小弟於2024年3月27日中午十二時左右在餐廳午飯。我當時與另一位男士同時到達,由於男士先進入餐廳,他選了一張二人枱坐下。餐廳當時只餘下一張四人枱、一張六人枱、以及比較迫的吧枱,於是我選了四人枱坐下。不久之後,其中一位店員要求我坐吧枱。基於配合有可能有更多食客光顧,我都有配合改坐吧枱。當然一如所料,我離開之前,四人枱和六人枱最後只是坐了一枱三個人。我只是點了一份$69的午飯,份量不算多,但味道還可以。以食物而言,其實再光顧都可以的。不過一位女店員的服務態度很惡劣,過了幾天仍印象深刻,特意反映一下,待各位自己判斷是否仍要光顧。在我打算結帳的時候,她向另一位男店員大叫「你幫下手得唔得呀?」不過以我觀察,另一店員也是在工作的。然後男店員放下帳單給我,我只聽到女店員說「現金 … 」。我聽不清楚,問了是不是現金或八達通,她就不耐煩說只是現金,信用卡設最低消費。使用信用卡設最低消費一向為人詬病,不過女店員的驚人態度更令人不敢恭維。我雖非他人衣食父母,都不至於吃頓便飯要叫人幾乎呼喝。所以食物再好,都不會有下一次。何況食物質素只是正常呢。
2024-03-27
2023-12-03 116 瀏覽
曜謨串燒居酒屋墨魚肉串$40黑板上是日推介, 秋冬先會有. 新鮮墨魚肉, 加少少鹽調味. 唔會過硬, 口感厚度剛好爽彈雞翼串/自家製雞皮串 $38/$29雞翼燒得外脆內嫩, 一串兩隻. 雞皮超香脆好似薯片, 逼晒油份出黎.黑豚腩肉串 $29燒到皮微脆, 腩肉燒過唔會好肥香蔥牛 $59牛燒得中間仲嫩紅, 牛肉味出, 配合蔥加少少Wasabi做調味幾好食燒明太子及三文魚飯團 $30@飯團燒到外面啡黃脆身, 帶飯焦香, 一切開入面仲出緊煙非常香口, 配上紫菜🍙, 內𥚃餡料分別係三文魚同明太子兩者都唔錯牛油燒粟米48燒過超香甜蒜蓉燒茄子38軟腍富滿滿蒜香, 仲灑滿木魚增添風味
曜謨串燒居酒屋

墨魚肉串$40

雞翼串/自家製雞皮串 $38/$29

黑豚腩肉串 $29
燒到皮微脆, 腩肉燒過唔會好肥

香蔥牛 $59

燒明太子及三文魚飯團 $30@
飯團燒到外面啡黃脆身, 帶飯焦香, 一切開入面仲出緊煙

牛油燒粟米48
燒過超香甜

蒜蓉燒茄子38
軟腍富滿滿蒜香, 仲灑滿木魚增添風味

2023-11-28 97 瀏覽
最近住港島嘅朋友介紹我去食一間居酒屋,一於去試試!北寄貝 $88北寄貝香甜多汁,食落口有少少蔥蒜味。清酒煮沙白 $68呢個價錢食到咁嘅質素嘅清酒煮沙白真係非常抵!每隻沙白都超肥美大隻,份量亦都唔少。清酒味道香濃,但飲落又唔會好嗆口,最後我地飲曬啲湯🤣日式燒飯團 $60/2第一次食「燒」飯糰,估唔到幾好味!飯糰外面抹上醬汁後燒至焦脆,所以食落脆卜卜有啲飯焦嘅口感。我地揀咗兩隻味,分別係明太子同埋梅。梅味偏酸,適合鍾意食酸嘢嘅朋友~明太子都幾香!蛋白豬肉卷 $50/2平時食豚肉卷都係卷蘆筍或者車厘茄,第一次試蛋白豬肉卷!呢個配搭口感特別,味道不錯,值得再試~香蔥牛 $116/2牛柳粒有口感但唔會好難咬,醬汁香濃。墨魚肉串 $80/2墨魚肉串非常爽口!汁燒日本豆腐串 $58/2豆腐串外脆內軟,面頭有燒汁柴魚等。
最近住港島嘅朋友介紹我去食一間居酒屋,一於去試試!

