HKD 30)及燒蒜蓉茄子(HKD 38)。但其實成晚我同老公最鐘意食就係個清酒煮沙白,味道清甜,我鐘意到差d 想將d清酒當湯飲🥰我同老公每人消費大約 HKD300,average 每個串燒小食大約是 30HKD 至 70 HKD 不等,而且內在氣氛好好,難怪很多附近街坊都會來吃晚飯,喝清酒這樣chillax!

• 清酒煮沙白
2022-06-10 31 瀏覽
#隱世街坊居酒屋落住大雨 與其放工周街走 不如去居酒屋 啤一啤🍻 食串燒🍢 今晚去咗間細細哋嘅 氣氛輕鬆自在 唔會太嘈吵 師傅喺南蠻亭做過 燒物水準有保證-🍗雞髀肉串 $24🍢雞胸軟骨串 $34🍖雞翼串 $36🍢羊肉串🍢燒牛舌 $58🎋燒露筍串 $26燒雞翼好有水準🙂 閨蜜鍾意雞髀肉 因為有微焦雞皮加啖啖滑雞 雞胸軟骨亦唔錯 比起小粒雞軟骨 更爽口更有嚼勁-🦪鹽燒日本津蠔 每隻$58津蠔肥美飽滿 嫩滑多汁 鹽燒更能突顯蠔嘅海水味 呢度嘅海鮮選擇多 有鮑魚/虎蝦/元貝/蜆/帶子/白鱔 同多種魚類-🦐紫蘇葉雞皮蝦 $38紫蘇葉同燒雞皮 係絕妙配搭😍 一啖入口 口腔充滿雞皮豐腴油脂 爽口蝦肉 同埋紫蘇葉嘅幽香 味道好豐富-🍙日式燒飯團 每個$30飯粒脆卜卜 好似食飯焦😍日本梅做餡 開胃好食 -🍨雪糕 $25豆腐雪糕加十勝紅豆-📍曜謨串燒居酒屋西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
#隱世街坊居酒屋

豆腐雪糕加十勝紅豆
📍曜謨串燒居酒屋
西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
2022-06-02 169 瀏覽
位於西環厚和街的「曜謨串燒居酒屋」,係一間主打串燒嘅日本居酒屋🏮店內裝修充滿和風感覺,恍如置身於日本地道居酒屋🇯🇵酒盗芝士日本常見的佐酒小食~酒盗係用魚內臟及魚腸加鹽醃制而成的鹽漬物,味道鹹鮮且濃烈,適合夾著忌廉芝士及餅乾食用唐揚日本池魚仔日本池魚仔炸到金黃香脆,佐酒一流燒雞翼串一串有兩隻雞翼,每隻都燒到金黃色的,肥美又大隻,雞皮脆脆又鹹香,好好食燒牛脷厚切牛脷口感帶嚼勁,肉味香濃,油脂豐富,邪惡又美味豚肉芫荽串五花腩豚肉薄片包住翠綠芫荽一齊燒,鹹香中帶爽脆口感,味道又幾夾牛小腸第一次食牛小腸😆外層脆脆的,內裏口感微粉,味道獨特梅子飯糰飯糰外層燒到脆脆的,中間係酸甜的梅子,味道特別明太子飯糰新鮮香脆的紫菜包住飯糰;明太子份量充足,味道濃郁椰子雪糕雪糕質感濃厚,椰奶味香濃,甜而不膩。裏面有椰絲,增添口感

酒盗芝士

唐揚日本池魚仔

日本池魚仔炸到金黃香脆,佐酒一流

燒雞翼串

燒牛脷

厚切牛脷口感帶嚼勁,肉味香濃,油脂豐富,邪惡又美味

豚肉芫荽串

牛小腸

第一次食牛小腸😆外層脆脆的,內裏口感微粉,味道獨特

梅子飯糰

飯糰外層燒到脆脆的,中間係酸甜的梅子,味道特別

明太子飯糰

新鮮香脆的紫菜包住飯糰;明太子份量充足,味道濃郁

椰子雪糕

雪糕質感濃厚,椰奶味香濃,甜而不膩。裏面有椰絲,增添口感
1K
2022-05-26 136 瀏覽
We actually just randomly stumbled into this place while looking for a Japanese restaurant around the area.YIUMO is located an easy walking distance from the Kennedy Town Station, the place is small, casual and loaded with Japanese atmosphere. The menu mainly features yakitori/kushiyaki, but there is plenty of other alternatives as well.免治雞肉軟骨棒($36)The chicken tsukune was grilled on a skewer and dressed with a sweet and savoury tare, each skewer was served with a tare and egg yolk dipping sauce