北寄貝 $88
北寄貝香甜多汁,食落口有少少蔥蒜味。

清酒煮沙白 $68

日式燒飯團 $60/2

蛋白豬肉卷 $50/2

香蔥牛 $116/2
牛柳粒有口感但唔會好難咬,醬汁香濃。

墨魚肉串 $80/2
墨魚肉串非常爽口!

汁燒日本豆腐串 $58/2
豆腐串外脆內軟,面頭有燒汁柴魚等。
1K
2023-11-16 443 瀏覽
位於西環堅尼地城厚和街裡,發掘了這家日式串燒小店「曜謨串燒居酒屋」門面裝潢以日式懷舊木系設計,甚有風味,店舖細細但很有氣氛,平日夜晚嚟到亦差不多滿座,主打當然係各式各樣的串燒,吧枱位置可以見到師傅做串燒既功架,以下我哋所點嘅食物基本上全部好有水準,絕冇失手👍🏻🍲清酒煮沙白 $ 68隻隻肥美又飽滿,味道新鮮又鮮甜帶清酒香🦑螢光魷魚漬 $ 48外層帶爽脆感,味道帶點咸香,開胃前菜🍅甘醋蕃茄 $ 38心機之作,小蕃茄已去皮,入口清甜帶像話梅味的醋香,多汁美味🐓雞亦串 $ 76黃金香脆嘅雞皮之下,就是肥美嫩滑既雞肉,只是用海鹽和檸檬汁調味,就是最美味🐓芥末雞肉串 $ 58雞胸肉一點都唔嚡,配上帶甜既芥末醬汁,香香甜辣,幾惹味🐓自家製雞皮串 $ 58燒至香脆帶着一點點雞脂肪,充滿雞油和鹽香🐷豚肉蘆筍卷 $ 64半肥瘦黑豚肉包住蘆筍,油脂滿分,鹹鹹香香嘅味道配蔬菜啱啱好🐷豬肉棒配日本蛋黃 $ 76自家製手打豬肉棒,燒至外焦內軟、口感滿分,有著軟骨爽脆感和豬肉既鮮嫩多汁🐷宫崎腸 $ 60外貌是一條平平無奇嘅香腸,一吹下去皮脆之後就爆汁,超級Juicy ,而且豬肉味濃,好好味🐮香蔥牛 $ 116牛肉亦

🍲清酒煮沙白 $ 68
隻隻肥美又飽滿,味道新鮮又鮮甜帶清酒香

🦑螢光魷魚漬 $ 48
外層帶爽脆感,味道帶點咸香,開胃前菜

🍅甘醋蕃茄 $ 38
心機之作,小蕃茄已去皮,入口清甜帶像話梅味的醋香,多汁美味

🐓雞亦串 $ 76

🐓芥末雞肉串 $ 58
雞胸肉一點都唔嚡,配上帶甜既芥末醬汁,香香甜辣,幾惹味

🐓自家製雞皮串 $ 58
燒至香脆帶着一點點雞脂肪,充滿雞油和鹽香

🐷豚肉蘆筍卷 $ 64
半肥瘦黑豚肉包住蘆筍,油脂滿分,鹹鹹香香嘅味道配蔬菜啱啱好

🐷豬肉棒配日本蛋黃 $ 76

🐷宫崎腸 $ 60

🐮香蔥牛 $ 116
牛肉亦是高水準之作,牛粒剛熟,肉亂多汁,又帶點脂肪,只用海鹽調味後配上香蔥,帶出牛肉鮮味

🐮牛舌心串 $ 59
牛舌芯真的不得了,口感好彈牙帶脆口,味道香濃又多汁

🥪汁燒日本豆腐串 $ 29
豆腐燒至外層香脆,內裏好香滑充滿豆香,加上木耳絲和燒汁,美味

🍙明太子燒飯團 $ 30
🍙三文魚燒飯團 $ 30
飯團燒至外層香脆,有點點飯焦香,內𥚃餡料分別係三文魚和明太子,外脆內軟充滿將油香,熱辣辣,美味又溫飽

• 牛舌心串
  • 燒飯團
堅尼地城遠離商業區有好多有特色小店係我地好鐘意既社區其實都只不過是乘地鐵多幾個站或者好似我甘鐘意坐叮叮享受一刻的寧靜無幾耐之前都黎過厚和街食過另一間果時發現左呢條街都幾多隱世小店今次就去左曜謨串燒居酒屋試下餐廳以小店形式經營 簡約日本居酒屋的佈置以串燒為主食而且價錢親民放工黎食下串燒飲下酒都幾 CHILL//雞翼串 X2 $76// 師傅已經將雞翼串兩枝骨分開 火喉控制得剛剛好 雞皮金黃焦脆 依然保持到肉質鮮嫩多汁 加上檸檬汁口感一流//豚肉露筍卷 X2 $64// 豚肉蘆筍卷簡單以鹽燒 薄薄的豚肉片燒得脆身香口 包住蘆筍蘆筍很爽令豚肉片即刻無左肥膩感 入口鮮甜爽口//日本芝士年糕(2 件) $40// 外皮有微微焦香 內裏芝士年糕好流心 入口好軟淋淋既感覺超滿足!//燒廣島蠔串 X2 $76// 廣島蠔燒得剛剛好 表面燒至金黃色 仍然保持到蠔的鮮味 入口仲有一陣奶油味提升口感//香蔥牛 X2 $116//呢個係最驚喜當中亦係我最鍾意牛柳燒得好香 肉質嫩滑易咬仲有肉汁 表層灑了滿滿的蔥蔥香香味十足 非常惹味之餘可中和牛肉的肥膩感//清酒煮沙白 $68// 這個日本清酒沙白 沙白即是蜆
堅尼地城遠離商業區

入口鮮甜爽口

//日本芝士年糕(2 件) $40//
外皮有微微焦香
內裏芝士年糕好流心
入口好軟淋淋既感覺超滿足!

//燒廣島蠔串 X2 $76//

配燒汁同木魚花碎 食落幾惹味
  • 清酒煮沙白
  • 燒廣島蠔串
2023-11-02 76 瀏覽
附近行完街想快快食完返屋企,隨意入咗間居酒屋,估唔到又幾有誠意,心思思想再去食。豚肉露筍卷豚肉好薄但肉味好濃,蘆筍新鮮多汁,組合簡單但好好味。蛋白豬肉卷睇個名都唔係好想像到係點,原來內餡係好厚嘅煎蛋白,煎得啱啱好仲係好水潤,蛋味突出,值得一試。雞翼串無論係用料定係燒嘅功力都好好,食得出係好新鮮嘅日本雞翼,媲美日本高級燒鳥店嘅水準。 汁燒日本豆腐串軟滑香口,木魚絲係神來之筆。安格斯牛小排串軟腍爆汁,滿足到想食靚牛嘅心。日本津蠔偏細size,海水味濃,勝在非常新鮮。燒飯團燒到極脆,完完全全係煲仔飯飯焦嘅感覺。 三文魚飯團比較清淡,食個魚香味,大推明太子飯團好有咸香,如果加埋沙律醬就完美喇。