免治雞肉軟骨棒($36)
免治雞肉軟骨棒

The chicken tsukune was grilled on a skewer and dressed with a sweet and savoury tare, each skewer was served with a tare and egg yolk dipping sauce.

自家製雞皮串($28)
自家製雞皮串

It’s hard to beat a skewer of crispy, charred piece of fatty chicken skin. Deliciously addictive!

雞翼串($36)
雞翼串

Love the crispy skin and the tender, juicy flesh inside.

牛舌心串($58)
牛舌心串

A perfectly a-okay grilled ox tongue, chock-full of flavours.

豚肉露筍卷($32)
豚肉露筍卷

The pork asparagus was fresh, juicy, evenly grilled with a minimal layer of char.

燒廣島蠔串($38)
燒廣島蠔串

The oyster was grilled just right, succulent with a light buttery taste.

燒油甘魚鮫($178)
燒油甘魚鮫

Deliciously marinated and grilled with a nice char, the best way to enjoy this is to dip with the ponzu sauce.

青椒串($26)
青椒串

The peppers were lightly charred with a deep smoky aroma from the bonito flakes.

日式燒飯團($30)
日式燒飯團

In case you’re hungry for more, bat for the hearty rice dumplings.

柚子雪葩 ($25)
柚子雪葩

This zesty sorbet is best served as a palate cleansing after the meal.

茶/前菜($18)
前菜

日式燒飯團
柚子雪葩
前菜
2022-05-18 57 瀏覽
喺堅尼地城嘅厚和街有好多食肆林立,我地揀咗間好有日本居酒屋風味嘅餐廳,佢叫曜謨串燒居酒屋!除咗喺外面經已好有日本風味之外,入面用咗好多好有日本風味嘅畫作作裝飾,令人有種置身於日本居酒屋嘅感覺。西班牙青椒仔:較日本嘅會大隻啲,食落完全唔辣,青椒嘅味道更為突出。鱈魚乾:鱈魚乾火候控制得宜,仍能食到少少魚肉嘅口感,唔會太乾身,蘸埋美乃滋就更能提昇魚乾嘅味道。燒雞冠:佢哋其中較為特別嘅串燒,口感脆脆,完全食唔到有雞嘅腥味。燒牛脷心:用一條牛脷中間嘅位置,牛味會較濃,再配以厚切,所以口感會更好。燒雞翼:雞翼燒得外脆內嫩,外皮呈完美嘅金黃色,內裡仍然保留滿滿嘅肉汁。燒扇貝:扇貝夠哂大隻,好新鮮,食到扇貝嘅鮮甜味,肉質爽口彈牙,仲有陣陣炭火嘅香味。燒羊肉串:燒得好香口,肉質仍然嫩滑,調味得宜令其無咗羊肉嘅膻味。燒豆腐卜:喺上面加咗秘製醬汁,更加惹味燒白鱔串:白鱔夠哂肥美,其口感夠哂彈牙,外皮非常香脆,令人一食上癮。飯團:兩款口味嘅飯團分別係明太子同埋三文魚,佢哋嘅飯團均都會將外皮燒得香脆,使其口感會更為豐富,而前者有明太子嘅咸鮮味,而後者有三文魚嘅魚鮮味。佢哋仲有提供日本嘅啤酒,食串燒最啱就係飲返杯

燒豆腐卜:喺上面加咗秘製醬汁,更加惹味

佢哋仲有提供日本嘅啤酒,食串燒最啱就係飲返杯啤酒。

甜品:今日係椰子雪糕,上面仲有香甜嘅紅豆,椰子雪糕入面仲有一絲絲嘅椰肉,口感會更豐富之餘,椰子味變得更加香濃。