安格斯牛小排串軟腍爆汁,滿足到想食靚牛嘅心。

日本津蠔偏細size,海水味濃,勝在非常新鮮。

𝕊𝕠𝕞𝕖 𝕔𝕣𝕚𝕥𝕚𝕔𝕒𝕝 𝕖𝕝𝕖𝕞𝕖𝕟𝕥𝕤 𝕒𝕥 𝕒𝕟 𝕀𝕫𝕒𝕜𝕒𝕪𝕒 - 𝕥𝕙𝕖 𝕘𝕣𝕚𝕝𝕝𝕚𝕟𝕘 𝕤𝕞𝕖𝕝𝕝 𝕒𝕟𝕕 𝕥𝕙𝕖 𝕝𝕒𝕦𝕘𝕙-𝕔𝕙𝕒𝕥𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕔𝕦𝕤𝕥𝕠𝕞𝕖𝕣𝕤⛹🏽走進居酒屋個格調輕鬆得黎🎵,有其他客人飲住酒🍶大聲講大聲笑😆,好好 feel 喔~觸覺好快被鼻子掀走👃🏽,忍唔住揀左好多款香噴噴既串燒💁🏽‍♂️,為大家介紹一下:1️⃣香蔥蒜牛柳:蔥很重要唔洗講啦🌿,牛柳非常腍同香濃,加上蔥蒜真係 lamlam 舌頭想 encore🐮。2️⃣免治雞肉軟骨棒:相信呢款串燒大家都唔會陌生💡,最緊要係混埋日本生雞蛋🥚,雞肉棒即刻再昇華左🤩。🐂Beef Fillet with Chives & Garlic | $58🐣Minced Chicken & Soft Bone Stick with Egg | $373️⃣豚肉蛋白卷:必點🌟!呢個係餐廳自家發明既串燒,豚肉包住 solid 既蛋白🐽,超新鮮既組合,互相配合得好好😛。4️⃣羊肉串:香香羊肉酥味🌾,肉質易咬開。5️⃣汁燒日本豆腐串:豆腐花就食得多👻,炸豆腐就唔多好;燒豆腐估唔到都幾惹味,唔會太 heavy🥢。🥚Pork Roll with Eg

4️⃣羊肉串:香香羊肉酥味🌾,肉質易咬開。

🥚Pork Roll with Egg White | $25
🐑Lamb Skewer | $29
🥛Tofu | $29

6️⃣日式明太子燒飯團:好怕燒飯團個皮會硬會黏牙齒🦷,呢個又唔會咁嚴重呢👽。香脆既外層,加埋大大塊紫菜,飯糰裡面係咸咸既明太子,成件事好融洽🌈。
7️⃣雞翼串:雞翼燒得剛剛好,滴上檸檬汁🍋,清新得黎減低油膩感🍖。

🍙Japanese Rice Ball with Mentaiko | $30
🐓Chicken Wings | $38

食左咁多肉肉,當然要嗌返d蔬菜平衡下👀。我地揀左燒蒜蓉茄子,滿滿既蒜蓉香🧄,四大件茄子唔會太油太漏,份量岩岩好🤌🏽。另外一個係野菜鍋,有娃娃菜、茄子、菇🍄、大蔥、秋葵🫛。個湯微甜,清清地配呢幾款蔬菜好舒服🧝🏽‍♀️。

🍆Eggplant with Garlic Butter | $38
🥬Vegetable Pot | $58

除左燒飯團,其實都無點食澱粉質(藉口),咁緊係嗌埋店員推介既日本雪糕🙉做結尾啦~我地揀左椰子🥥同 cookies & cream 🍪口味,前者有好多椰子絲,唔會太甜而且口感一流🪝;後者稍微遜色,曲奇部分太少🥸。

🍨Japanese Ice Cream: Coconut / Cookies | $50

*以上所有價錢為一件
🤙🏽All prices above refer to 1 piece

又番嚟呢間喺堅尼地城食街厚和街嘅高質串燒居酒屋啦!🍢 二刷一樣係串串都咁高質咁好食!🥹◍「青瓜蘿蔔沙葛漬物」🥒不得不介紹下佢哋嘅前菜!第二次食都覺得咁好食🤧漬物配上自家製嘅麵豉醬refreshing得嚟味道都絕對冇得輸👅◍「雞翼串、豚肉蘆筍卷、豬肉棒、香蔥牛、蛋白豬肉卷」🍢 串燒方面一口氣叫咗5款唔同嘅特色串燒🫶當中最鍾意雞翼串同豬肉棒 食到食材嘅鮮味 每串串燒由師傅親自逐條用上炭爐燒烤 食得出廚師嘅功架!🔥 ◍「貴妃蚌、清酒煮沙白」🍶今次仲試埋最愛嘅海鮮 估唔到呢度嘅海鮮都咁高質同新📍鮮!😍 大愛清酒煮沙白 份量超多之餘仲有勁濃烈嘅清酒香 食完一粒又一粒😋◍「日式梅飯團、三文魚飯團」🍙次次嚟到都會必點燒飯團 因為真係好好食!🥹飯團燒到脆卜卜 加埋喺入面嘅配料 滿口都係幸福😭🧡📍曜謨串燒居酒屋 (西環)

◍「青瓜蘿蔔沙葛漬物」🥒

◍「雞翼串、豚肉蘆筍卷、豬肉棒、香蔥牛、蛋白豬肉卷」🍢

◍「貴妃蚌、清酒煮沙白」🍶

◍「日式梅飯團、三文魚飯團」🍙

📍曜謨串燒居酒屋 (西環)
2023-10-12 46 瀏覽
如果你對堅尼地城的印象只局限海邊西餐其實厚和街有一間日式串燒一樣好好食。厚和街本身沒海邊咁多人,但餐廳數目吾少,日韓台都有,可到裡面尋寶。先上款前菜先叫了幾款串燒,豬牛都叫了試一試。牛舌心串厚切牛舌,好爽口,油份亦好夠,少量鹽燒已經十分突顯到牛味既濃郁。曜謨豬肉棒月見豚肉棒其實係日式串燒店十分常見。新鮮燒口既自家豚肉棒,沾上蛋汁好吃。而豚肉棒裡面有爽口肉粒,亦令佢生息不少。黑豚腩肉串豚肉腩串,燒到十分脆。皮脆。腩肉肥,但真係好好味。今日也叫了黑板上的是日推介1)墨魚肉串$40這是新鮮墨魚肉造的,今日的新鮮款式。其他居酒屋未必有,加少少鹽已經好好味。又吾會過硬,佢墨魚厚度剛好,食到爽口的感覺。2)清酒煮沙白清酒煮蜆,常見居酒屋菜式熱辣辣既清酒湯,相當新鮮。3)銀雪魚平日日式銀雪魚,多為西京燒。串燒咁食原來好好食,個魚片燒到好脆。魚肉鮮 超熱辣辣。而且真係少少鹽已經好好食。4)燒菠蘿串菠蘿串 佢特別之處係佢菠蘿上面再加了一層焦糖,令平日酸酸既菠蘿再多左層甜,上面好脆。
如果你對堅尼地城的印象只局限海邊西餐
其實厚和街有一間日式串燒一樣好好食。

先上款前菜

先叫了幾款串燒,豬牛都叫了試一試。

黑豚腩肉串
豚肉腩串,燒到十分脆。
皮脆。腩肉肥,但真係好好味。
黑豚腩肉串

今日也叫了黑板上的是日推介

1)墨魚肉串$40

這是新鮮墨魚肉造的,今日的新鮮款式。
其他居酒屋未必有,加少少鹽已經好好味。
又吾會過硬,佢墨魚厚度剛好,食到爽口的感覺。

2)清酒煮沙白

清酒煮蜆,常見居酒屋菜式
熱辣辣既清酒湯,相當新鮮。
清酒煮沙白

3)銀雪魚

平日日式銀雪魚,多為西京燒。
串燒咁食原來好好食,個魚片燒到好脆。
魚肉鮮 超熱辣辣。而且真係少少鹽已經好好食。
銀雪魚

4)燒菠蘿串

燒菠蘿串
清酒煮沙白
銀雪魚
燒菠蘿串
2023-10-05 43 瀏覽
夜晚嚟咗西環食間隱世日式居酒屋,體驗到番日本🇯🇵食串燒嘅味道。首先食咗前菜,有紅蘿蔔🥕同青瓜🥒。牛舌心串外層香脆,有咬口,厚薄適中。芫茜卷煎得香口,味道清新。蛋白豬肉卷下層嘅蛋白入口嫩滑,豚肉卷味道鬆軟、香口。雞翼串煎得啱啱好, 灑上檸檬汁🍋令雞翼有清新味道。白鱔魚皮燒得卜卜脆,鮮味可口。三文魚飯團🍙外皮煎得香脆,有豐富三文魚肉,食落有口感。最後有曲奇🍪雪糕🍧作結,為晚餐劃上完美句號。😋꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 前菜✅ 牛舌心串✅ 蛋白豬肉卷✅ 豚肉芫茜卷✅ 雞翼串✅ 燒白鱔串✅ 豚肉露筍卷✅ 三文魚飯團✅ 曲奇雪糕

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 豚肉露筍卷
✅ 三文魚飯團
✅ 曲奇雪糕
2023-09-21 50 瀏覽
<堅尼地城高質隱世串燒店>🤩位於西環堅尼地城有條隱世横街, 內有不少餐廳臨立, 今次我就黎到呢間主要食串燒既日式居酒屋. Menu 內有好多款串燒種類可以選擇, 價錢算中等🤭 最重要係每一串都係即叫即燒, 上枱時食物仍然是熱辣辣, so yummy 😋Order 左我最愛既<雞翼串> {$38 一串有兩隻}😋 ~ 雞翼肥美大隻又juicy, 正.<鹽燒豬大腸串> {$28串}😋炸過既大腸更加有脆卜卜既口感, 連平時少食豬大腸既我都覺得好味到要encore<吉烈蟹肉忌廉棒>{$38/兩件>😋 ~ 係限定新款菜式, 咬入口有口香蟹肉絲味道👍<安格斯牛小排串> {$68串}😋 ~ 果然係安格斯牛, 易咬口, 好淋身, 又香牛味, 正.<多春魚>{$18}😋 ~ 多春, 熱辣辣, yummy.<芝士年糕>{$20件}😋 ~ 燒過既年糕, 配埋芝士, 再面舖有紫菜, 大
<堅尼地城高質隱世串燒店>🤩

<多春魚>{$18}😋 ~ 多春, 熱辣辣, yummy.

<芝士年糕>{$20件}😋 ~ 燒過既年糕, 配埋芝士, 再面舖有紫菜, 大滿足.

<牛油燒粟米>{$48}😋 ~ 配以牛油再烤過, 果然係特別香.

🍡餐廳: 曜謨串燒居酒屋
🍄地址: 西環厚和街28號順昌大厦地下
2023-09-20
  • 雞翼串
住西環嘅朋友竟然唔知呢條街有好多嘢食😆有氣氛嘅居酒屋 感覺地道‼️✅ 串燒更加喺香港食過數一數二好食😍 燒得非常香脆有焦香 食材新鮮🥳❣️雞翼串 $38❣️自家製雞皮串 $29雞皮超好食‼️ 勁香脆好似薯片 所有油分都逼晒出嚟🐓 雞翼係天堂級水準 啱啱好熟外脆內 juicy 💦 一串兩隻食完好滿足(*ฅ́˘ฅ̀*)♡︎❣️牛舌心串 $59口感一流 爽彈有肉地🐄💕❣️免治雞肉軟骨棒 $37次次食串燒必嗌😆 自家製用汁燒完 配蛋黃超好食🍳❣️燒白鱔串 $59大癲‼️ 係我食過最脆嘅魚皮🐟 白鱔肉好滑會有少少骨但不影響👌🏻❣️香蔥牛 $59蔥加少少Wasabi做調味 醒神又好食😍🐄❣️清酒煮沙白 $68好甜嘅清酒🍶 湯都飲晒🥳 沙白大大粒吸飽湯👅#西環 #西環日式 #西環串燒 #居酒屋 #約會餐廳 #西環美食 #拍拖 #西環居酒屋
住西環嘅朋友竟然唔知呢條街有好多嘢食😆

• 牛舌心
  • 清酒煮沙白
  • 香蔥牛
2023-09-12 38 瀏覽
放工👩🏻‍💻約埋同事一齊去西環chill 一 chill🤩,傾吓少女心事😚,我哋揀咗位於堅尼地城嘅居酒屋🏮一邊享受美食一邊傾吓計。☺️呢間居酒屋🏮裝修簡約🌠同時店內掛上好多日式圖畫,感覺舒適。🌁我哋一坐低,店員就送上前菜 - 青瓜、蘿蔔等等。😊💫 牛蒡醬油漬牛蒡味道甘甜而且爽口,味道唔會過鹹。🤭💫 香蔥蒜牛柳即叫即燒,香噴噴熱辣辣💨,可以唔落調味料🧅,牛柳🐮已經非常入味肉質非常腍。🤗💫 冬菇串一D都唔乾身形,加上木魚,🤓香噴噴入口仲好juicy。💯💫 豚肉露荀卷鮮味嘅豚肉包住鮮甜爽脆嘅露荀,😽口感非常豐富。🫶🏽💫 雞翼串鹽燒味道剛剛好,唔會over,而且充滿肉汁。😋💫 燒白鱔串外皮脆內嫰滑嘅白鱔,無任何魚腥味,🤤另外搭配檸檬,味道更清新更有層次。🤩💫 燒明太子釀雞翼串啖啖肉而且明太子味道出眾香濃。🤠💫 燒明太子及三文魚飯團飯團燒到外面脆身,但一切開入面仲出緊煙,😸非常香口,配上紫菜,口感味道都非常出色。👍🏽店內有多種特飲同酒類可供選擇,👀我就揀咗玻璃樽裝嘅全熟蜜桃🍑梳打,而同事好鍾意飲酒🍻,所以就叫咗杯紅茶梅酒,😛完全係佢嘅至愛。🥳
傾吓少女心事😚,
我哋揀咗位於堅尼地城嘅居酒屋🏮
一邊享受美食一邊傾吓計。☺️

呢間居酒屋🏮裝修簡約🌠
同時店內掛上好多日式圖畫,感覺舒適。🌁

我哋一坐低,店員就送上前菜 - 青瓜、蘿蔔等等。😊

💫 牛蒡醬油漬
牛蒡味道甘甜而且爽口,味道唔會過鹹。🤭

💫 香蔥蒜牛柳
即叫即燒,香噴噴熱辣辣💨,
可以唔落調味料🧅,牛柳🐮已經非常入味
肉質非常腍。🤗

💫 冬菇串
一D都唔乾身形,加上木魚,🤓
香噴噴入口仲好juicy。💯

💫 豚肉露荀卷
鮮味嘅豚肉包住鮮甜爽脆嘅露荀,😽
口感非常豐富。🫶🏽

💫 雞翼串
鹽燒味道剛剛好,唔會over,而且充滿肉汁。😋

💫 燒白鱔串
外皮脆內嫰滑嘅白鱔,無任何魚腥味,🤤
另外搭配檸檬,味道更清新更有層次。🤩

💫 燒明太子釀雞翼串
啖啖肉而且明太子味道出眾香濃。🤠

💫 燒明太子及三文魚飯團
飯團燒到外面脆身,但一切開入面仲出緊煙,😸
非常香口,配上紫菜,口感味道都非常出色。👍🏽

店內有多種特飲同酒類可供選擇,👀
我就揀咗玻璃樽裝嘅全熟蜜桃🍑梳打,
而同事好鍾意飲酒🍻,所以就叫咗杯紅茶梅酒,😛
完全係佢嘅至愛。🥳

2023-09-03 31 瀏覽
堅尼地城真係有好多有特色小店,今次嚟食日式居酒屋串燒款式有好多,雞、牛、豬、海鮮、野菜都有前菜蕃茄沙律口感清新,和風沙律醬酸酸地好開胃食串燒必定會揀雞肉,揀咗雞胸軟骨串同牆上黑板嘅special-日本阿波美雞肉阿波美雞肉係雞髀位,雞皮燒得酥脆,簡單鹽燒更能特顯雞肉本身鮮味雞胸軟骨脆卜卜痴住少少雞胸肉,配燒汁甜甜地雞皮串燒就食得多,紫蘇葉雞皮蝦真係第一次見三樣嘢好夾又有創意!當中最鍾意香蒜蔥牛柳,牛柳燒得啱啱好,肉質嫩仲有肉汁,香蒜蔥汁夠晒惹味蘆筍豚肉卷同芫茜豚肉卷簡單以鹽燒,豚肉片燒得脆身,無乜肥膩感燒日本豆腐用上日本炸豆腐,表面燒得脆身,配燒汁同木魚花食幾惹味燒原條茄子鋪滿蒜蓉同木魚花燒菠蘿表面有層脆焦糖,菠蘿香甜多汁總括嚟講食物質素幾好,串燒選擇多,餐廳坐得舒服,好適合同朋友嚟食串燒飲酒傾計。

堅尼地城真係有好多有特色小店,今次嚟食日式居酒屋

串燒款式有好多,雞、牛、豬、海鮮、野菜都有
蕃茄沙律

前菜蕃茄沙律口感清新,和風沙律醬酸酸地好開胃
阿波美雞肉串

雞胸軟骨串
雞胸軟骨脆卜卜痴住少少雞胸肉,配燒汁甜甜地

紫蘇葉雞皮蝦
雞皮串燒就食得多,紫蘇葉雞皮蝦真係第一次見
三樣嘢好夾又有創意!

香蒜蔥牛柳

蘆筍豚肉串  &  芫茜豚肉串

汁燒日本豆腐串

燒蒜蓉茄子

燒原條茄子鋪滿蒜蓉同木魚花
燒菠蘿

燒菠蘿表面有層脆焦糖,菠蘿香甜多汁

蕃茄沙律
汁燒日本豆腐串
燒蒜蓉茄子
燒菠蘿
2023-09-02 26 瀏覽
上次嚟完西環食好西之後,今日係食過返尋味,所以又嚟咗呢頭搵嘢食。上次試咗嗰間居酒屋幾好食,今日試過第二間。入到去個環境都係差唔多,都係好日式風格。呢一間一坐低佢就會俾個小食前菜你,係超爽脆嘅日本蘿蔔,佢個白蘿蔔就咁食落去,仲有浸鮮甜味添,唔點佢準備俾你嘅麵豉醬都好好味。然後我哋叫咗個醋汁蕃茄,佢個蕃茄做得幾好。呢一個小食雖然食材好平,但係工序繁複,佢要去晒蕃茄衣之後,再將佢浸到入晒味,酸酸甜甜,好醒胃㗎。另外我哋仲叫咗個芝士酒盜,佢呢個芝士都幾好食,可以中和左醃製魚內臟嘅鹹味。再加埋脆脆嘅梳打餅,又真係酒精嘅盜賊喎。我哋揀咗燒牛舌心,佢呢個牛舌都幾好食,不過略嫌佢燒得唔夠乾身,比較油,但係口感食落去係爽脆嘅。另一個係大蔥雞肉,佢個雞肉好嫩滑,再加埋日式大蔥嘅爽,呢個配搭幾好下酒。然後就係我最鍾意嘅燒白鱔,燒白鱔最重要就係燒到塊皮脆卜卜,但係魚嘅肉汁就鎖晒喺入邊,再加埋爽彈嘅魚肉口感,只有白鱔先至俾到你。平時明太子雞翼就食得多,呢度竟然有鵝肝釀雞翼,成隻雞翼脹卜卜。一咬開大大嚿鵝肝喺中間,仲好香鵝肝味添。最後叫咗串燒日式甜薯,日本嘅番薯真係特別好味㗎喎。

再加埋脆脆嘅梳打餅,又真係酒精嘅盜賊喎。

一咬開大大嚿鵝肝喺中間,仲好香鵝肝味添。

最後叫咗串燒日式甜薯,日本嘅番薯真係特別好味㗎喎。

2023-08-30